Válasz kisparasztkaim #7779. hozzászólásáraEzért mondom mindég a lezárát és nemcsak hengerrel bár van olyan is mikor azzal is kell.
Én előtte tárcsázok , vanmikor 2xis.
És a lazítóm után ékgyűrüs van.
Ilyenkor mint az éven is a tárcsázás elmardt utána mert a henger tökéletesen lezárta.
Válasz rtamas1976 #7777. hozzászólásáraNetparaszt szerint a glifozát kevesebbet árt a talajéletnek, mint a vas.
Ami tény, hogy a talaj addig szárad ki, ameddig jár benne a vas.
Egy 40 cm-es lazítás, ha nincs lezárva, az addig fog száradni. A talajon a repedés lehet 1 méter mély is. Az meg addig szárad.
Ez független a művelési módtól.
Válasz kisparasztkaim #7776. hozzászólásáraNem feltétlenül!
Ismerek olyat aki megpróbálta mert úgysem lessz jó!
A 2 nagy hiba: a lazítózást úgyhagyni és kiszárad, a másik a gabona árvakelését nemtárcsázzák le így beszőrösödik tavaszra, jól megerősödik és csak a kinlódás, vegyszer.
És ilyenkor megállapítják, hogy szar az egész és a szántás a legjobb mindenáron!
Ha egyszer meglazította ő márpedig nemkölt rá többet merthát ő meglazította!!!
Na ilyen hülye, és vannak páran, nem is kevesen!
Válasz fexco #7766. hozzászólásáraMàs fajta van de ismerem..a vàzmagassàg úgyan ekkora én is 30centin szoktam húzni azért tudom
200 lovat megdolgoztat?
Válasz R Sándor #7755. hozzászólásáraVolt nálunk bőven eső, az eke fogásszèlességét összehúzattam.
35cmre. Ismerős a sztori, a hernádmellett van hasonló 40hektár.
Igy kezelhetőbb.
Sőtt 18hektárba kukorica után búzát szertnénk.
Na az kemény lessz. Megvan grúberozva de ebből műtrágyaszórós vetés lessz.
Csak fagyna el 1kicsit!
Az eső előtt került le a kukorica róla.
De nemvolt idő bevetni.
Gyurmázunk egy kicsit.
Válasz rtamas1976 #7751. hozzászólásáraTeljesen más talajaink vannak. Ha ezt nem szantod fe ősszel, tavasszal nem tudsz bele vetni ,mert a gruber - tárcsa kombináció esetleg június ra szárad ki annyira hogy 4cm mélyen( minimum vetés mélység ) meg tudd művelni, addig ragadni fog. Tisza hullàmterèben vannak ilyen földek.
Válasz rtamas1976 #7753. hozzászólásáraHa nagyon nedves, akkor a tárcsa már felejtős, csak gyúr, beköt. Szárazon esetleg még oké, és úgy mehet a télbe. Lazító szintén túl nedvesben nem csinál semmit, a vésőeke egy fokkal tovább mehet.
Válasz rtamas1976 #7750. hozzászólásáraViszont ha túl nedves, akkor nem sokat ér rajta a neheztarcsa, csak gyurja. És az ilyen majd csak kb. tavasszal szárad ki.
Válasz R Sándor #7749. hozzászólásáraIlyet eleve felsem szántom, minek?
Csak tönkreteszi a talajt.
Adnikell neki egy nehéztárcsát.
Mert ebből tavasszal csak bukfenc lessz.
Válasz R Sándor #7747. hozzászólásáraA szántás mindenhol hamarabb kiszàrad mint a lazító után.
Lazítónál nemkell olyan gyorsan sem zárni a talajt tavasszal.
Gyakorlatilag nem is kell.
Ahol csak lehet hanyagolom a szántást.
De vanmikor szükséges rossz.
Sőt ha az időjárás engedi a szántást is megtárcsázom.
Tavasszal sokkal jobb a talaj és nemszárad ki annyira.
Most azon gondolkodom, hogy az ekére felszerelek egy boronát.
