Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR414.42 FtUSD402.41 FtCHF440.92 FtGBP494.56 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Sajnos egyáltalán nem kell értesíteni. Akkor van értesítve, ha kívülálló vesz tulajdonrészt ez ugye kifüggesztés útján történik. De ezek szerint tök feleslegesen.
Itt pl a Tft-re igaz a dolog. A Tft külön rendelkezik az elővásárlásra jogosultakról. Ebben az esetben megelőzik a Tft-ben szereplők a társtulajt.
Már csak azt kellene megtudni, hogy mi a helyes értelmezése a Tft-ben lévő társtulaj kitételnek. Ettől függ az egész.
"10§ (3a) Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén."
"külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog"
Ez milyen jog lehet??? Mert akkor ott veszek földet ahol akarok, nem??? Függetlenül a társtulajokkal szemben stb...
Ezek milyen jogok lehetnek, mert nem írja hogy minden esetben, csak kivételes esetben üti a társtulajt.
Átolvastam és a Tft ezt mondja:
145. § (1) Saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet.
(2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg.
(3)A külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát.
Volt egy régebbi hozzászólásom ebben a témában igen,valamiért a társtulaj nem játszik, de gondoljatok a fél koronát egy kukás tv-ért mozgalomra !!
Ha a dunántúli barátaink elől a sógorok ilyen technikával elvitték a földet akkor most mi a kifogásunk.
Azt ,hogy ne az osztrákoké legyen a föld minden áron meg kell akadályozni,tudom ,majd kapok a fejemre ezért,de, szinte semmilyen technika nem elég jó ellenük, ha rám lenne bízva ,akkor a kétoldali szomszéd, és a társtulaj, levélben lenne kiértesítve, de még így is lesz olyan hogy megkaparintják előlünk!!!
Válasz #1318. hozzászólásra
Látod...
Ha a társtulajdonosnak ajánlja fel a vételt, akkor kifüggeszteni sem kell.
Ha pedig kifüggesztés útján vesz tudomást róla a társtulajdonos, akkor ő az utolsó majdnem.
Én így értelmezem, és nem értem.
több, mint 3 éve bérlem a 2 testvértől. kicsit zűrös, mert amelyik eladja, annak be van jegyezve valami banki tartozás, amit először ki kéne fizetni. én szomszédként földtulajdonos is vagyok. nem szeretnék egy kifüggesztéssel lukra futni, de fölöslegesen meg nem akarom magam becserélni
SEMMI...
Darabszámra nem tér ki a törvény (másik föld meg nincs a
felsoroltak között, ami önálló hrsz-al rendelkezik).
De egyébként homályos az egész, ügyvédek és a földmérők
50 évig biztosan megélnek.
n)18 helyben lakó szomszéd:
az a helyben lakó, akinek a tulajdonában vagy használatában lévő termőföld vagy tanya közvetlenül illetve önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna közbeékelődésével szomszédos az adásvétel, illetve a haszonbérlet tárgyát képező termőfölddel vagy tanyával;
Sajnos ez van!
Ha Ő veszi, az első....ha rájelentkezik a (futottak még)
kategória.
Ha nem felejtem el rákérdezek az ügyvédemnél vége van-e
már a pernek és reflektálok.
Válasz #1308. hozzászólásra
Biztos??
Ha egy autópálya van közöttünk vagy a Tisza, akkor mi szomszédok vagyunk ( távoli )?
Szerintem nem, de mint írtam előbb, emlékeim szerint.
Válasz #1306. hozzászólásra
Senki, csak ha civakodás van, szerintem.
Le van írva, ha jól emlékszem, közvetlen földszomszéd a szomszéd, ha már út, fasor vagy árok választ el titeket, akkor nem.
De csak emlékezetből írom, nem biztos.
Az tutttti hogy 4 hrsz-re lévő ember nem szomszéd
Válasz #1305. hozzászólásra
BEsz.rok ezen az egészen.
Ha én nem vagyok jóban egy másik társtulajdonossal és nem szól nekem hogy eladja a részét, akkor én vagyok az utolsó ember?
Nem érzem igazságosnak a dolgot
Van még a helyben lakó szomszéd dolog is a helyben lakó egyértelmű 15 km belül. a szomszéd esetében a táblán belül közvetlen hrsz mellet vagy külön hrsz út,csatorna stb válassza el.
