Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 403.23 Ft USD 385.36 Ft CHF 429.18 Ft GBP 486.85 Ft

Fórum

Falugazdászok

Létrehozta: Norberto26 , 2012-01-21 10:33:52

Kedvencekhez Segítség

3579 hozzászólás
Nincs profilkép
#179 Norberto26
2012-04-13 19:24:34

Válasz #173. hozzászólásra

szia
A családi gazdasághoz pár link:
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100326.KOR
http://nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/ugyfelszolg/regiok/kozepdunantul/archivum_kdr/csaladigazdasagok.html

#178 kulakman
2012-04-13 19:13:58

Válasz #176. hozzászólásra

Szerintem a kérődző programba csak akkor jelentkezzél ha 2010jun1 és 2011jun 30 között legalább 190 napig volt a birtokodban hús vagy húsjellegű 8 hónapnál idősebb nőivarú állat, ez vonatkozik a szarvasmarhára, juhnál pedig fenti időszakban anyajuhként (támogatott) formában birtokodban volt.

Szerintem!!

Nincs profilkép
#177 Pilátus
2012-04-13 18:39:36

A közös őstermelői nem elég??? Nálatok szívességi ill családi földhasználat van gondolom...ha csak ezeken a földeken akarsz gazdálkodni és nem akarsz még bérelni és élni az elöbérleti jogosultságoddal mint családigazda akkor nincs értelme...miből jött ez az ötlet pályáznál az állami földekre és ezért lenne az állat is???

#176 colizoli
2012-04-13 18:31:27

Meg egy másik kérdés. A kérödzö szerk. átal. támogatasnál most kell nyilatkozni konkrétan, hogy mit akarunk, vagy csak arról kell nyilatkozni, hogy akarunk valamit es evkézben eldöl, hogy mit.smile helpsmilie

#175 colizoli
2012-04-13 18:27:47

Válasz #174. hozzászólásra

A földek nagyrésze az én nevemen van, de nekem hivatalosan semmi közöm a mg-hez.Anyu nevén fut minden a támogatások és az adozás is. Anno régen csinaltunk egy ilyen földhasználati bejegyzést, hogy ö csinálja.
Hirtelen ennyi.

Nincs profilkép
#174 Pilátus
2012-04-13 17:09:48

Válasz #173. hozzászólásra

Elöbb mond el mi a jelenlegi felállás...nálatok

#173 colizoli
2012-04-13 17:08:10

Sziasztok

Tudna valaki nekem esetleg egy linket ahol éssze van foglalva a családi gazdaság jogi és gazdasági háttere. Mert ebbe akarok beleugrani de sehol se találok egy részletes összefoglalot, hogy egyszerően erdemes-e.
smile helpsmiliesmile helpsmilie

Nincs profilkép
#172 Pilátus
2012-04-13 17:01:38

Válasz #171. hozzászólásra

Na ná mert nincs is más választásuksmile biggrin...az én gondom még mindig az amit alább le is irtam a vetésforgó...a támogatásigénylő program még mindig nem jelez hibát ha napra után naprát vetsz (mivel go dolom idén is megvan a tavalyi vetés szerkezet arendszerben a területadatokkal) ...??? Több mint valoszinü ami azt jelenti ha valaki a negyedik évben is kukoricát vett azt nem is veszik észre sehol,csak ha helyszini ellenőrzést apna...amire max 5 százalék az esély,de ha tavaly vagy elötte volt valakinél helyszini akkor nulla százalék az ellenörzésre...lehet ugy cserélni földet gazdálkodok közthogy a földhasznlti bejelentést ne kelljen tenni a földhivatalnál???A vetésforgó kötelezetség megszünik ha más lesz a támogatás igénylö...és termelő az adott parcelán...Azt nem lehet sajnos megtenni,hogy ezekre a területekre nem igényel valaki támogatást ,mert akkor azért büntetik meg(a teljes trületen kell betartani a hmkát és ezáltala vetésforgót...) mert adott be igénylést a területresmile scared

Nincs profilkép
#171 Norberto26
2012-04-13 16:14:23

Látom az E-kérelem beadás most mindenkit lefoglal.
Hogy halattok? Nálunk szállingóznak az ügyfelek. Az új jogcímekről mi a véleményetek? Kérődző szerkezetátalakítási támogatásom még nem volt, mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott tám. már volt. A kárenyhítő rendszerbe szépen jelentkeznek be a gazdák...

