Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak648 FtBenzin árak634 FtEUR407.83 FtUSD393.55 FtCHF432.15 FtGBP488.04 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Csak eljutottunk oda , hogy a mzg.-i gépek fogyasztását lehetettlen többé-kevésbé pontosan behatárolni mint mondjuk az autókét.
Korrekt képet egy táblán azonos körülmények között
hasonló képességű pilótákkal , műszaki állapottal jó (legalább azonos) beállításokkal lehetne kapni.
Könnyű belátni Pl. 516-nál kezve a kaszameghajtás mérőórával való pontos beállításától a pnge-ujj hézagig ami feltétele a jó vágásnak egyenletes anyagelvételnek a jó motolla beállítással együtt.
Nem ttörik ripittyára az asztal a kaszameghajtásnál ,a bedobóujjak perselyei is több szezont kibírnak
Dobhézag fordulat rosta stb...
Végül egy kis adalék.
Tegnap telephelyről indulás és beérkezés között 8 óra telt el, ebből vonulás 1 őra 20 perc volt
8,5 ha terület viszonylag jó talaj nem súllyedtem meg . gyenge termés 420 q összesen .
Szintig tankolva 139 liter fogyasztás
Ma indulás beérkezés között 6 őra ebból vonulás
1 óra 50 perc . 3,5 ha összesen 300 q termés .
Sűllyedezés egyszer húzatni is kellett 105 liter gázolaj fogyott.
Válasz #1338. hozzászólásra
nekem idén lexi 660 aratott napraforgót meg kukoricát, a naprát 8 soros nas asztallal, 14-16 literrel a kukoricát 18-21 literrel szedte.
A kukoricát 6 soros conspeeddel szedte.
A naprában a kalászvisszahordó korlátozta a teljesítményt.
Közúti vonulás során is drasztikus a fogyasztása: 90 liter/100 km.
Előtte nekem dolgozott t, wts, cx,cs kombájn, azoknak jobb volt a fogyasztása.
A másik meg az hogy egy ilyen nagy lexion az alap 650-es gumizással nagyon gyenge terepjáró képességgel bír. Egy mega 360, 900-as gumival körbearatja a sárban.
Nekem az 517 12-22 L/ha között fogyasztott gabonában. A 22 litert lefeküdt búzában, ahol játszadozni kellett hogy felszedje nedves talajnál ahol az asztallal nem egyszer sikerült beletúrni a felázott talajba. A szalmaszecskázó is be volt kapcsolva a kombájnon. Fogyasztásra nálam a Class Lexionok jöttek ki a legjobban 12-14 L/ha, a Holland 14-21 L/ha A JD az olyan 18 L/ha, Chelenger 17-22 L/ha fogyasztással. A felsorolt nyugati gépek béraratók voltak különböző években, nem lehet összehasonlítani a fogyasztást, mivel sohasem arattak egy parcellában. Legjobb valaha mért fogyasztás a Class Lexion 460 volt napraforgóban 8 soros nas adapterral 8 L/ha.
Bérmunkában nem szabad vele beleállni 1-2 hekis táblákba. Ha meg sajátod akkor meg tökre mindegy, le kell szedni és kész.
Tuti fix fogyasztást nem tud senki mondani, sok körülménytől függ. Milyen anyag, milyen domborzat, milyen kondiban van a gép, milyen a kezelő. Sok esetben azonos gépnél hihetetlen különbségeket tud produkálni a gépész.
Ezek a morzsolók akkor fogyasztanak legkevesebbet,ha elveszik az inditókulcs.Ha meg jön az esö pár nap múlva,és kacsaúsztató lesz a fél tábla,akkor kit érdekel utólag az a pár liter gázolaj.A Lexionból 20 év alatt gyártottak vagy 30 félit,de 2,5-3 hektárt megesznek óránént legalább...
Tudomásom szerint New Holland kevesebbet fogyaszt
Claas Lexionnál is , lényegesen egyszerűbb a szerkezete is.
Volt munkatársam Lexionnal arat , napraforgöban 20-22 literes átlagfogyasztást produkált az idei évben , ez még a V8-at is fölül múlja.
Szintén Nas adapter szártépő nélkül.
