A hüvelyesek kiváló fehérje- és rostforrások, így segítenek hosszabb időre fenntartani a teltségérzetet, támogatják a bélrendszer egészségét, energiával látnak el, valamint segítenek a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is.

A szárazbabot azonban érdemes beáztatni, és nem csupán azért, mert ezáltal lerövidül a főzési idő.

A szárazbabot és a csicseriborsót főzés előtt meg kell tisztítani és be kell áztatni, a szárazborsót és a lencsét viszont kisebb méretük miatt nem feltétlenül szükséges.

Miért fontos beáztatni a babot?

A bab oligoszacharidoknak nevezett szénhidrátokat tartalmaz, melyek megemésztése nem könnyű a szervezet számára. Áztatással azonban megelőzhetők vagy csökkenthetők az emésztési zavarok – puffadás, hasi fájdalom, hasmenés –, ennek során ugyanis az oligoszacharidok kioldódnak a vízbe.

A hüvelyesek csoportjába tartozó élelmiszerek antinutriensként ismert vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Ilyenek például a lektinek, melyek emésztési problémákat okozhatnak, ha a babot nem főzik meg megfelelően, vagy a fitinsav, amely megköti a vasat, a kalciumot és a cinket, így azokat a szervezet nehezebben tudja hasznosítani. Ide tartoznak továbbá a tanninok is, amelyek megnehezítik a fehérjék emésztését és a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását.

Ha beáztatod a babot, az javítja az emészthetőséget, és több tápanyagot tesz hozzáférhetővé a szervezeted számára.

bab

Ha beáztatod a babot, az javítja az emészthetőséget – fotó: Shutterstock

Mennyi időre kell beáztatni?

Először öblítsd le a babot, és távolítsd el a sérült szemeket s az esetleges törmelékeket. Amikor beleteszed az edénybe, vedd figyelembe, hogy az áztatás után a bab eredeti térfogatának háromszorosát veszi fel.

Az áztatásra három elterjedt módszer létezik:

Meleg áztatás: félkilónyi babhoz adj körülbelül 2,5 liter meleg vizet, 2-3 percre forrald fel, majd tedd félre, fedd le, és hagyd 4-24 órát állni. Ez segíthet a bélgázok csökkentésében.

• Gyors áztatás: itt ugyanazt kell tenned, mint az előző pontnál, azzal a különbséggel, hogy a babot elegendő egy órára beáztatnod.

Hagyományos áztatás: a babot éjszakára – de legalább 8 órán keresztül – hagyd vízben állni.

Forrás: divany.hu