A pigsite.com, angol nyelvű hírportál a közelmúltban – a Reuters-re, illetve a Kijevi Közgazdasági Iskolára (KSE) hivatkozva – felbecsülte a két és fél éve tartó orosz invázió által az ukrán mezőgazdaságnak okozott, illetve okozható, nem közvetlen károk értékét, amely 2025 végéig elérheti a 83 milliárd USA dollárt.

gabona

Ukrajna termése gabonafélékből, illetve olajnövényekből az invázió előtt összesen 107 millió tonnát tett ki, ami 2024-ra 77 millió tonnára apadt – fotó: pixabay.com

A várható összegben szerepelnek a növénytermesztés, az állattenyésztés és az export súlyos zavarai, a növekvő termelési költségek, illetve a vetések feldúlása, a termőföldek elaknásítása és termelésből való kivonása miatti veszteségek, amelyek elsősorban a növénytermesztést érintették.

Ugyanakkor az állattartás is nagyon komoly veszteségeket szenvedett (az állatok fizikai megsemmisítése, az istállók bombázása, a gondozó személyzet frontra kerülése, a takarmányforrások elpusztulása.

Súlyos kiesést okozott a háború első évében a gabonafélék exportszállítását akadályozó tengeri blokád is, amelyet a második évtől már jórészt sikerült elhárítani.

A háborús pusztítások által okozott károk mértékét jól érzékelteti egy statisztikai adat, amely szerint Ukrajna termése gabonafélékből, illetve olajnövényekből az invázió előtt összesen 107 millió tonnát tett ki, ami 2024-ra 77 millió tonnára apadt.

Mindezek ellenére az ukrán gazdaság legfontosabb ágazatát továbbra is a mezőgazdaság képezi, mivel a szemestermények és a növényi olajok exportja 2023-ban 23 milliárd USA dollár árbevételt biztosított az országnak.

Forrás: thepigsite.com