Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR413.39 FtUSD392.46 FtCHF444.25 FtGBP497.02 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Geruska #2583. hozzászólásáraSzia Geruska!
A képen szárfonálféreg kártétele látható. Maga a fonálférgek csak mikroszkóppal láthatók. A kis gyű másodlagosan telepedett meg rajta.
A beteg egyedeket eltávolítani, 14 nap alatt 3x permetezni Bi-58 -al vagy Danadimmal.
Nitrogén műtrágyát mellőzni, növénykondicionálni /Amargerol,Megafol stb/. De még ez mellet sem biztos a siker "mindent kibíró kis dögök".
Ebből szaporítóanyagot nem hagyni, és 4-6 évig a területen kerülni a hagymatermesztést.
Válasz Vamosig #2592. hozzászólásáraSzia!
Ez éltani jelenség, hosszú idejű sok csapadék és hűvös hatására hoz ilyen képződményt a hagyma. Ha szétszeded akkor kis bulbilik /kis-hagymák/ képződtek ott.
Válasz Geruska #2583. hozzászólásáraOlyan, mint a hagymalégy, bár én olyat eddig még csak vöröshagymában láttam. Ezek szerint a fokhagymát is szereti...
Válasz Geruska #2583. hozzászólásáraHali.! Azon a hagymán amit a kezedben fogsz nem egy légy bebábozodott lárválya látható.?( az a pici barna pötty)
Nekem ugy tünik a képet nézve.
Par napig esett rendesen, mondjuk most eppen nem es remelhetoleg egy ideig nem lesz csapadek. En elhiszem hogy kellett az eso de megint tiszta gaz az allomany.
Ha az ido megengedi a heten megprobalom kiszorni az utolso amistar-wuxal adagot.
Válasz Attikaa #2577. hozzászólásáraEn nem hasznaltam egyaltalan rovarolot, igaz hogy ez egy szuz terulet volt, a kornyeken nincs senkinek fokhagymaja. Jovore valoszinuleg Force-al fogok talajfertotleniteni.
Ma ujra atneztem a fokhagymat. Levelek csavarodnak de kartevo nincs bennuk, ellenben elvetve akad egy-egy amelyik lehajlik es lemaradt a fejlodesben. Ezek kozul nemelyiknek peneszes a gyokere, legalabbis szerintem penesz.
Eredetileg nem akartam semmivel sem kezelni oket de muszaly lesz es kapnak Wuxalt is.
Amistar sajnos nincs a kornyeken sehol, mi mast javasolnatok? Dithane, Topsin?
Tavaszi arno levelei most kezdtek el csavarodni, de az osszes. Ketlem hogy kartevo lenne mert parat ellenoriztem de sehol semmi kartevo benne. Hirtelen jott a nagy meleg, szerintem erre reagalt.
Amistar melle milyen rovarolot javasoltok? A wuxal hasznalhato fokhagymara?
Tőzeggel füstölt fokhagyma, észak-franciaországi specialitás. Tavaszi ültetésű rozé fokhagymából. Július-augusztusban szüretelik, szárítják, füzérbe kötik. A tőzeget a közeli mocsár szolgáltatja, amit a téglából épített füstölőkben rövidre vágott szalmával vagy válogatott fürészporral takarnak be, és 8 óránként újraéleszve a tüzet, 10 napig izzítják a fellógatott fokhagymafüzérek alatt. Így egész évben biztosan eláll a barnára színeződött, füstös aromájú fokhagyma.
2011.06.10 után 2015.05.07 én este újra kaptunk jégesőt kb 10-15mm-es jégdarabok estek 5-8 percen keresztül sok esővel így most a fokhagymába nem tett kárt.
Gyökératkák:
A fokhagymafej elpusztuló gyökérészén, kis szabálytalan járatokban barnás színű rágcsálék között találhatók az álatok. A megtámadott növények senyvednek, a fertőzést a lombozat lilás elszíneződése is jelezheti. Tárolás alatt is szaporodnak.
