Gázolaj árak 644 Ft Benzin árak 625 Ft EUR 415.97 Ft USD 403.23 Ft CHF 443.85 Ft GBP 501 Ft

Fórum

Fakitermelés, erdők újratelepítése

Létrehozta: Pista58 , 2009-02-07 13:59:18

Kedvencekhez Segítség

4475 hozzászólás
#875 Északi
2013-11-12 20:43:59

Válasz #875. hozzászólásra

Az irodában nem hiszem hogy darálnak a fejesek , de hát próba cseresznye . smile thumbupcool

#874 Radocz
2013-11-12 20:32:05

Válasz #874. hozzászólásra

Köszi:

"NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen működő Részvénytársaság
5000 Szolnok, Kaán Károly utca 71."

Ez már közelebb van.

smile cowboy

#872 Északi
2013-11-12 10:22:51

Válasz #872. hozzászólásra

Azt pasz , de szerintem a fádat nem érdemes lehozni Monorra vagy Pusztavacsra mikor ép hol van a gép. Tuskót is ledarálja komoly szerkezet.

#871 Radocz
2013-11-12 09:59:22

Válasz #871. hozzászólásra

" az erdészetnek darálója van más faipari nagy gépe nincs. "

És a darálást, hogy vállalja? Van 40 q darálni valóm.
Vettem hozzá, egy darálót, de ha a nagyüzemi olcsóbb, akkor inkább pihenek.

Az aprítékot lakosság felé értékesíti-e? Ha igen, mennyiért?

smile cowboy

#870 Északi
2013-11-12 07:12:15

Válasz #870. hozzászólásra

Itt nálunk Nefag van , és vállalkozó csinálja a telepítést , a fa vágást , és a fahordást is ,és a többi gépmunkát is , az erdészetnek darálója van más faipari nagy gépe nincs.

#869 JOSEY
2013-11-11 22:40:13

Válasz #869. hozzászólásra

kétségkivül annak éri meg aki dolgozik véle éves szinten, akinek pár hektárja van az telepitteti az erdejét, nem éri meg beruházni semmilyen eszközbe. mi éves szinten ugy 8-10 legujabb fejlesztésű alapeszközt találunk ki, ezeknek vannap altipusai melyek kisebbek, nagyobbak, opcionálisan felszereltebbek.de ahogy megfigyeltem, az utobbi időkben az erdészetek jól leamortizálódtak, talajmüvelő és ültetéstechnikai,ápolási eszközökben, a kiállitásokon jobbára csak a "betakarítási" famegmunkálási eszközöket tolják előtérbe.

#868 Északi
2013-11-11 21:59:57

Válasz #868. hozzászólásra

És a 2 hektárjára vegye meg tőled pár milcsiért , nem éri meg neki. No persze egy nagy valakinek aki több 100 hektárt telepit egy évben annak megéri , na de ilyen kevés van.

#867 JOSEY
2013-11-11 20:48:28

Válasz #867. hozzászólásra

husángültetőgép nincs smile biggrinsuhángültető van, nos, a technológiám olyan az ültetőgépeimen, hogy durva viszonyok mellett is remek munkát végeznek. most készült egy brutális csemeteültetőgépem ami volt tölgyesben is tud ültetni, birja a gyűrődést

Nincs profilkép
#866 a2457
2013-11-11 17:30:29

nincsen gond a gödörfúróval, de csak lazítás után használható, a gyökerek miatt. úgy elég gyors megoldás. De, lassabb mint a husáng ültető gépek.

jobb eredési arányt tapasztaltak az elmúlt kb 20 évben folyamatosan gödörfúróval mint husángültetővel, arra azért már lehet mondani hogy elégséges adat, ha csak azt a 320 hektárt ahol én dolgozom veszem alapul már akkor is, s nem a teljes 800+ hektárt.

#865 kezdőhagymás
2013-11-11 10:55:57

Ne fúrjatok gödröket, mi már próbáltuk, csak elkeni az oldalát, nehezebben indul meg a fa, meg igen lassú munka.

