Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak655 FtBenzin árak636 FtEUR414.08 FtUSD401.28 FtCHF438.6 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
"Értelmező rendelkezések] (1) E törvény alkalmazásában 1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; "
"Értelmező rendelkezések] (1) E törvény alkalmazásában 1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; "
Szevasztok!
Próbálok valamit kitalálni fölvétel terén. Előzőekben már leírtam problémámat. Kérdezném, hogy kifüggesztés esetén mi van ha atulaj eladja, elajándékozza a testvérének a földet. Meg kell-e várni a kifüggesztés lejártát vagy hamarabb is megköthető az átírás, Köszönöm!!! /Így próbálnám meg kijátszni a fölszomszédot/
Tudtommal csak akkor választhat ha a rájelentkezők között azonos a ranghely , ha az eredetileg szerződést kötő személlyel azonos rang helyűek jelentkeznek az nem előny mert már az eladó megegyezett egy olyan vevővel , akihez képest a rájelentkezők nem élveznek előnyt, hisz azonos a ranghely, tehát ők kiesnek , de mindig mondom , ügyvédhez, jogászhoz!!!
Nem találtam családi gazdaságos topicot, ezért itt kérdezem a véleményeteket.
Előre bocsátom, hogy azokkal a családi gazdaságokkal teljesen egyetértek, akik nem adóelkerülés miatt választják ezt a formációt. Viszont sokan vannak a környezetemben, akik gátlástalanul kihasználják, sőt túl is "használják" ezt a kategóriát.
A felmerült kérdésem: eddig 300 ha-ban volt maximalizálva a csg által használható birtokméret. (minden nevükön, használatukban lévő területet be kellett vinni, nem lehetett dönteni, hogy csak 300 ha-ig jelenti be, mint csg. használó, a felette lévő részre meg egyéni vállalkozóként jelentett be használatot.) Az új földtörvényben nem látok a csg-re vonatkozóan semmit. Így lehetséges az, hogy ez a birtokméret korlát megszűnik és mondjuk csg-ként már 1200-2400-3600 ha terület is használatban lehet???
Tehát akkor összefoglalva, ha beadom én is a vételi ajánlatomat akkor elvileg egyenlö eséllyel indulunk és majd a tulaj dönt, amit esetleg meg lehet segiteni.
Válasz #2318. hozzászólásra
Vannak ilyenek! Nem tudom, én a kifüggesztésre mindig úgy gondoltam mint egy lehetőségre ahol az eladó kényszeríthető, hogy egy a rangsorban előrébb lévőnek adja el a földet és nem úgy hogy visszalépjen a szerződésből egy olyan javára aki nincs előrébb. Nem is életszerű, hogy kényszer nélkül megváltoztassa a döntését. már persze ha nincs a háttérben egy kis mani, de ezt hivatalosan nem szabad, ezért nincs értelme ennek a szabálynak vagy az ilyetén való értelmezésének....
Szerintem nem. De ha mégis megtehetné a jogszabály szerint akkor az emberi méltósága és az adott szava kellene, hogy visszatartsa egy ilyen lépéstől. Tudom kissé elavult, de én még hiszek a kézfogásban...Nem adnám el az Anyámat két forintért, sem milliókért......
azt nem értem, hogy aki elakarja adni a földjét az miért nem tájékoztatja a környezetét? Miért kell y kifüggesztést megvárni az ajánlatokkal? Neki sem jó, mivel akkor már nem lehet licitálni....
Hivatalosan nem lehet licitálni. Azt nem tudom, hogy ha több azonos helyen álló is jelentkezik a kifüggesztésre(akik ugye előbbre vannak mint az eredeti) akkor nem é számít a jelentkezés sorrendje....
A kifüggesztésre tehetsz elfogadó nyilatkozatot. Az elővásárlási rangsorban azonos helyen állók közül az eladó dönthet, hogy kivel köt szerződést.
A megfelelő döntésre esetleg lehet "ösztönözni".
a szívességi nem játszik. Ha mindenben egyenlőek vagytok, de ő szomszéd is akkor ő van előnyben. Ha még nincs kifüggesztve akkor olyan árat kell PAPÍRON adni, ami elveszi a kedvét. Fasza emberek vannak felétek is!!!!
