Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR411.52 FtUSD394.94 FtCHF442.09 FtGBP495.05 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Német, osztrák videókon látni ahogy a köves utakat karbantartják.
Ha kell fellazítják a régi nyomvályús, kátyús murvás utat utána elsimítják és levibrátorozzák.
Régen felénk a "letoljuk tolólappal és csókolom", volt a helyzet lettek szép mélyutak amik még hamarább sz@rrá mentek, mivel a víz mind ott folyt le . . .
Válasz mtz1221 #4143. hozzászólásáraA lemken egy gépgyár. Azt gyárt amit megvesznek, amíg van aki ekére vágyuk, addig fog ekét gyártani. És még elég sok ember van aki akkor érzi boldognak magát, ha a nyirkos, sötét környezetet kedvelő mikrobákat kiteríti a felszínre a 38 fokos kánikulában.
Semmi köze ide csak hogy keverjem a kedélyeket.Szerintetek a lemken miért csinál olyan vetőgépet amit java részt csak szántáson/gruberozoton lehet használni,ha németek erőltetik a direkt vetést mint az állat.Lehet tudnak valamit ???
Válasz Berkó_ #4141. hozzászólásáraNincs értelme összevetni az útépítést a szántófölddel, csak azért, mert itt is, ott is használnak altalajlazítót.
Az útalapot akkor lazítják, ha kemény, de egyenetlenül tömör, mert ilyenkor a terhelés hatására később helyenként tovább tömörödne, lerokkanna. Ilyenkor fellazítják, és aztán már egyenletesen vissza lehet tömöríteni.
A szántón az okok, a célok és a későbbi műveletek is mások. (pl. nem használunk úthengert)
Ez az összevetés hibás.
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraA pàlya későbbi gyomosodàsàt hivatott megakadàlyozni. Tudomànyosan bizonyitott'hogy ahol reped az aszfalt ott csak a szar talaj akadàlyozza a gyomok kelèsèt ezèrt tömöritik.
Válasz Celtises #4136. hozzászólásáraÉn még csak olyat láttam, ahol az elhordani kívánt felületet lazították.
Az oda hordott, billentett, anyagot szerintem felesleges lazítani.
Az autópálya építésekor az útalapot lazítózzák, hogy tömörödjön a talaj.
Akkor mi mért is tömörítjük a talajunkat, amikor azt szeretnénk, hogy lazább legyen?
Ezt az autópályás történetet, eddig még nem olvastam.
Az egyik megbeszélésünkön mondta egyik résztvevő. Talán épp Kátai professzor úr volt, de nem az számít, hogy ki mondta, hanem igaz-e, amit mondott?
tudom, már párszor betettem ezt a fotót, de az érdekessége az, hogy az agrisem rendszere alapján megtört talajszerkezet ily könnyü kibontani, mig a régi fejleszésü lazitóknál az összerepedés csekély értékü
Válasz Kémlelő #4130. hozzászólására a legfontosabb, hogy a kés kis ellenállásu legyen, a talajban a müvelőszerszámok dolgozzanak ugy, hogy a talajszerkezetet nem keverve apró méretü rögökre törjék. az, hogy milyen az alakja a függőleges gerinclemeznek igazán nincs jelentősége. ezek a változatok mind könnyű húzásuak és jó munkát végeznek. azt a koncepciót követve, hogy nincs szükség magas emelésre, miközben a talajszerkezetben a rögöket apróra törik és nagy felületüvé válnak azok, hogy minél több vizet tudjanak felvenni.
Válasz atisgyulai #4087. hozzászólásáraÉn nem csak ajánlom, hanem csinálom is.
Ma hajnalban jöttem haza egy hét szabizás után. Addig lejött 52 mm, ami nagyon sokat segít a hosszú szárazság után.
Holnaptól indulnak a munkák.
Válasz Bárány #4114. hozzászólásáraNem merem leírni,mert nem hinnéd el.
Bérbe csinálták a krisztussal mi adtuk a lazítót 150 centinként húzva a tárcsázás árát kérte el a traktoros.
Húztuk két 50-essel is nyomból nyomba menve mérve a fogyasztást 14 liter/hektár.
Itt nincs kötött föld.
Válasz máris szomszéd #4111. hozzászólásáraMiért kell 90 centire lemenni? Általánosságban igaz az, hogy két (vagy több) kés 40-50 centin jobban lazít, és általában elég is az eketap alá menni.
