Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Ipari kendermag termesztése új
- AKG támogatás új
- Zetor traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Milyen gépek a JUMZ traktorok? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Napraforgó vetőmag új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Ilyen fejlesztésre költötték el a 183,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást
Céljuk a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodás volt.
Hirdetés
558 hozzászólás
Válasz krisztiankoles #53. hozzászólásáraEz most jelen pillanatban így néz ki. Tegnapi szedés. 3 tövet téptem fel, 2 alatt csak 1-1 gumó volt, de azok ilyen méretűek... Mit lehet ezekkel kezdeni?
Válasz krisztiankoles #56. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm válaszod!
Csak azt hittem még befog narancssárgásodni mert ahogy láttam a képeken az Ásotthalmi-12 erőteljes narancs színű.
Ez akkor nálunk valami miatt nem teljesedett be, hát szomorú vagyok
Szeptemberig benne hagyom a földbe aztán felszedjük hátha változik valamit a helyzet.
Egyébként így eladhatatlan??
Válasz biankamohacsi #55. hozzászólásáraSzia Bianka!
Attól félek, hogy ez már érni nem fog. Nem is beszélhetünk egy raktározó gyökérmódosulat esetében érésről. A szín fajta függő elsősorban, másodsorban, hogy a növény a biokémiai folyamatai során mennyit tud előállítani és raktározni a karotinból. A Karotin adja a gumó színét.
Saját véleményem szerint a színnek nincs jelentősége. Amerikában 80 %-ban a fehér húsú gumó terjedt el. Európában meg talán egy picit jobban szeretik a narancs húsút, de óriási különbség nincs a kettő között. Lehet nem szeretnék a normál krumplival összekeverni :) :)
Remélem tudtam segíteni.
K.
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem.. holnap lesz 100napos a batáta álományunk de az Ásotthalmi-12 fajtánk még belül világos sárga...
Mikor fog beérni? Vagy mitől függ?
Csatolok egy képet a világos sárga lenne az.
A narancssárgásabb szinű az más fajta
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
Szép estét kívánok!
Üdv, csak azért gondoltam rá, hogy nem várom meg, míg megcsípi a dér, mert attól félek, hogy túlságosan nagyok lesznek a gumók, és az már nem annyira piacos. De még azért pár hetet várok vele, talán szeptember közepén - végén elkezdem a szedést.
Válasz aranykalasz84 #52. hozzászólásáraHello!
Szedheti bárki aki május elején elültette, és legalább 105 napos tenyészidőt produkált.
De aki csak júni közepén ültetett annak még várnia kell....
Üdv.
K.
Szedi már valaki közületek a gumókat? mi a tapasztalat? mekkorára bírnak kifejlődni a gumók erre az időre ( augusztus vége ).
Sziasztok!
Sajnos a jég lezúzta a batátám "lombjának" levelének 70-80%-át.
Szerintetek ettől függetlenül fog még növekedni aug. végéig, vagy inkább szedjem fel?
Válasz aranykalasz84 #49. hozzászólásáraHelló!
Lombot nem kell visszavágni. (Nálunk az őzek ritkítják a lombot) A gyökeresedést az indáknál meg kell szüntetni. Feltépni. Ne aton keresztül vegye fel a tápanyagot, hanem a normál gyökerén keresztül. (Odadolgozzon). Az én tudomásom és ismeretem alapján a virágzásnak nincs köze a gumó növekedéshez, mivel az egyik a vegetatív a másik a generatív szaporodás/szaporítás alapja.....
Üdv.
K.
Nekem is virágban van, kicsit megkapirgáltam a tő körül a földet, és úgy láttam, kb 10-12 cm - es gumó van alatta. A lombozat eléggé megugrott, és sok helyen legyökeresedik. Ezt Ti feltépitek, vagy hagyjátok kúszni, illetve a lombot vissza kell vágni valamennyire? Mik a tapasztalatok?
Nekünk is virágban van már egy ideje. Azt mondják az jó..onnan kezdődik a gumosódás..én így hallottam :)
Nekem már néhány hete virágban van.ez akkor bem jó?
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget!!
Válasz hhx #44. hozzászólásáraHello!
Igen ezt meg tudom erősíteni, hogy valami tápanyag hiány okozza a sárga és a lila elszíneződést is.
