Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR413.74 FtUSD401.45 FtCHF440.33 FtGBP493.83 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
"A leírás szerint a gyomnövényeket beazonosítva egy- és kétsziű gyom is szokott lenni a földünkben. Akkor most mit csináljak?"
Ne csinál semmit várd meg, hogy milyen gazak jönnek elő, utánna ráérsz gondolkozni. Később úgy is felülkezelés lesz. Amilyen gazak lesznek annak alapján kell megválasztani az adott szert is.
"Pnt a krumpli jellemző kétszikű növényeire is hatásos?"
Valamennyire igen.
Amint azt írták nem kilóra, hanem szemre megy a vetés. De feltételezem, hogyha 25 mázsát kalkuláltál, akkor azok nem dióméretű szemek.
Ha darabosabb a vető és rosszabb gyengébb földbe veted, akkor vethetsz 40.000 tövet is /hektár.
Más esetben amit már leírtak azt vedd alapul.
Megmondhatnád, hogy milyen fajta lenne az, mert fajtánként is más az igény.
Ekkor 33,3 cm-re (75cm sornál) kéne egy szem magot leejteni.
Beállítani csak úgy tudod, ha próbavetéseket csinálsz kis szakaszon és rámérsz, hogy épp milyen beállításnál hogy vet és amelyik a jó az marad.
Válasz #6995. hozzászólásra
Nem mázsára hanem tő számra kell a burgit ültetni!
1ha 45-55 ezer tőnek kell lenni, de 42 ezer alatt már nagyon veszteséges.
Ha nagyobb méretű (házi tyúktojás) nagyságú a vetőgumó akkor 45 ezer/ha, ha kisebb (dió) nagyságú akkor 55 ezer/ha.
Rakjál egy vödörrel a gépbe és utána hajtsd körbe legalább tíz fordulatot a meghajtó kereket. Számold ki a kerék kerületét és aztán számold ki hány vetőgumót tett le az X méterbe.
A mi gépünk 0.75m sortávval, ás 0.24m tő távolsággal kb. 55 ezer/ha tősűrűségél dolgozik.
Nekem régeb voltak kanalas ültető gépeim de sajnos egyik sem volt megfelelő.
Most egy Agrozet SA-2 van tárcsás adagolóval, fényévekkel megelőzi a kanalas technikát.
Többet nálam kanalas nem jön be a portára az biztos.
Nem vagyok termelő, nagybirtokos stb., néhány amatőr kérdésem lenne krumpli gyomirtással kapcsolatban.
Krumplit ültettünk ültetőgéppel, eddig mindig hagyományosan töltögettük és kapáltuk.
Most az ültetőgépes ültetés miatt gyomirtás jöhet csak szóba. Elég sok dolgot olvastam most a neten ezzel kapcsolatban. Ugye én csak szabad forgalmú szert tudok megvenni. Mindenhol a pendigan-t ajánlották, megvettem. A leírás szerint egyszikűek ellen jó, és néhány kétszikű ellen.
Az világos, hogy még a kikelés előtt kell permetezni és 2 héten belül kell 10mm eső (bár leírása utóbbit nem írta ezt, csak neten olvastam általánosságban).
Na most volt egy leírás a krumpli gyomövényeiről:
http://agrofil.hu/szakcikkek/novenyvedelem/a-burgonya-gyomirtasa
A leírás szerint a gyomnövényeket beazonosítva egy- és kétsziű gyom is szokott lenni a földünkben. Akkor most mit csináljak?
Használtátok már a Pendigan-t? Pnt a krumpli jellemző kétszikű növényeire is hatásos?
Vagy először az egyszikűek indulnak be, ezeket ezzel a kezeléssel kiírtom, aztán 5-10 centis krumpli nagyság mellett más szerrel kiírtom a kétszikűeket?
Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, abban, hogy vásároltam egy kétsoros Hassia függesztett burgonyaültetőt és kb. 25 mázsa burgonyát szeretnék ültetni 1 hektárba, ehhez szeretném beállítani a gépet. Segítségeteket előre is köszönöm.
