Lenézett, egészségtelennek tartott, a külföldiek által megvetett étel a zsíros kenyér, melyet napjainkban már ritkábban fogyasztunk, pedig régen gyakran ették az emberek, és igen jól is jött az egész napos kemény fizikai munka mellé, hiszen laktató és egyszerű fogás volt, ami kellő energiát adott egész napra.

Zsíros kenyér pró és kontra

Sokszor esik szó a különböző zsírok egészségre gyakorolt hatása közti különbségekről. A kérődző állatok anyagcseréje vagy mesterséges úton létrejövő transzzsírok egészségre gyakorolt káros hatásai miatt a táplálkozási javallatok szerint ezek a teljes energiabevitel maximum 1%-át adhatják, ami egy átlagos felnőtt esetében napi 2 gramm. A „jó zsírok" az egyszeresen telítetlen zsírok, a többszörösen telítetlen zsírokat pedig esszenciális zsíroknak is hívjuk, mivel ezek az egészség megóvása érdekében nélkülözhetetlenek.

A túlzott napi telítettzsír-bevitel növeli a rossz koleszterin szintjét a szervezetben, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanakkor az energiát adó ételek szerkezetét stabilizáló és ízanyaghordozó telített zsír nélkülözhetetlen az A-, D-, E- és a K-vitaminok felszívódásához, és megfelelő forrásból, jó minőségben és mértékkel fogyasztva része lehet az egészséges étrendnek – írja a divany.hu.


A zsíros kenyér egy szelet ropogós fehér kenyérrel a legfinomabb, azonban az egészséges táplálkozás éllovasai rendre arra figyelmeztetnek, válasszunk inkább teljes kiőrlésű kenyeret, mely a szervezetnek fontos vitaminok mellett ásványi anyagokat, rostokat és nyomelemeket is tartalmaz. Ezzel serkenthetjük az anyagcserét, sőt az izomműködést is, csökkenthetjük koleszterinszintünket, és támogatjuk emésztésünket.

A teljes kiőrlésű kenyér valóban számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, egy kutatás azonban a fehér kenyérrel kapcsolatban is meglepő és megnyugtató eredményekkel szolgált. Arra jöttek rá ugyanis, hogy a fehér kenyér fogyasztása elősegíti a bélflóra jótékony baktériumainak szaporodását. A fehérkenyér-fogyasztás okozta jótékony bélbaktérium-növekedés az emelkedett Lactobacillus-szinttel áll összefüggésben, ami rávilágít arra, hogy a fehér kenyér mértékkel történő esetenkénti fogyasztásának egy változatos étrendben helye van.

S ha megvan a kenyér és a zsír, erre jön még a lila hagyma, mely kiváló C-vitamin-forrás, rostokban gazdag, csökkenti a vércukorszintet, vízhajtó hatású, tisztítja a bőrt, és méregtelenít.

Indexkép: Pixabay