Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 403.23 Ft USD 385.36 Ft CHF 429.18 Ft GBP 486.85 Ft

Fórum

Falugazdászok

Létrehozta: Norberto26 , 2012-01-21 10:33:52

Kedvencekhez Segítség

3579 hozzászólás
Nincs profilkép
#129 Rebel
2012-03-31 11:28:01

Válasz #127. hozzászólásra

A plusz az a kicsiknél is plusz,majd 30db után belejövünk.Inkább a G002 módosítások basszák el az időt,mert gyakorlatilag a gazdák 85-90%-a érintett.

Nincs profilkép
#128 Rebel
2012-03-31 11:25:31

Válasz #119. hozzászólásra

Inkább a parcellaszám ami megfogja az ügyintézést.50 fölöttivel nehéz haladni.
Nagygazdáim többségben AKG-s ügyfelek is egyben.Mondjuk mehetnének a tanácsadójukhoz is mert van nekik.Így pofátlanul spórolnak.smile karateka
Amúgy meg június 9-ig van idő.Rohadtul nem sajnálom az utolsó pillanatban jelentkezőket.

Más.
Teszteltem a gazdákat,hogy ha jövőre nem lenne FG hálózat mi csinálnának ilyenkor.
-Kérdezték,hogy én vállalnám-e pénzért.
-Persze- mondtam terület és bonyolultság szerint 1-2 %-ért.
Látni kellett volna az arcokatsmile scared.Nagyon azt éreztem,hogy egy 500 e-1 millió Ft-s kérelem nem ér nekik 5-10.000 Ft-t.

Nincs profilkép
#127 Norberto26
2012-03-31 11:16:33

Válasz #126. hozzászólásra

Nálunk is így lesz. De elég sok mindent kell most felvinni egy kérelemben, ami a több parcellások esetén kitolja az egy kérelemre fordított időt. Gondolok itt hozam/növény, új jogcímek...

Nincs profilkép
#126 Rebel
2012-03-31 11:10:26

Válasz #123. hozzászólásra

"átlag 4-600 kérelem beadása lett leosztva a falugazdász+kamarai hálozatra.A volt adminisztrátorok visszahivva közmunkásként de kérelmet nem adhatnak be."

Nem kell betojni.Annyit adsz be amennyi a munkaidődbe belefér,s nem többet,mert kivérzel idő előtt!!!
Szépen adogatom az időpontokat napi nyolc órában félóránként egyet.Már április 20 után járok.
Én gázolajat nem csinálok,őstermelőit csak nagyon indokolt esetben a beadás időszakában.
A gázolajra volt a gazdáknak volt rá 3 hónapjuk ,s van még négy évük.Most első a SAPS.

Nincs profilkép
#125 Norberto26
2012-03-31 11:10:22

Válasz #124. hozzászólásra

Kérdés, hogy a rendszer jövőhéttől megfelelően működik-e, mert errefelé igen nagy a sürgölődés...

Nincs profilkép
#124 Norberto26
2012-03-31 11:09:16

Válasz #123. hozzászólásra

Az is szép mutatvány. És mindenre kevesebb idő jut, mint tavaly, noha a februári hírek szerint 2 és fél héttel korábban indult volna a kérelem beadási időszak.

Nincs profilkép
#123 nyunyus
2012-03-31 10:35:07

Nálunk Hajdúban a nagy leépités után átlag 4-600 kérelem beadása lett leosztva a falugazdász+kamarai hálozatra.A volt adminisztrátorok visszahivva közmunkásként de kérelmet nem adhatnak be.

Nincs profilkép
#122 Norberto26
2012-03-31 08:37:40

Válasz #121. hozzászólásra

Igen vannak segítőkész falugazdászok...felénk ebédelni sem mennek egy-két kérelem beadása között elmajszolnak egy-két szenyót:)
Hisz, első az ügyfél:)
Ezért szereti itt mindenki őket a legjobban:)

#121 Mézga
2012-03-30 20:22:09

Válasz #120. hozzászólásra

falugazdász sose adta be a kérelmemet. örülök ha meghosszabbítja az őstermelőit és a gázolajat lestemplizi.
hallom máshonnan, hogy vannak nagyon jó, segítőkész falugazdászok

Nincs profilkép
#120 VakLóaBakon
2012-03-30 20:13:16

Válasz #119. hozzászólásra

Akkor az egy szupermen, vagy lehet, hogy kamarai tanácsadósmile rolleyes?
A változásokat meg majd megtapasztalod ha elkezded beadni a kérelmedet.