Nincs profilkép
#170 Pilátus
2012-04-05 18:14:59

Válasz #158. hozzászólásra

Erről mondana valaki véleményt akár privátban is...Továbbá a most elfagyott napra után sem rakhatok újból kukoricát ha eddig is kukorica volt három évig ???Az elözményeket már írtam...Jó lenne ha erre reagálna valaki ,főleg mi a megfeleő cselekvés ha beszalad valaki egy ilyen vetésforgó problémába amivel eddig a kutya se foglalkozot ,de van egy olyan érzésem ,hogy most ez lesz az mvhnak a kegnagyobb slágere...smile sweatdrop

Nincs profilkép
#169 Norberto26
2012-04-03 19:43:54

Holnaptól elvileg beadhatóak lesznek a kérelmek....

#168 Radocz
2012-04-03 09:42:18

Válasz #165. hozzászólásra

Köszi!

AKG-klub folyt.

smile cowboy

Nincs profilkép
#167 Pilátus
2012-04-03 01:54:16

Válasz #161. hozzászólásra

A nyunyusnak szóló 158as ajánlatom remélem megfelelő szerinted is??? Mindeki másnak akinek már megvan a vetőmagja és érzi,hogy gond van ez az egyedüli Helyes Mezőgazdász Magatartássmile devil...röviden csak ennyi; hmm,hmm"...smile innocentsmile biggrin

Nincs profilkép
#166 VakLóaBakon
2012-04-02 18:06:44

Válasz #151. hozzászólásra

Azért egy dolog mintha kimaradt volna az alábbi vitából. Nevezetesen az, hogy a területalapú egy támogatás aminek feltételei vannak. A feltételek be nem tartása szankcióval jár. Adott esetben 3 évi kukorica monokultúra után ütött be egy jónak látszó 5 éves üzlet. A SAPS feltételek szerint ez nem mehet. Nem kell igényelni a támogatást és kész. A feltételeket nem véletlenül találták ki (nem állítom, hogy átláthatóak, sokszor ésszerűtlenek is) a kettő együtt nem megy és kész. Sokaknak tetszett az AKG-ra meghirdetett pluszpénz 2009-ben, de a szigorúbb vetésváltási szabályok miatt (napraforgó gyakorlatilag csak egyszer az 5 év alatt)nem mentek bele. Sztem nem is bánták meg.

Nincs profilkép
#165 SAPSifüles
2012-04-02 13:53:33

Válasz #163. hozzászólásra

50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet
5. § (3) b) a vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni, ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést az egységes kérelemről szóló rendeletben foglaltak szerint bejelentette;

29/2012. (III. 24.) VM rendelet
(2012. évi egységes kérelem rendelet)
13. § Az ügyfélnek az egységes kérelemben szereplő bejelentett tábláin történt másodvetésről, annak megtörténtét követő tizenöt napon belül értesítenie kell az MVH-t az adatváltozás bejelentésére szolgáló elektronikus felületen.

#164 ARES-826
2012-04-02 12:52:39

Válasz #162. hozzászólásra

Köszi a kiigazítást!! Ezzel is többet tudok!!smile smilesmile smile

#163 Radocz
2012-04-02 12:51:01

Válasz #155. hozzászólásra

"A tavaly novemberi másodvetést tavaly novemberben kellett volna bejelenteni, ugyanis a másodvetésről annak megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelentést tenni."

Szerintme nem a vetést, hanem a bemunkálást kell jelenteni. (előtte 15 nappal).

A mélylazítás időpontját az elvégzés ...... talán előtt vagy hogy is van ez? A rendeletet kellene elolvasni, mert most fejből nem megy.

smile cowboy

Nincs profilkép
#162 SAPSifüles
2012-04-02 12:40:06

Válasz #160. hozzászólásra

2010-től nem adható az energianövényekre kiegészítő támogatás.

Nincs profilkép
#161 SAPSifüles
2012-04-02 12:36:33

Válasz #157. hozzászólásra

29/2012. (III. 24.) VM rendelet
3. § (4) Az ügyfél az egységes kérelemben köteles megjelölni az általa hasznosított összes támogatható és nem támogatható mezőgazdasági területet. A bejelentési kötelezettség az egyes támogatási jogcímekre vonatkozóan meghatározott, minimális támogatható méretet el nem érő mezőgazdasági táblára is vonatkozik.