Válasz Bárány #4107. hozzászólásáraNekünk egy ilyen van egy 1 késsel a vázat mi csináltuk hozzá. http://www.vadkertagrotechnika.hu/termekeink/lazito/lazito-2?termek=lazito-vkml-6
Le lehet engedni 90 centire (kicsit csavarja a gépet az első és hátsó kerék nem egy nyomban megy).Az első évben száraz homokban lett tesztelve az orra 100 fok felett volt ha ráköptél sistergett.
Egyébként meglepően jól dolgozik ezen a talajon.
Első évben a krisztus is nehezelte most elhúzza egy mtz is.
Válasz Bárány #4107. hozzászólásáraa száraz földet szerintem bekéne valahogy határolni,mert tuti elbeszélünk egymástól.nekem a száraz föld az az,amikor felszakit olyan táblát a két kés,hogy nemmegy átt a pakkerhengeren,vagy éppenhogycsak áttugrik.jáccottam már ilyet.meg olyat is.amikor megfelelő volt a talajnedvesség,megfelelően fogta a gépet,repesztett,emelt,a szántás utána meg olyan volt,hogy dombnak lefele néha vigyázni kellett,nehogy fellökje az eke a traktort......
Válasz fexco #4105. hozzászólásáraMeg a szakma szabályai szerint.
Nedves földben akár kifejezetten káros is lehet.
Az egyenes kések összeroppantó hatása csak szárazban érvényesül. De erről már itt is esett szó nem egyszer...
Válasz Tomi81 #4099. hozzászólásáraÉrtelek, bár nálunk teljes homok talaj van, azt meg nem repeszti úgy mint a kötötteket. Itt inkább csak vágja, de minden évben lazítózok burgonya előtt, szóval majd kicsit más szögben megyek rá a táblára, hogy ha van lazítatlan terület akkor feltörné azt is.
Kertészeti dolgok vannak.
Válasz fexco #4096. hozzászólásáraRégen a nagyfater 105-ösét is kikötötte néha a Jympa, volt rá példa.
A traktor újonnan jött, gondos odafigyelést kapott, meg talán 2 éves lehetett, tehát még nem volt szétütve.
Válasz fexco #4096. hozzászólásáraEgyszer csináltam olyan földet ami még sohasem volt előtte lazítva.
Lapult a hátsó gumi végig, pedig fel volt fújva rendesen.
Megállni nekem még nem állt meg, de ahol meg szokott állni víz ilyen lentesekbe na ott aztán lassul-remeg-kapar szerencsétlen.
4949 hozzászólás
Válasz bandigh #4147. hozzászólásáraMit..a lazítót?
Mi most kukorica alá húztuk 50 cm en.
Válasz csoppika #4146. hozzászólásáraTavaszi alá nem húzzuk annyin
Srácok. Ha 1 óra meló itan is csak langyos a hegy, akkor lehet hazamenni, vagy mélységet növelni, ugye? (árpa, búza alá 38cm mélyen húzom)
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraOFF
Német, osztrák videókon látni ahogy a köves utakat karbantartják.
Ha kell fellazítják a régi nyomvályús, kátyús murvás utat utána elsimítják és levibrátorozzák.
Régen felénk a "letoljuk tolólappal és csókolom", volt a helyzet lettek szép mélyutak amik még hamarább sz@rrá mentek, mivel a víz mind ott folyt le . . .
Válasz mtz1221 #4143. hozzászólásáraA lemken egy gépgyár. Azt gyárt amit megvesznek, amíg van aki ekére vágyuk, addig fog ekét gyártani. És még elég sok ember van aki akkor érzi boldognak magát, ha a nyirkos, sötét környezetet kedvelő mikrobákat kiteríti a felszínre a 38 fokos kánikulában.
Semmi köze ide csak hogy keverjem a kedélyeket.Szerintetek a lemken miért csinál olyan vetőgépet amit java részt csak szántáson/gruberozoton lehet használni,ha németek erőltetik a direkt vetést mint az állat.Lehet tudnak valamit ???
Válasz Berkó_ #4141. hozzászólásáraNincs értelme összevetni az útépítést a szántófölddel, csak azért, mert itt is, ott is használnak altalajlazítót.
Az útalapot akkor lazítják, ha kemény, de egyenetlenül tömör, mert ilyenkor a terhelés hatására később helyenként tovább tömörödne, lerokkanna. Ilyenkor fellazítják, és aztán már egyenletesen vissza lehet tömöríteni.
A szántón az okok, a célok és a későbbi műveletek is mások. (pl. nem használunk úthengert)
Ez az összevetés hibás.
