Egy kukorica hibrid választásánál ma már a gyakorlati döntést sok tényező együttes mérlegelésével valósítjuk meg. Érdemes kicsit ezt a témát körbejárni. Ha a termésbiztonságra való törekvést vesszük figyelembe, a vetésszerkezetünkbe is hatékony lépéseket eszközölhetünk, melyek pótlólagos ráfordítást nem igényelnek, mégis a teljes átlagot, a szezon végi eredményességünket alapvetően befolyásolhatják pozitív irányba még aszályos években is!

kukorica hibrid

Megbízhatóan termeszthető kukorica hibridek – fotó: Syngenta Kft.

A Syngenta nyújtotta komplex növényvédelmi megoldásai tompították az idei év negatív környezeti hatásait, megbízható termést lehetővé téve: talajfertőtlenítés Force 1.5 G-vel, korai gyomkikapcsolást a széles spektrumú gyomirtó szereinkkel, virágzás előtti stressz tompítás a Quantis-al, illetve a nitrogénellátás hatékony és környezetkímélő biológiai módszer (Vixeran) alkalmazásával, továbbra is a megfelelő tápanyag-utánpótlással karöltve.

A több éve köztermesztésben lévő különböző szárazságtűrő kukorica hibridek, mint a GOSZ-VSZT-NAK többszörös első helyezett az SY Solandri (FAO 380-400), vagy a stabilitásáról és a kiegyensúlyozott termőképességű SY Minerva (FAO 420-440) összes vetésterülete az elmúlt évek során már elérte a majd 40 ezer hektáros felületet, így Magyarországon évek óta megbízhatóan termeszthető.

kukorica

Cél a maximális terméshozam elérése – fotó: Syngenta Kft.

Az idén bevezetett SY Artos (FAO 350-370) az ország minden termőhelyén stabil kukorica volt, nagyon fontos új hibridként, attraktív hosszú csöveivel, jó szárszilárdságával kitűnt a sorokból, még stresszes, aszályos körülmények között is. Az SY Stacio (FAO 360-380) a tavalyi csúcsterméseket idén is országszerte produkálta a csapadékban jobban ellátott területeken (júniusi esőket értve), magas szemsorszámával, megnyúlásra képes, széles csöveivel sokszor okozott pozitív meglepetést a kísérletekben.

A Syngenta modern hibridek kínálatban az SY Evident (FAO 430-440), mely csúcstermőképességével hívta fel a figyelmet a tesztelt évek során magára, míg az SY Mileston (FAO 460-470) esetében is az idei év aszályos és gyengébb termőterületein a rendkívül alkalmazkodóképességével bizonyított, többször az élen végezve a termőképességével, ezáltal nagyon jónak bizonyult, elérve a maximális terméshozamot kukoricában.

Szem-csutka arányuk kiváló 89-11 arányban mérhető, köszönhetően a mélyen ülő szemeknek és a vékony csutkának. Az SY Evident kifejezetten meghálálja a harmonikus tápanyagellátás, flex csőtípusával és magas, olykor 22 szemsorával megteremti az alapját a magas elérhető termésszintnek.

kukorica hibrid

Fontos az alkalmazkodóképesség – fotó: Syngenta Kft.

Tovább szegmentálva kukorica portfóliónkat az új hibridek részvételével a közép kategóriában az új Syngenta kukorica hibrid még az SY Helenor (FAO 290-310) igen korai-korai éréscsoportba és az SY Craft a FAO 300-as érésidő második felébe érkezik. Az SY Helenor a déli régiók csapadékszegény részein (Orosháza, 7,9 t/ha, Mezőhék 8,9 t/ha) is kiválóan termett, míg a bő 100 mm-el több tenyészidőszakbeli csapadékot kapott északi régiókban így is 11-13 t/ha termés mennyiséget produkált, emellett gyors vízleadása is kiemelkedő volt, egy megbízható kukoricának mondható.

Az SY Craft a Debreceni Egyetem látóképi telepén lévő tartamkísérletben a természetes tápanyaghasznosító képessége is jól produkált, kiemelkedő termést mutatott az 1 mm csapadékra jutó termésválasz reakciójával.

Hogyan válasszunk kukorica hibridet?

Minden termőtájra és technológia színvonal mellé tudunk megfelelő szaktanácsadással kukorica vetőmagot, hibridet kínálni. A hibrid ne csak egy zsák magot, hanem szaktudást és kiaknázható stabil termést biztosítson a termelőink részére!

A Syngenta kukorica vetőmag portfóliójáról további információt kollégáinktól az alábbi linken kaphat.

kukorica vetőmag

Kukorica vetőmag portfólió – forrás: Syngenta Kft.

A Syngenta kukorica hibrid portfóliója 2025-ben is újdonságokat rejt!

Dr. Bódi Zoltán

Vezető fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.

syngenta