Gázolaj árak 648 Ft Benzin árak 634 Ft EUR 407.83 Ft USD 393.55 Ft CHF 432.15 Ft GBP 488.04 Ft

Fórum

Epertermelés

Létrehozta: Hydro , 2012-09-05 14:14:41

Kedvencekhez Segítség

19155 hozzászólás
#1155 gaben69
2015-04-29 15:21:27

Válasz #1138. hozzászólásra

én biztos hogy nem ugornék bele rögtön fél hektár fóliás eper termesztésébe. smile hammer
15 éve kezdtem 3 20 méteres sorral, s nem mondom voltak szívások meg " szülőzés ", de a hibáimból tanulva mertem mindig többet beültetni. Jelenleg 2 heki szabadföldi , és 2000 négyzetméter fólia, és bátran elmondom hogy úgy gondolom most hogy a kisujjamban van az egész , de az epernél mindig lehetnek glikszerek. Úgyhogy NEM szabad rögtön fejest ugorni az eperbe , mert nem fogod bírni egyszerűen. Termelj inkább kajszit , az lesz a jövő évek sikergyümölcse, hidd el !!

Nincs profilkép
#1154 ujfazoli87
2015-04-29 09:08:40

Válasz #1151. hozzászólásra

Kedves atiska006.rmd

Köszönöm a tanácsokat. Valóban nem kockázatmentes ez a dolog,de azt gondolom, hogy ezt nem is lehet elvárni egy 10-12 millió forintos vissza nem térítendő támogatásnál.Az eumet már kiszámoltam ez a része világos. Természetesen nem egyszerű kiszámítani, hogy mekkora lesz 4 év múlva az árbevétel, de talán pont ezért vállalkozás a neve, van benne kockázat, amit be kell vállalni ha az ember sikert akar elérni. Ha az utolsó két évben nem éri el a bevétel a kívánt összeget a maximális büntetés 1,5 millió forint évente. Ez két évre 3 millió. Tehát ha 10-12ból levonom a maximális büntetést az utolsó két évre még akkor is 7-9 milliós támogatásban részesültél. Én nem mondom azt, hogy ez mindenkinek való, vagy mindenki sikerre tudja ezt a vállalkozást vinni, sőt azt sem mondom, hogy jelenleg biztos vagyok benne, hogy nekem menne. De mindent egybevetve azt gondolom, hogy ha valakinek tisztességesek a szándékai ezzel a támogatással és jó projektbe fog bele, akkor ez nagy segítség lehet neki.Talán még akkor is ha a 12 millióból a végén 500-3 millió forintig vissza kell fizetni a támogatásból.
Még én sem döntöttem el, hogy belevágok e vagy sem, de mivel utoljára van ez a lehetőség, nem szeretném évek múlva hibáztatni magam, hogy nem mertem belevágni, vagy nem mértem fel eléggé, hogy megvalósítható e ez vagy sem.

Nincs profilkép
#1153 ujfazoli87
2015-04-29 08:57:07

Válasz #1149. hozzászólásra

Kedves hasutas!

Köszönöm neked is a hasznos tanácsokat. Én is fóliázásban gondolkodom, hiszen ennél ezzel már 0,45 ha-al el lehet érni a 10 eume-t.
Ha nem veszed tolakodásnak tudnánk erről a témáról részletesebben, privátban is beszélni.
nekem néhány észrevételem van azzal kapcsolatban amit írtál,írtatok.

Ugye azt értem, hogy ahhoz, hogy valaki elérje a 10 eumet 0,45ha kell fólia alatt. itt már elsőre adódik egy kérdés számomra ami sok mindent befolyásolhat. A 0,45 ha-t művelési területként kell értelmezni, tehát ekkora területen kell folytatnod magát a termesztési tevékenységet, avagy ennyinek kell lenni e annak a hasznos területnek ami fólia alatt van. Ez ugye költségek szempontjából nem mindegy.
A másik kérdésem szintén az eumera vonatkozna. Ha ugye első évben kezdéskor 0,45 ha-al kezdesz akkor az azt jelenti, hogy már első évben eléred a 10 eumet, ami azért problémás, mert ha egyből eléred a 10 eumét akkor ha jól tudom az első részlet után már nem utalják ki a fennmaradó részt, tehát akkor kevesebb támogatással kell számolni.
A másik probléma ami kérdéses lehet a pályázattal kapcsolatban az az 5 éves ciklus. Előzetes olvasgatásaimból az derült ki , hogy az eper palánták 2-3,1-4 évig teremnek, az évek száma helyenként változó. Ebből következik, hogy ha első évben 10 eume mérettel kezd z emberfia, akkor az 5 éves ciklus lejárta előtt már újra kalkulálni kell a kezdeti befektetési költségekkel. Tudom, hogy 3 év van a terv megvalósítására,de én a 10 eume megvalósítását csakis pályázati pénzből tenném és nem alapoznék az esetleges bevételekre.

