Hirdetés
Fórum
Fóliasátor építése, művelése
Létrehozta: Goldoni Euro 30 , 2009-03-12 17:56:45
Kedvencekhez
Segítség
- Őszi mély és középmély szántás vagy forgatás nélkül művelni??? új
- Napraforgó vetőmag új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Milyen traktort érdemes venni? új
- Magtisztítás új
- OVP-20 régi szovjet gyártmányú magtiszítógép... új
- RS-09 eszközhordozó új
- Epertermelés új
Cikkajánló
Közel 40 százalékos hozamnövekedés a kukoricában? Mutatjuk, mi kell hozzá
Az öntözés termésnövelő hatását bizonyították magyar kutatók.
Sajtóközlemény
1509 hozzászólás
Válasz #508. hozzászólásra
Hol szoktad venni a zacskót?
Válasz #507. hozzászólásra
Ezért nem használjuk, semmi értelme. A zacskó praktikus, könnyű ritkítani, és 1,7Ft/db. Bár minden évben emelkedik kicsit az ára.
Válasz #506. hozzászólásra
Nem valami szuper gépezet.Jó ez a kép.Tetszik a kis zsákos megoldás.
Válasz #505. hozzászólásra
Ilyen zacskóba töltjük (feketébe általában, csak egy adaggal átnyomtak...)
Meg kell tölteni a lyukakat, kézzel kell megtömöríteni, majd a pedálra rálépve emeli ki a tápkockákat. Nehéz volt megközelíteni, ennél jobb képet nem tudtam csinálni.
Válasz #504. hozzászólásra
Rendben köszönöm.
Válasz #503. hozzászólásra
Nem túl szapora. Egyszerre 4et csinál. Inkább zacskóba töltjük a földet, nem esik szét a tápkocka, tetszőleges méretet tudunk csinálni, kimegyek, megkeresem, lefotózom. :)
Válasz #502. hozzászólásra
Nem jól dolgozik?Apu mondta hogy volt lábtaposós.Meg van mg?Tudsz róla képet felrakni?
Válasz #501. hozzászólásra
Ez tök jó, azt hittem, valami futószalagos gépre gondolsz. Hasonló volt nekünk, csak állványos, és lábbal kellett taposni, de nem használjuk.
Zsolt ilyen tápkocka készítőre gondoltam.
Pdf
Válasz #499. hozzászólásra
Én nem szoktam vasalni, se madzagot befűzni. Az utolsó bordára rátekerem és megdrótozom, nem nyúlik, nem kezd lebegni, nem szakad el.
Válasz #495. hozzászólásra
hasonlo lesz csak az a baj hogy 20 méter hosszu kell
és mivel nem szkaadt le a folia igy fent van 5 méter magasba a teteje és nehezitésnek ugye gyürödött a folia de ha nincs más bekinlodjuk valahogy
Válasz #487. hozzászólásra
Én a cserepes virágok, zöldség palánták után május végén még paradicsomot, almapaprikát ültetek. Télre csak zöldhagymát, salátát, meg retket boldog-boldogtalan termel, fillérekért megy sokszor.
Válasz #496. hozzászólásra
Hasonló cipő... Már nem termelek se krumplit, se fehér paprikát, magról vetett vöröshagymát, sőt már fokhagymát se. Akik rá vannak állva, olyan olcsón állítják elő, hogy annyiért tudom megvenni tőlük, amennyibe nekem lenne...
Felénk a kertészkedők zöme fel adta, vagy simán csak kereskedik ! Szegeden megveszi Mohácson-Baján-s a környékben el adja !
Válasz #493. hozzászólásra
Villanyszerelő.....behúzó szalag ?
Válasz #492. hozzászólásra
Ha meg olyasvalamit termelsz ami sok van akkor jobb minőségűt kell termelni mint a szomszéd eladható áron. Idő kell annak mire az ember megtapasztalja mit tud eladni. Régen megtermelni volt nehezebb, eladni könnyebb, ma már ez fordítva van sajnos.
foliának elszakadt a kötele van e valami trükk hogy hogyan tudom az ujat belehuzni a már bevasalt részbe??????
Nekem eddig ami volt a kis kertben az nem kellett (pl.zöldborsó)senkinek mert addigra már volt mindenkinek, lényeg az hogy ami épp van az nem kell senkinek. Most van fűszerpaprika 60kg az se kell senkinek igérgették hogy majd jövök, majd kell azóta is...pedig szép és jó minőség , ugyhogy valami olyasmit kell termelni ami senkinek nincs és drága de ha nincs senkinek az meg azért van mert nincs rá kereslet....
