Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak632 FtBenzin árak618 FtEUR415.11 FtUSD395.26 FtCHF445.83 FtGBP500.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
0,6 ha-os földre ősszel kiszórtam 2-300 mázsa baromfitrágyát. A kérdésem az lenne, hogy milyen/mennyi műtrágyát(vagy Marhajót) javasoltok kijuttatni első, majd második részletben, és az mehet EGYMENETBEN a vetéssel? (műtrágyaszórós a vetőgép, közvetlen a mag mellé szórja).
Válasz istvanppp #9146. hozzászólására12-12-17-es alaptrágyát szoktam 1000-1200 kg-ot. Ezt szoktam megpótolni még később 200 kg ugyanilyennel és némi Patentkálival. Fontos, hogy a burgonya megkapja a 280-300 kg kálium hatóanyagot hektáronként. A holland barátaim még jobban fölosztják a mútrágyázást és lehetőleg nem használnak nitrogént magára. Mindig komplexet szórnak. A Linzer mútrágyák nagyon gyorsan oldódnak, még egészen későn is lehet szórni őket.
Válasz geringercsaba72 #9139. hozzászólásáraTegyél rá nitrogént is. Kell a keléshez. Miért kellett különvállogatni az elemeket. Én komplexet szoktam tenni és azt pótolom egy kis káliummal meg nitrogénnel.
Üdv mindenkinek, Kérdésem lenne tapasztaltabb termesztökhöz. Tegnap feltöltögettem a burgonyámat mert már elöbújt pár csíra a föld fölé. Holnapra jelentös esöt mond a meteorológia. Kálium-szulfát és a foszfor vetés elött lett bedolgozva.Adhatok neki esö elött egy kis pétisót? A burgonya 800tö rosabelle és 300 tö tornadó fémzárolt szuperelit mini vetögumó(bács-coop). A válaszokat elöre is köszönöm! Üdv Csaba.
Válasz Tibor 81 #9129. hozzászólásáraA kálium szulfát kiváló, de 1/3 rész magnézium szulfát /kiserit/ is jól jön.Kén, kálium,magnézium pipa.Ha valaki jaktozás helyett űzi a krumpli termesztést, nyomhat még kálium nitrátot cc 300 ft/kg- ért és kálium foszfátot is 500 ft/kg-ért, egyébkén hatásos anyagok.
Válasz Tibor 81 #9129. hozzászólásáraRégi hiedelem, hogy a káliumot összel kell kitenni. Ezt azért csinálták, mert akkoriban kálium kloridot használtak és a klór állítólag lemosodott a téli-tavaszi csapadékkal. Mostanában ilyet már nem csinálunk. Én szulfátos vagy félig szulfátos káliumot használok, az mehet nyugodtan ültetéskor, bakhátmaráskor. A burgonyánál a sterter az én értelmezésemben a Foszfor. Ez segít kötni. Olyan műtrágyát használj, amiben megfelelő mennyiségű foszfor van, az jó lesz a startnál. Mezo és mikroelemből is mehet. A burgonya szereti a magnéziumot, kálciumot Zinket, Ként.Legelőször szerintem érdemes megnézni a talaj kémhatását. Ha a talaj tulzottan lugos, akkor ne tegyél burgonyát, ha tulzottan savas, akkor az N-P-K hatóanyagok nagy részét nem fogja a növény fölvenni.Azt se felejtsük el, hogy a burgonya igényli a sok káliumot. 250-300 Kg hatóanyagot kellene tenni legalább hektáronként.
Üdv! Utólagos (ősszel nem volt) kálium pótlás vetéssel,ültetéssel egymenetben lehet (szabad) pótolni? Kálium szulfátra gondolok elsősorban! Plusz "starterként" 9-40 NP+1% Zn van érteme mellé tenni? Bocs a kérdésért de amatőr vagyok!!
Válasz Nyomasek Bobo #9122. hozzászólásáraHagyjuk ezt a hülyeséget. Mindenféle vetőmagban mindenféle karantén betegséget meg lehet találni, csak keresni kell. Attól függ, hogy a hatóság meg akarja-e keresni, vagy nem. Lengyelek is kellemetlenek lettek a holland-németeknek, mindjárt találtak náluk egy kis klavibaktériumot.
Válasz máris szomszéd #9121. hozzászólásáraMost a ralsztonia épp a menő betegség. Mindíg van valami. Érdekes valahogy a német meg holland vetőgumóban nem találnak semmit. Nekem jött már olyan német elit kategóriás vetőmag, hogy a felét ki kellett dobni. Azt nem vizsgálta meg senki? Konkrétan Marabel volt. De ugyanezt eljátszottuk már Jellyvel is...