Szóval ezek a kérdések kavarognak bennem és próbálok rájuk válaszokat találni, hogy kiderüljön számomra az, hogy van e esélye ebből a pályázati összegből a követelményeknek megfelelni és még legalább két évig megélni is belőle.

Nincs profilkép
#1152 ujfazoli87
2015-04-29 08:42:45

Válasz #1147. hozzászólásra

Kedves Csuti!

Köszönöm a felvilágosítást. Egyenlőre még nem döntöttem el, hogy belevágok a f.g. programba csak próbálom felmérni a lehetőségeimet, ezért is kértem tőletek tanácsot és érdeklődtem a tapasztalataitokkal kapcsolatban. Elsősorban olyan 4500 m2 es fóliázásban gondolkodtam,mert ezzel lenne meg a szükséges 10 eume, de az általatok felsorolt költségek alapján úgy tűnik, hogy ez nehezen kivitelezhető 10 millió forintból. Ha beleszámolom a fólia sátrak költségeit és a palántát ehhez pedig az egyéb növényvédelmi költségeket akkor elég kevés maradna magára az alkalmas ingatlan megvásárlására. A talajműveléssel kapcsolatban viszont teljesen ledöbbentem. A talaj művelés és vegyszerezés,műtrágyázás 5 millió is lehet? Felénk ezek a tevékenységek sokkal olcsóbbak,ha ennek nagy részét a "traktoros" munka adja, akkor ésszerűbb ha az ember kisgépet vesz magának és maga megcsinálja, bár gondolom 0,45 ha ennek az arányosan csökkentett költségével kell számolni. Mindenesetre nagyon köszönöm ezt a sok hasznos információt, mert így sokkal átláthatóbb az egész. Egyébként számomra az mindenképpen pozitív kép alakult ki rólatok epertermelőkről, mert sajnos kevés olyan mzg.-i ágazattal találkoztam, ahol ennyire mélyrehatóan ismerik a termesztett gyümölcsöt és tudják azt amit csinálnak. Talán a meggytermelésben is jobban mennének a dolgok, ha mi termelők ennyire értenénk ahhoz amit csinálunk.

Nincs profilkép
#1151 atiska006.rmd
2015-04-29 08:03:21

Szia Zoli, először is sok sikert kívánok, viszont javasolnám, hogy az "apróbetűs" részt inkább többször olvasd át mielőtt nekivágsz. Ha jól tudom 40 000 Eur akkor jár ha a gazdaságod üzemmérete legalább eléri a 10 EUME-t. Erre vannak kalkulátorok neten ki tudod számolni. Ha pedig valamit nem tudsz teljesíteni amit vállaltál a pályazatban, sajnos fizetned kell kamattal együtt... ( Próbálja meg valaki meghatározni hogy 4 év múlva mekkora lesz az árbevétele úgy hogy kezdő vállalkozást indít...)
Én legalábbis így értelmeztem.
Hajrá!

Nincs profilkép
#1150 megaf22
2015-04-29 07:44:39

Köszönöm hogy megerősítettétek

#1149 hasutas
2015-04-28 21:27:58

Válasz #1144. hozzászólásra

Kedves ujfazoli87!
Én idén indulok a pályázaton!
A 0,8-1 ha földdel ne indulj, mert nem tudod megvalósítani!
Illetve ketté kell szedni a dolgot, mert ha fóliasátras termesztésben gondolkodsz, akkor kell 0,45 ha fóliasátor, NEM TÖBB, NEM KEVESEBB!

Ha szabad földiben gondolkodsz akkor kb 2-2,5ha, ezt pontosan nem tudom, de az sfh táblázatban pontosítani lehet!

Egy-két adat:
-Fóliasátor:
-Nagyjából ennyi sátor kb 4-5 millió+ palánta olyan 20-25 ezer db, az ha palesitsnél veszed a legolcsóbbat, ha jól emlékszem, 44 ft/ palánta, az durván 1 millió + kútfúrás lepapírozva 400 ezer körül, de ez elég változó szokott lenni.
Ha bakhátast akarsz az még olyan 3-400 ezer!