Mi egy késes lazítóval meghúzzuk, abba nyomjuk a csemetéket.

Nincs profilkép
#864 Matyi50
2013-11-11 10:33:54

Válasz #864. hozzászólásra

hát tuskóba nem tudsz ültetni,csak mellé.. minimum 60-80centire smile crying.legalább a pásztákat kéne kijelölnöd és abból kiszedni a tuskót..sajnos a mesterséges telepítést másképp nem tudod megoldani,meg a kivitelt sem biztos,hogy el fogják fogadni így ellenőrzéskor..pláne ha az van előírva.smile unsure

#863 Gabesz2
2013-11-11 10:19:21

Válasz #863. hozzászólásra
Ültetés van előírva.
Jó a terület fekvése. Gépekkel lehet benne dolgozni. Túskózásban nem gondolkodom.
A pásztakészítést vagy csak simán a tuskók közé ültetést tervezem, ásóval.

Esetleg még gödörfúrásos technológia szoba jöhetne csak lehet a sok gyökér és tuskó gondot jelentene. Előnye lenne talán a kevesebb ápolás és sikeresebb kihajtás.
Itt lentebb azt írtátok, hogy a pásztakészítés keményfájú tuskók esetén nehezen kivitelezhető.

Nincs profilkép
#862 Matyi50
2013-11-11 10:02:51

Válasz #862. hozzászólásra

Terület fekvése? gépileg mozogni,húzgálni ezt azt lehet rajta?

Felújítási módra van előírás? Természetes felújítás nem jöhet szóba(gyökérszaggatás,vagy pásztaszerűen lazítókésezés)?

Ha géppel járható a terület, csemetével akarsz újítani,akkor mindenképp tuskózni kéne,aztán szántani,vagy lentebbi módon pásztát készíteni,hogy a sora közét tudd később géppel művelni pár évig!

Ha nem járható ez a mód,mert olyan a terület,akkor marad a kézi készülék.. padkázás,ékásó,kézi ültetés..

#861 Gabesz2
2013-11-11 09:53:05

Adott egy 2 ha nagyságú terület. Tarrvágott és ágfától tisztított. Egy éves hajtások vannak amiket le kell vágni. Ostorfa és egyéb fa fajokat kell visszaszorítani. Akáccal kell telepíteni az egészet.
Szerintetek melyik a legjobb a megoldás. Motoros fűkaszával letisztítani és elégetni a gallyakat és ásóval ültetni. Esetleg gödör fúrásos technikát alkalmazni.?
Vagy valamilyen géppel pásztákat készítetni és oda ültetni az akác csemetét?

Nincs profilkép
#860 Matyi50
2013-11-11 09:51:39

Válasz #860. hozzászólásra
Szuper kis masina. A hengert rögtön át is alakítanám oly módon,hogy némileg a pászta közepe felé kúpos legyen és első egy két évben,amíg megmarad ez a kis hullám, oda vezesse a vizet középre. smile wink

Nincs profilkép
#859 Moderátor
2013-11-11 09:38:09

Moderálási elveink miatt törölve.

Bakayd (3932)

2014-08-25 15:01:16

Nincs profilkép
#858 Moderátor
2013-11-07 08:13:34

Bakayd (3932)

2014-08-25 15:04:19

#857 JOSEY
2013-11-06 22:16:09

Válasz #856. hozzászólásra

valamelyik nap néztem egy ahwi pásztakészitő bemutatót, kétségkivül lépésben dolgozik, de az ültetőgép sem megy gyorsabban a pásztában

#856 JOSEY
2013-11-06 22:14:03

Válasz #854. hozzászólásra

szia!
nos azzal a technológiával amit én képviselek az ültetésben, suhángültetésről beszélve 80cm mélységgel számolva, tiszta telepítésben akár 10 ha!!!, ujratelepítésben, ahol a terület szennyezett maradhatott gyökérmaradványokkal ott 5ha a napi teljesítmény.
1 év alatti növekmény a gödörfúrásos technológiához képest átlagban 1m-rel nagyobb átmérőjű lombkorona, közel 100%os megfogantatási arány.
a keresztmüvelés rövid időn belül lehetséges.
kezelőszemélyzet 3+1 fő.