Valaki aki el tud igazodni ebben a földtörvényesdiben.
Tehát van egy 5 ha legelö, amit 2001-ben sziveségi használatra megkaptunk és 2013 szept 9-el ezt a szíveségi használatot a tulaj felmondta. Mondjuk joga volt rá, mert így állt a szerzödésben.
Akkor meg lehet volna venni egyszerübben de sajnos nem igazán volt rá időm ezzel foglalkozni mind a saját mind a tulaj oldaláról történtek tragikus dolgok a családban.
Közben a szomszéd is tudomást szerzet, hogy eladó a föld és vételi ajánlatot tett is rá dec 23-án.
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem
1 .Érvényesithetö-e az elövásárlási jog sziveségi használat esetén, mert a mostani mind csak haszonbérlökröl szól?
Földhasználati lapok vannak már 2001-töl
2. Ha igen hogyan?
3. Ha beadom én is a vételi ajánlatomat akkor ki és mi alapján dönt?
4. Mi a teendö, hogy mindenféleképpen enyém legyen a föld?
Mindketten helyben lakó szomszédok vagyunk östermelöként és állatokkal.
Válasz #2289. hozzászólásra
Hali Amon!
Hasonlóan jártam mint te!
2 évet jártam a tulaj nyakára,mire belement az eladásba.
Kifüggesztésre került,majd megkeresett a földszomszéd,és megkérdezte "mennyire gondolom komolyan a vételt?"
Lejárt a 60 nap,és akkor szembesültem vele,hogy él törvény adta jogával!
Sajnos a kifüggesztés,illetve az eladási szándék nem visszavonható!
Leginkább az fáj,hogy 30-35 ember él,illetve próbál megélni mezőgazdaságból itt a faluban,mindenki ismer mindenkit ennek ellenére jelen esetben 1 heki föld többet ér mint a becsület.
Sziasztok!Egy kis segítségre lenne szükségem!Korábbról úgy emlékszem,hogy ha egy adott földet elcserélek valamire pl. fa,takarmány vagy más dologra,akkor azt nem kell kítűzni!Hanem kitűzés nélkül mehetek bejegyeztetni a földhivatalhoz!Jól emlékszem?!Köszönöm a segítséget előre is!
Ha legalább három éve bérli akkor a bérlő van előrébb, ha nem akkor te.
Kifüggesztett ajánlatra nem lehet licitálni, az elővásárlásra jogosult vagy elfogadja az ajánlatban szereplő árat vagy lemond az elővásárlási jogáról.
Ha valaki bérel egy mellettem levő földet és azt később kifüggesztik, úgy, hogy a bérlő akarná megvenni, akkor nekem az elővásárlási jogom erősebb vagy a bérlőé az?
Illetve, ha a bérlő beígér másfélszeres árat akkor azt nekem is állnom kell?
Gondolom kapsz a tulajtól egy visszamondási lapot vagy hasonló.
Aztán aki meg akarja venni szerintem újra kifüggeszti 60 napra. Innentől már látod a hirdetmények között.
Ez így igaz. Sokat jártam utána, a kifüggesztést is én intéztem /nem nagy összeg/ Aránylag jó áron sikerült megegyeznünk. Sajnos úgy néz ki, hogy pórul járok.
Kérdésem volna!
Adott 5 hektár terület, aminek a felét a gazda kiadta haszonbérletbe. én szomszédsági alapon belépnék. (nem vagyunk jóban!)
1. kihátrálhat-e?
2. a maradék darab föld szomszédsági jogán vissza támadhat-e, hogy Ő is szomszéd.
ha nem vagy szomszédelúszott a hajó ,sajnos.
tudom nem vigasztal ,de nem egyedi az eseted,országos állapot ez egy ideje,csak egyszerűen borzasztó érzés mikor kikaparod a gesztenyét......
8784 hozzászólás
Válasz #2325. hozzászólásra
Ezt eddig nem mondtad, hogy a testvéred. Azt nem kellett volna kifüggeszteni.