Nem sok egyforma gépet hírdetnek, így konkrét típust nem mondhatnánk.
Valami egy soros kombájnt nézzetek, az 65Le-be is belefér.
Terület függő, hogy mi az amilyen oda kell, kérdezz meg pár gazdát a környéken.
Azt a két hektárt azért egy kétsoros kipörgetővel is be lehet takarítani kézzel.
Lenne egy kérdésem felétek. Milyen burgonyakombájnt érdemes venni? Saját részre termesztünk burgonyát 0,3-0,5 ha-on, jelenleg egy 1 soros kiszedőnk van. Ha 2-2,5 ha csinálnék belőle akkor milyen burgonya kombájnt lenne érdemes venni hozzá. 65LE és 120LE gépünk van. Piacra szeretném majd elvinni a nagy részét a maradékot meg saját részre felhasználnánk. Szóval a kérdésem, hogy milyen típusú gépet érdemes venni? A régi fortschrittek mennyire megbízhatóak vagy inkább fektessünk bele komolyabb összeget és vegyünk egy újabb típust? Persze árban 1 millióig gondolkodom ha nagyon szükséges és ár/érték arányban jobb gépet lehet venni kicsivel többért akkor hajlandóak vagyunk többet is rá áldozni.
Mivel a Balatoni rózsa burgonya érzékeny a metribuzin hatóanyagú gyomirtóra, ezért Command 48EC (klomazon hatóanyag) szert akarok vásárolni. Szerintetek jó gyomirtó, mivel érdemes kombinálni? Dual Gold, Afalon???
Válasz #6984. hozzászólásra
Ha darabolod akkor mindenképpen csávázd is. 20-30% de esetenként több lehet a terméskiesés. Ráadásul a termés minősége is elmarad az épp gumójú vetéstől! Saját tapasztalat!!! A talajlakó gombák felszívódnak a "nyílt vágásnál", egész évben gombával küzd az állomány és belülről fertőzi az új gumókat is!
Nyìlvàn nagyon ràérek hogy képpel illusztràlom.
A lényege hogy 1 10dkg burgonyàból 4 tő burgonya lessz ez ugye 25gramm/tő ez mondjuk vàltozó àtlagban kevesebb.
A darabost mi is elvágjuk, de a termés hozam nem lesz ugyan olyan. Ami vágott az kevesebbet ad mint az ami nem volt vágva. 70-80%. Kb. 100 grammosokat mi is daraboljuk, 200 X forintos vetőnél azért kicsit sok, ha egy bokor önköltsége 25 forint és 50-ért adod a krumplit.
De azt a 3 mázsát kevesellem az 15 gramm átlag per szem.
Válasz #6979. hozzászólásra
Ebben igazad van de előjönnek az 1 vagy 2 szemre(csírára) darabolás.És így kevesebb vetőmagból lehet nagyobb területet bevetni ugyan olyan termés hozam mellett.Zárójelben hozzáteszem mi így csináljuk de lehet vannak jobb módszerek.
Szóval 1 hektárra azt mondod, hogy elég a 6 mázsa vetőgumó? Te aztán takarékos vagy! Ez valami minigumó alatti méretezés lehetett.
A költségekkel egyet értek. De egy normális méretű vetőgumó, amitől termést is elvárnánk az 60-75gramm így jön ki a 10-12 mázsa. Amit mondasz 260-280 kategóriát abban átlagban van ahol a 75 gramm felett van a szemarány.
Igen mehet ez a talajjavító.
A 2kg kálium azért jó ha megvan, igen jól számoltál.
2kg kálum /hatóanyagot úgy értem/, hogyha 10% egy műtrágya K hatóanyag tartalma, akkor abból 20kg-ot kell kiszórni adott területre, hogy meglegyen a 2kg K és így tovább... (Bocs ha kicsit szájbarágósan írtam le, de konyhakerti kérdezőknek így szoktam.)
