Simon Károly elmondta: a 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évi 1500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – tette hozzá.
Az 1500 tonna hal 15 százalékát főként Romániába exportálják, de kisebb mennyiségben jut hortobágyi hal Lengyelországba is – fotó: Shutterstock
Simon Károly az MTI érdeklődésére elmondta: 121 dolgozójuk van, a tavalyi árbevételük 1,2 milliárd forint volt, idén ennél valamivel többet várnak. Az egy főre eső évi magyarországi halfogyasztás 4-5 évvel ezelőtt 4,5 kilogramm volt, jelenleg 6-6,5 kilogramm, amit tovább szeretnének növelni. Utóbbi érdekében népszerűsítik negyedik éve a kisgyerekek körében is a halászatot és a halfogyasztást: pénteken hortobágyi és debreceni óvodásokhoz és kisiskolásokhoz csónakon érkezett meg a Mikulás az elepi tavon.
A kicsik ezután megnézték a lehalászást, de nemcsak a halakkal, hanem a belőlük készült ételekkel is megismerkedhettek: a halastó partján felállított sátorban halászlevet, haltepertőt, halfasírtot kóstolhattak a gyerekek.