#119 Mézga
2012-03-30 19:58:53

Válasz #117. hozzászólásra

a napba belefér a 2-3 óra. nem hiszem el, hogy egy átlagos 150-300 hekis gazdának 2-3 óra a kérelem beadása. nem lehet átlagosítani. olyan nagy változások már nincsenek egy kérelembe. át kell írni a növényeket és néha a területhatárt. van olyan ismerősöm, akinek 20 hekije 30 helyen van.
nálunk a falugaszdász 9-kor elkezdi az ügyfélfogadást lightosan, délben ebédel 1-ig. utána elmosogatja a tányérját még egy fél órát.

Nincs profilkép
#118 VakLóaBakon
2012-03-30 19:38:24

Válasz #117. hozzászólásra

A friss hírek szerint:
- Az 50 ha-os korlát csak a cégekre vonatkozik, az egyéni vállalkozóra még nem. A 300 ha-os ev. családi gazdálkodó még belefér.
- Több probléma lesz sztem a 10 ha feletti, a kockázatkezelési közösbe kötelezően bekerülőkkel,
- ugyanezekkel, amíg elmagyarázod, hogy kérhet támogatást a biztosítási díjra,
- mert persze, ha kap 65% támogatást a biztosításra akkor kötni fog, de a közösbe nem fog belépni, pláne nem 3 évig, már a 10 ha alattiak,
- a kérődző szerk. átal.- prg.-ról nem is beszélve. Mire elmagyarázod Mariska néninek, hogy a bocik után jár plusz pénz, ha elmegy egy műkörmös tanfolyamra. Nem röhög, komoly!

Nincs profilkép
#117 Rebel
2012-03-28 19:37:57

Egyébként én személy szerint jogosnak találom -találnám az ilyen diszkriminációt.
20-30 db olyan kérelmem van évente amit 150-300 ha-s gazdák kezdeményezésére készítek el,s az átlagos 20 perc helyett két-három órámba is kerül.
Azt már nem is említem,hogy még ma is létezik a körzetemben egy-két TSZ jogutód aki velem szeretné megcsináltatni a 2-3000 ha -os kérelmét.S még csak nem is próbálnak "megnyerni"smile rolleyes.

Azonban azt tartom valószínűnek ,hogy az 50 ha fölötti gazdákét nem technikai közreműködőként,hanem kizárólag meghatalmazottként csinálhatjuk.S ekkor megint adtunk a szarnak egy pofont.

Nincs profilkép
#116 Rebel
2012-03-28 19:27:01

Válasz #110. hozzászólásra
"kizárólag
annak a kérelmezőnek az esetében járhat el technikai közreműködő, aki:
...c) az egységes kérelem alapján a 2011. évben megállapított területe nem haladja meg az 50 hektárt."

Hétvégén és 16.00 után vállalom az 50 ha fölöttieket is.
"Vatikáni gazdák kíméljenek! "smile whistling

Nincs profilkép
#115 Norberto26
2012-03-28 14:13:38

Válasz #114. hozzászólásra

Nálunk holnap. holnapután lesz oktatás. A vizsgára kiváncsi leszek:)
Meg, hogy mely ügyfelek kérelmét nem lehet megcsinálni.
Április 2.-án már sztem élesben csináljuk.

Nincs profilkép
#114 nyunyus
2012-03-27 16:26:38

Nálunk MVH-ás oktatás még nem volt,állitólag április 2-án lesz a kamarásoknak.Most folyik az egyeztetés,hogy ki melyik települést csinálja majd.

#113 Radocz
2012-03-26 17:21:28

Válasz #112. hozzászólásra

"Ha az 50 hs felett gazdálkódó cégeknek, vállalatoknak egyéni vállalkozóknak"

A cégeknek már régen kötelező volt nyitni ügyfélkaput.

Nem kell ezt ilyen komolyan venni, mert egyszerűen megoldja mindenki a magáét. Szerintem.
smile cowboy

Nincs profilkép
#112 Norberto26
2012-03-26 15:02:45

Válasz #110. hozzászólásra

Ha ez tényleg így fog alakulni, nagy viszhangja lesz...Ha az 50 hs felett gazdálkódó cégeknek, vállalatoknak egyéni vállalkozóknak maguknak kell csinálni, az ügyfélkapu nyitásáról már rég értesíteni kellett volna őket, ha esetleg nincs nekik, mert biztos van olyan.