Szabad földi:
Oda "csak" palánta kell, nagyjából 100-150 ezer db, számold ki mennyi smile rolleyes, és kút, ha bakhátast akkor ugyanúgy fólia, csep. szalag.

Ja hát és műtrágya, műtrágya, és nem utolsó sorban műtrágya!smile lolsmile lol

Ja és még egy észrevétel: Nem dolgozhatsz mellette, egy órát sem sehol, vagy ha mégis akkor csak feketén....!

#1148 hasutas
2015-04-28 21:13:28

Válasz #1136. hozzászólásra

Köszi clanki az érdeklődésedet smile thumbup!
Ha jól emlékszem azt mondta a barátom, hogy a kezelés hatásos volt!
smile cowboy

Ui.: Van már 50-60 virág is, talán a hétvégén szedek "1-2 kg-t"smile thumbupsmile thumbup
smile cowboy

Nincs profilkép
#1147 csuti0
2015-04-28 21:11:35

Válasz #1144. hozzászólásra
Szia!
Elő szóban tisztelem a bátorságod,hogy fiatal gazda pályázatból epertermesztést szeretnél kezdeni.
A magam részéről 15 éves epertermesztéssel a hátam mögött,a saját lányomnak nem merném bevállalni a fiatal gazdát eperben.(nem is pályázunk)
1 buktató, a főváros körzetében eper termesztésre alkalmas terület ami megfelelne a pályázatnak az többe lenne mint az egész pályázat összege!
2.A befektetés összege,palánta ár:40.000 db/80ft a számlás palánta kb. ára= 3,2 mill.
erre rájönnek az első évi egyéb költségek,talaj művelés,vegyszer,trágya,stb..Ha mindent mással kell elvégeztetni akkor sokba van.Akár 5 mill. is lehet!
3. buktató a szakértelem teljes hiánya,és gondolom ez nem csak az eperre,hanem
egyáltalán a gazdálkodásba.
4. buktató,ha minden sikeredik és terem az ültetvény akkor el kell tudni adni,és nem elkótyavetyélni!Általában a nagyban kezdők a kereskedők balekjaik!
Én minden kezdőnek azt szoktam javasolni,kezdje kicsiben,pár 1000 m2, és ha tetszik és megy akkor mehet nagyobba!
Az epertermesztés nem az amit könyvből maradéktalanul meglehet tanulni!
De ha mégis belevágsz, én sok sikert kívánok hozzá!
Üdv.:csuti

#1146 hasutas
2015-04-28 21:11:04

Válasz #1133. hozzászólásra

Szia!
Nincs 30-as számom, de a másik megvan amin beszéltünk.
Ha mégse lenne meg jelezz itt, és hívlak!smile cowboy

Nincs profilkép
#1145 Agrárcsemete
2015-04-28 20:41:09

Felétek mennyi esett?
Nálunk 18 mm,szép csendesen.

Nincs profilkép
#1144 ujfazoli87
2015-04-28 20:40:03

Válasz #1143. hozzászólásra

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat. Alapvetően azért gondolkozom ezen a pályázati formán, mert a munkánk miatt Pesthez vagyunk kötve,én nem is annyira de a feleségem igen. Mindketten vidékiek vagyunk és közel áll hozzánk az önellátás, vagy legalább a több lábon állás gondolata, ezért bár nem dolgozunk rossz helyen de szeretnénk "kétkezi" munkát is végezni és abból jövedelemre szert tenni, hogy ne hitelből elljen lakást venni. Szeretnénk Pest vonzáskörzetébe letelepedni valahol és ezen szándékomat kapcsolnám össze a fiatal gazda pályázattal. Szóval vennék egy olyan telket, legyen az zártkert,olyan tanya amit nem fosztanak ki ha kihúzom a lábam, vagy belterület, amin van a gazdálkodáshoz szükséges földterület,azaz legalább 0,8-1 hektár körül és ennek egy részén epret,másik részén más gyümölcsöt, vagy fóliás zöldséget termesztenék. Ezt kellene megvalósítanom 0-ról kb 10-12 millió forintból. Cserébe % évig egyéni vállalkozóként kellene tevékenykednek ebből 2 évet főállásként, ami 2-3 milliós éves bevételnél már nekem megérné. Szóval ezen töprengek, hogy érdemes e belevágnom. Talán ez sokkal vállalhatóbb mint eladósodni 20 évre és ha ügyes vagyok még megélhetést is biztosít. A kötelező két éven kívül ugyanúgy dolgoznék mellette a két év alatt pedig 4-6 órában ugyanott ahol most. Szóval a biztosat sem adnám fel, de ezt a lehetőséget érdemes lenne kihasználni.

