Gázolaj árak 630 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 410.85 Ft USD 392.16 Ft CHF 442.09 Ft GBP 491.88 Ft

Fórum

Édesburgonya / batáta termesztése

Létrehozta: Elvi , 2017-03-31 08:19:10

Kedvencekhez Segítség

558 hozzászólás
Nincs profilkép
#208 kockaspaplan
2018-06-22 09:57:17

Válasz GéZsé #207. hozzászólásáraKöszönöm, ez esetben megpróbálkozok vele. Megkérdezhetem, Ön kitől vásárolta a palántákat? Ásotthalmiakkal most beszéltem, sajnos nekik már nincsen. ~cca. 80 darabra lenne szükségem.

Nincs profilkép
#207 GéZsé
2018-06-21 20:14:59

Válasz kockaspaplan #206. hozzászólásáraNyugodtan ültesse el, tavaly is - idén is ültetünk most is. Bejön az ásotthalmi is. Persze meg kell adni neki amit kér.

Nincs profilkép
#206 kockaspaplan
2018-06-21 14:24:32

Válasz nferry #205. hozzászólásáraKöszönöm válaszod! Attól tartok, ha nincs ilyen késői fajta akkor már nem fogok palántát kapni. Ha esetleg Miskolc környékén lenne valakinek, kérem jelezze. Ha a postát bírják a palánták akkor bárhonnan jó lehet. smile rolleyes

Nincs profilkép
#205 nferry
2018-06-21 14:07:48

Válasz kockaspaplan #204. hozzászólásáraÉn úgy tudom hogy mindegyik 90-100 napos. Kb. ehhez mértem gondolkodj rajta. Mivel csak pár darabot szeretnél esetleg egy próbát megér. smile thumbup

Nincs profilkép
#204 kockaspaplan
2018-06-21 12:50:30

Sziasztok!
Létezik késői batáta, amit még most elültethetnék? Konyhakertbe szeretnék egy keveset, minden nap tudom öntözni ha szükséges.

Nincs profilkép
#203 gyovai.szabolcs
2018-06-09 16:52:52

Válasz aztisviszem #199. hozzászólásáraA nagy marketekben egyébként is csak a sárga húsú az általános, aminek a karotinos íz a jellemzője, pedig Magyarországon is legalább 4 féle ízű batátát termelnek. Érdemes a piacon szétnézni, hogy ne maradj le a többi ízének élményéről!

Nincs profilkép
#202 nferry
2018-05-21 15:26:06

Válasz aztisviszem #201. hozzászólására130kg összesen, de még én is tanulom hogy miből mennyi és mikor lesz. Ahogy észrevettem nagyon függ a fajtától is.

Nincs profilkép
#201 aztisviszem
2018-05-20 06:02:53

Válasz nferry #200. hozzászólásáraAzt megkérdezhetem hány gumóról jött össze ez a szám?
Arra jó volt a dolog, hogy most majd az idei gyér saját termésből lesz jövőre palánta. :D Legalábbis remélem...

Nincs profilkép
#200 nferry
2018-05-17 20:36:38

Válasz aztisviszem #199. hozzászólásáraSzia!

Szerintem azzal kezdted az elrontást hogy Lidl- ös gumóval próbálkoztál. smile nonono

Ha ki szeretnéd próbálni a hajtatást mindenképpen magyar termelőtől vegyél inkább.

Én épp ma szedtem le az 1000.-k palántának valót, de kiültetésig még legalább dupláznom kellene. smile cowboy

Nincs profilkép
#199 aztisviszem
2018-05-17 13:40:10

Válasz gyovai.szabolcs #196. hozzászólásáraHát valószínű így jártam én is. Kár, hogy ezt már utána írtad. Február végén vettem a Lidlben 6 gumót, majd ezeket félbevágva tettem vízbe. Kettő mindjárt elrohadt, hármon azóta sincs egy darab hajtás se. Három gumón lett 1-1-1 darab tényleg szép, a többi pedig már itt májusban kezdegetett hajtogatni, de nőni nem nagyon akarnak. 3-4-nél több kezdemény igazából egyiken sem lett, pedig méteres gyökereik vannak. Na majd jövőre máshonnan... :)Vagy esetleg elronthattam valamit?