értelmezésem szerint 3-4 hrszámú terület márt nem számít szomszédnak. mert itt is történt egy férevezetés meg jelölte magát "szomszédnak" közben 4 hrsz számmal odéb tulajdonos a stróman.
Ezt ellenőrzi ugyan e a földhivatal????
Az, hogy nyert ügye van az nem teljesen biztos...
Igazad van ha Ö veszi akkor ki sem kell függeszteni, de
mivel rájelentkezik tulajdonostársként hátrébb van a
sorrendben. Viszont szomszédként CSAK azonos helyen
így szintén nem Ő a nyerő...
Ügyvédemnek pont most van 1 ugyanilyen pere és azt mondta teljesen kétesélyes a dolog nem tudja mi lesz
a bírói gyakorlat az ilyen ügyben.
Én is kíváncsian várom!
Egyébként szerintem is 1 jó ügyvéd azonnal.
Válasz #1294. hozzászólásra
Én már a felette lévőt sem értem, mivel a közeli hozzátartozó: nagyszülő, szülő, testvér, gyerek és max a feleség.
Ott sem áll fent elővásárlási joga??
Pont ugyanaz az eset, mint az előbb, de azt nem értem teljesen. Hülyeségnek tartom...
A Te eseted is hasonló, de szerintem:
A másik testvér mivel tulajdonos abban a hrsz-ben, így neki van elővásárlási joga, Te csak utána jössz, ha vagy 3 éve bérlője az adott földnek ( úgy számítasz bérlőnek).
De úgy látom, hogy már ez sem biztos
van egy föld, két testvéré. a két testvér nem beszél egymással. én már régóta bérlem az egészet és az egyik testvér eladná nekem a földet, de a testvére is meg akarná venni, annak viszont nem akarja odaadni. ilyen esetben, mint bérlő elővásárlási jogom van?
Ha társtulajdonos akarja megvenni, akkor ki sem kell függeszteni, ha meg egy kifüggesztésre egy társtulajdonos jelentkezik, akkor ő áll a legutolsó helyen? Ez piszok nagy ellentmondás! Beszélj egy komoly jogásszal az ügyben! Ha biztos vagy az igazadban, akkor perre is viheted a dolgot simán, ilyen esetben még utólag is a te javadra dönthetnek, hiába történt már meg közben az átírás.
Nem jól mondja. Ha veled kötötte volna meg az adásvételit akkor ki sem kellett volna függeszteni, csak NFA-nak megküldeni és ennyi.
Tulajdonostárs vagy úgy is, hogy beadtad az elfogadó nyilatkozatot. Mondom keress egy ügyvédet, amúgy is kelleni fog a papírmunkához. Nyert ügyed van.
Keress egy ügyvédet. Baromság amit mondtak a fh-ban.
A törvényi hivatkozás jó, az NFA után te vagy az első tulajdonostársként.
Egyéb iránt ha szomszéd is vagy akkor minimum azonos rangon állnátok. De ez itt most lényegtelen.
Elővásárlási jogok
10. §60 (1)61 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
(2)62 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.
(3)63 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a)64 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5)65 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.
Minden van oda is lett írva .Azt a választ kaptam csak akkor érne a társ tulsdonosi elő jogom,ha velem függeszteti ki volna az eladó,mint társ tulajdonos. Csak a ptk törvény alapján lenne elő jogo,de mivel előrébb van a földtörvényben szereplő helyben lakó szomszéd, igy nem érvényesíthetem a társtulajdonodi jogomat. Nem akartam hinni a fülemnek,ez nem létezik
Mondjátok,hogy nem igaz!!
Kifüggesztésre került egy terület helyben,lakó szomszéd részére, be jelenkeztem helyben lakó szomszéd+ társ tulajdonos.
A föld hivatal szerint nincs elővásárlási jogom, mivel a helyben lakó szomszéd előrébb áll mint a társtulajdonos.
Válasz #1284. hozzászólásra
Nem lesz támogatás a gyepre, emellett az országban alig látni már állatot ( jószágra gondoltam ), akkor szerintem mindenki meg akar majd szabadulni tőle. Ha túlkínálat lesz, az árlehajtó hatású, főleg úgy, hogy 20km-es körzeten belül kell eladnod valakinek.
Ha meg kaszáltatod, költséged lesz, ha nem kaszáltatod, büntit kaphatsz a földhivataltól...
Én ezért nem hajlok a gyepvétel felé, nincs is állatom.
