Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Ukrán Csemegeszöllő fajták /adok veszek cserélek / új
- S.O.S. új
- Mtz műszakiztatás új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Robotkormány új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Műtrágya árak új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Fontos határidő az állattartóknak, ha pályáznának
Akár 700 euró/év is lehet az egyedenkénti támogatás.
Hirdetés
825 hozzászólás
Mega a "pácban"
Válasz #271. hozzászólásra
Én is azt mondom hova tettem az eszem, de hát majd csak lesz valahogy. A nejemnek leírtam melyik gép mit ér ha valami történne..!Soha nem volt gyomor idegem ,de lehet hogy most van!
Válasz #269. hozzászólásra
4 méter vágószélesség 3,65 , birna egy 4,2 vagy 4,6 ,de morzsolgatom a mutató ujjam és a hüvelyk ujjam "nincs kedvem" pénzem!
Válasz #262. hozzászólásra
Én is holnap kóstolom a repcét,borsót most mértem 14.6 a vize hétfőn vágom,keddere villámokat mutat.
Felénk az Árpa kb 2,5 tonnát ad , a jobb repcék 1,5tonnát...
Már félünk a Búzáktól...
Valószínű bezárjuk a kaput idén , kb ennyi elég volt az Mg-ből.
Válasz #266. hozzászólásra
Lajos rá ismersz a földedre , a traktoraitokra, nem utolsó sorban, a MÁRKÁRA?!
Válasz #267. hozzászólásra
Ez 3méteres asztal?
Válasz #262. hozzászólásra
Én olyat halottam hogy 1,5-2 tonna körül adta egy hibrid.Az enyémet hétfőn vagy kedden vágjuk na arra meg én leszek kíváncsi mert egyenlőre nagyon jót mutat
Válasz #265. hozzászólásra
DEutz Fahr M 1322H 160 LE
Válasz #264. hozzászólásra
A talaj hol jó, hol ....
Válasz #264. hozzászólásra
Mi a típusa ennek a cséplőnek?
Erre is gyengén adja, de keményen meg kell dolgozni a kombájnnal!
Válasz #261. hozzászólásra
Ahova visszük azt nem is nézik csak örülnek hogy van árpájuk. Ellenben idegesítő tény, hogy tavaly mikor jól megdurrantottam a kocsit, akkor 65-70 mázsa volt rajta, most ugyanakkora mennyiség csak 50-55 mázsát nyom.
Holnap megpróbáljuk a repcét! Valakinek tapasztalat ??
Milyen az átlag?
EZ AZ EGÉSZ HEKTÓLITER KÖVETELMÉNY EGY NAGY FASZSÁG, CSAK A SZÍVATÁS MIATT VAN AZ EGÉSZ!!!!!!! SZERINTETEK MELYIK DISZNÓ VAGY LIBA FOGJA MÉREGETNI A HEKTÓLITER SÚLYT, CSAK ZABÁLNI FOGJA KÉT POFÁVAL HA TESZNEK A VÁLYÚBA ELÉ ZABÁT!!!!!!!
Válasz #259. hozzászólásra
Mi is azt hittük hogy hűűűű de jó hektoliterben is aztán amilyen jól nézett ki (szép kövér szemek, szép szín), annyira könnyű volt... 3 tonna sincs az átlag nálunk sem
Válasz #258. hozzászólásra
ma mi is megkezdtül. Mivel nem lett kész a hídmérleg, így nem tudtunk pontos adatot, de a pótkocsik alapján 3,5 tonna köré saccoltuk....
Ez után jött a hidegzuhany: vettem mintát hektólitersúlyt mérni: 50-52 kg!!
ez alapján visszaszámolva még a 3 tonnát sem ugordja meg, és ami még rosszabb, hektóliter súly alapján takarmányárpa kategóriába sem fér bele.
(egyébként mi annyira nem sűlyledeztünk, mint amikről hallani, a földön el lehet menni... Az úton viszont tesóm majd' megborítottta a JD-t...
Válasz #257. hozzászólásra
Én 2-t de azt 4-5 óra alatt, ez még a Fortschrittnak is szégyen a földig volt tiporva az egész... Mellettünk az ugyanolyan árpát vágta a Tsz két 208-asa villám sebeséggel, de 3szor annyit otthagytak...hiába nem gondolják hogy érdekük leszedni...
Válasz #251. hozzászólásra
Ma a 7 ha ból levágtam kemény 1.5-öt.Holnaptól repce,borsó,árpának a vizeseket kivéve vége.
Hűű, gyorsan szerezzen nekem valaki lánctalpat cd 105-106-osra valót! Légyszíííííí!
Válasz #252. hozzászólásra
tulajdonképpen rabszolgái vagyunk az agrármulti cégeknek, és a maradék pénzt meg bedobjuk a nyerőgépbe. Semmivel vagyunk különbek mint a ....ok, vagy csak annyira, hogy mi még úgy csinálunk, mintha értelme lenne a munkánknak. Ilyenkor nagyon utálom magam.....