Válasz Nyomasek Bobo #9119. hozzászólásáraHa a ralsztóniára gondolsz akkor igen,minden mag ment a kukába. Másik helyen termelt botond ami fertőzésmentes lett,abból volt mag.
Sziasztok!
Szeretnék megkérni valakit az itteni burgonyatermesztőkből be e tudna linkelni képet a vetőburgonya ez évi kék címkéjéről?
Vettem vetőburgonyát kisgazdaüzletben, de valahogyan nem paszol nekem a feltüntetett adatok. Főleg a nemesítési fokozat jelölése.
Válasz kata4 #9115. hozzászólásáraRégebbi tapasztalat van.
Újra ki akarom próbálni,azóta tanultam annyit,hogy be merjem vállalni.
Szereti a fitoftóra és az alternária is. Ráadásul sokat köt így nagyon vigyázni kell a szárára,mert apró marad. Viszont a piacon verhetetlen.
Válasz Sk Laci #9106. hozzászólásáraAhogy régen mondták:" A vantól nem kell félni!"
Ez ma azért nem teljesen igaz már(hitel, nyavaja)...
Nekünk is annyi van, hogy újig bőven ki kell tartania!
Válasz Norbi94 #9105. hozzászólásáraÁltalában igen, másnap. De ha jó az idő semmi baja nincs a földben fátyol nélkül -5, -6 fokot simán kibír a csírázott gumó a talajban. Nekem azért fontos a fátyolozás, mert pont az a két hét előny kell a szabadosokkal szemben.
Válasz Tanonc #9103. hozzászólásáraSzabadföldiket már ilyenkor vetik felénk is. A fátyolosokat már mi is elvetettük február 25 körül. Van egy ismerősöm aki február 05-én vetette a fátyolost. Gondolom jót tett neki az azt követő -15 fok.
9498 hozzászólás
Válasz hegeduspeti #9148. hozzászólásáraEz teljesen zsebfüggő.
Sziasztok!
0,6 ha-os földre ősszel kiszórtam 2-300 mázsa baromfitrágyát. A kérdésem az lenne, hogy milyen/mennyi műtrágyát(vagy Marhajót) javasoltok kijuttatni első, majd második részletben, és az mehet EGYMENETBEN a vetéssel? (műtrágyaszórós a vetőgép, közvetlen a mag mellé szórja).
Válasz istvanppp #9146. hozzászólására12-12-17-es alaptrágyát szoktam 1000-1200 kg-ot. Ezt szoktam megpótolni még később 200 kg ugyanilyennel és némi Patentkálival. Fontos, hogy a burgonya megkapja a 280-300 kg kálium hatóanyagot hektáronként. A holland barátaim még jobban fölosztják a mútrágyázást és lehetőleg nem használnak nitrogént magára. Mindig komplexet szórnak. A Linzer mútrágyák nagyon gyorsan oldódnak, még egészen későn is lehet szórni őket.
Válasz traktorajtóhajtogató #9141. hozzászólásáraMilyen mennyiségeket szórsz ki, és milyen időpontokban?
Válasz traktorajtóhajtogató #9144. hozzászólásáraKöszi a tanácsot. Már el is szórtam az esö elött.
Válasz nagycsaba72 #9142. hozzászólásáraSzórjad egyenletesen. Számolj 3-400 kg-ot/HA. Ha jól tévedek, az olyan 25 Kg-os zsák erre a területre.
Válasz erik18 #9138. hozzászólásáraBakhátra, 5 liter/ha, csapadék vagy öntözés kell.
Válasz traktorajtóhajtogató #9141. hozzászólásáraHová szórjam? A bakhát tetejére vagy a bakhát tövébe? Mennyit szórjak ki? 600m2 a terület nagysága.
Válasz istvanppp #9135. hozzászólásáraNem rossz az, csak be kellene szorozni 4-el, hogy legyen is valami...
Válasz geringercsaba72 #9139. hozzászólásáraTegyél rá nitrogént is. Kell a keléshez. Miért kellett különvállogatni az elemeket. Én komplexet szoktam tenni és azt pótolom egy kis káliummal meg nitrogénnel.
Üdv mindenkinek, Kérdésem lenne tapasztaltabb termesztökhöz. Tegnap feltöltögettem a burgonyámat mert már elöbújt pár csíra a föld fölé. Holnapra jelentös esöt mond a meteorológia. Kálium-szulfát és a foszfor vetés elött lett bedolgozva.Adhatok neki esö elött egy kis pétisót? A burgonya 800tö rosabelle és 300 tö tornadó fémzárolt szuperelit mini vetögumó(bács-coop). A válaszokat elöre is köszönöm! Üdv Csaba.
