Hirdetés
Fórum
- Kukorica terményárak új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Ingyenes RTK korrekció közösségi alapon új
- gaspardo vagy agrion új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Talajélet! Miért fontos? Mit ad neked? Mivel tudod serkenteni? új
Cikkajánló
Támogatott tartalom

846 hozzászólás
Válasz Tomszi #495. hozzászólásáraHa már itt tartunk,szerintem tarlóhántásra nem kellene tárcsát használni.Tavaly került hozzám egy gruber,idén először életemben,a fenyércirokra nem kellett permetet vennem!Meg a 3x gruberozott gabona tarlókban néz ki a kuki legjobban. Ősszel meg elég lenne egy kis közlős,minél szélesebb könnyű tárcsa,szántás elé meg vetés elé.
Válasz határjáró #488. hozzászólásáraHa belekapcsolódhatok, elvégre ez egy fórum.

Szerintem a tarlóhántással sokan tévhitekben élnek, oké hogy ahány ház annyi szokás, de szerintem a tarlóhántásnak az a lényege hogy minél hamarabb megtörténjen, sekélyen (itt nem a mélység a lényeg, sőt) és visszazárva.
És erre tökéletesen jó a Vaderstad Carrier, a kislapos is. Mert ezt ismerem, ezért mondom ezt példának.
Ezzel szemben sokhelyen látni hogy húzzák az IH V-tárcsát vagy 12-15 centi mélyen, hasogat akkora hantokat hogy elmenne egy kertitraktorral való szántásnak, visszazárás semmi, még külön menetben se hengerezik meg. Nekem semmi bajom az IH tárcsákkal, se a nehéz V-vel, se a könnyű X-változattal, mert jó gépek, de vannak munkák amikre már van jobb eszköz is. Ha már IH tárcsa akkor tarlóhántásra a könnyű változat gyűrűshengerrel kapcsoltan, csak az meg macera vonulni vele kis darabokra. Anno a régi szép vagy kevésbé szép tsz időkben, mikor egybe volt a határ akkor nagyon jó volt, hatalmas teljesítménnyel a RÁBA-STEIGER 9,8m-es könnyűtárcsával, mögötte 2 garnitúra kisgyűrűshenger.
Ezzel szemben az idén is láttam aki a lekerült őszi árpaföldet egyből felszántotta, de úgy hogy a tarlót se forgatta le az eke. Ha már szántás akkor az azért elvárás lenne. Lehengerezés persze semmi.
Válasz dr.T #493. hozzászólásáraAkkor mit használsz napránál és kukoricánál?
Nalunk csak a ceriereket a tavaszi meg esetleg az aratas utanni vakargatasra hasznalljak,rajottek hogy eggy olyan gep ami csak felesleges,mert nem jo semmire ez egy divat volt,a napranal megtur,a kukoricanal megtur mert kicsik a lap atmerok,ugyan ez a problema volt a top downal is azota persze nagyobb lapatmerok vannak
Válasz .Feco. #491. hozzászólásáraGondolom a napraforgókat is jól kiviszi.
Válasz határjáró #488. hozzászólásáraCsak előnye van. Tudsz vele akar 3-4-5 cm melyen is dolgozni, sokkal sűrűbb az osztása ezáltal jobban aprit, nagyobb sebességgel tudod húzni, így ba a gép bírja sekély mélység esetén nagyon sokra lehet vele érni, sokkal szebb felületet hagy maga mögött, akar vetogep alá is, használható tavasszal is, kever nem pedig forgat, ami miatt sokkal gyorsabb a lebontás, én kell külön hengerezni utána mert egybe van építve a hengerrel, mivel felülről tartja a tarcsakat nem pedig azokon gurul nem csinál karos tomorodest.. ha alapból nagy laposat veszel akkor húzhatod bármilyen kukoricatarlon is, de ha jó a szarmatadvanykezeles akkor huzhatod a kislaposat is (nekünk is a hagyományos Carrier megy kukoricatarlon is), és sosem hagy maga mögött laza hantos feketére művelt talajt!
Válasz fendt309 #489. hozzászólásáraHogy zetorral te húztad-e???