Talán a 6 sor kevés neki kicsi a terhelés nincs kihasználva .
ezt így nem lehet megmondani hogy mennyit eszik hektáronként!
de amit én szerettem a v8-ba hogy olyan nyomatékos motor volt nem számított neki semmi. de úgy ahogy bandita mondja vonuláskor is rengeteget evett. a 516-ossal menet közbe kell üríteni ott nem számít a motornak hogy megy a szecskázó felfele mész meg még rákapcsolod az ürítést is. a menet közbeni ürítéssel sok gázolajat lehet spórolni a 516-nál. de nekünk mikor volt a v8as az éves üzemanyag fogyasztás gabona, napra, kuki vonulás tehát minden 18 literre jött ki. A tx66-nak az éves fogyasztása 12 liter. 800 hektárnál 6*800*370=1,7 mft. Na ez a nem mindegy.
Válasz #1329. hozzászólásra
Hát elég hihetetlen,, de végül is nem az 50-60 mázsa fogja a gépet hanem annak a szalmája, alacsony szárú könnyen csépelhető fajtánál nem elképzelhetetlen, de nem ez a szokványos
Ez elég tág határok közt mozog... Mikor mi kihoztuk a 16-ost a tsz-ből,egy ismerősnek mentünk el vele először bérbe aratni,csak ugy kipróbálásra. 2hektár őszi árpa volt...10km vonulás,asztal föl...tökülés,fejvakargatás,aratás...asztal le,majd 10km haza... 120litert benyalta...:) Tehát mondhatnám azt is hogy ősziárpában 60l/hektár...
80 q-t felénk is csak a direkt bő termésű takarmánybúzák szoktak adni nekem 50-60 q körül szokott lenni, az idén 71 q-ás volt a legjobb de malmi 1-t tudó magyar fajtát vetek mindig.
A fogyasztás pedig mindig 200-240 liter mindegy mit aratok ez napraforgóból kb. 500-550 q-t jelent
kukoricából 1500-1700 q-t a terület pedig mint rendesen átlagtermés függő .
Persze 80q/ha buzából....felénk tapsolnak a 45-50q-nak. Kukoricából se nagyon jön össze a 8tonna.
8 tonnás buzáim lennének,akkor már elment volna vasba a 16-os...
No igen , mert a közepes búza elég tág fogalom.
Részemről összefoglalva . Óránként kb. 20 litert elfogyaszt.
10-12 órában 200-240 liter körül. Átlagos búzában ez
700-800 q mennyiséget jelent 10-12 órában.Átlagos a 30 q/ha-tól 80 q/ha-ig , normál talaj, nem ledőlt, tarló magasság 5-10 cm között , nem seckázva a szalma. Ha 40 q/ha az átlag akkor kb. 20 ha a naői teljesítmény kb. 10 l/ha a fogyasztás , ha 80 q/ha akkor 10 ha a napi teljesítmény kb. 20 l/ha a fogyasztás.
Valóság
A valóságban sajnos, vagy szerencsére ?
Minden a csak és kizárólag a törvényszerúségek szerint hajlandó működni (fizika, kémia stb...)
Ha ismert az összes adat molekula pontosan számolható például a fogyasztás, és meg lehet pontosan határozni mondjuk a különbségek okát.
Átlag parasztként nekem sem lehetőségem, sem értelme nincs ilyen pontos méréseknek
Ami engem érdekel, mivel az én egyszem V8-asom valamiért nem nem fogyaszt észrevehetően többet mint a rábák (20-40 liter feltűnt volna az évek alatt).
A kérdés az hogy az enyém egy igen ritka kivétel vagy esetleg van rá esély hogy egy másikkal is megközelíthető a rába fogyasztása ?
Ha ha a 20-40 liter a különbség akkor érdemes küzdeni a rábával . Jó rába motort már nehéz találni ráadásul nálam aránylag gyorsan tönkrementek V8-ból viszont akad 2-300 000 Ft-ért bőven
Bár a vásárlásnál kb. nem a motor fog dönteni , motorcsere amúgy sem nagy ügy csak az első kereszttartót kell áthegeszteni
Fogyasztás,az tényleg katasztrófa a v8-asnak. A különbség abból is adódhat,hogy a rába 10350ccm az ifa 14240ccm. A sürítés is hatalmas energíát emészt fel,ami az ifánál az a plusz 3890 köbcenti mozgatásához kell. Nekünk a 16-osban szivó 230 lovas M.A.N. motor van. Bőven nagy bele,nem lehet ugy nyomni neki,hogy elkezdjen füstölni. Igaz szecskázó nincs,de kemény,száraz földön árpában,vagy közepes buzában 8-9literre lelehet szorítani a fogyasztását.