De azt nem lehet egyértelműen megmondani, hogy ez a Mg, vagy N, vagy P hiány, vagy bármi más. Biztos, hogy mindenkinek más és más termőhelyi adottságai vannak, más a talaj tápanyag és makro, és mikorelem szolgáltató képessége is. Szerintem ezt ki kell sakkozni, és próbálgatni.
Még egy fontos dolog. Az édesburgonya gumója egy raktározó gyökér módosulat. Azért raktároz és azért növeszt gumót, mert azt érzékeli, hogy valami negatív hatás (környezeti - pl, hideg, vagy tápanyag hiány) éri. Mivel nem tud virágot és magot hozni rövid idő alatt, ezért a gyökérraktározást választja, amiből a későbbiekben vegetatív úton szaporodhat......, tehát, ha mindennel elhalmozzuk akkor nem biztos, hogy jó teszünk vele, ugyanakkor ha valamiből súlyos hiány lép fel, ami a gumó fejlődést gátolja, akkor meg az a baj...., tehát ez egy folyamatos játék az optimális körülmények biztosítására..............
Válasz nandorfrank #41. hozzászólásáraNagyon sok mindentől sárgulhat, pl, nitrogén-, magnézium-, vas- rézhiány (és még biztos van pár, amit kihagytam).
Nálam pl. a magnéziumhiánytól szokott. Onnan tudom, hogy magnézium-szulfáttól, vagy magnézium-nitráttól elmúlik :)
Csak tippelnék hogy kellene kis kállium műtrágya neki. De en csak most először csinálom. Am mar ahol a bakhátat kicsit kimosta a víz.mar sok helyen kb 10 cm átmérőjű gumok vannak. Ha ilyen korán terem hamarabb kellene felszedni?
Erre én is kiváncsi lennék
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,hogy sárgulnak a batáta levelei..mitől lehet ez? kevés a víz?
Valakinek ha van ilyen tapasztalata akkor szívesen fogadom a tanácsokat!
Köszönöm előre is! Szép napot!
Üdv.
Mi lehet a baja a növényemnek? Betegség v vmi hiánya van?
Moderálási elveink miatt törölve: 2017-07-07 13:59:51
Válasz nferry #36. hozzászólásáraHelló! Mi így állunk .....
Egész szép.az jó ha virágzik?
Kinek hogy áll az édesburgonyája?
Végre jó idő van rá.
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni , hogy palántázás előtt , palántázáskor illetve ezt követően milyen tápoldatot javasoltok.
Bakhatas termesztéssel szeretnék kb. 300 palántát ültetni . ...
A talaj homokos, több éve pihentetett . A fertotlenitest mar kapott (force) ...
Köszönöm előre a segítséget !
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy palánta túltermelésünk van.
Akit érdekel palánta (lila héjú, fehér húsú) az jelezze privátban, megbeszéljük.
Üdv.
K.
Üdv, érdeklődni szeretnék tőletek a batáta árusítás felől. Hová érdemes leadni a megtermelt édesburgonyát, vagy marad piacozas?
Válasz hpityus78 #31. hozzászólásáraAhogy elnézem az időjárást inkább lesz az május vége...
Válasz nferry #30. hozzászólásáraSzerintem várj vele május közepéig.
Mit tippeltek mikor lesz jó az időjárás a palántázáshoz?
Ahogy látom még hó végén elég hideg lenne neki.. :(
Válasz krisztiankoles #25. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
Azt hiszem maradok akkor a venturinál, keresek valami szabályozhatót.
Aki műtrágyázza az kikeveri vagy van bejáratott bolti?
Válasz hasutas1 #27. hozzászólásáraSziasztok!
Én vagy 3 év kaptam a NÖDIK-től palántát (T96-ost), az szálas volt, és nem mondom, hogy mind kibírta az utat.
Én a tápkockás, palántatálcásat preferálnám a helyetekben. (Csak jó tanács).
Mi is 104-es tálcában szaporítjuk. A kiültetésnél is sokkal gyorsabban elindul, kisebb stresszt kell elviselnie.
Üdv.
K.
Válasz Veres Attila_58369 #26. hozzászólásáraNeten tudsz rendelni...
Kèrdeznèm, hogy szerintetek a szálas palánta nagyon megsinyli az utat, ha olyat rendelnènk?
Láttam èn is szálasat, tápkockásat 100 ft-èrt.
De gondolom a tápkockás jobb lenne.
