Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak658 FtBenzin árak640 FtEUR407.5 FtUSD388.35 FtCHF428.63 FtGBP484.73 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Berkó_ #1305. hozzászólásáraMiért Istenítitek ennyire ezt az egyenes késes megoldást?
Igaz, hogy én még nem húztam ilyet, de fórumos, jutubos, stb. infók alapján az az előnye hogy nem hoz fel hantokat csak emel, de nehezebb húzni!
Szerintem azért nehezebb húzni, mert a kés szárát kemény földnek húzod neki a függőleges késkialakíás miatt és csak a kés melletti résztől kezdi el emelni!
Az ívelt kialakításúak szintén emeli, csak előrébb kezdi el emelni, a 30as köracél szárvédő nem hozza fel a hantot, és már puha, laza részben halad előre, így könnyebb a vontatása is.
Ezért én jobbnak gondolom az enyhén ívelt késeket.
Válasz Berkó_ #1304. hozzászólásáraEz a tapasztalatom. A 3 késes hagyományos után tarajos van, az a legtöbb helyen viszonylag sima pályát hagy. Az 5 késes után meg a 2 henger "átrotázza" kicsit a tetejét, szépen kiveszi a kisebb-nagyobb növényeket, kórókat a földlabdából.
A soros után mindenképp lazább, szellősebb a talaj teteje.
Válasz VMisi #1302. hozzászólásáraNem tudom, te mi alá szoktál nyáron lazítani, de én repce alá. Ha van is a lazítómon tüskés henger, akkor is le szoktam hengerelni cambridge hangerrel a lazítózot területet. Ezel is aprómorzsásá teni a felső réteget. Ha még eső is jön, akkor "érik" szépen a talaj teteje ....
Búza esetében is hasonló az eljárás.
Olyanba gondolkoztatok már, hogy meglévő lazító késeit (régi típusú, hajlított késes) lecserélnétek egyenes késesre, (lekoppintani fralazt pl)lézerrel kivágni,valami papucsut rátenni, aztán kész is. Mennyire lehet gazdaságos? Vagy bízzunk inkább a gyári megoldásokban, és ne kínlódjunk vele otthon?
Válasz JD 4630 #1253. hozzászólásáraNorbi (Noran) csinál olyat is. Gondolkodtam már rajta én is, hogy a lazító után a sima tarajos hengert lecserélni olyan tüskés hengerekre, de ha nyáron lazítasz esetleg búza alá, akkor nagyon kiszárad majd a talaj.
Válasz prütyi #1288. hozzászólásáraPróbáltam, de letépkedte a tartófüleket, ha újra kezdeném lenne a késből függőlegesen induló min 8,8as 20as menetesszár.
Válasz mtz1221 #1295. hozzászólásáraSzerintem taposás miatt nem gazdaságos. A Kühne ekén is akkor jó távol kell tenni. Én 2-est ismerek amit így használnak, de jól szét van tolva a 2 eketest egymástól.
A ruszki eke teste pedig átmenő csavarosan van felfogatva a gerendára így annak helyzete nem változtatható. Nem hülyeség az ötlet, csak szerintem ennél az ekénél nem valósítható meg, szerintem.
Válasz prütyi #1292. hozzászólásáraMert az MTZ nyomát nem viszi el. Szerintem nem gazdaságos az üzemeltetése, ha sekélyen akarod használni szét taposod az egészet amit meghúztál előtte.
Válasz VDénes #1291. hozzászólásáraCsak azért merült fel bennem a kérdés mivel láttam egy videót amibe a ruszkik a 8-35 pln ekét áttszerelték és egész jó munkát végzet. A 35cm osztás kicsi?
Válasz prütyi #1288. hozzászólásáraHogy lesz az jó? Ha a vetületét nézed ha az eketestek helyére teszed 35cm osztásban lesznek a kések. Az csak akkor jó megoldás, ha 1 késes lazítót akarsz húzni. Van aki felénk így csinálja, igaz Kühne ekén.
Ruszki ekén 3db lazítókés működhet? A váza az erősebb fajta ruszkié. Ha meglehet oldani akkor nem fektetnék sok pénzt egy lazítóba mivel kicsi a gazdaság illetve a rászánt pénz.