Nincs profilkép
#198 gyovai.szabolcs
2018-04-15 13:46:49

Üdvözlet!
A lila húsú (Purple) batátátára már csak április 19-ig lehet rendelést leadni! Aki kimarad már csak ősszel gumó formájában tudja megvenni 1300 Ft/kg áron. :) Az ismert közösségi oldalon (Fb) bokrosi batáta néven lehet minket megtalálni! Szaktanácsadással szívesen segítünk a termesztésben!

Nincs profilkép
#197 shevchenko_89
2018-04-08 12:50:16

Válasz gyovai.szabolcs #196. hozzászólásáraLehet igy lesz. Aztan majd jovore hamarabb gondolkodok.

Nincs profilkép
#196 gyovai.szabolcs
2018-04-07 23:00:03

Válasz shevchenko_89 #195. hozzászólásáraHa ezzel a módszerrel gondolkodsz, akkor nagyjából júniusra lesznek palántáid. Lehet, hogy nem nagyok, de valószínű, hogy a növény agresszív mivolta miatt életképesek. A tövenkénti kilogramm nagyon sok mindentől függ, legelőször is a fajtától. Multiknál általában sárga húsú van ami 1-2 kg közt hozhat. Amit persze nagyban befolyásol a termesztés technológia. ( Talajszerkezet, öntözés, tápanyag stb.) Persze a növény védelmére is gondolni kell. A Lidlben kapható külföldi batáta nem mindig csírázik ki, mivel nem is lenne jó a kereskedőknek ha szép csírás lenne a gumójuk a zöldséges pultokon. Ezért is szokták kezelni gázokkal vagy permetszerrel. Szóval kicsit kétesélyes. Inkább próbálj termelőktől itthon beszerezni piacon vagy kis zöldségesben. Bár egyre nehezebb ilyen tájt. De ha valóban csak kis területen akarod, akkor vegyél pár gumót és abból hátha lesz darabonként 3-4 palántád. Ha meg nem akarsz ezzel bajlódni akkor vegyél palántát május végén. Kb 100-150 forint között lehet kapni. Sok sikert és kitartást! smile smile

Nincs profilkép
#195 shevchenko_89
2018-04-07 10:14:38

Sziasztok!

Teljesen zoldfulu vagyok a mezogazdasagban. Van egy kis foldem amit iden szeretnek hasznositani es beultetnem batataval. Ugy gondoltam, hogy veszek nehany darabot pl. a Lidl-ben, amit kettevagok es vizbe teszek. A hajtasokat majd tovabb gyokereztetnem es junius elejen kiultetnem.
Szerintetek meg erdemes belekezdeni? Illetve tő/kg hozammal lehet szamolni kb.?
Koszonom szepen elore is a segitsegetek!

Nincs profilkép
#194 gyovai.szabolcs
2018-03-20 21:43:43

Válasz niki2255 #193. hozzászólásáraMajdnem mindent lehet fólia alatt termeszteni amit szabadban, csak nem biztos, hogy gazdaságos. 10 Celsius fok alatt a batáta nem működik, ezért is május közepe-vége az optimális időpont a palántálásra. Fontos a napsütéses órák száma is a meleg mellett. Fólia alatt persze lehet hamarabb, de nem annyival, hogy megérje, pláne ha fűteni is kell. Nagy sátor alatt 5-6 sornál többet nem igazán lehet kényelmesen termelni, úgyhogy 50 méteren sem lehet 1000 tőnél többet palántálni. Valószínű ezek miatt sem jellemző ez a termesztési mód itthon.
Ettől függetlenül meg lehet próbálni ha nem nagyüzem méretben gondolkodik az ember.

Nincs profilkép
#193 niki2255
2018-03-20 12:01:20

Tisztelt Fórumozók! Szeretnék segítséfet kérni abban,hogy lehet e fóliasátorban termeszteni édesburgonyát? Vagy csak szabadban? Köszönöm előre is!

