Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Disznóvágás új
- Poénok új
- Videók új
- Körbálázót, de milyet? új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Zetor traktorok új
Cikkajánló
Milyen változások történtek a kiskereskedelmi adóban – mit kell tudniuk az őstermelőknek?
Sok termelőt és online platformüzemeltetőt érinthet.
Hirdetés
1716 hozzászólás
Válasz #162. hozzászólásra
Minőség engem sem érdekel !
A hybridről lecsúsztam, de valami nagy termő kell, mert alatta van az erő........
S.O.S. -ben segitség kellene erre a problémára ,aki tudna tippet adni, irjon már oda a kollégának !!! -Egy kis srgítségre lenne szükségem elszámoltam magam mikor ként raktam a boromba kb 10xannyit mint kellett volna lessz ebből még iható dolog vagy ki kell önteni az egészet (valami antikén szer?)
Válasz #161. hozzászólásra
Jók ezek ott ahol elég a csapadék, ezek a fajták nem a kárpát medence klimájára vannak kitalálva, hanem a Ny európai gabonamezők óceáni éghajlatára. Megb@xhatod ezeket egy aszályos éven itt nálunk. A Mv-i fajták mégiscsak a mi éghajlatunkra tenyésztek ki. Amióta vetünk mindig Mv volt és még soha nem csalódtam sem mennyiségben, minőségben meg főleg nem!
Válasz #153. hozzászólásra
Felénk már réges rég nem vetik el az árpát ebben az időszakban. A tapasztalat azt mutatja hogy nagyon veszélyes ha meleg a szeptember és az október. Jöhet vírus a meleg miatt elkapja kisárgul és nincs mit tenni ellene, tárcsa az ellenszer. Árpát is okt 10 körül nyomják el éppen ezért. Sok sikert a korai vetéshez, de én nem vetettem volna, főleg nem ilyen melegben és nem ilyen időjárási kilátások melett. Ne legyen igazam!
Válasz #161. hozzászólásra
Nem tudok . De én a Magyart választanám és szarnék a minőségre...
Ezekről tudtok jót vagy rosszat ?????.
Akteur
Graindor
Ludwig
GK Fény
Válasz #154. hozzászólásra
biztos, hogy a búza.
Válasz #158. hozzászólásra
most vetek idén először kolompost
valakinek voltmár kolompos búzája?
Válasz #155. hozzászólásra
Köszönöm az idén sikerült eladni 7000Ft/q bruttó árat kapni érte vetőmagnak,vittek volna többet is,Kitáró a fajta a termése a 65q/ha (szerintem az nem rossz)Hogy mi lesz jövőre??????
Válasz #154. hozzászólásra
Vessél búzát, Mulán sokat tud azt mondják az ismerősök.
Válasz #153. hozzászólásra
Sok sikert hozzá, rendes gazda vagy időben vetettél!! Kívánok hozzá legelább 60ft nettó árat!!
szerintetek ha én csak takarmányra és mennyiségre megyek akkor a tritikálé vagy a búza teremne többet mennyiségre????
Nagyon jó a Biosild top 1,l/tonna keres rá a neten az ár is elfogadható bruttó 7000Ft/liter. Mi ma vetettük el szuper magágyat sikerült készíteni,ez a kis eső jókor jött. Egyébként a vetési idő nagyon fontos (szept 15-30.között a legjobb)
Hello.
Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy 2ha-t akarok idén tritikáléval bevetni. Mivel csávázzam le? És ez miben segít amagnak?
Válasz #150. hozzászólásra
Topsin-M 70 WP gabonalisztharmat, kalászfuzárium ellen csávázásra 1,5-2 kg/t
Válasz #149. hozzászólásra
Üdv!
Topsin-ból mennyi kellene 1t-hoz?
T.:Márk
Válasz #148. hozzászólásra
III. fokban nyugodtan visszavetheted az biztos, de én azért becsáváznám 1 liter Buvisild 5 ropi és 1t-ra elég vagy ha még olcsóbbá akarod tenni sokan a Topsin metilt használják felébe kerül. Betonkeverőben nagyon gyorsan megy a csávázás. És a csávázás azért megvédi a csírakori és fiatalkori gombától elég jó hatásfokkal.
tavaly II fokú árpa vetőmagként vettem
idén tervezem, hogy visszavetem
csávázni sztem nemm kell, láttam több csak kombájntisztán visszavetett magot, háttt semmivel sem volt rosszabb mint a vetőmag
Válasz #143. hozzászólásra
Kolomposra gondolsz?