Válasz Marti Miklós #1285. hozzászólásáraÍgy kép alapján az lenne a tippem, hogy összeszerelték meghúzták és utána sajtolással biztosították az önzárást. Ez abban ez esetben igaz ha az a kör alakú bemélyedés a szembe oldalon is megtalálható
Válasz Tekergőkee #1281. hozzászólásáraCsak az egyenes és 12 fokkal előredönteni a csizmát és had menjen ilyen késem van már egy és a mezítlábas mtz 45re viszi
Más amúgy ez milyen csavarbiztosítás? Minden görbült mire megoldottam
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1280. hozzászólásáraHelló.
Keverés kizárva, azzal csinálták a lazítást eddig, de... alulról felforgatja az alsó rétegeket és az utána lévő évben nagyon heterogén az állomány.
Tehát marad az emelve lazítás.
konkréten ez a 2 kés ami érdekel. ezek között kellene döntenem.
Válasz Tekergőkee #1249. hozzászólásáraSzia.
A kések hegye majdnem mindegyiknél szinte azonos szögben áll és 5-10cm széles.
A kések szára az alapján változik, hogy a felső réteggel mi a cél?:
Ha keverés a lényeg, akkor szélesebb felsőrésszel folytatódik mint egy grúber.
Ha csak emelve lazítás a cél, akkor minél vékonyabb kés kell.
Célt határozd meg és ahoz válassz!
Válasz medikus #1269. hozzászólásáraaki kitalálta eladta a terveket vagy 5 felé, mindenkinek azt mondta, h csak ő az egyedüli gyártó, lett is belőle gubanc.
a debreceni mechanikai müvek terméke... volt, eléggé sürün járok feléjük, sok-sok éve nem láttam, hogy gyártanák
Válasz Sk Laci #1260. hozzászólásáraigy van, ha ilyen gép munkáját nézzük videón látható a forgató keverő munka, mig a lazitók jobbára csak megemelik a talajszekezetet és nem kevernek. a güttler egy rendkivül specifikus henger, mivel a tárcsái egymáshoz képest excentrikusan forognak igy a különböző méretű nedves kötött rögöket is széttrancsirozzák. mivel felülete sokszögű , igy mindenütt harap repeszt.
Válasz JD 4630 #1253. hozzászólásáraA kétsoros tüskéshengert feleslegesen lesed a Josey által betett egyenes késes lazító után. Az olasz tipusú lazítók megkeverik a földet, és ebbe merülnek bele a tüskék. Az egyenes késes /agrisemes/ kések után ha nem tetszik a pálcás rögtörő, Josey le tudja neked gyártani csillaghengerrel /gütler/ is. Ez a felső réteget lehet hogy jobban aprómorzsázná mint a pálcás.
2858 hozzászólás
Válasz Berkó_ #1305. hozzászólásáraMiért Istenítitek ennyire ezt az egyenes késes megoldást?
Igaz, hogy én még nem húztam ilyet, de fórumos, jutubos, stb. infók alapján az az előnye hogy nem hoz fel hantokat csak emel, de nehezebb húzni!
Szerintem azért nehezebb húzni, mert a kés szárát kemény földnek húzod neki a függőleges késkialakíás miatt és csak a kés melletti résztől kezdi el emelni!
Az ívelt kialakításúak szintén emeli, csak előrébb kezdi el emelni, a 30as köracél szárvédő nem hozza fel a hantot, és már puha, laza részben halad előre, így könnyebb a vontatása is.
Ezért én jobbnak gondolom az enyhén ívelt késeket.
Válasz Berkó_ #1304. hozzászólásáraEz a tapasztalatom. A 3 késes hagyományos után tarajos van, az a legtöbb helyen viszonylag sima pályát hagy. Az 5 késes után meg a 2 henger "átrotázza" kicsit a tetejét, szépen kiveszi a kisebb-nagyobb növényeket, kórókat a földlabdából.
A soros után mindenképp lazább, szellősebb a talaj teteje.
Válasz VMisi #1302. hozzászólásáraNem tudom, te mi alá szoktál nyáron lazítani, de én repce alá. Ha van is a lazítómon tüskés henger, akkor is le szoktam hengerelni cambridge hangerrel a lazítózot területet. Ezel is aprómorzsásá teni a felső réteget. Ha még eső is jön, akkor "érik" szépen a talaj teteje ....
Búza esetében is hasonló az eljárás.
Olyanba gondolkoztatok már, hogy meglévő lazító késeit (régi típusú, hajlított késes) lecserélnétek egyenes késesre, (lekoppintani fralazt pl)lézerrel kivágni,valami papucsut rátenni, aztán kész is. Mennyire lehet gazdaságos? Vagy bízzunk inkább a gyári megoldásokban, és ne kínlódjunk vele otthon?
