Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak658 FtBenzin árak640 FtEUR407.5 FtUSD388.35 FtCHF428.63 FtGBP484.73 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Sziasztok, ne haragudjatok, hogy csak így lerontalak be neteket, de nagyon is újak vagyunk, még a töktermesztésben. Ezért szeretnénk kapni egypár jó szakmai tanácsot. Olvastam itt a hozzászólásokat és úgy tűnik nekem, hogy egyfajta tökről beszélünk . /amúgy csak mellékesen fogalmam sincs, hogy milyen fajta csak annyit tudok, hogy héj nélküli olajtök/ .olyan kérdésem lenne, hogy most van e az ideje a betakarításnak vagy várni kell még vele amúgy mellékelek egy két képet hát ha az segít a döntésben .előre is köszönöm a válaszokat . remélem lesznek akik segítenek,és ne haragudjatok ha túl tolakodó lennék Üdv: Ronix
Olajtökkombájn, olajtökbetakarító komplett gépsor eladó. Az eladásra kínált géphez tartozik egy tökösszetoló, -felszedő, valamint egy tökmagmosó berendezés. A gépsor hibátlan állapotban van, azonnal üzembe helyezhető. A teljes gépsor ára 4.2M Ft. Tel.: 06/70/382-3643
vegyél le vagy 10 tököt, szedd ki a magot kézzel, teritsd szét, hogy megszáradjon a napon, ha teltek a magok, indulhat a szedés
Másik módszer, h ha nem tudod belenyomni a körmöd a kabakba, akkor indul az érés.
A tünet alapján peronoszpóra. A Pseudoperonospora cubnesis. A beteg elpusztult növényi maradványokon tele át. Erős, csapóesős,dunsztos, párás időjárásban, tartós vízborítottság, nedves levél, vízcseppen keresztül az oospórák bejutnak a levélfonákon lévő légzőnyilásokon keresztül a növénybe. A fertőzött levelet, ha a fény felé tartjuk, olajfolt szerű tünet látszik legelőször. Amikor már a fonáki részen a lilás színű,konídiumok tömkelege jelenik meg, hamarosan leszárad a levél. Általában a levél csúcsi része fertőződik meg először, mert a vízcsepp ott marad meg a legtovább. Súlyos fertőzés esetén az egész növény leazárad, alevelek eltöredeznek.
Kórokozó: Pseudoperonospora cubensis
Jelentőség: Magyarországon 1903-ban lépett fel először. A tök egyik legfontosabb betegsége.
Tünetek a levél színén 3-5 mm nagyságú, sárgászöld, szögletes foltok képződnek, amelyek aztán összeolvadnak. A fonákon lilásbarna penészgyep található. Aztán a foltok elhalnak, rongyolódik a levéllemez, később a levél elpusztul, viszont a levélnyél és az inda egészséges marad.
Telelés: elhalt növényi maradványokon
Környezeti igény: mérsékelt hőmérsékletet (15-20 oC) és magas páratartalmat igényel (min. 5 óra levélnedvesség). Ha a nedvesség tartósan jelen van (csapadék, harmat), és a páratartalom kellően magas (90 % fölötti), akkor akár egyik napról a másikra is kitörhet a járvány. A hőmérséklet 8-30 OC között bármennyi lehet, megfelel a gombának.
Biológiája: minél idősebbek a levelek, annál érzékenyebbek a lisztharmatra
Terjedés: aszkospórával és konídiummal szél illetve eső segítségével
Előrejelzés: nincs
Védekezés:
- 4-5 éves vetésváltás
- Fertőzött növényi maradványok alászántása
- Csepegtető öntözés
- Vegyszeres védekezések 4-5 naponta
Javasolt technológia:
Csapadékosabb, párásabb mikroklíma esetén preventíven, megelőző jelleggel kell a védekezést elvégezni. Virágzás környékén és a termésnövekedés idején védekezni. Szükség esetén ezt meg kell ismételni:
Amistar (III.) 0,75-1,0 l/ha,
Champion 50 WP (III.) 2,0-3,0 kg/ha,
Cuproxat FW (III.) 4,0-5,0 l/ha,
Merpan 80 WDG (III). 2,0 kg/ha
3117 hozzászólás
Válasz #615. hozzászólásra
Ne izguljál nálam tolakodóbb itt NINCS. háháháhá
Vannak itt laza gyerekek majd írnak neked.....
