Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak614 FtEUR414.08 FtUSD396.98 FtCHF444.25 FtGBP499 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
ha nem lesz csapadék akkor is szét fagy télen a rög azon nem kell aggódni..... ha lazítasz meg szántasz akkor kíváncsi leszek mennyi gázolaj megy el hektáronként inkább a szántást kell eltolni későbbre amikor még ázik a föld mint hogy felkínlódni aztán meg lesz olyan csapadék később hogy a lazítást is visszamossa!!! felénk amugy lehet szántani éppen csak mindenki várja az essőt hát ha könnyebb lesz de aztán majd csak ráfanyalodik mindenki a szántásra mert nem lehet tovább várni!
vagy multkor itt egy csávó 3 füttyössel csinálta a földet egyiken nagy tárcsa utána meg 2 egy egy lazítóval 4 es valami meg 3 as vibrolazzal ahogy ment a tárcsa a 2 meg utána és olyan mosta föld mint a szántás!
több video van fönn a neten főleg olaszországból, ahol 2-3 fejes mélyszántó ekével szántják a földet, kb 100 le/fej teljesítménnyel.
Elég kötöttnek néznek ki azok a talajok.
Azt nem mutatják hogy mivel és hogyan munkálják el, meg hogy mit vetnek bele.
Van valakinek tippje rá hogy mi ennek az értelme?
Nállam volt egy darab,ami szántott,és előző évbe jól alátett komplex műtrágyás volt,és béreltem mellé szántatlant.A szántatlan kapott tavasszal egy sor grúbert,és picivel jobb lett mint a szántott.Amúgy a tábla átlaga 100 mázsa lett.
A környékünkön van egy külföldi. Mikor idejött, kb. 10 éve, egyből szántás nélküli művelésbe kezdett.
Mostanra jött rá, hogy nemigazán okés csak így művelni a földeket. Nekiállt ekéket beszerezni.
Jó ez a rögtörő, de olyan helyen mint nálunk ahol időnként lófejnyi rögök is szakadnak fel nem is nagyon töri szét, illetve a rögtörő ilyenkor kiemeli a lazítót. Megnézném ilyen helyen azt amelyiken a hullámos tárcsalapok vannak.
Ha van utána egy ilyen Rögtörő (utolsó előtti oldal)vagy hasonló jó munkát csinál,én az enyémmel meg vagyok elégedve (igaz nincs összehasonlítási alapom).A vontatása talaj és mélységfüggő van amikor a rábát is ki lehet kötni elé de általában 2ha/óra lemegy vele.
Válasz #2175. hozzászólásra
szerintem pénzt ne adj ilyenért, már sokkal jobbak vannak, 200 lovas géphez egy eke árának kevesebb mint feléért megveheted a legjobb lazítót is.
Egy lazító élethosszig kitart ezért nem érdemes korszerűtlent venni énszerintem.
Mi húztunk ih lazítót de nem az igazi mert egyenetlen utána a föld, meg a nedvesebbet csak csíkozza, továbbá kukorica tarlóban se jó mert ha mélyen megy akkor kevés a szabadmagasság és összehuzza a szárt.
Időben kell lazzítani összel és csak addig amig lehett majd nehéztárcsával meg kell járni egyszer és kész... Minden évben van felénk ilyen több száz hektáros terület és semmivel nem marad el a szántottól...Erre a céélra egy egyszerü Jympa öt késsel elég és bevált...
Üdv. Nem ide vág a kérdés de ti vagytok fent a forumon. Egy olyan kérdésem lenne hogy van kettö kombájnom e-524-es az egyik fel van duplakerekezve de a lényeg ,hogy azt fel tudom tenni az mtz-re ? Az agy méret passzol e-514- mtz82?? köszi a választ.
4959 hozzászólás
Válasz #2207. hozzászólásra
ha nem lesz csapadék akkor is szét fagy télen a rög azon nem kell aggódni..... ha lazítasz meg szántasz akkor kíváncsi leszek mennyi gázolaj megy el hektáronként inkább a szántást kell eltolni későbbre amikor még ázik a föld mint hogy felkínlódni aztán meg lesz olyan csapadék később hogy a lazítást is visszamossa!!! felénk amugy lehet szántani éppen csak mindenki várja az essőt hát ha könnyebb lesz de aztán majd csak ráfanyalodik mindenki a szántásra mert nem lehet tovább várni!
vagy multkor itt egy csávó 3 füttyössel csinálta a földet egyiken nagy tárcsa utána meg 2 egy egy lazítóval 4 es valami meg 3 as vibrolazzal ahogy ment a tárcsa a 2 meg utána és olyan mosta föld mint a szántás!