Válasz #490. hozzászólásra
értettem és köszönöm a tippet.
Válasz #489. hozzászólásra
Igen ezekre.A saláta meg a retek kicsit necces mert azt nagyon sokan termelik.
Válasz #488. hozzászólásra
Ezekre van kereslet rendesen a piacon, tehát eladhatóak?
Válasz #487. hozzászólásra
retek zöldhagyma saláta.
Üdv mindenkinek! Volna egy kérdésem, mégpedig az, hogy van két fóliaházam, az egyikbe mindig van valamilyen kultúra, többnyire cserepes dísznövény, úgy, hogy folyamatosan követik egymást, tehát nincs kihagyás, a másik fólia pedig csak akkor van kihasználva amikor éppen a muskátlit szét kell pakolni, tehát kb márc. elejétől közepétől májusig van kihasználva (szegfűt termesztettünk benne, de vagy 10 éve nem foglalkozunk vele, nem éri meg). Milyen zöldségfélét érdemes ott hajtatni, elsősorban a téli hónapokban mert az nyugisabb. A fólia 7X18 m-es, központi fűtés megoldott. Válaszokat előre is köszönöm.
Válasz #480. hozzászólásra
Szívesen!
Válasz #484. hozzászólásra
Ismerős a történet, a meg írt pályázatom a kukában landolt 1 ha os fólia rendszer, ha nyerek akkor is minimun 40 millkát kellett volna be vállani ! A bank meg (kiröhögött) ez a vállság ki robbanása idején volt !
Válasz #482. hozzászólásra
Én egy komoly 500 m2-es palántanevelő fóliát akartam volna építeni. Két hajó, dupla rétegű, felfújt fólia, polcrendszer, központi fűtés, energiaernyő. Kézzel nyitogatott szellőzők, ajtók, stb. Kértem ajánlatot több cégtől. A legolcsóbb úgy nézett ki, hogy fűtés, polc, energiaernyő nélkül, 5 éves fóliával 8 milka. Kösz... Sosem térül meg. A mai árszínvonal és piaci helyzet mellett maradtunk a hagyományos, 7,5x30-as félköríves dupla váznál, 3 évente cseréljük mindkét fólia réteget. A kazánok a fólia végében le vannak süllyesztve, így gravitációs elven működik a központi fűtés. Csináltattam két bazi nagy kazánt, deszkából, meg karókból van a polcrendszer, radiátor csöveket meg anno tönkrement kertészetekből vásároltuk fel.
Csak akkor szabad neki állni, ha költséghatékonyan tud az ember termelni. Itt meg kell említenem a magokat. Iszonyat brutál, amit a magforgalmazó cégek művelnek. Mondok egy példát. Van ez a magyar bocskor fajtára hasonlító olasz piros paprika, most van az import szezonja. Na én kinyomoztam a fajtát, az a neve, hogy Palermo. Megkerestem, melyik cég forgalmazza, megkérdeztem, mennyi a mag. 72Ft/szem Hát mondom ezt mégis hogy?? Azt mondta lazán az értékesítő, hogy amíg a spanyol és olasz termelő kifizeti, addig ennyi lesz....
Válasz #481. hozzászólásra
Kicsit olvass vissza, épp a napokban beszéltünk számokról..hadd ne írjam le megint.
Nos (hobbi) szinten 500nm fólia sátor azaz mára csak simán védő háló ! Alatta hajtatott fűszer paprika. A kényszer és a praktikum hozta a váltás a hagyományos növényekről. Sajnos a piac. mit ezzel a hagyományos technológiával csináltuk,nem tolerálta a kialakított árakat ! Plusz a friss árut el kell passzolni minél előbb ! Van itt olyan ki az elmult 10 évben vagy 8-9 millkát bele ölt a vázakba. természetesen 50százalékban saját munkák (de profi) még ő is mára azon gondolkozik hogy valami irányba lépnie kell. Mert van hogy a Kis teherautónyi motyóval vissza jön Pestről.