Válasz #2327. hozzászólásra
Neharagudj de ez a legnagyobb baromság amit idén hallottam.
Válasz #2331. hozzászólásra
Bocsánat, akkor hülyeséget írtam, ne haragudjatok...
Válasz #2329. hozzászólásra
Válasz #2329. hozzászólásra
Válasz #2328. hozzászólásra
Közeli, de nem egyenesági rokon, úgy gondolom nem mindegy hogy közeli vagy egyenesági???
Válasz #2327. hozzászólásra
hát mi a f_sz?
Válasz #2326. hozzászólásra
tudtommal a testvér nem közeli hozzátartozó...vagy tévedek?
Válasz #2325. hozzászólásra
közvetlen hozzátartozók között az ajándékozást nemkel kifüggeszteni.
Szevasztok!
Próbálok valamit kitalálni fölvétel terén. Előzőekben már leírtam problémámat. Kérdezném, hogy kifüggesztés esetén mi van ha atulaj eladja, elajándékozza a testvérének a földet. Meg kell-e várni a kifüggesztés lejártát vagy hamarabb is megköthető az átírás, Köszönöm!!! /Így próbálnám meg kijátszni a fölszomszédot/
Válasz #2321. hozzászólásra
Családi gazdaság 500 heki lehet az újban, én így tudom!!
Válasz #2322. hozzászólásra
Csak a rájelentkező úgy szokta,mikor beadja az elővásárlási,vagy bérletre a jogát,küld egy levelet a tulajnak is.Amibe többet ígér.
Válasz #2314. hozzászólásra
Tudtommal csak akkor választhat ha a rájelentkezők között azonos a ranghely , ha az eredetileg szerződést kötő személlyel azonos rang helyűek jelentkeznek az nem előny mert már az eladó megegyezett egy olyan vevővel , akihez képest a rájelentkezők nem élveznek előnyt, hisz azonos a ranghely, tehát ők kiesnek , de mindig mondom , ügyvédhez, jogászhoz!!!
Nem találtam családi gazdaságos topicot, ezért itt kérdezem a véleményeteket.
Előre bocsátom, hogy azokkal a családi gazdaságokkal teljesen egyetértek, akik nem adóelkerülés miatt választják ezt a formációt. Viszont sokan vannak a környezetemben, akik gátlástalanul kihasználják, sőt túl is "használják" ezt a kategóriát.
A felmerült kérdésem: eddig 300 ha-ban volt maximalizálva a csg által használható birtokméret. (minden nevükön, használatukban lévő területet be kellett vinni, nem lehetett dönteni, hogy csak 300 ha-ig jelenti be, mint csg. használó, a felette lévő részre meg egyéni vállalkozóként jelentett be használatot.) Az új földtörvényben nem látok a csg-re vonatkozóan semmit. Így lehetséges az, hogy ez a birtokméret korlát megszűnik és mondjuk csg-ként már 1200-2400-3600 ha terület is használatban lehet???
Köszi mindenkinek.
Tehát akkor összefoglalva, ha beadom én is a vételi ajánlatomat akkor elvileg egyenlö eséllyel indulunk és majd a tulaj dönt, amit esetleg meg lehet segiteni.
Válasz #2318. hozzászólásra
Vannak ilyenek! Nem tudom, én a kifüggesztésre mindig úgy gondoltam mint egy lehetőségre ahol az eladó kényszeríthető, hogy egy a rangsorban előrébb lévőnek adja el a földet és nem úgy hogy visszalépjen a szerződésből egy olyan javára aki nincs előrébb. Nem is életszerű, hogy kényszer nélkül megváltoztassa a döntését. már persze ha nincs a háttérben egy kis mani, de ezt hivatalosan nem szabad, ezért nincs értelme ennek a szabálynak vagy az ilyetén való értelmezésének....
Válasz #2316. hozzászólásra
De a tulajom igen
Válasz #2315. hozzászólásra
vissza is
Válasz #2314. hozzászólásra
Szerintem nem. De ha mégis megtehetné a jogszabály szerint akkor az emberi méltósága és az adott szava kellene, hogy visszatartsa egy ilyen lépéstől. Tudom kissé elavult, de én még hiszek a kézfogásban...Nem adnám el az Anyámat két forintért, sem milliókért......
