Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407.83 FtUSD393.55 FtCHF432.15 FtGBP488.04 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #564. hozzászólásra
Voltak már magyar és külföldi magok is termelve, ebből az MV Kolo volt a legjobb minőségű, (javító), a francia Orvantis fajta pedig legjobb termésben. Idén Gk Petur volt, takarmány minőségben, átlag 5 tonnát adott. Mi nem fémzárolt búzát vetünk, hanem egyik évben elvetjük a vetőnek való búzát, abból hagyunk meg vetőnek, becsávázzuk stb.
Én nem tudom, hogy felétek hogy mennek ezek az aranykorona osztályzások, de azt tudom, hogy felénk is vannak elég gyenge földek és ott is simán ki lehet hozni az 5/6 tonnát, legalábbis ahogy halottam. Annyi, hogy egy kicsit sűrűbbre kell ültetni mint ahogy azt előírják, egy 10/20kg val többet rakj hektárra mint amit előlátnak. Ez a saját véleményem, mivel ha picit is szárazabb az ősz már nem lesz annyira jó a csíraképessége a magnak. Milyen magokat próbáltatok ti eddig? Mi volt az eddigi legjobb szerintetek?
Válasz #562. hozzászólásra
Igazából felénk nincsenek 40 aranykoronás földek, 15-20 az átlag, tehát nem is várunk el 8-10 tonnát búzából, egy 5-6 tonna felénk már nagyon jónak mondható. Gondolom ennyit tudnia kell, mert azt írják, hogy jól alk. a talajokhoz.
Na szóval.
Én is hallottam már az NS 40S szálkás búza terméseiről, biztos van benne valami, ha ennyien mondogatják. Ahogy nézem ez egy takarmánybúza, max. euro, de valamit valamiért, az embernek el kell dönteni, hogy mennyiség, vagy minőség.
Véletlenül egy másik topicba tettem be, átmásolom ide:
Az alacsony csíraszámról:
Ezt a Ménesbirtok Zrt. fajtaleírásából másoltam be:
Midas
Termesztését alacsony csíraszámmal, hektáronként kb. 3,0 -3,5
millió csírával javasoljuk. A vetés optimális ideje október 5 -
15. között van. az ez után elvégzett vetések során, minden
egyes hét csúszás esetén a vetőmag mennyiségét 10 kg/ha
adaggal kell növelni.
Pontosabban 165+fa az ára. Tavaly 180-nal vetettem, idén elmegy a gyári ajánlott 150-nel. A 2. fokot 160-170 körül akarom vetni, de van egy már vetésre előkészített táblám, ahova szept. 20 körül elnyomom kísérletnek 130-al. Ilyen lett az idei anyag:
Saját tapasztalatom,a nitrogén emeli a mázsát.Volt több darab akteur,mind ugyan azt az agrotechnikát kapta.Az egyik 360 liter nitrosolt,az 6 tonna,a többi 200 liter nitrosolt,azok 4,5 tonna.
Hát én Antonius-t nem vennék, idén leszerepelt előttem. Ismerősnek volt több táblája, hónaljig ért, bár meglepően jó állóképességű, nem is dőlt meg, és szemre elég nagy kalászokat is hozott, viszont keveset, pedig 220 kg-mal lett vetve. Nem volt neki elég a vetőmag és vetett valamelyik tar GK fajtát, ami ugyanolyan agrotechnikával 1t-val többet adott. Ez kifejezetten minőségi búza.
Miért drága? Nem tudom másnál mennyi volt, de én 8-ért adtam. Eleve csak 160-180 kg kell belőle, úgyhogy hektáronként kevesebből kijön mint a többi. Bár most kaptam egy árlistát amiben az osztrák fajták 10.000Ft-ért voltak, a magyarok 88-ért, ha ezt nézzük, akkor is kb. egy árban vannak.
Ha évek óta veti, akkor gondolom csak bevált neki. Én azért választottam ezt, mert termésben igazából nincs egyértelmű különbség a Mulannal összehasonlítva (a gosz-vszt kísérletekben tavaly a Genius volt jobb 1q-val, idén meg ugyanennyivel a Mulan), termőhelyre kevésbé igényes mindkettő (nálam ez is szempont, mert nem vagyok eleresztve Ak-val), viszont a Geniussal megvan az esély a minőségre is. Pl. idén nálam a Genius minősége vetőmag előállításban sikérben 37-40-ig volt, a fehérje ~15, az emlegetett alveográfos W-értéke 340 volt. Ha ugyanazt a mennyiséget adja, és csak 100 Ft/q-val többért adom el, már jobban járok. Ha jobb földjeim lennének akkor lehet hogy próbálkoznék a Chevronnal, ha csak a mennyiség számít, de azt csak jobb területekre ajánlják.