#111 Radocz
2012-03-26 12:40:56

Én úgy látom, hogy nem változott semmi.

A megmaradt falugazdászok többet fognak dolgozni.
Aki nem bírja a sorban állást, keres egy hozzáértőt és együtt beadják.

"Amennyiben a gazdálkodó technikai közreműködőt kíván igénybe venni, minden esetben – függetlenül attól, hogy 2011-ben adott-e megbízást technikai közreműködésre – időben gondoskodjon a 2012-es EK beadására vonatkozó, technikai közreműködés igénybevételéről szóló nyomtatvány kitöltéséről."

Ezt ha valaki nem érti, akkor nyisson magának ügyfélkaput és mintha saját maga végezné a beadást elkészítik együtt.(tanácsadó, könyvelő, unoka, stb).

Mondottam volt, mi már évek óta így csináljuk.
smile cowboy

Nincs profilkép
#110 VakLóaBakon
2012-03-26 12:34:51

Válasz #109. hozzászólásra

Egyetértek. A mai közlönyben megjelent egyébként a rendelet is (29/2012 VM(III. 24.)). Még nem volt időm átnézni, de ezen a részen megakadt a szemem:

5. § (1) Az egységes kérelem benyújtásánál, valamint az adatváltozások bejelentésénél kizárólag
annak a kérelmezőnek az esetében járhat el technikai közreműködő, aki:
a) egységes kérelmet még nem nyújtott be,
b) természetes személy, vagy
c) az egységes kérelem alapján a 2011. évben megállapított területe nem haladja meg az 50 hektárt.

Az MVH tájékoztatóból meg ezen:

Amennyiben a gazdálkodó nem rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval
a)technikai közreműködőként igénybe veheti falugazdászát, vagy agrárkamarai tanácsadóját,
b)meghatalmazhatja falugazdászát, vagy agrárkamarai tanácsadóját,
c)meghatalmazást adhat saját tanácsadójának.

Szóval egyszerűbb nem lett.

Nincs profilkép
#109 Norberto26
2012-03-26 12:16:07

Válasz #108. hozzászólásra

Na meg mit jelent az a mondat, hogy minden idők egyik legnagyobb kérelemkezelési időszaka következik....nem hinném, hogy durvább lenne, mint tavaly, tavalyelőtt.

Nincs profilkép
#108 Norberto26
2012-03-26 12:15:06

Válasz #107. hozzászólásra

És vajon mennyire biztos kézből származó információ volt. Ez a baj. hogy soxor ellentmondásos információkat lebegtetnek. Szerintem most nagy a csend ekörül, több helyen számítanak a falugazdik munkájára. De azért ha az mvh honlapján megjelent szöveget nézitek, már nem csak a kamarai tanácsadókat nevesítik, hanem a falugazdikat is, ráadásul első helyen.

Nincs profilkép
#107 VakLóaBakon
2012-03-26 10:56:14

Egy újabb érdekesség:

Az első kommentet olvassátok.

http://agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/6935-egyseges-elektronikus-kerelmek-aprilis-2-an-nyilik-meg-a-kitoelt-feluelet

Nincs profilkép
#106 Rebel
2012-03-15 08:36:14

Válasz #105. hozzászólásra

Semmi!Valszeg keverik a hrsz-hoz tartalmazó földrészletet a parcella fogalmával.smile rolleyes

Nincs profilkép
#105 VakLóaBakon
2012-03-07 14:09:36

Válasz #99. hozzászólásra

Nem az 50 M érdekes, hanem, hogy mindenkinek, még az őstermelőknek is el kell-e végeznie az üzemben lévő vesz. ag.-ok azonosítását és ha a rendelet szerinti küszöbérték negyedét ez meghaladja ún. üzemazonosítást is el kell végeznie és becsöngetni 100e Ft.-ot.

Nincs profilkép
#104 Rebel
2012-03-07 14:02:46

Válasz #103. hozzászólásra

Eddig úgy éreztem,hogy mind az FMI,mind a ÉBAI részéről ha segítségről volt szó akkor nyögve köhécselve,de próbáltak segíteni.
Pár hete kifejezetten úgy érzem,hogy elhallgatnak információt,s ezzel akadályoznak.A kamarások meg pofátlanul magabiztosak a nagy semmire.

