Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak611 FtBenzin árak600 FtEUR407.17 FtUSD380.08 FtCHF433.84 FtGBP490.68 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Idén a Nádort a sárgarozsda nyírta ki, a Faladot meg "megette" a talán egyetlen gyenge pontja: csapadékos évünk van, és a szeptóriás pelyvabarnulás eldurvult, 5,1 t/ha lett. Három gombaölő se volt elég, a virágzás végén robbant be. Ahogy internetes fórumokon láttam, sokfelé előjött ez idén.
Válasz Gatti #1662. hozzászólásáraAz már nagyon jó. A nádor felénk a legintenzívebb termelőnek lett 7 tonna körül, a többieknek alatta. Idén falado lesz és még valami a háromból.
Válasz Dvili #1657. hozzászólásáraMiért felejtős? Valaki csak ezt veti és nagyon meg van elégedve. Mondjuk szerintem minden magot lehet szidni és dicsérni, mert nincs két egyforma terület és apróságok is befolyásolják az eredményt.
Válasz Szabolcs83 #1655. hozzászólásáraNádornál az energiaértékkel van a baj zömében. Most a "bőség" idején turkálja a malom nem is nagyon kell neki...stb.. Persze pár éve nem volt vele gondja..
Válasz A.I. #1653. hozzászólásáraJa nem mellesleg, akkor vetőmagot venni olyan nem volt, pláne nem kalászosnál, ment a Jubi, hozta az 5 tonna malmit, ha vasvilla potyogott is, néha még gyomirtva sem volt, nem hogy mással fújkálva!
Vissza kell oda menni, aztán ammen.
Válasz A.I. #1651. hozzászólásáraEddig tökmindegy volt, mit vetettél, meg mit írtál be, de mostmár ha nem olyan szinű a gaz a műholdon mint aminek lenni kéne, akkot rádnéznek..
Elmúltak az okos vetésforgók szerintem.
Válasz csabahegeszt #1650. hozzászólására3 évente kell 2 kultúrának lenni, tehát 2x lehet kalászos önmaga után.
Én szoktam búzát maga után, volt régen olyan helyzet, hogy 3x is ment(napraforgó is, csak kapával kellett sorba rendezni), nem volt visszaesés, sőt néha még jobb is mint az előző évjárat.
Válasz csabahegeszt #1645. hozzászólásáraIgen, lehet. Bár a szakirodalom szerint nem a legszerencsésebb választás, de a kényszer felülírja. A diverzifikáció (már ha emiatt kérdezted) szerint is jó, mert 3 évben kell legalább két féle növény.
Válasz jjj9.7 #1644. hozzászólásáraFelénk nagy sláger a nádor, bár nekem mindkét éveben elcsúszott valamin. Tavaly az aszály, idén meg az egyszikű gyomosodás rontotta el. Másnak 7-8 között szokott lenni.
Az egyik területen búza után lesz búza, nádor vagy falado fog oda menni. Melyik a jobb? Ilyen szempontból van különbség a kettő között vagy teljesen mindegy?
Válasz Ganajos #1638. hozzászólásáraFalado, meg az új fajta Syngentás magot próbálunk ki kisebb területen.
A Falado még minden évben hozta amit vártunk tőle.
Válasz Ganajos #1638. hozzászólásáraEddig volt Genius, Exotic, Rustic.
Igaz mindháromnak más évjárat jutott, de egyikre sem tudok panaszkodni. Tavaly aszályban az exotic szerepelt 5,8t/ha val azt hiszem
Viszont maradok a geniusnál szerintem.
Válasz uff #1631. hozzászólásáraA csávázószer lamardol.
A karbamid utec urea. Inhibitoros.
Ha jól emlékszem amsterdam volt a cimkén, és egy tmiklósi cégtől vettem. (Qrva drágán)
Ezt idén próbáltam először. Kapások mellé is ez ment vetéskor.
Gyomirtó Hadden Star csomag, gomba Revy care 1litrrel, rovar pedig fentrol cs (rapid).