Enni kell, szerintem egy jó szántó érték marad mindig.
Üdv
Válasz #1283. hozzászólásra
Elöször hallottam, utána olvastam, majd az új nyomtatványban is szerepelt. Most töltöttem ki, szóval benne van a 6.oldalon a 14.pont, azaz a 10 blokkban ( kitöltési útmutató szerinti elnevezés).
Üdv
ha másra nem is ,befektetésnek ,a támogatásra épitve,kedvező árba ,persze.
pláne, ha a Kap-nál behozzák, az össz. területre kivetitett, bizonyos % ugaroltatását,még arra is jó lehet esetleg.
8784 hozzászólás
Válasz #1326. hozzászólásra
Régen kellett, de azért van a kifüggesztés, hogy adott
esetben ne kelljen adott esetben 150 tul.társat felkutatnod és levelezni velük...
Sajnos egyáltalán nem kell értesíteni. Akkor van értesítve, ha kívülálló vesz tulajdonrészt ez ugye kifüggesztés útján történik. De ezek szerint tök feleslegesen.
Válasz #1325. hozzászólásra
Itt pl a Tft-re igaz a dolog. A Tft külön rendelkezik az elővásárlásra jogosultakról. Ebben az esetben megelőzik a Tft-ben szereplők a társtulajt.
Már csak azt kellene megtudni, hogy mi a helyes értelmezése a Tft-ben lévő társtulaj kitételnek. Ettől függ az egész.
"10§ (3a) Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén."
Válasz #1328. hozzászólásra
Földtörvény
Válasz #1322. hozzászólásra
úgyis van valahol 1tizedes területem, amit valamikor megvettem sallangként. feláldozom azt hiszem a cserére
Ptk ban föld törv. üti
"Ez milyen jog lehet??"
földtörvény, elővásárlási jog....
Igen az a jog a helyben lakó
helyben lakó szomszéd stb vagyis tényleg a táest. az utolsó röhely.
abban tudok még kapaszkodni,hogy nem közvetlenszomszéd .
Válasz #1320. hozzászólásra
én úgy tudtam, hogy a társtulajt levélben kell értesíteni
Válasz #1321. hozzászólásra
"külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog"
Ez milyen jog lehet??? Mert akkor ott veszek földet ahol akarok, nem??? Függetlenül a társtulajokkal szemben stb...
Ezek milyen jogok lehetnek, mert nem írja hogy minden esetben, csak kivételes esetben üti a társtulajt.
Nem tudok rá mit írni, csak amit már leírtam...
DE, most van a próbaper, ha a bírói döntés megszületik majd megírom.
Válasz #1319. hozzászólásra
Kell egy precedens értékű ügy. Itt is mint sok másik kérdésben nem egyértelmű a törvény. Ki hogyan értelmezi.
Válasz #1317. hozzászólásra
Azt hiszem megkaptad a választ.
A tuti az az, hogy bemész az osztatlanba és ki sem kell utána függeszteni.
Azt hiszem azt kell mondjam, hogy mea culpa.
Átolvastam és a Tft ezt mondja:
145. § (1) Saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet.
(2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg.
(3)A külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát.
A (3)-as bekezdés ami miatt nem volt igazam.
Válasz #1313. hozzászólásra
Volt egy régebbi hozzászólásom ebben a témában igen,valamiért a társtulaj nem játszik, de gondoljatok a fél koronát egy kukás tv-ért mozgalomra !!
Ha a dunántúli barátaink elől a sógorok ilyen technikával elvitték a földet akkor most mi a kifogásunk.
Azt ,hogy ne az osztrákoké legyen a föld minden áron meg kell akadályozni,tudom ,majd kapok a fejemre ezért,de, szinte semmilyen technika nem elég jó ellenük, ha rám lenne bízva ,akkor a kétoldali szomszéd, és a társtulaj, levélben lenne kiértesítve, de még így is lesz olyan hogy megkaparintják előlünk!!!
Látod...
Ha a társtulajdonosnak ajánlja fel a vételt, akkor kifüggeszteni sem kell.
Ha pedig kifüggesztés útján vesz tudomást róla a társtulajdonos, akkor ő az utolsó majdnem.
Én így értelmezem, és nem értem.
Szerintem a tulajdonostárs akkor is tulajdonostárs ha csak elfogadó nyilatkozatot tesz.
A törvény nem szabályozza külön ezt a kérdést.
