Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR413.74 FtUSD401.77 FtCHF440.14 FtGBP494.56 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Szia Sapsi!
Azt szeretném kérdezni, hogy akinek volt Nem termelő beruházása, azt majd az AKG-val együtt fogják kifizetni?
Beadni azzal együtt kellett..
válasz erre >> | #2672. hozzászólás, SAPSifüles küldte be 2012-01-31 10:56:38-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Válasz #2669. hozzászólásra
A zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási támogatásként a támogatási jogosultságok egységértékét fogják (292,55 Ft/€ árfolyamon) most kifizetni. (Csipogás: febr. 8.)
DE! Elköltéssel vigyázni! A K0123 adatszolgáltatások kiértékelése után, nem teljesítés esetén, a mulasztással arányos "Nem teljesítési bírság"-ot fognak kiszabni. (Tavaly ez alól adtak amnesztiát.)
A bírság mértéke (a 2007. évi XVII. törvény 73/A. § szerint):
- nem teljesített munkaóránként legfeljebb 4,5 €-nak megfelelő forintösszeg;
- nem teljesített árbevétel 300 Ft-os egységeiként legfeljebb 4 €-nak megfelelő forintösszeg.
Ma kaptam meg a kárenyhitési határozatot.Tudja-e valaki, hogy mikor lesz ebből pénz? Következő kérdésem az lenne: 2011 évben a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási zsét juniusban kaptuk meg. Jól értelmeztem, hogy idén már február 8-a után utalhatnak?
sziasztok! érdeklödnék hogy sertésre tudnék e valami támogatást igényelni? van jelenleg 3 anya,9 süldö és 13 választásim, de már rakatva van még egy anya. vannak borjuk is de azokra még semmit nem tudtam rendezni mert fiatalok! földem sem olyan sok van 3ha, és igy kénytelen vagyok szaladgálni mindennap a moslékért! ha valaki tud az segitsen nekem tanáccsal hogy mit és hol tudnék intézni
A kiegészítő nemzeti támogatások közül a
- tejkvóta támogatás
- hízottbika támogatás
- anyajuhtartás támogatás
kifizetése február közepe-vége felé várható.
Erdőtelepítés és Erdőfelújítás jogcímeken áprilisban terveznek kifizetést.
Anyatehéntartás termeléstől elválasztott támogatás idén nem lesz.
A b) pont szerinti járulékalap kiszámítása az előző évi bevétel összegén alapul, ez annyi amennyi, független az adózási formától.
Az adózási forma (átalányadózás vagy tételes költségelszámolás) azt határozza meg, hogy a tárgyévi bevételből mekkora összeg számít jövedelemnek, azaz az szja adóalapjának.
Köszönöm válaszodat! Csupán annyit kérdeznék még, hogy a választott adózási forma (elfelejtettem megemlíteni, hogy általányadózó voltam) nem változtatja a b. variáció kiszámítását?Köszi!!
Pintér Tamás küldte be 2012-02-01 07:43:49-kor | Sziasztok !
Meg tudná valaki mondani, hogy 2012-ben mikorra várható kb. a hízott bika támogatások kiutalása? Tudom, hogy pontosan nem mondható meg, de hátha mégis... Köszi !
Nem a megfizetett járulék+adót kell a minimálbér járulékaihoz arányosítani.
29/2010. (III. 30.) FVM rendelet
4. § (4) Amennyiben a természetes személy a járulékokat a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény
a) 30/A. § (1) bekezdése alapján fizette meg, teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak minősül,
b) 30/A. § (2) bekezdése alapján fizette meg, és eléri az a) pontban meghatározott közteher mértékét, akkor teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak minősül, amennyiben attól kevesebb, úgy az elismert élőmunka ráfordítás arányosan csökken.
Az a) pont a minimálbérnek megfelelő összeg utáni járulékfizetést jelenti.
A b) pont szerinti járulékfizetést a mezőgazdasági kistermelők (= 8 millió Ft-ot meg nem haladó árbevétel) választhatják, mely szerint a havi járulékalap a tárgy évet megelőző évi bevétel 20 %-ának 1/12 része. Ha ez nem éri el a minimálbért, az elismert élőmunka ráfordítást arányosan csökkenteni kell.
Tehát a havi járulékalapot kell a minimálbérhez arányosítani, és ennek megfelelően kell a 2040 órát csökkenteni.
Kedves SAPSI!
Zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító támogatással kapcsolatban kérdeznék. Őstermelő vagyok, 6 millió forint árbevétel után adóztam járulékokkal együtt bő 400.000 Ft-ot. Kell-e nekem arányosítani a megfizetett járulék+adót a minimálbér járulékaihoz, vagy egyszerűen elszámolhatom a 2040 munkaórámat??
