Ugye milyen jó, amikor belépsz az otthonodba, ahol rend és finom illatok várnak? Már az első pillanatban jó érzéseket vált ki, ha kellemes illat fogad bennünket otthon. És nem csak bennünk. Habár egy idő után mi már megszokjuk a körülöttünk lévő illatokat, rosszabb esetben szagokat, nem így vannak ezzel azok, akik ellátogatnak hozzánk. Éppen ezért nagyon fontos első benyomás az is, hogy milyen illattal találják szembe magukat a hozzánk érkezők. Azt ugyanis biztosra vehetjük, hogy ha az illat helyett szag vágja őket fejbe, nem a legjobbakat fogják gondolni rólunk. Az illatok ugyanis igazán fontos szerepet töltenek be az életünkben. Régi emlékeket idézhetnek fel, melegséggel tölthetnek el minket, és igazán otthon tudjuk érezni magunkat tőlük. Sokszor meg sem tudjuk határozni, milyen illat is van nálunk, de ha máshol valamilyen hasonlót érzünk, rögtön emlékeztet minket az otthonunkra. De vajon mitől lehet az otthonunk illata igazán kellemes és mások számára is hívogató? Na és hogyan tudjuk villámgyorsan eltüntetni a kellemetlen szagokat?

Legyen természetesen illatos az otthonod

Számtalan különféle illatosító berendezés, illatgyertya és egyéb kiegészítő között válogathatunk, azonban nem mindegy, hogy mit lélegzünk be az otthonunkban, így érdemes a természetes illatosítókat választani. Ezeket pedig házilag is igen könnyen és gyorsan el tudjuk készíteni, sőt, tökéletesen az ízlésünkre tudjuk szabni. Így ez az illat csak a mi otthonunkra lesz jellemző. Sőt, igazán különleges ajándékként is készíthetünk egyedi illatokat.

Ahhoz pedig, hogy mindig friss és tiszta illat lengjen minket körbe az otthonunkba, tökéletes segítséget nyújthatnak a növények és a belőlük készült illóolajok.

büdös szagok

Ne nyugodj bele a kellemetlen szagokba! Könnyedén megszabadulhatsz tőlük. Fotó: Shutterstock

1. A rozmaring mindenre megoldást nyújt. Nem véletlen, hogy a rozmaring volt az első növény, melyből  alkoholos világparfümöt alkottak, és amelyik képes volt a 17. században háttérbe szorítani az addig töretlen népszerűségnek örvendő rózsavizet. Csodás illata ugyanis mindenkit elvarázsol. Ha pedig nem találjuk jónak az illatát, együk meg! A illata mellett ugyanis a rozmaring még a tányérunkon is helyet kaphat, hiszen manapság leginkább mártásokat, húsokat fűszerezünk vele. De kedvelt különféle szárnyasok sültjeinek ízesítéséhez is, és ízével és illatával feldobja a gombából és halból készült ételeket.

Emellett különleges növényi eceteket is készítenek belőle, továbbá orvosi zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok ízesítésére használják. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva is kellemes illatot és friss érzetet biztosít.

A rozmaringolajat a népi gyógyászatban emésztési zavarok kezelésére és gyomor– és bélrendszeri görcsökre alkalmazták, de a benne található keserű anyagok jótékony hatással vannak az emésztőrendszerünkre, sőt, a rozmaring fogyókúra esetén is segít, mivel teltségérzetet kelt fogyasztása. A rozmaringsavnak vírus- és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatása van. A rozmaringolajat pedig szívesen használják fel szappanok, krémek és parfümök illatosítására.

Az otthonunk illatosítására a rozmaringból készült illóolajat keverjük egy kis citromos illóolajjal és adhatunk hozzá egy kevés vaníliakivonatot is, hogy megkapjuk a tökéletes otthoni illatot. De a rozmaring még a szőnyegek illatosítására is kiváló. Ehhez keverjünk össze szódabikarbónát és szárított rozmaringot egy kis levendulaolajjal, és spricceljük rá a szőnyegre. Hagyjuk hatni 20 percig, majd alaposan porszívózzuk fel az illatos port.

