Gázolaj árak 640 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 402.41 Ft USD 384.62 Ft CHF 428.27 Ft GBP 485.91 Ft

Fórum

Fűtési rendszerek

Létrehozta: VMisi , 2017-01-10 10:19:07

Kedvencekhez Segítség

727 hozzászólás
Nincs profilkép
#127 ND
2018-02-23 20:26:33

Válasz Büresz #123. hozzászólásáraSzia. Hőmérőket hol szerezted? Milyen gyorsan reagálnak? Ill mibe kerültek? Esetleg szelepet is vezérelnek?
Nekem csöves átfolyós hőcserélőre (pasztőr) kellene vmi lehetőleg gyorsreagálású esetleg útváltó szelepet vezéreljen. 82fokig erre fölötte arra a lé. Mindez rozsdamentesben. Tud vki ilyet? Előre is köszi

Nincs profilkép
#125 Istvánxxx
2018-02-23 18:51:33

Válasz GREVEN #122. hozzászólásáraÉn pár éve próbáltam 3, vagy 4 félét. Volt puha fából és kemény fából készült is. Volt hengeres és tégla alakú is. Én nagy különbséget nem láttam köztük.
Az egyik barkácsáruházban volt 50%-os akcióban, így volt kb. 4000/mázsa az ára. Annyi megért szerintem, főleg hogy ilyenkor úgysem kap az ember száraz fát sehol, de 7000-8000 Ft-os áron már felejtős, annál még a gáz is jobban megéri.

Nincs profilkép
#124 JD 4630
2018-02-23 18:36:29

Válasz GREVEN #122. hozzászólásáraMilyen brikett ? Nekem a tölgy jött be brikettből, a többi hamar leègett, nem izzott rendesen. Amùgy fával csnáltam parazsat rá a brikett huzatot picire ès hagyni izzani, ha bizergálva van szètesik a brikett ès ellobbanva gyorsan leèg.

#123 Büresz
2018-02-23 17:54:21

Ma végre befejeztem a vezérlődobozom, ilyen lett, a vágáshibákat majd még eltöntetem, és feliratoznom is kell.smile thumbupcool

#122 GREVEN
2018-02-23 14:33:53

Vegyes tüzelésű kazánban valaki próbálkozott már brikettel?

Én beruháztam egy pár mázsára most mert a fa elfogyott.
Hogyan érdemes ezzel fűteni?

Nincs profilkép
#121 Berente Antal
2017-12-01 08:32:52

Szünet mentes tápegységet készülök venni a fűtéséhez. Milyet használtok? 2db 50w-os szivattyút kellene biztosítania. Külső akkus persze...

Nincs profilkép
#120 Rranbax
2017-11-05 17:00:41

Válasz JD 4630 #119. hozzászólásáraA puffer 40 fok fölötti hőt ad le m így 30 fok hasznos hőt tárolsz. Nekem is mindig nyitva a kazánház ajtó. A puffert kell szigetelni. 20 cm ásvány gyapot plusz 10 cm hungarocell

Nincs profilkép
#119 JD 4630
2017-11-05 14:25:40

Válasz Rranbax #118. hozzászólásáraMint ìrtam szigeteletlen a ház ès a kazánház mèg ajtaja sincs jelenleg. A puffert 70 fokig szoktam feltolni ez kd kètszeri megpakolás a kazánban ès nálunk az aprònèp miatt 24-25 fok van az egèsz házban.

Nincs profilkép
#118 Rranbax
2017-11-05 13:41:10

Válasz JD 4630 #115. hozzászólásáraHát az egy nap elég vékonyka. Nekem két kobos puffer teteje száz fok körül nyomva ilyenkor három napot bír. Igaz csak 20 fokot szeretek a lakásban. 200 nm. Amiből futott140, de a nem fűtött szobák sem hidegek.

Nincs profilkép
#117 JD 4630
2017-11-04 22:44:21

Válasz bandigh #116. hozzászólásáraIgen, ha jó a fa, csak a ház sajna hamar elengedi, de enyhébb időbe így is több mint 1 napot bírt a puffer, ha meglesz a szigetelés akkor lesz tutkó a dolog.

#116 bandigh
2017-11-04 21:44:07

Válasz JD 4630 #115. hozzászólásáraAz hamar feldurrantja a puffert! smile thumbup

Nincs profilkép
#115 JD 4630
2017-11-04 21:18:52

Válasz GREVEN #107. hozzászólásáraSzintèn zenèsz, tegnap kèszült el a födèm a kazánházon, nálunk csak padlòfűtès van egy 40 kw kazán egy 2 köbös pufferral, eddig minden szuper.

