Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR414.59 FtUSD394.63 FtCHF446.03 FtGBP500.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Mi lehet az oka ,hogy 1 hónappal a betakarítás előtt hajt a krumpli? Kb Attól tartok hogy betakarításnál tele lesz friss hajtással, apró gumókkal és gyökérrel, miközben nem nőnek a gumók.
Ha virágzás kezedetén elég-elsül a virág és a hajtáscsúcs végén levő fiatal levelek a forróság miatt, milyen negatív hatással lehet a gumók mennyiségére és nagyságára?
Jobban a piros fajtáknál vettem észre.
Válasz Sanyee #9187. hozzászólásáraIgen;én is homokon termelem első évben visszajött az ára meg elenyésző haszon vető mennyiség 8x termett. Most ott tartok hogy tavaly 12x termés mennyiség lett. 34t/ha átlagot hozott tavaly. Sokat tanúltam az első 25t/ha óta ???? bár piros krumplit nem tudok azóta se... Idén darabszám van alatta rendesen de nem nől.
Tudnátok segíteni, hogy 1 ha földön milyen önköltsége lenne a burgonyatermesztésnek? És kb milyen tiszta haszonnal lehet számolni?
Illetve hogy a homokos föld jó-e neki?
előre is köszi
Válasz mocsencsi1 #9171. hozzászólásáraSzia kb 1hete cuproxat fw 5l/ha de azóta néz így ki mióta gyomírtottam sencor 600 0.5l/ha és két napra rá panterával 1.8l/ha kb három hete és azóta így néz ki !
Válasz Janno #9169. hozzászólásáraTegyél fel közeli képet a levélről.
És úgy is fényképezd,hogy mögötte a nap.Ez valami tápanyaghiány (relatív hiány is lehet),mivel tök egyforma mindenhol.
Üdv. Sajnos betegség miattt elkéstem a pre gyomirtást. Már kinn van a burgonya. Van ahol 15-20 cm van ahol 5-10 cm. Pannónia fajta. Mehet még rá 700as metribuzin? Én 0,5 kg per hektárra gondoltam, mivel az van ráírva, de azért godoltam rákérdezek a hozértőktől. Egyébként a metribuzin állományba kinyírja a burgonyátt vagy csak megfogja kicsit és kinövi? Ezzel nem vagyok tisztában. Előre is köszi a segítséget
Válasz mocsencsi1 #9159. hozzászólásáraKöszi. Én is ezt a kombót ismertem, de nem csinál csodát sajna. Most totálissal lefujkáltam hátival. Szerencsére csak a 0.5ha darab ilyen. Többibe nincs. Más nem marad a kapa, ha eldurvul a helyzet
Válasz hegeduspeti #9153. hozzászólásáraHát nem tudom, én nem használok enyi tyúktrágyát, csak kevesebbet és mellé teszem a műtrágyát. Az a baj, hogy a szerves trágya hatóanyagtartalma negyon körülményfüggő. Érett volt-e vagy sem, azonnal be lett-e dolgozva, mert ha nem akár a nitrogén 80-90 %-a is eltünhet pár nap alatt. Félre ne érts, a tyúktrágya nagyon jó, én is próbáltam már de valamennyi műtrágyát is tegyél. Legalább egy kis patentkálit.
Válasz Sanyee #9154. hozzászólásáraA patentkáli mehet ki az elején. A probléma a nitrogénnel van. Az nagyon hamar lemosodik. Azt kell felosztani legalább két részre.
Válasz traktorajtóhajtogató #9151. hozzászólásáraHasonlóban gondolkodom, csak 150kg nitrogénnel.
Szerinted egy Őszi burgonyánál a nitrogént érdemes lenne megbontani 2-3 részletre még kelés után/ sekunder bakhát után vagy kelés előtt mehetne ki az N 80%-a egybe?
Továbbá lenne még 2q Patentkáli is ugyanígy 2x vagy, vagy jobb lenne-e még a bakházba bedolgozni azt is?
Válasz traktorajtóhajtogató #9152. hozzászólására Koszi a valaszt.Interneten megtalaltam a tyuktragya korulbeluli NPK becsult erteket, 1,5 1,5 0,85 %. Igy elvileg 20000 kg tragya van benne,ami kb 300 kg N 300kg P 170 kg K. Ezeket szerint csak a kalium kevesebb az ajanlott tapanyagutanpotlast tekintve. Ezt ne vegyem figyelembe, es mehet a mutragya ? Elnezest ha amatőr a kerdes
Válasz hegeduspeti #9150. hozzászólásáraBurgonyára kellene legalább 200 kg nitrogén hatóanyag, 40-50 kg foszfor, ezzel befolyásolni tudod a kötésszámot, ha többet teszel több lesz, de a tyúktrágya is tartalmaz foszfort. Káliumból kellene vagy 280-300 kg, lehetőleg szulfátos. Én 12-12-17-es Linzeres komplexet szoktam tenni minél jobban fölosztva és pótolom Patentkálival.
