Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.04 FtUSD392.16 FtCHF430.11 FtGBP484.03 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz #45. hozzászólásra
Ez szerintem mese,nekem 2001ben volt utoljára 3.éves kukoricám,de min a 30%-a a földön volt aratáskor a böngészők nagy örömére.Azóta ha vetek 2.évit,csak talajfertőtlenítővel..
Na erre a válaszra én is kiváncsi vagyok!
A témához anyit tennék hozzá,hogy jól időzitett talajfertőtlenitős kiultivátorozással 8kg force-al azt az eredményt több év átlagában el tudtam érni ,mint a vetéskor kiadott 15kg-al!
Folyt.
-a csávázószereket tavaly néztük ,érdekes eredmény született.A csávázószerek kb.3-5 cm védenek a gyökéren,tehát nem rágja vissza teljesen a lárva,rágás után nincs csapadék/regeneráció/ tuti a dölés.
-csak másodéves kukorica dől,a harmad már nem!
-az egész egy nagy lutri,az egyetlen biztonságos megoldás a vetésváltás!
Sziasztok!
Én Tolna megyei vagyok és itt erős a k.bogár fertőzöttség,néhány tapasztalatot megosztanák veletek.Nálam sok kisérlet volt ezzel kapcsolatban,kutatói munkával egybekötve.Néhány tapasztalat:
-Force kiválóan véd ha még ott van a lárvakártétel idején és kapott csapadékot/gázosodás/.Pl.kerülni kell a korai vetést,vagy kultival kijuttatni.Láttam 2007-ben aszály miatt megfeküdt kukoricát 18 kg force-val vetették.
-talaj nagyon lényeges,homokot nem bírja a jószág,minimális a kártétel,homokosba simán visszaraktam a kukit és nem volt gyökérkár.
-csapadék nagyon fontos,force nélkül sem borul,ha rágás után kap rendes esőket,rettentően gyorsan regenerálódik/2008-as év/.
Én is a PonchoPro-ra szavazok... nekünk megbukott a Force, és az ára már tényleg az elfogadhatatlan kategóriába esik.
Amúgy már csak azért is csávázott vetőmag, mert sokkal egyenletesebb a dozírozása. Igen gyakori, hogy ugyanaz a MicroSem adagoló különböző mennyislget adagol a két sorba, vagy eltömődik (részben vagy teljesen) és még ha átlagban jól is jön ki a felhasználás, akkor is az egyenetlenség miatt egyes helyeken hatástalan...
Válasz #23. hozzászólásra
No lesz lehurrogás...én évek óta másodéves kuk. alá 8kg azaz nyolc kg forste-ot rakok vetéssel egy menetben.Semmi gondom a kuki bogárral.Így nem egy vagyonba kerül és garantálom,hogy van hatás.
Jó lenne,bár szerintem úgy lesz az , hogy a Santana ára 20 körül lessz hekinként, a Force-é meg lecsökken 25 re és akkor nem lessz akkora árkülömbség a két termék között.
Meglátásom szerint az idén sokkal kevesebb talajfertőtlenítő szer fog fogyni mint pl. 2008 ban, mert a termelők kezdenek megfeledkezni a kukoricabogárról, mivel az elmúlt 2 évben nem volt jelentős kártétele
Sajna nincs, az bayer, de ilyenkor rendszerint még nemigen vannak növszer árak, majd február végétől kezdik őket kiadogatni. Szerintem ezt is csak azért nyögték ki, mert most vezetik be a piacra a cuccot, és ez az árszint csábító lehet. Őszintén szólva nem lennék meglepve, ha a syngenta ennek hatására lejjebb ugrana a force árával.
Nálad lehet, nálam megbukott... Ebben a kérdésben sokat nyom az is, hogy ki hol gazdálkodik és mekkora a fertőzési nyomás, nálam meglehetősen nagy és itt egyetlen inszekticid csávázószer sem adott kielégítő hatást, beleértve a poncho pro-t is. A force maximális dózisa pedig 15 kg engedélyokirat szerint.
Hosszú éveken keresztül próbálkoztam pl. a Poncho pro-val.Hogy a többit ne is említsem. De a lárvák ellen azt kell hogy mondjam hatástalan...Eleve ha összehasonlitjuk a maggal csávázottan csak néhány mg kerül fel magra, vagy a fertőtlenítő 15-20kg/ha...Na ez már sokat elárul a hatékonyságban.
Az arystások azt mondják, hogy 16.000 ft/ha-ra próbálják belőni az árát, de kérdés, hogy a kereskedők mit alakítanak még hozzá. A hatékonyságával nem lesz gond, annyit biztosan tud, mint a force.