Ha egyáltalán nem adsz be kérelmet, akkor a bejelentés elmulasztását támogatáscsökkentéssel nehéz szankcionálni, de mulasztási bírság kiszabása - teljesítésre való felhívással egyidejűleg - már lehetséges.

#160 ARES-826
2012-04-02 10:26:29

Szerintem az energia növények termelésénél nincs KM továbbá plusz pénz is jár érte!!! Lehet rosszul tudom???????smile blinksmile blinksmile blink

#159 Mézga
2012-04-02 09:24:51

Válasz #158. hozzászólásra

és ha valaki nem igényel idén és véletlenül beveszik bázisévnek ezt az évet?

Nincs profilkép
#158 Pilátus
2012-04-02 08:41:01

Válasz #157. hozzászólásra
Látom másoknak is lesz ezzel próblámája...De miért is,mert ez egy idözitett bomba,mivel az mvh területalapu támogatást kezelö rendszer ill program ugy rossz ahogy van...nem jelzi ki hibának ha rosszul tervezted a vetésforgodat ami miatt viszont késöbb az egész támogatásodat is elveszik...erre megy a játék ez az i gazság...az akgé is ugyan igy tele van ilyenekkel még azt is meg merem kockáztatni hogy szándékosan egy gazdálkodo szervezettel sem volt egyeztetve egyik sem, mi meg mint a birkák csak bologatunk és nyugodtan hátradölünk és azt hisszük minden rendben van,de nem...Ébreszt őő és riadóó azonnal mindenkinek,tessék átnézni négy evre vissza menöleg minden igénylést tábla szinten,na lesz itt idén káossz amlyen még nem volt..................{a te estedben sem az a megoldás,hogy nem adsz be kérelmet,mert attol függetlenül az egész területedre be kel tartanod a hmkát...a megoldás az hogy más néven igényled a támogatást és átjelented a terület integrácos szerzödéssel ,vaaaagy a valoságban is pihenteted a területet is erre igényelsz támogatás...de idén jobban jár mindenki ha nem vet semmit

Nincs profilkép
#157 nyunyus
2012-04-02 07:50:31

Kedves SAPSIfüles !
KM-el kapcsolatban mi van akkor ha nem adok be egy évben támogatási kérelmet?Tudják hogy én mit vetettem abban az évben?

Nincs profilkép
#156 Pilátus
2012-04-01 19:25:22

A zöldtrágyának miért nem felene meg a repce???Ezt idén tárcsáztam a mustárt meg szinte mindjárt ahogy kibújt a földből...De keressük a megoldást még akkor is ha nem lesz támogatás...A helyes eljárás az e,hogy a kérdéses területekre azt jelöljük majd be ,hogy nem kérünk támogatást vagy ,mert valoszinü ilyen kod lesz ,de olyan nem ,hogy igen kérem idén is ezt vetettem és döntsék el önök jár e vagy semsmile innocent...tényleg mi a kód amikor ugy döntesz nem birod betartani helyesgazdálkodás követelményet,van ilyen idén is??? Mi van akkor ha a mostani naprások vetése nem kell ki ill elfagy ez ugye két külön téma...és természetesen nem fognak viszmajorért visitani csak egyböl nyomják bele a kukoricát mert idöt nem lehet vesziteni,csak esetleg támogatást ami nekem idén majdnem sikerültsmile blushingsmile biggrin

Nincs profilkép
#155 SAPSifüles
2012-04-01 18:51:27

Válasz #154. hozzászólásra

50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet fogalom-meghatározása szerint:
másodvetés: a főnövény után a következő gazdálkodási év első növényének vetéséig betakarított, vagy zöldtrágya-növényként talajba forgatott kultúra;

A tavaly novemberi másodvetést tavaly novemberben kellett volna bejelenteni, ugyanis a másodvetésről annak megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelentést tenni. (A betárcsázott repce megfelel a fenti definíciónak?)

Igen, a mustár, mint zöldtrágya növény után negyedik évben is lehet kukoricát termelni.