Kicsit macerás mert váltvaforgós.
Régen is csináltuk így, de akkor ágyekével.
Válasz rtamas1976 #7746. hozzászólásáraÉrtem akkor teljesen más talajok vannak nálatok. Itt csináltam olyat, hogy a szántást nem vetettem fel , hanem lazítóval húztam meg tárcsa nélül , hogy ne legyen sehol barázda. Tavasszal meg várni kell magágy készítéssel mert a lazítózás később szárad ki mint a szántás.
Válasz R Sándor #7745. hozzászólásáraNem, tökeletesen elszívódik ott ahová leeseik.
Nem hengerelni kell hanem tárcsázni!
Tavaszra tökéletes magágy lessz belőle.
Kap 1boronát vagy kombinátort és mehet a vetés.
A lazítózástól sokan óckodnak mert kiszárad a talaj.
Ez hülyeség, megkell tárcsázni utána, kicsit törít rajta, egyenget, és a viz is bejut.
Én mindég ígycsinálom és működik.
Válasz Georgosz #7740. hozzászólásáraDe a bontóorr egyből szárnyas úgye ,kicsit ritkànak tűnik össze tud szakadni közte a föld?
A tàrcsasorokat belehúzza agyig az biztos,mikor a kések elmerűlnek a földben.
Válasz Gyula., #7739. hozzászólására5 kés pont 5 sor (bár lehet nem 75cm hanem 76,2), a vázon lévő matrica 12"6' (mondjuk az nem rossz: 12 láb 6 hüvely-k ), szóval 3,75 méterre megyünk, Rába cibálja.
Válasz Georgosz #7736. hozzászólásáraCirok küszködés napraforgóval adapterrel vàgjàk ,de nagyon vízes is még hozzá..fajtavàlasztàs még javíthat rajta szerintem..nekem nem volt még csak hallottam..
Ripper kései milyen messze vannak egymàstól 7db/3méter szélesben?mennyi lóerő?
Én kuki alà 40, napra alà 30 amilyen kemény volt még hozzàadódott +5 bíztosan Gaspardóval. 300Le kell neki.
Pedig elméletileg évről évre könnyebb ,de ez egy ílyen év volt..
Válasz Georgosz #7737. hozzászólásáraNekem nincsenek ilyen vasak.
Tárcsa, lazító, grúber, eke, kombinátor, borona.
Olyan mint a mcdonalds, kimondhatatlan nevű kajàt nemeszünk!
A rúbert is alig használtam.
Megvettem, milyen jólessz!
1ha kukoricát húztam meg vele.
Most tárcsázás után akarom meghúzni vele, napraforgó megy bele.
Szántani se igazán jó, ragad.
Így állunk, várunk.
Válasz rtamas1976 #7735. hozzászólásáraEzért jó szerintem a disc ripper (legalább is felénk), két művelet egyben. Ahol vadabb volt, azt korán át akarom majd húzni IH 10-490-nel, aztán vetés előtt kovács-ker fogas vagy vader ferox.
Válasz Gyula., #7734. hozzászólására35 cm körül jár a ripper, szotyi meg málé van tervben. Lehet próbálok egy kevés cirkot, tavaly a 25q szójától nem vágtam magam hanyatt.
Válasz Bigyófelügyelő #7728. hozzászólásáraSokszor próbáltuk tárcsanélkül a lazítózást.
Csak a kinlódás volt vele. Összehúzta vagy ha nemhúzta össze akkor nemjó talajt hagyott a lazító.(röges, nagydarabos)
Egysor nehéztárcsa, lazító, tárcsa.
Így visszazárva jöhet a tél!
Válasz Georgosz #7731. hozzászólásáraÉrtem meglàtja milyen..
A cél szàrmaradvàny meglegyen darálva,egy négysorrugós kombinàtor ami àltalànos ne kűzdjön vele tavasszal.
Az elsőnél a földbe is kerül belőle.
Másodiknál meg összevàgja és megnyomja a henger és simítja a felszínt.