Vetésváltás sem nyújt biztonságot,ugyanis az imágók bizonyitottan több km-re elrepülnek,és ah eléri őket a biológiai óra akkor lerekják a petéiket!2003-ban buza elővetemény után dölésem volt,akkor fejlesztettem ki a kultis kijuttató berendezést! Egyébként a NV.hatóság találta ki a vetésváltás módszert!Nem tudtak mivel előállni magyarázkodtak!Akkor kellet volna a hatósági szerepet eljátszani ,amikor a diabrotika karantén kárositó volt!Központi védekezés helyett,átminősitették veszélyes kártevőnek a bogarat-Ezután a gazdáknak kötessége a védekezés!
Átlagos (hideg) tél után a kukoricabogár lárvái május-június hónapban kelnek ki és károsítanak.
A vetéssel egy menetben kiadott talajfertőtlenítővel gyakorlatilag már nem kerülnek kontaktusba, mert az a csávázószerrel együtt addigra már elbomlik.
Az egyetlen járható út a károsító lárvák elleni védekezésre az állományban (pl. kultivátorral egy menetben) kijuttatott talajfertőtlenítő.
Ennél jóval olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás a VETÉSVÁLTÁS!!!
Sajna az intenzív kukorica termesztést,csak rovarölőszeres maggal,és talajfertőtlenítővel lehet biztonsággal folytatni!Vetéskor kiadott nagymenniségű Tfertőtlenitő a vegyszergyártóknak kedvez,ami péntárcánknak pedig árt! Azért szóróm kultival akkor amikor kell,60%-át az ajánlott dózisnak!
Feritől hallottam, hogy ő nem szór Force-ot vetéskor, csak később, a sorközművelő kultivátorral, és akkor is 8 kg körül.
Ugyanis mire a lárva előjön és elkezdi rágni a gyökeret, addigra a vetéskor kiszórt hatóanyag fele eltűnik.
én az ilyen kérdéseket úgy szoktam,van 3 növényvédő mérnök ismerősöm,felhivom,és mindegyiktől megkérdem amelyikben a legtöbb igazság van,ahhoz igazodom.Nem ismered a közmondást?:Bölcs ember tanácsból él!
Sziasztok szeretném megkérdezni hogy igaz-e az ha forcal ilyen korán van vetve akkor elmegy a hatása mire kellene hogy hasson? vagy ez csak kitalát szöveg? ha tudja valaki légyszives irja le,és persze mi a vélemény.
196 hozzászólás
Válasz #45. hozzászólásra
Ez szerintem mese,nekem 2001ben volt utoljára 3.éves kukoricám,de min a 30%-a a földön volt aratáskor a böngészők nagy örömére.Azóta ha vetek 2.évit,csak talajfertőtlenítővel..
Válasz #44. hozzászólásra
Szia Feri. Ezt én máshonnan is hallottam,hogy a harmadik évben nincs dőlés, csak nem tudok rájönni hogy miért.Jó lenne tudni
Válasz #43. hozzászólásra
Na erre a válaszra én is kiváncsi vagyok!
A témához anyit tennék hozzá,hogy jól időzitett talajfertőtlenitős kiultivátorozással 8kg force-al azt az eredményt több év átlagában el tudtam érni ,mint a vetéskor kiadott 15kg-al!
Válasz #42. hozzászólásra
A harmadik évi miért nem dől,második évben nem rak le petét a bogár?
Válasz #41. hozzászólásra
Folyt.
-a csávázószereket tavaly néztük ,érdekes eredmény született.A csávázószerek kb.3-5 cm védenek a gyökéren,tehát nem rágja vissza teljesen a lárva,rágás után nincs csapadék/regeneráció/ tuti a dölés.
-csak másodéves kukorica dől,a harmad már nem!
-az egész egy nagy lutri,az egyetlen biztonságos megoldás a vetésváltás!
Sziasztok!
Én Tolna megyei vagyok és itt erős a k.bogár fertőzöttség,néhány tapasztalatot megosztanák veletek.Nálam sok kisérlet volt ezzel kapcsolatban,kutatói munkával egybekötve.Néhány tapasztalat:
-Force kiválóan véd ha még ott van a lárvakártétel idején és kapott csapadékot/gázosodás/.Pl.kerülni kell a korai vetést,vagy kultival kijuttatni.Láttam 2007-ben aszály miatt megfeküdt kukoricát 18 kg force-val vetették.