""Vezérlés,Feltöltés,Üzemanyagbefecskendezés""
égéstér alakja ,kompresszióviszony stb.
Ezek a cseppet sem jelentéktelen apróságok összessége adják a lentebb írt végeredményt .
Vagyis az üzemanyag égése során felszabaduló hőenergiából mennyi jut az aratásra és mennyi veszik el, mennyi üzemanyag ég el mennyi távozik dolga végezetlenül a kipufogón szennyezve a környezet csípve a szemünket :) :)
Ha a motorok működési módja az égés hőenergiájának mechanikai munkává alakulásának hatásfoka megegyezik, akkor az hogy V8 vagy sor 6 4 stb. majdnem teljesen mindegy , minimális fogyasztáskülönbség csak a motor belső súrlódásának különbségéből adódik , és pontos mérés nélkül észrevehetetlen .
Jó lenne tudni a gyártó által megadott fajlagos tüzelőanyag fogyasztását a V8 IFA és a Rába 245 motornak. Segítené a tisztánlátást esetleg megmagyarázná a különbséget.
Válasz #1298. hozzászólásra a rábás 40literrel kevesebbet eszik 1 nap ez tuti tapasztalatbol mondom ott ahol meloztam 26 v8 as volt 6db rábás egy év alatt mennyit lehet sporolni üzában
2450 hozzászólás
Válasz #1350. hozzászólásra
Szia!
apróhirdetés/egyéb/üzemeltetési útmutató
csongrád megye, ha jól tudom Szeged a megadott számon nem lehetett elérni, de e-mail-re válaszolt.
Szisztok! Hol tudnak 516 gepkonyvet szerezni?
Válasz #1348. hozzászólásra
Rázóasztal meghajtó excenter!
Kedves Kombájnosok!
Azt szeretném megkérdezni hogy van-e ilyen alkatrész az 516-osokban és ha igen mi lenne ez?
A segítséget előre is köszönöm!
Válasz #1346. hozzászólásra
2db ot eladtam ma de van még. Írj mailt, címem az adatlapomom.
Válasz #1345. hozzászólásra
Mennyi az ara es hol lenn szélesitö 2db?
Válasz #1344. hozzászólásra
Mennyi kellene?
E 516 kerékszélesitöje nem lenne valakinek
akor röfi megérted miről beszéltem ez nem auto
Én a kis fasirtal vonulni 3/4 gázzal szoktam.Igy nem üveghangon megy a motor.
az igaz de a kombánynál ráadod a gázt és dolgozol vele nem mind az autonál mert ot gázpedált nyomsz
Válasz #1339. hozzászólásra
Csak eljutottunk oda , hogy a mzg.-i gépek fogyasztását lehetettlen többé-kevésbé pontosan behatárolni mint mondjuk az autókét.
Korrekt képet egy táblán azonos körülmények között
hasonló képességű pilótákkal , műszaki állapottal jó (legalább azonos) beállításokkal lehetne kapni.
Könnyű belátni Pl. 516-nál kezve a kaszameghajtás mérőórával való pontos beállításától a pnge-ujj hézagig ami feltétele a jó vágásnak egyenletes anyagelvételnek a jó motolla beállítással együtt.
Nem ttörik ripittyára az asztal a kaszameghajtásnál ,a bedobóujjak perselyei is több szezont kibírnak
Dobhézag fordulat rosta stb...
Végül egy kis adalék.
Tegnap telephelyről indulás és beérkezés között 8 óra telt el, ebből vonulás 1 őra 20 perc volt
8,5 ha terület viszonylag jó talaj nem súllyedtem meg . gyenge termés 420 q összesen .