Sziasztok
Távol álljon tőlem hogy vitát generáljak
de szerintem a 0.4 hektárba a 10-12 mázsa vetőmagot kicsit túlzásnak érzem.Én a 0.5 hektárt 3mázsa vetőmaggal beültettem és géppel lett vetve tehát ott talán nem sok hiba lehetőség van.Gyakorlatilag mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja de szerintem 260-280 forintos vetőmag árak mellett nem mindegy hogy az ember 100.000ft vagy 300.000-at költ vetőmagra.
Szia! Ha jól számolom, akkor konyhakerti méretben 100m2-enként kb. 2 kg kálium kell? Ha használni akarom ezt a talajjavítót is, akkor is mehet ez a mennyiség?
Ugyan annyi mint Ut2-ből.
Kb. 16 ezer szem, ami olyan 10-12 mázsa körül lehet.
Műtrágya olyat, amit kapsz a helyi forgalmazónál. A kálium lehetőleg klórmentes legyen (szulfát). A burgonya meghálálja.
Kezdetben kijuttathatod alapnak az összes P-t, mondjuk 40 kilót, a K felét 40-50 kilót és egy kis N-t is pl. 10 kilót. Később starterba és fejtrágyába oszd ketté a fennmaradó N (40-50kg) és K (40-50kg) részét a 0,4 Hektárra.
Válasz #6967. hozzászólásra Nem kell áztatni, csak mártani, hogy minden gumó benedvesedjen! Nem tudom lehet-e kapni literesben. Az 5 literes ára pedig bőven 100 felett van!
Szia AGROKID!
Nekünk eddig nem volt semmi gondunk a Balatoni rózsával,nem jön a héja le szedéskor.
Ehhez hasonló jó fajta burgonyát tudnál ajánlani valamit?
A saját tapasztalataid alapján!
(csak ne desire.kondor,ezek nem jók)
Olvastam róla,de nincs ilyen gépem amivel ki tudnám juttatni,és drága is!Kb 1 ha-t fogok vetni.Arra gondoltam,hogy egy nagyobb hordóban áztatnám gombaölőben,utána szárítanám,és vetném.Valaki csinált már ilyet??
A szervestrágyával az a baj, hogy teli lesz fűmaggal és lótetűvel.
Ezért jók a trágyapelletek. Tribu NPK, meg ilyesmik.
Hortobio az jó a talajlakó ártevők ellen pl. Horto bio BIO cucc, nem megöli, hanem elüldözi a kártevőket, mert ricinusolaj alkaloida van benne.
Ha talajfertőtlenítő akkor viszont a Force vagy a Kentaur. Force
Kentaur az olcsóbb és most van olyan lehetőség, hogy startertrágya (Radistart) is van benne. Ennek is elég kedvező az ára. Kentaur+Radistart
Vagy a Vydate 10 G is jó elvileg, nem próbáltam még. Vydate
Esetleg van még egy csávázószer ami nem tudom mennyire jó de baromi drága az tuti. Prestige
Én ilyen lehetőségeket tudok. Remélem sikerült segíteni.
3 hét múlva vetem az 1 hold krumplimat (Balatoni rózsa), egy jól meg szervestrágyázott területbe, ahol burgonya évtizedek óta nem volt. A kérdésem az lenne, hogy a sok szervestrágya miatt nem lesz sok pajor kukac, fonálféreg, egyéb talajlakó kártevők? Szerintetek kell kijuttatnom talajfertőtlenítő szert, és ha igen milyet? A mikrogranulátummal az a bajom, hogy nincs mikrogranulátum szóró, kézzel meg sok lenne, legjobb a kipermetezhető készítmény volna, van ilyen? Vagy ne bajlódjak vele?
Sziasztok!
Burgonya termesztésbe szeretnék belevágni az idén.
Kb. 3,5-4 lánc a terület,igazi kötött fekete talaj.Az lenne a kérdésem,hogy kb. mennyi vetőburgonyára lenne szükségem és milyen fajtát ajánlotok???
Itt felénk az aladin,cleopátra és a kondor ami megy.
A Balatoni rózsáról mik a tapasztalataitok?
Korainak jó választás?
Későbbi fajtából melyik volna az ami nem érzékeny a betegségekre.A Desire elég érzékeny...