Válasz #2308. hozzászólásra
e-mail ment
Válasz #2312. hozzászólásra
Miért ne lenne? Az eladó az eredeti vevő ellenében is választhatja a rájelentkezőt, feltéve, hogy azonos helyen állnak a rangsorban.
Válasz #2312. hozzászólásra
Első a volt bérlő,aztán a szomszéd.Na most ha van három szomszéd és mindnek egyforma a státusza akkor dönt a volt tulaj.
Válasz #2310. hozzászólásra
De ha az eredeti vevő a másik szomszéd, akkor nincs mit tenni
Válasz #2307. hozzászólásra
azt nem értem, hogy aki elakarja adni a földjét az miért nem tájékoztatja a környezetét? Miért kell y kifüggesztést megvárni az ajánlatokkal? Neki sem jó, mivel akkor már nem lehet licitálni....
Válasz #2309. hozzászólásra
A sorrend nem ,,akkor az eladó dönt,hogy kinek adja el,de döntenie kell.
Válasz #2305. hozzászólásra
Hivatalosan nem lehet licitálni. Azt nem tudom, hogy ha több azonos helyen álló is jelentkezik a kifüggesztésre(akik ugye előbbre vannak mint az eredeti) akkor nem é számít a jelentkezés sorrendje....
Válasz #2306. hozzászólásra
ezt azt "ösztönzést" már ajánlották nekem.
Válasz #2304. hozzászólásra
Dec 23-án függesztették ki. Szerintem kell a lóvé neki, mert épitési vállalkozó és 80 millás sara van.
Válasz #2302. hozzászólásra
A kifüggesztésre tehetsz elfogadó nyilatkozatot. Az elővásárlási rangsorban azonos helyen állók közül az eladó dönthet, hogy kivel köt szerződést.
A megfelelő döntésre esetleg lehet "ösztönözni".
Válasz #2303. hozzászólásra
Mert van egy olyan érzésem, hogy licitáltatni akar minket, de kb annyi fogalma van az egészről mint nekem.
Most függesztették ki, vagy már lejáró félbe van?
A tulaj nincsen véletlenül megszorulva anyagilag? Rögtön kellene neki a pénz?
akkor akivel megegyezett és kifüggesztették. Ha ez a másik szomszéd akkor lekésted. De nem értem, hogy 10 év kapcsolat után miért a másikhoz fordult.
Válasz #2301. hozzászólásra
Köszi.
Már ki van függesztve és mindketten szomszédok vagyunk.
Válasz #2300. hozzászólásra
a szívességi nem játszik. Ha mindenben egyenlőek vagytok, de ő szomszéd is akkor ő van előnyben. Ha még nincs kifüggesztve akkor olyan árat kell PAPÍRON adni, ami elveszi a kedvét. Fasza emberek vannak felétek is!!!!
Sziasztok
Valaki aki el tud igazodni ebben a földtörvényesdiben.
Tehát van egy 5 ha legelö, amit 2001-ben sziveségi használatra megkaptunk és 2013 szept 9-el ezt a szíveségi használatot a tulaj felmondta. Mondjuk joga volt rá, mert így állt a szerzödésben.
Akkor meg lehet volna venni egyszerübben de sajnos nem igazán volt rá időm ezzel foglalkozni mind a saját mind a tulaj oldaláról történtek tragikus dolgok a családban.
Közben a szomszéd is tudomást szerzet, hogy eladó a föld és vételi ajánlatot tett is rá dec 23-án.
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem
1 .Érvényesithetö-e az elövásárlási jog sziveségi használat esetén, mert a mostani mind csak haszonbérlökröl szól?
Földhasználati lapok vannak már 2001-töl
2. Ha igen hogyan?
3. Ha beadom én is a vételi ajánlatomat akkor ki és mi alapján dönt?
4. Mi a teendö, hogy mindenféleképpen enyém legyen a föld?
Mindketten helyben lakó szomszédok vagyunk östermelöként és állatokkal.