Szintig tankolva 139 liter fogyasztás
Ma indulás beérkezés között 6 őra ebból vonulás
1 óra 50 perc . 3,5 ha összesen 300 q termés .
Sűllyedezés egyszer húzatni is kellett 105 liter gázolaj fogyott.
Válasz #1338. hozzászólásra
nekem idén lexi 660 aratott napraforgót meg kukoricát, a naprát 8 soros nas asztallal, 14-16 literrel a kukoricát 18-21 literrel szedte.
A kukoricát 6 soros conspeeddel szedte.
A naprában a kalászvisszahordó korlátozta a teljesítményt.
Közúti vonulás során is drasztikus a fogyasztása: 90 liter/100 km.
Előtte nekem dolgozott t, wts, cx,cs kombájn, azoknak jobb volt a fogyasztása.
A másik meg az hogy egy ilyen nagy lexion az alap 650-es gumizással nagyon gyenge terepjáró képességgel bír. Egy mega 360, 900-as gumival körbearatja a sárban.
Nekem az 517 12-22 L/ha között fogyasztott gabonában. A 22 litert lefeküdt búzában, ahol játszadozni kellett hogy felszedje nedves talajnál ahol az asztallal nem egyszer sikerült beletúrni a felázott talajba. A szalmaszecskázó is be volt kapcsolva a kombájnon. Fogyasztásra nálam a Class Lexionok jöttek ki a legjobban 12-14 L/ha, a Holland 14-21 L/ha A JD az olyan 18 L/ha, Chelenger 17-22 L/ha fogyasztással. A felsorolt nyugati gépek béraratók voltak különböző években, nem lehet összehasonlítani a fogyasztást, mivel sohasem arattak egy parcellában. Legjobb valaha mért fogyasztás a Class Lexion 460 volt napraforgóban 8 soros nas adapterral 8 L/ha.
tökéltesn montad igazad van nem érdemes kis táblába bele állni már én is tudom
Válasz #1334. hozzászólásra
Bérmunkában nem szabad vele beleállni 1-2 hekis táblákba. Ha meg sajátod akkor meg tökre mindegy, le kell szedni és kész.
Tuti fix fogyasztást nem tud senki mondani, sok körülménytől függ. Milyen anyag, milyen domborzat, milyen kondiban van a gép, milyen a kezelő. Sok esetben azonos gépnél hihetetlen különbségeket tud produkálni a gépész.
Válasz #1333. hozzászólásra
Ezek a morzsolók akkor fogyasztanak legkevesebbet,ha elveszik az inditókulcs.Ha meg jön az esö pár nap múlva,és kacsaúsztató lesz a fél tábla,akkor kit érdekel utólag az a pár liter gázolaj.A Lexionból 20 év alatt gyártottak vagy 30 félit,de 2,5-3 hektárt megesznek óránént legalább...
legalább leirta valaki a véleményt azt monta valaki kis parcelába nem érdemes bele állni mert megeszi a gatyámat
Válasz #1332. hozzászólásra
Tudomásom szerint New Holland kevesebbet fogyaszt
Claas Lexionnál is , lényegesen egyszerűbb a szerkezete is.
Volt munkatársam Lexionnal arat , napraforgöban 20-22 literes átlagfogyasztást produkált az idei évben , ez még a V8-at is fölül múlja.
Szintén Nas adapter szártépő nélkül.
Talán a 6 sor kevés neki kicsi a terhelés nincs kihasználva .
ezt így nem lehet megmondani hogy mennyit eszik hektáronként!
de amit én szerettem a v8-ba hogy olyan nyomatékos motor volt nem számított neki semmi. de úgy ahogy bandita mondja vonuláskor is rengeteget evett. a 516-ossal menet közbe kell üríteni ott nem számít a motornak hogy megy a szecskázó felfele mész meg még rákapcsolod az ürítést is. a menet közbeni ürítéssel sok gázolajat lehet spórolni a 516-nál. de nekünk mikor volt a v8as az éves üzemanyag fogyasztás gabona, napra, kuki vonulás tehát minden 18 literre jött ki. A tx66-nak az éves fogyasztása 12 liter. 800 hektárnál 6*800*370=1,7 mft. Na ez a nem mindegy.
sziasztok akkor senki nem tudja meg mondani menyit eszik v 8 nem a mázsa érdekel hanem a fogyasztás hektáronként
Válasz #1329. hozzászólásra
Hát elég hihetetlen,, de végül is nem az 50-60 mázsa fogja a gépet hanem annak a szalmája, alacsony szárú könnyen csépelhető fajtánál nem elképzelhetetlen, de nem ez a szokványos
Válasz #1328. hozzászólásra
Mitagadás az a 8-10 literes fogyasztás hektáronként,50-60 mázsás búzában,nekem hihetetlennek tűnik!!!
