Gázolaj árak 655 Ft Benzin árak 636 Ft EUR 412.88 Ft USD 401.77 Ft CHF 438.98 Ft GBP 489 Ft

Fórum

Erdőgazdálkodás, szakirányítás

Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13

Kedvencekhez Segítség

1249 hozzászólás
Nincs profilkép
#999 Erdőjaro
2023-08-01 13:03:35

Válasz agronavigátor #998. hozzászólásáraez az egész metgint kicsit túl lett billentve,megint a felügyelők kezébe adja a bitó kötelét... ha akarják megrántják,ha akarják nem rántják.

Egy erdőfelújítás ma már közel sem olyan ,mint 20éve. Eleve a határidők sem tarthatóak,és nem az erdőgazdálkodó trehánysága miatt,hanem az időjárás szélsőségei miatt. 2év alatt 20éve meg lehetett oldani a felújítás átvételét,ezt ma már minden erdész tudja,hogy rohadt nagy szerencse kell hozzá,hogy teljes terület átvehető legyen. Szerencsére sok felügyelő tudja és látja is ezt,mert ha a mostani törvényeket vaskalaposan alkalmaznák,akkor az összes állami erdészetet is le lehetne bontani pár éven belül . Ja és nem csak a tölgyfélékről,hanem szinte az összes fafaj,beleértve az akácot is,felujítása más már a gyakorlatban sajnos.

Nincs profilkép
#998 agronavigátor
2023-08-01 08:40:28

Ja és még annyi. Ez a lenti verzió érvényes a szabad rendelkezésű erdőkre, illetve a fásításokra is.

Nincs profilkép
#997 agronavigátor
2023-08-01 08:37:04

Amikor a törvény erejénél fogva megszűnt a megbízott erdőgazdálkodói jogviszony, sokan "nekiestek" az erdőnek, letermelték. Úgy gondolták, miután megszűnik a megbízott erdőgazdálkodói jogosultság, nem lesz erdőgazdálkodó, így a felújítási kötelezettséget senkire nem tudja az erdészeti hatóság ráverni.
Nos számukra kifejezetten rossz hír az Erdőtörvény július 1-től hatályos módosítása. Rá tudja verni az erdészeti hatóság a felújítási kötelezettséget a tualjdonosokra.
Egyrészről, ha a törvényben meghatározott hatááridőn belül nem kezdődik meg a felújítás - 2 év - akkor felújítási biztosíték nyújtására kötelezi az erdőgazdálkodót, ennek hiányában a tulajdonost/tulajdonosokat. Ezen túlmenően birságot szab ki. Mindkettő adók módjára behajtható.
Ezen túlmenően elrendelheti az erdőgazdálkodási tevékenységet, vagyis a felújítást. Ha az erre kötelezettek, vagyis a tulajdonosok ezt nem hajtják végre, akkor az erdészeti hatóság a dolgot átadja végrehajtásra a NAV-nak. Innentől kezdve a NAV intézi a továbbiakat. A törvényben meghatározott vállalkozással elvégezteti a felújítást. A költségek fedezetére a felújítási biztosíték szolgál. Ha ez nem fedezi a költségeket, akkor megint fizetni kell.

Szóval, ha erre a lehetőségre az erdészeti hatóságok rámozdulnak, lesz gond, nem kicsi.

Nincs profilkép
#996 agronavigátor
2023-07-23 13:09:57

Válasz rongyos #995. hozzászólásáraErdőgazdálkodni gondolom többlethasználati megállapodással gazdálkodol. Az a Fétv. hatálya alá tartozik. Ez meg az Evt. Nem igazán van átjárás a kettő között, kivéve a többlethasználati-, meg a haszonbérleti szerződéseket. De szerintem ez majd a felügyelőn múlik.

Nincs profilkép
#995 rongyos
2023-07-23 11:29:13

Válasz agronavigátor #994. hozzászólásáraDe valahogy így van, hát én pont ennek alapján jelentkeztem be erdőpgazdálkodónak...mert meg van a többségi tuélajdonom. Az viszont lényeges, hogy minden művelet előtt gondolom ki kell küldeni a levelet a tulajdonosoknak...de ez utóbbi már csak formalitás. Mindenesetre nem igazán fogják érteni, mi a bánatot levelezget az ember velük...

Nincs profilkép
#994 agronavigátor
2023-07-23 10:41:08

Válasz rongyos #993. hozzászólásáraEvt.