Baktériumos rothadást segítik.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC
Válasz #2555. hozzászólásra. Én permeteztem Amistár + Danadim mal akkor is csavarodott marad a hagyma átvizsgálássa után semmit nem találtam így marad a nagy hőingadozás miatt. A levegő páratartalma már a nyári értéket mutat 30% ez se egy egészséges!
Én a csavarodott levelű hagymát mindig kihúzom és megnézem a gyökerét hogy nem e penészes(az is csinálhat ilyet)meg széthuzgálom a leveleit hogy látok-e benne lárvát vagy rágásokat.Ha sok a hibás hagyma én mindenképp kezelném valamivel.
Eddig szépen nézett ki az őszi Arno, de most spirálba csavarodtak és bevörösödtek a középső levelek végei. Időjárásra reagálna így? A makói nem mutat ilyet.
Azért kérdeztem rá a bórra, mert van egy 'zöldítő' lombtrágyám és az bór túlsúlyos, arra az van írva, hogy sokkhatások esetére.
Gondoltam még wuxal superre -az komplex.
A talaj elég kötött típusú, de tolizom, kapálom.
Nyilván sem a hideg, sem a kevés csapadék az, ami jót tesz neki.
Majd megnézem, hogy milyen rézalapút lehet kapni helyben.
Bór tartalmú lombtrágya, az intenzív növekedés időszakában és a kötödés elősegítésére használjuk.
Inkább virágzó kultúrában.
Inkább egy általános mindenes mikroelemes lombtrágya kellene szerintem, ha nem lehet pontosan meghatározni, mi a sárgaság kiváltó oka.
Ha egyáltalán tápanyag hiány.
Lehet levegőtlen a talaj, vagy gombabetegség?
Számtalan oka lehet.
Egy felszívódó gomba és egy mikroelemes kezelés szerintem a megoldás.
Kösz a gyors választ,különben Vajdasági vagyok,pontosabban Szentmihályi,a mi falunkban van elég sok fokhagyma de még nagyon alacsony szinten van a kitermelése főkép a betegségek elleni védekezés.Én szoktam csávázni a vetőmagot,meg utána szoktam permetezni is leginkább csak egyszer Antracolal,meg plusz még valamijen levéltrágya.1,5ha termesztek fokhagymát,őszit.Tavalyi év fojamán nagyon sok termelönek lebetegedett a hagymája,pontosabban rozsdás lett,az enyém is,de egy kicsit késöbb,valamit csak segitett a permetezés.Hol tudják értékesiteni a fokhagymát?Azért csatlakoztam ide ehhez a forumhoz hogy esetleg fontos informáciokat tudjunk váltani a fokhagyma kitermelése érdekében.
Az a csavarodott levél olyan mint ha valami bogár lenne.
A sárga levélvég meg nem lehet hogy fagykár??
Azt lenővi szerintem.
De egy gombaölőzes sosem árt.
Esetleg valami tápanyaghiány. PL mangánhiány is lehet , okoz ilyen sárgaságot.
Egy mikroelemes tápanyag lombtrágya tuning esetleg nem árt.
Üdv!
Ha átlaghőmérséklet elérte a 10 fokot. Mondjuk jövő hét közepén elég jó időket mond már.
Amistar TOP az két hatóanyaggal rendelkezik.
Kontakt szereket felváltva érdemes.
Réz és mankoceb hatóanyagot felváltva érdemes.
Egyik héten réz-másikon mankoceb.
Ridomil gold MZ vagy plus például.
Esetleg felszívódó réz lombtrágya is jó.
3344 hozzászólás
Válasz Geruska #2583. hozzászólásáraSzia Geruska!
A képen szárfonálféreg kártétele látható. Maga a fonálférgek csak mikroszkóppal láthatók. A kis gyű másodlagosan telepedett meg rajta.
A beteg egyedeket eltávolítani, 14 nap alatt 3x permetezni Bi-58 -al vagy Danadimmal.
Nitrogén műtrágyát mellőzni, növénykondicionálni /Amargerol,Megafol stb/. De még ez mellet sem biztos a siker "mindent kibíró kis dögök".