Válasz #1326. hozzászólásra
Ez elég tág határok közt mozog... Mikor mi kihoztuk a 16-ost a tsz-ből,egy ismerősnek mentünk el vele először bérbe aratni,csak ugy kipróbálásra. 2hektár őszi árpa volt...10km vonulás,asztal föl...tökülés,fejvakargatás,aratás...asztal le,majd 10km haza... 120litert benyalta...:) Tehát mondhatnám azt is hogy ősziárpában 60l/hektár...
Válasz #1325. hozzászólásra
80 q-t felénk is csak a direkt bő termésű takarmánybúzák szoktak adni nekem 50-60 q körül szokott lenni, az idén 71 q-ás volt a legjobb de malmi 1-t tudó magyar fajtát vetek mindig.
A fogyasztás pedig mindig 200-240 liter mindegy mit aratok ez napraforgóból kb. 500-550 q-t jelent
kukoricából 1500-1700 q-t a terület pedig mint rendesen átlagtermés függő .
sziasztok menyit eszik nálatok buzába és kukoricába 516 v nyolcasa köszi
Válasz #1320. hozzászólásra
Persze 80q/ha buzából....felénk tapsolnak a 45-50q-nak. Kukoricából se nagyon jön össze a 8tonna.
8 tonnás buzáim lennének,akkor már elment volna vasba a 16-os...
Válasz #1319. hozzászólásra
Idén 25 hektár volt a legtöbb amit egy nap alatt vágtam,kb 50-55mázsás triti,ezen beverte a 270litert a vonulásokkal együtt.
Válasz #1322. hozzászólásra
Némi kutakodás után , azt látom a Rába sokféle , kisebb nagyobb változtatást csinált a motorjain.
Az MT6 E-516 -ban 2300-at forog traktorban 2100-at
Válasz #1321. hozzászólásra
Ebben a mesekönyvben...
Válasz #1314. hozzászólásra nem tudom hol olvastad de a rába 2156 mt 6 motor 180kw nem 162kw
Válasz #1319. hozzászólásra
No igen , mert a közepes búza elég tág fogalom.
Részemről összefoglalva . Óránként kb. 20 litert elfogyaszt.
10-12 órában 200-240 liter körül. Átlagos búzában ez
700-800 q mennyiséget jelent 10-12 órában.Átlagos a 30 q/ha-tól 80 q/ha-ig , normál talaj, nem ledőlt, tarló magasság 5-10 cm között , nem seckázva a szalma. Ha 40 q/ha az átlag akkor kb. 20 ha a naői teljesítmény kb. 10 l/ha a fogyasztás , ha 80 q/ha akkor 10 ha a napi teljesítmény kb. 20 l/ha a fogyasztás.
Válasz #1313. hozzászólásra
Akkor mennyit vágsz le egy nap,mert itt már elismertük hogy 240 lityit lazán bekap egy nap!!!
Válasz #1312. hozzászólásra
Turbosak voltak azok csendesek aszivo as banks adomiba
Válasz #1312. hozzászólásra
Nekem rábás volt a tsz be ez tuti a nnyival kevesebbet evet 1 brigádba volt ilyen is olyan is
Válasz #1314. hozzászólásra
A turbós Rábát nézted ?
Válasz #1311. hozzászólásra
Valóság
A valóságban sajnos, vagy szerencsére ?
Minden a csak és kizárólag a törvényszerúségek szerint hajlandó működni (fizika, kémia stb...)
Ha ismert az összes adat molekula pontosan számolható például a fogyasztás, és meg lehet pontosan határozni mondjuk a különbségek okát.