"19/A. § * (1) E törvény alkalmazása során valamely személy hozzájárulása vagy nyilatkozata alatt – eltérő rendelkezés hiányában – az érintett személy közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozatát kell érteni.

(2) A 6/B. § (1) bekezdésében, a 7. § (6) bekezdésében, a 13. § (2) bekezdésében, a 14. § (2) bekezdésében, a 23. § (7) bekezdésében, a 29. § (6) bekezdésében, valamint a 33. § (9) bekezdésében foglaltak alkalmazása során tulajdonosi hozzájárulás alatt

a) a tulajdonosok tulajdoni hányad alapján számított egyszerű többségének – ha egy tulajdonos a tulajdoni hányadok több mint felével rendelkezik, vagy a kisebbségben maradt tulajdonosok közül a három legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező személy együttesen az összes tulajdoni hányad egyharmadát meghaladó részével rendelkezik, akkor kétharmad részének – közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozatát, vagy

b) ha a kérelemben foglaltakkal kapcsolatban a tulajdonosok jogszabály szerint tulajdonosi közgyűlés keretében kötelesek dönteni, akkor a tulajdonosi közgyűlés érvényes döntését
kell érteni."

Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy minden hozzájárulónak nyilatkozni kell. Vagyis itt nem működik az, mint a földforgalmi törvények esetében, hogy ha pl. egy tulajdonostárs nem elérhető, vagy nem nyilatkozik, akkor azt hozzájárulásként kell értelmezni.

Ez minden erdőterv módosításra érvényes, így az erdőfelújításokra is. Ennek majd most lesz jelentősége, ha egy erdőrészlet felújítási kötelezettség alatt ál, és az erdészeti hatóság elrendeli a felújítás megkezdést. Ez eddig is működött, de egyrészről erre csak az erdőgazdálkodót kötelezhették, másrészről, ezt az erdészeti hatóságnak kellett volna levezényelni, ezért eddig ezzel nem foglalkoztak.
Most az erdőfelújításra az erdőtulajdonosok is kötelezhetők - akkor is, ha van erdőgazdálkodó, de az nem végzi el a felújítást -, továbbá ha valaki nem hajtja végre a határozatot, akkor az erdészeti hatóság a végrehajtás foganatosítását átadja a NAV-nak, vagyis nem neki kell ezzel foglalkozni. Szerintem így már gyártani fogják a határozatokat.
Szóval ne legyen igazam, de rengeteg embernek - tulajdonosnak - lesz meglepi. Például azoknak, akik a megbízott erdőgazdálkodói jogviszony kivezetése előtt orba-szájba termelték le az erdőket, mondván, úgysem tudják a tulajdonosokat felújításra kötelezni.
Most már tudják. És a menetrend az lesz, ha egy erdőfelújítás nincs megkezdve 2 éven belül, akkor egyrészről jön a birság, másrészről jön a felújítási biztosíték. Mindkettőt behajthatja a NAV. Na ilyenkor nagyon jó lenne egy olyan szakirányító, aki mérsékelni tudja a "kárt", pl erdőterv módosítással. Főleg miután a natúrás erdők jelentős részén jogszabálysértő a meghatárzott felújítási mód, illeve a célállomány.

Nincs profilkép
#993 rongyos
2023-07-23 09:13:30

Válasz erdoagro58@gmail.com #991. hozzászólására"tulajdonostársak hozzájárulása - osztatlanok esetében - ha véghasználatra kér valaki erdőterv módosítást, hanem minden fahasználatra, illetve erdőfelújítást érintő módosításhoz is. " ha valaki többségi tulajdonos az erdőben, akkor is? Ez melyik szakaszban van?

Nincs profilkép
#991 erdoagro58@gmail.com
2023-07-05 12:36:29

Válasz boldizsár1988 #989. hozzászólásáraA jogszabálymódosításhoz fűzött miniszteri indokolás:

"A körzeti erdőtervezés végeredménye (az erdőterv javaslat, majd az erdőterv) hosszas terepi, mérnöki és hatósági előkészítést követően születik meg, jelentős időbeli és anyagi ráfordítással. A körzeti erdőtervezés hatósági eljárása során számos érintett ügyféllel és hatósággal folytatott egyeztetést és megegyezést követően alakul ki a hatósági döntésbe foglalt erdőterv. Az erdőterv viszonylagos állandósága minden érintettnek az érdeke. Az erdőterv módosításának bizonyos feltételekhez kötése az eljáró erdészeti hatóság és az érintett szakkérdésben közreműködő vagy szakhatóságként bevont hatóságok emberi és anyagi erőforrásai igénybevételét az indokolt esetekre szorítja. Az adott területen új erdőgazdálkodók számára méltányos lehetőség, hogy erdőterv módosítását szükség szerint – határidőhöz kötötten – szintén kezdeményezhetik."