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraEzt az Ausztrál előadó (is) mondta a novemberi konferencián.
Itt is hordták a töltést rétegenként. Csak a hengeres kicsit keveset dolgozott. Bemérték, nem volt elég tömör. Ki kellett menni felszántani
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraAzt a részét lazítják a talajnak, amit le fognak dózerolni, vagy scréperrel legyalulni. De azt is csak ritkán.
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraA pàlya későbbi gyomosodàsàt hivatott megakadàlyozni. Tudomànyosan bizonyitott'hogy ahol reped az aszfalt ott csak a szar talaj akadàlyozza a gyomok kelèsèt ezèrt tömöritik.
Válasz Celtises #4136. hozzászólásáraÉn még csak olyat láttam, ahol az elhordani kívánt felületet lazították.
Az oda hordott, billentett, anyagot szerintem felesleges lazítani.
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraTömöríteni csak a puhát lehet. Nagy dolgot nem talált ki.
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraNem volt kicsit sok a -Welcome drink- a professzor úrnak?
Válasz Radocz #4133. hozzászólásáraGondolom,hogy homogén legyen a talaj jobban lehet tömöriteni
Az autópálya építésekor az útalapot lazítózzák, hogy tömörödjön a talaj.
Akkor mi mért is tömörítjük a talajunkat, amikor azt szeretnénk, hogy lazább legyen?
Ezt az autópályás történetet, eddig még nem olvastam.
Az egyik megbeszélésünkön mondta egyik résztvevő. Talán épp Kátai professzor úr volt, de nem az számít, hogy ki mondta, hanem igaz-e, amit mondott?
tudom, már párszor betettem ezt a fotót, de az érdekessége az, hogy az agrisem rendszere alapján megtört talajszerkezet ily könnyü kibontani, mig a régi fejleszésü lazitóknál az összerepedés csekély értékü
Válasz Kémlelő #4130. hozzászólására a legfontosabb, hogy a kés kis ellenállásu legyen, a talajban a müvelőszerszámok dolgozzanak ugy, hogy a talajszerkezetet nem keverve apró méretü rögökre törjék. az, hogy milyen az alakja a függőleges gerinclemeznek igazán nincs jelentősége. ezek a változatok mind könnyű húzásuak és jó munkát végeznek. azt a koncepciót követve, hogy nincs szükség magas emelésre, miközben a talajszerkezetben a rögöket apróra törik és nagy felületüvé válnak azok, hogy minél több vizet tudjanak felvenni.
Válasz Bárány #4129. hozzászólásáraTe mi alapján választasz lazítót?
egyenes vagy ívelt legyen?
Kerestem volna írást, de csak ezt találtam.
Ez sem szakirodalom, de talán tudsz linkelni, vagy írni egy szakmait.
http://www.haszonagrar.hu/noevenytermesztes/510-nagyobb-termes-lazitassal.html
https://www.framest.hu/fralaz-kozepmelylazito/
Válasz JOSEY #4128. hozzászólásáraCsak egy szokásos(!) gépgyártói reklámcikk volt. És vannak, akik meg szakirodalomnak veszik.
Válasz Radocz #4127. hozzászólásárameg vagyok nyugodva, hogy amit termékeinkkel képviselünk, az jobb, mint ez a mese.jah, ez altalajmüvelés
https://www.agroinform.hu/gepeszet/kis-nyari-lazitas-azaz-mese-a-kozepmely-altalajlazitasrol-x-40861-002
https://www.agroinform.hu/gepeszet/kis-nyari-lazitas-azaz-mese-a-kozepmely-altalajlazitasrol-x-40861-002
Válasz atisgyulai #4125. hozzászólására
Válasz Sk Laci #4123. hozzászólásáraÉn is!!!!!
Ma értünk haza. Egy hét talaj(-on) lazítás.
De holnap belepróbálok én is.
Válasz Dns8 #4122. hozzászólásáraKöszönöm, közben rájöttem hogy kevés a ló hozzá, és amik vannak elég soványak.
Válasz atisgyulai #4087. hozzászólásáraÉn nem csak ajánlom, hanem csinálom is.
Ma hajnalban jöttem haza egy hét szabizás után. Addig lejött 52 mm, ami nagyon sokat segít a hosszú szárazság után.
Holnaptól indulnak a munkák.
Válasz Dns8 #4121. hozzászólására
Válasz CNHS #4108. hozzászólására700.000 ft
Válasz CNHS #4108. hozzászólásáraSemmi gond!
