Hirdetés
Fórum
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Direktvetés, no-till. új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ 1221 traktor új
- Claas Lexion vélemények új
- AKG támogatás új
Cikkajánló
Hirdetés
1537 hozzászólás
Válasz #185. hozzászólásra
Annyi nem lessz,ez csak hitegetés.
Válasz #182. hozzászólásra
Ezek az emberek csak papíron láttak mezőgazdaságot.Szerintem,ha elvennék a földalapút,a pesti ügyvéd ingyen adnák a földet,csakhogy ne büntessék a parlagfűért.Apósom balatonfelvidéki,ott is a nagymenő pestiek vettek szőlőt,a nagy biznisz reményében,mostmeg magas órabért fizetnek,hogy kivágják,és az összes fűtőanyagot ingyen odaadják.
Válasz #182. hozzászólásra
a földtulajok azt várják hogy legyen 1,5-2 misi eg heki föld és eladják,őket nem érdekli ,hogy,kiveszi meg,mi meg aki ebböl élt ,nem tudjuk megadni ,mert az életbe nem térül meg az ára,marad a saját ,nekem kb 120 heki
Válasz #181. hozzászólásra
nem kevés, de veszel 1 traktort meg valamennyi földet és góól.elinduláshoz tökéletes
Válasz #172. hozzászólásra
Most itt 3100 ért cserélt gazdát 1 nagyobb tétel kukorica,a legtöbb termelőt meg megetették a 90 eurós lekötéssel.
A nagyobbaknak sokkal jobbak az értékesítési lehetőségei,ez tény.
Ismerek oly gazdákat is akik,úgy kötöttek-kötenk bérleti szerződést, hogy a földalapú tám.+ 25000 ft/hektár a bérleti díj.Nem hiszem,hogy normális az ilyen ember.Egyedül a földtulaj jár jól...
Válasz #179. hozzászólásra
Ne mond,hogy 10,5 milla kevés.
Válasz #178. hozzászólásra
Szerintem nemszabad kihagyni,sok feltételt töröltek,pl.:nemkell betartani a vállalt vetésforgót,a vállalt foglalkoztatotti létszámot se,csupán csak a 4.és 5. év árbevételét.
Válasz #173. hozzászólásra
úgy volt beadom!de aztán gondolkoztunk rajta ,keveseltük a pénzt amit adtak volna.még váruk hátha lenne jobb pályázat.akkor meglépnénk legalább megadnák a dupláját.azzal már lehetne jobban mocorogni!
Válasz #175. hozzászólásra
A lényeg szerintem nem ott van,hogy nagy vagy kisgazda,hanem saját,vagy bérelt földön gazdálkodik.
Válasz #176. hozzászólásra
Ja bocs mert tavasszal vagy amikor megkaptad a határozatot azt mondtad hogy lehet nem veszed fel . Én is nagyon várom már mikor mondják meg az idei eredményeket .
Válasz #174. hozzászólásra
Már el is költöttük.
Szerintem a mai világban az alszik nyugodtan akinek nincs hitele( tudom ilyen elég kevés van ).Én akkor sem cserélnék egy nagy gazdával.A mai felvásárlási árak mellett ő sem hoz ki sokkal nagyobb nyereséget hektáronként mint a kisebbek.Én nem irigylem a nagyokat,főleg akkor ha kifognak egy szar évet(gyenge termés-szar felvásárlási ár),akkor van az igazi bukta.Ilyenkor lehet tőlük jó áron gépet venni.Félre értés elkerülése végett én ennek nem örülök.Csak ilyenkor eszembe jut,hogy fikázza a gépeimet hogy mit akarok én ezzel...
Válasz #173. hozzászólásra
És te felveszed a fiatal gazdát vagy inkább kihagyod ?
Válasz #172. hozzászólásra
Fiatal gazdát nem adtad be?
meg az 1800-2500ft-os kuki ár..oda ver!ebből aztán tényleg lehet hitelt fizetni meg az annó drága műkaki előfinanszírozást..bemunkálásra nem nagyon futja ennyiből.felém is rengeteg ember bajban van a hitelei miatt mert bele ugrott fejleszteni hitelből, föld vagy gép vásárlásba a bank meg kopogtat.