Válasz traktorajtóhajtogató #9149. hozzászólásáraErős közepes zseb. Meghàlàlja elvileg.Van specko burgonya mutragya is. Lubufos a neve pl.https://www.afanalog.hu/hu/mutragyak/novenyspecifikus-altalanos-mutragyak/lubofos/lubofos-burgonyahoz-3-5-7-25-npk
9498 hozzászólás
Válasz traktorajtóhajtogató #9194. hozzászólásáraTavalyi év tanulsága ,ne álljon meg rajta heti 70mm is lehet!!
Válasz traktorajtóhajtogató #9194. hozzászólásáraKb 15-20 mili 3 naponta,homok.
Mi lehet az oka ,hogy 1 hónappal a betakarítás előtt hajt a krumpli? Kb Attól tartok hogy betakarításnál tele lesz friss hajtással, apró gumókkal és gyökérrel, miközben nem nőnek a gumók.
Válasz traktorajtóhajtogató #9194. hozzászólására30-40 mm 10-15 naponta, agyag talajon. Ha lazább lenne a talaj akkor gyakrabban.
Az lenne a kérdésem, hogy ti milyen vízmennyiséggel öntöztök és milyen gyakran?
Válasz Sanyee #9192. hozzászólására85-110 kozott.
Sziasztok!
Szegedi nagybani burgonya árakat tud valaki?
Ha virágzás kezedetén elég-elsül a virág és a hajtáscsúcs végén levő fiatal levelek a forróság miatt, milyen negatív hatással lehet a gumók mennyiségére és nagyságára?
Jobban a piros fajtáknál vettem észre.
Nem tudom miért de a való világ nem aTV csatornán jönn :https://www.agrarszektor.hu/noveny/lealdozott_a_magyar_krumplinak_megallithatatlanul_omlik_az_import_aru_az_orszagba.30884.html
Válasz Sanyee #9187. hozzászólására ahogx írod
Válasz Sanyee #9187. hozzászólásáraIgen;én is homokon termelem első évben visszajött az ára meg elenyésző haszon vető mennyiség 8x termett. Most ott tartok hogy tavaly 12x termés mennyiség lett. 34t/ha átlagot hozott tavaly. Sokat tanúltam az első 25t/ha óta ???? bár piros krumplit nem tudok azóta se... Idén darabszám van alatta rendesen de nem nől.
Válasz Mihály #9185. hozzászólásáraHát homokon korai, (egy kezdőnek) még reális is lehet.
Válasz Sanyee #9183. hozzászólására és harmada munkával azt sem szabad elfelejteni meg a tárolás is sokkal könnyebb és még csírázni sem kell ...
Válasz Sanyee #9179. hozzászólására Ilyen önköltség mellett azért a dupláját is megtermi mert ennyit víz nélkül is tud felénk
ennek mi baja?
Válasz Matyi50 #9182. hozzászólásáraÁrfüggő. Tavaly olyan év volt.
Azt mondom, hogy 2 hektár jó kukorica (fele költséggel) is tudta azt a bevételt produkálni, mint 1 hektár krumpli.
Válasz Sanyee #9179. hozzászólásáraaz a 150-200ezer haszon nagy lutri és egy ilyen értékű és munka,gép igényű kultúránál nagyon karcsú
Válasz Sanyee #9179. hozzászólásáraÉn a hasznot gyorsan kiszámolom neki, főleg ha nem is ért hozzá. Nem kell sokat matekolni...
Válasz Sanyee #9179. hozzászólásáraKöszi
Válasz imre0320 #9178. hozzászólásáraÖnköltsége 1-1,5 millió Ft. / hektár.
Ha tudod az árat és a termésmennyiséget akkor a hasznot is ki tudod számolni.
Jó a homokos föld is neki. Tavaly 25 tonna/ha 50 Forintos árral 1,25 m./ha bevétel fedezte a költségeket.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy 1 ha földön milyen önköltsége lenne a burgonyatermesztésnek? És kb milyen tiszta haszonnal lehet számolni?
Illetve hogy a homokos föld jó-e neki?
előre is köszi
Válasz mocsencsi1 #9176. hozzászólásáraGombaölőt mit rakjak neki ? Ma még megfújom amalgerollal streszoldásra ! Még annyit h mennyire öntözzem ?
Válasz Janno #9175. hozzászólásáraÓriási szerencse, hogy gyomirtó hatás.Legközelebb egy Atonikot neki a gomba mellé.
Válasz mocsencsi1 #9171. hozzászólásáraSzia kb 1hete cuproxat fw 5l/ha de azóta néz így ki mióta gyomírtottam sencor 600 0.5l/ha és két napra rá panterával 1.8l/ha kb három hete és azóta így néz ki !
Válasz máris szomszéd #9172. hozzászólására[]
Hideg idő ellenére most már alakul a vetemény.
Válasz Janno #9169. hozzászólásáraTegyél fel közeli képet a levélről.
És úgy is fényképezd,hogy mögötte a nap.Ez valami tápanyaghiány (relatív hiány is lehet),mivel tök egyforma mindenhol.