Előre is köszönöm válaszodat!
Sziasztok ! Érdeklödnék Hizomarhatámogatással kapcsolatban hogy az idén mikor fogják küldeni 2006-óta 12db kapom a támogatást az idén is meg fogom kapni vagy változott valami ?????
Ha pl. a 3 ha gyümölcsösben az előírt 3 × 700 = 2100 munkaóra helyett csak 1890 munkaóra teljesül, akkor a nem teljesített 210 munkaóra után szabják ki a munkaóránkénti 1 € bírságot.
Válasz #2672. hozzászólásra
Biztos, hogy csak a mulasztással arányos nem teljesítési bírság kerül kiszabásra? Ezek szerint aki 90%-ban teljesítette az előírt munkaórákat támogatási jogosultságonként akkor csak a 10%-hoz kapcsolódóan kerül kiszabásra az 1 euró/munkaóra gyümölcsös esetében?
A jövedelempótló támogatásokat a folyósítás évében kell bevételként elszámolni. [Szja tv. 2.sz. melléklet I/5. pont] Ide tartozik az egységes területalapú támogatás (SAPS) is.
A #2343 hsz-ban is kérdezted, arra a #2428 hsz-ban válaszoltam.
Kiegészítés: azóta megjelent a 22/2012. (I. 24.) MVH Közlemény a 3/2012. (I. 13.) MVH Közlemény módosításáról
A nem teljesítési bírság mértékét - a törvényi keretek között - a 29/2010. (III. 30.) FVM rendelet pontosítja:
6. § (1) A szerkezetátalakítási program alapján vállalt élőmunka ráfordítási kötelezettségi feltételek nem vagy csak részleges teljesítése esetén nem teljesítési bírságként munkaóránként
a) a zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási programban való részvétel esetén 1 eurót,
b) a dohány szerkezetátalakítási programban való részvétel esetében 4 eurót kell figyelembe venni.
Köszönöm a válaszodat SAPSIfüles!Még azt szeretném tudni,hogy akinek a fagykára volt(98%)és vis majort jelentett annak teljesítettnek veszik a 2011-es évet?
Válaszodat előre is köszönöm.
Ha nem kaptál még határozatot, az azt jelenti, hogy még nem tudták a kérelmedet lezárni pl. túligénylési vagy KM szankciós folyamatban lévő eljárás miatt.
Ha ezt követően megszületik a határozat, és az abban megállapított támogatási összeg magasabb lesz, mint az eddig kifizetett összeg, akkor a különbözetet természetesen még megkapod. Ha azonban kevesebb lesz, akkor a különbözet visszafizetésére fognak kötelezni.
A zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási támogatásként a támogatási jogosultságok egységértékét fogják (292,55 Ft/€ árfolyamon) most kifizetni. (Csipogás: febr. 8.)
DE! Elköltéssel vigyázni! A K0123 adatszolgáltatások kiértékelése után, nem teljesítés esetén, a mulasztással arányos "Nem teljesítési bírság"-ot fognak kiszabni. (Tavaly ez alól adtak amnesztiát.)
- nem teljesített árbevétel 300 Ft-os egységeiként legfeljebb 4 €-nak megfelelő forintösszeg.
Tisztelt Gazdatársak, figyelmetekbe ajánlom a következő cikket:
A vártnál kisebb forrásmegvonással járhat az új KAP
A Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti időszaka a
vártnál kisebb forrásmegvonással járhat Magyarország
számára, nagyjából 99 százaléka a jelen programozási
időszakra járó összegnek - mondta a NAPI Gazdaságnak
Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI)
főigazgatója.
A lap hétfői számában ismerteti: az AKI nemrégiben fejezte
be a jelenleg ismert rendelettervezetek alapján készült
modellszámításait a reformok magyarországi hatásairól.
Számításai szerint szélsőséges esetben 180 gazdaságot
érinthet az úgynevezett capping, vagyis az üzemenkénti
támogatási felső határ bevezetése, és az a feletti összeg
elvonása.
A tervek szerint az üzemenkénti 150 és 300 ezer eurós éves
támogatási szint között 50 ezer eurónként 20-40-70-100
százalékos lenne az elvonás, amit az üzemek éves
munkaerő-költségével és annak közterheivel mérsékelni
lehetne. Az elvonás a modell szerint a leginkább a nagy
területen szántóföldi növénytermesztést kevés
foglalkoztatottal végző gazdaságokat sújtaná. Az AKI
becslése szerint a capping miatt várhatóan 10 millió euró
támogatás átcsoportosítására kerülhet sor.