9498 hozzászólás
Válasz #6996. hozzászólásra
Volt eső a kiszórást követő két hétben?
"A leírás szerint a gyomnövényeket beazonosítva egy- és kétsziű gyom is szokott lenni a földünkben. Akkor most mit csináljak?"
Ne csinál semmit várd meg, hogy milyen gazak jönnek elő, utánna ráérsz gondolkozni. Később úgy is felülkezelés lesz. Amilyen gazak lesznek annak alapján kell megválasztani az adott szert is.
"Pnt a krumpli jellemző kétszikű növényeire is hatásos?"
Valamennyire igen.
Amint azt írták nem kilóra, hanem szemre megy a vetés. De feltételezem, hogyha 25 mázsát kalkuláltál, akkor azok nem dióméretű szemek.
Ha darabosabb a vető és rosszabb gyengébb földbe veted, akkor vethetsz 40.000 tövet is /hektár.
Más esetben amit már leírtak azt vedd alapul.
Megmondhatnád, hogy milyen fajta lenne az, mert fajtánként is más az igény.
Ekkor 33,3 cm-re (75cm sornál) kéne egy szem magot leejteni.
Beállítani csak úgy tudod, ha próbavetéseket csinálsz kis szakaszon és rámérsz, hogy épp milyen beállításnál hogy vet és amelyik a jó az marad.
Nem mázsára hanem tő számra kell a burgit ültetni!
1ha 45-55 ezer tőnek kell lenni, de 42 ezer alatt már nagyon veszteséges.
Ha nagyobb méretű (házi tyúktojás) nagyságú a vetőgumó akkor 45 ezer/ha, ha kisebb (dió) nagyságú akkor 55 ezer/ha.
Rakjál egy vödörrel a gépbe és utána hajtsd körbe legalább tíz fordulatot a meghajtó kereket. Számold ki a kerék kerületét és aztán számold ki hány vetőgumót tett le az X méterbe.
A mi gépünk 0.75m sortávval, ás 0.24m tő távolsággal kb. 55 ezer/ha tősűrűségél dolgozik.
Nekem régeb voltak kanalas ültető gépeim de sajnos egyik sem volt megfelelő.
Most egy Agrozet SA-2 van tárcsás adagolóval, fényévekkel megelőzi a kanalas technikát.
Többet nálam kanalas nem jön be a portára az biztos.
Sziasztok.
Nem vagyok termelő, nagybirtokos stb., néhány amatőr kérdésem lenne krumpli gyomirtással kapcsolatban.
Krumplit ültettünk ültetőgéppel, eddig mindig hagyományosan töltögettük és kapáltuk.
Most az ültetőgépes ültetés miatt gyomirtás jöhet csak szóba. Elég sok dolgot olvastam most a neten ezzel kapcsolatban. Ugye én csak szabad forgalmú szert tudok megvenni. Mindenhol a pendigan-t ajánlották, megvettem. A leírás szerint egyszikűek ellen jó, és néhány kétszikű ellen.
Az világos, hogy még a kikelés előtt kell permetezni és 2 héten belül kell 10mm eső (bár leírása utóbbit nem írta ezt, csak neten olvastam általánosságban).
Na most volt egy leírás a krumpli gyomövényeiről:
http://agrofil.hu/szakcikkek/novenyvedelem/a-burgonya-gyomirtasa
A leírás szerint a gyomnövényeket beazonosítva egy- és kétsziű gyom is szokott lenni a földünkben. Akkor most mit csináljak?
Használtátok már a Pendigan-t? Pnt a krumpli jellemző kétszikű növényeire is hatásos?
Vagy először az egyszikűek indulnak be, ezeket ezzel a kezeléssel kiírtom, aztán 5-10 centis krumpli nagyság mellett más szerrel kiírtom a kétszikűeket?
Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, abban, hogy vásároltam egy kétsoros Hassia függesztett burgonyaültetőt és kb. 25 mázsa burgonyát szeretnék ültetni 1 hektárba, ehhez szeretném beállítani a gépet. Segítségeteket előre is köszönöm.