Válasz #540. hozzászólásra
Az ismerősöm évek óta veti a Geniust, a legjobb esetben euro minőséget tud csupán. A fajtatulajdonos szerint a mulan 1-2 %-al tud csak többet mint a genius, azonos körülmények között. Tudom hogy a gosz vszt- kísérletben a mulan rosszabb volt, de a fajtatulajdonos biztos több tesztet csinált. Másrészt a genius korai vetésre van optimalizálva, a későbbi vetést a mulan jobban tűri.
Én 2 fokot vettem de tavalily 89%-os csírázássaá csávázva 6500-ért én viszem a big bagot.. de amúgy 2 fok volt idei és 9000ért adta egy kereskedő ha érdekel megadhatom a számát akkor megadom a mail címemet...
Genius 1 FOK van minden kereskedőnél, DE az 160ezer ft környékén van tonnája...., és ugyebár hivatalosan nem lehet ezt 2 fokra szaporítani fémzárolással, de a nagy RT-k mind veszek 1 fokot és aztán utánna azt vetik el következő évben, én isegy ilyen rt-től vettem meg...
Én a Csilag-ot és a Genius venném fele-fele területre , aztán majd meglátod melyik volt a jobb .Ezek egyébként igen bőtermő fajták , elfogadható minőséggel.
Nem tőlem kérdezted, de leírom a véleményemet. A kísérletek (pl. gosz-vszt, minerag.hu) szerint termésben a Genius valamivel jobb mint a Mulan, minőségben viszont sokkal. Az első fokú vetőmag 750 kg-os BB-ben olyan nettó 168.000 Ft (5 ha-ra való, 150 kg/ha), a hibridek 550.000Ft 10 ha-os kiszerelésben. A 2. fokú fémzárolt mag 8800 Ft, ebből könnyű kiszámolni hogy 1 ha fajta vetőmag 15.000 Ft (170 kg/ha dózissal), a hibrid meg 55.000. Nettó 40.000 Ft/ha a különbség.
Első fokkal meg úgy vagyok, hogy biztosítani a szükséges távolságot más növényekkel nem tudom, mert tele van felénk minden csík parcellákkal, és úgy meg nem az igazi... sajna
1716 hozzászólás
Ebből az NS 40 magból mennyit kell vetni hektáronként?
Válasz #564. hozzászólásra
Voltak már magyar és külföldi magok is termelve, ebből az MV Kolo volt a legjobb minőségű, (javító), a francia Orvantis fajta pedig legjobb termésben. Idén Gk Petur volt, takarmány minőségben, átlag 5 tonnát adott. Mi nem fémzárolt búzát vetünk, hanem egyik évben elvetjük a vetőnek való búzát, abból hagyunk meg vetőnek, becsávázzuk stb.
Válasz #563. hozzászólásra
Én nem tudom, hogy felétek hogy mennek ezek az aranykorona osztályzások, de azt tudom, hogy felénk is vannak elég gyenge földek és ott is simán ki lehet hozni az 5/6 tonnát, legalábbis ahogy halottam. Annyi, hogy egy kicsit sűrűbbre kell ültetni mint ahogy azt előírják, egy 10/20kg val többet rakj hektárra mint amit előlátnak. Ez a saját véleményem, mivel ha picit is szárazabb az ősz már nem lesz annyira jó a csíraképessége a magnak. Milyen magokat próbáltatok ti eddig? Mi volt az eddigi legjobb szerintetek?
Válasz #562. hozzászólásra
Igazából felénk nincsenek 40 aranykoronás földek, 15-20 az átlag, tehát nem is várunk el 8-10 tonnát búzából, egy 5-6 tonna felénk már nagyon jónak mondható. Gondolom ennyit tudnia kell, mert azt írják, hogy jól alk. a talajokhoz.
Válasz #561. hozzászólásra
Hát igen, a minősége valószinüleg nem a legjobb, de ahogy mondod valamit valamiért!
Na szóval.
Én is hallottam már az NS 40S szálkás búza terméseiről, biztos van benne valami, ha ennyien mondogatják. Ahogy nézem ez egy takarmánybúza, max. euro, de valamit valamiért, az embernek el kell dönteni, hogy mennyiség, vagy minőség.
Véletlenül egy másik topicba tettem be, átmásolom ide:
Az alacsony csíraszámról:
Ezt a Ménesbirtok Zrt. fajtaleírásából másoltam be:
Midas
Termesztését alacsony csíraszámmal, hektáronként kb. 3,0 -3,5
millió csírával javasoljuk. A vetés optimális ideje október 5 -
15. között van. az ez után elvégzett vetések során, minden
egyes hét csúszás esetén a vetőmag mennyiségét 10 kg/ha
adaggal kell növelni.
Válasz #556. hozzászólásra
68,24q lett.
Válasz #557 hozzászólá
Kitől rendelted?