Zetorral húzom... Beállított kb15 centin kb 7-8kmph... Felcsukva a szög miatt nem megy tengelyig. Úgy 4,5-5... Nincs a kettő között fokozatom(35 váltó)... Ugye beáll mélysègen a puhában húzni kell a 30q is...
Válasz csoppika #485. hozzászólásáraKöszönöm!
Akkor a 3 méterest felejtsem el a 120-as után?
A kerekekkel nem lehet sekélyre venni a mélységet?
Láttam a Fiat pattogott előtte, Zetorral húztam már?
Válasz .Feco. #487. hozzászólásáraMiért gondolod hogy jobb egy rövid tárcsa?
Válasz Géza15 #476. hozzászólásáraMiért? Szerintem sem lehet őket összehasonlítani, mióta vannak rovidtarcsak a hagyományos tarcsakat nyugodtan lehet nyugdijjazni...
Válasz csoppika #485. hozzászólásáraDe lehet jó kötöttbe könnyebben menne...
Válasz fendt309 #483. hozzászólására2.5m/30q most.Ha kitalálod, hogy a seggén az öreg isaria milyen nehéz csoroszják, kerekek nélkül a maszek meghajtásával, kijön a "száraz" súly
Ide kéne neki a 140 ló... (vagy a Zetró gyengus) 8-al nem tudja húzni felcsukott kerékkel...
Válasz Garo #479. hozzászólásáraÉn nem hallottam rosszat, ezért ajánlottam. Ha több fajtát is megnéz, az nem kerül semmibe
Válasz csoppika #480. hozzászólásáraSzia!
Milyen nehéz a PMX-ed?
Válasz Garo #481. hozzászólásáraVegyél használt Kühne tárcsát abban van anyag.
Válasz csoppika #480. hozzászólásáraCsak a saját véleményemet írtam le a 2 gépről ami a kozelemben van.
Ha csörög, akkor csörög.
Válasz Garo #479. hozzászólásáraSzerintem csörögni fog a telefonod...
Válasz bandigh #475. hozzászólásáraIgaz a tárcsájukat nem ismerem, de így is azt mondom jobb,, ha messziről elkerüli. 2 ismerősömnek is van tőlük gépe. Az egyik egy lázító, nem sokat dolgozott, nem bírta a kiképzést, azóta is all az udvaron.
A másik egy kompaktor, meg sem lehet számolni, hogy hányszor voltak cserélve a hátsó hengerek, hol ez, hol az törik. Egy ideig a gyártó cserélte, javitgatta, erősítette, azóta maguknak.
Hozzáteszem egyikért sem a traktoros a hibás.
Válasz Géza15 #476. hozzászólásáraVannak azért közös dolgok.
Válasz határjáró #473. hozzászólásárahttp://www.agromerkur.com/hu/termekek/x-tarcsa-tornado
Szerintem a tövdistàrcsàt nem lehet összehasonlítani a nehéztárcsàval két különböző műveletre talàlták ki őket.
Válasz határjáró #473. hozzászólásáraSzerintem ide menj el szétnézni
Link
Válasz Garo #469. hozzászólásáraMilyenre gondolsz?
Válasz bandigh #470. hozzászólására180 lóerős, legtöbb föld elég kötött.
Válasz határjáró #464. hozzászólásáraVegyél disztillert!
Válasz határjáró #464. hozzászólásáraMekkora gép után kellene? Földek milyenek?
Válasz határjáró #464. hozzászólásáraEgy jó RT többet ér, mint bármely más tárcsa.
Legalábbis szerintem.
Válasz Pilátus #467. hozzászólásáraAz az igazi élet :D
Jaaa akkor nem tudom, mert én csak egyik napról a másikra tervezek
Válasz Pilátus #465. hozzászólásáraNem ma akarok :D hanem a közeljövőbe :))
Akkor mit vesznek?
Ma már nem vesznek nehéz tárcsát...
Szeretnénk venni egy nehéz tárcsát. Búza, napraforgó illetve kukorica betakaritás után lenne használva. Ki mit ajánlana? Milyen tart a legjobbnak illetve mit használtok?
Válasz #458. hozzászólásra
Köszönöm. A videóban nem én vagyok a géppel.
Válasz #460. hozzászólásra
Tudom de akkor is nagyon füstöl szerintem.
Válasz #459. hozzászólásra
más a nyomaték görbéjük.
fordulaton erősebb a rába, kisfordulatom az szmd erősebb jóval.
Válasz #457. hozzászólásra