Nincs profilkép
#192 gyovai.szabolcs
2018-03-18 22:30:33

Mindkettőjüknek igaza van. Attól is függhet, hogy a gumóról egyből palántálni akarjuk vagy előneveljük a palántát. Ezért írtam lentebb, hogy a palántálni kívánt mérettől és a technológiától is függ az indítás ideje. Abban én is egyetértek, hogy intenzív technológia mellett is időben el kell kezdeni a csiraztatást ha nagy mennyiségben kell előállítani..

Nincs profilkép
#191 GéZsé
2018-03-16 22:12:43

Válasz tunde0918 #190. hozzászólásáraNem osztom a véleményed. A felmelegedett talaj nem hűl vissza 10 fok alá a fóliàban egy éjszaka alatt. Lehet , hogy kevesebb lesz a hozamod, de bejön 8 hét alatt bőven, amennyi kell.

Nincs profilkép
#190 tunde0918
2018-03-16 07:24:01

Válasz ujhaziteodora83 #187. hozzászólásáraJónapot! én január 10 -én elraktam a palántának dugványnak valot tapasztalatom szerint csak igy tudom előálítani a szűkséges 10000 db palántát fűtött párás mesterséges megvilágítással elátott nevelő helységem van. aki most akarja a palánta nevelést kezdeni sokkal több gumot tegyen el és lehetőleg a fehérhúsut mert az 3 hét után már vágható mig a narancsos húsú 4-5 hét. szerintem már most felesleges belekezdeni föleg melegágyba ahol a hömérséklet ingadozás nagy és gyakori még a 10 fok alatti órák száma

Nincs profilkép
#189 GéZsé
2018-03-15 17:51:18

Nem aggódtok, a jósolt hideg miatt, akinek már kint van fűtetlen termesztőberendezésben a szaporítóanyag?

Nincs profilkép
#188 gyovai.szabolcs
2018-03-11 21:10:21

Válasz ujhaziteodora83 #187. hozzászólásáraA palánta nevelés indítása függ a fajtától, a tárolás módjától és persze a palántálni kívánt méret igénytől. A kezdet február elejétől, egészen március végéig lehetséges. Természetesen a technológia is nagyon fontos, az öntözés, a tápanyag, a páratartalom, és a növényvédelem szempontjából. Agrármérnökként elég sokat tudok a növényekről, de még így is néha nehéz jól cselekedni. :) Sok sikert, és türelmet hozzá!
De ha mégsem sikerülne úgy, ahogy tervezted, akkor keress bátran a közösségi oldalunkon bokrosi batáta néven, és szívesen adunk el nektek is. Lentebb már leírtam milyen fajtákkal dolgozunk.
smile thumbup

Nincs profilkép
#187 ujhaziteodora83
2018-03-05 13:48:50

Jónapot! Egy kis tanácsra volna szükségem. Mi idén 3éve termesztünk édesburgonyát. Eddig vásároltam a palántákat,de idén szeretnénk saját palántát nevelni,és az interneten olvasgattam a palántanevelésről,de eltérőek a leírások,hogy mikor érdemes neki kezdeni,hogy május közepefelé legyen palánta. Kinek mi a tapasztalata,mikor kell megindítani a palántanevelést? Én fóliasátor alatt,melegágyásban gondoltam megindítani,csak még a dátumot nem tudom betájolni,hogy mikor merjem az ágyásba rakni őket..! Aki tud légyszi írjon pár szót róla. Köszönömsmile biggrin

Nincs profilkép
#186 gyovai.szabolcs
2018-02-07 22:05:47

Válasz sörhas #185. hozzászólásáraNem csak homokon terem meg, de a formáját nagymértékben befolyásolja a talaj kötöttsége. Szép normális formájú gumók inkább a laza talajon képződnek. A növény megél a kötöttebb talajon is, de valószínű, hogy inkább girbe-gurba gyökereid lesznek, mint gumóid. Minimális növényvédelem nem árt, azonban ha elkezd elterülni a növény akkor egy kis levélrágás nem sokat árt neki. Ha gyenge a növény immunrendszere akkor erwinia vagy mozaik vírus bele tud menni. Inkább a talaj fertőtlenítésre kell figyelni. Ültetési távolság 30-40 cm, sortáv 80-100 cm.