Nincs profilkép
#1143 clanki
2015-04-28 20:11:58

5-6 ezer nm2- már bőven meglehet az első évben is, az általad kívánt összeg. A kezdeti befektetés attól függ milyen technológiával akarsz termelni. Palánta, fólia-szabad föld, öntözés, növényvédelem az adott évtől függ, mi ellen kell védekezni. Humánerőforrás igénye az nagy!!! "Milyen buktatók és veszélyekkel kell megküzdeni az eper termesztése során?" Na ez jó kérdés... Ezekre majd szép lassan magadtól rájössz, mert kinek mi a nyűgje, meg az adott területtől is sok függ. Értékesítéshez, jó ha van kapcsolat, de az lassan úgy is kialakul, főleg ha szép a termés. A fiatal gazda programot meg felejtsd el, önerőből csináld meg!!!

Nincs profilkép
#1142 clanki
2015-04-28 19:52:48

Válasz #1137. hozzászólásra

A legelejétől, tavaszi indulástól folyamatosan figyelni kell a helyes N/K arányra kb 1/3 arányban.

Nincs profilkép
#1141 Agrárcsemete
2015-04-28 19:39:20

Azért próbálj meg több növényt is termelni,meg epernél is próbáld megnyujtani a szezont,korai ill késői fajtákkal,ill fóliával.

Nincs profilkép
#1140 ujfazoli87
2015-04-28 19:03:20

Válasz #1139. hozzászólásra

Köszönöm a válaszod!

Jövőre vagy azutáni évben vágnék bele és addigra elmélyülnék a témában, viszont idén utoljára lehet pályázni és valamiért az eper ugrott be nekem, amit be tudnék vállalni és tisztességgel tudnék is csinálni, állat tartásra alkalmatlannak érzem magam, viszont szezonális termesztést becsülettel tudnék végezni. Gondoltam mielőtt döntök, hogy belevágjak e vagy sem a májusi pályázat beadásába, körbe kérdezem a hozzáértőket, hogy van e realitása az elképzeléseimnek, hogy nagyjából lássam azt, hogy ezeknek a feltételeknek amit leírtam meg lehet e 9-10 millió forintos befektetéssel felelni 3 év után ha nulláról indul az ember.

Nincs profilkép
#1139 Agrárcsemete
2015-04-28 18:51:39

Üdv Ujfazoli!
Keress fel a környéken eper termesztéssel foglalkozó termelőket,beszélgess el velük,olvass szakirodalmat,könyveket.Az epertermesztés az egyik legtöbb tudást igényli a növények közül.
Megfelelő termőhely,termesztési mód,fajták kellenek,és fontos az értékesítés módja is.
Öntözés nélkül semmiképp ne próbáld.
Sokat tud hozni,de nagyot is lehet vele bukni.

Nincs profilkép
#1138 ujfazoli87
2015-04-28 18:11:04

Üdvözlök Mindenkit!

Remélem nem rondítok bele a szakmai beszélgetésekbe, de szeretném a tanácsát kérni egy tapasztalt eper termelőnek. Szeretnék pályázni idén fiatal gazda program keretében támogatásra és kacérkodok az epertermesztés gondolatával. AZ elképzelésem egyenlőre annyira korlátozódik, hogy Budapest kb 30-50 km-es körzetében vennék a támogatás összegéből (kb 10+2 millió ft) egy tanyát vagy egy kisebb településen olyan nagy kerttel,esetleg hozzá tartozó földdel és házzal rendelkező telket ahol epert termesztéssel foglalkoznék amelyet a 3. év után már fő tevékenységként kellene végeznem két éven keresztül. Elképzeléseim szerint a telek/föld + ház-ra kb 6-7 milliós ráfordítással a maradékból pedig magára az epertermesztés megvalósítását fedezném.Ez lenne nagyjából a hirtelen felindulásból elkövetett elképzelésem,de jól tudom, hogy a mezőgazdaságban ennél nehezebben mennek a dolgok. ezt magam is tapasztalom kezdő meggytermelőként.

A kérdések amik felmerültek bennem és szeretném a véleményeteket megtudni ezekkel kapcsolatban a következőek lennének.

Mekkora területen kellene epret termelnem ahhoz, hogy 3 évi termelés és "próbálgatás" után már az éves bevételem fedezze a kieső éves fizetésemet, tehát olyan 2-3 millió forintos bevételt?