Sziasztok, ne haragudjatok, hogy csak így lerontalak be neteket, de nagyon is újak vagyunk, még a töktermesztésben. Ezért szeretnénk kapni egypár jó szakmai tanácsot. Olvastam itt a hozzászólásokat és úgy tűnik nekem, hogy egyfajta tökről beszélünk . /amúgy csak mellékesen fogalmam sincs, hogy milyen fajta csak annyit tudok, hogy héj nélküli olajtök/ .olyan kérdésem lenne, hogy most van e az ideje a betakarításnak vagy várni kell még vele amúgy mellékelek egy két képet hát ha az segít a döntésben .előre is köszönöm a válaszokat . remélem lesznek akik segítenek,és ne haragudjatok ha túl tolakodó lennék Üdv: Ronix
Mai munka.
Válasz #612. hozzászólásra
Önkéntesek,el se lehetne zavarni őket.(család töredéke)
Válasz #611. hozzászólásra
Ez a sok gyerek a tiéd vagy "csak" dolgoztatod őket !!!!?????
Olajtökkombájn, olajtökbetakarító komplett gépsor eladó. Az eladásra kínált géphez tartozik egy tökösszetoló, -felszedő, valamint egy tökmagmosó berendezés. A gépsor hibátlan állapotban van, azonnal üzembe helyezhető. A teljes gépsor ára 4.2M Ft. Tel.: 06/70/382-3643
Válasz #608. hozzászólásra
vegyél le vagy 10 tököt, szedd ki a magot kézzel, teritsd szét, hogy megszáradjon a napon, ha teltek a magok, indulhat a szedés
Másik módszer, h ha nem tudod belenyomni a körmöd a kabakba, akkor indul az érés.
Válasz #607. hozzászólásra
Olyan is-is a kép, meg tarka barka a szín de szerintem minden oké, ennyi tököt még nem láttak ilyen kis helyen erre felé...............
Amúgy kérdeztem is volna, hogy mikorra lehet tervezni a szedést ??? Van valami "jel", hogy ha elkészült ?????????
Válasz #606. hozzászólásra
Az egyik medgyesi haverom aszonta, hogy lassan kombájnérett lesz az állomány, csak azért kérdeztem rá.
Kabak kötődött rendesen???
Válasz #605. hozzászólásra
Van !!!!!!!!
Teljes magömlés lesz a végére !!!!!
Szabikám mizujs, hogy nőnek a tökeid???
Van már bennük mag???
Alakuló termés
Tökösök,mi újság?Friss infó,kép,stb..
Válasz #601. hozzászólásra
Táblán belül vegyes a kép,úgyhogy rejtéj hogy mennyi lesz az átlag.Néztem,telivan maggal,és szép nagyok.
Válasz #600. hozzászólásra
Ezek szerint úgy néz ki , hogy Neked idén bejön az élet
Válasz #599. hozzászólásra
Mai kép.:8 tök,kb.2 négyzetméteren.
Tökösök képet!
Válasz #578. hozzászólásra
A konrád képe az peronosz, a tied nem az, szerintem az idő(szél, hideg, eső)viselte meg.
Válasz #596. hozzászólásra
persze, ne kimélj
Válasz #595. hozzászólásra
most tudunk beszélni?
Válasz #594. hozzászólásra
Bingó, talált, süllyed
Válasz #593. hozzászólásra
a teló számod vége 259?
lenne pár kérdésem privátban.
Válasz #592. hozzászólásra
Stresszhatás, alcsony hőmérséklet vagy túlzott csapadék,vagy mindkettő kombinációja
Ez milyen betegség jele lehet?
Csak néhány kabakon tapasztalható, nem tömeges jelenség.
Válasz #590. hozzászólásra
100% ra veszem h. az "emberek"
mocskok
szemetek
rohadékok
rosszindulatúak..........
Többet inkább most nem írok...........................
Válasz #589. hozzászólásra
Gondolod , hogy ennyire rosszindulatúak lennének a magyar tökös kollégák ?
Válasz #588. hozzászólásra
Márcsak az a kérdés ki a tökös szaki?
Mertha a konkurencia akkor nanááááááááááá h. nem kell permetezniiiiii............ hhehehehhehehhee
Válasz #586. hozzászólásra
Nem,nemis terveztem,minden tökös szaki szerint felesleges.