Üdv. A Pendigan 400SC használható burgonyában?
Válasz Mihály #9136. hozzászólásáraKálium-nitrátot nem szórunk,rohadt drága.
Esetleg kálium szulfátot.
Válasz istvanppp #9135. hozzászólásáraszerintem kálium nitrátott szórj s aztán mehet a pétiső vagy egyben is csinálhatod
Üdv! Vetés előtt kiszórnék 3q 11-11-21 yara cropcare-t. Tegyek mellé Pétisót vagy majd később szórjam ki?
Válasz mocsencsi1 #9131. hozzászólásáraKöszönöm a segítséget!!
Köszönöm a segítséget!!
Válasz traktorajtóhajtogató #9130. hozzászólásáraÜdv! Köszönöm szépen! Nagyon hasznos infók nekem!
Válasz Tibor 81 #9129. hozzászólásáraA kálium szulfát kiváló, de 1/3 rész magnézium szulfát /kiserit/ is jól jön.Kén, kálium,magnézium pipa.Ha valaki jaktozás helyett űzi a krumpli termesztést, nyomhat még kálium nitrátot cc 300 ft/kg- ért és kálium foszfátot is 500 ft/kg-ért, egyébkén hatásos anyagok.
Válasz Tibor 81 #9129. hozzászólásáraRégi hiedelem, hogy a káliumot összel kell kitenni. Ezt azért csinálták, mert akkoriban kálium kloridot használtak és a klór állítólag lemosodott a téli-tavaszi csapadékkal. Mostanában ilyet már nem csinálunk. Én szulfátos vagy félig szulfátos káliumot használok, az mehet nyugodtan ültetéskor, bakhátmaráskor. A burgonyánál a sterter az én értelmezésemben a Foszfor. Ez segít kötni. Olyan műtrágyát használj, amiben megfelelő mennyiségű foszfor van, az jó lesz a startnál. Mezo és mikroelemből is mehet. A burgonya szereti a magnéziumot, kálciumot Zinket, Ként.Legelőször szerintem érdemes megnézni a talaj kémhatását. Ha a talaj tulzottan lugos, akkor ne tegyél burgonyát, ha tulzottan savas, akkor az N-P-K hatóanyagok nagy részét nem fogja a növény fölvenni.Azt se felejtsük el, hogy a burgonya igényli a sok káliumot. 250-300 Kg hatóanyagot kellene tenni legalább hektáronként.
Üdv! Utólagos (ősszel nem volt) kálium pótlás vetéssel,ültetéssel egymenetben lehet (szabad) pótolni? Kálium szulfátra gondolok elsősorban! Plusz "starterként" 9-40 NP+1% Zn van érteme mellé tenni? Bocs a kérdésért de amatőr vagyok!!
Válasz máris szomszéd #9127. hozzászólásáraMondjuk ott nem ártana a dupla vetésforgó se nekik.
Válasz traktorajtóhajtogató #9125. hozzászólásáraMár nem először volt ralsztónia probléma a keszthelyi fajták vetőmag elő állítóinál.
Azért volt olyan,hogy a francia visszamondta a rendelést,mert ralsztóniás
lett a krumplija.
Válasz Nyomasek Bobo #9122. hozzászólásáraHagyjuk ezt a hülyeséget. Mindenféle vetőmagban mindenféle karantén betegséget meg lehet találni, csak keresni kell. Attól függ, hogy a hatóság meg akarja-e keresni, vagy nem. Lengyelek is kellemetlenek lettek a holland-németeknek, mindjárt találtak náluk egy kis klavibaktériumot.
Válasz máris szomszéd #9121. hozzászólásáraMost a ralsztonia épp a menő betegség. Mindíg van valami. Érdekes valahogy a német meg holland vetőgumóban nem találnak semmit. Nekem jött már olyan német elit kategóriás vetőmag, hogy a felét ki kellett dobni. Azt nem vizsgálta meg senki? Konkrétan Marabel volt. De ugyanezt eljátszottuk már Jellyvel is...
Válasz máris szomszéd #9123. hozzászólására s aszomszédot ki kártalanítja de gondolom nem értesíti senki
Válasz Nyomasek Bobo #9122. hozzászólására5 évig +500 méteres körzetben burgonya rokon növényeit se lehet termelni.