#114 GREVEN
2017-11-04 20:16:24

Válasz bandigh #113. hozzászólásáraKazán megvolt, új radiátoros fütéssel ment eddig

#113 bandigh
2017-11-04 19:03:19

Válasz GREVEN #112. hozzászólásáraDe a kazán eddig is megvolt nem? Vagy csak a csőtetmosztát volt meg régebben? Igen, száraz fával azonnal 80-on van a kazán, puffer nélkül elég fura üzemelteni. Nekem most úgyvan, hogy másfél rakatot eltüzelek, ami kb egy-másfél óra, közben a ház felmelegszik ha kell, és a puffer is vagy 70-80-ra, aztán másnap estig csend van. Persze most nincs hideg kinn még. Télen egy kicsit kevés az 1000 puffer amúgy. Bár sokat finomodott a rendszer, tavaj betanulóév volt elég banális hibákkal..

#112 GREVEN
2017-11-04 18:16:37

Válasz GREVEN #111. hozzászólásáraTegnap este újra elindult a rendszer,mert volt egy kis gixer. Hát nehéz rá szavakat találni. Alig merem rakni a kazánz, mert rögtön 26 fok van és nem is megy lentebb ha nyit az ember egy ablakot se.
Félelmetes a teljesítmény. Kelleni fog hozzá a puffer hogy ilyenkor tudja hova tenni a hőt, mert egész nap folytja magát a kazán így.

#111 GREVEN
2017-10-23 12:20:07

Válasz bandigh #110. hozzászólásáraKlímám van kettő nekem is. De amig nincs szigetelve a ház rendesen, nem nagy meleget csinál úgy érzem.

Elértük a 26 fokot bent. Én kezdek olvadni de a padló még csak most kezd érezhetően langyos lenni.

#110 bandigh
2017-10-23 10:50:34

Válasz GREVEN #109. hozzászólásáraMeglehet hogy a felületfűtéssel tovább tudot tartani a hőt, úgy értem a padlófűtésbe se árt egy kis meleget tolni, ha nem nagyon tüzelsz is. Szerintem. Főleg ha sok a hidegburkolat és nem papucsoztok. A gáz sokkal kényelmesebb kiegészítő, nem is olyan drága az üzemeltetése, csak a kiépítés kerül sokba. Gázcső, jó kazán, szellőzés, kémény stb. Ekektromosan kizárólag a klímát ajanlom, viszonylag olcsón egyszerűen megvan, egyből fújja a meleget. Nekem is ez megy az átmeneti időszakban.

#109 GREVEN
2017-10-23 09:32:23

Válasz bandigh #108. hozzászólásáraHát tegnap lett kész még csak. Padlót se tudtam felfűteni rendesen így tapasztalat még nulla,de...
Ami biztos hogy átmeneti időszakban a padlófűtést le kell kapcsolni,(hála le tudjuk választani a rendszerről) mert napi 1-2ora fűtèshez kár vele elhűteni a vizet, ha meg rakom rendesen a kazánt az poklot csinál.
Most még nem teljes a rendszer, hiányzik a födém és homlokzati szigetelés. Nagy a hőveszteség reggelre.
Igen a padlófűtésé a hőcserélő.
A csőtermosztát pont a cső túloldalán van, olyan nagy hő nem éri. 3 éve ott van már,eddig nem volt vele gond.
Fa helyére meg puffer van tervezve, de az csak jövőre. Ez egy teszt év lesz.

Annyi maradt a dilemma hogy a vegyes tüzelés mellé villany vagy gáz kiegészítő fűtés legyen?

#108 bandigh
2017-10-23 08:08:10

Válasz GREVEN #107. hozzászólásáraGratula! smile thumbup Mi a tapasztalat, jól melegít mindkét kör? A padló megy a hőcserélőről? Az előremenő csőtetrmosztátja helyett egy merülő tipus pontosabb lenne, de ha nem is akkor szerintem tedd lejjebb és rakj közé és a kémény közé egy klingeritlemezt vagy samott téglát ne kapja a nagy meleget a kéménytől, mert pontatlan lesz és meg is tud olvadni. A fa helyére meg majd pont befér még egy puffer smile flowers

#107 GREVEN
2017-10-22 18:56:45

Megosztom veletek az örömömet. Ma ezt a lépcsöfokot is megugrottuk kicsiny házunkban. Elindult a radiátoros és padlófütés egyszerre.