Ebből szaporítóanyagot nem hagyni, és 4-6 évig a területen kerülni a hagymatermesztést.
Válasz Vamosig #2592. hozzászólásáraSzia!
Ez éltani jelenség, hosszú idejű sok csapadék és hűvös hatására hoz ilyen képződményt a hagyma. Ha szétszeded akkor kis bulbilik /kis-hagymák/ képződtek ott.
Tud valaki segíteni, hogy ez micsoda?
Válasz Tenkes Géza #2590. hozzászólásáraKöszi!
Szárfonálféregre és gyökératkára jellemzőek a tünetek.
A beteg növényeket kiszedtem.
3 rovalölő permetezést kap 10 nap alatt, aztán meglátjuk.
Válasz Geruska #2583. hozzászólásárahttp://novenyszerviz.5mp.eu/web.php?a=novenyszerviz&o=wEg3IILjEh
Válasz petroland #2588. hozzászólásáraBi 58- at kap.
Válasz Geruska #2586. hozzászólásáraAz elég gáz ha ilyen bogaras a pálya. Mit teszel ellene?
Válasz Geruska #2583. hozzászólásáraOlyan, mint a hagymalégy, bár én olyat eddig még csak vöröshagymában láttam. Ezek szerint a fokhagymát is szereti...
Válasz petroland #2585. hozzászólásáraDe igen az egy báb.
Volt , amiben csontkukachoz hasonló kisebb nagyobb, fehér lárvákat találtam. És volt amiben fekete bogarak szaladgáltak.
Válasz Geruska #2583. hozzászólásáraHali.! Azon a hagymán amit a kezedben fogsz nem egy légy bebábozodott lárválya látható.?( az a pici barna pötty)
Nekem ugy tünik a képet nézve.
Minden felyed legyen egészséges!!
Válasz Vamosig #2582. hozzászólására Hello!
Ez leginkább a szálfonálféreg okozta betegségre utal e szerint:
http://novenyszerviz.5mp.eu/web.php?a=novenyszerviz&o=wEg3IILjEh
És erről mi a véleményetek?
Mi tortent hagymaval?
Par napig esett rendesen, mondjuk most eppen nem es remelhetoleg egy ideig nem lesz csapadek. En elhiszem hogy kellett az eso de megint tiszta gaz az allomany.
Ha az ido megengedi a heten megprobalom kiszorni az utolso amistar-wuxal adagot.
Válasz Geruska #2576. hozzászólására Nagyon szép! no para!
Válasz Geruska #2575. hozzászólásáraNalam is elofordult ilyen, leginkabb a delutani fulledt orakban nez igy ki, szerintem az idojaras is okozhatja.
Válasz Attikaa #2577. hozzászólásáraEn nem hasznaltam egyaltalan rovarolot, igaz hogy ez egy szuz terulet volt, a kornyeken nincs senkinek fokhagymaja. Jovore valoszinuleg Force-al fogok talajfertotleniteni.
Ti milyen rovarölőt használtok a Danadim-on kívül és hányszor egy évben?
Hello!
Az őszi Arnoban néhány napja a levelek végének lekonyulását tapasztalom.
A föld nedves, az elmúlt héten 30 mm esőt kapott.
Mi a véleményetek, mitől lehet?
Válasz experteureka #2573. hozzászólásáraÁnis azt szórtam ki csak utána más nap locsoltam úgy 2x4 órát!
Teljes atkapalas utan, amistar-wuxal super kombinaciot szortam az allomanyra. Meglatjuk mi lesz belole.
Válasz experteureka #2571. hozzászólásáraÉn soha nem járok boltokba hajnal 2-kor könnyedén itt megrendelek mindent. Ügyfél szolgálat nagyon jó és megbízható
Agro-Store
Ma ujra atneztem a fokhagymat. Levelek csavarodnak de kartevo nincs bennuk, ellenben elvetve akad egy-egy amelyik lehajlik es lemaradt a fejlodesben. Ezek kozul nemelyiknek peneszes a gyokere, legalabbis szerintem penesz.