Nincs profilkép
#855 a2457
2013-11-06 21:11:42

ettől független amúgy, de tetszik a masina.
biztos vagyok benne hogy ezzel az előttem szóló is egyet ért, s nem kritizálni akarjuk a technológiát.

csak racionálisan gondolkodunk, s minden eszközt a neki megfelelő helyen alkalmazva nézünk jó szemmel.
biztosan sok fejlesztési munka volt ezt kitalálni, de lássuk be...
nem erdőművelésre való, mert túl nagy a teljesítmény igénye, túl lassú vele a talajelőkészítés, nem elég hatékony oda, kopásállóságával és üzemeltetési költségével is bajok lennének. .Illetőleg jobb berendezések is vannak kifejezetten erdészeti célra.

ugyanakkor valóban, oda ahol elég talajfelszín alá marni egy-egy tuskót, igen tökéletes masinának mondanám.

Nincs profilkép
#854 Matyi50
2013-11-06 21:04:49

Válasz #850. hozzászólásra

Huszonéve taposom a szakmát,láttam már ezt azt és csináltam is. Volt szerencsém ilyen maróhoz,azért írtam amit írtam. Bődületesen megfogja a traktort ,a TLT kihajtást leglább úgy igénybeveszi mint a vastagoló zúzó...
Azt meg nem nézi senki jó szemmel,ha egy hétig pörget egy hektárt egy ilyen gép egy 120-160lovas traktorral,pláne egy jó természetes eredetű akác vagy tölgy után ami nem is sorba van.

Tökéletes munkát végez ha talajszintre,vagy pár centivel az alá kell eltüntetni ,aztán lelépni,aztán ember legyen ,meg gép,aki utána abba művelni tud. Beton,térkő,gyepszőnyeg,vagy éppen út mehet rá,aztán kalap kabát,majd kirohad feltéve ha nem nyomja fel a burkolatot.

Nincs profilkép
#853 a2457
2013-11-06 20:33:27

hát hogy divat mitől lett azt nemtudom.
annyi biztos hogy akácban többet ártanál vele semmint használnál.
azt ugyan hiába marod le föld alá. pontosan ameddig lemarod, onnan kefesűrűen szépen felhajt az. azonkívül mindenhol ahol megsérted evvel a maróval.

a rigol eke drága mutatvány, de az mélyen be is forgatja a talajt.
sokkal mélyebben mint a marógép.
és sokkal gyorsabban is végez.

körmös tolólapos tuskózás éppenséggel akácban használatos, mert a körme megakad a gyökérben és jó hosszan fel is tépi. nézd meg élőben, 10 méteres gyökereket is feltéphet, mélyebbről mint ameddig a maró lemehet. bár ennek nem vagyok énsem híve, mert egyúttal letolja a frissen, a fák által képzett levélkomposzts talajréteget. nemigen okos dolog főleg homokon.

a nehéztárcsa sintén jó eszköz, de csak olyan erdőben ami nem annyira sarjadékony gyökérről. a tuskót megrendezi, vágja, fordítja kifele, tuskóról utána nemigen sarjad. igazán energia takarékos megoldás.

gödörfúrógépes ültetés.. hát azt nem nevezném drágának. :)
a helyzet az hogy gödörfúrózni nagyobb csemetéket szoktunk.
eleve kevesebb kell egy hektárra belőle mint ültetőgéppel.
azok a csemeték amiket gödörfúróval kell ültetni túl nagyok az ültetőgépnek eleve. emiatt sokkal kevesebb ideig szorul ápolásra az erdő, hamarabb zár a koronaszint. Számold ki, amit ültetőgéppel ültetnek azt utána a sorban kapálni vagy más módon kell gyomirtani, a sorközben tárcsázni. a kettő együtt 50 ezer ben áll meg / hektár /alkalom, évente 2 alkalommal. Ha gödörfúrózva van (rendesen) a csemete akkor éveket lehet spórolni az ápoláson. ráadásul úgy a gyökere le kell hogy kerüljön 60 centi mélyre, ott jobb eséllyel talál magának vizet. sajnos nem minden fafaj szereti ezt a megoldást. ugyanakkor ha rendesen van elvégezve a munka akkor a későbbi esetleges pótlások terhe is kevesebb, a csemeték sokkal jobb arányban maradnak meg mint ültetőgéppel.