Nincs profilkép
#102 Rebel
2012-03-07 13:46:07

Válasz #100. hozzászólásra
Igaz,de 400 db helyett nem bírok 600-at megcsinálni.
Egy pár hete rossz előérzet gyötör.smile karateka

Nincs profilkép
#101 Norberto26
2012-03-07 13:45:08

Mit takar pontosan ez a katasztrófavédelmi hozzájárulás?

Nincs profilkép
#100 Norberto26
2012-03-07 13:43:21

Én is csodálkoztam minek tesznek fel ide falugondnoki videót:)
Viszont a monitoring rendelet, ami hoivatalos-ott technikai közreműködőként a falugazdászok vannak nevesítve első helyen:)
Bár tavaly én is csodálkoztam mikor felhívtam pesti MVH-központot E-kérelem beadás közben AKG-ügyben, és kamarai tanácsadót kapcsoltak...
Hát mutassuk meg nekik most területalapú közben...akit lehet halásszatok el, bár nálunk inkább falugazdászhoz jönnek.

Nincs profilkép
#99 Rebel
2012-03-07 13:40:31

Válasz #97. hozzászólásra

Nettó 50 millióig mentes ,ha jól tudom?

Nincs profilkép
#98 VakLóaBakon
2012-03-07 13:39:29

Válasz #97. hozzászólásra

A cím lemaradt:

http://www.agrarkamara.hu/AMagyarAgr%C3%A1rkamarah%C3%ADrei/tabid/118/Default.aspx?udt_495_param_detail=23148

Nincs profilkép
#97 VakLóaBakon
2012-03-07 13:33:35

Válasz #95. hozzászólásra

Visszavonni?? Érdekes ötlet de ez csak az ellen javára válna.

Más kérdés: mit tudsz a márc. 31-ig határidős "katasztrófavédelmi hozzájárulásról"?

Nincs profilkép
#96 Rebel
2012-03-07 12:58:39

Válasz #94. hozzászólásra

http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-Mar-csak-nehany-nap-van-a-kotelezo-E-monitoring-adatszolgaltatasra/20120307-18968/

.....azért legalább itt történt volna egy megemlítés,kiigazítás.

Nincs profilkép
#95 Rebel
2012-03-07 12:54:59

Válasz #94. hozzászólásra
Hogy lehet visszavonni?smile rolleyes
Jókor szólsz mársmile bored!Egy csomót megcsináltam.Holnapra van még 10-15 oszt csókolom.A többit küldöm a "kollégákhoz"!
Nálunk a kamaraiak nem nagyon tépték magukat, eddig akit ismerek 2-3 db-t csinált.S ezért még jutalmat is kapnak.Dicsekednek is vele.

Nincs profilkép
#94 VakLóaBakon
2012-03-07 12:06:42

Válasz #92. hozzászólásra

Nicsak-nicsak, most láttam az MVH honlapján a monitoring tájékoztató vége felé:
"A monitoring adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben az MVH központi ügyfélszolgálata és az agrárkamarai tanácsadók nyújtanak segítséget."
Szóval a fg.ok nem monitoringolnak/-hatnak? smile confused
Ártalmatlan aprócska jelek amik egyszer egy nagy bűzös egésszé állnak majd össze.

BNC! A falugazdász nem falugondnok!!!

#93 BNC
2012-03-06 22:30:00

Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjátadó friss videója:

Nincs profilkép
#92 Rebel
2012-03-01 18:36:37

Válasz #91. hozzászólásra

Helló Nyunyus!

Ezt mire értetted?
Van már valami infód a korábban említett megállapodásról?

Nincs profilkép
#91 nyunyus
2012-03-01 17:21:30

Akkor igy már érthető ,hogy a kamara miért van most preferált helyzetben.A SAPS beadásnál majd kiderül mennyit tudnak majd megcsinálni.

Nincs profilkép
#90 Rebel
2012-02-29 19:07:34

Azt hiszem Ángyán tanár úr távozása,s a tegnapelőtti nyilatkozata után mindenki számára bebizonyosodott,hogy a hálózat körüli történések nem véletlenszerűek.
Ráadásul Raskó nyilatkozata egyértelművé tette,hogy a nagyüzemi lobbi totálisan átvette a hatalmat a narancsligeten belül is.