A kutatóintézet számításai szerint a 2014-től minden
tagállamban bevezetendő alaptámogatás hektáronkénti összege
Magyarország esetében 143 euró lehet. Ezt 80 euróval
egészítheti ki a 30 százalékos "zöldítési" követelmény, így
a két komponens együttes összege hektáronként 223 euró. A
területalapú támogatás összege 2013-ban várhatóan 263 euró
lesz hektáronként. Az új KAP a kis területen gazdálkodók
számára bevezetne egy átalánytámogatási formát is, ami
Magyarország esetében közelítené az 1000 eurót.
Szia SAPSifüles!
Örülök,hogy újra itt vagy közöttünk.Megszeretném kérdezni,hogy a területalapú támogatásnak csak egy részét utalták át.Határozatot még nem kaptam!Várható-e további kifizetés ebben az ügyben,vagy ennyivel kell beérni!?Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözletem SAPSIfüles!
Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen pénzt utalnak a zöldség gyümölcs dohány szek.át.támogatásban résztvevőknek?Tudtommal a k0123 nyomtatványt febr.15-ig kell leadni!
33562 hozzászólás
Válasz #2711. hozzászólásra
Csütörtökön jött meg a határozat(a saps meg az akg határozat együtt)!ma reggel meg a pénz! Békés-megye
Válasz #2708. hozzászólásra
Kaptál előtte határozatot?
Válasz #2708. hozzászólásra
Melyik megye?
üdv SAPSifüles!az őshonos állatok támogatási kifizetéséről mi tudsz?mikor várható?előre is köszönöm válaszod
AKG megjött!
Válasz #2694. hozzászólásra
Szia Sapsi!
Azt szeretném kérdezni, hogy akinek volt Nem termelő beruházása, azt majd az AKG-val együtt fogják kifizetni?
Beadni azzal együtt kellett..
Válasz #2705. hozzászólásra
Igen nekünk ma jött meg!
Kapott már valaki mostanában akg határozatot?
Válasz #2702. hozzászólásra
Íme a válasz:
válasz erre >> | #2672. hozzászólás, SAPSifüles küldte be 2012-01-31 10:56:38-kor | [TÖRÖL] | Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra
Sziasztok!
Valami "nagy csoda" történtT
Az AKG határozatokat jan. 27.-i dátummal 314,58 Ft-os Euró/Ft átváltási árfolyamon rendelték kifizetni!!
Ma kaptam meg a kárenyhitési határozatot.Tudja-e valaki, hogy mikor lesz ebből pénz? Következő kérdésem az lenne: 2011 évben a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási zsét juniusban kaptuk meg. Jól értelmeztem, hogy idén már február 8-a után utalhatnak?
Válasz #2697. hozzászólásra
Hol van az a a "nálunk"?
Köszi az infot Sapsi füles
üdv SAPSifüles!az őshonos állatok támogatási kifizetéséről mi tudsz?mikor várható?előre is köszönöm válaszod!
sziasztok! érdeklödnék hogy sertésre tudnék e valami támogatást igényelni? van jelenleg 3 anya,9 süldö és 13 választásim, de már rakatva van még egy anya. vannak borjuk is de azokra még semmit nem tudtam rendezni mert fiatalok! földem sem olyan sok van 3ha, és igy kénytelen vagyok szaladgálni mindennap a moslékért! ha valaki tud az segitsen nekem tanáccsal hogy mit és hol tudnék intézni
Sziasztok! Nálunk már van aki a mai postával megkapta a kárenyhítési határozatát 31,82%-ról!!! Akkor ezt elvileg napokon belül utalják is?
Válasz #2695. hozzászólásra
köszi
Válasz #2693. hozzászólásra
jól érted, a #2645 hsz-ban részletesebben
Válasz #2692. hozzászólásra
Aki szépen kérte :):):)
Válasz #2691. hozzászólásra
szia akkor ha jól értem a történelmi alapu anyatehén támogatás idén nem jár?
Válasz #2691. hozzászólásra
mindenki kapni fog?
hurrá!!!
:):):)
MINDENKINEK!
A kiegészítő nemzeti támogatások közül a
- tejkvóta támogatás
- hízottbika támogatás
- anyajuhtartás támogatás
kifizetése február közepe-vége felé várható.
Erdőtelepítés és Erdőfelújítás jogcímeken áprilisban terveznek kifizetést.
Anyatehéntartás termeléstől elválasztott támogatás idén nem lesz.
Válasz #2686. hozzászólásra
Köszönöm szépen!
Érdeklődnék hogy a 2011-ben beadott Erdőtelepítési támogatás elbirállása megtörtént e.