Válasz #6992. hozzászólásra
Nem sok egyforma gépet hírdetnek, így konkrét típust nem mondhatnánk.
Valami egy soros kombájnt nézzetek, az 65Le-be is belefér.
Terület függő, hogy mi az amilyen oda kell, kérdezz meg pár gazdát a környéken.
Azt a két hektárt azért egy kétsoros kipörgetővel is be lehet takarítani kézzel.
Válasz #6992. hozzászólásra
És az a izom80as az mi, fityisz?
Szép estét fórumozók!
Lenne egy kérdésem felétek. Milyen burgonyakombájnt érdemes venni? Saját részre termesztünk burgonyát 0,3-0,5 ha-on, jelenleg egy 1 soros kiszedőnk van. Ha 2-2,5 ha csinálnék belőle akkor milyen burgonya kombájnt lenne érdemes venni hozzá. 65LE és 120LE gépünk van. Piacra szeretném majd elvinni a nagy részét a maradékot meg saját részre felhasználnánk. Szóval a kérdésem, hogy milyen típusú gépet érdemes venni? A régi fortschrittek mennyire megbízhatóak vagy inkább fektessünk bele komolyabb összeget és vegyünk egy újabb típust? Persze árban 1 millióig gondolkodom ha nagyon szükséges és ár/érték arányban jobb gépet lehet venni kicsivel többért akkor hajlandóak vagyunk többet is rá áldozni.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Válasz #6987. hozzászólásra
Szia! 70 % listaáron....ha Neked is megfelel.
Válasz #6989. hozzászólásra
Igen akkor sem jó neki.
Racer vagy Command vagy egyéb mehetne kelés előtt csak ne metribuzin hatóanyagút!
Válasz #6988. hozzászólásra
Pontosan mit takar hogy érzékeny? Ha kelés előtt szórom el akkor is gond lesz(metribuzin hatóanyag)?
Köszönöm!
Sziasztok!
Mivel a Balatoni rózsa burgonya érzékeny a metribuzin hatóanyagú gyomirtóra, ezért Command 48EC (klomazon hatóanyag) szert akarok vásárolni. Szerintetek jó gyomirtó, mivel érdemes kombinálni? Dual Gold, Afalon???
Válasz #6970. hozzászólásra
Szia !Mennyiért adsz egy litert?
Sziasztok! Nekem van UT 1-es vetőburgonyám eladó, ha érdekel valakit. Tavaly elitként vettük, holland mag. Deséree.
Válasz #6984. hozzászólásra
Ha darabolod akkor mindenképpen csávázd is. 20-30% de esetenként több lehet a terméskiesés. Ráadásul a termés minősége is elmarad az épp gumójú vetéstől! Saját tapasztalat!!! A talajlakó gombák felszívódnak a "nyílt vágásnál", egész évben gombával küzd az állomány és belülről fertőzi az új gumókat is!
Nyìlvàn nagyon ràérek hogy képpel illusztràlom.
A lényege hogy 1 10dkg burgonyàból 4 tő burgonya lessz ez ugye 25gramm/tő ez mondjuk vàltozó àtlagban kevesebb.
Válasz #6977. hozzászólásra
Szia! Nagyon szépen köszönöm a választ!!! Kálium-szulfátot vettem az lesz kiszórva.
Idei szezon tapasztalata:75 cm sortáv, 28 cm tőtávnál 27-28 q/ha 35-55 mm frakciójú ültetőanyagból.Mindez 28-35 mm frakciónál 12-13 q/ha.
Válasz #6980. hozzászólásra
A darabost mi is elvágjuk, de a termés hozam nem lesz ugyan olyan. Ami vágott az kevesebbet ad mint az ami nem volt vágva. 70-80%. Kb. 100 grammosokat mi is daraboljuk, 200 X forintos vetőnél azért kicsit sok, ha egy bokor önköltsége 25 forint és 50-ért adod a krumplit.
De azt a 3 mázsát kevesellem az 15 gramm átlag per szem.