Válasz Gyula., #7729. hozzászólásáraVan pár terület amit legurítottunk tárcsával, annyi csapadék volt, hogy az a felső réteg ragadjon, így várjuk a leszivárgást vagy egy kis fagyot, mertlent szikla, a teteje gyúrma.
7831 hozzászólás
Válasz rtamas1976 #7780. hozzászólására
Válasz kisparasztkaim #7779. hozzászólásáraEzért mondom mindég a lezárát és nemcsak hengerrel bár van olyan is mikor azzal is kell.
Én előtte tárcsázok , vanmikor 2xis.
És a lazítóm után ékgyűrüs van.
Ilyenkor mint az éven is a tárcsázás elmardt utána mert a henger tökéletesen lezárta.
Válasz rtamas1976 #7777. hozzászólásáraNetparaszt szerint a glifozát kevesebbet árt a talajéletnek, mint a vas.

Ami tény, hogy a talaj addig szárad ki, ameddig jár benne a vas.
Egy 40 cm-es lazítás, ha nincs lezárva, az addig fog száradni. A talajon a repedés lehet 1 méter mély is. Az meg addig szárad.
Ez független a művelési módtól.
Válasz fexco #7759. hozzászólásáraÜdv. Hány méteres, és mennyi késes?
Előtte volt valami talajmunka?
Válasz kisparasztkaim #7776. hozzászólásáraNem feltétlenül!
Ismerek olyat aki megpróbálta mert úgysem lessz jó!
A 2 nagy hiba: a lazítózást úgyhagyni és kiszárad, a másik a gabona árvakelését nemtárcsázzák le így beszőrösödik tavaszra, jól megerősödik és csak a kinlódás, vegyszer.
És ilyenkor megállapítják, hogy szar az egész és a szántás a legjobb mindenáron!
Ha egyszer meglazította ő márpedig nemkölt rá többet merthát ő meglazította!!!
Na ilyen hülye, és vannak páran, nem is kevesen!
Válasz rtamas1976 #7746. hozzászólásáraAki másképp csinálja annak is működik.

Szép szakma ez a mienk.
https://youtu.be/fkNbVmd5gO4https://youtu.be/fkNbVmd5gO4
Válasz rtamas1976 #7767. hozzászólásáraJa, van még polcon is 2156 MAN!
Válasz Gyula., #7772. hozzászólásáraAkkor bízzunk benne!!!!
Válasz fexco #7771. hozzászólásáraSzàrmaradvàny làtom apritóhengert kapott mért húznà meg?
Kompaktor első hengerei még tör rajta... jó lesz!
Válasz Gyula., #7770. hozzászólásáraMég semmi.azon jobban agyalok,remélem tavasszal a kompaktor nem fogja meghuzni.....
Válasz fexco #7769. hozzászólásáraMilyen fajta kukoricát választol bele még van màr?
Válasz Gyula., #7768. hozzászólására11 el huzza az axion,ìgy nem félek,hogy valami reccsen.pont neki való.
Válasz fexco #7766. hozzászólásáraMàs fajta van de ismerem..a vàzmagassàg úgyan ekkora én is 30centin szoktam húzni azért tudom
200 lovat megdolgoztat?
Válasz Georgosz #7761. hozzászólásáraEredeti motorral?
Válasz Gyula., #7764. hozzászólásáraNeked is ez van?
Válasz rtamas1976 #7762. hozzászólásáraMajdnemcsak.tovább nemvártam,mert idére fagyot emnagyon mond.de legalább lemegy 30 centire,és nem törik semmi.
Válasz fexco #7763. hozzászólására
Válasz Gyula., #7760. hozzászólásáraIgen!igen!
Válasz fexco #7759. hozzászólásáraGyúrmóka?

Válasz rtamas1976 #7758. hozzászólásáraVan kettö Sárga, egyikben van RTK!
Válasz fexco #7759. hozzászólásáraPöttinger Synkro, saccolhatok? 28-30 centi mélyen?
Nem porzik!