Válasz VMisi #1302. hozzászólásáraMiért szárítaná jobban, mert jobban bolygatja a talajt mint a tarajos? Milyen lazítód is van?
Válasz VMisi #1302. hozzászólásáraNyáron most sem igen lazítók, nincs rá idő, majd ha bejön a képbe a repce az változtat a dolgokon.
Válasz JD 4630 #1253. hozzászólásáraNorbi (Noran) csinál olyat is. Gondolkodtam már rajta én is, hogy a lazító után a sima tarajos hengert lecserélni olyan tüskés hengerekre, de ha nyáron lazítasz esetleg búza alá, akkor nagyon kiszárad majd a talaj.
Válasz Marti Miklós #1300. hozzászólásáraUgyan úgy meglehetne oldani mint az ekeszáron mivel annak is van egy függőleges menetes szára.
Válasz prütyi #1288. hozzászólásáraPróbáltam, de letépkedte a tartófüleket, ha újra kezdeném lenne a késből függőlegesen induló min 8,8as 20as menetesszár.
Válasz .Norbert #1287. hozzászólásáraIgen a másik oldalon is van az ,agentinok ezek szerint így csinaljak.
Válasz mtz1221 #1295. hozzászólásáraSzerintem taposás miatt nem gazdaságos. A Kühne ekén is akkor jó távol kell tenni. Én 2-est ismerek amit így használnak, de jól szét van tolva a 2 eketest egymástól.
A ruszki eke teste pedig átmenő csavarosan van felfogatva a gerendára így annak helyzete nem változtatható. Nem hülyeség az ötlet, csak szerintem ennél az ekénél nem valósítható meg, szerintem.
Válasz prütyi #1292. hozzászólásáraMert az MTZ nyomát nem viszi el. Szerintem nem gazdaságos az üzemeltetése, ha sekélyen akarod használni szét taposod az egészet amit meghúztál előtte.
Válasz Gepi #1294. hozzászólásáraSzép apró morzsásan dolgozik.
Válasz VDénes #1291. hozzászólásáraMiért lenne gond a 35-ös osztás.Ha 35-40 centi körül akar vele dolgozni,akkor pont ideális.
Válasz T.f. #1293. hozzászólásáraKondor ekére szerelt lazító
Válasz prütyi #1292. hozzászólásáraLétező megoldás .
http://www.hanki-ker.hu/kezelesi_utmutatok/kuhne/lazitok/kmf-l.pdf
30-50 cm-es osztással.
Szomszéd faluban láttam egyet , de a munkáját nem .
http://www.hanki-ker.hu/kezelesi_utmutatok/kuhne/lazitok/kmf-l.pdf
Válasz VDénes #1291. hozzászólásáraCsak azért merült fel bennem a kérdés mivel láttam egy videót amibe a ruszkik a 8-35 pln ekét áttszerelték és egész jó munkát végzet. A 35cm osztás kicsi?
Válasz prütyi #1288. hozzászólásáraHogy lesz az jó? Ha a vetületét nézed ha az eketestek helyére teszed 35cm osztásban lesznek a kések. Az csak akkor jó megoldás, ha 1 késes lazítót akarsz húzni. Van aki felénk így csinálja, igaz Kühne ekén.
Válasz RkTomi #1286. hozzászólásáraMár miért lenne fordítva?
Válasz mtz1221 #1284. hozzászólásáraAgrisem rendszerű lazítót,amit belinkeltél nem rossz csak nagyon kever.
Ruszki ekén 3db lazítókés működhet? A váza az erősebb fajta ruszkié. Ha meglehet oldani akkor nem fektetnék sok pénzt egy lazítóba mivel kicsi a gazdaság illetve a rászánt pénz.
Válasz Marti Miklós #1285. hozzászólásáraÍgy kép alapján az lenne a tippem, hogy összeszerelték meghúzták és utána sajtolással biztosították az önzárást. Ez abban ez esetben igaz ha az a kör alakú bemélyedés a szembe oldalon is megtalálható
Válasz 5465 #1252. hozzászólásáraFordítva van rajta a henger.
