Napjaink szántóföldi növénytermesztése egyre több kihívással néz szembe, különösen a klímaváltozás és az aszályos időjárás miatt, amelyek alapvetően befolyásolják a termelők lehetőségeit. A változó körülményekhez való alkalmazkodás, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok és az innovatív megoldások bevezetése elengedhetetlen a jövőbeli siker érdekében.

Sík Imrét, az RAGT country managerét kérdeztük arról, hogy a gazdák és a vetőmagos cégek milyen megoldásokkal igyekeznek megfelelni a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás okozta kihívásoknak, milyen területeken lenne szükség azonnali szemléletváltásra és miért lesz egyre nagyobb jelentősége a kukoricák toxinmentességének.

Sík Imre, az RAGT country managere

Sík Imre, az RAGT country managere – fotó: RAGT

A klímaváltozás egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokat eredményez, és ennek a legfőbb következménye az aszályos időjárás, aminek szemtanúi voltunk az idei nyáron. Önök hogyan látták az előző időszakot?

– Az ország szinte minden területe küzdött a vízhiánnyal. A tavaszi csapadékos időjárás azért segített, hogy ne hasonló katasztrófát éljünk meg, mint 2022-ben. Száraz, aszályos éveket az 1980-a években is tapasztalhattak a gazdák, de az időjárás mégis más volt. Korábban ha beborult az ég, sokszor napokig esett az egész országban. A növényeken – például a kukoricán – nem tapasztalhattunk UV okozta perzselést, ilyen szintű viharokat. A téli időszakban viszont volt hó és hideg. Ez feltöltötte a talajt nedvességgel és gyérítette a kórokozókat, kártevőket. Nagyon szembetűnő a tavaszi időjárás változása is. A kapások vetését már nem áprilisban kezdjük sok esetben, hanem március második felében. Ezzel szemben áprilisban is elfagynak a barackosok vagy épp hull a hó.

Eltelt 40 év, és ma már mindenki látja, hogy az innovációk bevezetése és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása elengedhetetlen lesz a jövőbeni sikerhez. Ahhoz azonban, hogy ez valóban működjön, változásra van szükség, nemcsak a gyakorlatban hanem a szemléletben egyaránt!

Hogyan próbálnak és tudnak a gazdák és a vetőmagos cégek alkalmazkodni ezekhez a szélsőséges körülményekhez?

– A gazdák az öntözési technológiákra támaszkodhatnak, különösen a kukorica esetében, ez azonban költséges, és nem minden területen elérhető megoldás.

A vetőmagos cégeknél az új, szárazságtűrő hibridek nemesítése az egyik legfontosabb szempont, amiben az RAGT már évek óta élen jár. Portfóliónkban már szinte csak olyan hibridek találhatók, amelyek képesek a stresszesebb körülményekhez vagy a klímaváltozás kihívásaihoz is egyaránt alkalmazkodni.

Legújabb innovatív technológiánk az OpLit, amivel sikerült azonosítani a portfóliónk legellenállóbb kukorica hibridjeit, amik a kedvező években versenyképesek, de a nehezebb években is jobban tudnak alkalmazkodni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Ezek a hibridek akár 30%-kal magasabb terméshozamot is el tudnak érni a nem stressztűrő hibridekkel szemben, kedvezőtlen körülmények között. Ez pedig nagyon fontos szempont a gazdáknál a megfelelő kukorica vetőmag kiválasztásakor. Az OpLit technológia azonban a szárazságtűrésen túl kiváló szárat és betegség-ellenállóságot is jelent a gazdáknak.

RAGT kukorica vetőmag

Az új, szárazságtűrő hibrid kukoricák nemesítése az egyik legfontosabb szempont, amiben az RAGT már évek óta élen jár – fotó: RAGT

A jövő tehát a fenntartható gazdálkodás és a technológiák irányába mutat

– A precíziós gazdálkodás, a szárazságtűrő fajták nemesítése, az öntözés hatékonyságának növelése és a talajegészség fenntartása kulcsfontosságú lesz. Ez utóbbi alapfeltétele a növények egészséges fejlődésének. A 2024-es év is bebizonyította: a toxinmentesség a kukoricánál is nagyon fontos, mivel az egészséges talaj kevesebb esélyt ad a gombafertőzéseknek és a mikotoxinok kialakulásának, ami biztonságosabb takarmányt és élelmiszerláncot eredményez. A kukorica gazdaságos termeszthetőségét kockáztatjuk, ha toxinos lesz a kukorica.

Ez szintén egy olyan terület, amiről a jövőben nemcsak, hogy érdemes, de egyre többet is fogunk beszélni. A toxinmentes silókukorica termesztése azért fontos, mert a kukorica termesztése során kialakulhatnak olyan gombák, amelyek mérgező anyagokat termelnek. Ezek a toxinok veszélyesek lehetnek az állatokra, amelyek silókukoricát fogyasztanak, valamint a végtermék, mint hús vagy tej révén az emberek egészségére is káros hatással lehetnek. A toxinmentes technológiák alkalmazása javítja a termés minőségét és mennyiségét, megfelel a szigorodó élelmiszerbiztonsági előírásoknak, valamint segít csökkenteni a gombafertőzések miatti veszteségeket a mezőgazdaságban. Ezzel hozzájárul a fenntartható és versenyképes mezőgazdasághoz.

Mondhatom, hogy az RAGT silókukoricái úttörőnek számítanak ezen a területen, hiszen kiváló eredményeket értek el a legfrissebb teszteken. Az OpLit kukoricáink az Aspergillus flavus, a Fusarium verticillioides és Fusarium graminearum gombákkal szemben nagyobb ellenállósággal rendelkeznek, de évekre visszamenőleg is vannak olyan kísérleti eredményeink, amik bizonyítják az RAGT vetőmagok rátermettségét, legyen szó szárazságtűrésről vagy akár alacsony toxinkockázatról.

Hogyan tudják segíteni a gazdákat a megfelelő vetőmag kiválasztásában, mely hibridek a legnépszerűbbek?

– Kollégáink mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a növénytermesztés minden szegmensében, ami fontos stratégiai előnyt jelent partnereink számára. Emellett persze a digitalizáció, a drónok, a műholdas felvételek és a mesterséges intelligencia alkalmazása a termelés optimalizálásában, és a problémák gyors felismerésében is nagy segítséget nyújthat. Az RAGT nemesítői alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a legjobb kombinációk, legkiemelkedőbb hibridek gyorsabb megtalálásában.

Az RAGT kukorica hibridek, a RGT Huxxo vagy az RGT Mexini kukoricáink évek óta népszerűek a magyar gazdák körében, vízleadásuk, aszálytűrésük is tökéletes, emellett sikerrel szerepelnek különböző termésversenyeken. Idén a kukorica, a napraforgó és a cirok kínálatunkban is találnak újdonságokat partnereink, úgy mint az RGT Odilixx Duo vagy az RGT Voltige Duo, amelyek a legújabbak a duo kukorica kínálatunk között vagy az express toleráns RGT Gallaxy SX, amely stabil és megbízható új tagja a linolsavas napraforgóinknak. Szintén újként érkezik az RGT Armstrongg a vörös szemű, szemes cirok kínálatunk közé.

További információk:

RAGT Vetőmag Kft.:

RAGT vetőmag