Hirdetés
Fórum
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- AKG támogatás új
- Disznóvágás új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- Körbálázót, de milyet? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Massey Ferguson traktorok új
Cikkajánló
Lehetőségek és fókuszok a napraforgó-termesztés fejlesztésében
A sikeres napraforgó-termesztés fokozott gondosságot kíván.
Sajtóközlemény
1089 hozzászólás
Kedves fórumozók,
egy egyszerü kérdéssel fordulok hozzátok.
Mennyibe kerül egy hektár gondozott, telepített 7 éves akácerdö kitermelése és újratelepítése ha nincsenek gépeim, azaz mindent megbízásos alapon csináltatnék?
Köszönöm
Sziasztok!
Ha erdőt telepítenétek, felújítanátok vagy bármi erdőgazdálkodással kapcsolatos infó szükséges keressétek facebookon a facsemete nevű most induló oldalamat, ahol próbálok hasznos tartalmakat megosztani és a felmerülő kérdésekre privát üzenet formájában válaszolni.
Balázs
egy suhángültetőgép
Válasz rongyos #113. hozzászólásáraSzia, ezen már én is átmentem, de a bejelentés nem vonzza a művelési ág váltást. Nekem a szántóm, a bejelentés után is szántó mradt. A fásítás telepítésének bejelentésére csak azért van szükség, hogy pl. Védett őshonos erdő mellé, ne ültessél invazív akácot.
Üdv, Tamás
Válasz JOSEY #134. hozzászólásáraGINOP PÁLYÁZAT ERDÉSZETI GÉPEKRE az eredeti pályázati hely
GINOP PÁLYÁZAT ERDÉSZETI GÉPEKRE IS
Válasz Wilde #125. hozzászólásárahuuuu hát az nem kis meló.
kapálás dögivel bejátszik :(
s a mai árakon az nem kis pénz.
ugyan a vegyszeres ápolás lehetősége is nyitott, önmagában bekeríteni nem kis költség.
mégha a fenyőből veszed ki hozzá az oszlopot akkorsem mert a drót maga egy vagyon..
az gondolom nem vígasztal hogy aki tölgyet nevel az az utókornak dolgozik..
Válasz rongyos #129. hozzászólásáraA tervezetben van ilyen passzus...hogy a jogszabályban benne lesz -e az kérdéses.Osztatlannal nem hiszem hogy foglalkoznak.
28/E. § (1) Az erdő magánszemély tulajdonosa az erdőgazdálkodás jelentős közérdekű korlátozása esetén kezdeményezheti az erdő adásvétel vagy értékarányos földcsere útján történő állami tulajdonba vételét. A kezdeményezést az állam 100 %-os tulajdonában lévő földek tulajdonosi joggyakorlására jogosult szerv nem utasíthatja vissza.
(2) Az erdőgazdálkodás jelentős közérdekű korlátozásának minősül, ha
a) faanyagtermelést nem szolgáló üzemmód megállapítására,
b) fafajcserés erdőszerkezet-átalakítást eredményező erdőfelújítási előírás meghatározására,
c) erdő fátlan vagy a termőhelyi viszonyoknak megfelelőnél alacsonyabb záródással való fenntartásának előírására
közérdekből, nem az erdőgazdálkodó kezdeményezésére kerül sor.
További érdekesség a tervezetből:
20. § (1) Közös tulajdonban álló, erdőnek minősülő föld tulajdonosai, illetve haszonélvezői a használati megosztásról szóló megállapodásban kizárólag egy hektárt elérő kiterjedésű földterületek kialakulását eredményező használati rendben állapodhatnak meg.
Ez ha jól értelmezem,az osztatlan közösben történő gazdálkodást,egyfajta megosztást jelentene.
(2) Ha a földrészleten található erdőnek minősülő föld vagy annak az (1) bekezdés szerint meghatározott részterülete (a továbbiakban: önálló erdőgazdálkodási egység) használatára vagy a használatának átengedésére több személy együtt jogosult (a továbbiakban: erdőtulajdonosi közösség), akkor az önálló erdőgazdálkodási egység közülük egy személy vagy egy harmadik személy használatába adható, vagy azon – az erdőbirtokossági társulatról szóló törvény szerinti tulajdonosközösségi használat vagy erdőkezelésbe adás keretében – társult erdőgazdálkodást kell folytatni.