Mekkora összeget igényel körülbelül a kezdeti befektetés? Tehát a palánták,fóliázás(ha kell), növényvédelem, illetve a humánerőforrás igénye?

Milyen buktatók és veszélyekkel kell megküzdeni az eper termesztése során?

Mekkora a piaci igény az eperre és mennyire nehéz értékesíteni?

Remélem nem köveztek veszitek tolakodásnak az érdeklődésemet, csupán a gondolattal kacérkodok egyenlőre, hogy megéri e belevágni fiatal gazda program keretében esetleg érdemes e valamilyen zöldség vagy gyümölcs párhuzamos termesztésében is gondolkodni , hogy meg tudjak felelni a fent említett feltételeknek.

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

ui: Ha valaki privátban is tudna nekem tanácsokat adni ebben a témában azt is nagyon köszönöm!

Nincs profilkép
#1137 Roli198881
2015-04-28 18:03:17

mikor kell pontosan át állni nitrogén túlsúlyos tápoldatról- foszfor kálium túlsúlyosra???? tudom már átkellet de mikor pontosan a növény milyen szakaszába

Nincs profilkép
#1136 clanki
2015-04-28 16:54:30

Válasz #1068. hozzászólásra
Lepusztultak e már a tripszek? Vertimecet használtál?

Nincs profilkép
#1134 clanki
2015-04-28 16:11:23

Válasz #1129. hozzászólásra
Ez bizony fagykár.

Nincs profilkép
#1133 Agrárcsemete
2015-04-28 15:03:34

Tényleg rég beszéltünk Hasutas,van 30 as számod,azon ingyen tudunk.

Nincs profilkép
#1132 Agrárcsemete
2015-04-28 15:02:03

Üdv!
Végre 1 kis paraszt ünnep,van 1 kis pihi.
Eddig ugy tudtam Hasutas,hogy csak annak kellenek ültetvénytelepitési papirok,aki támogatásra csinálja.De most már nem vagyok biztos benne.
Amugy eperre is adnak idéntől 600valahány ejrót hektáronként évente,a földalapúval eggyütt kell beadni.
Februárban elkezdtem az öntözési engedélyeket intézni,még mindig nincs kész.
Magyarország én igy szeretlek.

#1131 Viktor 12045
2015-04-28 14:14:26

szia.
igen a fagy csípte meg!

#1130 Koresz
2015-04-28 08:40:23

szia

Megfázott a virágja.

Nincs profilkép
#1129 megaf22
2015-04-28 08:26:36

Üdvözlök mindenkit!
Tavaly kezdtem el epret termeszteni és kérnék egy kis szakmai segítséget. A virágok mért így néznek ki? Én fagyásra gondolok de mivel most kezdtem csak találgatok. Segítségeteket köszönöm.

Nincs profilkép
#1128 mykee
2015-04-28 06:41:13

Ki mit tud az eper áráról?

Nincs profilkép
#1127 mykee
2015-04-28 05:56:43

Ki mit tud az eper áráról?

Nincs profilkép
#1126 mozsi74
2015-04-27 22:55:59

Válasz #1118. hozzászólásra

Szia csuti0 már azt hittem nem is írsz.
Nyilván nincs két egyforma év ,de általánosságban a növényvédelemről egy összefoglaló, kitérve az általánosan elkövetett hibákra, jellemző veszélyekre , beleszőve a gyakorlati tapasztalatokat már nagyon nagy segítség lenne. Az a baj hogy a szakirodalom nagyon mérnöki nyelven van , nem gyakorlati hogy józan paraszt ésszel érthető legyen , vagy a másik véglet az amikor nagyon evidens dolgokról írnak. Hálásan köszönöm előre is ha segítesz. email címem :mozsi74@freemail.hu
Bakhátas talajtakarással , csepegtetővel termesztek szabadföldit és kis mennyiségben(kisérletképpen) fólia alagút takarással. Fóliaalagútat febr végén -márc elején teszem rá.