Válasz #2207. hozzászólásra
még a 20 es években jöttek rá, hogy a szántás magában nem egészen okés dolog, középmély altalajmüvelés, sekély szántás trágyázás az igazi
Válasz #2206. hozzászólásra
Teendő?
Kinek mit meséltek a szülei nagyszülei?
Ilyenkor mi a jó megoldás?
Javaslat.
Ha nem lesz téli csapadék?
Akkor nem szántok
Ha lesz elegendő csapadék és hideg.
A hideg beállta előtt mindent kiszántani. Ha másképp nem megy, akkor előtte lazítani.
Milyen mélyen lazítani?
Aketalp alá.
Milyen mélyen szántani?
Lehetőleg ne legyen rögös, mert ha mégsem lesz csapasék, akkor a rög tavaszra betonná alakul.
Válasz #2205. hozzászólásra
igen komoly gondok vannak a földeken,tegnap jártam a böszörményi határban és kisvárda mellett is. lazítás nélkül szinte lehetetlen szántani
a rába sehova nem vinné 40 centin 5 késsel most
Válasz #2202. hozzászólásra
most van olyan föld nádudvaron ahol még a 12 hengeres kirovetzet is kikötné a 7 késes latarunk!!!!!!!
pokoli!
Válasz #2202. hozzászólásra
És mikor ,mire használtad,mennyi fogyasztással???Nem Jympád van??
Válasz #2201. hozzászólásra
Ilyen öreg latart lehet még guberálni én is tavaly vettem tárcsával eggyütt 200 ezer ért. amúgy 250 ló viszi
Válasz #2198. hozzászólásra
Láttam már itt . Csak nem tudtam ki csinálja....
Válasz #2196. hozzászólásra
erdőt, szölőt ültetnek bele
Válasz #2197. hozzászólásra
felszámolták a gyárat
Válasz #2197. hozzászólásra
vlm magyar cég csináta
de má nem csinája
most tette be Jossi 5ödször
még vlm infó köll??????
Válasz #2195. hozzászólásra
Ezt ki gyártja , mi a leg maximálisabb lóerő igénye és mennyi pénz ?
több video van fönn a neten főleg olaszországból, ahol 2-3 fejes mélyszántó ekével szántják a földet, kb 100 le/fej teljesítménnyel.
Elég kötöttnek néznek ki azok a talajok.
Azt nem mutatják hogy mivel és hogyan munkálják el, meg hogy mit vetnek bele.
Van valakinek tippje rá hogy mi ennek az értelme?
Válasz #2194. hozzászólásra
Válasz #2188. hozzászólásra
én e két modell házasítását tudnám elkézelni, a HB mert könnyű húzású, a LATAR tárcsáselmunkálóját és rögtörőjét mert jól kombinált
Válasz #2191. hozzászólásra
Nállam volt egy darab,ami szántott,és előző évbe jól alátett komplex műtrágyás volt,és béreltem mellé szántatlant.A szántatlan kapott tavasszal egy sor grúbert,és picivel jobb lett mint a szántott.Amúgy a tábla átlaga 100 mázsa lett.
Válasz #2191. hozzászólásra
Nálunk is próbálkoztak eke nélkül, de nem nyert a dolog. Kell lazítani, de szántani is.
Válasz #2190. hozzászólásra
Én is azt látom ezeken a talajokon, hogy az eke többet tesz neki, mint ezek az "új" csodakütyük.....
A szomszédságunkban is így kezdte az új főnök.
Azóta már Ők is vettek ekét.
Óvatosan kell a változtatásokat meglépni, mert a parasztnak is meg volt a magához való esze régen is.
Ez azóta sem változott.
A gazda az más ahhoz nem értek.
," hogy mi is el tudjuk felejteni a szántást."
A környékünkön van egy külföldi. Mikor idejött, kb. 10 éve, egyből szántás nélküli művelésbe kezdett.
Mostanra jött rá, hogy nemigazán okés csak így művelni a földeket. Nekiállt ekéket beszerezni.
Válasz #2156. hozzászólásra
Mivel most okosodnék a témában ha van link, amit érdemes egy kezdőnak elolvasni küldjetek egyet.
Ügyfelem most akar nagy Rába után váltvforgatós ekét venni.
Milyen lazítót javasoljak neki, hogy mi is el tudjuk felejteni a szántást.
Válasz #2185. hozzászólásra
Jó igaz az árából kettőt lehet csinálnide a tárcsás meg nem zár vissza annyira és ha annyira sz.r a talaj akkor a tárcsás is kiemeli a lazítót.