namost ezután a talajmaró után csak ültetőgépezni lehet, 30 centire nincsen értelme gödörfúrózni. ékásó jöhet még szóba, de azzal "drága " ültetni mert nem lehet nagy csemetét. így tovább kell ápolni, több a csemete pótlás amit megkíván a terület.

A legolcsóbb még mindíg az altalajlazító és gödörfúró keveréke,
a lazító 50 ezerért megy egy hektárt (2.7m sortáv, gépi sorköz műveléshez), erre jön csemeténként 50 forint a gödörfúrásra.

Szerinted mennyi idő alatt érnél végig egy hektáron evvel, s mennyi pénzbe fájna az... a lazítóhoz elég a t-150 es erősen tuskós helyen is.

fenyvesben talán lenne létjogosultsága ennek a gépnek, de máshol nem használnám. roppant lassú, és nagyon energia igényes. fenyvesben is talán csak szerkezetátalakításkor, pászta készítésre.

talán még magvetés technológiában lenne értelme, de arra meg ottvan a rugóstárcsa.. azzal egyúttal be is lehet dolgozni a magot a földbe.

A helyzet az hogy közelsenem vagyunk eltájolva.
Saccra mennyi idő, és üzemanyag ezzel a berendezéssel mászóba végig kúszni egy hektárt ?

#852 Rönó
2013-11-06 20:06:46

Szia!
Mi az hogy "Divat"? A Te videóidon kívül még nem láttam ilyen tuskódaráló ketyerét.( Valószínűleg a saját tájékozatlanságom miatt) Felénk a K700+ tuskófóró-húzó kombó és a dózer a divat. Viszont haladnak is a munkával.
Üdv: Rönósmile thumbupcool

Nincs profilkép
#851 ICE
2013-11-06 19:37:17

Kocsányos tölgy makk érdekelne 10-15mázsa, ha valaki tudna segíteni előre is köszönöm!

#850 Északi
2013-11-06 19:03:05

Válasz #849. hozzászólásra

Én tuti lezárnám most.

#849 JOSEY
2013-11-06 19:01:34

Válasz #845. hozzászólásra

egy kicsit elvagytok tévedve az erdészeti müvelésben, akkor mondjátok meg, hogy mitől lett divat ilyen gépeket gyártani, forgalmazni és használni?
ennek a forgácsa nem hajt ki az tuti , olyanról már hallottam, hogy drága erdőmüvelés, abban bennevan a rigolozó szántás, körmös tuskózás, szupernehéz tárcsázás, gödörfúrógépes ültetés.... ezzel aztán az erdőgazda zsebe ki is ürült, pedig még a szaporítóanyagot meg se vette

Nincs profilkép
#848 Hubcika
2013-11-06 18:32:03

Üdv !
Köszönöm az eddigi segítségeteket, megkaptam 2 nap alatt a fakivágási engedélyt ( kis protekcióval).
Újabb kérdéseim lennének:
Mennyiért dolgozik egy tuskózó és az az utáni dózer óránként kb ???
A fát saját magunk fogjuk kivágni. Nem kell nagyon pontosan, csak hasra ütve. A terület homok, régen anyaggödör volt, most elhanyagolt és sokan szemetet hordtak a gödrökbe. Megvettem, rendbe szeretném rakni, mert bántja a szemem. A szemetet már összeszedtük. Gusztustalannak tartom ezt az emberi viselkedést, amit művelnek a lakóházaktól pár száz méterre az emberek.
Na mindegy, mert ha folytatódik, akkor az utat lezárom, mert az is az enyém.