Nem csak I. fokú magot lehet kapni belőle?
genius II.fokú mag megrendelve
240-250 kg /ha vetőmagnormával számolva rendeltem
vagy ez már sok ? mert látom hogy valaki ilyen 100 valahányas kilókkal számol ha-ként
mi lenne ennek a fajtának az optimális vetésideje ?
Válasz #553. hozzászólásra
Mázsára mit adott?Itt az exotic 130 kg map,meg tavasszal 150 kg pétivel 68 mázsa.De volt közel 8 tonnás is.
Válasz #554. hozzászólásra
Egybe kapta,április elején.Semmi szilárdat nem adtam.
Válasz #552. hozzászólásra
A 360l-t egyben adtad neki oda korán, vagy megosztva?
Válasz #550. hozzászólásra
Pontosabban 165+fa az ára. Tavaly 180-nal vetettem, idén elmegy a gyári ajánlott 150-nel. A 2. fokot 160-170 körül akarom vetni, de van egy már vetésre előkészített táblám, ahova szept. 20 körül elnyomom kísérletnek 130-al. Ilyen lett az idei anyag:
Válasz #551. hozzászólásra
Saját tapasztalatom,a nitrogén emeli a mázsát.Volt több darab akteur,mind ugyan azt az agrotechnikát kapta.Az egyik 360 liter nitrosolt,az 6 tonna,a többi 200 liter nitrosolt,azok 4,5 tonna.
Válasz #548. hozzászólásra
Farinelli volt,és lesz is.Jó!
Válasz #547. hozzászólásra
180ezer+áfa,750 kg.200kg alatt nem merném vetni,akármit javasolnak.
Válasz #548. hozzászólásra
Hát én Antonius-t nem vennék, idén leszerepelt előttem. Ismerősnek volt több táblája, hónaljig ért, bár meglepően jó állóképességű, nem is dőlt meg, és szemre elég nagy kalászokat is hozott, viszont keveset, pedig 220 kg-mal lett vetve. Nem volt neki elég a vetőmag és vetett valamelyik tar GK fajtát, ami ugyanolyan agrotechnikával 1t-val többet adott. Ez kifejezetten minőségi búza.
30-40 ak-s földekre ki melyiket ajánlaná?? Elég jó áron tudnék venni ezekből.
Antonius Saturnus Sefanus Farinelli
Válasz #545. hozzászólásra
Miért drága? Nem tudom másnál mennyi volt, de én 8-ért adtam. Eleve csak 160-180 kg kell belőle, úgyhogy hektáronként kevesebből kijön mint a többi. Bár most kaptam egy árlistát amiben az osztrák fajták 10.000Ft-ért voltak, a magyarok 88-ért, ha ezt nézzük, akkor is kb. egy árban vannak.
18AK-ban már tud malit ha meg van neki adva ami kell!!!
Nyilván egy sülevényes homokos földön egyik sem lesz malmi...
Idén próbálom még e mellett a KWS Farinellet kiváncsi leszek rá.....
Valakinek tapasztalata a Farinelliről és esetleg Limagrinos búzákról???
Válasz #538. hozzászólásra
Genius drága a te földjeidre.Vegyél exoticok,az is tud annyit.
Válasz #541. hozzászólásra
Ha évek óta veti, akkor gondolom csak bevált neki. Én azért választottam ezt, mert termésben igazából nincs egyértelmű különbség a Mulannal összehasonlítva (a gosz-vszt kísérletekben tavaly a Genius volt jobb 1q-val, idén meg ugyanennyivel a Mulan), termőhelyre kevésbé igényes mindkettő (nálam ez is szempont, mert nem vagyok eleresztve Ak-val), viszont a Geniussal megvan az esély a minőségre is. Pl. idén nálam a Genius minősége vetőmag előállításban sikérben 37-40-ig volt, a fehérje ~15, az emlegetett alveográfos W-értéke 340 volt. Ha ugyanazt a mennyiséget adja, és csak 100 Ft/q-val többért adom el, már jobban járok. Ha jobb földjeim lennének akkor lehet hogy próbálkoznék a Chevronnal, ha csak a mennyiség számít, de azt csak jobb területekre ajánlják.
Válasz #542. hozzászólásra
Nálam az idén: napra után időben elvetve 2q 3*15-össel 50q-át tudott.
gk szemes triticaleéról valami gyakorlati tapasztalat...
Válasz #540. hozzászólásra
Az ismerősöm évek óta veti a Geniust, a legjobb esetben euro minőséget tud csupán. A fajtatulajdonos szerint a mulan 1-2 %-al tud csak többet mint a genius, azonos körülmények között. Tudom hogy a gosz vszt- kísérletben a mulan rosszabb volt, de a fajtatulajdonos biztos több tesztet csinált. Másrészt a genius korai vetésre van optimalizálva, a későbbi vetést a mulan jobban tűri.
