Legújabb Pioneer® kukorica-- és napraforgóhibridjeit, valamint a kapcsolódó növényvédelmi technológiát mutatta be hagyományos őszi Portfólió Farm-rendezvényén a Corteva Agriscience Dombóváron. A nagy érdeklődésre számot tartó eseményen a vendéglátó agrár nagyvállalat képviseletében elsőként Havancsák Attila, nyugat-magyarországi regionális értékesítési menedzser köszöntötte a gazdákat, s elöljáróban elmondta: a jövő évi szezonra 7 új kukoricahibrid bevezetésére kerül sor, valamint érdemes lesz újra gondolni a termelőknek a kukorica, illetve a napraforgó gyomirtását is, hiszen van új szer a Nap alatt.

Csengődi Péter, a Corteva magyarországi értékesítési vezetője tolmácsolásában Sergii Kharin, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója is szólt a megjelentekhez és köszöntötte őket. Ezután a gazdák kis csoportokban elindultak, hogy megtekintsék a 6 állomás kínálatát és meghallgassák az előadásokat.

Corteva Őszi Portfolió

Sergii Kharin (balról), a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója is szólt a megjelentekhez és köszöntötte őket – fotó: Horváth Attila

Sólyom János vetőmag-termékmenedzser a Pioneer® szemeskukorica-termékkínálatát mutatta be, s arra kérte közönségét, mivel a terület nem volt öntözött, ne a csövek méretét figyelje (egyébként szerintem senkiben fel sem vetődött ez, hiszen csak szép, méretes kukoricacsövet láthattunk), hanem inkább a szemmel való berakódottságukat, a szemek teltségét és a szemsorok számát. E sorok írója szerint azonban ebben sem volt hiba.

Corteva Őszi Portfolió

Sólyom János vetőmag-termékmenedzser a Pioneer® szemeskukorica-termékkínálatát mutatta be – fotó: Horváth Attila

Legkorábbi kukorica hibridjük a P8834. Ez egy korai tenyészidejű Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid. A növény habitusa tenyészidejének megfelelő, látványra erőteljes, a csöveit viszonylag magasan hozza. Terméseredménye az igazán figyelemkeltő, ugyanis a vizsgálatok során legalább 5%-kal nagyobb termést adott, mint a korábban ebben az éréscsoportban alkalmazott hibridjeik. Ezt a tényt üzemi kísérleteikben is alátámasztotta 2019-2020-ban, sőt, egy korábbi neves és közkedvelt FAO 340-es kukoricát is maga mögé utasított – ráadásul nagyon jó betakarításkori nedvességtartalommal. Rövid tenyészideje miatt kiváló előveteménye az őszi kalászosoknak.

Kiemelte még a hibridkínálatból a tavaly regisztrált és forgalomba helyezett P9944-est (a "testvére" a kicsivel később érő 9975-ös, melyet jövőre vezetnek be), melynek FAO száma 390. Már az engedélyeztetés időszakában az azonos éréscsoportba tartozó fajtajelöltek közül kiemelkedett azzal, hogy a legnagyobb termésmennyiséget adta. Ugyanígy szerepelt a GOSZ-VSZT-NAK kukorica tavalyi posztregisztrációs kísérletekben is 14,1 tonnás eredménnyel, mellyel a 400-as éréscsoportban is első helyezett lett volna.

Corteva Őszi Portfolió

A Corteva hibridjei bátran ajánlhatók a hazai körülmények közt – fotó: Horváth Attila

– Mindezek tükrében bátran tudom ajánlani mindenkinek a magyarországi körülmények között – jelentette ki Sólyom János, aki a többi mellett még a P9731-es kettős hasznú, silóként és szemesként is használható hibridet ajánlotta, főleg az állattartók számára. Különösen fontos szerephez juthat akkor, ha adott területen a gazda nem tudja még, hogy a kukoricát silóként, vagy szemes takarmányként akarja majd hasznosítani. Hozzátette: az igaz, hogy zöldtömegben nem ad annyit, mint egy kifejezetten silónak szánt hibrid, viszont jól emészthető. Szemesként hasznosítva közepes mennyiségű a hozama, viszont a legkisebb víztartalommal betakarítható.

Corteva Őszi Portfolió

Egyre jobban terjed az úgynevezett "waxy"-hibridek termesztése – fotó: Horváth Attila

A silófajták közt újdonságként említette a P15382-est, mely a legnagyobb zöldtömeget adja a kínálatból, s kiváló a csőkihozatala is – márpedig a tápanyagtartalom a csőben húzódik meg.

A továbbiakban szó esett a Corteva "waxy"- illetve silókukorica kínálatáról is. Előbbiek termését az élelmiszeripar kvázi sűrítőanyagként használja fel.

A következő állomáson Gudmon Ádám vetőmag területi képviselő a Corteva linolsavas és magas olajsavtartalmú napraforgó hibridjeit mutatta be. Ő egyebek közt a P64LL155-ös hibridet emelte ki, mely a Nébih 2020-21-es kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletében megelőzte a teljes mezőnyt az átlaghoz viszonyított 105 százalékos termésteljesítményével. A szakember szerint ez egy nagyon ígéretes hibrid.

Corteva Őszi Portfolió

Gudmon Ádám vetőmag területi képviselő a Corteva linolsavas és magas olajsavtartalmú napraforgó hibridjeit mutatta be – fotó: Horváth Attila

A Clearfield® Plus gyomirtási technológiához ajánlott linolsavas napraforgó hibridek közül a P64LP170-et emelte ki. Betegségellenállósága nagyon jó mind a Phomopsis, mind a szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben. Emellett Protector® Szádor minősítéssel is rendelkezik. Ellenáll Bract necrosis-nak. Szára erős, megdőlésre nem hajlamos. A Corteva fejlesztési kísérleteiben először 2019-ben szerepelt, nagyon figyelemre méltó terméssel, amit egy évvel később megismételt.