Válasz Janno #9169. hozzászólásáraMikor gombásztad és mivel? Ha az aminek elsőre látszik akkor már az azonnali gombaölő is késő.
Válasz Janno #9167. hozzászólásáraPVM vagy levegőtlen talaj.
Válasz Janno #9167. hozzászólására
Válasz Janno #9167. hozzászólására
Sziasztok segítség kellene hogy miért ilyen a burgonyám gyomirtó hatása vagy túl lehet öntözni ?
Válasz vszili #9165. hozzászólásáraMax. 5 deci a 600Sc-ből!
Üdv. Sajnos betegség miattt elkéstem a pre gyomirtást. Már kinn van a burgonya. Van ahol 15-20 cm van ahol 5-10 cm. Pannónia fajta. Mehet még rá 700as metribuzin? Én 0,5 kg per hektárra gondoltam, mivel az van ráírva, de azért godoltam rákérdezek a hozértőktől. Egyébként a metribuzin állományba kinyírja a burgonyátt vagy csak megfogja kicsit és kinövi? Ezzel nem vagyok tisztában. Előre is köszi a segítséget
Válasz istvanppp #9163. hozzászólásáraRed scarlet biztosan bírja. Bellarosa nem tudom metribuzin érzékeny e
Üdv! Titus 25df és Sencor 0,3kg mehet állományban egyszerre a Bellarosára és Red Scarletre?
Válasz ZZ #9161. hozzászólásáraIgen
Válasz ZZ #9161. hozzászólásáraigen
Ez túléli a duracer gyomírtót??
Válasz mocsencsi1 #9159. hozzászólásáraKöszi. Én is ezt a kombót ismertem, de nem csinál csodát sajna. Most totálissal lefujkáltam hátival. Szerencsére csak a 0.5ha darab ilyen. Többibe nincs. Más nem marad a kapa, ha eldurvul a helyzet
Válasz Norbi94 #9158. hozzászólásáraTitus + sencor keverék elég jól megfogja, de drasztikus pusztítást nem tud.Kapa?
Sziasztok. Állományba tudtok valami permetszert ajánlani? Főként acat fertőzött a terület
Raktam NPK mutragyat es patentkálit is. Köszi a segítséget.
Válasz hegeduspeti #9153. hozzászólásáraHát nem tudom, én nem használok enyi tyúktrágyát, csak kevesebbet és mellé teszem a műtrágyát. Az a baj, hogy a szerves trágya hatóanyagtartalma negyon körülményfüggő. Érett volt-e vagy sem, azonnal be lett-e dolgozva, mert ha nem akár a nitrogén 80-90 %-a is eltünhet pár nap alatt. Félre ne érts, a tyúktrágya nagyon jó, én is próbáltam már de valamennyi műtrágyát is tegyél. Legalább egy kis patentkálit.
Válasz Sanyee #9154. hozzászólásáraA patentkáli mehet ki az elején. A probléma a nitrogénnel van. Az nagyon hamar lemosodik. Azt kell felosztani legalább két részre.
Válasz traktorajtóhajtogató #9151. hozzászólásáraHasonlóban gondolkodom, csak 150kg nitrogénnel.
Szerinted egy Őszi burgonyánál a nitrogént érdemes lenne megbontani 2-3 részletre még kelés után/ sekunder bakhát után vagy kelés előtt mehetne ki az N 80%-a egybe?
Továbbá lenne még 2q Patentkáli is ugyanígy 2x vagy, vagy jobb lenne-e még a bakházba bedolgozni azt is?
Válasz traktorajtóhajtogató #9152. hozzászólására Koszi a valaszt.Interneten megtalaltam a tyuktragya korulbeluli NPK becsult erteket, 1,5 1,5 0,85 %. Igy elvileg 20000 kg tragya van benne,ami kb 300 kg N 300kg P 170 kg K. Ezeket szerint csak a kalium kevesebb az ajanlott tapanyagutanpotlast tekintve. Ezt ne vegyem figyelembe, es mehet a mutragya ? Elnezest ha amatőr a kerdes
Válasz traktorajtóhajtogató #9151. hozzászólásáraJa mindezt hektárra gondoltam nem a 0,6-ra.
Válasz hegeduspeti #9150. hozzászólásáraBurgonyára kellene legalább 200 kg nitrogén hatóanyag, 40-50 kg foszfor, ezzel befolyásolni tudod a kötésszámot, ha többet teszel több lesz, de a tyúktrágya is tartalmaz foszfort. Káliumból kellene vagy 280-300 kg, lehetőleg szulfátos. Én 12-12-17-es Linzeres komplexet szoktam tenni minél jobban fölosztva és pótolom Patentkálival.
Válasz traktorajtóhajtogató #9149. hozzászólásáraErős közepes zseb. Meghàlàlja elvileg.Van specko burgonya mutragya is. Lubufos a neve pl.https://www.afanalog.hu/hu/mutragyak/novenyspecifikus-altalanos-mutragyak/lubofos/lubofos-burgonyahoz-3-5-7-25-npk