Ahhoz kevés hogy belépjen valami kereskedői láncba...de az ilyen fúziók mindig bűzlenek. Talán a mesterséges termesztési rendszer vagy valami hasonló mivel le tudná szorítani a költségeket. De mint tudjuk az már részben műanyag. Ha viszont találsz egy fizető piacot, ki nem húzza az orrát az ár miatt akkor hajrá. De amikor a nagykeresnél ott a sok felfújt műanyag ....akkor el kél a szerencse is a minőségi árut kereső piac hoz ! Mer hamarabb vesznek plazma tv-t mint igazi hazai anyagot ...erre ez a tapasztalat. Én a megtermelt motyesztnak csak a 10százalékát adom el itthon. A többit a volt osztálytársak ismerősök viszik szét az országban. vagy még külföldre is mikor hazajönnek látogatóba ! Ha ez működhet és minőséget termelsz akkor meg lesz rá a piac ! Bár nem kis meló..s itt most nem a marketingre gondolok !
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne régi fóliázokhoz!
Most kezdeném a fóliás növénytermesztést, kb 400 m2-en!(persze ha van értelme bővítenék) Az a kérdésem, hogy van-e benne ráció mostanság, megéri-e csinálni. Légyszi ne azzal kezdjétek, hogy sok vele a munka, mert most is mezőgazdasággal foglalkozunk családi gazdaságban ugyhogy tudom,hogy kemény. Az ok amiért fóliára gondoltam(főleg paradicsom paprika uborka), mert szeretnék egy kicsit kiválni a családiból, de sok földterület híjján ez jó ötletnek tűnik! LÉgyszi írjatok tapasztalatot, meg esetleg néhány számot!
Előre is köszi!!!
Válasz #476. hozzászólásra
Köszönöm a linket4
Válasz #478. hozzászólásra
Úgy ám. Amikor kiskölök voltam, akkor volt sok, és emlékszem, ahogy a kis sárga pihések elözönlötték a fóliát, miután az eladható salátát mind leszedtük...
Válasz #477. hozzászólásra
A tyúk akkor is hasznos, ha a letermett sátrakat ősszel velük takaríttatod ki.
Válasz #474. hozzászólásra
Felénk is mennek a vegyes csokrok, szálas termelt virágot kis piacon eladni lehetetlen. Illetve úgy lehet eladni, ahogy egy ismerős csinálta. 10-es csokrokban árulta a szegfűt 250Ft-ért... Már 4 éve csődbe ment...
Tojáson is gondolkodtam, takarmányt meg tudom termelni, helyet tudok a pipiknek csinálni, idén el is kezdjük a pipi tartást, a piacon már nincs házi tojás...igény lenne rá... Először csak saját részre állítunk be 30-40 tyúkot, aztán meglátjuk...
Válasz #475. hozzászólásra
mikrofilter.blogspot.hu
Üdv mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet olcsón agrofóliát, fátyolfóliát, vagy agrotextilt beszerezni? (csak a lehetőségeket szeretném felmérni)
Válasz #471. hozzászólásra
Szia! A virágnál nem biztos, hogy a gerbera meg a hozzá hasonló virágboltban árult profi virág hozná a pénzt. Nálunk a termelői piacon jól mennek a szabadföldi vágóvirágokból összeállított csokrok. 100-200 forint/db. Törökszekfű, margaréta-fátyolvirággal,tollasszekfű, őszirózsa, kardvirág, dália, legényvirág, krizántin stb. Kardvirág szálja is 100 forintnál kezdődik. Ha csokrozzák, akkor a legtöbbször aranyvesszőt szednek hozzá, az van mindenhol vadon. Többnyire kora reggel kiviszik egyben, aztán a helyszínen csokroznak. Kész csokrokat árulnak, nem nagyokat. A vevők 8 óra előtt kevesen vannak. Érdemes zöldet is termelni a csokrokhoz. A zöldségek mellett a virágokat hamar elviszik, hétvégére visznek a temetőbe is. Legalább is nálunk így megy. Negyven forint alatt tojás sem volt a nyáron.
Bele kell kezdeni, aztán majd alakul!
Válasz #472. hozzászólásra
off: már a pálinka se megy...
Válasz #471. hozzászólásra
Nagybanira menve össze kell számolni az üzemanyag költségét, belépő összegét (1000-1500Ft), azt, hogy a kispiaci árhoz képest fele pénzért tudod adni, és azt is, hogy nem biztos, hogy eladod...ott lehet ám aludni az autóban, hogy talán reggel...
Szerintem valahol 100eFt értékű árumennyiség környékén érdemes megindulni, ez alatt csak akkor, ha nagyon közel van.
Nagybani piacra mekkora mennyiségnél érdemes vinni?
