A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Magyar Talajtani Társaság (MTT) közös szervezésében Magyarország 11 borvidékén egy időben, talajszelvény feltárással egybekötött szakmai bemutatót tartott a szakmai és civil érdeklődők, valamint az országos és helyi média részvételével.

A kampánynapon a meghirdetett 11 borvidék közül a Balatonfüred-Csopaki borvidéken az extrém eső miatt elmaradt a program, de a borászat képviselői hamarosan új időponttal jelentkeznek.

kampány

Talajszelvény feltárással egybekötött szakmai bemutatót tartott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Magyar Talajtani Társaság (MTT) – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A kampány központi helyszínén Szigetcsépen, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet ültetvényén dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelent érdeklődőket és a talajszelvény bemutatásában, szakmai elemzésében is aktívan közreműködött.

Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár asszony köszöntőjében kiemelte, hogy milyen fontos a talajjal kapcsolatos tudományos ismereteket eljuttatni a szakmai érdeklődők mellett a nagyközönség felé és ebben kiemelt szerepe van a szőlő-és bor ágazat szereplőinek. Ezért van nagy jelentősége a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Talajtani Társaság mai napon induló programsorozatának.

A központi helyszín mellett, azzal egyidőben további 9 borvidéken zajlott a kampány programja, amely szakmai előadásokkal és borkóstolóval egybekötött pincelátogatással is kiegészült.

Borvidék

Borászat

Balatonboglári Borvidék

Podmaniczky Szőlőbirtok és Rádpuszta Szőlőbirtok

Balatonfüred-Csopaki Borvidék

Feind Pincészet

Hajós- Bajai Borvidék

Csanádi Szőlőbirtok

Kunsági Borvidék

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Nagy-Somlói Borvidék

Kancellár Birtok Somló

Neszmélyi Borvidék

Kősziklás Borászat

Pannonhalmi Borvidék

Babarczi Szőlőbirtok és Pince

Pécsi Borvidék

Belward Pincészet

Szekszárdi Borvidék

Vesztergombi Pince

Tokaji Borvidék

Disznókő Szőlőbirtok

Villányi Borvidék

Günzer Tamás Pincészete

A kampány célja, hogy a talajszelvényen keresztül bemutassa a terroir és a bor közötti szoros kapcsolatot, és felhívja a figyelmet a talaj létfontosságú szerepére az egyén és a társadalom életében. A HNT szeretné a terroir jelentését mindenki számára érthetővé tenni, és rávilágítani arra, miként járul hozzá a terroir egy bor egyedivé válásához.

hnt kampány

A kampány célja, hogy a talajszelvényen keresztül bemutassa a terroir és a bor közötti szoros kapcsolatot – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Az idei program fókuszában a talaj, mint a terroir egy eleme és annak összetett hatása állt

A MTT talajszelvény bemutatását végző munkatársai kiemelték, hogy a talaj összetételének, szerkezetének és tápanyag szolgáltató képességének megismerése a borvidék szőlészeinek és borászainak nemcsak hasznos információt jelenthet, hanem iránymutatásul szolgálhat az eredményes gazdálkodásukhoz is.

A szőlőtermő területek a talajeróziónak legkitettebb mezőgazdasági területek, ez Magyarországon közel 60 ezer ha. A szőlő növény állományban a talajdegradációs folyamatok hatásai későn jelentkeznek, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk talajaink állapotával.

A szőlő-bor ágazat számára a program kiemelt fontossága, hogy a termőhely szakmai alapjainak feltérképezésével segítsen az abban rejlő potenciál kiaknázásában. A tudatos szőlőművelés és bortermelés alappillére a szőlészek és a borászok eredményességének, az erre épített bormarketing pedig iránymutató a fogyasztók számára. A talaj sokféleségének és sokszínűségének megismerése csak az első, de nagyon fontos lépcsőfoka ennek a törekvésnek.

szőlő

A szőlő-bor ágazat számára a program kiemelt fontossága, hogy a termőhely szakmai alapjainak feltérképezésével segítsen az abban rejlő potenciál kiaknázásában – fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A program további célkitűzése volt, hogy a két szervezet közösen felhívja a szakma és a társadalom a figyelmét a hazai termőtalajok fontosságára és állapotára.

A legfrissebb uniós statisztika szerint a kontinens talajainak 60-70%-a beteg, azaz állapota, termőképessége (tehát alapvető funkciója) romlik, ami nemcsak az élelmiszerbiztonságot, hanem a természeti környezet fennmaradását is veszélyezteti.

Amíg ez nem tudatosodik a társadalom minden szintjén (és nemcsak a mezőgazdaságban), addig a szakmai szervezetek nem tudnak hatékonyan fellépni a talajok védelme érdekében.

A két szervezet a jövőben is folytatja közös munkáját, melynek keretében 2025 őszén további 11 borvidék bevonásával szervezi meg a „Talaj és Terroir azaz amit a talaj el tud mondani a borról” programot.