(3) Ha a használati rend szerinti önálló erdőgazdálkodási egységek nem feleltethetőek meg egyértelműen az Adattárban nyilvántartott erdőrészleteknek, illetve egyéb részleteknek, akkor azok használati rendnek megfelelő megosztását a használati jogosultság megszerzőjének az erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásakor kezdeményeznie kell.
Ez sem rossz!
Válasz Wilde #130. hozzászólására76 oldal...:/ de valahogy nem találtam...lehet, hogy NFA nyulvánban kell keresnem,...
Válasz rongyos #129. hozzászólásáramegosz honlapján elolvashatod a tervezetet,hogy kire vonatkozna.
Válasz Wilde #123. hozzászólásáralesz ilyen lehetőség, hogy államnak felajánlani erdőt?? Osztatlan közöst is vesz??
Válasz Wilde #127. hozzászólásáraSzerkezetátalakításra van támogatás,nem is olyan rossz.
Válasz Matyi50 #126. hozzászólásáramég nem kell telepíteni,40 éveskb,csak előre gondolkodok.
Válasz Wilde #125. hozzászólásáraRészvétem...gondolom a fenyő nem is fedezte még a letakarítás költségeit se,nemhogy az átalakításét... viszont az állami átvétel az szerintem jóval később fog megindulni,illetve bagóért.Szoval ha most már telepítened kéne,akkor nem biztos hogy meg tudod úszni...
Válasz Matyi50 #124. hozzászólásáraerdei fenyő után gyertyán,k.tölgy.vadveszély leírhatatlan,bekeríteni elég nagy 23,5ha.
Válasz Wilde #123. hozzászólásáraMit kell leváltanod és mivel?
Válasz Matyi50 #122. hozzászólásáraköszi. a fafajcserés erdőfelújítási része vonatkozna rám.felajálhatnám nekik megvételre.
Válasz Wilde #120. hozzászólásáraSzerintem jövő nyárnál előbb nemigen lesz akkor sem,ha a tervezetből tavaszra összekaparnak valamit..2018tól lesz hatályos.
1 óra és 40 pec alatt sem tudtátok ezt a barmot még törölni mindenhonnan.szép teljesítmény
valaki tudja mikorra várható az új erdőtörvény?
Moderálási elveink miatt törölve: 2017-01-04 12:59:23
Moderálási elveink miatt törölve: 2016-12-06 06:38:14
Válasz csoppika #116. hozzászólásáravégül is...mérlegelni kell....de ha borul a szántó dolog..akkor nem olyan nagy buli ez...:/ csak kerülgetheted a fákat...ha meg megunod..akkor egy összegben megy vissza a lové..:(
Válasz rongyos #113. hozzászólásáraVégülis az unió célja a minél kevesebb szántóterület...
Válasz a2457 #114. hozzászólásáraén holnap megkérdezem az erdészetet, meg az MVH-t...mert ha átminősül a területe, akkor pl. én elbuknám az ÖKO szántó támogatást..és a minősítést is...:( félek, hogy van ebben némi csavar...sajnos a jogi értelmezéssel több profit teremthető mintha vonogatnánk a kaszát...:((
Amúgy jó dolog lenne ez, de nem tudom hogy a 4oo nm-es korlátot hogy alkalmazzák..mert ugye efelett a módosulás felett átminősül a termőföld...ez ingatlan nyilvántartási tv..értelmezése...igy lecsökken az aranykorona érték is.-..valamint földrészletenként van 20-250 ezer eljárási díja..
Válasz rongyos #113. hozzászólásárakiváló kérdés.
őszinténszólva a jogi dolgokkal meg papírmunkával én nem foglalkozom.
Válasz a2457 #108. hozzászólásáraHello! Másik topikban már kérdeztem. ha be kell jelenteni a fásítást a NEBIH erdészeti igazgatóságnak...akkor nem fogja az a művelési ág változtatását a földhivatalnál kérni??
Telepítési vázrajz és shape file szükséges hozzá...nehogy belefusson az ember egy jó gy pofonba...:/
A kollégának akit itt leírtál maradt szántó a szántó?
Moderálási elveink miatt törölve: 2016-12-04 15:33:43
Válasz Radocz #110. hozzászólásárahát azt már látod a bánat tudja.
jó 3-4 éves sztori.