Válasz #145. hozzászólásra
Miből? Hányadik fokúból fogod vissza? Becsávázod-vagy sem? Permetezted gomba ellen azt amiből visszafogod vagy sem?
Én évek óta minden évben veszek kb 2-3 ha-ba fémzárolt II fokú csávázott búza vető magot. Aztán következő éven korrektul becsávázzuk és visszavetem 10-15 hektárba utána megkap mindent amit kell. Mindig malmi minőségem volt jó - átlagos termés mennyiségekkel. Búzánál úgy tűnik működik. Csak sajnos most már a Fajtaoltalmi Nonprofit maffia baxogatja az embert.
ha fogok vissza árpamagot, azt hány évig lehet visszavetni / gondolok itta betegségek iránti fogékonysága, termésmenniységre / ?
Válasz #143. hozzászólásra
nem jobb semmivel a kolo, 30 feletti sikért nem tudott itt nálunk , teremni termett 55 mázsát
Válasz #142. hozzászólásra
Magdaléna felett eljárt az idő szerintem... Inkébb akkor Kolo....
Magdalena fajtáról mi a vélemény??? menne kötött földbe is meg egy kicsit homokosabba is!
Hali! Vanessa elso fokut nem tud valaki valahol?
Válasz #121. hozzászólásra
Üdv.Sikerült szereznem Laverda magot. Azt szeretném még kérdezni, hogy regulátorozni mivel szoktátok (?Moddus?) és mikor kell. A többi vegyszert (gomba,rovar,gyomirtó)milyet és mikor célszerű?
Előre is köszi mindent!
Válasz #138. hozzászólásra
Az utóbbi, 34ak.
Válasz #136. hozzászólásra
Az szép,. Ez a termés milyen földbe volt, rossz homok, vagy zsíros fekete?
Válasz #135. hozzászólásra
1x volt ,akkor xar volt.
Válasz #135. hozzászólásra
Egy/ 2006-7/? átlagos évben volt 66/ ha.
Válasz #134. hozzászólásra
Köszi a gyors választ, az a helyzet hogy ilyen fajta vetőmagot tudnék , de itt felénk is a Rex-et meg a Laverdát favorizálják. Amúgy nagyon szar volt a Nelly?
Válasz #133. hozzászólásra
volt nem tetszett(6 soros)nem bírta az aszályt,utána REX volt az faxa.
Üdv . Volt -e már valakinek Nelly ősziárpa fajta, és ha volt hogy szerepelt?
Válasz #119. hozzászólásra
Hello! MI SK-ban szaporítottunk, nagy valoszinuséggel lesz belole visszaszállítva hozzatok, ha érdekel ezen a mailcímen érdeklodhetsz: klosti@real-net.sk
GOSZ-VSZT Búza Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2011
Válasz #125. hozzászólásra
Üdv. A CÁT nem fajtatulajdonos (jogosult), csak licencszerződéses használó. Betartja, amit előírnak neki a nemesítőintézetek:
Az UPOV egyezmény és az azzal teljes mértékben harmonizáló, a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény (Szabadalmi Törvény) és módosításai alapján a növényfajtával kapcsolatos következő cselekményekhez szükséges a fajtajogosult
hozzájárulása:
(i) előállítás vagy újbóli előállítás (többszörözés);
(ii) szaporítás céljából való előkészítés;
(iii) forgalomba hozatalra való ajánlás;
(iv) forgalomba hozatal;
(v) országból való kivitel;
(vi) országba való behozatal;
(vii) az (i)-(vi) pontokban említett bármelyik
cselekmény céljából való raktáron tartás.
Válasz #123. hozzászólásra
Szia, a hat tonnás eredményt másodfokú és 180 kg/ ha értem el 7 AK földben Laverdával.
Válasz #123. hozzászólásra
szerinted!
Válasz #126. hozzászólásra
Szia,tessék:
KH Malko (Fleischmann Rudolf Kutatóintézet)
Középérésű, kétsoros kalászú, kettős hasznosítású őszi árpa
Minősítés éve: 2001.
Szalmája alacsony, állóképessége igen jó. Alkalmazkodik az eltérő talajtípusokhoz.
A szárazságot jól tűri. Télállósága közepes.
Minősége: Ezerszem-tömege 44.48 g, osztályozottsága kiváló.
Fehérjetartalma közepes, a pelyvája vékony, söripari feldolgozásra alkalmas.
Hl-tömege: 62-66 kg (jó).
Betegség-ellenállósága: lisztharmattal szemben közepesen-erősen, a hálózatos levélfoltossággal kis mértékben fertőződhet.
A sárga levélrozsda és a Rhynhospóriumos levélfoltosság közepesen fertőzheti.