Válasz Tekergőkee #1281. hozzászólásáraCsak az egyenes és 12 fokkal előredönteni a csizmát és had menjen ilyen késem van már egy és a mezítlábas mtz 45re viszi
Más amúgy ez milyen csavarbiztosítás? Minden görbült mire megoldottam
Válasz Kisvuk #1278. hozzászólásáraNem tudom milyen típust akarsz,de néz rá ezekre is.Valaki forgalmazza nálatok is.
http://tupanjac.rs/podrivaci/ vagy http://www.mbv.rs/mehanizacija/setvospremac-zmaj-lion-plus-4/
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1282. hozzászólásáraKöszönöm szépen
Válasz Tekergőkee #1281. hozzászólásáraA "szűrke" nekem sosem volt szimpatikus, de a "piros" íve sem. Kettő között valahol...
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1280. hozzászólásáraHelló.
Keverés kizárva, azzal csinálták a lazítást eddig, de... alulról felforgatja az alsó rétegeket és az utána lévő évben nagyon heterogén az állomány.
Tehát marad az emelve lazítás.
konkréten ez a 2 kés ami érdekel. ezek között kellene döntenem.
Válasz Tekergőkee #1249. hozzászólásáraSzia.
A kések hegye majdnem mindegyiknél szinte azonos szögben áll és 5-10cm széles.
A kések szára az alapján változik, hogy a felső réteggel mi a cél?:
Ha keverés a lényeg, akkor szélesebb felsőrésszel folytatódik mint egy grúber.
Ha csak emelve lazítás a cél, akkor minél vékonyabb kés kell.
Célt határozd meg és ahoz válassz!
Válasz JOSEY #1277. hozzászólásáraIgen,csak Sassformosat.
Válasz kori01 #1254. hozzászólásáraOlyan mint a 1228-as hozzászólásban van?
Válasz medikus #1276. hozzászólásáraa sasformost, de a dmm-eset nem
Válasz JOSEY #1273. hozzászólásáraAzt gyártják!!!!!!!!!!!!!!
Válasz medikus #1274. hozzászólásáraAHA, köszi
Válasz 5465 #1270. hozzászólásáraDrága lehet,K..ec!Van ott minden!
Válasz medikus #1271. hozzászólásáraaz a sasformos történet
Válasz medikus #1269. hozzászólásáraaki kitalálta eladta a terveket vagy 5 felé, mindenkinek azt mondta, h csak ő az egyedüli gyártó, lett is belőle gubanc.
a debreceni mechanikai müvek terméke... volt, eléggé sürün járok feléjük, sok-sok éve nem láttam, hogy gyártanák
Válasz JOSEY #1268. hozzászólásáraEzt és változatait gyártják itt!
Válasz medikus #1266. hozzászólására?
Válasz JOSEY #1267. hozzászólásáraIlyet még nem láttam náluk,ezzel a hengerekkel és kitámasztással!A kések az igen.
Válasz medikus #1263. hozzászólására egy másik variációban
Válasz medikus #1263. hozzászólására
Válasz 5465 #1252. hozzászólásáraOnnan ne vegyél!
Válasz Kisvuk #1261. hozzászólásáranekünk 4késes van de húzni kell a gépnek,mondjuk minimum 50re lent van.
Válasz Kisvuk #1261. hozzászólásáralegközelebb január 3 után kezdünk dolgozni, utánnanézek, hogy mit tudnánk befogni
Válasz JD 4630 #1253. hozzászólásáraNézd meg a Vakondot!Olyan hengert valószínű tudok neked!Itt gyártják az egészet!
Válasz Sk Laci #1260. hozzászólásáraigy van, ha ilyen gép munkáját nézzük videón látható a forgató keverő munka, mig a lazitók jobbára csak megemelik a talajszekezetet és nem kevernek. a güttler egy rendkivül specifikus henger, mivel a tárcsái egymáshoz képest excentrikusan forognak igy a különböző méretű nedves kötött rögöket is széttrancsirozzák. mivel felülete sokszögű , igy mindenütt harap repeszt.
Válasz kori01 #1254. hozzászólásáraKipróbálni mindegy milyen lenne (olyan gépet akasztunk elé)de a későbbiekben 5-6 kést.
Válasz JD 4630 #1253. hozzászólásáraA kétsoros tüskéshengert feleslegesen lesed a Josey által betett egyenes késes lazító után. Az olasz tipusú lazítók megkeverik a földet, és ebbe merülnek bele a tüskék. Az egyenes késes /agrisemes/ kések után ha nem tetszik a pálcás rögtörő, Josey le tudja neked gyártani csillaghengerrel /gütler/ is. Ez a felső réteget lehet hogy jobban aprómorzsázná mint a pálcás.
Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1258. hozzászólásáraaz a nehézkultivátor