Nincs profilkép
#89 Rebel
2012-02-29 19:07:33

Azt hiszem Ángyán tanár úr távozása,s a tegnapelőtti nyilatkozata után mindenki számára bebizonyosodott,hogy a hálózat körüli történések nem véletlenszerűek.
Ráadásul Raskó nyilatkozata egyértelművé tette,hogy a nagyüzemi lobbi totálisan átvette a hatalmat a narancsligeten belül is.

Nincs profilkép
#88 Norberto26
2012-02-27 17:56:31

Válasz #87. hozzászólásra

Na, már éppen ideje. Kivi vok mikor lesz képzés. De sztem majd csak ha lejár a monitoring.

Nincs profilkép
#87 nyunyus
2012-02-27 16:37:29

Holnap lesz egyeztetés MVH-KAMARA-FMI között!

Nincs profilkép
#86 VakLóaBakon
2012-02-27 11:34:50

Válasz #85. hozzászólásra

A 2012. évi SAPS beadásban sztem. biztos a fg.-ok részvétele. Az MVH jóslása szerint már március közepétől indulni fog.
A 2013-as már smile confused

#85 Radocz
2012-02-27 09:32:31

Válasz #68. hozzászólásra

"Szerintetek előfordulhat az,hogy nem veszünk részt az idei SAPS-igénylésben?"

Ha jós lennék, aszt mondanám, igen előfordulhat.

Lesz egy csomó hibásan beadott, és sok MVH beidézés, ami problémaként egy évvel később fog jelentkezni.

Ezt egy páron látjátok, látjuk előre, de mi Magyarok nem arról vagyunk híresek, hogy akarjuk előre látni a rosszat.
smile cowboy

Nincs profilkép
#84 totma
2012-02-26 19:09:02

Teljes mértékben egyetértek veled.Ráadásul mi tavaly be voltunk vonva a sertés és szarvasmarha KM ellenőrzésekbe is.Elég volt helyre rakni a dolgokat,hogy mindenki meg legyen elégedve.

Nincs profilkép
#83 Rebel
2012-02-26 17:42:27

Szerintem meg csak és kizárólag az vezérelte a VM-et uraló állatorvosi lobbit,hogy az akkor 600 körüli FG hálózatot maguk alá rendeljék,s a válság miatt előre látható leépítéseknél lehessen kikhez nyúlni.
Ezt volt ahol könnyebben lehetett nekik csinálni/ lsd.Hajdú-Bihar/ volt ahol nagyobb volt az ellenállás.
Semmilyen gazdasági,szervezési,szakmai megfontolást nem lehetett,s a mai napig nem lehet felfedezni a döntések mögött,csak és kizárólag állatorvosi érdekeket.

Nincs profilkép
#82 totma
2012-02-26 10:53:33

Szerintem először el kellett volna dönteni,hogy mit akarok csinálni.És ha minden feltétel adott az átalakitásra akkor hozzányulni a régi rendszerhez.

Nincs profilkép
#81 Norberto26
2012-02-26 09:24:44

Válasz #80. hozzászólásra

A meglátások jók. Arra a kérdésre, hogy miért kellett a fg.-kat átteni az ÉBÁI-hoz, az volt a válasz, mert az AKG-hoz kapcsolódó KM ellenőrzések ledokumentálása könnyebb. Nem nagyon értettem, hisz a km ellenőrzés 2010 nyarán volt utoljára, legalábbis itt felénk, és nincs annyi akg-s ügyfelünk. Másrészről miért egyszerübb a ledokumentálás??-ezt sem értem. Ezzel a lépéssel egy rakás bizonytalanság keletkezett mind az ügyfelek, mind a fg-ok részéről. Meg költségtakarékossági okokból történt, de kérdezem én...az ÉBÁI ugyanugy költségvetési szerv, ráadásul egy intézményen belül. Az FM ellátja a szakmai felügyeletet, tulajdonképpen az ÉBÁI ki is jelentette, hogy nem kíván a fg.-kal foglalkozni, így is ugyanúgy minden dolgot az Fm-mel intéznek továbbra is.
A Darányi-terv szerint a jogszabályok egyszerűsítése a cél, nem is lenne hülyeség. És végre a feladatvégzést normális eljárásrendekkel kialakítani, újra gondolni milyen feladatok legyenek a fg.-nak, stb.Ezmiatt is sztem vissza fogják tenni a fg.-okat a z FM-hez, hisz így a reális, átlátható.
Meg hát minden megye más, értem itt azt, hogy nem minden megyében azonos ügymenetek vannak. Valahol egy fg.-ra sokkal több termelő jut, valahol kevesebb. A járások kialakításával valahol megoldható a járásonkénti 2 fg. de valahol még a 4 is kevés sztem. A fg. utazó ügysegédek lesznek, vagy bent ülnek majd egy irodában a járási hivatalokban.
Szóval alakuljon ki egy jól bevált rendszer, és ne legyen bizonytalanság, rendezzenek mindent(béreket, km-kereteket)és jó lesz megint.