Terméseredményei:
A 2002-2004. évek átlagában a legnagyobb termést adó őszi árpafajta az OMMI kísérleteiben.
OMMI 2004-es kisparcellás kísérletében 7,6 to/ha eredményt ért el (2. hely).
OMMI 2005-ös kisparcellás kísérletében 6,8 to/ha eredményt ért el (109 %, 2. hely).
OMMI 2006-os kisparcellás kísérletében 6,8 to/ha eredményt ért el (103 %).
KH HERNÁD (Hazai képvieslője: Fleischmann Rudolf Kutatóintézet)
Korai érésű, kétsoros kalászú kettős hasznosítású őszi árpa
Minősítés éve: 2007.
Télállósága megfelelő.
Minősége: Fehérjetartalma és osztályozottsága is alkalmassá teszi söripari alapanyagnak.
Betegség-ellenállósága: rezisztenciája átlag feletti.
Terméseredményei: két év átlagában 5,4 %-kal múlta felül a sztenderdek átlagát.
GK METÁL (Gabonakutató Intézet)
Korai érésű, kétsoros kalászú, kettős hasznosítású őszi árpa
Minősítés éve: 1998.
Intenzív típusú. Magassága és állóképessége közepes. Termesztése elsősorban a csapadékosabb területeken javasolt. Télállósága jó.
Minősége: ezerszemtömege és osztályozottsága is kiváló. Hl-tömege magas.
Betegség-ellenállósága: A levélrozsdára közepesen fogékony, hálózatos levélfoltosságra érzékeny, lisztharmatra átlagos.
Terméseredményei:
OMMI 2004-es kisparcellás kísérletében 6,8 to/ha eredményt ért el.
OMMI 2005-ös kisparcellás kísérletében 6,2 to/ha eredményt ért el (96,6 %).
OMMI 2006-os kisparcellás kísérletében 6,6 to/ha eredményt ért el (105 %).
Hirtelenjében.
Moderálta: (575) 2011-09-07 06:55:54
Üdv! Tudna segíteni valaki, kettős hasznosítású ősziárpa
fajta érdekelne vetőmagnak.
Válasz #124. hozzászólásra
Üdv. Én azért írtam ezt, mert egy pár éve én is akartam szerezni első fokú búzamagot de itt a környéken nem sikerült, pedig cegléden a CÁT.-nál is érdeklődtem akik vetőmagelőállítással is foglalkoznak végül is ott kaptam azt a választ hogy első fokot nem mindenki kaphat. Amúgy igazad van sok forint is kell hozzá, és az is biztos hogy nem lehet minden sarkon mázsaszámra venni.
Válasz #109. hozzászólásra
Nem ismeretség kell hozzá, hanem guruló forint. Sokba kerül, de mindenki maga dönti el, hogy önmaga csinál biológiai II. fokot és vállalaja az ezzel járó macerát vagy inkább keres egy vetőmag-előállítót aki jóminőségű II. fokot biztosít évről-évre. Egyébként mindig a kívánt fajta nemesítőjénél vagy hazai képviselőjénél érdemes érdeklődni az aktuális lehetőségekről.
Válasz #122. hozzászólásra
Hát pedig felénk ennyivel de inkább többel vetjük................az igazán nagy terméshez szart sem ér a 170 kg........
Válasz #114. hozzászólásra
250kg-val?ősziárpát?
Válasz #120. hozzászólásra
Szia, ez gyakorlatilag megdőlés ellenállóvá teszi a kalászost. Vastagabb lesz a szár és nem nő olyan nagyon magasra.
Olvass egy kicsit:
http://www.mkk.szie.hu/dep/nttt/oktatas/alapkepzes/2011tavasz/Kom_2011marc7.pdf
Válasz #117. hozzászólásra
Bocsi,de mi az a regulátorozás???
Nógrád megyében lakom esetleg meg tudná valaki mondani hol és mennyiért tudnák beszerezni Laverda (árpa) vetőmagot 2,5 ha-ra valót.
Köszönöm
Válasz #118. hozzászólásra
Irídium?
Dózsa Mg Zrt Battonya 68/456-119
Válasz #114. hozzászólásra
Sziasztok, nekem ebben az évben 7 aranykoronásban volt hat tonna per hektár, Laverda volt az árpa,most is az lesz.
Szabi kihagytál egy technológiai elemet Te is,- én is így jártam. Regulátorozni kell feltétlenül. Bár a fajtagazda azt mondja a (Saaten-Union) hogy nem kell, de nem így van, ha nem csinálod megdől a tavaszi szelektől.