Amúgy nem hinèmm, hogy èrdemes belefektetni egy tefenbe, vagy dosatronba ennèl. Ibc tartály bőven megfelel.
sziasztok!
hol tudok palántát vásárolni?
köszi
Válasz nferry #24. hozzászólásáraVenturi cső a lególcsóbb, vagy esteleg köbös ibc tartály!
Utána dosatron vagy mixrite..stb
Ezek olyan 100 e Ft körül vannak már.
Szóval marad a venturi vagy ibc.
Üdv
K.
Aki műtrágyázza, attól kérdezném hogy mit használ hozzá?
Illetve öntözőrendszerhez milyen (olcsó) adagolót lenne érdemes használni?
Válasz krisztiankoles #21. hozzászólásáraMi tavaly kezdtünk foglalkozni vele.
150 palántával.
Valóban nagyon érzékeny növény.
Kezdésnek simán földbe ültettük, felszedéskor sok problémát okozott, soha többet úgy.. :D
Vízigénye is elég nagy, az öntözését mindenképpen meg kell oldani.
A talajfertőtlenítésről nem is beszélve, mert talaj alatti kártevői akadnak szép számmal..
Idén már bakhátba, fólia takarva ültetünk, csepegtetőszalagos öntözéssel.
Kíváncsi leszek az eredményekre.
Válasz hasutas1 #19. hozzászólásáraEgy pár hét alatt megnő. Ha már van 20 centis, akkor le szoktam szedni gyökereztetni. Utána még tovább nő kiültetésig. 3 db-ot teszek egy méterre. Ha jövőre több palántám lesz, akkor bizniszelhetünk
Sziasztok!
Mi a harmadik éve próbálkozunk édesburival. Nem mondanám, hogy egyszerű kiismerni a növényt. Minden termőhelyen mást mutat, és nagy a szerepe a fajtának is. Ez egy trópusi növény, aminek a rövid tenyészidejű fajtáját próbáljuk itt hazánkban termeszteni. Igen a NÖDIK -ben Horváth Lajos úr volt az aki az első magyar "Tápió96" fajtát nemesítette. Igen 1996-ban! Azóta jelentek meg egyéb magyar fajták is.
Amit tudok mondani, hogy ennek növénynek a termesztése sok munkát igényel. Macerás a palánta előállítás (30.000 tő/ha), majd ahogy a korábbi hozzászólasban is mondták a felszedés is problémás mivel a gumó sérülékeny, törékeny. (Sok a selejt). És a sok-sok kockázat miatt (Drága palánta, vagy annak előállítása, lutri, hogy az adott fajta, hogyan működik a termőhelyen, sikerül e a talaj fertőtlenítés, megfelelő mennyiségű és minőségű gumó terem e stb) kevesen vállalják a nagyobb területen a termesztést. Nem azt mondom, hogy nem lehet pozitív a végén a pénzügyi eredmény, de ehhez kell minimum 5 év tapasztalat ezzel növénnyel. Hasutasnak üzenem, hogy ha a 100-150 m be szeretné ültetni, akkor 3db/m palántával számoljon -csak jó tanács. Lehet lesz palántánk eladó, de ez csak május elején derül ki, met alapvetően magunknak szaporítjuk. Akit érdekel majd privátban keressen meg. Ja még egy dolog. Ha a boltban vesz valaki gumót és valami import cuccba fut bele -amerikából vagy spanyolból, akkor lehet, hogy tud palántát szaporítani, de nem biztos, hogy gumót is tud majd nevelni, mert azok a fajták mind hosszabb tenyészidejűek, azaz elindul a gumósodás, de nem tud meghízni szeptember végéig.
Jó batátázást Mindenkinek!
Sziasztok! Nem vagyok nagy batáta termesztő, de összehasonlítottuk a síkművelésű és bakhátas termesztést. Betakarításkor mikor fel kell szedni, sokkal kevesebb fejfájást okoz a bakhátból felszedni, mit a földből kiásni. A fránya gumók össze-vissza képesek nőni, csavarodnak, van hogy a tőtől közel egy méteres távolságra is "elvándorolnak". Ha valaki értékesíteni is szeretné a megtermelt édesburgonyáját, fontos hogy sértetlen legyen a gumó, mivel gondolom a kettévágott gumót nemigen vásárolják fel. Síkművelés esetén jóval több gumó sérült felszedéskor, sok beletörött a földbe, sokat átvágtunk ásóval is. Bakhát esetén sokkal jobb tapasztalataink voltak, igaz itt is sikerült eltörnünk, vagy kettévágni néhány gumót, de összességében sokkal kevesebb volt a "selejt". Persze, ha az ember otthon saját magának, kicsiben csinálja, édes mindegy, hogy kettévágja-e a gumót vagy nem. Jelentősebb kártevője és kórokozója szerintem még nincs, persze levéltetvek szoktak a leveleken lenni, meg néhány poloska is, de véleményem szerint nem okoznak jelentős kárt a növénynek. Szaporítóanyagot zöldségesből vásárolt gumóból állítottunk elő, kettévágtuk, vágási felülettel lefelé vízbe raktuk, hozott csomó hajtást, majd ezeket kis poharakba ültettük, és utána, mikor elég fejlettek voltak kiültettük. Szárazságban öntöztük, amúgy nem. Ez mind házikerti tapasztalat.
