Hirdetés
Fórum
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Disznóvágás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
Cikkajánló
Lehetőségek és fókuszok a napraforgó-termesztés fejlesztésében
A sikeres napraforgó-termesztés fokozott gondosságot kíván.
Sajtóközlemény
1089 hozzászólás
Válasz Mittudomén #237. hozzászólásáraMeglepne, ha 12 ha tölgyes nem lenne erdőtervezve.
Válasz T.f. #226. hozzászólásáraA helyzet az, hogy ezt sem szabályozza egyértelműen az erdőtörvény.
A már meglevő erdőknél ez a távolsági előírás nem érvényes. Azt, hogy mit lehet kezdeni a szomszédos földekre benyúló, a rendes gazdálkodást akadályozó ágakkal, gyökerekkel szintén nem szabályozza az Evt. Az sem egyértelmű, hogy az ilyen ágakat például le lehet-é vágni, és hogy kinek.
Egy támpont van, a 2013. évi CLXXIV. törvény
a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól.
Ez kimondja, hogy:
"5. § Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el."
Persze ha van az erdőnek erdőgazdálkodója megoldás pl. a határpászta is, de azt vele kell megbeszélni.
Persze más a helyzet ha szabad rendelkezésű erdőről, vagy fásításról van szó.
Üdv, van egy 40 ha os legelőm amiből egyébbként 12 ha tölgyerdő, még a TSZ ültette kb 30 éve. Átlehet minősítetni erdőre vagy nem járnék vele jól?
Válasz hajosgabor86 #233. hozzászólásáraköszi a választ!
akkor majd adódik
Válasz Momi #234. hozzászólásáraakkor jol jártál mert,első kivitel,jöv .potlo,ápolási támogatást-is, emelt összegel kapod.
Válasz premium 385 #231. hozzászólásáraSzia. Köszönöm a válaszod. Az idén márciusban volt a telepítés, és a terület alapúval együtt adtuk be az igénylést. Remélem minden rendben lesz.
Válasz mitiii #232. hozzászólásáraIgen. Nem rajzolni kellett volna körülbelüli pontossággal, hanem egyesével beírni a sarokpontok x/y koordinátáit ami a jegyzőkönyvedben is szerepel. Tuti kapsz hiánypótlást.
Válasz premium 385 #231. hozzászólásárasziasztok!
ha jól értem, akkor 2019-es beadásnál be kellett volna pötyögni a koordinátákat? én simán berajzoltam a programmal és mellé feltöltöttem a mérési jegyzőkönyvet. eddig nem jött hiánypótlás....
lehet novemberben megtalálnak, hogy így nem jó és szépen írogassam be a koordinátákat is?
kezd az embernek az az érzése támadni, hogy ezt nem lehet jól csinálni
Válasz Momi #229. hozzászólásáraszia.2018-as.vagy2019-es a kifizetési igénylésed?19-től csak a kordináta pontok feltöltésével tudod beadni,18-ban még csatolni kellet mérési jegyzőkönyv,kordinátapont vázlat.18-ban beadott kifizetési kérelmet régi összegel fizetik.19-ben beadottat emelt összegel.ha tavaly végeztél a telepitésel beadtad a kifizetést,idéntöl az emelt összegü jöv.potlo+ ápolási támogatásra vagy jogosult.most állitják át a kifizetési programot az mvh-nál,azért nem mondanak semmit.tavaly ez 30 napon belül megtörtént.ha valami gondjuk van nov.végéig küldenek ellenörzési jegyzőkönyvet arra reagálhatsz.nekem tavaly 3db telepitésem volt egyet tavaly dec.közepén kifizettek.másik kettöt idén szept-okt eleje mert volt mepár modositás.emiatt át csuszott ere az évre.idén volt a modositás márciustol meg volt tiltva a vp erdőpályázatokkal kapcsolatos kifizetés.ha nincs gond decemberben kifizetik legalább is nekünk eddig igy jött eddig kivétel ez a kettő a mepár miatt.ha jár rá területalapu azt viszont el szokták szorni a zöldités szokott utoljára jönni a tavalyi pl.idén máj 30.saps része az febr.kitartás
Válasz máris szomszéd #228. hozzászólásáraSajnos a lazítós módszer nem használható lejtésirányt ( dombvidéki területen gazdálkodom ) , mert késhegy mélységű vízmosás lesz az eredmény , a lapi részeken jó .