Válasz Georgosz #7756. hozzászólásáraA simba volt hasonló elvű?
Azt láttam már.
De ilyen nincs a környéken.
Rábával?
Válasz R Sándor #7755. hozzászólásáraVolt nálunk bőven eső, az eke fogásszèlességét összehúzattam.
35cmre. Ismerős a sztori, a hernádmellett van hasonló 40hektár.
Igy kezelhetőbb.
Sőtt 18hektárba kukorica után búzát szertnénk.
Na az kemény lessz. Megvan grúberozva de ebből műtrágyaszórós vetés lessz.
Csak fagyna el 1kicsit!
Az eső előtt került le a kukorica róla.
De nemvolt idő bevetni.
Gyurmázunk egy kicsit.
Válasz rtamas1976 #7751. hozzászólásáraA volt Ecsedi-lápon a "tárcsás lazító" munkája 2 éve:
Válasz rtamas1976 #7751. hozzászólásáraTeljesen más talajaink vannak. Ha ezt nem szantod fe ősszel, tavasszal nem tudsz bele vetni ,mert a gruber - tárcsa kombináció esetleg június ra szárad ki annyira hogy 4cm mélyen( minimum vetés mélység ) meg tudd művelni, addig ragadni fog. Tisza hullàmterèben vannak ilyen földek.
Válasz rtamas1976 #7753. hozzászólásáraHa nagyon nedves, akkor a tárcsa már felejtős, csak gyúr, beköt. Szárazon esetleg még oké, és úgy mehet a télbe. Lazító szintén túl nedvesben nem csinál semmit, a vésőeke egy fokkal tovább mehet.
Válasz Rabó001 #7752. hozzászólásáraHa kicsit aprítrajta akkor is jobb mint így!
Válasz rtamas1976 #7750. hozzászólásáraViszont ha túl nedves, akkor nem sokat ér rajta a neheztarcsa, csak gyurja. És az ilyen majd csak kb. tavasszal szárad ki.
Válasz R Sándor #7749. hozzászólásáraEz valami agyagtalaj.
Na pont ittkell elhagyni a szántást!
Tárcsa, grúber.
Válasz R Sándor #7749. hozzászólásáraIlyet eleve felsem szántom, minek?
Csak tönkreteszi a talajt.
Adnikell neki egy nehéztárcsát.
Mert ebből tavasszal csak bukfenc lessz.
Válasz rtamas1976 #7748. hozzászólásáraEhhez a szántás hoz tehetsz boronàt . A cipő 44 es
Válasz R Sándor #7747. hozzászólásáraA szántás mindenhol hamarabb kiszàrad mint a lazító után.
Lazítónál nemkell olyan gyorsan sem zárni a talajt tavasszal.
Gyakorlatilag nem is kell.
Ahol csak lehet hanyagolom a szántást.
De vanmikor szükséges rossz.
Sőt ha az időjárás engedi a szántást is megtárcsázom.
Tavasszal sokkal jobb a talaj és nemszárad ki annyira.
Most azon gondolkodom, hogy az ekére felszerelek egy boronát.
Kicsit macerás mert váltvaforgós.
Régen is csináltuk így, de akkor ágyekével.
Válasz rtamas1976 #7746. hozzászólásáraÉrtem akkor teljesen más talajok vannak nálatok. Itt csináltam olyat, hogy a szántást nem vetettem fel , hanem lazítóval húztam meg tárcsa nélül , hogy ne legyen sehol barázda. Tavasszal meg várni kell magágy készítéssel mert a lazítózás később szárad ki mint a szántás.
Válasz R Sándor #7745. hozzászólásáraNem, tökeletesen elszívódik ott ahová leeseik.
Nem hengerelni kell hanem tárcsázni!
Tavaszra tökéletes magágy lessz belőle.
Kap 1boronát vagy kombinátort és mehet a vetés.
A lazítózástól sokan óckodnak mert kiszárad a talaj.
Ez hülyeség, megkell tárcsázni utána, kicsit törít rajta, egyenget, és a viz is bejut.