-talaj nagyon lényeges,homokot nem bírja a jószág,minimális a kártétel,homokosba simán visszaraktam a kukit és nem volt gyökérkár.
-csapadék nagyon fontos,force nélkül sem borul,ha rágás után kap rendes esőket,rettentően gyorsan regenerálódik/2008-as év/.
Válasz #37. hozzászólásra
Amilyen az időjárás 6-90 mázsáig.
Válasz #38. hozzászólásra
Nálunk a Force 15kg/ha dőlés nincs, pedig van olyan mono ahol 8-10év.
Én is a PonchoPro-ra szavazok... nekünk megbukott a Force, és az ára már tényleg az elfogadhatatlan kategóriába esik.
Amúgy már csak azért is csávázott vetőmag, mert sokkal egyenletesebb a dozírozása. Igen gyakori, hogy ugyanaz a MicroSem adagoló különböző mennyislget adagol a két sorba, vagy eltömődik (részben vagy teljesen) és még ha átlagban jól is jön ki a felhasználás, akkor is az egyenetlenség miatt egyes helyeken hatástalan...
Válasz #36. hozzászólásra
És igy mennyi a kuki termés?
Válasz #33. hozzászólásra
Egyszerse,3 évente kerül vissza.
Válasz #34. hozzászólásra
Háj, én bakhátoláskór szórtam 1 hekire 16 kilót, de voltak megfúrva gumók, nem azt mondom hogy sok de volt!
Jó estét!![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
A burgonyábann van valakinek valami tapasztalata ezekkel a talaj fertőtlenittőkkel?
Válasz #32. hozzászólásra
A kuki hány évig van egymásután.
Válasz #29. hozzászólásra
Mi még sosem használtuk,és nincs kukibogár.
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
én meg még a harmadéves alá se rakok semmit
Örülj neki, nálunk a 12 kiló már kevés!
No lesz lehurrogás...én évek óta másodéves kuk. alá 8kg azaz nyolc kg forste-ot rakok vetéssel egy menetben.Semmi gondom a kuki bogárral.Így nem egy vagyonba kerül és garantálom,hogy van hatás.
Válasz #27. hozzászólásra
Jó lenne,bár szerintem úgy lesz az , hogy a Santana ára 20 körül lessz hekinként, a Force-é meg lecsökken 25 re és akkor nem lessz akkora árkülömbség a két termék között.
Meglátásom szerint az idén sokkal kevesebb talajfertőtlenítő szer fog fogyni mint pl. 2008 ban, mert a termelők kezdenek megfeledkezni a kukoricabogárról, mivel az elmúlt 2 évben nem volt jelentős kártétele
Válasz #25. hozzászólásra
Sajna nincs, az bayer, de ilyenkor rendszerint még nemigen vannak növszer árak, majd február végétől kezdik őket kiadogatni. Szerintem ezt is csak azért nyögték ki, mert most vezetik be a piacra a cuccot, és ez az árszint csábító lehet. Őszintén szólva nem lennék meglepve, ha a syngenta ennek hatására lejjebb ugrana a force árával.
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
jahhhh..Vetésnél nincs is gond, de betakaritásnál(dőlés).....
Válasz #24. hozzászólásra
arról nincs infód véletlenül , hogy az Adengonak mennyi lessz az ára ???
Nálad lehet, nálam megbukott... Ebben a kérdésben sokat nyom az is, hogy ki hol gazdálkodik és mekkora a fertőzési nyomás, nálam meglehetősen nagy és itt egyetlen inszekticid csávázószer sem adott kielégítő hatást, beleértve a poncho pro-t is. A force maximális dózisa pedig 15 kg engedélyokirat szerint.
Válasz #21. hozzászólásra
a gyakorlatban a poncho pro a legjobb.........
nincs probléma a kijuttaásnál mert eleve felszivódik
a force meg szart se ér mert 20kg
32000ft annyiért nincs értelme kukoricá termelni
Válasz #17. hozzászólásra
Ja és kössz, megnéztem a prosit....
Válasz #18. hozzászólásra
Eleve ha összehasonlitjuk a maggal csávázottan csak néhány mg kerül fel magra, vagy a fertőtlenítő 15-20kg/ha...Na ez már sokat elárul a hatékonyságban.![smile cool](/oldforum/images/smiles/cool.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Hosszú éveken keresztül próbálkoztam pl. a Poncho pro-val.Hogy a többit ne is említsem. De a lárvák ellen azt kell hogy mondjam hatástalan...