Válasz hhx #18. hozzászólásáraKöszönöm hasznos tanácsokat, sajonos idő nincsen inkább vennèk. De jövőre kiprobálom mindenkèpp. A szamócának való bakhátból maradt 1,5 sor kb 120-130 mèter, oda szeretnènk....
Mennyi idő alatt nő meg ekkorára, ès mekkora palánta szüksèges?
Sziasztok.
Engem is érdekel a téma. Egyelőre kicsiben csinálom és majd meglátjuk. Ásotthalomról rendeltem a palántákat. Javasolt ültetés május közepétől június elejéig van.
Válasz hasutas1 #12. hozzászólásáraIgen. Idén próbából boltban vett gumókból is csinálok palántát. Két gumót tettem homokba, eddig tíz körüli sarjat szedtem le róla. Még nem késő hozzáfogni. Én kétféleképpen szoktam palántát nevelni. Vagy levágom a föld felett a hajtást és vízbe teszem gyökerezni (pár nap alatt gyökeret hoz), vagy közvetlenül ültetés előtt szedem le a gumóról gyökerestől.
Válasz nferry #8. hozzászólásáraNéhány éve foglalkozom vele én is. Nagyon szeretem, nagyon hálás növény.
Talajfertőtlenítőt érdemes beledolgozni a talajba a telepítés előtt. Víz igényes növény, valamint gumós lévén a káliumot szereti. Idén fóliás bakhátra akarom telepíteni. Kíváncsi leszek, mit produkál így!
Interneten már egyre több cikket lehet olvasni a batáta termesztésről. Nézz körül, biztosan találsz kedvedre valót.
Linkelni nem akarok oldalakat, nehogy szabályt sértsek....
Válasz hasutas1 #12. hozzászólásáraSzerintem sem késő. A palántákat június elején még el lehet tenni a földbe. Érdemes kipróbálni ezt a variációt is, legalább jövőre már többet tudsz róla.
Válasz hasutas1 #10. hozzászólásáraSzia! Van olcsóbb! Én 100 Ft/db - ért rendeltem a palántákat.
A NÖDIK-től is lehetett évente igényelni "mintát". Ezek is palánták, kb 10 db-ot küldenek, 1000 Ft-os postázási költség ellenében. Annyi a feltétele, hogy év végén nyilatkoznod kell a termesztés sikerességéről.
Válasz hhx #11. hozzászólásáraEzt, hogy èrted? Bemegyek a boltba, veszek batátát ès az is jó? Nem kèső már?
Válasz hasutas1 #10. hozzászólásáraVegyél batátát, tedd homokba meleg helyre, és szedjél róla sarjat. Egy gumóról tíznél többet is tudsz szedni
Sziasztok.
Engem is èrdekel a tèma!
Idèn akarunk rakni bakhátba 250-300 db-t.
Már nèztünk palántákat is. Kicsi drágállom az árakat. Az edesburgonyabio.hu oldalan akartam rendelni, de 150 ft-t nem akarok venni.
Esetleg tudtok olcsóbbat?
Válasz nferry #8. hozzászólására
Én is csak kicsiben csinálom magunknak, kb. 3 éve. Annak idején Ásotthalomról rendeltem 50 palántát, azóta magamnak szaporítom. Annyi tapasztalatom van, hogy a sok helyen tanácsoltakkal ellentétben azért érdemes locsolni, ha hosszan tartó száraz idő van. Nekem még nem repedt meg ettől (lehet, hogy nem olyan sokat locsoltam, hogy ártson neki). A káliumot nagyon szereti, anélkül kicsi, ujjnyi vastag pálcikákat terem