Válasz a2457 #108. hozzászólásáraA kis öreg BI Hernádkak-ról?
Ha más add meg privátban az elérhetőségét.
Válasz a2457 #108. hozzászólására csak az a kár hogy nem lehet like-zni az oldalt mert most kapnál néhányat mert jól gondolkozól s itt nincs bérleti díjról szó csak művelésről
Válasz Radocz #107. hozzászólásáraalig hiszem, hiszem ez egy értelmes kezdeményezés volna.
teljesen átlagos esetben a mezőgazdasági oldalon ugyanazt a hozamot fogod kapni nagyjából mintha telibe művelnéd az egész táblát.
annyi hogy +ba ott lesz az értékes faanyag, talajmenti fagy, viharkár nem fog annyira érinteni, sem szárzság vagy állóvíz.
egy sokkal kiegyenlítettebb klímát fogsz kapni, gazdag talajélettel.
cserébe érteni kell a fához meg a mezőgazdasági kultúrnövényhez is.
a fagyökerek miatt sekélyműveléssel fogsz tudni dolgozni szinte csak, nagy méretű gépek kizárva.
legnagyobb gondod a talajtömörödés és a talajehordás megakadályozása lesz.
ha belevágsz, amit remélek hogy megteszel és sokan mások, akkor legfontosabb leszen minnél kisebb talajterhelésű masinát szerezni. széles, alacsony nyomású gumikkal szerelt masinát.
márha mezőgazdasági kultúrnövénnyel akarod köztesművelésben használni.
a megfelelő ritkítás és metszés elengedhetetlen, jártas szakembert keresni soha nincsen túl hamar.
általában szántóba ha ültetünk fát nem szoktak neki örülni hogy lazítózás nélkül én nem vállalom, és csak mély ültetéssel foglalkozom.
a minimum 70 centi mély széles egykésű lazító a fasor vonalában a minimum, többnek csak örülök. ültetési mélységnek meg minimum 60 centi.
csemetét is akárhonnan jön darabra átválogatom, átlag 20% selejtezéssel.
anyáznak rajta sokat, de aki belement az a végén megköszönte mind.
egy kisöreg volt az nagyon korrektül leírta hogy engem nemtud megfizetni de ha leírnám mit hogyan csináljon megköszönné.
ámen, be is tartott mindent, ott sepc 4 méterre lett furva mert volt hozzá neki gépje. (populus) csemetét elég nehezen tudott szerezni de végül lett, alig 35 centi látszott ki a földből ültetés után. de
lett is növekmény, a földjén megszűnt a minden évben rendszeres állóvíz is.
de persze nem szárad ki a talaj, csak hígsár helyett nedves föld van. ami művelhető. és termékeny.
Látom, nekem újra kellene születnem, hogy fele annyit tudjak, mint Ti hozzáértők.
Indul egy teljesen újfajta támogatás.
A meglevő szántó területet beültetem:
1., 2,5 m X 1 m fával. Ehhez kell a talajminta, hogy milyen fával.
2., Egy hektárba teszek egy pár sor fát valamint művelem a közét.
Legalábbis eddig ennyit értek a dologból.
Ha elolvasom a pályázati kiírást talán lesz több ész is, de bennetek jobban bízok.
Válasz Radocz #105. hozzászólásáraigen, de van előfeltétele.
sajnos a telepítéseket előszeretettel csinálják sokhelyen tuskózással és rigolszántással.
ami önmagában.. hát nem azt mondom hogy baromság, de vannak hátulütői amik végett én nem csinálok ilyet.
ugye úgy történik hogy egy nagyobb forgókotró kitépi a tuskókat, sok sok földdel együtt.
aztán jön egy bulldózer ami letolja a tuskókat a területről. namost.. amit szerencsétlen fa nagynehezen magaalá gyűjtött, azzal együtt fogja letolni.
az összes humuszréteg ami képződött megy szépen a levesbe. aztán még jó mélyen meg is szántják, és.. a talajfelszínről a bemosódott tápanyag maradványa is lekerül a szántás aljára, ami kedvez a csemetéknek 1-3 évig, viszont a talaj felszínén és a sekély gyökérzónában xar se marad.
amikor ilyen helyen csinálnak köztes művelést az nem éppen a legsikeresebb....