Nincs profilkép
#154 Pilátus
2012-04-01 17:38:32

Egy pillanat az ide i egységes kérelem adatváltozás lapon,vagy tavaj a novemberi repce vetést be lehet novemberbe jelenti a tavaji kérelem novemberi modositásával neten keresztül...Ezek szerint ahol a nagyüzemek egyből mustár vetettek és azt bizony már az első tiz centi magaságnál be is forgaták azok nyugodtan vethetk bele kukoricát a negyedik évben is,főleg hogy már vetik és ez egy kicsit iritál...már nem az hogy ők vethetnek hanem az hogy én nemsmile devil Ezt pedig ha tisztáznánk még hogy ha összel bárki belehuz valamit az aratás napján a tarlóba és azt kelés után beszántja az mindent vethet tavasszal és ne kaphat semmilyen szankciót...

Nincs profilkép
#153 SAPSifüles
2012-04-01 17:04:37

Igen, ha a vetésforgóra vonatkozó előírások megsértésével érintett táblák bejelentett területe:
- a megengedett ideig tartó monokultúrás termesztést követő első évben ("helyrehozható" minősítés) meghaladja az összes bejelentett terület 50 %-át, illetve
- a megengedett ideig tartó monokultúrás termesztést követő második évben ("maradandó" minősítés) meghaladja az összes bejelentett terület 25 %-át,
akkor a szankció mértéke 100 %.

A területalapú támogatás éppen a különböző előírások miatti bevételkiesést, illetve többletköltséget van hivatott pótolni.

Valóban nincs másodvetés bejelentésére vonatkozó kötelezettség, de éppen ezzel tudnád a szigorú előírást "lazítani". A másodvetés bejelentésére az Egységes kérelemben, az Adatváltozás felületen van lehetőség.

Nincs profilkép
#152 Rebel
2012-04-01 16:17:52

Válasz #142. hozzászólásra

"ha nem müködik a rendszer, akkor hátradől a székében, ha lejár a munkaideje hazamegy. vannak természetesen kivételek, aki késő estig, hétvégén is csinálja a dolgát"

Ha az első csoportba tartozol az se tetszik a termelőnek,ha a másikba akkor előbb-utóbb bekrepálsz.

Vagy hat éve az ideg összeroppanás szélére,majd a közepébe kerültem az akkor még a kézi rajzos rendszernél mert napi 10-12 órát rajzoltam-írtam 5 héten át megszakítás nélkül. Iszonyatos idegi terhelés volt.Feketén beszereztem effedrin tablettákat,hogy ne legyek álmos.Annyira pörögtem,hogy nem bírtam leállni.A kérelembeadás után 3 hónappal aztán kipurcantam.Ideg és érrendszeri tünetek .Szorongás-álmatlanság-magas vérnyomás-önpusztító gondolatok.
Két és fél évig antidepresszánsok ,s a mai napig vérnyomás csökkentők.Jutalom egy havi plusz bér.Nem tudtam neki örülni.

Megérte szerinted Mézga?Mert úgy érzem nekem nem.Nem vagyok hajlandó az országos átlag sokszorosát csinálni-max a dupláját.smile blink

Nincs profilkép
#151 Pilátus
2012-04-01 15:19:48

Köszönöm...Röviden aki napra után naprát,kukorica után a negyedik évben is kukoricát akarna vetni nem kap semmit...Konkréten akkor a mostani valóság ,itt van elöttem egy szerződés ami hosszu távra szól,öt éves amiben bioerőműnek termelnék silókukoricát ,száz nap aztán darálás és kész ,pénz a számlán ....Ezt nem írhatom alá mert földalap nulla lesz,most ne játszunk a zöldrágyás játékokról ja és a megnemfelelésben nem számit,hogy egyszer siló vagy árrú kukorica az csak kódok miatti megkülönböztetés...Természetesen nem hazai erőműről van most szó...Tovább megyek azokon területeken ahol kitárcsáztam a repcét ,ott sem termelhetek kukoricát mert előtte is az vol...Mielőtt még ezen valaki csodálkozna ill megbotránkozna emlékeztetek mindekit tavaj volt olyan kukorica terület amit ugy hívtak GMO...Természetesen a repce vetést nem jelentettem be sehová mert nem tudok ilyen felületrő ill kötelezettségről mivel nincs akg-ém és a visszmajor bejelentéssel nem vagyok ill voltam hajlandó foglalkozni ,mert nevetséges céco lenne valamit nem került semmibe ,mivel nem szoktam vetőmagot venni semmiből,hangsúlyozom semmiből ,magamnak elöállítok mindent ,igaz ezzel néha megizzadoksmile sweatdrop