#106 monolit
2017-02-09 16:20:44

Válasz bandigh #105. hozzászólásáraÍgy leírva azért más.

Ha nincsen lefojtva a kazán mint írod, akkor nem érdemes a maximális lehetőséget kihasználni.

A kazánokhoz névleges teljesítményénél adják meg a műszaki paramétereket, arra is vannak méretezve. A két végletet ezért nem érdemes kihasználni.

Azt, hogy tudsz-e és mi módon takarékoskodni mindig a teljes rendszert figyelembe véve lehet eldönteni.

#105 bandigh
2017-02-09 15:56:06

Válasz monolit #104. hozzászólásáraCsak azért mert 80 fokra állított huzatszabályzónál annyit lehet játszani, hogy közepesen vagy maxon van a kazánköri keringető. Közepesnél viszonylag hamar beáll a 80 ra és ketyeg szépen. Azért lefolytva nincsen, ég a tűz szépen, csak nem tombol a kazán. Viszont ha maxra veszi az ember, több hő van kivéve a kazánból ezáltal a 80 at úgy tudja tartani ha dübörög rendesen. Akkor elvileg ez a jobb? Mondjuk mostanában így megy, csak a végén veszem vissza, amikor már a bejövő is 70+. És szépen betölti lassan 80ra. Meg inkább azért mert ha leég a tűz, akkor ne zavargassa a vizet izomból addig amíg vissza nem hűlik kicsit és le nem áll.

#104 monolit
2017-02-09 15:02:38

Válasz bandigh #103. hozzászólásáraLefojtott égésnél kevésbé hasznosul a fa. A kazán füstöl, kátrányosodik. A füst maga nem elégett szénrészecskéket tartalmaz, ez nem hasznosul.Ezek miatt minimálisan ugyan, de nagyobb a veszteség ami kialakul a másik kazánhoz képest.

A puffert alapvetően ezért alkalmazzák hogy az égési folyamatot ne korlátozzuk, tökéletes égés valósuljon meg.

A füstcső hőmérséklete ilyen szempontból nem mérvadó, mivel ha hosszabb ideig fűtesz, akkor hosszabb ideig is vesztesz energiát.

#103 bandigh
2017-02-08 21:01:43

Válasz Radocz #102. hozzászólásáraEz a lassan ég de tovább vagy gyorsan, örök dilemma lesz. Talán a lassúval jobban hasznosul ugyanaz a fa. De másfélszer annyi idő, többször mész ki. Most pufferről beszélek. Úgy lenne objektív a dolog, ha két kazán lenne egymás mellett egy-egy nagy pufferral. És X kiló fa mindkettő mellett. Egyikben teljes gázon menne a fűtés, a másikban csak olyan kis tűzön. A nagy levegővel dolgozó kazán füstcsöve szinte piros lenne. Ez nyilván veszteség. De a kis lángú kazánban lévő kis tűz lángja eleve sokkal "hidegebb", kisebb a hőlépcső a fűtésnél. Másrészt a hideg füstcsövet az el nem égő füstgázok is okozhatják, ez is veszteség. Ki mire szavaz, melyik pufferban lenne magasabb a hőfok, ugyanannyi fával?

#102 Radocz
2017-02-08 13:39:22

"Mióta olvasom a topikokat, tapogatom a falat, a kazán füstcsövét, nézem a láng színét."

Két hete mértük a fal hőmérsékletét.

Külső fal. Az ágy mögött egy csík tapétázva van.
Kézzel sokkal melegebb, mint a nem tapétázott rész. A hőmérő szerint ugyanannyi.
A hőérzet és hőmérséklet más.

Próbálunk úgy fűteni, hogy a füstcső ne forrósodjon fel.

Ha a 8 éves száraz fa van rajta és lassan ég, megjelent a kék szín.
Az 10 hónapos tűzifa égetésekor hallani, hogy sistereg és párologtatja a vizet.

smile cowboy

#101 máris szomszéd
2017-02-03 22:04:07

Válasz mtz1221 #99. hozzászólásáraEzért kellene szellőztetőt használni az megoldja a magas páratartalmat.Utólag beépíteni bajos de erre is van megoldás picit drága de minőségi javulást hoz.Nekünk központi szellőztető van semmiért nem adnám mindig friss a levegő reggelre nincs a szobában oroszlánszag kb. 700.000 -be fájt.Viszont csak nagyfelújításkor vagy újnál lehet a központi szellőztetőket berakni.

http://www.xn--laksszellztetk-xgb21pea.hu/webaruhaz/hovisszanyero-1-2-szobara/zehnder-comfoair-70-detail

http://www.xn--laksszellztetk-xgb21pea.hu/webaruhaz/hovisszanyero-1-2-szobara

#99 mtz1221
2017-02-03 21:24:55

Válasz monolit #98. hozzászólásáraA páratartalom magas,vettem mérőt 50-70 között mutat zöldet.Nálunk reggelre csukott ablaknál fel megy 80-ra. Vettünk cerezit páraösszeszedőt is,kb 3 hónaponként írja a betét cseréjét,nálunk 2 hét alatt elfogyott.De kösz a többit, utána nézek.