Eredetileg nem akartam semmivel sem kezelni oket de muszaly lesz es kapnak Wuxalt is.
Amistar sajnos nincs a kornyeken sehol, mi mast javasolnatok? Dithane, Topsin?
Válasz oprita #2561. hozzászólásáraErről senki semmit?
Válasz experteureka #2568. hozzászólására Wuxal természetesen használható!
Tavaszi arno levelei most kezdtek el csavarodni, de az osszes. Ketlem hogy kartevo lenne mert parat ellenoriztem de sehol semmi kartevo benne. Hirtelen jott a nagy meleg, szerintem erre reagalt.
Amistar melle milyen rovarolot javasoltok? A wuxal hasznalhato fokhagymara?
Válasz avici #2566 hozzászólásá
Tőzeggel füstölt fokhagyma, észak-franciaországi specialitás. Tavaszi ültetésű rozé fokhagymából. Július-augusztusban szüretelik, szárítják, füzérbe kötik. A tőzeget a közeli mocsár szolgáltatja, amit a téglából épített füstölőkben rövidre vágott szalmával vagy válogatott fürészporral takarnak be, és 8 óránként újraéleszve a tüzet, 10 napig izzítják a fellógatott fokhagymafüzérek alatt. Így egész évben biztosan eláll a barnára színeződött, füstös aromájú fokhagyma.
egy kis segitseget kernenk van egy par kg fokhagyma mivel kene kezelni vagy mit kene csinalni h alljon el egesz telen sot tavaszig
betakaritastol?
Aro fokhagyma jégverés után!
Válasz molnar zsolt_5915 #2563. hozzászólására Wuxal Superrel fújd meg.
Nálam megse rezent az Arno se a vihartól se a jégtől. Az Arno már többször bízonyitott , hogy jól birja a jeget.
Másik a jég ha megverte nagyon beinditotta az érési folyamatot a főfej leáll teljesen majd egy teljesen új fejet kezd el nevelni.
Nálunk a tegnapi vihar és jég jól megtorte a fokit. Mit javasoltok, mivel fújtam? Egy hete kapott amalgerolt, és amistart.
2011.06.10 után 2015.05.07 én este újra kaptunk jégesőt kb 10-15mm-es jégdarabok estek 5-8 percen keresztül sok esővel így most a fokhagymába nem tett kárt.
Találtam valami sarjas fokhagymafélét egy száraz legelőn,tudja valaki,hogy mi lehet ez?
Esetleg erre a betegségre lehet következtetni?
Gyökératkák:
A fokhagymafej elpusztuló gyökérészén, kis szabálytalan járatokban barnás színű rágcsálék között találhatók az álatok. A megtámadott növények senyvednek, a fertőzést a lombozat lilás elszíneződése is jelezheti. Tárolás alatt is szaporodnak.
Baktériumos rothadást segítik.
Védekezés: Danadim Progress, Bi-58 EC
Ma észrevettem én is az Arnoban a levélcsavarodást és a lila levélvéget.
Mitől lehet ez?
Válasz #2555. hozzászólásra. Én permeteztem Amistár + Danadim mal akkor is csavarodott marad a hagyma átvizsgálássa után semmit nem találtam így marad a nagy hőingadozás miatt. A levegő páratartalma már a nyári értéket mutat 30% ez se egy egészséges!
Válasz #2554. hozzászólásra
Nekem is őszi Arno van.
Csavarodásra nem lettem figyelmes.
Milyen tápanyag kijuttatást javasoltok a fejesedés kezdetére?
Válasz #2555. hozzászólásra
Én a csavarodott levelű hagymát mindig kihúzom és megnézem a gyökerét hogy nem e penészes(az is csinálhat ilyet)meg széthuzgálom a leveleit hogy látok-e benne lárvát vagy rágásokat.Ha sok a hibás hagyma én mindenképp kezelném valamivel.
Eddig szépen nézett ki az őszi Arno, de most spirálba csavarodtak és bevörösödtek a középső levelek végei. Időjárásra reagálna így? A makói nem mutat ilyet.