Válaszokat elöre is köszönöm.
colizoli
Válasz #2295. hozzászólásra
kit? azt írta ő a szomszéd.
Válasz #2289. hozzászólásra
Hali Amon!
Hasonlóan jártam mint te!
2 évet jártam a tulaj nyakára,mire belement az eladásba.
Kifüggesztésre került,majd megkeresett a földszomszéd,és megkérdezte "mennyire gondolom komolyan a vételt?"
Lejárt a 60 nap,és akkor szembesültem vele,hogy él törvény adta jogával!
Sajnos a kifüggesztés,illetve az eladási szándék nem visszavonható!
Leginkább az fáj,hogy 30-35 ember él,illetve próbál megélni mezőgazdaságból itt a faluban,mindenki ismer mindenkit ennek ellenére jelen esetben 1 heki föld többet ér mint a becsület.
Válasz #2296. hozzászólásra
Az szép lenne, gondolj bele ,, akkor az egész egész országba így mennének a földügyletek,, ez a topic is fölösleges lenne
Sziasztok!Egy kis segítségre lenne szükségem!Korábbról úgy emlékszem,hogy ha egy adott földet elcserélek valamire pl. fa,takarmány vagy más dologra,akkor azt nem kell kítűzni!Hanem kitűzés nélkül mehetek bejegyeztetni a földhivatalhoz!Jól emlékszem?!Köszönöm a segítséget előre is!
Válasz #2294. hozzászólásra
de megelőzi a földszomszed is.
Válasz #2291. hozzászólásra
Ha legalább három éve bérli akkor a bérlő van előrébb, ha nem akkor te.
Kifüggesztett ajánlatra nem lehet licitálni, az elővásárlásra jogosult vagy elfogadja az ajánlatban szereplő árat vagy lemond az elővásárlási jogáról.
Válasz #2288. hozzászólásra
nem majd ha megy a kifüggesztesert a jegyző közli veled hogy van -e rajelenkező,ha nem föld szomszed nyertel.Csaladi gazda meg 12.eve lehetsz.
Válasz #2290. hozzászólásra
Azért jelentkezett rá mert kell neki, lejár a kifüggesztés és már nyélbe is ütik az üzletet, nincs +60 nap.
Ha valaki bérel egy mellettem levő földet és azt később kifüggesztik, úgy, hogy a bérlő akarná megvenni, akkor nekem az elővásárlási jogom erősebb vagy a bérlőé az?
Illetve, ha a bérlő beígér másfélszeres árat akkor azt nekem is állnom kell?
Válasz #2288. hozzászólásra
Gondolom kapsz a tulajtól egy visszamondási lapot vagy hasonló.
Aztán aki meg akarja venni szerintem újra kifüggeszti 60 napra. Innentől már látod a hirdetmények között.
Válasz #2284. hozzászólásra
Szevasz!
Sajnos nem vagyok földszomszéd. Csak helyben lakó fő állású családi gazdálkodó, immár 24 éve.
Szevasztok!
Még egy kérdés. Ha valaki "rájelentkezik" az ajánlatomra arról értesít-e valaki? Megjelenik-e a Magyarország, hirdetményekben? Köszönöm!
Válasz #2285. hozzászólásra
Ez így igaz. Sokat jártam utána, a kifüggesztést is én intéztem /nem nagy összeg/ Aránylag jó áron sikerült megegyeznünk. Sajnos úgy néz ki, hogy pórul járok.
Kérdésem volna!
Adott 5 hektár terület, aminek a felét a gazda kiadta haszonbérletbe. én szomszédsági alapon belépnék. (nem vagyunk jóban!)
1. kihátrálhat-e?
2. a maradék darab föld szomszédsági jogán vissza támadhat-e, hogy Ő is szomszéd.
Köszönöm szépen!
Válasz #2283. hozzászólásra
ha nem vagy szomszédelúszott a hajó ,sajnos.
tudom nem vigasztal ,de nem egyedi az eseted,országos állapot ez egy ideje,csak egyszerűen borzasztó érzés mikor kikaparod a gesztenyét......