#185 sörhas
2018-02-07 07:49:40

Üdv.
Érdeklödnék,hogy ezt a növényt csak homokon lehet termelni?
Szeretnék ültetni vagy 200 palántát.
Borsodban van aki foglalkozik ilyennel?
Igazából semmit nem tudok erről a növényről.
A lányom van rákattanva ezért ültetnék neki.
Kell e permetezni?
Milyen távolságra kell ültetni?
Ilyen aproságok érdekelnének.
Öntözés megoldható.
Kösz elöre is

Nincs profilkép
#184 gyovai.szabolcs
2018-02-06 22:09:29

Sziasztok!
Mi 4 féle batátát termesztünk, illetve idén egy ötödik alfajtát fogunk kísérletként megpróbálni. A klasszikusabbnak számító beauregard fajtából termesztettünk eddig a legtöbbet, azonban tavaly lecseréltük amerikai fajtára. Tapasztalat szerint biztosabban termő, és jobban eltartható mint az elődje. A lila héjú fehér húsú japán fajtával is jó tapasztalataink vannak, ahogy a fehér héjú fehér húsúval is. Bár a piac ez utóbbi kettő esetében kisebbnek tűnik. Idén a lila héjú lila húsút nagyobb mennyiségben fogjuk termelni, mert ennek emelkedett a kereslete. A szaporító anyagot magunknak állítjuk elő. Természetesen rendelésre másoknak is. Persze korlátozott mennyiségben, előrendeléssel. A legismertebb közösségi oldalon (FB), bokrosi batáta néven tudtok elérni bennünket! smile thumbup

Nincs profilkép
#183 krisztiankoles
2018-02-04 21:38:51

Válasz ferimur95 #182. hozzászólásáraNekünk van 2. Osztályú gumónk amiről mi is szaporítunk. Fehér húsú, lila héjú. Olyan 50-60 kg ból bőven meg van a 2000 palánta.
Ha érdekel írj privátban.
krisztiankoles@yahoo.com

Nincs profilkép
#182 ferimur95
2018-02-04 21:04:58

Üdv mindenkinek! :)

Nagyon hasznos ez a fórum, örülök hogy itt lehetek. Egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan tudok megfelelő szaporító gumót beszerezni - tudok-e még hazai gumót beszerezni ebben az időszakban - illetve ha igen, akkor milyen fajtát érdemes termeszteni, az alábbi feltételekkel.:

- Saját magam hajtatnám
- Kb. 2000 tő
- Homok talajra
- Öntözés biztosítható
- Nagybani piac lenne az értékesítési hely.

Nagyon köszönöm a segítséget! smile cowboy

Nincs profilkép
#181 aranykalasz84
2017-10-28 03:32:08

Válasz ridegzsu #180. hozzászólásáraHelyi kispiac, kistételnél, esetleg neten is érdemes hirdetni..

Nincs profilkép
#180 ridegzsu
2017-10-27 10:06:29

Szeretném megkérdezni, hogy ki hova értékesíti az édesburgonyát? Első évben termeltünk édesburgonyát és még a piac felkutatásában vagyunk.

Nincs profilkép
#179 ron3tt3
2017-10-26 09:20:47

Válasz hhx #178. hozzászólásáraVettem a palántát. 70Ft volt darabja, mert ha jól emlékszem 5000db feletti rendelésnél ennyi az ára.

Nincs profilkép
#178 hhx
2017-10-26 08:03:12

Válasz ron3tt3 #175. hozzászólásáraA palántát vetted, vagy te nevelted? Szerintem nagyban tudja befolyásolni a jövedelmezőséget, mert elég húzós az ára. 150 Ft-os palántával fél kiló tövenkénti termés nagyjából nullára jön ki...

Nincs profilkép
#177 citrox
2017-10-25 21:00:32

Köszi szépen a "megosztásokat"!

Nincs profilkép
#176 krisztiankoles
2017-10-24 20:48:38

Válasz ron3tt3 #175. hozzászólásáraAbszolút hasonló a tapasztalatunk eladás területén.
A húzó jónak tűnik. Nálunk is csak lazít, és utáná csak kézzel lehet túrni, melózni, szedni, betakarítani. De a 320 ft-os importtal nem vagyunk/leszünk versenyképesek. Akkor inkább beültetem akáccal a homokot és meg lesz a tüzelő télire......