Válasz premium 385 #180. hozzászólásáraSzia. Szeretnék információt kérni az erdőtelepítés kifizetéssel kapcsolatban. Mi a terület alapú támogatás igényléssel (egyéb földek is) adtuk be az erdősítési támogatás igénylését és a telepítés koordinátáit, amit az erdésztől kaptunk. Nem kaptunk semmi visszajelzést, hogy rendben van e vagy van e a valami probléma. Senki nem ad semmi felvilágosítást adni. Te is így adtad be az erdőtelepítési támogatás igénylést? Köszi a válaszod!!
Válasz T.f. #226. hozzászólásáraA gyökérzónát én úgy redukálom nullára,hogy egy késes mélylazítót elhúzok jó párszor a határon.Először sekélyen aztán mindig egy kicsit mélyebben.Van,hogy mint a gumikötél nyúlik a gyökér és visszarántja a traktort.
Felénk vannak erdősávok (nyárfa).Mellette ültettek erdőt és a mély szántó eke még a fasortól 30-40 méterre is gyökereket forgatott ki,szinte hihetetlennek tűnt.
Válasz Quecus #224. hozzászólásáraKöszönöm.
Válasz Quecus #224. hozzászólásáraSzia.
Ezek a távolságra vonatkozó értékek meglévő erdő , illetve felújítás esetén is érvényesek ?
Fordítva a kérdést . Meglévő erdő és vele határos szántó esetén milyen előírás vonatkozik az erdőgazdálkodóra/tulajdonosra a határvonalat illetően ?
Több helyen méteres ránövés van a szántóimra , illetve a telekhatár közvetlen szomszédságában lévő fák gyökérzónája akár 10-12 sornyi területet is le nulláz .
Ha van konkrét jogszabály , megköszönném a linkjét , próbálnám békésen rendezni , de tartok tőle , hogy a jogszabályra való hivatkozás szükséges lesz .
Válasz Quecus #224. hozzászólásáraAkkor ide mit akar 1 sort középre? Ha több sor lesz tuti bele lehet kötni.(ezek szerint)
Válasz máris szomszéd #221. hozzászólásáraAkár szabad rendelkezésű erdő, akár fásítás, az Evt. előírása szerint a birtokhatártól minimum 3 méterre ültethető fa. Ha géppel ápolják, akkor 5 méter.
Ha a betelepített terület megfelel az erdő kritériumainak, akkor telepíteni csak egyszerűsített erdőtelepítési-kiviteli tervet kell készíteni. Vagyis akkor, ha az erdősített terület megüti a szabd rendelkezésű erdő előírásait.
Ha fásítás, akkor azt nem kell bejelenteni. Viszont a birtokhatártól előírt távolságot akkor is be kell tartani.
Válasz mitiii #219. hozzászólásáraNeked is válaszolva ugyanazon megyében lakunk, de ide viszont nyárfát tervez a tulaj amit tudjuk mekkorára nő elég hamar. De keresünk valaki illetékest az tuti mert pár év alatt az enyém sem terem semmit mert az egész délutáni napsütés árnyékot vet az enyémre
Sziasztok!
Megpróbálok többeteknek is válaszolni a hozzászólására.
A nadrágszíj parcella 8, kisebbet lépve 9 lépés széles nem is értem oda minek fa Ja és megemlítettem a tulajnak hogy ugyan mi készül ott (mint aki nem tudná)kifizetett azzal telepíts te is mert úgysem terem az a föld (mert nem foglalkozott vele) de erre nálam kiment a biztosíték és otthagytam a ..csába.
Megkeresem a napokban a másik oldali szomszédot hogy ö mit szól ehhez.
Ti mit tennétek?
Válasz Quecus #220. hozzászólásáraEgy kérdésem lenne.Van valami szabály,hogy bizonyos fa fajokat milyen messze kell minimum telepíteni? Szeretnék képben lenni ha a szomszéd majd telepít.
Válasz Tisler #216. hozzászólásáraMit jelent a nadrágszíj szélességben, és területben?
Válasz balazskis1990 #211. hozzászólásáraszia! nálunk győr-moson-sopron megyében a natura 2000 területre engedtek erdősíteni azzal a kitétellel, hogy csak őshonos fajokat - esetünkben tölgy-bükk - lehetséges.
választ a kormányhivatal erdészeti hatósága tud adni, ők a megmondó emberek ebben a témában.
Válasz Tisler #216. hozzászólásáraJoga van hozzá ha van engedélye.Nekem is a szomszéd földön már kiásták a kóstoló gödröket,tuti erdő lesz benne.Így én beszorulok két erdő közé és idővel el kell hagyjak akár 20 métert is az erdőtől mert nem lesz rentábilis a kertészeti növény.Arra kíváncsi vagyok arra a darabra majd miként lehet beadni támogatásra majd,ha nem lehet rajta termelni az erdő miatt.