#98 monolit
2017-02-03 20:12:29

Válasz mtz1221 #93. hozzászólásáraKöhögést okozhat a radiátor/padlófűtés légmozgása által keltett por is,főként ha magas hőfokon üzemelteted. Valamint ha a levegő páratartalma nagyon lecsökken.

Próbálkozz első körben párásítással.

A légcsere csökkenésével a lakásban található mérgező anyagok feldúsulnak. Minél kevesebb "mű" "anyag" legyen a lakásba beépítve, értve ezalatt a bútorok, parketták anyagát, stb. de a diszperziós festéket is.

Maga a műanyag nyílászáró lágyítója is kipárolog, az is okozhatja a gondodat.

"Beteg épület szindróma"-ként kereshetsz rá, mik okozhatnak tüneteket.

#97 monolit
2017-02-03 19:53:09

Válasz zscsizmadia #91. hozzászólásáraJól gondoltad, a sártapasztás szinte semmit nem ér.

Mivel a legmelegebb közvetlenül a mennyezet alatt van, ezért nálad itt szökik el a legtöbb meleg, nem a falon át.

Párazáró fólia takarást kell alkalmazni a padlástérben a páramozgás megfékezéséhez. A pára így nem jut be a szigetelőanyagba, mivel ha belejut akkor csökkenti annak a hatásosságát. Felülről is takarni kell, de már páraáteresztő fóliával.

A mikro hőhidak elkerülése miatt érdemes a szigetelést nem egy vastagságban, hanem több rétegben (fedésben) alkalmazni. Már az első 5 cm alkalmazásánál érezhetőnek kell lennie a módosult klímának.

Nincs profilkép
#96 Mihály-963
2017-02-03 19:25:55

2020-tól szigorodnak a legfeljebb 500 kW mért hőteljesítményű központi fűtést kiszolgáló szilárd tüzelésű kazánok, 2022-től a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali és használatbavételi követelmények is.

Ennek értelmében a nyitott égésterű, szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 30%-nál kisebb, zárt égésterű berendezések szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 65%-nál, pellettel működő berendezések esetén 79%-nál kisebb.

Az új rendelet szigorú követelményeket támaszt a kibocsátott por (PM-kibocsátás) mennyiségére, a kibocsátott gáznemű szerves vegyületek mennyiségére, a kibocsátott szén-monoxid mennyiségére és a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére is. Nyitott égésterű berendezések esetén a PM kibocsátás 50mg/m3-nél, zárt égésterű berendezések esetén 40 mg/m3-nél, pelletté préselt faanyaggal működő egyedi helyiségfűtő berendezéssek esetén 20 mg/m3-nél nem lehet nagyobb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak ún. öko-tűzterek lesznek engedélyezhetőek 2020-tól központi fűtést kiszolgáló kazánok, 2022-től egyedi helyiségfűtő berendezések esetén EGY KIS FEKETE LEVES S MÁR MEGINT AZ UNIÓRA FOGJÁK

#95 mtz1221
2017-02-01 20:41:17

Válasz VMisi #94. hozzászólásáraA fürdőszobában csak.smile hammerDe következő meszelés előtt lesz máshol is.smile cursing

#93 mtz1221
2017-02-01 20:01:57

Válasz máris szomszéd #89. hozzászólásáraPontosan ahogy írod,még azt ted hozzá hogy aki köhögősebb fajta az meg fog fulladni telente.3 éve költözködtem,az új házban pvc minden nyílászáró ,igaz fele tüzelőt használok,a m2-ter meg duplája.Viszont a 3.telemet köhögöm már végig,Oda jutottunk hogy a háló ablaka éjjel is egy új-nyit nyitva van hagyva.smile hammer

Nincs profilkép
#92 zscsizmadia
2017-02-01 19:57:16

Válasz zscsizmadia #91. hozzászólásáraJa és redöny is van kivéve az északi oldalon.smile scared