A dolog lényege, hogy ha egy erdőnek van erdőgazdálkodója, akkor az erdőtervezéskor - mint már itt is számtalanszor fel lett erre hívva a figyelem - javaslatokat tehet. Szerintem teljesen jogos az az elvárás, hogy egy gazdálkodó is tudjon előre tervezni, gondolkodni. Rendelkezésre áll a korábbi erdőterv, a jogszabályok tartalmazzák a lehetőségeket, így szerintem adott a lehetőség, ha pl. valaki egy trv-t előre akar hozni, ha haszonvételi gyérítést szeretne a következő 10 évben végezni, stb. Természetesen továbbra is van lehetőség, ha az erdő állapota megkívánja eü. termelésre, vagy akár idegen honos fafajok kitermelésére.
Amit még figyelembe kell venni, hogy már nem csak akkkor kell a tulajdonostársak hozzájárulása - osztatlanok esetében - ha véghasználatra kér valaki erdőterv módosítást, hanem minden fahasználatra, illetve erdőfelújítást érintő módosításhoz is. Ez érvényes az erdőbirtokosságokra is.

Nincs profilkép
#989 boldizsár1988
2023-07-05 11:25:23

Válasz erdoagro58@gmail.com #988. hozzászólásáraEz miért van így?sok a fa a piacon?meg mit jelent,ha én utemtervtől akarom levágni akkor elutasítják?

Nincs profilkép
#988 erdoagro58@gmail.com
2023-07-05 07:45:07

Július 1-től lekorlátozták az erdőterv módosítási lehetőséget. Erre már csak akkor van lehetőség, ha valaki új erdőgazdálkodó. Erre a nyilvántartásba vételtől számított 90 napig van lehetőség.
Aki fásításból szeretne fát kitermelni, az még az idén papír alapon is bejelentheti - jövő évre is - mert 2024-től ezt már csak elektronikusan lehet benyújtani.

Nincs profilkép
#987 boldizsár1988
2023-07-04 21:50:00

Mennyire ment fel az erdőfelújitási biztositék akácra?

Nincs profilkép
#986 agronavigátor
2023-07-04 16:33:42

Válasz Erdőjaro #984. hozzászólásáraNem csak az erdőtörvény módosul évente többször, hanem minden agráriumot érintő törvény is. Bár nem vagyok érdekelt, de a vadászati törvényt évente többször is átírják, gondolom ha az érdekek úgy kívánják. A módosítással nem is lenne gond, ha a valós problémákat érintené. De nem azokat érinti.

Nincs profilkép
#985 agronavigátor
2023-07-04 16:20:32

Válasz Erdőjaro #984. hozzászólásáraAz erdőfelújítási kötelezettség tulajdonosokra történő egyértelmű telepítése még fog fejfájást okozni sokaknak. Főleg ha az erdészeti hatóságok kihasználják a törvény nyújtotta lehetőségeket.

Nincs profilkép
#984 Erdőjaro
2023-07-04 13:17:53

Válasz agronavigátor #983. hozzászólásáraEleve az erdőtörvény is fél évente változik már, lehetetlen felkészülni belőle. Pl ez a fásításra vonatkozó módosítás f@xa lesz...nekem is új ami a felújítást illeti. Bele is olvasok mindjárt.

Nincs profilkép
#983 agronavigátor
2023-07-04 12:42:18

Válasz Erdőjaro #982. hozzászólásáraA gond 30 éve ugyan az, nincs összefésülve az ingatlan nyilvántartás az adattári nyilvántartással.
A szabad rendelkezésű erdők fásított területek. Viszont jul. 23-től jelentősen szigorodni fognak a feltételek, mert gyakorlatilag ugyan azok a szabályok lesznek érvényesek, mint az adattári erdők esetében. Ez főleg a felújításuknál fog fájni.
Viszont az értékük szerintem nagyságrendileg megugrott.

Nincs profilkép
#982 Erdőjaro
2023-07-04 12:13:19

Válasz agronavigátor #981. hozzászólásáraEddig sem jegyeztek be földhasználatot erdőre,az esetleg lenti formában bent maradottakat törlik. A szabad rendelkezésű erdőknél viszont érdekes helyzet ,mert az marad elvileg bent,művelési ág sem változik.