Üdv

Nincs profilkép
#847 Matyi50
2013-11-06 18:21:41

Válasz #846. hozzászólásra

Garlon4E +gázolaj 1:1 arányban

Nincs profilkép
#846 Matyi50
2013-11-06 18:14:27

Válasz #845. hozzászólásra

Lassú? Az nem kifejezés... nameg egy hét munka után komplett TLT generál ,pláne ha jó méretes keményfa tuskókat kell marni.
Ez parképítésbe jó ahol nem lehet bontani burkolatot,vagy utat pl.,máshova nem. Ahol ez erdőben talajszint alá lemarja a tuskót,ott 5évig,vagy még tovább nincs semmiféle gépi munka,mert gyönyörűen szétszaggat mindent ha elkap egy ilyen rejtett tuskót.
Egy jó tuskófúró,na az már jó erdőre!smile cowboy

Nincs profilkép
#845 a2457
2013-11-06 18:14:16

sajnos továbbra sem tudom kierőszakolni hogy pontosan mi is lenne a vegyszer amivel kenetik a tuskókat..
pedig nem felejtettem el, de azt mondta a fővegyész hogy nem köti az orromra.. :(
amúgy tényleg nagyon lassú ez a fajta tuskó elmarás.
ami kevésbé hajlamos sarjadásra ott fölösleges is bármit csinálni a tuskóval. vissza szoktuk vágni aztán jöhet a lazító gépezet.
ezt a technikát talán fenyvesben szerkezet átalakításkor lehetne használni, de túl lassú. nemigen tudom elképzelni mire használják erdőművelésen belül.

#844 Rönó
2013-11-06 17:52:01

Válasz #839. hozzászólásra

Szia!
Ez azért szerintem is igen lassú! Ráadásul az akácféléknél még a szétszórt nyesedék is újrahajt. Nagy kiterjedésű erdőknél, illetve azok maradványainál egy nagy körmös tolólappal felszerelt lánctalpas dózernál nincs hatékonyabb. De ezt már előttem is írták igen bölcsen. Viszont szerintem a leghatékonyabb mégis a vegyszeres tuskó írtás lenne aminek a receptje viszont sajnos titkosítva van! Jövőre nekem is van 1 hektár akácerdőm tarvágásra!
Üdv: Rönósmile cowboy

Nincs profilkép
#843 Matyi50
2013-11-06 17:04:25

Válasz #843. hozzászólásra

hát nálam egyszer volt,de többet sosem lesz... smile whistlingsmile tongue

#842 JOSEY
2013-11-06 11:22:04

Válasz #842. hozzászólásra

furcsa az elméleted, mert éppen az erdőt művelők használják

Nincs profilkép
#841 Matyi50
2013-11-06 09:33:55

Válasz #840. hozzászólásra

Egy ilyen tuskómaró jó dolog,de nagy területen történő alkalmazása nem térül meg ,nagyon idő és energiaigényes...kertépítés,parkfentartás jól tudja használni,az erdőgazdálkodás már kevésbé.

#840 JOSEY
2013-11-06 07:47:40

Válasz #840. hozzászólásra

szia! azt nem tudom, de a gép árát igen, ez a modell is a mi fejlesztésünk

#839 Gabesz2
2013-11-06 05:34:03

Válasz #839. hozzászólásra

Mennyiért dolgozik egy ilyen gép bérmunkában hektárokban? Gondolom ez csak pásztákat készít a tarvágott erdőben és így lehet ültetni a csemetéket?

#838 JOSEY
2013-11-06 00:04:58

Nincs profilkép
#837 Schuszter
2013-11-04 12:05:22

Válasz #837. hozzászólásra

Köszönöm,ha lehet e-mailben megírnám pontosabban,nem én akarok telepíteni,csak a segítségemet kérték.Kissé túlbonyolított lett az ügy.Megadom az én elérhetőségemet,azon keresztül,ha megkapom,megírnám a levelet. schuszteristvan@freemail.hu

Nincs profilkép
#836 Matyi50
2013-11-03 23:23:43

Válasz #833. hozzászólásra
Szia! Összetett kérdés!
Szőlő művelési ágban van? Ültetvényen belül Te akarsz telepíteni kivágott szőlő helyére erdőt?
Amennyiben ültetvény,úgy nem valószinű,hogy működik a dolog.Minenképp az illetékes hegyközség illetékesétől kéne érdeklődni elsőnek,pláne ha a szomszédodban még szőlő van és te át szeretnéd minősittetni a területedet erdővé.