Nincs profilkép
#91 zscsizmadia
2017-02-01 19:54:45

1956-ban épült eltolt kocka ház.Vert fal 60cm.Északi oldalon hozzá épített tégla folyosó.Nyilászzárok müanyagra cserélve csak a kazánház fa különállo helység lakásba nyiló ajtóval de ott kánikula van amugyis.A menyezetet gondolom alapba vékonynak,tapasztott padlás térbe is saras.4 szoba átlagban 4x4-esek kis közlekedö északi végén a folyoso bejárattal,nyugati szélén a fürdü wc.Lakás közepén a konyha.Belsö tér átépitve de a külsö fö falakhoz nem volt nyulva.Lábazat nincs szigetelve.Teljesen vizmentes környék szerencsére.Nincs probléma a falakkal.60X200 a legnagyobb radiátor.Minden helység fütött,kb 15m a háztol melléképület nyári konyha is fütött meg egy másik helység raktár féle 90x100 radiátorokkal.smile whistlingsmile whistling

Nincs profilkép
#90 a2457
2017-02-01 19:48:29

x rétegű ablak meg argon gáz ide vagy oda, egy rendes colos spaletta aranyat ér :)
télen is meg nyáron is.

#89 máris szomszéd
2017-02-01 19:43:53

Válasz Radocz #86. hozzászólásáraAmire nem gondolsz és talán a legfontosabb a páratartalom ha a jól záródó nyílászárók miatt felszalad megjelenik a penész.Sokan jártak így és szidják az ablakokat,hogy a régivel nem penészedett persze mert szellőzött.
Kell valami ami szabályozza a párát
résszellőző
páratartalomra induló szellőztető
a két kezed.
A 3 rétegű üveggel szerelt ablakoknál nem "süt" a hideg de ahhoz illene egy kis hőszigetelés is.Valahogy úgy van ez,hogy kerek egészben kellene gondolkozni ami nem egyszerű nagyon befolyásolja a keret ami rá van szánva.
Egyébként az,hogy milyen ajtót-ablakot veszel gusztus és zseb dolga fából is csinálnak jókat ma már.Én veka 90-est rakattam be 8 ablak +ajtó 900.000 ez lehetett volna 760.000 ha nem kérek tifany üveget meg csak sima bukó-nyiló lett volna mind.

#88 monolit
2017-02-01 11:01:33

Válasz zscsizmadia #85. hozzászólásáraA ház teljes hővesztését kell pótolni a fűtéssel.

A hővesztést helyiségenként számolni kell, a szobák tájolását is figyelembe kell venni.

Régebben elérhetőek voltak ingyenes hőszükséglet kalkulátorok. Egyszerűek jelenleg is találhatóak, azonban azok pontos értéket nem tudnak produkálni.
http://www.pannonpellet.hu/calc.php

Viszont az itt megtalálható pontos számításnál láthatóak miket kell figyelembe venni.http://zeus.nyf.hu/~jmgt/letolt/epulet/altek_minta_1.pdf

Ha pontos értéket szeretnél, ki kell számoltatnod azt a saját házadra épületgépész, építész tervezővel.

Kérhetsz energetikai tanúsítványt is, az 10 évig érvényes. Ha el akarod adni a házadat akkor már nem kell megkérned, tartalmazza a ház hőveszteségét.

A jogszabályban a következő részt keresd, az abban foglaltakat kell tartalmaznia.
"Energetikai tanúsítvány alátámasztó munkarésze"

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800176.KOR

#87 bandigh
2017-02-01 06:44:58

Válasz Radocz #86. hozzászólásáraMűanyag. 3 rétegű, annyival nem drágább mint amennyivel jobb. Főleg ha tényleg beleteszik az argont. Bejáratinál ugyanaz az ajtólap a 200 és az 500asban. A keret és a tok a drága. Mindenesetre a feltolókilincses záródást érdemes elkerülni, ha van rá lehetőség.

#86 Radocz
2017-02-01 06:13:11

Válasz zscsizmadia #85. hozzászólásáraÚgy.

Anno berentei darabos és lengyel lángborsó tüzelőnk volt.
Hidegben a darabos szén nem tudott elegendő kalóriát.

No meg most jutottunk oda, hogy kicseréljük a bejárati ajtót valamint a hálószoba ablakot.

Kérdésem:
Fa, műanyag, stb.

Milyen és hány réteg üveg, stb.

Meg amire még nem is gondolok stb.