Ha igen akor az értesítés mikorra várható.
Válasz #2677. hozzászólásra
Üdv SAPSifüles!
Akkor a folyósítás éve=2012 ,így nem tudom bevételként elszámolni 2011-re
Köszönöm.
Válasz #2679. hozzászólásra
Köszönöm
Válasz #2684. hozzászólásra
A b) pont szerinti járulékalap kiszámítása az előző évi bevétel összegén alapul, ez annyi amennyi, független az adózási formától.
Az adózási forma (átalányadózás vagy tételes költségelszámolás) azt határozza meg, hogy a tárgyévi bevételből mekkora összeg számít jövedelemnek, azaz az szja adóalapjának.
A juh támogatás mikorra várható?
Köszönöm válaszodat! Csupán annyit kérdeznék még, hogy a választott adózási forma (elfelejtettem megemlíteni, hogy általányadózó voltam) nem változtatja a b. variáció kiszámítását?Köszi!!
Pintér Tamás küldte be 2012-02-01 07:43:49-kor | Sziasztok !
Meg tudná valaki mondani, hogy 2012-ben mikorra várható kb. a hízott bika támogatások kiutalása? Tudom, hogy pontosan nem mondható meg, de hátha mégis... Köszi !
Válasz #2681. hozzászólásra
Nem a megfizetett járulék+adót kell a minimálbér járulékaihoz arányosítani.
29/2010. (III. 30.) FVM rendelet
4. § (4) Amennyiben a természetes személy a járulékokat a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény
a) 30/A. § (1) bekezdése alapján fizette meg, teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak minősül,
b) 30/A. § (2) bekezdése alapján fizette meg, és eléri az a) pontban meghatározott közteher mértékét, akkor teljes munkaidőben történő foglalkoztatásnak minősül, amennyiben attól kevesebb, úgy az elismert élőmunka ráfordítás arányosan csökken.
Az a) pont a minimálbérnek megfelelő összeg utáni járulékfizetést jelenti.
A b) pont szerinti járulékfizetést a mezőgazdasági kistermelők (= 8 millió Ft-ot meg nem haladó árbevétel) választhatják, mely szerint a havi járulékalap a tárgy évet megelőző évi bevétel 20 %-ának 1/12 része. Ha ez nem éri el a minimálbért, az elismert élőmunka ráfordítást arányosan csökkenteni kell.
Tehát a havi járulékalapot kell a minimálbérhez arányosítani, és ennek megfelelően kell a 2040 órát csökkenteni.
Kedves SAPSI!
Zöldség-gyümölcs szerkezetátalakító támogatással kapcsolatban kérdeznék. Őstermelő vagyok, 6 millió forint árbevétel után adóztam járulékokkal együtt bő 400.000 Ft-ot. Kell-e nekem arányosítani a megfizetett járulék+adót a minimálbér járulékaihoz, vagy egyszerűen elszámolhatom a 2040 munkaórámat??
Előre is köszönöm válaszodat!
Sziasztok ! Érdeklödnék Hizomarhatámogatással kapcsolatban hogy az idén mikor fogják küldeni 2006-óta 12db kapom a támogatást az idén is meg fogom kapni vagy változott valami ?????
Válasz #2678. hozzászólásra
Ha pl. a 3 ha gyümölcsösben az előírt 3 × 700 = 2100 munkaóra helyett csak 1890 munkaóra teljesül, akkor a nem teljesített 210 munkaóra után szabják ki a munkaóránkénti 1 € bírságot.
Ha a kérdést így értetted, akkor a válaszom igen.
Válasz #2672. hozzászólásra
Biztos, hogy csak a mulasztással arányos nem teljesítési bírság kerül kiszabásra? Ezek szerint aki 90%-ban teljesítette az előírt munkaórákat támogatási jogosultságonként akkor csak a 10%-hoz kapcsolódóan kerül kiszabásra az 1 euró/munkaóra gyümölcsös esetében?
Válasz #2676. hozzászólásra
A jövedelempótló támogatásokat a folyósítás évében kell bevételként elszámolni. [Szja tv. 2.sz. melléklet I/5. pont] Ide tartozik az egységes területalapú támogatás (SAPS) is.
Üdv!
Megerősítést szeretnék kérni,hogy a januárba kifizetett SAPS második felét már 2012 -re lehet elszámolni bevételként?
Köszönöm
Válasz #2674. hozzászólásra
A #2343 hsz-ban is kérdezted, arra a #2428 hsz-ban válaszoltam.