#1125 hasutas
2015-04-27 22:18:32

És ehhez mit szóltok??? Gondolom ezzel is mindenki tisztában vansmile thumbupsmile karatekasmile thumbupcool
:Tisztelt Ültetvénytelepítő!
Ültetvénytelepítéssel kapcsolatos megkeresésére
tájékoztatom a 2007. évi CXXIX. törvény
vonatkozó, hatályos jogszabályi rendelkezéseiről
(59. §):
„(1) A 3000 m2
-nél nagyobb területen
gyümölcsfaültetvény, valamint az 1000 m2
-nél
nagyobb területen bogyósgyümölcs-ültetvény csak
engedéllyel telepíthető a Nemzeti Fajtajegyzékben,
valamint az Európai Unió valamely tagállamának
fajtajegyzékében szereplő fajtákkal, a gyümölcs
termőhelyi kataszterben az adott gyümölcsfaj
termesztésére alkalmasnak vagy feltételesen
alkalmasnak minősített termőhelyen.
(2) A telepítési engedély iránti kérelmet a telepítési
hatósághoz kell benyújtani. A kérelemnek
tartalmaznia kell a telepítési terület helyrajzi
számát, annak térmértékét, a telepíteni kívánt
gyümölcsfajt és annak fajtáit, a sor- és
tőtávolságot, az 50. § szerinti talajvédelmi tervet,
valamint a szakmaközi szervezet telepítésre
vonatkozó véleményét.
(3) A telepítési hatóság a telepítési engedélyt a (2)
bekezdés szerinti tartalommal legfeljebb két év
időtartamra adja ki. A határozat az ingatlan
határától meghatározott ültetési távolságot írhat
elő. A telepítési engedély egy példányát a
mezőgazdasági igazgatási szervnek meg kell
küldeni.”
A fajtajegyzék vonatkozásában a szaporítóanyag
használatot illetően a gyümölcstermő növények
szaporítóanyagai, illetve a gyümölcstermesztésre
szánt gyümölcstermő növények forgalmazásáról
szóló 2008/90/EK Tanácsi irányelv (2008.
szeptember 29.) az irányadó:
„a 7. cikk (1) Gyümölcsszaporító és
ültetvényanyagok forgalmazása esetén fel kell
tüntetni a fajtát, amelyhez tartoznak. Amennyiben
gyökértörzs esetében a szaporítóanyag nem
tartozik valamely fajtához, az érintett fajt vagy
interspecifikus hibridet kell megjelölni.
(2) Az (1) bekezdés alapján feltüntetendő fajta:
a) növényfajta-oltalom által az új fajták védelmére
vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően jogilag
védett;
b) e cikk (4) bekezdése értelmében hivatalosan
regisztrált; vagy
c) közismert, egy fajta közismertnek tekinthető,
amennyiben:
i. egy másik tagállamban hivatalos nyilvántartásba
vették;
ii. valamely tagállamban hivatalos nyilvántartásba
vételi kérelem vagy az a) pontban említett
növényfajta-oltalom iránti kérelem tárgyát képezi;
vagy
iii. 2012. szeptember 30. előtt az érintett
tagállamok vagy egy másik tagállam területén már
forgalmazták, feltéve, hogy rendelkezik
hivatalosan elismert jellemzéssel.
Az (1) bekezdés értelmében a kereskedelmi
növénytermesztési szempontból tényleges
értékkel nem rendelkező fajta is feltüntethető,
feltéve, hogy rendelkezik hivatalosan elismert
jellemzéssel, a szaporítóanyagot és az
ültetvényanyagot C.A.C. anyagként forgalmazzák
az érintett tagállam területén, és hogy a címkén
és/vagy az okmányon az e rendelkezésre való
hivatkozással van meghatározva.”
Az ökológiai alkalmasság megállapításához –
ami a telepítési hatósági engedély feltétele – az
Országos Gyümölcs Termőhely Kataszter (OGyTK)
adatbázisát vezető NAIK Gyümölcstermesztési
Kutatóintézet által kiállított igazolás szükséges. A
gyümölcs termőhelyi kataszterbe történő
bejegyzést a NÉBIH-nél kell kezdeményezni és a
NÉBIH kéri fel szakvélemény készítésére a NAIK
GyKI-t (1223 Budapest, Park utca 2., Tel: 06-1-362-
1596).
2