Ha esetleg valakinek érdekes lehet van eladó másodfokú árpa és búza magom, tisztítva és csávázva ( fungicides és tápanyagos) big bagelve.
Árpa fajtája:Paradise 120e/t
Búza fajtája: Flavor cs. 130e/t
Válasz atisgyulai #1621. hozzászólásáraegyetértek ahol lehet csökkenteni kell a termelési költségeket, sok jó nem vár egyenlőre a piacon a magyar árakra, milyen csávázószert használsz? A karbamidot melyik cégtől vetted és melyik országban gyártották/sajnos van rossz tapasztalatom, a kontollterületekkel/ Gyomírtó gomba és rovarra melyik szert használtad? köszönöm
Válasz szelindi1965 #1627. hozzászólásáraAzért érdemes a nitrogént odatenni a geniusnak, mert "alultápláltság" esetén a septoriára elég fogékony. De az tény, hogy elég stabil fajta.
Válasz atisgyulai #1624. hozzászólásáraTegnap néztem, nincsen kicsírázva, de a mag még puha a sok esőtől.
Talán vasárnap neki lehet fogni, vagy a jövőhét elején.
Időjárás függő
Válasz Sk Laci #1623. hozzászólásáraA minőségére vigyázni kell.
Ha kicsirázott, akkor már vetőmagnak nem jó. Be is melegszik, és akkor még a bogarak is jönnek.
Én pl. arra is figyelek vágáskor, hogy a jobb részeket szedem vetőmagnak.
Homokos, szikes, gyenge részeket lehetőség szerint külön kivágom belőle. Most még a lapos, víznyomott foltokat is külön kellett, mert ott szinte fekete volt már talpon az árpa. "Füstölt" az asztalban, olyan gombás volt.
Válasz atisgyulai #1621. hozzászólásáraA tervezett búzaterületekre már meg van véve a vetőmag, de ha az árpát kihagyom, akkor lehet emelem a búza vetésterületét.
Az utolsó 10 évben talán csak 1x volt fogott mag visszavetve, de az is csak a terület 50 %.
Ami még kint van learatatlanul, lehet meghagyom magnak, ha nem indult csírába a mindennapi esők miatt.
Válasz atisgyulai #1621. hozzászólásáraJa, amit elfelejtettem.
A minőség!
Volt akinek vetőmag melett is csak takarmány lett. Nekem mind a 3 minőség játszott. Kb. egyenlő arányban.
Válasz Sk Laci #1615. hozzászólásáraSzerintem meg a fémzárolt maggal drága mulatság játszani!
Mindig fogott magból dolgozom.
Még a tavalyi évben is. Pedig elég szarul néztek ki az összesült, aszalódott szemek.
Aratáskor a vetőmagnak szánt mennyiséget picit kisebb rosta álláson, és nagyobb széllel vágom.
A csávázás meg egyszerűen egy gabona csigával megoldható.
Mint az elmúlt két gabona szezon megmutatta, (költői szavakkal élve): " a víz az úr"!!!!
2022-ben is megtermett annyi, mint másnak.
Idén árpa 7,2T/ha lett, búza 8T/Ha
Egyszer kaptak 185kg/Ha karbamidot, (ősszel semmit!) 1×gyomirtás, 2×gomba, 2×rovar. (Árpánál 1gomba+rovar)
Itt akik vetőmagot vetettek, azok sem arattak többet. Sőt, még volt aki ennyit sem.
De ha még 1T-val kevesebb termett volna, akkor is előrébb vagyok.
Itt amik jól teremtek: Avenue, Rebel, Nádor
Amit én arattam az ismerősömnek az ha jól emlékszem Antóniusz volt majd 9 t/ha. Ami furcsa, edig 7,5 tonna fölé sohase sikerült feltornázni ezt a fajtát.
1716 hozzászólás
Válasz Szabolcs83 #1655. hozzászólásáraKb. ugyanazt tudja a kettő minőségre is és mennyiségre is: nálunk általában 7-8 t/ha, euro minőség.
Idén a Nádort a sárgarozsda nyírta ki, a Faladot meg "megette" a talán egyetlen gyenge pontja: csapadékos évünk van, és a szeptóriás pelyvabarnulás eldurvult, 5,1 t/ha lett. Három gombaölő se volt elég, a virágzás végén robbant be. Ahogy internetes fórumokon láttam, sokfelé előjött ez idén.
Sziasztok! Genius fajta vetőmagot tudok szerezni. Aki már régóta használja írna egy pár szót a technológiáról. Köszönöm.
Válasz Selvin #1663. hozzászólásáraA miénk nagyon jól bokrosodott, 250kg al vetettük november elején. A talaj 18-20ak középkötött vályog.
Elégedettek vagyunk ezzel a fajtával, ajánlom mindenkinek hogy próbálja ki.
Válasz Gatti #1662. hozzászólásáraAz már nagyon jó. A nádor felénk a legintenzívebb termelőnek lett 7 tonna körül, a többieknek alatta. Idén falado lesz és még valami a háromból.
Válasz Selvin #1661. hozzászólásáraIdén próbáltam a Basiliot 2 mázsa petisoval 80q át adott. Szomszéd táblán a nádor több tápanyaggal 55q àt.
Basilio, frenetic és cellule közül melyiket ajánlanátok gyengébb-közepes talajra max 2-3 mázsa pétisóval? Milyen vetőmagnorna kell ezekből?
Válasz Selvin #1659. hozzászólásáramert minőségre gyenge, és súlyt elvitte a szeptória stb
Válasz Dvili #1657. hozzászólásáraMiért felejtős? Valaki csak ezt veti és nagyon meg van elégedve. Mondjuk szerintem minden magot lehet szidni és dicsérni, mert nincs két egyforma terület és apróságok is befolyásolják az eredményt.
Sziasztok!
MV Karéj valakinek volt e? Tapasztalat stb?
Válasz Szabolcs83 #1655. hozzászólásárafelejtős
Válasz Szabolcs83 #1655. hozzászólásáraNádornál az energiaértékkel van a baj zömében. Most a "bőség" idején turkálja a malom nem is nagyon kell neki...stb.. Persze pár éve nem volt vele gondja..
Több év "Nádorozás" után, kíváncsiságból váltanék a Falado-ra. Jó ötlet vajon?
Válasz A.I. #1653. hozzászólásáraJa nem mellesleg, akkor vetőmagot venni olyan nem volt, pláne nem kalászosnál, ment a Jubi, hozta az 5 tonna malmit, ha vasvilla potyogott is, néha még gyomirtva sem volt, nem hogy mással fújkálva!
Vissza kell oda menni, aztán ammen.
Válasz hashtag #1652. hozzászólásáraPersze, ez 90es vége, 2000es eleje, akkor még...
Boldog békeidők !
Válasz A.I. #1651. hozzászólásáraEddig tökmindegy volt, mit vetettél, meg mit írtál be, de mostmár ha nem olyan szinű a gaz a műholdon mint aminek lenni kéne, akkot rádnéznek..
Elmúltak az okos vetésforgók szerintem.
Válasz csabahegeszt #1650. hozzászólására3 évente kell 2 kultúrának lenni, tehát 2x lehet kalászos önmaga után.
Én szoktam búzát maga után, volt régen olyan helyzet, hogy 3x is ment(napraforgó is, csak kapával kellett sorba rendezni), nem volt visszaesés, sőt néha még jobb is mint az előző évjárat.
Csak mert nekem az jött le a támogatásnál ,hogy nem lehet egymás után.
De biztos csak felületesen hallgatam meg.
Válasz csabahegeszt #1645. hozzászólásárapróbáltam, nekem búza után búza 1x nem jött be, 1x meg igen
Válasz csabahegeszt #1645. hozzászólásáraIgen, lehet. Bár a szakirodalom szerint nem a legszerencsésebb választás, de a kényszer felülírja. A diverzifikáció (már ha emiatt kérdezted) szerint is jó, mert 3 évben kell legalább két féle növény.
Válasz jjj9.7 #1644. hozzászólásáraFelénk nagy sláger a nádor, bár nekem mindkét éveben elcsúszott valamin. Tavaly az aszály, idén meg az egyszikű gyomosodás rontotta el. Másnak 7-8 között szokott lenni.
Válasz Ganajos #1638. hozzászólásáraGenius és SY Passion
Válasz Selvin #1643. hozzászólásáraLehet kalászos egymás után? Már mint búza után búza?
Árpa után árpa?
Válasz Selvin #1643. hozzászólásáraNálam semmi eltérés nem volt búza után újra búza. Nádor nem vált be, csak faladot termesztünk
Az egyik területen búza után lesz búza, nádor vagy falado fog oda menni. Melyik a jobb? Ilyen szempontból van különbség a kettő között vagy teljesen mindegy?
Megjelent egy újságban az MV vetőmagok javasolt végfelhasználói ára.
Mind II. fok.
Búzák: 165.000 Ft/t + Áfa
Durum búza: 188.000 Ft/t
Tönköly búza: 195.000 Ft/t
Árpák: 148.000 Ft/t
Tritikálé: 148.000 Ft/t
Az eddigi években a felvásárlási ár kb kétszerese volt a vetőmag ár.
Idén meg háromszoros a szorzó.
Válasz Ganajos #1638. hozzászólásáraFalado, meg az új fajta Syngentás magot próbálunk ki kisebb területen.
A Falado még minden évben hozta amit vártunk tőle.
Válasz Ganajos #1638. hozzászólásáraEddig volt Genius, Exotic, Rustic.
Igaz mindháromnak más évjárat jutott, de egyikre sem tudok panaszkodni. Tavaly aszályban az exotic szerepelt 5,8t/ha val azt hiszem
Viszont maradok a geniusnál szerintem.
Válasz Ganajos #1638. hozzászólásáraFalado es Genius.
Ki milyen búza fajtát választ idén?
Eddig nádor volt, de most váltás lesz valószínűleg.
Chevignon, falado, obiwan, cellule, basilio ezeken gondolkodok
Válasz uff #1631. hozzászólásáraA csávázószer lamardol.
A karbamid utec urea. Inhibitoros.
Ha jól emlékszem amsterdam volt a cimkén, és egy tmiklósi cégtől vettem. (Qrva drágán)
Ezt idén próbáltam először. Kapások mellé is ez ment vetéskor.
Gyomirtó Hadden Star csomag, gomba Revy care 1litrrel, rovar pedig fentrol cs (rapid).
Válasz barazdabetyar. #1635. hozzászólásáraBács Kiskun vármegye, Nemesnádudvar
Válasz jani00678 #1634. hozzászólásáraMerre van?
Sziasztok!
Ha esetleg valakinek érdekes lehet van eladó másodfokú árpa és búza magom, tisztítva és csávázva ( fungicides és tápanyagos) big bagelve.
Árpa fajtája:Paradise 120e/t
Búza fajtája: Flavor cs. 130e/t
Elérhetőség: 06309534138
Válasz szelindi1965 #1627. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz Praetor #1630. hozzászólásáraKétszer kapott csurgalékvizet és így is megfeküdt,amúgy nem esett bele sem gomba sem bogár.
Válasz atisgyulai #1621. hozzászólásáraegyetértek ahol lehet csökkenteni kell a termelési költségeket, sok jó nem vár egyenlőre a piacon a magyar árakra, milyen csávázószert használsz? A karbamidot melyik cégtől vetted és melyik országban gyártották/sajnos van rossz tapasztalatom, a kontollterületekkel/ Gyomírtó gomba és rovarra melyik szert használtad? köszönöm
Válasz szelindi1965 #1627. hozzászólásáraAzért érdemes a nitrogént odatenni a geniusnak, mert "alultápláltság" esetén a septoriára elég fogékony. De az tény, hogy elég stabil fajta.
Válasz szelindi1965 #1628. hozzászólásáraIdei évi árpatermés és ár miatt, minimum 1 évre kihagyom az árpát.
Válasz Sk Laci #1626. hozzászólásáraAz ilyen árpát ne vesd el,vess búzát inkább.
Válasz Lac83 #1620. hozzászólásáraGenius-t javaslom,sem elkényeztetni nem kell,sem túl hamar vágni,és ez jövőre nézve elvárás lesz.
Válasz atisgyulai #1624. hozzászólásáraTegnap néztem, nincsen kicsírázva, de a mag még puha a sok esőtől.
Talán vasárnap neki lehet fogni, vagy a jövőhét elején.
Időjárás függő
Basilio búzavetőmag milyen árban van? Dél-Dunántúlon volt aki vetett? Mit tudott termésben?
Válasz Sk Laci #1623. hozzászólásáraA minőségére vigyázni kell.
Ha kicsirázott, akkor már vetőmagnak nem jó. Be is melegszik, és akkor még a bogarak is jönnek.
Én pl. arra is figyelek vágáskor, hogy a jobb részeket szedem vetőmagnak.
Homokos, szikes, gyenge részeket lehetőség szerint külön kivágom belőle. Most még a lapos, víznyomott foltokat is külön kellett, mert ott szinte fekete volt már talpon az árpa. "Füstölt" az asztalban, olyan gombás volt.
Válasz atisgyulai #1621. hozzászólásáraA tervezett búzaterületekre már meg van véve a vetőmag, de ha az árpát kihagyom, akkor lehet emelem a búza vetésterületét.
Az utolsó 10 évben talán csak 1x volt fogott mag visszavetve, de az is csak a terület 50 %.
Ami még kint van learatatlanul, lehet meghagyom magnak, ha nem indult csírába a mindennapi esők miatt.
Válasz atisgyulai #1621. hozzászólásáraJa, amit elfelejtettem.
A minőség!
Volt akinek vetőmag melett is csak takarmány lett. Nekem mind a 3 minőség játszott. Kb. egyenlő arányban.
Válasz Sk Laci #1615. hozzászólásáraSzerintem meg a fémzárolt maggal drága mulatság játszani!
Mindig fogott magból dolgozom.
Még a tavalyi évben is. Pedig elég szarul néztek ki az összesült, aszalódott szemek.
Aratáskor a vetőmagnak szánt mennyiséget picit kisebb rosta álláson, és nagyobb széllel vágom.
A csávázás meg egyszerűen egy gabona csigával megoldható.
Mint az elmúlt két gabona szezon megmutatta, (költői szavakkal élve): " a víz az úr"!!!!
2022-ben is megtermett annyi, mint másnak.
Idén árpa 7,2T/ha lett, búza 8T/Ha
Egyszer kaptak 185kg/Ha karbamidot, (ősszel semmit!) 1×gyomirtás, 2×gomba, 2×rovar. (Árpánál 1gomba+rovar)
Itt akik vetőmagot vetettek, azok sem arattak többet. Sőt, még volt aki ennyit sem.
De ha még 1T-val kevesebb termett volna, akkor is előrébb vagyok.
Basmati volt valakinek Szolnok megyében? Mit tudott? Genius vagy Basmati ki mit javasol?
Válasz kajszi_71823 #1616. hozzászólásáraAvenue, Absalon
Itt amik jól teremtek: Avenue, Rebel, Nádor
Amit én arattam az ismerősömnek az ha jól emlékszem Antóniusz volt majd 9 t/ha. Ami furcsa, edig 7,5 tonna fölé sohase sikerült feltornázni ezt a fajtát.
Válasz határjáró #1617. hozzászólásáraMajd utána járok, de tán az Arató.
Válasz kajszi_71823 #1616. hozzászólásáraSzegedi fajták közül melyik az amelyik jobban bevált?