Kiegészítés: azóta megjelent a 22/2012. (I. 24.) MVH Közlemény a 3/2012. (I. 13.) MVH Közlemény módosításáról
A nem teljesítési bírság mértékét - a törvényi keretek között - a 29/2010. (III. 30.) FVM rendelet pontosítja:
6. § (1) A szerkezetátalakítási program alapján vállalt élőmunka ráfordítási kötelezettségi feltételek nem vagy csak részleges teljesítése esetén nem teljesítési bírságként munkaóránként
a) a zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási programban való részvétel esetén 1 eurót,
b) a dohány szerkezetátalakítási programban való részvétel esetében 4 eurót kell figyelembe venni.
Köszönöm a válaszodat SAPSIfüles!Még azt szeretném tudni,hogy akinek a fagykára volt(98%)és vis majort jelentett annak teljesítettnek veszik a 2011-es évet?
Válaszodat előre is köszönöm.
Válasz #2670. hozzászólásra
Ha nem kaptál még határozatot, az azt jelenti, hogy még nem tudták a kérelmedet lezárni pl. túligénylési vagy KM szankciós folyamatban lévő eljárás miatt.
Ha ezt követően megszületik a határozat, és az abban megállapított támogatási összeg magasabb lesz, mint az eddig kifizetett összeg, akkor a különbözetet természetesen még megkapod. Ha azonban kevesebb lesz, akkor a különbözet visszafizetésére fognak kötelezni.
Tisztelt Gazdatársak, figyelmetekbe ajánlom a következő cikket:
A vártnál kisebb forrásmegvonással járhat az új KAP
A Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti időszaka a
vártnál kisebb forrásmegvonással járhat Magyarország
számára, nagyjából 99 százaléka a jelen programozási
időszakra járó összegnek - mondta a NAPI Gazdaságnak
Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI)
főigazgatója.
A lap hétfői számában ismerteti: az AKI nemrégiben fejezte
be a jelenleg ismert rendelettervezetek alapján készült
modellszámításait a reformok magyarországi hatásairól.
Számításai szerint szélsőséges esetben 180 gazdaságot
érinthet az úgynevezett capping, vagyis az üzemenkénti
támogatási felső határ bevezetése, és az a feletti összeg
elvonása.
A tervek szerint az üzemenkénti 150 és 300 ezer eurós éves
támogatási szint között 50 ezer eurónként 20-40-70-100
százalékos lenne az elvonás, amit az üzemek éves
munkaerő-költségével és annak közterheivel mérsékelni
lehetne. Az elvonás a modell szerint a leginkább a nagy
területen szántóföldi növénytermesztést kevés
foglalkoztatottal végző gazdaságokat sújtaná. Az AKI
becslése szerint a capping miatt várhatóan 10 millió euró
támogatás átcsoportosítására kerülhet sor.
A kutatóintézet számításai szerint a 2014-től minden
tagállamban bevezetendő alaptámogatás hektáronkénti összege
Magyarország esetében 143 euró lehet. Ezt 80 euróval
egészítheti ki a 30 százalékos "zöldítési" követelmény, így
a két komponens együttes összege hektáronként 223 euró. A
területalapú támogatás összege 2013-ban várhatóan 263 euró
lesz hektáronként. Az új KAP a kis területen gazdálkodók
számára bevezetne egy átalánytámogatási formát is, ami
Magyarország esetében közelítené az 1000 eurót.
Szia SAPSifüles!
Örülök,hogy újra itt vagy közöttünk.Megszeretném kérdezni,hogy a területalapú támogatásnak csak egy részét utalták át.Határozatot még nem kaptam!Várható-e további kifizetés ebben az ügyben,vagy ennyivel kell beérni!?Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözletem SAPSIfüles!
Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen pénzt utalnak a zöldség gyümölcs dohány szek.át.támogatásban résztvevőknek?Tudtommal a k0123 nyomtatványt febr.15-ig kell leadni!
Válasz #2643. hozzászólásra
köszönöm a tejkvótával kapcsolatos infot
Válasz #2664. hozzászólásra
Azért köszönöm. Remélem jövő héten kapunk határozatot!
Válasz #2662. hozzászólásra
Tájékoztatási rendszer szerint nekem még a 2010 és 2011es SAPs is ellenőrzés alatt áll.
Válasz #2663. hozzászólásra
A #2643 hsz-ban írtak a hízottbika támogatásra is vonatkoznak.
Válasz #2662. hozzászólásra
Az ügyfél-tájékoztatási rendszer számomra egy "fekete doboz", elképzelésem sincs, hogy az állapotok mikor, miért változnak.
Szia Sapsifüles!Nem tudod véletlenül, mikor várható a hízottbika támogatás kifizetése?Előre is kösz!