Nincs profilkép
#150 SAPSifüles
2012-04-01 13:41:40

Válasz #148. hozzászólásra

A 2007.04.04 dátum arra utal, hogy ez a törvény közlönyállapota, de a 9. § s) pont egy későbbi módosítás során került a törvénybe. (2009.01.06-tól hatályos szöveg tartalmazza)

Nincs profilkép
#149 SAPSifüles
2012-04-01 13:39:26

Válasz #147. hozzászólásra

Nem attól szándékos, hogy titokban vagy bevallottan, hanem attól, hogy tudatában voltál annak, hogy előírást sértesz.

s)szándékosság, súlyos gondatlanság (a továbbiakban együtt: szándékosság): a mezőgazdasági és vidékfejlesztési intézkedésekkel összefüggésben szándékosnak minősül az ügyfél, illetve az általa igénybevett közreműködő, képviselő magatartása, amennyiben az ügyfél vagy az általa igénybevett közreműködő, képviselő tudatában van annak, hogy a tanúsított tevőleges magatartás vagy mulasztás az intézkedésekkel összefüggésben az ügyfél számára a jogosultság jogosulatlan megszerzése, annak fenntartása, illetve az intézkedésekkel összefüggésben jogosultságának bármely eleme vonatkozásában kedvezőbb elbírálást biztosít, mint a tanúsított tevőleges magatartás nélkül;

A KM szankció mértéke akkor 100 %, ha szándékosság mellett mindhárom szempont szerinti besorolási érték 5.
Az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet 3. számú melléklete alapján az 50 %-os területarányt meghaladó meg nem felelés minősítése: súlyos (5), nagymértékű (5), maradandó (5).

Nincs profilkép
#148 Pilátus
2012-04-01 12:15:27

Nagyon ne tetszik itt valami nekem,mert pont az s pont hiányziksmile biggrin

Nincs profilkép
#147 Pilátus
2012-04-01 12:04:49

Oké,de nekem ez még mindig nem tiszta...Egyszerűsitem,ha naprát napra után vetek és az egyszerüség miatt ezt az egész területen,mert most a maximális veszély érdekel akkor a forgo sértés miatt elenyésző lenne a szankció , de a szándékoság amit erre biztosan ráhuznak peddig nem titokba hanem előre bejelentve teszed akkor a földalapú támogatás teljes egészét elveszik...Igen vagy nem???

Nincs profilkép
#146 SAPSifüles
2012-04-01 11:30:45

Válasz #144. hozzászólásra

A 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelet meghatározza a szankció mértékének megállapításának módját, számszerűen a 2.számú melléklet tartalmazza.

Az egyes meg nem felelések vonatkozásában el kell végezni a súlyosság, mérték és tartósság szerinti besorolást, a besorolási értékek 1, 3 vagy 5 lehetnek. Ezek kombinációjához van rendelve a szankció mértéke, gondatlanság (1-3-5 %) vagy szándékosság (15-20-50-100 %) függvényében.

A szándékosság megállapítása sem önkényes, azt a 2007. évi XVII. törvény 9. § s) pontja definiálja.

#145 Mézga
2012-04-01 10:51:58

Válasz #144. hozzászólásra

silókukoricának más a kódszáma, lehet a program is másnak tekinti. de ha kombinálnád cirokkal, akár egy sorban a hatból, akkor már biztos nem lenne gond

Nincs profilkép
#144 Pilátus
2012-04-01 10:23:29

A probláma ott kezdődik,hogy a gazdálkodó saját maga nem döntheti el,mert erre nincs információ...Vagyis kit kellen megkérdezni,hogy válaszoljon rá??? Vagy tudtok erre egy kis időt szánni és utána nézni???Nem pontos számokat várnék csak nagyságrendeket pl öt ven százalék,száz százalék...Mert ötven százalékot bevállanék gondolkodás nélkül (még én is ha ilyen helyzetbe kerülnék) ha siló kukoricára sikerelüne megeggyezni egy nagy céggel ami elég necces még ez ,de három honap után lenyomják a területről és ki is fizetik akkor nincs miről beszélni...Csak ezt a reszletet kéne tudni végre,de különben ez nem az ötödik év csak a negyedik lenne ,mert 2008 ban búza volt...Persze egyből mindere rá lehet fogni a szándékoságot ez az ami mindekinek a feje felett loghat ,ez a másik ami nagyon szabad kezet ad az MVHnak és van egy két fórum társunk aki épp most ezzel szenved más okból kifolyolag...

