Kutatások igazolják, hogy a tea csökkenti a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, melyek a stroke fő kockázati tényezői. Ezek az ismeretek arra ösztönözték a kutatókat, hogy utánajárjanak, vajon a teázás összefüggésbe hozható-e a stroke kockázatának mértékével.

A felmérések szerint a nők esetében magasabb a stroke aránya, mint a férfiaknál. Ugyanis a nőknek a terhesség, a fogamzásgátló szerek alkalmazása és a menopauza idején bekövetkező hormonális változások miatt nagyobb a kockázata a magas vérnyomásnak, ami a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek vezető rizikófaktora. Ezért a vizsgálatot végző kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a kulcsfontosságú, a stroke megelőzését szolgáló intézkedések, amelyek kifejezetten a nőket védhetik meg az agyvérzéstől.

A vizsgálat azt bizonyította, hogy a tea rendszeres napi fogyasztása jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának esélyét.

A kutatás arra is fényt derített, hogy egészségünk megőrzése érdekében nemcsak az a fontos, hogy naponta igyunk teát, hanem az sem mindegy, hogyan teázunk. Az orvosok ugyanis összefüggést találtak a tea cukortartalma és a stroke kockázata között. Kiderült: ha cukor nélkül fogyasztjuk a teát, azzal is csökkentjük a stroke kockázatát.

Az orvosok azt is igazolták, hogy a zöld, valamint a fekete tea egyaránt segít a stroke megelőzésében, de a zöld tea különösen hatékony lehet magas antioxidánstartalma miatt.

Egy korábban elvégzett kutatás eredményeként az orvosok megállapították, hogy azon stroke-on átesett páciensek esetében, akik naponta több csésze zöld teát fogyasztottak, több mint 60 százalékkal csökkent a halálozás kockázata.

Azoknál az embereknél, akik nem estek még át stroke-on vagy szívinfarktuson, és heti egy vagy több csésze kávét fogyasztottak, megközelítőleg 14 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból kifolyólag bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztották a koffeint tartalmazó italt. Az is bebizonyosodott, hogy ha az agyi érkatasztrófán már átesettek rendszeresen fogyasztanak zöld teát, akkor ezzel megelőzhetik a további szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

tea

A zöld és a fekete tea egyaránt segít a stroke megelőzésében – fotó: Shutterstock

Az orvosok úgy vélik, hogy napi három csésze teának köszönhetően már több mint 20 százalékkal csökken a stroke esélye.

A gyógyteák esetében azonban nem tapasztaltak ilyen jellegű hatást.

A szakemberek kiemelték továbbá azt is, hogy miután csak nagyon kevés módszer ismert a stroke kockázatának csökkentésére, a betegségre alkalmazott gyógyszeres kezelés pedig csak a stroke által okozott sérülés kezelésére szolgál, és nem is mindig hatásos, ezért ez az új felfedezés nagyon fontos, hiszen a zöld és a fekete tea fogyasztása egy természetes megelőzési módja lehet az agyi érkatasztrófának.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock