Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica vetőmagok új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Juhtenyésztés új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Haszonbérleti szerződés új
- Kukorica terményárak új
- Claas Lexion vélemények új
765 hozzászólás
Válasz trikolor5 #664. hozzászólásáraKöszi a válaszokat :)
Válasz vrkatika #662. hozzászólásáraKonzultáción van valami írásbeli vizsgaszerű, na azon én is meglepődtem, de nem nehéz az sem, meg segítenek is kicsit.
Válasz andrea78 #661. hozzászólásáraSemennyire nem kell tőlük tartani. Ha nem tudod se buksz meg, a többi vizsgázó nem hall téged szóval beégéstől sem kell félni.
Válasz trikolor5 #660. hozzászólásáraKöszi szépen. Akkor modulzáró nincsen? Vagy valamilyen van és az a konzultáción van?
Válasz trikolor5 #660. hozzászólásáraMegkérdezhetem, hogy mennyire voltak segítőkészek a vizsgáztatók? Kell tőlük tartani? ????
Válasz vrkatika #658. hozzászólásáraElső körben mindenki húzott egy állatos meg egy növényes kártyát amiken volt 3-3 kérdés. Ott terepen az alapján, hogy ki mit húzott (pl. lovas kérdést lovaknál) szóban elmondta a vizsgáztatónak. Ezután 3 tételt húzott mindenki (állat, növény, vállalkozásismeret) erre volt egy kis idő kidolgozni, majd szóban ezt is elkellett mondani.
Válasz malisrezso1 #652. hozzászólásáraEzt passzolom, de én üzemorvosin megoldottam, rakattam bele pecsétet.
Nekem van a sárga gépkezelői, ott úgy volt, hogy első vizsgánál kellett orvosi, de az szerepelt a könyvben is, mikor megkaptam.
Nekem is furcsa volt, mikor a zöld jött, hogy nem volt beleírva annak ellenére, hogy az aranykalászoshoz kellett, ami után meg tudod igényelni a gépkezelőit.
Válasz trikolor5 #639. hozzászólásáraMárcius 5.-én megyek vizsgázni a Minervánál Kosdra. Részletesebben tudnál írni légyszi, hogy volt-e szóbeli vagy csak írásbeli, kérdezik e a vállalkozásismereteket, vagy csak az állat-növény témakört, van-e gyakorlati rész, és hogy van-e modulzáró a konzultáción?
Látom a beírásokból hogy nem kell aggódni, de mégis csak jó lenne tudni mire számítsak.
Sziasztok! Valakinek van információja róla, hogy meddig lehet még a régi OKJ rendszer szerint jelentkezni aranykalászos gazdának? Úgy tudom később már csak 2 éves nappali képzéssel lesz megszerezhető a bizonyítvány. Köszönöm!
Válasz malisrezso1 #655. hozzászólásáraKöszi
Válasz Géza15 #653. hozzászólásáraigen...
Mezőgazdasági gépkezelő jogosítvány:
– 37 kW teljesítmény határ feletti traktor
– Önjáró mezőgazdasági betakarítógép
– Fejő- és tejkezelő gép
– Keltetőgép kategóriákra érvényesítve, amely a 36/2004. (IV. 1.), 77/2005. (IX. 1.) FVM rendeletek szerint gépkezelésre jogosít.
Válasz Géza15 #653. hozzászólásáraigen...
Mezőgazdasági gépkezelő jogosítvány:
– 37 kW teljesítmény határ feletti traktor
– Önjáró mezőgazdasági betakarítógép
– Fejő- és tejkezelő gép
– Keltetőgép kategóriákra érvényesítve, amely a 36/2004. (IV. 1.), 77/2005. (IX. 1.) FVM rendeletek szerint gépkezelésre jogosít.
Válasz malisrezso1 #649. hozzászólásárami ez a zöld gépkezelői jogosítvány? Aki elvégzi az aranykalász az kaphat ilyet?
Válasz Gumóka #650. hozzászólásáraKöszi. azt is hallotam hogy a kiadástól számitva érvényes igy is,mivel a képzés ellőt volt alkalmasági vizsgálat..
ha le telik a 3 év akkor ismételten be kel menni alkalmasági vizsgára és akkor lesz pecsét..
ezt egy orvostól hallotuk..
csak mondom rá kérdek hátha vallaki hallot erről már..
Válasz Kis_fefe #648. hozzászólásáraItt vannak a képzést nyújtó hirdetők, náluk érdemes érdeklődni. Gondolom minden tanfolyam szervező felkészítő tananyaga különböző.
Link az Aranykalászos tanfolyamokra:
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes/aranykal%C3%A1sz/s
Válasz malisrezso1 #649. hozzászólásáraHáziorvos bepecsételi némi apróért.
Sziasztok!
Elvégeztem a képzést,el küldtem a kérelmet a zőld gépkezelői jogosítványért meg is jött de az orvosi be jegyzésnél üres nincs ki töltve..
Jó ez igy? Tuttomal orvosi érvényesége van a gépkezelői jogsiknak is...
Valaki tudna segíteni mi a teendö?
Sziasztok!
Aranykalász tanfolyamra íratkoznék be és kellene egy kis segítség,szeretnék minél hamarabb elkezdeni a felkészülés és tananyagra lenne szükségem,esetleg tudna valaki küldeni vagy helyet ahol beletudnék/áttudnám olvasni pontosan mirő szólna nahyvonalakban?
Köszönöm előre is a segítséget!
Sziasztok! Ha jól értem akkor a Minervánál és az Éliánál is van modullzáró, csak a Minervánál jelenléti az Éliánál online?
Aki vizsgázott már a Minervánál, ő mikor tudott leghamarabb vizsgaidőpontot választani és a konzultáció időpontja annak függvényében van? A konzultáció 1 héttel a vizsga előtt van, vagy lehet sokkal hamarabb is, vagy a konzultáció időpontját is te választod?
Előre is köszi a válaszokat!
Válasz KSasa #643. hozzászólásáraNa akkor ez még komolytalanabb mint a Minerva.
Válasz KSasa #643. hozzászólásáraAzt szeretném kérdezni,hogy ez melyik iskolánál volt?Köszi
Válasz KSasa #643. hozzászólásáraSzerencséd volt! Júliusban vizsgáztam, de nekem kellett szóbelizni. Mi bent szóbeliztunk a műhely mögötti kisépületben.
Nos, "nagynehezen" meglett a bizonyítvány.
Megérkeztünk reggel, papírokat leadtuk (voltunk vagy 30-40-en).
Utána kis pihi, aztán 8:30-kor eligazítás.
Mindenkit egyesével szólítottak, volt aláírandó papír, aztán tételhúzás.
A tételkidolgozás már saját gépjárműben egyénileg történt.
Internet és puska hiányában a szürkeállományom állt csak rendelkezésre
Feladatlapokat leadtam/-tuk, aztán vártunk. És vártunk. Közben bejártuk a tanyát/majort.
Aztán valamikor dél körül jött a bizonyítványosztás.
Nem spoilerezek, de mindenki megkapta a bizonyítványt.
Mindenki jófej volt, segítőkész. A vizsgabizottság is hétköznapi emberekből állt, nem kellet félni tőlük.
Ja és szóbelizni nem kellett senkinek. Minden papíron ment - bár ez lehet, hogy a jelenlegi helyzet és az aktuális időjárás miatt volt... kitudja?
Köszi mindenkinek a segítséget és a bíztatást!
Válasz csuklosbusz #627. hozzászólásáraElvileg a tanfolyamszervezőnek kéne ezt lezsírozni, de Te magad is utánamehetsz. Ingyen van, csak a postaköltséget fizeted.
A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán kapirgálj "gépjogosítvány" témakörben. Nyomtatványt letöltöd, kitöltöd, aláírod, csatolod az aranykalászos bizi másolatát, meg egy igazolványképet magadról.
Na ezután már van miért lesni a postást.
nyomtatványok és ügymenet a linken
gépjogsi
Válasz gazda001 #637. hozzászólásáraNémi rálátásom azért volt gyerekkoromban ( szőlő és zöldségtermesztés, gyümölcsfák... ), meg újabban a kiskerti növények.
De a nagybani mezőgazdásági munkafolyamatok, állattartás... hát na
Tanulni azért tanulok. Ha már papír lesz, legalább valami minimális tudás legyen mögötte - még ha nem is amiatt végzem el a vizsgát.
A tudást már nem veszi el senki.
Jó dolog azért belelátni néhány olyan munkafolyamatba, amiről korábban halvány lila f.ngom sem volt. Meg legalább egy rózsaszínű van
Köszi!
Válasz Gumóka #636. hozzászólására
Felkészítőre nem mennék, így is 2-2,5 óra lesz az út
Én napokig írtam a modulzárókat... minden nap egy témakört
Én tegnap voltam vizsgázni a minervánál. Nem hinném, hogy lenne egyszerűbb tanfolyam, vizsga ennél. Jelentkezel, utána utalod a pénzt, küldik a tananyagot. Konzultációra elmész kitöltöd a papírokat. Vizsgát amilyen gyorsan csak tudják lezavarják, ez idő alatt kitöltik a bizonyítványt, végén kiosztják és lehet menni haza.
Jófejek nagyon, mindenki tisztában van vele miről szól ez az egész.
Válasz gazda001 #637. hozzászólásáraItt a szóbelin az első kérdésük az, hogy miért kell ez a papír.
Aztán mikor tananyag alapján kezdem mondani a tételt, mivel gondoltam én, azt kérik, annyit mondott rá a fószer, hogy Ő nem a tananyagra kíváncsi. Na bumm. Egyébként jót beszélgettünk, szakmailag.
Válasz KSasa #632. hozzászólásáraNyugodtan megtanulhatod akár csillagos hatosra is, ha nincs benne gyakorlati tapasztalatod akkor annyi mint ha ó héberül tanulnál.
Mikor én csináltam, akkor az előadó, aki elméleti ember volt, gyomirtás témakörében mondott akkora baromságokat, hogy néhányunknak aki gyakorlatban csinálta már, égnek állt a hajunk.....
Mikor elmondtuk neki, hogy a gyakorlatban ez nem állja meg a helyét, akkor annyit mondott, hogy neki ezt kell tanítania, mert ez van a tananyagban.
Na ettől kezdve nem jártam órára.....
Jó tanulást !
Válasz KSasa #632. hozzászólásáraTevelen csináltam én is. Ne aggódj, nekik is a sikeres vizsga a céljuk, meg a pénzed
Egyébként segítőkészek, van lehetőség a vizsga előtti nap felkészítőre.
Én vizsganap éjjel írtam meg a modulzárókat is.
Meglesz az.
Válasz KSasa #632. hozzászólásáraNos, megkaptam az e-mailt, feb. 8. vizsga.
Orvosi alkalmasságit az iskolánál is lehet kérni, de én mentem a helyi dokihoz.
Modulzáró feladatlapokkal ma végeztem egy hét után, azokat vinni kell mindenképpen.
Sziasztok!
Valaki végzett 2007Kapos-nál?
Ha, igen, írna információt?
Köszönöm előre is a választ!
Válasz lexi.brown #631. hozzászólásáraSzia! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen volt a vizsga, mennyire segítőkészek, mennyire mennek bele a részletekbe? Mennyi tanulással tettetek sikeres vizsgát? Előre is köszönöm.
Sziasztok!
Én is múlt hónapban iratkoztam be aranykalászosra.
( Rövid sztori: nagybátyámtól vásárolnám meg az ő termőföld - erdő - hányadait, másik ingatlanért cserébe. Viszont mivel 1+ ha, így kénytelen vagyok elvégezni a tanfolyamot)
Két gyorstalpalót találtam, a Minervát és az Éliát. Első körben az előbbit hívtam, nem vették fel. Próba még egyszer később, nem vették fel.
Hívtam az Éliát, azonnal felvették, elmondták a menetét.
