A szántóföldi hasznosításban levő talajainkat folyamatosan savanyító és erodáló hatások érik, napjainkban még erőteljesebben, mint bármikor korábban. A természetes talajok önszabályozásra képes életterek, ezt a képességüket azonban az intenzív növénytermesztés alá vont területek idővel elveszítették. A növénytermesztés során a talajok termékenységét próbáljuk megőrizni és építeni, jobb híján pedig magunk töltjük be a szabályozó szerepét.

talajmintavétel

Talajmintavételi szolgáltatás – fotó: Carmeuse Hungária Kft.

Magyarországon a legtöbb esetben a mozaikos talajeloszlás miatt eltérő tápanyag-ellátottsági, talajszerkezeti és erodáltsági viszonyokkal találkozunk, akár már táblán belül is. Ezért különösen fontos, hogy a mezőgazdasági tevékenység során a különböző területek talajait olyan módszerekkel értékeljük, amelyekkel minél részletesebb képet kaphatunk a termőképességüket alakító folyamatokról, és azoknak megfelelően állapítsuk meg a tápanyag-utánpótlási munkák során kijuttatott anyagmennyiségeket.

A talajállapot részletes ismerete nélkül azonban nincs hatékony talajjavítás és tápanyag-utánpótlás sem. A tápelemek mennyiségének, a pH és a talajszerkezet változásának nyomon követése információt ad a talaj állapotáról és a termékenységet limitáló tényezőkről. Ennek elsődleges eszköze a növénytermesztésben a kötelezően elvégzendő talajvizsgálat.

A hazai szabályozás 5 hektáronként, 5 évente rendel el kötelező talajvizsgálatot, ami a mintavételi vonal mentén vett, legalább 20 db részminta megvételével történik. A gépi mintavételezés előnyeinek köszönhetően mindig azonos mélységből vett, azonos mennyiségű minta kerül kiértékelésre. A mintavételezési mód mellett szól az is, hogy a mindig ugyanarról a pontról vett mintákkal pontosabban tudjuk nyomon követni a talajban történő változásokat. A mintavétel eredményeit jelenleg 5 évig használhatjuk, így különösen felértékelődik a tény, hogy pontos, visszakövethető minták legyenek, melyek alapjai lehetnek a következő évek tápanyag-utánpótlási gyakorlatának.

A precíz talajmintavételben, valamint a differenciált kijuttatáshoz szükséges digitális adatok előállításában, az AgroForce International Kft.-vel való szoros együttműködésünk jelent számunkra garanciát arra, hogy ki tudjuk szolgálni jelenlegi és jövőbeli partnereinket egyaránt. Az adatok ilyen irányú feldolgozása és szakmai kiértékelése az okszerű precíziós gazdálkodás alapját képezi, amire a következő évi termelést tervezni lehet.

A mintavételezés mellett egyénre szabott tápanyag-utánpótlási javaslatok és tápanyag-ellátottsági térképek is készülnek a különböző igények szerint. Mind a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, mind az AKG programban vagy a precíziós pályázatban részt vevőknek a jogszabályi feltételeknek megfelelő szolgáltatást biztosítunk.

Az alul- és túltrágyázás elkerülése a káros növényélettani hatások, a felesleges környezetterhelés megelőzése, illetve a tápelemarányok egyensúlyban tartása mellett gazdasági szempontból is indokolt. A pH-érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag-hasznosulás jelentősen romlik. A talajok elsavanyodását többek között a talajban lévő kalcium kiürülése okozza, amely a talajszemcsék kötésében, a morzsalékosság kialakításában, valamint a talaj kémhatásának és puffer-kapacitásának alakításában is szerepet vállal. Savanyú talajainkban a tápelemek, főleg a makro- és mezoelemek felvehetősége a savanyodás mértékével arányosan korlátozódik.

A nitrogén, a foszfor és a kálium mellett fontos a kalciumtartalomra is figyelmet fordítani, mert a talajaink javításához és a növények kezdeti fejlődésének támogatásához gyakran a foszfornál is nagyobb mennyiségben van rá szükség.

Növényélettani oldalról vizsgálva a kalcium jelentőségét, fontos tudni, hogy a növények által felvett kalcium igen nagy mennyisége a sejtfalba épül be, nem említve a növényélettani folyamatokban betöltött egyéb szerepeit (a sejtmembránok áteresztőképességének szabályozása, a gyökerek fejlődése, a pollentömlők növekedése, a megfelelő terméskötés biztosítása). A terméspotenciál kiaknázásához a vegetációs periódus kritikus időszakaiban biztosítanunk kell a növényi életfunkciók hatékony működését: a kifejezett, erőteljes kezdeti gyökérfejlődést; a szövetek, illetve a sejtfalak védelmét; segíteni a megfelelő csapadékfelvételt; megfelelő hátteret biztosítani a terményéréskor a minőségi mutatók javításához.

Őszi repce kultúra esetében az idei évben is megfigyelhető volt a kezelt területek erőteljesebb habitusa, amit a növekedés különböző szakaszaiban mért NDVI értékek is alátámasztanak. Szépen kirajzolódik, hogy a virágzás időszakába a kezelt területek esetében magasabb zöld intenzitással (aktív, egészséges, sűrű növényzet), míg a kontroll esetében ettől elmaradva (alacsony, átlagos vegetáció) lépett be a növényzet.

Az NVDI értékek alakulása őszi repce kultúrában

Az NVDI értékek alakulása őszi repce kultúrában – forrás: Carmeuse Hungária Kft.

Az idei eredmények jól támasztják alá a tavalyi tapasztalatainkat, ahol a virágzás jóval egyöntetűbben történt a kezeletlen területekhez képest. Az őszi vetésű növényeink közül a kalászosok, közülük is az árpa, valamint az őszi káposztarepce kalciumigénye jelentős. A kalászosok sikeres termesztéséhez, átlagosan 1 tonna szemtermésre vonatkoztatva, 6-8 kg CaO hatóanyag szükséges.

káposztarepce

Az őszi káposztarepce kalciumigénye ennél sokkal magasabb, 45 kg CaO igényével 1 tonna szemtermés előállításához. A repce esetében kezdeti fejlődés szempontjából savanyú talajokon elsősorban a foszfor mobilizációja fontos, főleg egy jó termést produkáló gabona elővetemény esetén. Ahhoz, hogy a megfelelő hatóanyag időben rendelkezésre tudjon állni, szükséges a kalcium pótlása és a talajba való dolgozása még a vetés előtt, mivel a növény csak a talajból tudja ezt a mennyiségű hatóanyagot felvenni. A TerraCalco 95 pedig kifejezetten a talaj (sok)éves természetes és szántóföldi művelésből adódó kalciumveszteség pótlását célozza meg.

Amennyiben információra van szüksége a talajmintavételi szolgáltatással vagy a TerraCalco kijuttatási mennyiségeivel kapcsolatban, keressék bizalommal kollégáinkat.

Ne késlekedjen kihasználni ezt a kedvező megoldást!