A telepítési engedélyezési eljárásban a megyei
kormányhivatal növény- és talajvédelmi
igazgatósága talajvédelmi hatósági jogkörben
szakhatóságként közreműködik, telepítési
hatóságként a 98/2014. (III. 25.)
kormányrendelet a NÉBIH-et jelölte ki a
gyümölcs termőhelyi kataszterének
vezetésére, a gyümölcsültetvények
telepítésének engedélyezésére, aki a kérelmet
30 napon belül bírálja el.
Felhívom szíves figyelmét, hogy az árutermelési
céllal létesített gyümölcsfaültetvények a hazai
csapadékmennyiség és eloszlás mellett csak
rendszeres öntözéssel képesek a kiegyenlített
jövedelmező terméshozamra, eladható
gyümölcsméretre és minőségre.
Szervezetünk a telepítésre vonatkozó
véleményének kialakítása során fontosnak tartja a
piacképesség megismerését, azaz hogy az
ültetvény termőre fordulását követően a
megtermelt terméséből milyen módon lesz
eladható áru, illetve az hogyan jut piacra. Ehhez
kérjük a mellékelt kérdőívet értelemszerűen
kitöltve és kék tollal aláírva (cég esetén
hivatalos pecséttel ellátva), levélben, postai
úton visszajuttatni szíveskedjen!
Az önerős telepítések kérdőíve 2013. januárjától
szervezetünk honlapján is megtalálható:
www.fruitveb.hu.
Kérjük, hogy a kitöltött kérdőív mellé a termőhely
ökológiai alkalmasság igazolásának
másolatát és a jogszerű szaporítóanyag
használatának igazolását – a kérdőívben
megjelölt módok szerint – csatolni szíveskedjék!
A piaci ismeretek összegzésére és annak
érdekében, hogy tervezett ültetvényéhez reális és
megalapozott javaslatot tehessünk, a szakma
legjelesebb képviselőiből – fontosabb fajcsoportok
termelőiből, azok értékesítésével, valamint
feldolgozásával foglalkozó tagjainkból – szűk körű
bíráló bizottságot kértünk fel.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet
és Terméktanács (a továbbiakban: szakmaközi
szervezet) rendezett tagsági jogviszonnyal
rendelkező tagja és a rendezett tagsági
jogviszonnyal rendelkező elismert termelői
szervezetek tagjai kérelméről szervezetünk soron
kívül alakítja ki véleményét, amennyiben az ehhez
szükséges információk teljes körűen rendelkezésre
állnak. Azon kérelmezők kérelmei esetében, akik a
szakmaközi szervezettel nem állnak tagsági
jogviszonyban, a szakmaközi szervezet 30 napon
belül alakítja ki véleményét, amely véleményt
kizárólag postai úton, ajánlott levélben juttat el a
kérelmezőhöz. A határidő kezdete az a nap, amikor
a vélemény kimunkálásához szükséges valamennyi
szükséges adat és információ a szakmaközi
szervezethez teljes körűen beérkezett.
Ültetvénytelepítési kérelemre vonatkozó
véleménye kiállításáért a szakmaközi szervezet
díjat számít fel, amelynek összege kérelmező
személyenként 1 faj esetében 7.500 Ft + Áfa,
minden további faj esetében fajonként további
2.500 Ft + Áfa. Rendezett jogviszonyú tagjainknak
a szakvélemény kiadásáért külön díjat nem
számítunk fel.
A szakmaközi szervezet a tagok és nem tagok
esetében is az önerőből létrejövő beruházásokra,
kizárólag szakmai alapon, a tervezett telepítés
termésének várható piacképességét mérlegelve, a
vonatkozó jogszabályok alkalmazásával alakítja ki
véleményét.
Felhívom szíves figyelmét, hogy a szakmaközi
szervezet tagjaként rendelkezésére állnak további
technológiai és piaci szolgáltatásaink is; kérjük
jelezze, ha szervezetünk tagja kíván lenni! Belépési
nyilatkozat letölthető: www.fruitveb.hu
honlapunkról.
Budapest, 2015-01-05smile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tonguesmile tongue
smile tongue