A megemelt telepítési támogatás ezt hozta.
Válasz Tisler #216. hozzászólásáraElég nagy az anomália etéren.Önkormányzati rendeletben szokták ezt szabályozni,na de az belterület+zártkert ahol hatályos.Külterületen hatósági mérlegelésen túl semmi más nincs erre az esetre.
Ha engedélyeztették,esetleg reklamáld meg a nébihnél.Ha nincs engedély,akkor meg méginkább.
Tisztelt fórumtárak!
Véleményetek (vagy tanácsotok) kérném egy számomra eléggé bosszantó fás telepítésével kapcsolatban.
Konkrétan, van egy x Ha-s szántó amiben van egy 2Ha-s parcellám mellettem egy nadrágszíj (de tényleg) másik oldalán szintén egy gazdáé. Namost a nadrágszíj gazdája pár éve egy vadásztársaság "használatába"adta a földjét amiben azóta méteres gaz termett, most úgy döntött betelepíti nyárfával (kb 3-4 sor)De erről egyik szomszédot sem értesítettevéletlenül tudtam meg egy vadásztól! Rendben van ez most segítsetek?!
Válasz Tanonc #213. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz Quecus #212. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz balazskis1990 #211 hozzászólá Nálunk erre a homokon a naturás terültekre nem lehet csak szürkenyarat telepíteni. Azt hogy a gyep területet meg engedik-e hogy beültesd erdővel azt nem tudom.
Válasz balazskis1990 #211. hozzászólásáraA természetvédelmi hatóság erdőtelepítés esetén Natura 2000 területen sem rúg labdába.
Sziasztok!
Új vagyok a fórumon.
Egy nagy kérdésem lenne a Tisztelt Jelenlévőkhöz , még pedig :
Lenne egy natura 2000-es gyep területem ,ami mindösszesen 4.3HA
Egyik kedves baràtom megvásàrolnà tőlem, ha tudna bele erdőt telepíteni tàmogatàsra természetesen.
Ő beszélt az erdészével, sajnos az erdész nem tudott neki teljeskörű felvilàgosítàst adni, csak annyit,hogy a nemzeti parkkal kell felvenni a kapcsolatot , aztán majd lesz valami infó.....
Megköszönném ,ha valakinek már volt ilyennel dolga,és megosztaná velem tapasztalatait.
Köszönöm szépen előre is!
Válasz Erdőjaro #208. hozzászólására2013ban a nyárfás égeres részen 0.8ha placcért 1100000at kaptam a költségek levonása után.(vágás, telepítés, kerítés,darálás)
Igazából nekem nem érdekem a kivágás, de kisebbségi tulaj vagyok, meg üzemtervezett az erdő.
9ha az egész, ebből 5ha lesz most kicsapva. A 4ha 2013as placc volt.
Még a rétem is ki kell méretnem, mert 2-3000m2 belelóg az erdőbe. Azt nem engedem kivágatni...főleg nem a közösbe. 13ban is csak az egyik oldalt sikerült a brigadnak meghagyni a réthez tartozó fákat
Válasz Erdőjaro #208. hozzászólásáraRönk is lesz benne, nem mind beteg...
Válasz csoppika #207. hozzászólásáraEzt saccolni nem lehet,hanem felmérni kell. Óriási lehet az eltérés. Milyen kőris,milyen termőhely,milyen állomány,milyen kitettségű terület stb.
Az 5500/köb ár is sokmindentől függ.
Viszont azt nem bánnád meg,ha felméretnétek külön ti is tulajdonosok egy külsős erdésszel még termelés előtt,akár törzsenkénti felvétellel az egészet.Szintén nagy különbség lehet a leírólap és a valóság között is,nameg jó azt tudni mennyire korrekt az erdészed :D
A felújítás költsége el fogja vinni a bevételedet azt borítékolhatod,ha tüzifa van csak benne.Kőrisben a rönk ami a lényeg.
Válasz Erdőjaro #203. hozzászólásáraLátom benne vagy a témában. Saccra mennyi köbméter jöhet ki 1 ha vágásérett kőris erdőből? Most jelentkezett be az erdész az osztatlan erdőrészemmel kapcsolatban. Le akarja termelni. Van benne már beteg fa...
Saccolnom kellene a költségeket.
5000-5500at mondott a kitermelésre.
2013ban 60e volt 1 kamion ledarálása. Idén a tüzifáta megy jobban a dolog...
Mondjuk rohadtul nem hiányzik a bevétel...