Mert lesz két darab 1000m2-es kert is a fóliasátor mellett..:)
Igen mindenképp paprika paradicsom lesz benne elősször csak egy kis helyen a sarokba fogom kipróbálni a virágot... Ki kell próbálni mi terem a legjobban legszebben, na meg azt hogy mire van nagyobb kereslet fenese tudja... Pálinkára
Válasz #468. hozzászólásra
Ezért kell fordítva megközelíteni a dolgokat. Azt kell számba venni, minek van piaca a környékeden? Úgy tudom, dolgozol, kiegészítés képpen kertészkedel. Na most pl. paradicsommal, uborkával, paprikával meg tudod azt csinálni, hogy hetente egyszer leszeded csontra, és szombaton mész vele a helyi piacra...
Igen igen az a nagyobb probléma az eladás
Válasz #466. hozzászólásra
sokszor nem megtermelni nehéz, hanem eladni.
Üdv!
OLvasgattam még , hogy virágot is érdemes benne termeszteni csak az kicsit kényesebb pl.: holland kála, gerbera, és nincs élelmezési idő:)
Válasz #464. hozzászólásra
Válasz #463. hozzászólásra
Ha megtalálom csinálok róla képet, de annyi ám az egész, hogy 3m hosszú nyele van 1" műanyag csőből, a végén pedig 1m széles gyalult deszka van, hogy ne szakítsa ki a fóliát a szálka...
Tavaly nem is találtam meg, mert előtte nem kellett évekig, elkeveredett. Fogtam a partvist (asszony örült neki, hogy befogtam... :D ), és még egy partvis nyelével össze kötöztem, így 3,5m hosszú nyelet kaptam... :)
Válasz #460. hozzászólásra
Hali erröl a célszerszámról mutathatnál 1 fotót a hóval én is szopok elég sokat de 1 idő után csak le kell húzni nekem 8.5x 50 esek vannak 9 db
kacsák vannak benne de a hó az ráragad addig én se húztam le míg egy 8.5x80 as nem dőlt össze azóta huzzuk...a tavali télen fel is kellet rá menni mer nem értem fel eléggé két oldalrol és a közepén ottmaradt
Üdv Gábor
Válasz #461. hozzászólásra
Tegyél bele salátát, vagy zöldhagymát tavaszra. Ez lesz az első bevétel. Attól függően, hogy mennyiért tudod eladni, akár 40-50eFt is realizálható. Én 200m-2e-n 100eFt körül tudok csinálni zöldhagymából. Amint ez kijön, április 15 körül elülteted a paprikát, paradicsomot, uborkát. Az uborka májusban, a paradicsom június elején, a paprika június közepén fordul termőre. A paradicsomból kb. 400 tő fér el 100m2-en. Teljes szezon alatt 5-6 fürtöt fog kinevelni, átlag 40 dekával számolhatsz fürtönként. 5-6 szemnél többet nem nagyon hoz, lesz rajta 10-12 dekás is, de 6-8 dekás is. Tehát lesz rajta kb. 800-1000kg pari. Így már kalkulálhatsz. Ha kis piacon adod el mondjuk szombatonként, akkor átlag kaphatsz érte 150Ft-ot. Az elején 250Ft körül, szezon vége felé, a befőzési idényben 100Ft-ot. Tehát nagyjából 200eFt bevétellel számolhatsz 100m2-en. Ha nagybanin adnád el (ilyen kis mennyiségben abszolút nem éri meg), akkor felével számolhatsz. Persze, ha előrébb tudod hozni a termőre fordulást, ha intenzíven tápozod, és kinevel 8-9 fürtöt rendes súlyban, akkor dupla bevétel.
Na majd meglátjuk mi lesz belőle, akitől vettem annak van még1 ugyanilyen de ő csak palántát nevel benne. Az én sátram eddig 90ezerbe van és még nincs rajta a fólia... Így ezért kérdeztem hogy kb. mennyi az az összeg amit lehet vele keresni ...
Válasz #454. hozzászólásra
A lenti képen láthatod, hogy nekem vannak keresztben is merevítők, ezek megfogják a havat még a 7,5*30m-es fólián is, DE: Akármekkora fóliád van, akármilyen merev, ha ónos eső esik, aztán szakad a hó, akkor egy szem se fog lecsúszni, és le kell húzkodni róla (nekem van 3m-es nyéllel egy célszerszámom), vagy be kell fűteni.