Nincs profilkép
#175 ron3tt3
2017-10-24 10:41:14

Válasz citrox #174. hozzászólásáraNálam alávágóval, homokban 2x olyan gyorsan haladt a munka, mint ásóval-kézzel csinálgatva.
A sorok között nálam bőven volt hely, mert 1m-re voltak egymástól. Ha egy sort a húzó közepére veszek, akkor a közepétől számolva mindkét oldalra a következő sorok 1-1 méterre vannak, szóval még 1m széles húzó széleitől is fél-fél méterre lesz a következő sor. Az enyém át kellett 2x is alakítani, mert elsőre túl keskeny volt és 20m-ként beszorult a homokos-indás talaj és megfogta a munkát, plusz meg is hajlott az egész, mert nem bírta a terhelést a 100x20-as anyag. Átalakítottam, 100x100x5mm szártszelvényre cseréltem a meghajlott részt, plusz ráerősítettem pár helyen a merevítés érdekében és még meg is szélesítettem 70cm-ről 90cm-re a vágó részt. Így már jó volt. Igazából reményeimmel ellentétben alig dobálta fel a föld tetejére a gumókat, hiába volt hátul pár vas rúd, ami elvileg ezt a célt szolgálta volna... Viszont nagyon jól fellazította a homokot és könnyen tudtuk kézzel keresni/felszedni a gumókat. Itt egy kép a már átalakított húzóról. A rudak az aljára kapkodva lettek felrakva, mert munka közben kellett hazaszaladnom átalakítani és nem volt időm semmire, csak gyors összerakni. Még az előző formának az átalakítása után visszamaradt dolgokat sem volt időm levágni róla.. :) Ha lesz időm majd finomítok rajta, habár kitudja, lehet inkább ráhagyom a batátázást, mert amennyire privátban jól megy az eladása magánembereknek, nagybanin annyira sz@r az egész. Az import elkezdett beömleni brutto 320-350-ért és még szép is és úgy néz ki tönkreteszi az egész magyar termelést, mint ahogy jó pár másik zöldség termesztését is kinyírja az olcsó import. Ez Magyarország és az Unio sajnos.

Nincs profilkép
#174 citrox
2017-10-24 09:52:02

Válasz krisztiankoles #173. hozzászólásáraEzzel az alávágóval mennyire könnyítitek a munkát? Csak alávág és meglazítja a talajt és nektek kell felhúzni vagy valamennyire ki (fel) is fordítja? Nem túl széles a 80 cm? Nem ér át a másik sorba? Csak ennyi! :)

Nincs profilkép
#172 krisztiankoles
2017-10-20 17:12:29

Hali!

Már rég fel akartam tölteni, most értem oda.

Nekünk ilyen az alávágó/aláhúzó.....

AZ alján egy hardox, homlokrakodó kanál vágóél van. Lehet állítani a dőlésszögét. 25 pacival elhúzható...

Üdv.
K.

Nincs profilkép
#171 ron3tt3
2017-10-18 20:12:03

Válasz citrox #170. hozzászólásáraHumuszos homoktalaj volt. Igazából nem kérdés mi volt a baj. Az Ásotthalmi-12 gyenge minőség volt, akár palántákban, akár a fejlődést tekintve nézve. Ha a termeléssel lett volna baj, a Norangel és az Emmur nem adott volna brutálisan jó tőátlagot. Csak az Ásotthalmi fajtával van baj. 0.5kg a tőátlagom annál. Ft-ot nem keresek, csak visszajön a pénzem (remélem), persze ha el tudom adni... mert elég sok a másodos közte. A másik meg, hogy a szegedi nagybanin (nem írok nevet) 300-350-be nyomják tételben egyesek, így ez is egy elég rossz hír.

Nincs profilkép
#170 citrox
2017-10-18 18:54:19

Válasz ron3tt3 #168. hozzászólásáraÉs milyen kötöttségű talajon termeltél,mert a laza (homok) a jó?