Hát az elindulás elég érdekes mikor leveszed a lábad a kuplungról. Ekkora tárcsával a gyári motor nem füstölne ennyire! hát 180 paci elég karcsú ezzel az 5 méteres tárcsával!
Válasz #457. hozzászólásra
Jóuram, ez csak simán gyönyörű :)
hány literrel jön ki egy hektár és mennyin pörgeted a nagy büszkét ?
Tarlóhántás Rába 180-as motorral T150K traktorral és Rába-IH 10-770 tárcsával, amely házilag gyártott rögtörő hengerrel van szerelve.
Válasz #455. hozzászólásra
Annak hogy időben kész vagyok mindennel,
nem úgy mint 2009-ben 2 hónapig rajta volt a szalma, s azután meg jött a gyom.
Minek minek..??
Válasz #454. hozzászólásra

)
( de minek örülhet az Öreg????????
Válasz #451. hozzászólásra
Mesélj már koléga!!!
mit sikerült?típus? vadi új? hogyhogy? miért? mit mutat?
mondjad a tutit ne titkolózz itten.
Milyen a régihez képest?
Válasz #431. hozzászólásra
Villám! Mi is csak kukorica után szántunk már egy ideje, illetve tavalytól kizárólag ígyvan a dolog, páréve kezdtünk el lazítgatni alapművlésben.
Szójaalá viszont mindig fogok szántani mert a gyomokkal jobban bírni szántott területen ez látszik idén is, szójának pedig ez a legkényesebb része.
Kukorica után szerintem mindenképpen lekell szántani mivel egy jó anyagnál semmilyen ismétlem semmilyen gép nemtudja bekeverni megfelelően a szárat. Persze nincsen ezzel baj ha van tavasszal olyan eszköz ami nem húzza ezt össze illetve sortisztítós szemenkéntvetőgép meg rapid meg ilyenek.
Tavaly a 10tonnás kukik góréján ahogy áthúztam úszóban a 6,2-es IHtárcsát majdnem nem is látszott hogy dolgoztam volna valamit, ittott megvágta a fődet meg nyílván aprított rajta, de nemsokminden játszott. Innentől kezdve egy topdown rövidtárcsa sora xart sem csinál ilyen anyagon az a helyzet. Persze Geringhoff rotadis-es 5cm-es szecska után működhet meg lazább talajokon de itt egyik feltétel sem adott így egyszerűbb szántani és kész, zsír lesz a tavaszi talaj utána.
Aztán minden szár sem maradhat mindig felül mert akkor csak szalmába vetel egy idő után meg csutkába akármilyen talajélet van többéves csutka úgyis ottlesz meg ilyenek...Szóval szerintem ez így ebben a formában korrekt rendszer, a mindenkinél meglévő alap dolgokhoz csupán egy lazító kell, deha még egy rövidtárcsa vagy ügyes grubber van akkor kimondottan megvan minden oldva.
Azért jó a Fralaz-os terület mert a hengere ősszel sima felületet hagy maga után tavasszal nemkell feleslegesen bolygatni, nem szárad ki. Vetés előtt műtrágyaszórás, egy vékonysor rövidtárcsa neki és készvan minden ügyesen gyorsan víztakarékosan.
Válasz #450. hozzászólásra

Jol gondolod!! Mostanában a KOMBÁJN az csakis PIROSS a számomra is..
Válasz #445. hozzászólásra

Én egy piros cséplőgépben láttam,vagy MF volt vagy IH
Válasz #447. hozzászólásra
Itt triolent volt, de egyébként szépen dolgozott és tényleg marha jó gép. Nekünk is rá kellett volna akasztanunk akkor.
Válasz #446. hozzászólásra

Tuddod mikor cseréltem le..Már csak azért se..
Az már jónak mondható!! Nekem egy vadi új 10 percet birt ki..
Válasz #443. hozzászólásra
Hát nemtudom, de ittmeg szakadt is már el grubber, illetve a kopóalkatrészek élettartama 50-100hektár általában mindenfélét összevetve.
A vídiabetétes Farmet bírta jól ami ittvolt demózni. Piszok jó grubber az a duolent egyébként!!!