A bejárati ajtóba legyen kis ablak, üveg vagy valami?

smile cowboy

Nincs profilkép
#85 zscsizmadia
2017-01-31 19:02:01

Kazán teljesítmény ha kicsi hogy vevödik észre???Olyan mintha nem birna fűteni rendesen a nagy hidegben.Most hogy kicsit megenyhült mindjárt kuszott a kazán hömérö följebb.Meg tüzelö váltás volt akácról kőrisre.Jobban ég vagyis gázosodik.Atmos c20 kombi.5 éve fütünk az átépített rendszerrel,ilyen fűtési anomália nem volt még meg hideg se ennyire tartosan.smile confused

#84 vén cigány
2017-01-25 11:19:12

Válasz Kamionos #82. hozzászólásáraNekem ilyen van 600 wattos. Valódi szinuszos.
Kell hozza by-pass és egy töltő is.

http://www.panelectron.hu/inverterek.html

#83 monolit
2017-01-25 10:36:47

Válasz Kamionos #82. hozzászólásáraIgen, 300 W teljesítményű.

Nálam 3 db szivattyú van, egyenként 50 W-osak. Kettő a padlófűtéshez, egy a kazán-puffer körben. Ha kell, az egyik a padlófűtéshez alkalmazott szivattyú leállítható ha akarom. A kazánventilátor szintén 50W-os.

Elvileg elég lenne hozzá.

Mivel a szivattyúk fordulata szabályozható, így a teljesítményfelvételük is. Csökkentett fordulattal mindenhogy megvédhető lenne a te kazánod is.

#82 Kamionos
2017-01-25 09:59:39

Válasz monolit #81. hozzászólásáraÚgy látom 300W-os. Én olyan 500-800W körülire gondoltam, az már elvinne minden szivattyút, vezérlést ventilátort. Egy ismerősnek ugyanaz a rendszere van mint nekem, a 800W-os 18 órát vitte neki kipróbáláskor. Bár elég ha csak addig megy míg leég a tűz. Még átagyalom.

#81 monolit
2017-01-25 09:47:56

Válasz Kamionos #80. hozzászólásáraA típusa annak amit kaptam, Alpha 300 FR nem tudom ez milyen jelet állít elő. Gondolkodom rajta hogy eladom. Kanadai gyártmány.

#80 Kamionos
2017-01-25 09:02:40

Válasz monolit #79. hozzászólásáraÖt éve tervezem szünetmentes vásárlását. Neked milyen van? Szinuszos vásárlásán vagyok rajta, de még konkrét darabot nem választottam.

#79 monolit
2017-01-15 19:25:30

Válasz oprita #72. hozzászólásáraNálam van a tanyán áramfejlesztő vész esetére, valamint akkumulátoros szünetmentes tápegységet is kaptam (még nem üzemeltem be eddig) ezekkel megoldható a keringtetés vész esetére.

A FI relét lekapcsolva visszatáplálható a saját hálózat konnektorról, azt összekötve a generátorral. Ekkor semmit nem kell módosítani a kazánnál.

Nincs profilkép
#78 Rranbax
2017-01-15 18:46:14

Válasz monolit #75. hozzászólásáraTiszta magan felhasznalas csak nagyon dragan kivitelezheto sziget uzemben. Mert ha valaki felkapcsol egy plusz egot mar leesik a feszultseg ha meg lekapcsol a tobbi kieg. Hogy ne ez legyen kell rengeteg aksi. En a megoldast abban latnam hogy gazmotor plusz nagy puffer es a motort a rendszer uzemelteto kapcsolja fel csucsidoben es az aramot atveszi tobbszoros aron. Erre van pelda nagyban is. Miota itt a sok zold energia azota keszenletbe kell alljon sok szenes eromu hogy beugordjon ha elall a szel vagy beborul az eg. Olvastam egy megepitese ota veszteseget termelo szen eromurol nalunk aki egy ideje profitot termel. Ugy hogy ejjel nappal egeti a szenet anelkul hogy barmit is termelne. Ha elall a szel valahol vagy nem termelnek a nap cellak akkor dob a tuzre es azzonnal potol a rendszerbe akkora aron hogy kifizeti a potyara elegetett szenet is es meg haszna is marad. Na ebben a szegmensben lenne hye a kis gazmotoroknak amiket lehetne telepiteni magan hazakba vagy kozintezmenyekbe tarsas hazakba. Dehat ez nem erdeke meg a zoldeknek sem. Pedig sok co2 megtakaritast lehetne elernismile hammer

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]