Ebben igazad van de előjönnek az 1 vagy 2 szemre(csírára) darabolás.És így kevesebb vetőmagból lehet nagyobb területet bevetni ugyan olyan termés hozam mellett.Zárójelben hozzáteszem mi így csináljuk de lehet vannak jobb módszerek.
Válasz #6976. hozzászólásra
Szóval 1 hektárra azt mondod, hogy elég a 6 mázsa vetőgumó? Te aztán takarékos vagy! Ez valami minigumó alatti méretezés lehetett.
A költségekkel egyet értek. De egy normális méretű vetőgumó, amitől termést is elvárnánk az 60-75gramm így jön ki a 10-12 mázsa. Amit mondasz 260-280 kategóriát abban átlagban van ahol a 75 gramm felett van a szemarány.
Válasz #6974. hozzászólásra
Hát csak úgy körülbelül.
Ha nincs az öntözés megoldva, akkor a sok műtrágya inkább árt, mint használ.
Válasz #6972. hozzászólásra
Igen mehet ez a talajjavító.
A 2kg kálium azért jó ha megvan, igen jól számoltál.
2kg kálum /hatóanyagot úgy értem/, hogyha 10% egy műtrágya K hatóanyag tartalma, akkor abból 20kg-ot kell kiszórni adott területre, hogy meglegyen a 2kg K és így tovább... (Bocs ha kicsit szájbarágósan írtam le, de konyhakerti kérdezőknek így szoktam.)
Sziasztok
Távol álljon tőlem hogy vitát generáljak
de szerintem a 0.4 hektárba a 10-12 mázsa vetőmagot kicsit túlzásnak érzem.Én a 0.5 hektárt 3mázsa vetőmaggal beültettem és géppel lett vetve tehát ott talán nem sok hiba lehetőség van.Gyakorlatilag mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja de szerintem 260-280 forintos vetőmag árak mellett nem mindegy hogy az ember 100.000ft vagy 300.000-at költ vetőmagra.
Válasz #6970. hozzászólásra
Literes kiszerelést én még nem láttam!!!!
Válasz #6971. hozzászólásra
Kőszönöm a választ. Megpróbálom betartani.
Válasz #6972. hozzászólásra
A link lemaradt:
http://www.csenkesz.hu/nincs-kategorizalva/biovin-talajjavito-20-kg/
Válasz #6971. hozzászólásra
Szia! Ha jól számolom, akkor konyhakerti méretben 100m2-enként kb. 2 kg kálium kell? Ha használni akarom ezt a talajjavítót is, akkor is mehet ez a mennyiség?
Válasz #6969. hozzászólásra
Ugyan annyi mint Ut2-ből.
Kb. 16 ezer szem, ami olyan 10-12 mázsa körül lehet.
Műtrágya olyat, amit kapsz a helyi forgalmazónál. A kálium lehetőleg klórmentes legyen (szulfát). A burgonya meghálálja.
Kezdetben kijuttathatod alapnak az összes P-t, mondjuk 40 kilót, a K felét 40-50 kilót és egy kis N-t is pl. 10 kilót. Később starterba és fejtrágyába oszd ketté a fennmaradó N (40-50kg) és K (40-50kg) részét a 0,4 Hektárra.
Válasz #6967. hozzászólásra
Nekem van 2 x 1 literes bontatlanha kell,eladó
0,4 ha-ba menyi vetőgumó kell ut1 ből,és menyi műtrágya és mijen?
Válasz #6967. hozzászólásra Nem kell áztatni, csak mártani, hogy minden gumó benedvesedjen! Nem tudom lehet-e kapni literesben. Az 5 literes ára pedig bőven 100 felett van!
Válasz #6965. hozzászólásra
Mennyi ideig kell benne áztatni,és lehet valahol kapni literes kiszerelésben?
Válasz #6957. hozzászólásra
Szia AGROKID!
Nekünk eddig nem volt semmi gondunk a Balatoni rózsával,nem jön a héja le szedéskor.
Ehhez hasonló jó fajta burgonyát tudnál ajánlani valamit?
A saját tapasztalataid alapján!
(csak ne desire.kondor,ezek nem jók)
Válasz #6964. hozzászólásra Áztasd prestige-be 1% töménységben!