ha nincsen tuskózva, de rendesen vissza van vágva a tuskó, s csak lazítva van az másik kérdés. ott a rombolótárcsa befigyel talajelőkészítésnek, és ott nagyon jó termést lehet elérni.
mert megmarad a termőréteg és a baktérium élővilág a talajban.
cserébe lehet kűzdeni a sarjadással. gyökérről és/vagy tuskóról.
akác esetén ez figyelemreméltő kihívás..
még a legjobb eset ha nem akácról van szó, az ha tuskófúróval szét van forgácsolva minden tuskó és utánna megy át rajta a rombolótárcsa. annak illik 10-15 centi mélyen tárcsázni, elmegy gyengébb szántásnak is a munkája. fejből nemtudom mik a korlátok, paprikát tudom hogy megkeseredik ha akác közben van nevelve, illetva ha akác forgács van a földjében.
keserű tapasztalat volt rájönni :D
Válasz Matyi50 #86. hozzászólásáraErre gondoltam.
Igaz lehet, hogy ezzel a módszerrel nagyobb a hektáronkénti nyereség?
Válasz a2457 #103. hozzászólásáraerre még a friss telepítésben termelnek dinnyét vagy tököt
Válasz Radocz #80. hozzászólásárarégen az ápolás nem úgy ment mint most, hogy lecsapjuk szárzúzóval meg kaszával, esetleg vegyszerezünk, késeshengerezünk stb..
hanem kivolt adva köztes művelésre.
és kérlekalásan 2,7 es sorközben kukoricát termesztettek pl.
méghozzá kifogástalant, gyönyörűszép hatalmasat.
kölök koromban voltam énis törni kézzel, mert máshogyan nem volt szedhező.
a köztes művelés sokáig ment, de aztán lustábbak lettek az emberek.
tévhit hogy kizabálja a talajt a fa, éppen ellenkezőleg. ami viszont tényleg hazavágja az a túltenyésztett túlnemesített ültetvény.
a vízháztartást sem teszi tönkre a fa, és nem szívja el a többi növény elől a vizet.
a gyökere jóval mélyebbre hatol mint a szántőföldi kultúráké és megfogja a szelet is a fa. az árnyékolásból vannak gondok de pl. az akác éppenhogy gyér lombozatú és nemigen érződik a káros hatása az akácos fasornak.
másrészt pedig az akác levele nagyon burtális mennyiségű nitrogént tartalmaz, ha megnézed a nagy nitrogén igényű bodza szinte elmaradhatatlan velejárója az akácosoknak. és a legelő állatok mint a marhák, kecskék/bikrák, sőt még a disznó is imádja a levelét. jobb mint a lucerna. nagy a fehérje tartalma is.
4x4 es nyarast nem, de 3x3 mas nyarast láttam még nagyon régen amink a közét művelték úgy mint mezőgazdasági területet, kísérleti ültetvény volt. ugyanazt hozta mintha telibe lett volna mezőgazdasági terület, de az akkori gépesítéssel nehezen volt megoldható a kérdés. és semmiféle input anyag nem kellett a földbe.
nem is csodálom, a lehullott lombtól nemsokminden jobb.
valamint problémás volt a fametszés hulladéka és az egyébb munkálatok összeegyeztetése a mezőgazdasági ciklussal.
deszikátor használata is nehézkes volt, mivel a fára nem mehet rá.
ez a régi technológiák korlátja főképpen, máskülönben tökéletesen működik és remek megoldás a talajkimerülés elkerülésének érdekében.
aztán egy időben divatja lett a szűkebb sorközű telepítéseknek, ez a nemesített szaporító anyag hiánya tette szükségessé.
az elv az hogy sűrűre ültetnek, és a természetes versenyben alámarad úgyis aminek nem kívánatos a törzs formája és tisztítás/gyérítés alkalmával kikerül az ültetvényről. jellemzően 1 méter, illetve 1.5 méteres sortávval. azokban nem volt lehetőség köztes művelésre, részben ennek okán szűnt meg ez a tevékenység.
próbálkoztak retekkel, répával, de nemigen jött be a dolog a szűk hely miatt, nem tudták gazdaságosan betakarítani.