Válasz csontii #204. hozzászólásáranem,nem,ha ez narancsra hasonlitó termésű,akkor Narancseper fa. Ebből is mezsgyékre ültettek elválasztónak,ahogy a gledicsiából is,mert a tüskés változata áthatolhatatlan sövényt képez ha vágva van.
A gledicsia gyakoribb ugyan,mert az nem olyan fagyérzékeny,de már sehol sem ültetik,szépen el fog tünni.
Válasz csontii #204. hozzászólásáraA kettő nem ugyanaz!
Válasz Erdőjaro #203. hozzászólásáraMásnéven gledícsia.
Válasz csoppika #202. hozzászólásáraNarancseper
Srácok. Milyen fajta lehet ez a fa: Ültetett, fasor szélére. Keszekusza ágasbogas, kivágva az ágaktól szinte el se tud feküdni, tüskés ágak, b3-4cm, 5-7m magas, termése a narancsra hasonlít. Faanyag keményfának tűnik, szárazon viszont eléggé könnyű lesz...
Fotó később...
Válasz Erdőjaro #200. hozzászólásáraMost szántò müvelés alatt van. Becsületes neve: barna erdõtalaj enyhén kötött. Csodàkban nem hiszek gyanús volt ha valami csak szép. Legjobb lesz mrgnéznem. Köszönöm
Válasz geroner #199. hozzászólásáraA csemete ár ami húzós,egyéb tekintetben jóval többre képes,mint a sima fehér akác. Bár már hallani olyat,hogy a fája,nem olyan sűrű szerkezetű,mint a hagyományos fajtáké,de növedékben az összeset felülmúlja. Milyen talajra akarod telepiteni?
Tisztelt forumozòk!
Lenne 1 egyszerü kérdésem. Akàcban aki otthon van mit tud erröl a turbo akàcròl? Megéri milyen müvelési igénye van illeteve egyéb okossàga?
Válasz Praetor #196. hozzászólásáraKöszi.
Válasz Diesel Tibor #194. hozzászólásáraA bálványfán nem csodálkozom, erőssen invazív faj, a furkálós/glifós módszeren kívül mással nem nagyon lehet kiirtani.
Válasz máris szomszéd #195. hozzászólásáraMegfúrkálják a törzsét akkus fúróval, lefele szögben, és fecskendővel glifozátot nyomnak bele hígítás nélkül (szinte bármelyik piacon lévő alkalmas erre). Sokkal jobb, mintha a levelét ecsetelnék, hatékonyan viszi a legtöbb fafajt.
Válasz Diesel Tibor #194. hozzászólásáraFélted a makkost?
Ez a beoltás miként történik?Van egy csomó nyárfa felfakadás gyökérről zúzni nincs értelme.Valahogy ki kellene irtani.Mégpedig úgy,hogy a fű ne menjen ki körülötte.
Válasz uff #193. hozzászólásáraMifelénk meg a nemzeti park vegyszerekkel óltják be a kőrist, olajbogyót,bálvány fákat mert nem őshonos.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/korisvesz-pusztit-eletveszelyes-lebenyi-erdo.689199.html.689199.html
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyar-tolgyfa-erdo-agrarkamara-corythucha-arcuata.691532.html.691532.html
a köris és a tölgy vesszélyben az akác meg tájidegen? mi marad a végén?
Sziasztok!
Van 7ha nemesnyarasom ami jövőre vágásérett lesz!
Kérdésem az lenne hogy támogatást tudok rá igényelni újratelepítésére?
Válasz Matyi50 #190. hozzászólásáraVízelvezetőkben az árvízveszély fokozását okozza, utak mentén meg már végkép nem díjazom. Országutaknál takarja a migráló vadat, ezért a sofőr nehezen kerülheti el a vaddal való ütközést, tiszta átlátható útszakaszon a sofőrnek sokkal több ideje van az esetleges ütközés elkerülésére, mivel lássa a közeledő vadat.
Határutak mentén meg mindig a földre beljeb jönnek az arra járók, mivel nem akarják öszekarcolni a jármü oldalát a terjeszkedő bokroktól.
Mindanyiunknak más nézete van, de személyesen a bokrokat nem díjazom.
Válasz Sk Laci #189. hozzászólásáraNem a támogatott területröl beszélek,hanem pl szomszédos,önálló ingatlant képező erdősávról,vízelvezetők ,utak részét képező sarkokról,sávokról,amit sok esetben szépen összeművelnek a szántóval,aztán megy a sírás,ha a hatóság kérdi hova lett a szomszédos művelési ág,áll a víz stb.