Moderálta: (3932) 2013-11-15 11:32:41
Keserves lesz már látom előre...de az árak is siralmasak leszenk az fix hiába ez a nagy helyzet. A meggy is így indult h hij huj 200Ft most meg 100ért is alig megy elfelé levelesen.. Akkor hol állunk? ÉS sok helyen nem termett elég jól jégverés volt stb nem hiszem h van annyi mint tavaly volt. Ugyan ez a jellemző szerintem a kalászosokra is mert minőségi búzát nem sok ember tudodd ebbe az esős cunamis időbe termeli mert aki igen az biztos csalt
Itt a tanyán is üresen futkosnak a nagy ikerkerekesek....
Vajon mit csinálhatnak???????? hehehehhee
Válasz #248. hozzászólásra
látom nem érted a dolgot
ez a mezőgazdaság egy szenvedély, olyan mint a kaszinózás. minden évben felrakunk sok-sok millát a nagy nyerés érdekében. hogy talán, most bejön az élet. ha nem, akkor örülünk, hogy nullára kijövünk. és jövőre minden kezdődik elölről
Válasz #250. hozzászólásra
Hát nem akarlak elkeseriteni nem is tudom mi van nálatok...De itt is igy indult hogy nem anyira vészes..Aztán meg kb 200m tudtam meni az árpában és ora bukot a gép!!!
Nálunk még nem indult meg az aratás egyelőre jónak tűnik a talaj úgymond ahol nem áll ténylegesen víz csak a dűlő utak szarok azt még nem lehet tudni h a kombájnok h jutnak el a földekre
Ma hallotam hogy egyre nagyobb méreteket ölt az aratási probléma a sáros terep miat!! Söt azt is hogy néhol még a talpas dominatornak is feladja a leckét!! Több elkeseredet probálkozás volt a balonos keréktöl a hajtot hátsó hidig minden de nem müködöképes a dolog!!
Válasz #247. hozzászólásra
Most gondoljunk bele, 21-23 e forintos ár!!???? Tegnap egy ismerősömnek azt mondta, az egyik szaktanácsadó, hogy semmi gond, mert a támogatás az legalább megmarad
az akkor is megmarad, ha a hegyekben pisztrángra utaztunk egész évben és isszuk a koktélokat a pálmafák alatt.........akar itt még valaki termelni, mert én már nem!
Árpát aratunk bérbe, könnyűnek találtatik! Tegnap 3-3,5 tonnákat szedtünk, ma egy jobban voltunk, ez meg volt 4-4,5 t. Meg volt az első elakadásunk is. A tulaj megmutatja a föld kényes részeit, teljes táblát nem szedtünk,
Válasz #244. hozzászólásra
Nálunk még a búzának van egy hete....
Az lehet,hogy van rá munka,már minket is kerestek. DE!! Az egy dolog,hogy esetleg el tud benne menni,de az "öreg" sár borzalmasan nyövi a láncot,és nem 2 forint 1 pár lánckígyó,és egy görgőkészlet,meg az a sz...pás,mire átpapucsozod!
Pár éve levágtunk vele kb 70 hektár naprát,az eredmény:1 hidromotor csere,alig maradt ép papucs a kígyőn,és szétment 5! görgő! Nem keresett annyit,és utána a rizsben meg sz..tunk vele végig,és ez ugye arra volna.
Válasz #243. hozzászólásra
Képzeld el!!Ma nekem is ajánlotak egy hasonló pokolgépet!! Képzelheted menyi kedvem van hozzá??
Válasz #243. hozzászólásra
Lajos!!Már aratás van!!Sajnálhatod hogy nincs job börben a masina...Ma beszéltem egy belelátós emberel aki szerint több 100 ha-s darabokban tud a talpasra munkát...
Válasz #242. hozzászólásra
Hali! Ma én is kiálltam a "fergeteges szerkezettel" a bozótból!
De egyenlőre nemigen lesz alapos szervizelés alá fogva,mert péntektől megyünk gyepet kaszálni,az meg valszeg kitart aratásig.
Válasz #241. hozzászólásra
Joban jársz!!A gépednek az üzemanyag felhasználásodnak és persze a termö területednek is csak a javára válik!!Lasan meg kell azt tanulnunk hogy akor is tudunk pénzt keresni ha semit sem csinálunk!!!
Válasz #239. hozzászólásra
"de néhol nincs meg a 4 T sem"
hát én erre felé még nem hallottam olyat, akinek meg lett volna... A sajátba holnap készülünk... de lehet halasztunk még rajta kicsit
Felénk mostmár elindultak a talpas kombik!! És a sima kerekesek egyre több helyen már oda sem szagolnak.. Van egy -két elkeseredet probálkozás Én is megyek holnap szemrevételezni egy területet de ez szinte lehetetlen dolog csak ugy megitélni hogy az árpa mit is rejt valójában..