Nincs profilkép
#143 Norberto26
2012-04-01 09:36:41

Válasz #141. hozzászólásra

Azért mondja ezt mindenki, mert nincs számszerűsítve a szankció mértéke. A mérlegelésnél sorba vesznek pár dolgot(szándékosság, tartósság, mérték), aztán kialakul az összeg is...
Azt hogy az MVH végül milyen összeget von le, azt csak ők tudják. Márcsak azért sem mondanék összeget, mert hiába számoltam már összeget valaha is az ismert tények tükrében, soha nem az jött ki végül határozatban. Kiindulópontok vannak, ezek bárhol megtalálhatók, ennek ismeretében a gazdálkodó maga dönti el, h bevállalja e, vagy nem.
Mindenesetre a gazdaság teljes területén nem tartani be a vetésváltási szabályokat, elég necces dolog. Ráadásul ha idén is kukoricát vetnél az adott táblába, akkor már 5. éve lenne, így ha tavaly nem is, de idén már a szándékosság és az ismétlődés is felróható számodra.

#142 Mézga
2012-04-01 09:19:22

Válasz #138. hozzászólásra

azért keresem meg muszályból, mert amikor kérdésem volt valamilyen ügyben, akkor széttárta a karját. a támogatási kérelmeket nem csak a falugaszdászok adják be. ha nem müködik a rendszer, akkor hátradől a székében, ha lejár a munkaideje hazamegy. vannak természetesen kivételek, aki késő estig, hétvégén is csinálja a dolgát. az meg a rendszer hibája, hogy ilyen kevés idő áll a rendelkezésre a kérelem beadásakor. nem tudom mi akadálya van, hogy januárba kezdődjön. a rendszer is jobban bírná

Nincs profilkép
#141 Pilátus
2012-04-01 09:16:26

Okéé ezt értem ezt mondja mindeki...Deee mennyi is a szankció amit az ember esetleg bevállal nyiltan és hivatalosan,ez itt a kérdés amit még senki nem mert felelőséggel megválaszolni...Teljes területü vetésforgó sértésről beszélünk most,2009,2010,2011,2012-ben mindig kukorica,ez az ami nem tiszta senkiben és nagyon-nagyon jó lenne ha ezt most meghatároznánk...Mert ha az a válasz ,hogy az MVH mérlegeléssel dönti el akkor valami nem jól működik...

Nincs profilkép
#140 Norberto26
2012-04-01 08:48:16

Válasz #139. hozzászólásra

Kedves Pilatus
Ajánlanám figyelmedbe az 50/2008. (IV.17). FVM rendeletet. Az ellenőrzéskor térinformatikai vizsgálat történik, majd helyszíni szemle. A vetésváltás szabálya esetében referenciaév a 2008-as év, az akkor az adott területen szereplő növény lehet a támaszpont. Az adott terület előéletébe beleszámítanak a másodvetések is. A megnem felelés alapja táblaszinten kerül meghatározásra, de arányosítva a gazdaság összes területéhez.

Nincs profilkép
#139 Pilátus
2012-03-31 23:39:37

Válasz #116. hozzászólásra

Az enyémét is???smile devilsmile biggrin De most komolyan ill inkább egy kicsit kisarkítva,tudjátok e mennyi a szankció ha valaki pusztán gazdasági megfontolásból ugy dönt ,hogy kukorica után megint kukoricát vett amikor a vetésforgó miatt már nem lehetne ...Vagyis megsérti a vetésforgót és ez az egész területére teszi 100hektárból száz hektáron,semmiféle viszmajor vagy egyébb rendkivűli esemény nélkül...Itt most senkit nem szeretnék erre buzdítani ,de a szélsőséges időjárás ,sőt egyre inkább rendkívüli miatt jó lenne tudni mindenkinek mikor milyen döntést hozhat,amikor gyorsan kell dönteni esetleg pillanatok alatt,még ha ez anyagilag fájdalmas is...