Nincs profilkép
#169 hhx
2017-10-17 08:51:37

Válasz ron3tt3 #168. hozzászólásáraAz Ásotthalmi nekem is gyenge lett idén, de tud normális termést hozni. Biztosan nagyon függ a termesztési körülményektől. Valamelyik évben adtam néhány palántát a sógoroméknak, az övék gyönyörű lett, az enyém meg max közepes. Csak éppen ők a kiskertben termesztették, ahol gyakran tudtak locsolni, gyomlálni, szóval sokkal belterjesebben volt tartva, mint nekem a szántón, sok egyéb dolog mellett

Nincs profilkép
#168 ron3tt3
2017-10-17 07:01:05

A terület fele (kb.10.000 tő) fel van szedve. Hát már tudom mi lesz a vége. Ásotthalmi-12 0.5kg tő átlagot ad, ami nagyon gyenge, ahhoz képest, hogy azt mondták 1kg minimum lesz. Az Emmur (2-3kg) és a Norangel (1.5-2kg) tőátlagot adott, pedig ezek véletlen kerültek a palánták közé amiket kaptam, mert én csak Ásotthalmi-12-t rendeltem, mivel erre mondták és írják is, hogy a legjobban szokott a hazai körülményekhez, valamint milyen bőtermő időjárástól függetlenül stb.... Már tudom, itt nem öntözéssel, sem tápanyagellátással nem volt gond, mivel a két lila bőrű fajta, akkor nem nőtt volna meg ilyen komolyra. Mások is jártak így az Ásotthalmi-12-vel? Több termelő panaszkodott rá errefelé.

Nincs profilkép
#166 ron3tt3
2017-10-16 21:18:08

Működött a húzó, igaz nem dobta fel a gumókat a föld tetejére, viszont tök jól meglazította, így könnyű volt kiszedni. 2x gyorsabban haladt, mint ásóval. Igaz 8 sor után elvérzett... Ma átalakítom, megerősítem és mehet tovább. Húzó vs Belarus 892.2 0-1 :D

Nincs profilkép
#165 ron3tt3
2017-10-15 19:03:54

Válasz citrox #164. hozzászólásáraÁtalakítottam a húzót... holnap tesztelünk, csak most nem T25-el hanem összkerekes Belarus-al.

Nincs profilkép
#164 citrox
2017-10-14 21:44:10

Válasz ron3tt3 #163. hozzászólásáraAzért azt az aláhúzós technikát ne hagyjuk elveszni! És ha ritkábban vannak benne a pálcák?

Nincs profilkép
#163 ron3tt3
2017-10-13 20:12:35

Sziasztok!

Hát nálam az aláhúzó kizárva..... Lehet túl nagyon volt a villák dőlésszöge a végén, de begyűlt oda a homok és megfogta a traktort. Erről ennyit. Viszont én és az egyik melósom leteszteltük ketten hogy haladunk ásólapáttal szedve. Én aláások, kiforgatom, ő meg dúrja át a földet és felszedi utánam. 50 perc alatt megcsinálunk ketten egy 116m-es sort. 55 sorom van, holnap 8-an nekiugrunk. 32 sort 8 óra alatt megtudunk így csinálni kis pihenéssel is. A másik dolog. Ma kb 300kg-ot szedtem fel és már látom miújság.. A nagy beharangozott Ásotthalmi-12 amit magyar viszonyokhoz tenyésztettek ki és milyen bő termőnek van mondva 40-50 dekás átlag töveket ad, és nagyon sok benne a másodos.. Tövenként átlag 4-5-6 gumóval, de sajnos gyengék méretben. Ugye eddig azt hittem, hogy én voltam a tudatlan az öntözéssel, tápanyagozással stb, de már tudom nem.. Véletlen került az általam rendelt mennyiségbe 30-40 tő Emmur batáta is, ugye az a lila héjú, fehér belsejű. Hát átlag 2kg+-os töveim vannak. Néztem mint a moziban, mikor ástam fel őket. A lombja is 2-3x akkora mint az ásotthalmi-12-nek és a gumói is. Ha az öntözés, vagy a tápanyag lett volna a probléma, akkor ezek nem lennének ekkorák és ilyen durva hozammal és ahogy olvasom másoknál is ez a helyzet. Egyszóval az Ásotthalmi-12 egy igen rossz genetikájú batáta és így nem tartom túl korrektnek, hogy a sok pozitív jelzővel illetik. Formára szép lenne és sok gumót is nevel egy fürtről hozza egy kupacban ami pozitív, (a lila szerte szét hoz gumókat...) azonban a vézna termés miatt nem vagyunk előrébb vele... Ha megvastagodott volna akkor jó lenne az egyenletes gumó méretnek hála. Nem tudom mi lehet vele.. Talán annak hosszabb a tenyészideje? De ennyivel nem lehet hosszabb (és ugye azt nem is írják a "reklámjában"), mert a lila 3-4x-es méretű és a növekedések között ennyi különbség nem lehetne. Szerintem egyszerűen gyenge minőségű fajta az Ásotthalmi-12, nem tudok mást mondani rá így a felszedett több, mint 600 tő után a lilához mérten.. A képeken látszik a különbség a felszedett méret átlag között.. Elöl mondjuk egy elég gyenge felszedett sor utáni Ásotthalmi-12 rekesz van épp, de annyival nem erősebbek a jobb sorok sem, csak kevésbé van ennyi "répa" benne. A múltkori képeimnél láthattok szebb Ásotthalmi-12 rekeszeket is. Rakok ki egy kerek 2kg-os lilát is, ami egy 5kg-os tő alatt volt a 4 gumó közül az egyik...