A weboldalon beiratkoztam, e-mailben elküldtem a legutolsó bizonyítványomat, majd néhány nappal később megküldték a tananyagot. Utána megküldték a szerződést, amit aláírva visszaküldtem e-mailben.
A kezdő 40.000,- díjat jan. végéig kell kifizetni, a fennmaradó 110-et pedig a vizsga napjáig, ami elvileg márc. 22.
A tananyagba még csak beleolvastam... hát... nem vagyok egy fostos típus, de elég nagy falatnak tűnik egy olyasvalakinek, akinek a mezőgazdasági tudománya kimerül a konyhakerti fűszernövények, paradicsomok és a chilik termesztésben. Állattenyésztéshez halvány lila fingom sincs.
Remélem, hogy - a korábbi hozzászólások alapján - nem lesznek olyan szőrösszívűek a vizsgán. Persze tanulni fogok, ez evidens.
Azért is, mert érdekel a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás. Még ha csak kicsiben is.
Válasz willemonak #626. hozzászólásáranálunk az egész család a Minervánál vizsgázott, segítőkészek voltak mindenben, kicsit türelmesebbnek kellett lenni, biztos sok munkájuk van így az okj vége felé, de minden úgy történt ahogy le volt írva.
lehet hogy magának a türelemmel volt problémája?
Válasz csuklosbusz #627. hozzászólásáraNekem külön kellett jelezni a jelentkezéskor, majd 2 hónap után hozta a posta nyáron.
Bár én Tevelen vizsgáztam.
Válasz csuklosbusz #627. hozzászólásáraHonnan küldik?
Válasz willemonak #626. hozzászólásáraSzerintem a Minerva azoknak való akik nem akarnak ezzel az egésszel sokat bajlódni. Fizetünk van egy konzultáció meg egy vizsga és mindenki mehet az útjára. Én is ezért választottam ezt, igaz mégjobb lenne, ha konzultáció se lenne.
Vannak államilag támogatott kurzusok, de ott tuti nem végzel fél éven belül +hétvégéid is oda lesznek. Valamit valamiért..
A kombájn jogsit azt tényleg kiküldik, ha igen mennyi időre?
Hát nem tudom, nekem nincsenek jó tapasztalataim a Minerva-val. Először is fizess, az az első és legfontosabb. Azután (!) küldenek egy szerződést, amiben Neked csak kötelezettségeid vannak. Kiszállni sehogy sem lehet, ha beteg vagy, akkor is meg kell jelenned, orvosi igazolást nem fogadnak el, ha nem mész el, bukta és 60 rongy. Ehhez a legdurvább koronavírusos időkben is ragaszkodnak. Két udvarias levélben kértem, hogy mondjanak a konzultáció előtt valamit arról, mekkora teremben leszünk, és hányan, és úgy általában mit tesznek azért, hogy ne legyen mindenki beteg. Semmi válasz nem érkezett. A 3. emailben megpendítettem a sajtót és a rendőrséget, erre azonnal jött a válasz: lehülyéztek, lehordtak mindennek, és közölték, hogy feketelistára kerültem. :) Legalább a pénzt visszaadták. Az első pillanattól kezdve olyan érzésem volt, mintha az oktatásban is a nagyüzemi állattartás tapasztalatait alkalmaznák: kussolj, menj a többi után, azt lesz ami lesz.
Válasz gandris84 #622. hozzászólásáraHatalmas köszönet, így meglett, átsiklottam felette a tananyag letöltésekor :)
Válasz gandris84 #622. hozzászólásáraHatalmas köszönet, így meglett, átsiklottam felette a tananyag letöltésekor :)
Válasz Racz.akacosi #621. hozzászólásáraSzia, A Minerva küldi a tananyag részeként. Privát YT videó, a gyakorlati feladatok egy részét mutatják be az ott dolgozók a Robirtok-on (Kosd, a vizsga helyszíne)
Válasz gandris84 #620. hozzászólásáraSzia! Nagy hála a leírásért. Mit értesz “Robirtok video” alatt? FB-on és YT-on is csak ilyen kis rövid szösszeneteket találtam.