Nincs profilkép
#981 agronavigátor
2023-07-04 12:10:39

Válasz Erdőjaro #979. hozzászólásáraMájus 15-től a földhivataloknak hivatalból törölni kell a földhasználatot minden erdő művelési ág esetében.

Nincs profilkép
#979 Erdőjaro
2023-07-04 11:25:05

Válasz sydny #978. hozzászólásáraAkkor csak annyi van,hogy most vette észre a földhivatal,hogy ezt már régen ki kellett volna vennie földhasználati bejegyzésből mert nem az ő feladatuk hanem az erdészeti hatóságé a felügyelet.

Nincs profilkép
#978 sydny
2023-07-04 11:21:11

Válasz Erdőjaro #976. hozzászólására 2004-ben (nyár)és 2006-ban (tölgy)telepített támogatott erdők és saját tulajdonú földekbe lett telepítve. Erdőgazdálkodónak be vagyok jelentkezve. Viszont szaktanácsadót nem fogadtam fel.

Nincs profilkép
#977 nemerdőmérnök
2023-07-04 09:56:41

Válasz Gepi #974. hozzászólásáraHa megállapodtál szakirányítóval és mindben rendben a használati jogcímekkel, akkor (ha jól tudom) most 60 nap alatt kell bejegyezniük.

Nincs profilkép
#976 Erdőjaro
2023-07-04 09:06:10

Válasz sydny #972. hozzászólásáraEzek új telepítésű erdők?Mert,ha nem,leve furcsa hogy jegyezhettek be rá földhasználatot,ha már régóta erdő művelési ágúak.

#975 Gepi
2023-07-04 08:20:53

Válasz sydny #972. hozzászólásáraMennyi időre kötötted meg akkor?

#974 Gepi
2023-07-04 08:17:28

Válasz nemerdőmérnök #973. hozzászólásáraMennyi annak az átfutási ideje a hivatalban? Jelentkeztem én is erdőgazdálkodónak mert van saját, voltam a helyi erdészetnél kitöltöttük a papírokat és küldte tovább.

Nincs profilkép
#973 nemerdőmérnök
2023-07-04 05:44:50

Válasz sydny #972. hozzászólásáraValszeg be kell jelentkezned erdőgazdálkodónak valamilyen jogon (tulajdonos stb.).

Nincs profilkép
#972 sydny
2023-07-04 05:38:41

Válasz Gepi #971. hozzászólására" A 356/2007.XII.23) Korm.rendelet 14.§ (7) bekezdés alapján az erdő művelési ágban nyilvántartott terület használatát a földhasználati nyilvántartásból hivatalból töröltem." És fellebbezésnek helye nincs. Bírósághoz fordulhatok.
Még nem kérdeztem a Földhivatalt lehet tudnak adni valami ésszerű magyarázatot.smile cursing

Nincs profilkép
#970 sydny
2023-07-03 12:36:24

Most kaptam a földhivataltól, törölték a földhasználatomat az összes erdő területemről, saját tulajdon mind, akkor ezután hol lesz nyilvántartva, vagy már nem is a tulajdonom, biztos lemaradtam valamiről.

Nincs profilkép
#969 rongyos
2023-06-29 20:32:52

Válasz forester58 #967. hozzászólásáraakkor természetvédelmi hatóság engedélye kell, először velük kellene konzultálni, hogy van-e natura 2ooo jelölőfaj a területen. Általában minimális zártkert szokott natura lenni...

Nincs profilkép
#968 Botond88
2023-06-29 14:04:52

Válasz rongyos #966. hozzászólásáraÜdv,

Köszönöm a válaszokat.
Zártkertről van szó, viszont azt nem tudom, hogy Naturás-e.
Nem értek hozzá, de az nem csak erdőknek járó támogatás?

Ha zártkertben vágok ki fákat, akkor figyelnem kell arra, hogy a fák vágásérettek-e?

Nagyon köszönöm a segítséget.

B

Nincs profilkép
#967 forester58
2023-06-29 06:50:18

Válasz rongyos #966. hozzászólásáraÉs ha zártkert, de natúrás?

Nincs profilkép
#966 rongyos
2023-06-29 06:43:54

Válasz Botond88 #965. hozzászólásáraA telek belterület, zártkert, vagy külterület? Ha belterület akkor jegyzőhöz szokták bejelenteni, ha zártkert sehova, ha külterület, akkor erdészeti hatósághoz ( van erre formanyomtavány ).

Ha maximum 1o cm tőátmérőjű fákat vágsz ki róla, akkor meg sehova.