Nincs profilkép
#835 a2457
2013-11-03 21:16:25

Válasz #835. hozzászólásra

Részemről a megtiszteltetés.
Tudvalevő hogy rengeteg munkád lesz vele, s aki erdőt nevel, az nem öncélúan teszi. Hanem az utókornak teszi. Ez szükséges és elégséges feltétele annak hogy legjobb tudásom szerint válaszoljak ha módomban áll.
Aki erdőt nevel annak alanyi jogon minimum ennyi tisztelet jár.

Nincs profilkép
#834 szume78
2013-11-03 20:56:26

Válasz #832. hozzászólásra

Nagyon szépen köszönöm az összeszedett és számomra nagyon hasznos válaszod.

Nincs profilkép
#833 Moderátor
2013-11-03 20:00:06

Bakayd (3932)

2014-08-25 15:29:17

Nincs profilkép
#832 Schuszter
2013-11-03 19:42:57

Valaki szakértőtől szeretném megkérdezni,hogy erdő telepítésnél hány méterre kell elmaradni a szomszédtól? Ha a terület szőlő kateszterbe esik,kaphat e rá telepítési engedélyt?A körbe lévő szomszédokkal minden esetben kell e engedélyeztetni,aláíratni?

Nincs profilkép
#831 a2457
2013-11-02 21:39:42

ha jól értem akkor ez természetes újulat.
helyedben ~15 méterenként vágnék bele már most művelő utat,
3 méter széleset.
onnan vágj ki mindent.

a maradékot meg úgy kellene hogy a koronájuk ne érjen össze.
nagy üres foltok ne legyenek, ha lehet egységesen bontsad meg.
esetleg -bár kétlem, ha sűrű nőtt- lehet olyat csinálni hogy felmetszed őket. később meghálálja magát. de lehet hogy ahhoz még nem elég fejlett.

nemtudom magasságra mekkorák ezek a fácskák, és azt sem hogy a karvastagság pontosan mit jelent. ha lehet belőle kiszedni akkor a tűzifának valót nyilván kimented magadnak. a maradék hulladékot azt célszerű 2 művelőút közé középre betermelni, hogy később ne legyen útban. Egy évben 2 alkalommal kaszálni kell a művelő útnak hagyott sávokat. a kiszedett fákat -ha van mit feldolgozni belőlük tűzifának- érdemes kötegbe vagdosni. Kiszeded a művelőútnak hagyott részen a fákat, közben levágod azt a részét ami már biztosan túl vékony és nem hasznosítható. A megmaradt egyenes részt amit össze lehetne vágni esetleg tűzifának azt össze kell húzgálni kötegekbe és egyben átvágni, úgy a gyorsabb. aztán ha megvannak az utak akkor lehet a megmaradt részt is megbontani, közben az útkészítés hulladékát lehet betermelni a végleges helyére, a 2 művelőút közé félúton.

igazából kéne azt is tudni hol fekszik ez a nyaras, milyenek a talaj és víz viszonyok, mennyire szeles hely stb...
ha jó helyen van akkor elég sűrűn meg lehet, és kell is piszkálni.
akkor egyenes hengeres törzset fejleszt. ez van ahol 2 évente jelent munkát, van ahol ritkábban. ha egylépésben túlsokat veszel ki akkor egyrészt felveri a lágyszárú vegetáció, másrészt elkezdheti benőni a lékeket, magyarul túlnagy koronát növeszt.
ha nem szedsz ki eleget akkor meg nekiáll öngyérülni, elpusztul magától aminek mennie kell, és kapsz eredménynek egy áthatolhatatlan nagy dzsumbujt idővel amit sokkal rosszabb kitakarítani, és az eredménye sem lesz jó semmire mert csak száradt/korhadt anyagot fog adni amit kínlódás kiszenvedni, ha meg otthagyod később lesz útban.

ezek azok a munkák amiket csak befektetésként szabad értelmezni.
ameddig kicsik a fák addig szinte csak hulladékot fogsz termelni, semmi olyat ami értékkel bír. de ez a befektetett munka fog gyümölcsözni időről időre újra és újra, minden alkalommal több lesz a hasznosítható faanyag belőle.