Átlag parasztként nekem sem lehetőségem, sem értelme nincs ilyen pontos méréseknek
Ami engem érdekel, mivel az én egyszem V8-asom valamiért nem nem fogyaszt észrevehetően többet mint a rábák (20-40 liter feltűnt volna az évek alatt).
A kérdés az hogy az enyém egy igen ritka kivétel vagy esetleg van rá esély hogy egy másikkal is megközelíthető a rába fogyasztása ?
Ha ha a 20-40 liter a különbség akkor érdemes küzdeni a rábával . Jó rába motort már nehéz találni ráadásul nálam aránylag gyorsan tönkrementek V8-ból viszont akad 2-300 000 Ft-ért bőven
Bár a vásárlásnál kb. nem a motor fog dönteni , motorcsere amúgy sem nagy ügy csak az első kereszttartót kell áthegeszteni
Az ifa motor 168 kw a rába 162 kw ( ventilátor és generátor hajtás nélkül) ezt a könyvéből írom mielőtt lehülyéznétek és valóban az ifa erősebb.
Fogyasztás,az tényleg katasztrófa a v8-asnak. A különbség abból is adódhat,hogy a rába 10350ccm az ifa 14240ccm. A sürítés is hatalmas energíát emészt fel,ami az ifánál az a plusz 3890 köbcenti mozgatásához kell. Nekünk a 16-osban szivó 230 lovas M.A.N. motor van. Bőven nagy bele,nem lehet ugy nyomni neki,hogy elkezdjen füstölni. Igaz szecskázó nincs,de kemény,száraz földön árpában,vagy közepes buzában 8-9literre lelehet szorítani a fogyasztását.
Válasz #1308. hozzászólásra
A v8 228Le a Rába motoros 245Le.
Én a v8-at jobban szeretem. A Rába üvölt, mint az állat...
Tényleg kevesebbet eszik valamennyivel.
A napi 40 litert kicsit soknak találom, de 20-25 biztos megvan.
Válasz #1310. hozzászólásra
Az csak egy dolog, a valóság meg más!
Válasz #1309. hozzászólásra
Papir szerint igy van
Válasz #1305. hozzászólásra
Azért ez nem teljesen így van!
Válasz #1307. hozzászólásra
Söt gyári adat adat a v8 238 le a Rába 245le
Válasz #1306. hozzászólásra
Csak ezen múlik :)
""Vezérlés,Feltöltés,Üzemanyagbefecskendezés""
égéstér alakja ,kompresszióviszony stb.
Ezek a cseppet sem jelentéktelen apróságok összessége adják a lentebb írt végeredményt .
Vagyis az üzemanyag égése során felszabaduló hőenergiából mennyi jut az aratásra és mennyi veszik el, mennyi üzemanyag ég el mennyi távozik dolga végezetlenül a kipufogón szennyezve a környezet csípve a szemünket :) :)
Válasz #1305. hozzászólásra
Ha csak ezen múlna
Vezérlés,Feltöltés,Üzemanyagbefecskendezés és máris megvan a ludas a többletfogyasztásra...
Válasz #1304. hozzászólásra
Most nem E-516-ról beszélek
Ha a motorok működési módja az égés hőenergiájának mechanikai munkává alakulásának hatásfoka megegyezik, akkor az hogy V8 vagy sor 6 4 stb. majdnem teljesen mindegy , minimális fogyasztáskülönbség csak a motor belső súrlódásának különbségéből adódik , és pontos mérés nélkül észrevehetetlen .
Jó lenne tudni a gyártó által megadott fajlagos tüzelőanyag fogyasztását a V8 IFA és a Rába 245 motornak. Segítené a tisztánlátást esetleg megmagyarázná a különbséget.
de nem midegy hogy egy v8 vagy soros 6 ost etetek meg ahol elmentem ott dominátorokal nem mertek
Válasz #1302. hozzászólásra
Ez komoly ?
40 liter, az óránként 4 litert jelent kb. ez nagyon sok , főleg ha ki kell fizetni .
Válasz #1298. hozzászólásra a rábás 40literrel kevesebbet eszik 1 nap ez tuti tapasztalatbol mondom ott ahol meloztam 26 v8 as volt 6db rábás egy év alatt mennyit lehet sporolni üzában