Sziasztok!
Nekem Wuxal Ascofolt vagy Fertigreen kombit javasoltak lombtrágyaként. Szerintetek mehet? Mondjuk a Fertigreen javára elég nagy az árkülönbség.
Válasz #2551. hozzászólásra
Azért kérdeztem rá a bórra, mert van egy 'zöldítő' lombtrágyám és az bór túlsúlyos, arra az van írva, hogy sokkhatások esetére.
Gondoltam még wuxal superre -az komplex.
A talaj elég kötött típusú, de tolizom, kapálom.
Nyilván sem a hideg, sem a kevés csapadék az, ami jót tesz neki.
Majd megnézem, hogy milyen rézalapút lehet kapni helyben.
Vagy felszívódó réztartalmú lombtrágya!
Scudo pl.
Scudo
Bór tartalmú lombtrágya, az intenzív növekedés időszakában és a kötödés elősegítésére használjuk.
Inkább virágzó kultúrában.
Inkább egy általános mindenes mikroelemes lombtrágya kellene szerintem, ha nem lehet pontosan meghatározni, mi a sárgaság kiváltó oka.
Ha egyáltalán tápanyag hiány.
Lehet levegőtlen a talaj, vagy gombabetegség?
Számtalan oka lehet.
Egy felszívódó gomba és egy mikroelemes kezelés szerintem a megoldás.
A tavaszi fokhagymám egy kicsit besárgult, szerintem a mínuszoktól. Lehet-e bór hatóanyagú lombtrágyával fújni? Segít neki?
Sziasztok,
Ebben a fejlődési fázisban már lehet tölteni,mert jön a gaz tisztességesen?
A csavarodott levelet okozhatja szálfonal féreg vagy a szélsöséges időjárás.
Én most hétvégén permetezek Amistár + Danadim Progress+ komlex lombtrágya.
Jövöhét elején kiszorom a nitrogén műtrágyát .
Az öntözést voszont már hét közepén megkezdtem. A hosszúra nyúlt hideg miatti lemaradást blekell dolgoztatni a fokhagymával.
Válasz #2545. hozzászólásra
Kösz a gyors választ,különben Vajdasági vagyok,pontosabban Szentmihályi,a mi falunkban van elég sok fokhagyma de még nagyon alacsony szinten van a kitermelése főkép a betegségek elleni védekezés.Én szoktam csávázni a vetőmagot,meg utána szoktam permetezni is leginkább csak egyszer Antracolal,meg plusz még valamijen levéltrágya.1,5ha termesztek fokhagymát,őszit.Tavalyi év fojamán nagyon sok termelönek lebetegedett a hagymája,pontosabban rozsdás lett,az enyém is,de egy kicsit késöbb,valamit csak segitett a permetezés.Hol tudják értékesiteni a fokhagymát?Azért csatlakoztam ide ehhez a forumhoz hogy esetleg fontos informáciokat tudjunk váltani a fokhagyma kitermelése érdekében.
Válasz #2538. hozzászólásra
Az a csavarodott levél olyan mint ha valami bogár lenne.
A sárga levélvég meg nem lehet hogy fagykár??
Azt lenővi szerintem.
De egy gombaölőzes sosem árt.
Esetleg valami tápanyaghiány. PL mangánhiány is lehet , okoz ilyen sárgaságot.
Egy mikroelemes tápanyag lombtrágya tuning esetleg nem árt.
Danadim Progress rovar ellen pl.
Válasz #2544. hozzászólásra
Üdv!
Ha átlaghőmérséklet elérte a 10 fokot. Mondjuk jövő hét közepén elég jó időket mond már.
Amistar TOP az két hatóanyaggal rendelkezik.
Kontakt szereket felváltva érdemes.
Réz és mankoceb hatóanyagot felváltva érdemes.
Egyik héten réz-másikon mankoceb.
Ridomil gold MZ vagy plus például.
Esetleg felszívódó réz lombtrágya is jó.