Nincs profilkép
#830 szume78
2013-11-01 21:38:54

Egy 5 éve tarvágott nyárfás szépen kihajtott, de nagyon sűrűn. Mi lenne a normális távolság a fák között? Most már karnyi vastagságnál tartanak, de nagyon nyúlnak a sűrűség miatt.

Nincs profilkép
#829 Hubcika
2013-10-30 08:30:43

Válasz #829. hozzászólásra
Köszönöm a korrekt válaszokat Mindenkinek !
Üdv
Hubcika

Nincs profilkép
#828 a2457
2013-10-30 00:19:13

Válasz #828. hozzászólásra

kikell tuskózni, de még úgy is fog hajtani.
akácot lehet úgyis telepíteni hogy szecskázott gyökér darabokat szórak csak el, arról is kihajt.
tudom hogy Te kiírtani akarod, azért írom hogy tudjad, ha a tuskókat ki is szedik, és elásod 60 centire az egész mindenséget, még akkor is lesz valamennyi kihajtás.
szerkezet átalakításkor az akác egy átok :)

igértem már másnak is hogy utánnajárok mivel kenetik velünk a tuskót, hogy ne sarjadjon, de nemigen hajlandó a vegyészúr megmondani az összetételt. más anyagot nemtudok ami valóban a tuskó sarjadást meggátolná.

akácról ha szerkezet átalakítás van akkor tuskót ki szokták tépetni, aztán jön egy naaaaagy bulldózer, és letolja a terepről. ennek a tolólapján alul fogak vannak, egyúttal rengeteg gyökeret is kifésül a talajból.
aztán jöhet a rigoleke/nagytárcsa.
kalapácsos zúzó , talajmaró, ilyenekkel kár próbálkozni, leszecskázza a gyökerét és szépen szétszórja. mint a kefe, olyan sűrűn hajtana csak ki tőle.

Nincs profilkép
#827 Hubcika
2013-10-29 20:56:36

Szóval a másodikat.
Köszönöm válaszod.
3-4 hét az nem kevés idő, akkor már hó lesz.
Megpróbálom ismerőssel intéztetni, hátha...
Egy 6 ha- os területből 2 ha gödrös / fás rész, mely csúnya semmire nem való, a többi kaszáló már most is. A fa kitermelése után gyepet csinálnék belőle.
Apropó... kituskózni szükséges az akácot, ha a tuskó kap 60-70-80 cm talajréteget? Elrohad, vagy kisarjad ennyi földrétegen keresztül is?

Üdv

#826 Vasutas01
2013-10-29 17:34:44

A 2. nyomtatványt küld be, 3-4 hét és jön vissza lepecsételve, aláírva. Nekem a rétemhez kellett.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Több mint háromszázezer fiatalt segíthet a munkáshitel
Több mint háromszázezer fiatalt segíthet a munkáshitel
Szabad felhasználású, kamatmentes és a gyermekek után törlesztési kedvezmény is...
Dinamikus a szója térnyerése
Dinamikus a szója térnyerése
Aktuális piaci információk a hazai szójatermesztés helyzetéről és...
ARNI 7 m gabonacsiga
ARNI 7 m gabonacsiga

220.000 Ft

Challenger MT 875 E
Challenger MT 875 E

29.000.000 Ft

Darus fás pótkocsi
Darus fás pótkocsi

13.500.000 Ft

TRAKTOR INTERNATIONAL 533
TRAKTOR INTERNATIONAL 533

1.650.000 Ft