A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) világszerte komoly terméskieséssel jár, mivel az állatoknál szaporodási elégtelenséget, légúti betegségeket, lázat, letargiát, hányást és egyéb tüneteket okozhat. Leküzdése hatalmas költségeket emészt fel, és egyelőre célzott állatgyógyszer nincs ellene.

Kanadában, a Saskatchewani Egyetem kutatói a közelmúltban felfedezték, hogy génszerkesztéssel rezisztencia alakítható ki a sertésekben ezzel a súlyos betegséggel szemben. Mivel a vírus a sertések immunrendszerében lévő fehérjék egy részére tapadva indítja el fertőzést, a kutatók egyszerűen kiiktatták az adott fehérjerészt, így a kórokozónak nincs mibe kapaszkodnia, ennélfogva a fertőzés sem jöhet létre.

Génszerkesztéssel rezisztencia alakítható ki a sertésekben a PRRS ellen

Génszerkesztéssel rezisztencia alakítható ki a sertésekben a PRRS ellen – Fotó: Shutterstock

A kutatók megindították a PRRS elleni génkezelés engedélyezési eljárását Kanadában és az USA-ban, így az eljárás a jövő évben biztosan megkapja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának jóváhagyását, és 2026-ban kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A kutatók azt is megállapították, hogy – bár az állatokra alkalmazott génszerkesztés Kanadában egyelőre nincs engedélyezve – a fogyasztók részéről nem tapasztalható széles körű elutasítás az így kezelt állatok húsával szemben, így az alkalmazás a hatósági engedély megszerzése után azonnal elkezdhető.

A kutatók egyben hangsúlyozzák, hogy a fogyasztói elutasítás egyáltalán nem lenne indokolt, mivel a génszerkesztés az állati termékek fogyaszthatóságát sem zárja ki, éppen úgy, mint a növényi termékek esetében.

Forrás: albertafarmexpress.ca