Nincs profilkép
#138 VakLóaBakon
2012-03-31 22:58:29

Kedves Mézga!

A saját ügyeidet, belátásod szerint intézed ott ahol akarod. Úgy érzem, a falugazdászodat csak muszályból keresed meg. A saját kérelmed neked fontos, érthetö, hogy neked sem mindegy kiben bízol meg. De fordítsunk a dolgon. A falugazdik többsége tényleg érez valamit amit felelősségnek hívnak. De akinek durván 6 hét alatt kell tényleg százmilliós támogatások ügyében segíteni (több százas ügyféllétszám!), annak ki is tart, és milyen fegyvert a homlokához? Ha elbaxik vmit akkor hogy fog újra a gazda szemébe nézni? Akkor mire lehet vki írígy?

Rebel:

Az őstermelői státusz, mint adózási fogalom, sztem egyre nagyobb problémát okoz az államnak is. Mert ugye mindenkit, még a legálisan kevesebbet fizetőket is szorítani kell egy kicsit jobban. Ahogy mondtad, küszöbön az új őstermelői szabályzás ahol nem csak a 3 éves hosszabbítási lehetőség van meg hanem az őstermelők tényleges ellenőrzésének is meg lesz az alapja. Cél, hogy ténylegesen csak az legyen őstermelő aki megfelel a törvényi definíciónak. Vö: X.Y őstermelő hogyan árul narancsot és spanyol paradicsomot a piacon?

Nincs profilkép
#137 Rebel
2012-03-31 20:34:48

Válasz #134. hozzászólásra

Az összes falugazdászi munkakörömhöz tartozó hatósági munkák közül az őstermelői igazolványok körüli hercehurcát tartom a legkellemetlenebb,szükségtelen ,túl bürokratizált papírgyártásnak.
Bőven elég lenne ha a vállalkozói ig.-hoz hasonlóan egyszer kéne kiváltani,s csak az esetleges változásokat bejelenteni.

Továbbmegyek.Szerintem ebben a formában az őstermelői rendszer egy elavult intézmény.1997-ben -amikor még/már az Agrárkamaránál gazdajegyzők voltunk-mindössze 3 azaz három átmeneti évre tervezte az akkori kormány,felváltva az addig meglévő 1millió Ft.ig adómentes kistermelői rendszert.Az indokok közt szerepelt a szolgáltatók alacsony számlaadási morálja/ lsd.átalány adózási forma választhatósága/.
Azóta eltelt 15 év,s igazából nem tett egyik kormány sem semmi átütőt,csak rakosgatták hozzá az adminisztratív /termelő-falugazdász részről egyaránt/,járulék és adóterheket.
10 ügyfelemből 9 azt mondja,hogy inkább fizetne eladáskor azonnal egy átalány összeget ha nem kellene bajlódni az adminisztrációval.
Jelenleg itt tartunk,s tán a Darányi terv szerint jövőre már új igazolvány lesz,s lehetőség lesz 3 évre újítani.

#136 jani6
2012-03-31 19:24:19

Válasz #135. hozzászólásra Örüljünk,hogy van ilyen szolgálat! Gondol egyet a kormány és pénzessé teszi ezt is! Akkor sem szólhatunk egy szót sem.Rajtunk kívül nincs még e szektor ,akit így elkényeztetnek!smile hammer

#135 Czanik Sanyi
2012-03-31 18:50:27

Válasz #133. hozzászólásra

Azt kihagytad, kikerüli a sort, s megy be mintha otthon lenne... Jártam már így igaz a nem itthon hanem a központban..