2. Költöztesd be a nyugalmat az otthonodba a levendula segítségével. A levendula illata igazán magával ragadó és megnyugtató, így vele könnyebben álomba tudjuk ringatni magunkat és gyermekünket. Egy zűrös nap után pedig igazán csodálatos, ha van egy illat az otthonunkba, amelyik képes rá, hogy nyugalmat hozzon. A molyok persze nincsenek ezen a véleményen. Őket a világból is ki lehet kergetni a levendula illatával, így hát még egy pont a levendulának, amiért érdemes megosztani vele az otthonunkat.

3. Az orgona sem véletlenül lett az egyik legszívesebben ajándékozott virág tavasszal, hiszen csodálatos illata mindenkit elvarázsol. De ezt az illatot nem csak az orgona virágzásakor élvezhetjük. Zárjuk üvegbe, és frissítsük fel vele az otthonunk levegőjét. Ehhez egy kis vízre, egy kevés alkoholra és orgona illóolajra lesz szükségünk.

4. Készítsünk különleges potpourrit. Hogy mi az? A potpourri olyan természetesen illatozó, szárított növényi anyagokból álló keverék, amely kellemes illattal árasztja el a lakást. De nem csak az illata igazán vonzó, hanem a megjelenése is. A potpourrihoz nagyon szép tálakat érdemes választani, hogy ne csak illatosító legyen, hanem fontos dekorációs elem is egyben.

A XVII. század elején jelent meg a potpourri Franciaországban, ahol kora tavasztól gyűjtötték a különböző gyógynövényeket és virágokat, majd megszárították azokat, és egy nagyobb edénybe helyezték őket. Azért, hogy megőrizzék frissességüket, megszórták durva tengeri sóval, majd újabb rétegek kerültek az összegyűjtött növényekre.

Az ősz folyamán aztán különböző fűszereket adtak hozzá egészen addig, míg kellemes illatot nem kezdett el árasztani. Azonban ez a potpourri még igencsak kihívásokkal küzdött  a megjelenése terén. Később már nem halmozták egymásra a növényeket, hanem kiszárították azokat, és illóolajokat csepegtettek rájuk, majd légáteresztő fedővel lezárt edényekben helyezték el a szobákban.

A legnépszerűbb és legillatosabb potpourri alapanyagok a fahéj, a levendula, a citromfű levelei és virágai, a citrom vagy a narancs héja, a majoránna levelei és virágai, a menta levelei és virágai, a fenyőfa forgácsa és tobozai, a különféle rózsaszirmok, a csipkebogyó, illetve a rozmaring levelei és virágai.

Akár még saját illatosító pálcikákat és légfrissítő sprayt is készíthetünk házilag

Keressünk egy szép, kisméretű vázát vagy egy régi parfümös üveget és töltsük meg babaolajjal, vagy víz és vodka keverékével. Ehhez adjunk 10-15 csepp illóolajat. Zárjuk le dugóval a tetejét, majd lyukasszuk ki és a lyukakba helyezzünk nádpálcikákat, amelyek fokozatosan engedik ki az illatokat a levegőbe. A pálcikákat érdemes hetente cserélni.

A fürdőszobában elhelyezett légfrissítő spray is lehet házi készítésű, így teljesen egyedire tudjuk szabni az illatát, ráadásul a káros anyagokat is el tudjuk kerülni, amelyek a boltokban kapható sprayk nagy többségében megtalálhatók.

illatosító otthon

Készíts házi illatosítókat, és váltogasd kedvedre, ahelyett, hogy a szagoktól szenvednél! Fotó: Shutterstock

Válasszunk hozzá egy pumpás flakont, amelybe tegyünk 3 dl vizet, és 0,2 dl alkoholt vagy vodkát. A vodka azért jó választás, mert vízszínű. Ebbe csepegtessünk 10-20 cseppet a kiválasztott illóolajakból. A citromolaj frissítő hatású, amelytől élénkebbek, energikusabbak leszünk, míg a rózsa és az ylang-ylang keveréke nyugtató és hangulatjavító hatású. A jázminolaj  romantikus hangulatot teremt, míg a levendula nyugtató hatása miatt segít gyorsan álomba merülni.