Válasz vagyoczki.k75 #619. hozzászólásáraSziasztok, igazából inkább kiegészíteném, amit az alábbi hozászólásban a kolléga már leírt:
»#575 hellbor | 2020-09-21 17:34:50
Konzultáció, "modulzáró" : nagyjából ugyanúgy zajlott, a Lurdy Ház egyik konferenciatermében voltunk.
Kosd-i vizsga: Én a 10 órás csoportban voltam, fél10re kellett menni. Névsorban hívtak tételt húzni, majd kidolgozni. Egy fedett teraszon voltunk, általában 2-3 ember dolgozta ki a tételeket egyszerre. A vizsgabizottság 2-2 főből állt, párhuzamosan 2 embert vizsgáztattak. Nagyjából 10-15 perc volt a kidolgozásra, mert ahogy végzett valaki a felelettel, hívták a következőt. A tételek (amennyire én láttam) megegyeztek a Minerva-s tételsorral. Az elején elmondták, hogy puskázni szigorúan tilos, azonnali kizárás, stb, de a felügyelet nem volt túl szigorú :) A vizsga során az volt a benyomásom, hogy a lényeg, hogy meg tudjál szólalni és ne mondj túl nagy marhaságokat. Ha nem tudsz valamit, rávezetnek. Viszont kérdeztek több olyan dolgot is tőlem, ami a Minerva-s tétel kidolgozásokban meg sincs említve.
A gyakorlatot nálunk elég gyorsan ledarálták, mert nagyon hideg volt, sokan nem voltak rendesen felöltözve, és ahhoz képes sokáig tartott (kb 3-ra végeztünk). Húzott mindenki egy növénytermesztéses és egy állattartásos kérdés listát 4-5 kérdéssel mindkét papíron. Utána szétoszlottunk, és kis csoportokban/egyesével levizsgáztattak mindenkit, a többiek vártak. Amig várakoztunk bőven volt idő, hogy utána nézzünk a válaszoknak :) Ami fent van a Minerva-n gyakrolati kérdéssor, én úgy láttam nagyjából ugyanazok a kérdések voltak a vizsgán is, csak máshogy csoportosítva. Viszont ugye azok közt van sok (pl gyümölcsfák metszése volt nekem az egyik), ami sem a Robirtok videóban sem az egyéb segédanyagok közt nincs benne. Tehát van némi hiányosság a Minerva-s "tananyag"-ban. Ennek ellenére ha jól láttam senki nem bukott meg, mindenki kapott oklevelet. Volt azért akin látszott, hogy nem igazán készült, nem volt képben túl sok mindennel. Nekem az volt a benyomásom a vizsga bizottságról, hogy 1-2 ilyen embert átengednek, de ha a társaság fele úgy megy oda, hogy meg sem bír szólalni, akkor más lett volna a hangulat...
Válasz gandris84 #613. hozzászólásáraSzia.
Megírnád majd, hogy mi volt a vizsgán?
Válasz gandris84 #613. hozzászólásáraSzia Andris.
Felhivhatlak telon?
Válasz Gumóka #616. hozzászólásáraKöszönöm!
Hol lehet olcsón jó csapágyas kereket (talicska) venni nálatok. Valahol a főút mellett?
Válasz Maszek Zs #615. hozzászólásáraHa marad a földműves, akkor őstermelői után ki tudod váltani. A földvásárláshoz ez kell vagy aranykalászos.
Mint őstermelő nem szükséges hozzá, ha átveszed, mert őstermelő vagy. Én 14 éves korom óta vagyok őstermelő, ebben volt családi gazdaság kezdésnek, most közös van anyuval már nagyon régóta.
Nekem se volt mg. Végzettségem, az idén csináltam meg. 12 éve vagyok földtulaj, semmi hátrányom nem volt.
Pályázatnál lehet még jó ez.
Én is azért csináltam, sose tudni, mit hoz a jövő, az okj-t meg ugye át is reformálják jövőre.
Na meg kaptam hozzá a zöld könyvet, aztán ha már nem akarok sofőrködni, megyek traktorosnak
Én így tudom, de hátha valaki jártasabb ebben.