Nincs profilkép
#162 krisztiankoles
2017-10-13 18:29:52

Válasz citrox #161. hozzászólásáraNálunk az alávágó/aláhúzó eszköz 80 cm széles (az elvándorló gumók miatt). kb 40-45 cm mélyen húzzuk a lazított (szántott) rész alján.
Kár kb. 10-15 % .....,
A villás módszer sem jobb, mert nagy az élőmunka igénye és nem haladós.
Nálunk meg 8500 méternyi sor van :) :) :), aminek egyszer a végére kell érni.
Mi már túl vagyunk 5 felszedési napon, mindegyik nap napi 10 emberrel :(:(
Tehát itt a felszedés nem a leggazdaságosabb sőt.....

Nincs profilkép
#161 citrox
2017-10-13 18:03:40

Az aláhúzós felszedésről várnám a tapasztalatokat: pl. milyen arányban sérülnek a gumók. Roppant kíváncsi vagyok.

Nincs profilkép
#160 hhx
2017-10-13 07:53:23

Nálam is a lila héjú lett jobb, nem az ásotthalmi, pedig közel vagyok a "géncentrumhoz" (Mórahalmon)
Én gombos villával szedem fel

Nincs profilkép
#159 ron3tt3
2017-10-13 06:34:54

Válasz krisztiankoles #158. hozzászólásáraEzt ásóval szedtem fel mind. Ma lesz kipróbálva az aláhúzó. Amúgy nálam is van sok rágott, igaz csak felületi (szerintem pajor) rágások. Nem mélyek, csak a sima felszín képét rontják, de akár hányszor voltam nagyáruházakban, szinte mindig láttam ilyen rágásokat még az usa import-on is.... Szóval szerintem az még nem gáz..

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A KWS OLTENIO kilőtte a bal felső sarkot
A KWS OLTENIO kilőtte a bal felső sarkot
Potenciális vezérhibrid a magyarországi árutermelő gazdaságokban.
Újabb város tiltja be a hízott libamájat
Újabb város tiltja be a hízott libamájat
Jöhet a sejtalapú eljárással készült libamáj?
Vogele Super 800 aszfaltteritőgép finisher
Vogele Super 800 aszfaltteritőgép...

20.000 EUR

100 cm hidraulikus rézsükanál kotróhoz 1, 1–1, 8 t-ig
100 cm hidraulikus rézsükanál kotróhoz...

1.032 EUR

100 cm hidraulikus rézsükanál kotróhoz 1, 9–2, 5 t-ig
100 cm hidraulikus rézsükanál kotróhoz...

1.083 EUR

90 cm hidraulikus rézsükanál kotróhoz 1 t-ig
90 cm hidraulikus rézsükanál kotróhoz 1...

988 EUR

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]