Nincs profilkép
#80 VakLóaBakon
2012-02-25 20:30:27

Most, hogy újra több ember figyeli a topicot, szeretnék egy elméleti kérdést feltenni, egy kis közös „agymenésre” buzdítani. Hozzátéve, hogy nekem így látszanak a dolgok „lentről”, ha vki „feljebb” többet tud, az bátran szóljon bele.
A jelent, sajnos ismerjük, de mi lehet a jövőben?
A "rém"hírek szerint a járások már idén beindulnak...

1/a. A fg.-ok maradnak a járási kormányhivatal keretében az ÉBÁI alatt, marad a jelenlegi leosztás – esetleg csökkentett létszámmal. – Valószínűség elég alacsony.
1/b. A fg. hálózatot visszaveszi/visszakapja a jelenleg a szakmai felügyeletet ellátó megyei FM. – Valószínűség még alacsonyabb.
2. A járási kormányhivatalok az államigazgatási ügyeket átveszik a polgármesteri hivataloktól. Az ügyek jelentős részét a járási kormányablaknál lehet majd intézni, de egyes ügyekben, amelyek sok embert érintenek helyi szinten, a településeken is marad ügyintézési lehetőség, ideértve a fg. ügyeit is. Vagyis a települések egy részén „korlátozott hatáskörű” kormányablak lesz. Itt a helyi viszonyokat jól ismerő fg.-ok egy része alkalmazható, persze átképezve több ügytípus vitelére is.
3. A fg.-ok hatáskörébe tartozó ügyeket a járási k.ablaknál lehet majd intézni. A fg.-ok egy (kis) részét átveszi a járás, a többinek lapát. Ez valószínű lehet, mert a pletykák szerint pl.: az ősterm.-i igazolványokkal kapcsolatos jogszabályokon (több évre érvényes ig.-ok), valamint a gázolaj jöv. adóval kapcsolatosakon is (igénylés alapja a SAPS) változtatni akarnak még idén. Vagyis a hatáskörök egy része megszűnik.
4. A lapátra tett fg.-ok egy részét viszi a kamara. /A kamara jövőjéről is lehetne hosszan polemizálni…/ Ahol már nem kormánytisztviselők hanem egyszeri munkavállalók lesznek. A kamara mindenesetre jól jár, mert egy képzett, az államigazgatásban jártas (alapvizsga, szakvizsga) gárdát kap. Már ha akarja és fel is készül rá. Ami azért kétséges. A jelenlegi 200 fős rendszert hirtelen megháromszorozni, informatikai háttér, irodák, üzemanyag stb. – ez forintos kérdés méghozzá jó sok forintos! Amellett a kamara egy köztestület. Míg a fg.-ok egy államigazgatási szintet visznek úgymond házhoz, addig a kamara mondhatja azt is, hogy ha segítség kell, akkor tessék ide jönni ahol - esetleg pénzért – segítünk. Az állam így egy költséges feladatot kiszervez, a többi a kamara dolga. Köztestület egyébként elláthat közigazgatási, sőt hatósági feladatokat is.
5. A fg.-ok/tanácsadók termelőhöz kötése. A termelő állja a költségeket, ő alkalmazza őket szerződés alapján. Ennek egy részét átvállalja az állam/EU, a többit a termelő adja, esetleg az évben kapott támogatások egy bizonyos százalékát. Itt a FG./tanácsadó már felelősségre is vonható, ha nem jól dolgozik, akkor lapát. Itt nem a teljesen piaci szaktanácsadói rendszerre gondolok, hanem valami hibrid megoldásra.

Most talán ennyi. Kíváncsi vagyok a véleményekre :-)))

Üdv.: Vak Ló

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]