A tünet alapján peronoszpóra. A Pseudoperonospora cubnesis. A beteg elpusztult növényi maradványokon tele át. Erős, csapóesős,dunsztos, párás időjárásban, tartós vízborítottság, nedves levél, vízcseppen keresztül az oospórák bejutnak a levélfonákon lévő légzőnyilásokon keresztül a növénybe. A fertőzött levelet, ha a fény felé tartjuk, olajfolt szerű tünet látszik legelőször. Amikor már a fonáki részen a lilás színű,konídiumok tömkelege jelenik meg, hamarosan leszárad a levél. Általában a levél csúcsi része fertőződik meg először, mert a vízcsepp ott marad meg a legtovább. Súlyos fertőzés esetén az egész növény leazárad, alevelek eltöredeznek.
Válasz #585. hozzászólásra
Gombaölőzve volt már?
Válasz #584. hozzászólásra
Az enyém nem ilyen.
Kórokozó: Pseudoperonospora cubensis
Jelentőség: Magyarországon 1903-ban lépett fel először. A tök egyik legfontosabb betegsége.
Tünetek a levél színén 3-5 mm nagyságú, sárgászöld, szögletes foltok képződnek, amelyek aztán összeolvadnak. A fonákon lilásbarna penészgyep található. Aztán a foltok elhalnak, rongyolódik a levéllemez, később a levél elpusztul, viszont a levélnyél és az inda egészséges marad.
Telelés: elhalt növényi maradványokon
Környezeti igény: mérsékelt hőmérsékletet (15-20 oC) és magas páratartalmat igényel (min. 5 óra levélnedvesség). Ha a nedvesség tartósan jelen van (csapadék, harmat), és a páratartalom kellően magas (90 % fölötti), akkor akár egyik napról a másikra is kitörhet a járvány. A hőmérséklet 8-30 OC között bármennyi lehet, megfelel a gombának.
Biológiája: minél idősebbek a levelek, annál érzékenyebbek a lisztharmatra
Terjedés: aszkospórával és konídiummal szél illetve eső segítségével
Előrejelzés: nincs
Védekezés:
- 4-5 éves vetésváltás
- Fertőzött növényi maradványok alászántása
- Csepegtető öntözés
- Vegyszeres védekezések 4-5 naponta
Javasolt technológia:
Csapadékosabb, párásabb mikroklíma esetén preventíven, megelőző jelleggel kell a védekezést elvégezni. Virágzás környékén és a termésnövekedés idején védekezni. Szükség esetén ezt meg kell ismételni:
Amistar (III.) 0,75-1,0 l/ha,
Champion 50 WP (III.) 2,0-3,0 kg/ha,
Cuproxat FW (III.) 4,0-5,0 l/ha,
Merpan 80 WDG (III). 2,0 kg/ha
Válasz #580. hozzászólásra
Erre tippeltem volna.......
A hirtelen meleg meg/vagy még a szél csapkodás.
Válasz #580. hozzászólásra
Pont akkor alakul ki a gombás fertőzés!!!
Válasz #579. hozzászólásra
Szerintem megfőtt,alul pára,felül hirtelen meleg.
Perenoszpóra
Milyen gondja lehet?
Válasz #575. hozzászólásra
Vissza kell dobni az indákat és meg van oldva a probléma
Páááááá !!!!!!!!!
Válasz #574. hozzászólásra
Akkor inkább leszecskázom a szélét !!!!!!
Válasz #573. hozzászólásra
Jogotformál a termés megdézsmálására
Válasz #572. hozzászólásra
Akkor a szomszéd örülni fog....nem hagytam el csak olyan 1,5-2 métert.....
Válasz #571. hozzászólásra
Az a fajta, ami Neked van elkúszik akár 6-7 m-re is.Ha elkezd folyni seperc alatt belepi a földet, aztán már ő az úr
Válasz #570. hozzászólásra
Igen, kezdi, elég sok.
Válasz #569. hozzászólásra
Örülj neki, virágzani már virágzik???
Válasz #568. hozzászólásra
Backi vannak már 1,5 méteres indák lazán, az jó vagy még korai ?????????
Pénteken szórtam 1 szikű ellen és csak lestem !
Válasz #567. hozzászólásra
a Commandot 1x szokta birni állományba, aztán már szedni sem kell....................