Válasz #2185. hozzászólásra
ilyesmi:
Válasz #2184. hozzászólásra
Jó ez a rögtörő, de olyan helyen mint nálunk ahol időnként lófejnyi rögök is szakadnak fel nem is nagyon töri szét, illetve a rögtörő ilyenkor kiemeli a lazítót. Megnézném ilyen helyen azt amelyiken a hullámos tárcsalapok vannak.
Ha van utána egy ilyen Rögtörő (utolsó előtti oldal)vagy hasonló jó munkát csinál,én az enyémmel meg vagyok elégedve (igaz nincs összehasonlítási alapom).A vontatása talaj és mélységfüggő van amikor a rábát is ki lehet kötni elé de általában 2ha/óra lemegy vele.
Válasz #2182 hozzászó
Akkor csináld meg és kalap, bajt nem okozol vele, ha olyan könnyen szalad a szonda, lehet nem is lesz rögesebb mintha szántanál.
Válasz #2181. hozzászólásra
És az akg miatt kéne csinálni !!!!?????
No meg most van aszály.
Válasz #2176. hozzászólásra
SEMMI! A lazításnak pont az a lényege ,hogy ott kell csinálni ahol szükség van rá. (de ott naqgyon)!
szerintem pénzt ne adj ilyenért, már sokkal jobbak vannak, 200 lovas géphez egy eke árának kevesebb mint feléért megveheted a legjobb lazítót is.
Egy lazító élethosszig kitart ezért nem érdemes korszerűtlent venni énszerintem.
Mi húztunk ih lazítót de nem az igazi mert egyenetlen utána a föld, meg a nedvesebbet csak csíkozza, továbbá kukorica tarlóban se jó mert ha mélyen megy akkor kevés a szabadmagasság és összehuzza a szárt.
Válasz #2178. hozzászólásra
"Czájgerost".........
milyen mirőt nyomkodsz?
Nálunk még a jó öreg FEKETE -LACI-bátyánk sem tudná olyan méjre ledöfni..
Van-e értelme olyan területet lazítani ahol gyakorlatilag "akadály" nélkül lenyomom a mérőt, illetve van ahol 55-60 cm-nél "koppan" !!!!?????
A régi IH lazítók milyenek???
Mennyire nehéz húzni őket? bírják e a kiképzést?
kinek hogy vállt be?
Válasz #2156. hozzászólásra
Időben kell lazzítani összel és csak addig amig lehett majd nehéztárcsával meg kell járni egyszer és kész... Minden évben van felénk ilyen több száz hektáros terület és semmivel nem marad el a szántottól...Erre a céélra egy egyszerü Jympa öt késsel elég és bevált...
Nem tudtam , hogy árulják még ezek a kutyák ...
Nem is hirdetik nagyon.
Más : Nézetek már be a fiatal gazdák topicba !
Válasz #2169. hozzászólásra
ehune
megnéte az saxon fia honlapját.
invest oldalárol
Válasz #2167. hozzászólásra
Honnan tudod ?
Üdv. Nem ide vág a kérdés de ti vagytok fent a forumon. Egy olyan kérdésem lenne hogy van kettö kombájnom e-524-es az egyik fel van duplakerekezve de a lényeg ,hogy azt fel tudom tenni az mtz-re ? Az agy méret passzol e-514- mtz82?? köszi a választ.
AGRISEM Cultiplow 51 3m-es 4 késes lazító – akciós ár: 1.800.000.-HUF +Áfa
AGRISEM Cultiplow 52 4m-es, 6 késes lazító – akciós ár: 3.990.000.-HUF +Áfa
AGRISEM Cultiplow 52 3m-es, 4 késes lazító – akciós ár: 2.990.000.-HUF +Áf
Válasz #2165. hozzászólásra
nem, a busa teljesen más késsel gyártja
Válasz #2161. hozzászólásra
Ez nem a BUSA egyok lazítója? Náluk láttam tárcsás elmunkálóval szereltet.
Válasz #2160. hozzászólásra
Igen épp elviszi a keréknyomokat is. Nekem az már elég lene ami kb 1,8 1,9m
Válasz #2162. hozzászólásra
Válasz #2161. hozzászólásra
ilyen tárcsa sorral kiegészítve a lazítót?
Válasz #2160. hozzászólásra
Válasz #2159. hozzászólásra
Tárcsás elmunkálóval?
Az engem is érdekelne akkor... Kép is meg minden ami van
Elviszi az MTZ nyomát?