Válasz máris szomszéd #9121. hozzászólásáraA parcella gondolom fertözött marad...
Válasz Nyomasek Bobo #9119. hozzászólásáraHa a ralsztóniára gondolsz akkor igen,minden mag ment a kukába. Másik helyen termelt botond ami fertőzésmentes lett,abból volt mag.
Válasz Sk Laci #9118. hozzászólásáraNemesítési fokozat A vagy B kellene legyen. szériszám és méret kellene még rajta legyen a cimkén.
Válasz máris szomszéd #9116. hozzászólásáraA hópehellyel is lehetett ilyen gond a vetőmaggal? A faluban nem adnak, mert sok gond volt a vetőmagjával az utóbbi időben.
Sziasztok!
Szeretnék megkérni valakit az itteni burgonyatermesztőkből be e tudna linkelni képet a vetőburgonya ez évi kék címkéjéről?
Vettem vetőburgonyát kisgazdaüzletben, de valahogyan nem paszol nekem a feltüntetett adatok. Főleg a nemesítési fokozat jelölése.
Válasz máris szomszéd #9116. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz kata4 #9115. hozzászólásáraRégebbi tapasztalat van.
Újra ki akarom próbálni,azóta tanultam annyit,hogy be merjem vállalni.
Szereti a fitoftóra és az alternária is. Ráadásul sokat köt így nagyon vigyázni kell a szárára,mert apró marad. Viszont a piacon verhetetlen.
Válasz máris szomszéd #9114. hozzászólásáraA keszthelyi burgonya kutatóközpontban is csak azt tudták mondani, hogy augusztusban érdeklődjünk.
Van tapasztalatod a termesztésében? Érdemes a fajtával foglalkozni?
Válasz kata4 #9113. hozzászólásáraNem lesz.Mindent megpróbáltam de nincs mag,legalábbis fémzárolt. Ralsztónia miatt ment a kukába a vetőmag.
Tudna valaki segíteni? Katica burgonya vetőmagot keresek de sehol nem tudok hozzájutni.
Köszönöm!
A karbamid miért lehet jobb vetés előtt, mint a pétisó?
Karbamidnak van kimosódása a talajból?
Válasz Dávid8431 #9110. hozzászólásáraÉn kb fél hektárt szoktam vetni. Tavasszal 20 tonna marhatrágya beszántva, majd vetés előtti nap nedves földre 300kg patentkáli, 300kg lubofos vagy hunfert extra, 200kg karbamid, sekélyen befogasolva, vetés után egyből feltöltés. Virágzáskor 100kg patentkáli, 100/200kg amnitrát /mind mütrágya nem hatóanyag/ +malagrov termékek fújva
Örök kèrdès: Ki milyen műtrágyát ès mikor használ burgonya alá? Megèri e a yara cropcare a magasabb árat? Köszönöm a válaszokat!
Válasz madle #9107. hozzászólásáraIgen. Én is azért akarom. Március végén április elején szoktuk mi a szabadföldit.
Válasz Sk Laci #9106. hozzászólásáraAhogy régen mondták:" A vantól nem kell félni!"
Ez ma azért nem teljesen igaz már(hitel, nyavaja)...
Nekünk is annyi van, hogy újig bőven ki kell tartania!
Válasz Norbi94 #9105. hozzászólásáraÁltalában igen, másnap. De ha jó az idő semmi baja nincs a földben fátyol nélkül -5, -6 fokot simán kibír a csírázott gumó a talajban. Nekem azért fontos a fátyolozás, mert pont az a két hét előny kell a szabadosokkal szemben.
Válasz A.I. #9102. hozzászólásáraÉn csak saját részre termelek burgonyát kiskertben.
Van még mindig egy rakás étkezési készleten, osztogatom.....
Válasz madle #9104. hozzászólásáraVetés után egyszerre le is takarjátok fázyollal? Én csütörtökön ültettem, de még nem takartam le
Válasz Tanonc #9103. hozzászólásáraSzabadföldiket már ilyenkor vetik felénk is. A fátyolosokat már mi is elvetettük február 25 körül. Van egy ismerősöm aki február 05-én vetette a fátyolost. Gondolom jót tett neki az azt követő -15 fok.
Válasz Sk Laci #9100. hozzászólásárama láttam olyant aki vetette. is
Válasz Sk Laci #9100. hozzászólásáraIgen, de ez kiskertbe megy!
Válasz Norbi94 #9099. hozzászólásáraImants ásógép és ennyi!
Sziasztok!
Már csíráztassátok az ültetni való burgonyát?