Válasz #170. hozzászólásra
szerintem jól beszélsz
apám sokszor mondogatta:
egyszerre kicsibe de készpézbe
ebben is van némi ráció
Azt azért bírom,hogy megy a nagy duma hogy több száz hektár kell a megélhetéshez,meg hogy csak így tud az ember rendesen megélni fejlődni ,meg fel kell venni a hitelt a fejlesztésekhez...Ilyenkor szoktam jókat röhögni.Ismerek több nagy gazdát is (több száz heki)aki csak vergődik úszik a hitelekbe,az Axiálos kamionok úgy járnak hozzá havonta a gépekért mintha hazajárnának(mikor nem fizet időbe,ami igen sokxor előfordul).Az ilyen gazdákat eléggé leveri a víz mikor a búzáért alig akarnak adni 2500 ft-ot.Ez a nagy nyugodt élet.Hát nekem egyáltalán nem hiányzik...
Válasz #165. hozzászólásra
Erre tisztelet a kivételnek, mint mink.
Válasz #167. hozzászólásra
Hát igen......
Valahol lehet...
Valaki tud...
Máshol meg nehezebb...
Vagy nem lehet...
Ha nem csap bele az ember a lecsóba akkor nincs haladás...
Ha nincs haladás nincs fejlődés ha nincs fejlődés-fejlesztés az = a visszafejlődéssel....
Az 1helyben állás az a süllyesztő felé vezet...
Válasz #166. hozzászólásra
itt a kulcs. nőjön naggyá! Mi ugyan ezt az elvet követjük. Anno apám soha nem dolgozott a TSZ ben, 91-ben kezdett gazdálkodni, és növekedni, mert akkor még lehetett. 2000-ben még 80 ha volt, mára több mint a tízszerese...
mi kicsiként kezdtük, de a bérmunka miatt soha nem műveltünk kevesebb földet 3-400 ha-nál. Ez tette lehetővé a növekedést, ettől kevesebb esetén megrekedtünk volna valahol a 4 és a 900 között, és jó eséllyel most új ekét vennénk az MTZ-re, és kácsingóznánk, hogy milyen jó lenne egy használt nyugati gép...
Válasz #165. hozzászólásra
Míg húzzuk a belünket nem kap6nak meg semmit nem adjuk.
De tudod mit!
Nőjjünk naggyá mi is! hehehehe
Akinek az apja nem tudott 100-200 vagy még több hektár földet kilopni (urambocsá' kiprivatizálni) a TSZ-ből, majd a TSZ gépeire megegyezni egy pincében, az fejezze is be a mezőgazdaságot? Gondolom jobb lenne, ha a kicsik bebuknának, és a nagy öltönyös-dzsipós-keménymag MGI-vállalkozók felvásárolnák a kisbirtokokat.
Válasz #162. hozzászólásra
Mondjuk ami példánk jóval bonyoluktabb mint az átlag de majd egyszer megbeszéljük de most megyek
Jó éjt
Válasz #160. hozzászólásra
Így van. Továbbá jóval több a 100 ha körüli gazdaság mint az 500 hektáros. Működnek, fejlődnek...
Válasz #160. hozzászólásra
Az, hogy ti boldogultok, az valószínű neked (vagy ha nem te vagy a vezető, akkor annak) köszönhető, és kivételes, mert a nagyátlag erre képtelen...
ez pl. lehet azért, mert nem 10 % a jövedelmezőséged, mint a számítás szerint, vagy nem veszel ki 2,5 milliót saját felhasználásra évente (mint a számítási példában), stb.
Válasz #158. hozzászólásra
Ha 25 millát visszamenőleg kitudtunk volna termelni a 100ra vetítve gabonából, akkor Aston Martinnal járnám a kigyúrt határi utakat is...........
Válasz #158. hozzászólásra
Ezt mind szép amit leírtál de tények minket igazolnak mert nem csak vagyunk hanem fejlődünk is . A feldolgozáson kívül mindent saját géppel csinálunk a szántástól az aratásig .
Válasz #157. hozzászólásra
Abba bele is lehet őszülni.
Ma meghalt 1 nagyon jó ismerősünk.
Ő is sokat ment.
Becsületes hajtós 1enes ember volt.
Sokat járt hozzánk.
Nagyon kár érte............
Válasz #153. hozzászólásra
megközelítés kérdése. Egy tisztán növénytermesztő vállalkozást csak ugyanolyannal szabad összehasonlítani, ha a terület a mérőszám. Ugyanígy aki pl. zöldborsót, meg csemegekukoricát termel, az zöldséget termel, és nem gabonát. Ugyanez igaz a gyümölcsre, vagy a még intenzívebb zöldségekre (pl. káposzta).