Válasz #6963. hozzászólásra
Olvastam róla,de nincs ilyen gépem amivel ki tudnám juttatni,és drága is!Kb 1 ha-t fogok vetni.Arra gondoltam,hogy egy nagyobb hordóban áztatnám gombaölőben,utána szárítanám,és vetném.Valaki csinált már ilyet??
Válasz #6962. hozzászólásra
Vetéssel egy menetben Prestige!
Sziasztok!Érdeklődnék,valaki szokta-e valamilyen gombaölős cuccba áztatni a vetőmagot vetés előtt,ha igen mibe,és hogyan??
Válasz #6942. hozzászólásra
én az árvakelésre bízom az idei vetést
A szervestrágyával az a baj, hogy teli lesz fűmaggal és lótetűvel.
Ezért jók a trágyapelletek. Tribu NPK, meg ilyesmik.
Hortobio az jó a talajlakó ártevők ellen pl.
Horto bio BIO cucc, nem megöli, hanem elüldözi a kártevőket, mert ricinusolaj alkaloida van benne.
Ha talajfertőtlenítő akkor viszont a Force vagy a Kentaur.
Force
Kentaur az olcsóbb és most van olyan lehetőség, hogy startertrágya (Radistart) is van benne. Ennek is elég kedvező az ára.
Kentaur+Radistart
Vagy a Vydate 10 G is jó elvileg, nem próbáltam még.
Vydate
Esetleg van még egy csávázószer ami nem tudom mennyire jó de baromi drága az tuti.
Prestige
Én ilyen lehetőségeket tudok. Remélem sikerült segíteni.
Üdv.!
3 hét múlva vetem az 1 hold krumplimat (Balatoni rózsa), egy jól meg szervestrágyázott területbe, ahol burgonya évtizedek óta nem volt. A kérdésem az lenne, hogy a sok szervestrágya miatt nem lesz sok pajor kukac, fonálféreg, egyéb talajlakó kártevők? Szerintetek kell kijuttatnom talajfertőtlenítő szert, és ha igen milyet? A mikrogranulátummal az a bajom, hogy nincs mikrogranulátum szóró, kézzel meg sok lenne, legjobb a kipermetezhető készítmény volna, van ilyen? Vagy ne bajlódjak vele?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A Balatonit is csak saját felhasználásra vetjük,kézzel szedjük.
Köszönöm a segítséget.
Válasz #6956. hozzászólásra
A Balatoni Rózsának 1 hátránya van amit én tapasztaltap, hogy nagyon jön a héjja szedéskor.
Válasz #6954. hozzászólásra
A Balatoni Rózsa az nagyon finom és sokoldalú fajta. Betegségekkel szemben ellenálló és nem utolsó sorban már elég sokan ismerik és elismerik.
Későbbi fajta ami betegségekkel ellenálló az pedig a Démon.
Mindkét fajta a keszthelyi nemesítésű.
http://www.burgonyakutatas.hu/
Ezek a fajták a magyar klímára vannak kikísérletezve, így a magyar időjárást jól viselik.
Sziasztok!
Burgonya termesztésbe szeretnék belevágni az idén.
Kb. 3,5-4 lánc a terület,igazi kötött fekete talaj.Az lenne a kérdésem,hogy kb. mennyi vetőburgonyára lenne szükségem és milyen fajtát ajánlotok???
Itt felénk az aladin,cleopátra és a kondor ami megy.
A Balatoni rózsáról mik a tapasztalataitok?
Korainak jó választás?
Későbbi fajtából melyik volna az ami nem érzékeny a betegségekre.A Desire elég érzékeny...
Válasz #6952. hozzászólásra
Azért annyi talán nem, de 250 környékén biztos.
Ami most kicsit húzós lehet 50-60 forintos ár mellett.
Beleférne,de valószínű UT-1 lesz a környékről.
Gondolom 300 körül lenne ott is.
Válasz #6947. hozzászólásra
Kecskemét még beleférne.
Vetőmagház Kft.
Válasz #6949. hozzászólásra
Kondor Trade Üllésen?