Újdonságként a nemesítés legnagyobb vívmányaként mutatta be, mely egyszerre magas olajsavas és alkalmas a Clearfield® Plus technológiára is. A P64H630-as jelzésű hibrid 2025-től lesz a piacon kapható, közepes tenyészidejű, magas olajtartalommal és kiemelkedő olajsavtartalommal.

A harmadik állomáson Szalai Kitti növényvédelmi területi képviselő a Viballa™ nevű készítményüket mutatta be, mellyel a parlagfű, selyemmályva, libatop-fajok és a bojtorján szerbtövis ellen már a napraforgó 4-leveles korától felvehetjük a harcot. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgó hibridekben egyaránt felhasználható, kiválóan alkalmazható preemergens és posztemergens technológiák kiegészítéseként. Azt is elmondta: legújabb biológiai termékük, a BlueN® keverhető a Viballa™-val azaz, a készítmények egyszerre, költség- és időhatékonyan kijuttathatók.

Corteva Őszi Portfolió

Balázs Klára, a Corteva szegedi kutatóállomásának fejlesztőmérnöke a BlueN®-ről beszélt – fotó: Horváth Attila

Balázs Klára, a Corteva szegedi kutatóállomásának fejlesztőmérnöke a BlueN®-ről beszélt, s elmondta: a készítmény Methylobacterium symbioticum törzset tartalmaz, melynek köszönhetően kiegészítő nitrogénforrást biztosít a légköri nitrogén megkötésével. Így képes az aktívan fejlődő növényeket többlet nitrogénnel ellátni a növekedés elősegítése érdekében. A termék tavasszal kijuttatható, fagymentes időszakban. Gabonában a tavaszi kijuttatás a bokrosodás időszakában javasolt.

A következő állomáson Lövényi Zsolt területi képviselő a kukorica posztemergens gyomirtás-technológiájáról tartott rövid előadást, s elmondta, hogy idén megújult a jól bevált és közismert Principal® termékcsalád. Ennek a Forte változat a zászlóshajója, mellyel akár 8 leveles korig is elvégezhető az állománykezelés. Megnövelt, 50%-kal magasabb rimszulfuron-tartalmának köszönhetően fokozott, talajon keresztüli tartamhatást nyújt a később kelő egyszikű gyomnövények ellen.

Lukács Domonkos gyomirtószer-termékmenedzser a jelenleg regisztráció alatt álló terméküket, a Dragster™-t ajánlotta az érdeklődő gazdák figyelmébe, melyet a kukorica korai posztemergens gyomirtására ajánlanak: már a kukorica egy leveles korától be lehet majd vetni.

Corteva Őszi Portfolió

A repce növényvédelmi technológiájának rejtelmeibe Pirgi Zoltán területi képviselő mellett Árgyelán Gábor (képünkön) vezette be a termelőket – fotó: Horváth Attila

A következő állomáson többek között a repcehibrid-kínálatról esett szó, mely 2021-ben generációváltáson esett át és például a PT303 genetikusan szklerotínia-ellenálló hibriddel bővült. A folyamat tavaly és tavalyelőtt szintén genetikai alapokon nyugvó, nem kipergő fajták bevezetésével folytatódott. Az állomáson az őszi káposztarepce növényvédelmi technológiájáról, a Runway™ és Belkar™ gyomirtószerekről, valamint a Metkon® regulátor hatású gombaölő szerről is beszélt Pirgi Zoltán területi képviselő. Az őszi növényvédelmi időszak egyik fontos lépése – főleg nagy széltippannal fertőzött területeken – a gabonafélék őszi gyomirtása. Erre a célra a Corteva a Bizon™ széles hatásspektrumú gyomirtó szert ajánlja, mely erőteljes gyomirtó és hosszú tartamhatással rendelkezik – mondta el Árgyelán Gábor területi képviselő.

A Petrányi Autó a legújabb pickupjait hozta el, melyeket a Petrányi cégcsoport marketing vezetője, Sipos Szabolcs azoknak ajánlott, akik többre vágynak, mint egy egyszerű munkaeszköz. A Petrányi Pickupok változatos modellkínálata minden igényt kielégítő mobilitási megoldásokat tükrözött.

Corteva Őszi Portfolió

A Petrányi Autó a legújabb pickupjait hozta el – fotó: Horváth Attila

A drónok világába vezette be a közönséget az ABZ-Drone Kft. ügyvezető-helyettese, Keczer Máté, aki kérdésre válaszolva azt mondta: bár Magyarországon lassúnak tűnhet a drónokkal kijuttatható növényvédőszerekkel kapcsolatos előrehaladás, de így is jóval előbbre járunk a technológiát tekintve, mint számos más európai állam, ezért nincs okunk szégyenkezni. Van már növényvédelmi drónpilóta szakképzésünk és típusminősített permetező drónjaink is. "Izgatottan várjuk a további, pilóta nélküli légijárművel kijuttatható szereket is" – tette hozzá.

Corteva Őszi Portfolió

Keczer Máté, az ABZ-Drone Kft. ügyvezető-helyettese: "Várjuk a további, pilóta nélküli légijárművel kijuttatható szereket" – fotó: Horváth Attila

Az utolsó állomáson Dr. Juhos Katalin, a MATE egyetemi adjunktusa mutatta be a terület talajjellemzőit egy talajszelvényen keresztül.