Én mindég ígycsinálom és működik.
Válasz rtamas1976 #7735. hozzászólásáraHa túl egyenletes a terület, nem folyik el a téli csapadék?
Válasz Georgosz #7742. hozzászólásáraTalàltam valamit ez a késszàr védő is hasznos...!

Válasz Georgosz #7736. hozzászólásáraNekem idén az utolsó szójámon az életemben 2 tonna sem lett 3 hektáron.
Válasz Gyula., #7741. hozzászólásáraVan pár lehetőség: Laser rip
A tárcsához képest tudod variálni a kések mélységét is.
Válasz Georgosz #7740. hozzászólásáraDe a bontóorr egyből szárnyas úgye ,kicsit ritkànak tűnik össze tud szakadni közte a föld?
A tàrcsasorokat belehúzza agyig az biztos,mikor a kések elmerűlnek a földben.
Válasz Gyula., #7739. hozzászólására5 kés pont 5 sor (bár lehet nem 75cm hanem 76,2), a vázon lévő matrica 12"6' (mondjuk az nem rossz: 12 láb 6 hüvely-k
), szóval 3,75 méterre megyünk, Rába cibálja.
Válasz Georgosz #7736. hozzászólásáraCirok küszködés napraforgóval adapterrel vàgjàk ,de nagyon vízes is még hozzá..fajtavàlasztàs még javíthat rajta szerintem..nekem nem volt még csak hallottam..
Ripper kései milyen messze vannak egymàstól 7db/3méter szélesben?mennyi lóerő?
Én kuki alà 40, napra alà 30 amilyen kemény volt még hozzàadódott +5 bíztosan Gaspardóval. 300Le kell neki.
Pedig elméletileg évről évre könnyebb ,de ez egy ílyen év volt..
Válasz Georgosz #7737. hozzászólásáraNekem nincsenek ilyen vasak.

Tárcsa, lazító, grúber, eke, kombinátor, borona.
Olyan mint a mcdonalds, kimondhatatlan nevű kajàt nemeszünk!
A rúbert is alig használtam.
Megvettem, milyen jólessz!
1ha kukoricát húztam meg vele.
Most tárcsázás után akarom meghúzni vele, napraforgó megy bele.
Szántani se igazán jó, ragad.
Így állunk, várunk.
Válasz rtamas1976 #7735. hozzászólásáraEzért jó szerintem a disc ripper (legalább is felénk), két művelet egyben. Ahol vadabb volt, azt korán át akarom majd húzni IH 10-490-nel, aztán vetés előtt kovács-ker fogas vagy vader ferox.
Válasz Gyula., #7734. hozzászólására35 cm körül jár a ripper, szotyi meg málé van tervben. Lehet próbálok egy kevés cirkot, tavaly a 25q szójától nem vágtam magam hanyatt.
Válasz Bigyófelügyelő #7728. hozzászólásáraSokszor próbáltuk tárcsanélkül a lazítózást.
Csak a kinlódás volt vele. Összehúzta vagy ha nemhúzta össze akkor nemjó talajt hagyott a lazító.(röges, nagydarabos)
Egysor nehéztárcsa, lazító, tárcsa.
Így visszazárva jöhet a tél!
Válasz Georgosz #7732. hozzászólásáraHàny centin akarjátok lazítani mi lesz benne jövőre?
Válasz Georgosz #7731. hozzászólásáraÉrtem meglàtja milyen..
A cél szàrmaradvàny meglegyen darálva,egy négysorrugós kombinàtor ami àltalànos ne kűzdjön vele tavasszal.
Az elsőnél a földbe is kerül belőle.
Másodiknál meg összevàgja és megnyomja a henger és simítja a felszínt.
Válasz Gyula., #7729. hozzászólásáraVan pár terület amit legurítottunk tárcsával, annyi csapadék volt, hogy az a felső réteg ragadjon, így várjuk a leszivárgást vagy egy kis fagyot, mertlent szikla, a teteje gyúrma.