#134 Mézga
2012-03-31 18:37:08

Válasz #133. hozzászólásra

én is úgy gondolom, hogy aki kap valamiféle szolgáltatást az fizesse meg. de lejjebb említettem, hogy mlyen ügyekben járok falugazdásznál. kicsit nem értem, hogy az őstermelőit minek kell minden évben meghosszabbítani, mikor adószámom van és elektronikus úton negyedévente kell áfabevallást csinálni. a cégeknek se kell évente hosszabbítani. a gázolaj jövedékiadó is egy kicsit túl van bonyolítva, amit nekem csak leigazol a falugazdász. bár irigykedve hallottam, hogy valahol totál megcsinálják a gazdáknak. és hallottam azt is, hogy valahol még szaktanácsot is adnak

Nincs profilkép
#133 Rebel
2012-03-31 18:04:02

Válasz #132. hozzászólásra

"látom olyan vagy te is, mint a többség. irigy. neked ez a munkahelyed és nem tartja senki oda a fegyvert a fejedhez, hogy ott dolgozzál. lehet menni kapálni is napszámba. ha fizetni kell a gazdáknak valamiért, akkor fizetnek. amiért meg nem kell, azért meg ugye miért is fizetnének"

Kedves Mézga!
Akinek nem inge....
Egy nagyon is lehetséges jövőbeni helyzetről írtam.
Az én termelőim 90-95 %-a tisztességes szerény körülmények között élő gazdálkodó.17 éve vagyok szolgálatban értük-mellettük.Úgy érzem tisztelnek ,szeretnek,s adnak a szavamra ,véleményemre.Úgy kb.800 millió-1mrd Ft között igényeltem nekik évente az utóbbi 6 évben.
Egyáltalán nem vagyok irigy a sorsukra.

Én azt tartom pofátlanságnak,ha a kedves zöldbáró azért jön hozzánk mert a jól fizetett szaktanácsadója/ akiért plusz pontot kapott az AKG-ban/ épp nem ér rá beadni se SAPS-ot,se a monitoringot,se a gazdálkodási naplót.Ráadásul felkészületlenül ,s legalább kétszer kér módosításra is időpontot,mert otthon "véletlenül" belebarmolt a kérelmébe.
Miatta kell órákat várnia a többieknek.Mindig követelőzik,s magas C-n kezdi a mondani valóját,s nem ismer se Istent,se embert.A félreértések elkerülése végett erre az 5 %-os csoportra gondoltam.Akárhol dolgoztam min. ekkora arányban mindenhol ott vannak.Te ide tartozol?

Falugazdászként az a véleményem,hogy az adófizetők pénzéből fenntartott falugazdász hálózatot/ vagy nevezzük szaktanácsadóknak/ nem az államnak,hanem azoknak kéne fenntartani akik a hasznát élvezik a rendszernek.

#132 Mézga
2012-03-31 12:14:17

Válasz #128. hozzászólásra

látom olyan vagy te is, mint a többség. irigy. neked ez a munkahelyed és nem tartja senki oda a fegyvert a fejedhez, hogy ott dolgozzál. lehet menni kapálni is napszámba. ha fizetni kell a gazdáknak valamiért, akkor fizetnek. amiért meg nem kell, azért meg ugye miért is fizetnének

Nincs profilkép
#131 Norberto26
2012-03-31 12:04:53

Válasz #129. hozzászólásra

A G0002-est csak aktualizálni kell, főleg telefonszám miatt. Vagy te mire gondolsz? Én megkérdeze volt-e valami változás adatokban, ha nem-ennyi...

Nincs profilkép
#130 Rebel
2012-03-31 11:31:47

Válasz #125. hozzászólásra

"Kérdés, hogy a rendszer jövőhéttől megfelelően működik-e, mert errefelé igen nagy a sürgölődés..."

Ha nem műkszik bepakolod őket későbbre.Jún .9 a határidő!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Adómentesség és áfavisszatérítés: Évet értékelt Orbán Viktor +VIDEÓ
Adómentesség és áfavisszatérítés: Évet értékelt Orbán Viktor +VIDEÓ
A lépések az élelmiszerárak csökkentésére, a családok támogatására és a...
Fagy és csapadék segíti a növényeket – így alakul az időjárás a következő napokban
Fagy és csapadék segíti a növényeket – így alakul az időjárás a következő napokban
A következő napokban fokozatosan enyhül a hideg, keddtől pedig újabb csapadék...
Ile de France
Ile de France

220.000 Ft

Műtrágyaszóró
Műtrágyaszóró

260.000 Ft

HATZENBICHLER 7,5 m-es függesztett gyomfésű,  MTZ kategória
HATZENBICHLER 7,5 m-es függesztett...

1.950.000 Ft

Vicon tárcsás fűkasza
Vicon tárcsás fűkasza

1.500.000 Ft