#1124 Viktor 12045
2015-04-27 22:02:48

Válasz #1122. hozzászólásra

én egy helyi gazdaboltból szoktam venni, de megrendelésre hozzák- 2-3 napon belül itt van hamarosan venni kell. árat nem tudom már elfelejtetem hülyeséget meg nem akarok mondani!

#1123 Viktor 12045
2015-04-27 22:00:57

Válasz #1121. hozzászólásra

planatafol 5-15-45 + boroplus + liquid nagyjából ennyi meg kevéske vasat smile cowboy

Nincs profilkép
#1122 mykee
2015-04-27 21:51:01

Csak egy kerdes?
Ki tud jó helyet a 'kivis' doboz beszerzesre?

#1121 hasutas
2015-04-27 21:47:24

Sziasztok!

Virágzáskor ki- mit ad neki tápot!smile cowboy

Nincs profilkép
#1120 mykee
2015-04-27 21:40:17

Százra = szagra

Nincs profilkép
#1119 mykee
2015-04-27 21:38:56

Válasz #1097. hozzászólásra

Köszi csuti figyelni fogok erre a százra es keresem majd.

Nincs profilkép
#1118 csuti0
2015-04-27 21:17:36

Válasz #1111. hozzászólásra
Szia!
Köszönöm,hogy megtisztelsz a bizalmaddal,de nagy általánosságban adhatok neked növényvédelmi brosúrát. Sok egyéb információ is kell, nincs 2 egyforma év mikor hajszálra ugyanaz a permetezés,és persze még a termesztési módszered sem tudom! Én leginkább klasszikus szabadföldi termesztésben vagyok jártas.
Üdv.:csuti

Nincs profilkép
#1117 csuti0
2015-04-27 21:10:53

Válasz #1115. hozzászólásra
Szia!
Javaslom olvasd vissza ezt a témakört az elejétől.És ha jól olvasol a sorok közt akkor kitudod hámozni belőle az információkat.
Egyébként az szamóca termesztés nem csak a tápanyagra épül,sok minden már is lehet a buktatója.
Üdv..csuti

Nincs profilkép
#1116 clanki
2015-04-27 14:58:34

Válasz #1115. hozzászólásra

Nagy lendülettel, sok pénzel. a többi majd jön.smile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#1115 geeg
2015-04-27 10:27:51

Sziasztok most ültetnék epret agustusban fóliázva egy sorban fólia alatt milyen össze tevő földet szoktatok használni milyen tápanyagokat kevertek bele fóliázás előtt és milyen tápanyaggal locsoljátok kezdő vagyok most kezdem el hogy induljak neki

Nincs profilkép
#1114 bujdi05
2015-04-27 06:27:07

Válasz #1112. hozzászólásra

Köszi Viktor!smile thumbupcool Szóval nincs...

Nincs profilkép
#1113 mozsi74
2015-04-27 05:57:50

Válasz #1105. hozzászólásra

Köszönöm Csyzy,üdv mozsi

#1112 Viktor 12045
2015-04-26 22:59:36

Válasz #1110. hozzászólásra

szia! Tudtommal nem van! Boroplust én is használok! smile cowboy

Nincs profilkép
#1111 mozsi74
2015-04-26 21:23:37

Csuti itt az email címem :mozsi74@freemail.hu

Nincs profilkép
#1110 bujdi05
2015-04-26 20:42:51

Jó estért mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne,hogy a bio stimulátoroknak van-e élelmezési várakozási idejük,mert a leírásban én csak a nulla nap munka végzési várakozási időt láttam az élelmezési várakozási időt nem.Ezek a szerek érdekelnek:Calbit C, MC Cream, Megafol,Boroplus
Köszönöm a válaszokat :-)

#1109 hasutas
2015-04-26 19:24:53

Válasz #1106. hozzászólásra

Én is szeretnék rekordtermést, úgy 1,5 kg/tő, de én a felével is megelégszek!
Én is vallom talán jövőhétvégére lesz egy-két piros eper!
Mi a fagyokat jól átvészeltük, nincs is mindegyik palántán fagyás, főleg a sor elején-végén tapasztalható minimális fagyás, illetve a szélső sorokon!smile cowboy

Nincs profilkép
#1108 clanki
2015-04-26 18:31:47

Talán jövő hét vége felé már lesz piros a szabadföldin.

Nincs profilkép
#1107 clanki
2015-04-26 18:30:39

Rekordtermést!!!

Nincs profilkép
#1106 Csyzy
2015-04-26 18:07:43

ki mit vár idén? volt egy kis fagy később kezdődik a szabadföldi korán lesz pünkösdhétvége.. bár ezek a melegek felpörgetik a fejlődést... nálam leglább kell 3 hét... csak most kezdte a virágzást, mert ami korábbi virág volt 10% az lefagyott

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtóközlemény
Tanulmánykötet jelent meg az agrárinnováció jövőjének pilléreiről
Tanulmánykötet jelent meg az agrárinnováció jövőjének pilléreiről
A projekt 2,431 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az...
Hirdetés
LG napraforgó-hibrid: kiváló genetika, ami csodákra is képes!
Eladó 8 db üsző borjú
Eladó 8 db üsző borjú

200.000 Ft

CLAAS LEXION 750 kombájn VARIO 750 asztallal és egytengelyes vágóasztal-szállító kocsival
CLAAS LEXION 750 kombájn VARIO 750...

49.990.000 Ft

Árpa,  kukorica
Árpa, kukorica

7 Ft

Szemroppanto terményroppanto
Szemroppanto terményroppanto

295.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]