és persze csak kézi erővel művelhető.
namost amikor elfogytak a szorgos kezek és lettek a jobban szelektált szaporító anyagok elkezdett nőni a sortáv hogy minnél inkább gépesíthető legyen az erdőültetvény ápolása. most megint ott tartunk hogy drága az ápolás, megoldás kéne.
olajtökkel próbálkozott egy jóbarátom, meglehetősen jó eredményeket ért el de sajnos a főnökseggnek az orra túl kampós volt nem volt elég hogy nem kellett ápoltatni bérleti díjat akart fizettetni a köztes művelésért így abbamaradt a dolog.
amúgy nagyon szépen működött.
--
a tréfa megjegyzésem az erdővel és az ültetvénnyel kapcsolatban meg nem tréfa.
az ha ember ültet fákat csak a természet kicsúfolása és nem erdő, hanem egy telibe "vert" ültetvény. főleg ha elegyetlen, tehát csak nyárfa van benne vagy csak akác.
erdő nem nő rendezett sorokban kiválasztott fajokból. erdő nő magától, abból ami természetes úton odajut szaporító anyag, abból. a többi nem erdő. sose volt, és soha nem is lesz az.
Válasz Matyi50 #101. hozzászólásáraez 14 éves nemesnyár
Válasz JOSEY #100. hozzászólásáraHa akácról van szó,az nem fog 1m árkot figyelembe venni az idők folyamán :)
Illetve azt az árkot sokkal nehezebb tisztán tartani,mint egy sík sávot.Egyéb előírásként elképzelhető lehet,de nem sok köze van ahhoz a végcélhoz,ami miatt ilyen előírást hoznak. Gyökérterelésnek egy darabig jó.
Válasz Matyi50 #99. hozzászólásáramásik érdekes dolog, azt relevánsnak tartod, h a telepitett erdőt 1m mély árokkal kelljen körülvenni, a szántóföldi kulturák védelmének érdekében? amellett, h 5 m-es védősáv van hagyva .mert igy a gyökérzet nem nyulik alá a szf növények alá
Válasz JOSEY #98. hozzászólásáraMár pedig a készülő új erdőtörvény által beharangozott kategória lehet érdemes lesz erre a módra egyes helyeken!
a honi képletet nézve esélytelen lenne ilyen erdőben szántóföldi kulturát vetni, amig nincs lombja a fának friss ültetés után megoldható rövid ideig, de gondolni kell arra is, h van-e hozzá megfelelő sorközápológép, és az aratáshoz kombájn is , mert ugye max 4 soros kukoricaadapterekben lehet gondolkozni, ugyanigy vetőgép és sorközmüvelő, és még ott van a növényvédelem is,hogy ne sérüljenek meg a fák
Válasz Matyi50 #96. hozzászólásáranem mondtam, h én vagyok a szakértő , mint az előbb irtam vélük szoktam megbeszélni dolgokat.
Válasz JOSEY #95. hozzászólásáraNa jo,tényleg tanulj,de inkább ne beszélj hülyeségeket,mert kiröhög a szakma,ha Te szakértő vagy :D
Erdészet:(főnév) Az erdők kezeléséhez,ápolásához tartozó minden dolog,az erdőművelést tárgyaló tudomány.
Válasz Matyi50 #93. hozzászólásáratudod az erdészet sok-sok erdő összessége , ezért szép a magyar nyelv mert lehet szépen formázni
Válasz Matyi50 #91. hozzászólásárabetegesen? hátr én azt mondanám, h az erdészeti gépesités beteges, 50 éves anyon toldozott foldozott szerszámokkal szenvednek a dolgozók. azt mondjátok h nincs pénz rá.. érdekes drága erdőirtógépekre meg van, de furcsa
Válasz JOSEY #89. hozzászólásáraErdészetet? Még nem láttam erdészetet telepíteni... Talán erdőt..de inkább ültetvényt...
SZakértő? Ejjha
Válasz Matyi50 #90. hozzászólásáraszerinted honnét vettem?
Válasz JOSEY #89. hozzászólásáraBiztos értesz máshoz ...de az általad eddig leírt gondolatok nem épp hozzáértésről tanuskodnak,már megbocsáss.
A kérdésben nem a védőtávokról volt szó,meg nem arról hogy milyen tárcsa kell hozzá :D Betegesen reklámozod a cuccaidat már...
Arról volt szó,hogy valóban megéri-e,vagy csak kutatási tapasztalatok vannak vele kapcsolatban.
Válasz JOSEY #88. hozzászólásáraEz a fotó abból a cikkből van,amit belinkeltem ide ember