Ott ahol nagy mennyiségű bogár van, a csávázószereket el kell felejteni, mert nem kielégítő a hatásuk.
azért ezt így kijelenteni elég nagy felelőtlenség
Válasz #15. hozzászólásra
PONCHO PRO AZ ÉR EGYEDÜL VMIT A TÖBBI GYENGE
Válasz #16. hozzászólásra
http://www.arystalifescience.hu/feltoltes/file/Santana_2010_prospektus.pdf
Itt a prospektus.
Válasz #14. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Köszönöm a tájékoztatást....Annyit közbe én is megtudtam hogy kiemelkedő hatása van barkók ellen is...Vagyis ennyivel többet tud mint Force...
Válasz #14. hozzászólásra
akkor a force árához képest ez nagyon jó lessz
Válasz #12. hozzászólásra
Az arystások azt mondják, hogy 16.000 ft/ha-ra próbálják belőni az árát, de kérdés, hogy a kereskedők mit alakítanak még hozzá. A hatékonyságával nem lesz gond, annyit biztosan tud, mint a force.
Válasz #12. hozzászólásra
épp a héten olvastam a magyar mezőgazdaságban róla. Ő szerintük hatékonyabb és olcsóbb
Ki mit tud az új talajfertőtlenítöről??? Santana 1G a neve....Esetleg árat tud valaki?????![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Válasz #10. hozzászólásra
A napraforgó virágán is megél, de az nem ott kelt ki, mert a gyökéren nem él meg.
Napraforgó után kalászost szoktam vetni.
Válasz #9. hozzászólásra
Sajnos 50-60 hektáros parcellákat is áttelepüli a bogár! Nagyon sokat láttam virágzó naprán is!
Válasz #8. hozzászólásra
Igaz, a kisparcellás övezetben semmit sem ér a vetésváltás.
Válasz #7. hozzászólásra
Vetésváltás sem nyújt biztonságot,ugyanis az imágók bizonyitottan több km-re elrepülnek,és ah eléri őket a biológiai óra akkor lerekják a petéiket!2003-ban buza elővetemény után dölésem volt,akkor fejlesztettem ki a kultis kijuttató berendezést! Egyébként a NV.hatóság találta ki a vetésváltás módszert!Nem tudtak mivel előállni magyarázkodtak!Akkor kellet volna a hatósági szerepet eljátszani ,amikor a diabrotika karantén kárositó volt!Központi védekezés helyett,átminősitették veszélyes kártevőnek a bogarat-Ezután a gazdáknak kötessége a védekezés!
Átlagos (hideg) tél után a kukoricabogár lárvái május-június hónapban kelnek ki és károsítanak.
A vetéssel egy menetben kiadott talajfertőtlenítővel gyakorlatilag már nem kerülnek kontaktusba, mert az a csávázószerrel együtt addigra már elbomlik.
Az egyetlen járható út a károsító lárvák elleni védekezésre az állományban (pl. kultivátorral egy menetben) kijuttatott talajfertőtlenítő.
Ennél jóval olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás a VETÉSVÁLTÁS!!!
Válasz #5. hozzászólásra
Sajna az intenzív kukorica termesztést,csak rovarölőszeres maggal,és talajfertőtlenítővel lehet biztonsággal folytatni!Vetéskor kiadott nagymenniségű Tfertőtlenitő a vegyszergyártóknak kedvez,ami péntárcánknak pedig árt! Azért szóróm kultival akkor amikor kell,60%-át az ajánlott dózisnak!
Válasz #4. hozzászólásra
Feritől hallottam, hogy ő nem szór Force-ot vetéskor, csak később, a sorközművelő kultivátorral, és akkor is 8 kg körül.
Ugyanis mire a lárva előjön és elkezdi rágni a gyökeret, addigra a vetéskor kiszórt hatóanyag fele eltűnik.
Válasz #1. hozzászólásra
A gyökerekböl táplálkoznak és ha nem védekezel akkor kidől mivel nincs tartógyökér !!!
Válasz #2. hozzászólásra
ez igaz
Válasz #1. hozzászólásra
én az ilyen kérdéseket úgy szoktam,van 3 növényvédő mérnök ismerősöm,felhivom,és mindegyiktől megkérdem amelyikben a legtöbb igazság van,ahhoz igazodom.Nem ismered a közmondást?:Bölcs ember tanácsból él!
Sziasztok szeretném megkérdezni hogy igaz-e az ha forcal ilyen korán van vetve akkor elmegy a hatása mire kellene hogy hasson? vagy ez csak kitalát szöveg? ha tudja valaki légyszives irja le,és persze mi a vélemény.