Nincs profilkép
#965 Botond88
2023-06-28 23:10:24

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék megvenni egy 2300 m2 es telket, de akáccal van beültetve. Azt gondoltam, hogy kivágatom és eladom.
Mivel egyáltalán nem vagyok járatos a témában, az lenne a kérdésem, hogy ennek mi a pontos menete? Be kell valahol jelentenem? Megéri egyáltalán?

Előre is nagyon köszönöm!

B

Nincs profilkép
#964 csabaosztatlan1
2023-06-27 10:11:53

Válasz Sylva #963. hozzászólásáraAkor e szerint járjanak el.

Nincs profilkép
#963 Sylva
2023-06-27 10:04:00

Válasz csabaosztatlan #962. hozzászólásáraÍgy volt!A termelést nem fejezték be mert a családban tragédia történt ,fiatalon elvitte a covid a családfőt.
Mindent lejelentettek,aztán most akarják majd folytatni.
Köszönöm szépen!
smile cowboy

Nincs profilkép
#962 csabaosztatlan
2023-06-27 09:57:19

Válasz Sylva #960. hozzászólásáraNaszóval.
Ha a bejelentés évében - ha jól értem ez 2021 volt - nem fejezted be a termelést, akkor2022-ben ugye lejelentetted mint áthúzódó termelés. Viszont ezek szerint a következő évben - 2022-ben- sem fejezted be, ha jól értelmezem, vagyis a fahasználat csak részterületet érintett. Viszont 2023 jan. 31-ig ezt is le kellett jelenteni.
A kérdés az, ez hogyan történt. Vegyük a legegyszerűbb esetet. Az 5 ha-ból letermeltál 2,5 ha-t. Ezt lejelentetted 2023-ban, az összes fatömeg felével, és mellékeltél hozzá egy térképvázlatot, amin bejelölted a fahasználattal érintet területet.
Ha most folytani akarod, akkor megint be kell jelenteni a termelést a maradék 2,5 ha-ra. A bejelentés mellé ismét mellékelni kell egy térképvázlatot, ahol be kell jelölni a fahasználattal érintett részterületet, vagyis azt, ami maradt. A térképet a szakirányítónak alá kell írni.

Nincs profilkép
#961 Sylva
2023-06-27 09:51:28

Válasz Erdőjaro #958. hozzászólásáraKöszi!Megkérdezem .Jómagam is erdész végzettséggel is rendelkezem,de nem vagyok szakirányító és a jogszabályok állandó változásába beleuntam.A terület rokonoké,ott van szakirányító,csak besegítek neki.

Nincs profilkép
#960 Sylva
2023-06-27 09:45:10

Válasz csabaosztatlan #959. hozzászólásáraSzia!Teljes területre.Az őssz 5hektár.
Nem volt korlátozás.
Akácos trv. Célállomány akác.

Nincs profilkép
#959 csabaosztatlan
2023-06-27 09:41:35

Válasz Sylva #952. hozzászólásáraTudod az ilyen kérédsekkel az a probléma, hogy rendkívül felületesek. ezért csak felületes választ kaphatsz rá.
Mekkora területű az adott erdőrészlet??
A teljes területre be lett jelentve a fahasználat, vagy csak részterületre?
Már a kiindulási állapot szerint is volt területi korlátozzás a fahasználatra az erdőtervben?