Válasz #1303. hozzászólásra
több, mint 3 éve bérlem a 2 testvértől. kicsit zűrös, mert amelyik eladja, annak be van jegyezve valami banki tartozás, amit először ki kéne fizetni. én szomszédként földtulajdonos is vagyok. nem szeretnék egy kifüggesztéssel lukra futni, de fölöslegesen meg nem akarom magam becserélni
Válasz #1314. hozzászólásra
SEMMI...
Darabszámra nem tér ki a törvény (másik föld meg nincs a
felsoroltak között, ami önálló hrsz-al rendelkezik).
De egyébként homályos az egész, ügyvédek és a földmérők
50 évig biztosan megélnek.
Válasz #1312. hozzászólásra
Fordítva emlékeztem, értem.
Köszi
"önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok,"
de akkor mivan ha van egyút+ még egy árok+ meg megint út és mind külön álló helyrajzi számmal ,és röktön ott van 2-3 ingatlan közötte.
EZ AZ!!
Nem is kell keresnem...
n)18 helyben lakó szomszéd:
az a helyben lakó, akinek a tulajdonában vagy használatában lévő termőföld vagy tanya közvetlenül illetve önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna közbeékelődésével szomszédos az adásvétel, illetve a haszonbérlet tárgyát képező termőfölddel vagy tanyával;
Válasz #1307. hozzászólásra
Sajnos ez van!
Ha Ő veszi, az első....ha rájelentkezik a (futottak még)
kategória.
Ha nem felejtem el rákérdezek az ügyvédemnél vége van-e
már a pernek és reflektálok.
Válasz #1308. hozzászólásra
Biztos??
Ha egy autópálya van közöttünk vagy a Tisza, akkor mi szomszédok vagyunk ( távoli )?
Szerintem nem, de mint írtam előbb, emlékeim szerint.
Senki, csak ha civakodás van, szerintem.
Le van írva, ha jól emlékszem, közvetlen földszomszéd a szomszéd, ha már út, fasor vagy árok választ el titeket, akkor nem.
De csak emlékezetből írom, nem biztos.
Az tutttti hogy 4 hrsz-re lévő ember nem szomszéd
Ha erdősáv, csatorna vagy út választja el az nem számít,
ugyanúgy szomszédnak kell tekinteni ebben az esetben.
BEsz.rok ezen az egészen.
Ha én nem vagyok jóban egy másik társtulajdonossal és nem szól nekem hogy eladja a részét, akkor én vagyok az utolsó ember?
Nem érzem igazságosnak a dolgot
Van még a helyben lakó szomszéd dolog is a helyben lakó egyértelmű 15 km belül. a szomszéd esetében a táblán belül közvetlen hrsz mellet vagy külön hrsz út,csatorna stb válassza el.
értelmezésem szerint 3-4 hrszámú terület márt nem számít szomszédnak. mert itt is történt egy férevezetés meg jelölte magát "szomszédnak" közben 4 hrsz számmal odéb tulajdonos a stróman.
Ezt ellenőrzi ugyan e a földhivatal????
Válasz #1299. hozzászólásra
Az, hogy nyert ügye van az nem teljesen biztos...
Igazad van ha Ö veszi akkor ki sem kell függeszteni, de
mivel rájelentkezik tulajdonostársként hátrébb van a
sorrendben. Viszont szomszédként CSAK azonos helyen
így szintén nem Ő a nyerő...
Ügyvédemnek pont most van 1 ugyanilyen pere és azt mondta teljesen kétesélyes a dolog nem tudja mi lesz
a bírói gyakorlat az ilyen ügyben.
Én is kíváncsian várom!
Egyébként szerintem is 1 jó ügyvéd azonnal.
Én már a felette lévőt sem értem, mivel a közeli hozzátartozó: nagyszülő, szülő, testvér, gyerek és max a feleség.
Ott sem áll fent elővásárlási joga??
Pont ugyanaz az eset, mint az előbb, de azt nem értem teljesen. Hülyeségnek tartom...
A Te eseted is hasonló, de szerintem:
A másik testvér mivel tulajdonos abban a hrsz-ben, így neki van elővásárlási joga, Te csak utána jössz, ha vagy 3 éve bérlője az adott földnek ( úgy számítasz bérlőnek).