Ha valaki állatot is tart, akkor azt is át lehet konvertálni (pl. 1 ha föld kb. azonos költséget és bevételt jelent, mint egy tehén, azaz egy 50 ha-os és 50 tehenet tartó gazdának kb. azonos lehetőségei vannak, mint egy 100 ha-os gazdának) stb.
ugyanez vonatkozik biogazdaságokra, háztól értékesítőkre, stb.
De általában akkor is elmondható, hogy egy ember megélhetéséhez 2,5 m forint jövedelem kell, ami 10%-os átlagos jövedelemhányad esetén 25 mFt érbevételt jelent, azt pedig kb. 100 ha kalászos képes megtermelni...
A használt gép amúgy ugyan olyan drága mint az új, csak a kiadások nem a vásárláskor jelentkeznek, hanem a megosztva a vásárlása és a fenntartása között.
Válasz #154. hozzászólásra
ismerek olyat, akinek 4 hekije van. a Fő utcán lakik és onnan árúlja a megtermelt zöldségféléjét és jól élnek. néhány éve még volt 20 napszámosa is és a nagybanira járt, na akkor ment majdnem tönkre.
Válasz #150. hozzászólásra
Hidd el hogy mi is megélünk kényelmesen a 100 Ha-ból bár tényleg csak használt gépekkel dolgozunk de legalább nyugodt estéink vannak .
Erről van szó!
Ezeknél a gazdaságoknál nem a búzára alapoznak.
Búza akármi.
Zőccség nem akármi.
Meg a kérdés, mi számít megélésnek??????????
nem csak búzából áll a világ és nem csak új gépből.
én ismerek olyan családot, aki 20 ha-ból megél. tartnak sertést, termelnek kruplit és egyéb zöldségeket, piacoznak, a trágyát kihordják a földre.
Ezzel sem értek egyet, ugyanis ismerőseim körében az átlag gazdaság méret 100-140 hektár és amellett hogy megélnek belőle a családok, még szépen fejlődnek is.
Nem csak új gép van a világon...
Válasz #147. hozzászólásra
én is úgy szoktam számolni, hogy 100 ha-onként egy ember él meg, de úgy, hogy 5-600 ha-os gazdaság, amelyből 5-6 ember él meg...
A 100 ha-os életképtelen, mert nem tudja a működéséhez szükséges eszközöket megvásárolni, és gazdaságos mértékben kihasználni, majd újakra cserélni...
Na jó túloztam...
Meglehet...
Az aki megtud, meg ott ahol megtud ...
Mindenki mindenhol nem biztos h. megtudna...
Akármiből meg pláne nem.
Itt a tanyán a 200 as is a szakadék felé van dőlve már...
Fő foglalkozásba NINCS 100 alatti.......
Válasz #126. hozzászólásra
Akinek szüksége van arra hogy a PALLOS ott legyen a nyakán az csak bátran vegyen fel hitelt!!!!!!! Ez a cél, sok hitelt vegyen fel mindenki és akkor befogja a pofályát mert fosik és nem mer pofázni!!!!! Mért nem lehetne annyi lóvé mindenkinél hogy a terveit saját erőből valósitsa meg???????????
Válasz #145. hozzászólásra
Akkor nem tudom ki mit csinál, vagy lehet csak szerencsések vagyunk, de itt sok 100 hektáros nem csak megél hanem fejlődik is szépen. (Nyugat Mo.)
Válasz #145. hozzászólásra
100 Haból meg lehet élni bár nem túl nagy lábon de meg lehet normálisan csak okosan kell csinálni .
Válasz #144. hozzászólásra
Nagy faxt élne meg.
Megélni 100 haból már keményebb mint északon a jéghátán......
Válasz #129. hozzászólásra
Abból a 6000 hektárból 60 család megélne. De ez már egy másik lerágott téma.
Akkor fogunk bankoknak dolgozni ha Bankok polgármesterévé választanak...heheehehee
Ahogy elnézem NINCS élet az mg.n túl.................
Válasz #140. hozzászólásra
Te paló véletlenül ismered a P.mobil egyik vokális számát
Válasz #139. hozzászólásra
Igen.
Keresztneve ZITA!
Válasz #137. hozzászólásra
Te debreceni vagy ?
Válasz #137. hozzászólásra
Felénk meg olyanok vannak akik a pókergépet lóvéval feltöltő csórit rabolják ki nagy precízen!
Sokkal jobb buliiiiiiiiiiiii... hehhehehheeee