Válasz CNHS #4095. hozzászólásáraSzia! A miénk nem eladó, az új árát nem tudom.
Válasz máris szomszéd #4117. hozzászólásáraNálunk is homok van, ismerős a helyzet.
Válasz Tomi81 #4116. hozzászólásáraNem bírtam kihagyni.
https://www.youtube.com/watch?v=wHW0IH1PcYU
Attól,hogy homok voltak víz problémák.
Válasz Bárány #4112. hozzászólásáraMondjuk ha 75-80centin van egy záróréteg
Válasz Bárány #4114. hozzászólásáraNem merem leírni,mert nem hinnéd el.
Bérbe csinálták a krisztussal mi adtuk a lazítót 150 centinként húzva a tárcsázás árát kérte el a traktoros.
Húztuk két 50-essel is nyomból nyomba menve mérve a fogyasztást 14 liter/hektár.
Itt nincs kötött föld.
Válasz máris szomszéd #4113. hozzászólásáraÉrtem. Szép fogyasztás is lehetett hozzá.
Válasz Bárány #4112. hozzászólásáraAkkor kellett most már nem.
Válasz máris szomszéd #4111. hozzászólásáraMiért kell 90 centire lemenni? Általánosságban igaz az, hogy két (vagy több) kés 40-50 centin jobban lazít, és általában elég is az eketap alá menni.
Válasz Bárány #4107. hozzászólásáraNekünk egy ilyen van egy 1 késsel a vázat mi csináltuk hozzá.
http://www.vadkertagrotechnika.hu/termekeink/lazito/lazito-2?termek=lazito-vkml-6
Le lehet engedni 90 centire (kicsit csavarja a gépet az első és hátsó kerék nem egy nyomban megy).Az első évben száraz homokban lett tesztelve az orra 100 fok felett volt ha ráköptél sistergett.
Egyébként meglepően jól dolgozik ezen a talajon.
Első évben a krisztus is nehezelte most elhúzza egy mtz is.
Válasz fexco #4109. hozzászólására
Bár a jó egyeneskés nem hozhat fel rögöket, de végülis egyről beszélünk.
Válasz Bárány #4107. hozzászólásáraa száraz földet szerintem bekéne valahogy határolni,mert tuti elbeszélünk egymástól.nekem a száraz föld az az,amikor felszakit olyan táblát a két kés,hogy nemmegy átt a pakkerhengeren,vagy éppenhogycsak áttugrik.jáccottam már ilyet.meg olyat is.amikor megfelelő volt a talajnedvesség,megfelelően fogta a gépet,repesztett,emelt,a szántás utána meg olyan volt,hogy dombnak lefele néha vigyázni kellett,nehogy fellökje az eke a traktort......
Elnézést kérek Peti Hozzászólótól,4095 hsz-t Kérdést
Dns 4080 nak szántam.
Válasz fexco #4105. hozzászólásáraMeg a szakma szabályai szerint.
Nedves földben akár kifejezetten káros is lehet.
Az egyenes kések összeroppantó hatása csak szárazban érvényesül. De erről már itt is esett szó nem egyszer...
Válasz Gumóka #4103. hozzászólásáraVárom a hívását. Nem zavar.
Válasz Bárány #4101. hozzászólásáraszerinted...
Válasz Tomi81 #4099. hozzászólásáraÉrtelek, bár nálunk teljes homok talaj van, azt meg nem repeszti úgy mint a kötötteket. Itt inkább csak vágja, de minden évben lazítózok burgonya előtt, szóval majd kicsit más szögben megyek rá a táblára, hogy ha van lazítatlan terület akkor feltörné azt is.
Kertészeti dolgok vannak.
Válasz roman #4076. hozzászólásáraHolnap keresem telefonon, ha nem zavarok!
Válasz fexco #4096. hozzászólásáraRégen a nagyfater 105-ösét is kikötötte néha a Jympa, volt rá példa.
A traktor újonnan jött, gondos odafigyelést kapott, meg talán 2 éves lehetett, tehát még nem volt szétütve.
Válasz fexco #4097. hozzászólásáraKözépmély- és mélylazítást száraz földben kell csinálni
Válasz fexco #4096. hozzászólásáraEgyszer csináltam olyan földet ami még sohasem volt előtte lazítva.
Lapult a hátsó gumi végig, pedig fel volt fújva rendesen.
Megállni nekem még nem állt meg, de ahol meg szokott állni víz ilyen lentesekbe na ott aztán lassul-remeg-kapar szerencsétlen.