De akár illatosító gélt is készíthetünk. Ehhez nincs is másra szükség, mint egy kis zselatinra, melyet díszíthetünk szárított növényekkel, virágokkal és csepegtethetünk rá illóolajokat. A lehetőségek tárháza igen széles, így nyugodtan kísérletezzünk a különféle növényekkel, hogy megtaláljuk otthonunk számára a legfinomabb természetes illatosítót.

Így tüntesd el a kellemetlen szagokat

Még a legtisztább és legrendesebb otthonban is előfordul, hogy kellemetlen szagok terjengenek benne. Ezek ráadásul igen rövid idő alatt is át tudják venni az uralmat, így nagyon könnyen kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, ha váratlan vendégek jönnek hozzánk.

A legjobb megoldás a nedves helyiségek illatosan tartására, ha diffúzort, vagy pálcikás illatosítót használunk - tudjuk meg a noklapja.hu cikkéből. A konyhába, a fürdőszobába és a mellékhelyiségbe is bátran tegyünk párologtatókat, míg kiváló megoldás az illatosításra, ha az ebédlőben, a dolgozószobában és a nappaliban dekoratív illatgyertyákat helyezünk el.

Azonban ügyeljünk rá, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül a gyertyákat, és még véletlenül se aludjunk el égő gyertya mellett. Sőt, ezek az illatgyertyák még úgy is illatosak, ha nem gyújtjuk meg őket. De mit tehetünk az igazán ütős szagok ellen? Ezekre is van megoldás!

1. Ha büdös a hűtő, tegyünk bele egy pohárnyi szódabikarbónát, vagy kávézaccot, hiszen ezek még a legerősebb szagokat is képesek hatástalanítani. Azért nem árt, ha rendszeresen kitakarítjuk és átnézzük a hűtőt, mert nincs az a kávézacc mennyiség, ami meg tud harcolni egy záptojás semmivel sem összehasonlítható szagával.

2. Ha csatornaszag terjeng a fürdőben, használjunk olajos-pálcikás lakásillatosítókat, vagy akasszunk a zuhany vagy a kád fölé szárított levendula- vagy mentacsokrot. Ha pedig igazán durva a csatornaszag, akkor öntsünk 10%-os ecetet a lefolyókba, túlfolyókba, ha pedig ez sem válik be, akkor mindenképp forduljunk szakértőhöz, hiszen itt már nem lesz elég a "szag-értő" segítség.

3. A porszívó esetében sem mindig csak a porszívó szív, hanem néha sajnos mi is. Ugyanis, ha háziállataink vannak és sok szőrt kell feltakarítani, pár alkalom után elkezd bebüdösödni a filter vagy a porzsák. Természetesen tisztítsuk rendszeresen a porszívót, és cseréljük a porzsákot és a filtert, de ha tömény illóolajat csepegtetünk rájuk, az is segít, hogy eltűnjön a poros-dohos szag.

3. Még a kuka is lehet illatos, legalábbis kevésbé szagos, ha a kukazsák behelyezése előtt a kuka aljára egy illóolajjal átitatott vattalabdát dobunk. Érdemes intenzív illatú és antibakteriális hatású olajokat választani, mint amilyen a teafa, a rozmaring vagy a geránium.

Ha pedig nagyon gyorsan kell illatosítani, arra is van egy igazán finom megoldásunk. Dobjunk össze, majd be a sütőbe, egy gyorsan elkészíthető sütit. Ezáltal a csodás illat mellett még finom falatok is várnak ránk. De ha nincs rá időnk, akkor tegyünk 1-2 kiskanálnyi vaníliakivonatot egy sütőedénybe, öntsük fel egy kis vízzel és toljuk be a sütőbe 10 percre.

Legyél az otthonod szag-értője! Kellemesen illatozó otthont kívánunk!