De úgy látom, hogy már ez sem biztos
köszönöm a hozzá szólásokat remélem alegjobbat
Válasz #1300. hozzászólásra
van egy föld, két testvéré. a két testvér nem beszél egymással. én már régóta bérlem az egészet és az egyik testvér eladná nekem a földet, de a testvére is meg akarná venni, annak viszont nem akarja odaadni. ilyen esetben, mint bérlő elővásárlási jogom van?
Ha társtulajdonos akarja megvenni, akkor ki sem kell függeszteni, ha meg egy kifüggesztésre egy társtulajdonos jelentkezik, akkor ő áll a legutolsó helyen? Ez piszok nagy ellentmondás! Beszélj egy komoly jogásszal az ügyben! Ha biztos vagy az igazadban, akkor perre is viheted a dolgot simán, ilyen esetben még utólag is a te javadra dönthetnek, hiába történt már meg közben az átírás.
Válasz #1298. hozzászólásra
Nem jól mondja. Ha veled kötötte volna meg az adásvételit akkor ki sem kellett volna függeszteni, csak NFA-nak megküldeni és ennyi.
Tulajdonostárs vagy úgy is, hogy beadtad az elfogadó nyilatkozatot. Mondom keress egy ügyvédet, amúgy is kelleni fog a papírmunkához. Nyert ügyed van.
Válasz #1296. hozzászólásra
Magyarázata,az eladó ha velem együtt tettte volna ki kifügesztésre.az alábi szövegrésszel indokolja "
a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén."
Válasz #1295. hozzászólásra
ha regisztrált gazdálkodó vagy akkor neked van igazad,ha nem akkor rácsesztél.....
Válasz #1292. hozzászólásra
Keress egy ügyvédet. Baromság amit mondtak a fh-ban.
A törvényi hivatkozás jó, az NFA után te vagy az első tulajdonostársként.
Egyéb iránt ha szomszéd is vagy akkor minimum azonos rangon állnátok. De ez itt most lényegtelen.
(3/a) Ti hogy értelmezitek én ebben bíztam.
Elővásárlási jogok
10. §60 (1)61 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
(2)62 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.
(3)63 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a)64 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5)65 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.
Válasz #1288. hozzászólásra
Úgy emlékszem régebben bérletnél a szomszéd volt előrébb, adásvételnél meg a társtulajdonos.
Válasz #1290. hozzászólásra
Minden van oda is lett írva .Azt a választ kaptam csak akkor érne a társ tulsdonosi elő jogom,ha velem függeszteti ki volna az eladó,mint társ tulajdonos. Csak a ptk törvény alapján lenne elő jogo,de mivel előrébb van a földtörvényben szereplő helyben lakó szomszéd, igy nem érvényesíthetem a társtulajdonodi jogomat. Nem akartam hinni a fülemnek,ez nem létezik
van MVH reg.számod?
Benne vagy az osztatlanban? Ha igen és ezt oda is írtad az elfogadó nyilatkozatba akkor neked kellene lenned az elsőnek.
Részedre sajnos, igaz
Mondjátok,hogy nem igaz!!
Kifüggesztésre került egy terület helyben,lakó szomszéd részére, be jelenkeztem helyben lakó szomszéd+ társ tulajdonos.
A föld hivatal szerint nincs elővásárlási jogom, mivel a helyben lakó szomszéd előrébb áll mint a társtulajdonos.
Nem lesz támogatás a gyepre, emellett az országban alig látni már állatot ( jószágra gondoltam ), akkor szerintem mindenki meg akar majd szabadulni tőle. Ha túlkínálat lesz, az árlehajtó hatású, főleg úgy, hogy 20km-es körzeten belül kell eladnod valakinek.
Ha meg kaszáltatod, költséged lesz, ha nem kaszáltatod, büntit kaphatsz a földhivataltól...
Én ezért nem hajlok a gyepvétel felé, nincs is állatom.
Enni kell, szerintem egy jó szántó érték marad mindig.
Üdv
Válasz #1283. hozzászólásra
Elöször hallottam, utána olvastam, majd az új nyomtatványban is szerepelt. Most töltöttem ki, szóval benne van a 6.oldalon a 14.pont, azaz a 10 blokkban ( kitöltési útmutató szerinti elnevezés).
Üdv
ha másra nem is ,befektetésnek ,a támogatásra épitve,kedvező árba ,persze.
pláne, ha a Kap-nál behozzák, az össz. területre kivetitett, bizonyos % ugaroltatását,még arra is jó lehet esetleg.