Válasz #238. hozzászólásra
Itt is ugyanez a helyzet. Csak itt nem volt eső ma. De néhol nincs meg a 4t sem, ráadásul az ára is gyatra...
Ma 6-ig ment az aratás,mert leszált a harmat 2-3 mm eső formájában.Meg volt az elő elakadás is,még jó hogy raktam kötelet.Egyre szarabb ledőltebb árpákba haladok,és némelyik nem éri el a 4 t-át sem,és sík fekszik,csodálatos munka.
Takarmány borsót szerintetek mikor lehet kezdeni ha ilyen idő lesz?
Válasz #235. hozzászólásra
Még akor is ráérsz böven!!Én az egyik darab területemet kb aug 20 ig tuti nem tudom betárcsázni!!De ha minden oké és eljár rajta a gép na onantol lesz érdekes a dolog!!Mert ara máris felkészülhetsz hogy baromi kemény lesz a talaj!!Nekem már a full gázon balagós rába fuladt meg néhány méter megtétele után..A tárcsa elött!! Szoval minél nagyobb gép minél több gázolaj felhasználásával tudod csak ismét müvelhetövé és termövé varázsolni!!
Oké persze,elhiszem,csak egy kicsit bosszantó a dolog...de mit csináljak,miután visszahúzódott a víz?
Válasz #233. hozzászólásra
jah, most lesz több, mint egy hét jó idő. Búzát még nem kell vágni, repce sem sürgős, várni kell...
nekünk szakadt már szét traktor a húzgálástól... ha egy mód van rá, kerülni kell! (de ha mégis húzni kell, akkor lehetőleg JD, mert az alvázas...)
Válasz #231. hozzászólásra
Hidd el a leg jobb megoldást ajánlotam!! Miért meséljem el azt hogy kis tulzásal 100 000 FT kárt csináltunk meg sok kis apro bütykölést a gépen egy durvára sikerült aratási dél utánon... Vagy inkább Azt meséltem volna hogy vegyél egy vadi uj kombájnt azonal egy hozzávaló hevedert- vagy mocsárjáró vas talpat...Ja és szálitojármünek szintén talpas CAT-ereket hevederes átrakoval?? Választhatod ezt is!!Akor nem kell tétlenkedned!!
Válasz #229. hozzászólásra
Ez jó modszernek tünik!! Sajnos nálunk etöll sürüben kelett használni kb féloránként Ezért mi csak a vontatást végzö traktor hátujára csavartuk fel...Tudva hogy ujbol szükség lesz rá!!Én lenék a leg boldogabb ha már helyet is kelene keresni a kötélnek a gépen!! Mert akor már ritkáznánk a dolgot!!
Akkor gyakorlatilag vakarjam a tököm,és nézzem a saját tengeremet....a búzám felett...de jóóóó..azért kösz
Akkor gyakorlatilag vakarjam a tököm,és nézzem a saját tengeremet....a búzám felett...de jóóóó..azért kösz
Válasz #226. hozzászólásra
a megának anno a hasa alatt volt, beletettük egy zsákba.
ahogy kinyitottuk az oldalajtót, a rostaház és a rázóasztal alatt volt egy perforált lemez, és közötte volt egy marhanagy tér. oda volt berakva egy csomó lom: emelő, tőkék, két méteres vascső, kötél, kannák benne vízzel, és hasonlóak.
A JD-n sajna nincs ilyen hely, bár sokminden befér a szerszámos alatti térbe. most ezek szerteszét vannak a kombájnon. A kötél pl. a motortér feljárója mellett van...(meg egy tartalék kötél a vágóasztalkocsin, meg lánc minden traktoron...)
Válasz #227. hozzászólásra
Ez jó kérdés!! Gyakorlatilag semit!!Most talán ez a legegyszerübb és a legolcsóbb is... Mi sem tudunk semit sem csinálni!! De hidd el még mindig kifizetödöbb a semit tevés mint álandóan huzni nyuzni és törni szagatni a gépeket!! Ja és amiröl már a szabi is irt az az hogy arol se feledkezünk meg hogy ebben a baromi nagy sárban hietetlen modon öszelehet taposni a földet !!És azt bizony ezel a 350 ft-s gázolajal kell kimunkálni majd!! Szoval én türelemre intelek!!
Sziasztok!Én holnap reggel startolok.Amúgy ti mit csinálnátok akkor ha ez egész földetek víz alatt lenne?Nekem sajnos még egy 15 hektár víz alatt van.
Várom az ötleteket!
Válasz #224. hozzászólásra
A traktor behúzza,te hova raknád a kombájnon?nem akarom összebuszni vele,az az igazság.