Nincs profilkép
#958 Erdőjaro
2023-06-27 09:13:31

Válasz Sylva #952. hozzászólásáraSzakirányítódnak ezt tudni kéne!Egyértelmüen lehetséges!Eleve rengeteg olyan terület van,ahol az erdőrészlet nagyobb,mint a törvényben engedélyezett letermelhető terület maximuma és több ütemben lehet csak termelni vagy pl a természetességi alapelvárás miatt sem engedik 1,5 vagy 5hektárnál nagyobb területen. Mi van ha kisebb az erdőrészlet és nálad ez áll fenn.A termelés papiron úgy néz ki hogy ha december elsején kéred ki az engedélyt,az dec 31el lejár,amit egyszer lehet meghosszabbítani egy naptári évre. Ha ez idő alatt nem történik meg a teljes erdőrészletet érintő munka(gyérítés esetén teljes,tarvágás esetén ha kulturerdő max 20ha,hegyvidéken 5ha, vagy felujitási biztosíték elkerülése végett5ha,átalakítás esetén 1,5ha), időjárás,munkaerő, vagy bármi okból kifolyólag ,jön a kérdőjel,hogy na most hogyan tovább. Hozzáteszem hogy pl adózás miatt is megállhat vele a gazdálkodó,hogy pl ne lépjen át egy bizonyos bevételi határt adott évben, vagy pont fordítva költség oldal miatt,vagy még ezer előre nem látott oka lehet. Nem kötelező a teljes területet érinteni,pláne tarvágással,még akkor sem ha lehetőséget ad rá. A törvényben ütemekről van szó,de arról,hogy ezeket később hogy kezeli,arról már nincs.
Felügyelője válogatja,nameg a terület adottsága.
Akácnál nem fognak külön erdőrészletet berakni,1-2-3éves különbségek miatt. Ha a terület jól van kezelve,az évek multán meg se fog látszani,hogy ott az egyik rész 2évvel később lett letermelve.
Teljesen más a helyzet ha felújítási kötelem alá tartozik a még le nem termelt terület is, kiszáradt,leégett stb..vagy az még erdő és gps koordinátás térképet beadva a felügyelő átlátja miről is van szó.
Ha ez utóbbi,akkor még jobb is lehet,mert a törvényben eddig ugy volt,hogy ha magánerdőben a terület fele lábon marad,miközben a másik felén megkezded a felújítást,akkor nem kérnek felújítási biztosítékot. Na ez most változik juli 1 től.Át kell nyálazni,mert még a szakirányítók se jogtárak smile censored

Nincs profilkép
#957 A.I.
2023-06-27 08:39:51

Válasz csabaosztatlan #955. hozzászólásáraVolt erdőnk, ha valami munka volt, arra volt fizetve a szakszemélyzet.
Azért írtam neki, hogy az szokta tudni mi a teendő.

Nincs profilkép
#956 csabaosztatlan
2023-06-27 08:36:26

Válasz Sylva #952. hozzászólásáraEz egy annyira egyszerű kérdés. hogy az itt olvasgató, kommentelő kollégák kisújjból vágni fogják a választ. Én sajnos nem tudok segíteni, mert az itt kommentelők szerint félrevezetek mindenkit.....

Nincs profilkép
#955 csabaosztatlan
2023-06-27 08:24:21

Válasz A.I. #954. hozzászólásáraA DDT nick név mögött rejtőzik az, aki mindent is jobban tud.......

Nincs profilkép
#954 A.I.
2023-06-27 08:13:44

Válasz Sylva #952. hozzászólásáraTervköteles terület, szakirányító kell úgy is, annak meg tudni kell.

Nincs profilkép
#953 Moderátor
2023-06-27 07:45:18

Moderálási elveink miatt törölve: 2023-06-27 10:26:13

Nincs profilkép
#952 Sylva
2023-06-27 07:37:29

Az alábbi kérdésben nem találok jogszabályi tartalmat,gyakorlottabbak hátha tudnak rá válaszolni.

Adott egy erdőterület amely vágásos kultúr erdő,akácos.A terület egy része le lett termelve 21-22években,a másik fele még hátravan,viszont idő közben lejárt a rendelkezésre álló idö,ami már egyszer volt hosszabbítva és január 1,vagy 31ig volt érvényes .
Mi ilyenkor a gyakorlat ha a maradék területet is le akarja termelni a gazdálkodó?Új erdőrészletet kap az a rész,vagy megadják az eredeti egész erdőrészletre de a rész területére ujra a fakitermelést?

Nincs profilkép
#951 Moderátor
2023-06-26 17:58:19

Moderálási elveink miatt törölve: 2023-06-27 10:04:38

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Íme négy megbízható, biztonságosan termeszthető kukoricahibrid – stabil termés a kihívások ellenére is! + VIDEÓ
Sajtóközlemény
Az Európai Bizottság határozott, fontos mérföldkő ez a hazai növénytermesztésben
Az Európai Bizottság határozott, fontos mérföldkő ez a hazai növénytermesztésben
Így biztonságosan értékesíthető többek között a napraforgó és a búza.
MTZ 922.4 traktor,  2014-es,  3780 üzemórával,  4 év műszakival,  7,5 M-ért eladó
MTZ 922.4 traktor, 2014-es, 3780...

7.500.000 Ft

Használt Rolmet M 614/2 rostás osztályozógép újszerű állapotban eladó Wolfoodengineering
Használt Rolmet M 614/2 rostás...

2.330.000 Ft

New Holland T5030 traktor
New Holland T5030 traktor

10.000 Ft

Pótkocsi Fixplatós
Pótkocsi Fixplatós

320.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]