Válasz #539. hozzászólásra
Genius az malmi egyértelműen, és 200-220 Kg-al kell vetni...
ja és hány kg/ha kell/tanácsos vetni ?
genius az takarmány vagy étkezési búza lenne ?
Válasz #536. hozzászólásra
Én 2 fokot vettem de tavalily 89%-os csírázássaá csávázva 6500-ért én viszem a big bagot.. de amúgy 2 fok volt idei és 9000ért adta egy kereskedő ha érdekel megadhatom a számát akkor megadom a mail címemet...
Válasz #533. hozzászólásra
3 fokot vette 6 rugóért csávázás nélkül
Válasz #533. hozzászólásra
Genius 1 FOK van minden kereskedőnél, DE az 160ezer ft környékén van tonnája...., és ugyebár hivatalosan nem lehet ezt 2 fokra szaporítani fémzárolással, de a nagy RT-k mind veszek 1 fokot és aztán utánna azt vetik el következő évben, én isegy ilyen rt-től vettem meg...
2011 és 2012-ben is a második a Génius előtt a Babona fajtánk a GOSZ VSZT-ben.Csak egy hibrid tud többet. 2013-ban ha minden igaz az 1. lett.
Válasz #531. hozzászólásra
Genius vetőmagot honnan szerezted ? Mennyiért és mennyi kell belőle ?
Lehet kellene ...
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kukorica_nagy_a_szoras_a_megyeben/2348105/?
Válasz #530. hozzászólásra
nekem is géniusz meg buzogány lessz
Válasz #528. hozzászólásra
Én a Csilag-ot és a Genius venném fele-fele területre , aztán majd meglátod melyik volt a jobb .Ezek egyébként igen bőtermő fajták , elfogadható minőséggel.
A másik kettő átlagos búza .
Válasz #528. hozzászólásra
Sok mindentől függ,::
elővetemény,
földszerkezete,
arany koronaérték,
időjárás, ..stb
Válasz #526. hozzászólásra
köszi
békés, csillag, genius, suba
esetleg vélemény, tapasztalat, hogy melyik lenne a legjobb választás ?
Válasz #526. hozzászólásra
http://franciskakft.hu/01/dokumentumok/buza.pdf
Válasz #525. hozzászólásra
Ebben a sorrendben következnek, úgy a minőség mint az ár szerint.
valaki leírná nekem mit értünk euro-malmi-javító búza között
a takarmány értelmezése az megy
röstellem hogy nem tudom, soha nem termeltem búzát, csak árpát, így ebből kifolyólag nem is érdekelt soha
csak most felmerült hogy búza lesz
kedvező ajánlat /ár/ miatt ebből a 4 fajtából / II.fok / lehetne választani
békés, csillag, genius, suba
esetleg vélemény, tapasztalat, hogy melyik lenne a legjobb választás ?
Válasz #515. hozzászólásra
Nem tőlem kérdezted, de leírom a véleményemet. A kísérletek (pl. gosz-vszt, minerag.hu) szerint termésben a Genius valamivel jobb mint a Mulan, minőségben viszont sokkal. Az első fokú vetőmag 750 kg-os BB-ben olyan nettó 168.000 Ft (5 ha-ra való, 150 kg/ha), a hibridek 550.000Ft 10 ha-os kiszerelésben. A 2. fokú fémzárolt mag 8800 Ft, ebből könnyű kiszámolni hogy 1 ha fajta vetőmag 15.000 Ft (170 kg/ha dózissal), a hibrid meg 55.000. Nettó 40.000 Ft/ha a különbség.
Válasz #520. hozzászólásra
Takarmány minőség,26ak-nás a területem.A farinellinél többet tud teremni.
Válasz #516. hozzászólásra
Tavaly az ikr-nél volt.
Válasz #520. hozzászólásra
Jó a farinelli,nekem is volt,és lesz.Nekem 30 AK földön,őszi műtrágya semmi,tavasszal 200 liter nitrosol,gyomirtó,gombaölő kalászoláskor,+2x 40 liter nitrosol minőségjavításnak.Stabil malmi,6 tonna/ha.
Válasz #517. hozzászólásra
Én Farinellit rendeltem a KWS-től nem sirtakit... DE érdekelne hogy ez a 78 q milyen AK földön let,t és milyen lett a minősége?
Válasz #518. hozzászólásra
Hát sajna senkit nem tudnak felhívtam már őket...
Első fokkal meg úgy vagyok, hogy biztosítani a szükséges távolságot más növényekkel nem tudom, mert tele van felénk minden csík parcellákkal, és úgy meg nem az igazi... sajna
Válasz #516. hozzászólásra
hivd fel közvetlenül a SAATEN-t hátha tudja még kinél van mag
Válasz #515. hozzászólásra
Nekem Sirtakim volt,78/Ha bruttó átlag