Hirdetés
Fórum
- Gázolaj jövedéki visszaigénylés új
- Húsmarhatartás a Kárpát-medencében új
- Körbálázót, de milyet? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
- Szőlő felvásárlási árak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Faapríték fűtés-tüzelés új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
264 hozzászólás
Az biztos, hogy felgyorsul a technikai fejlődés a mezőgazdaságban és sok ága, részlete van a precíziós témakörnek
A PC Agrár Kft.-vel közösen készítettünk egy oldalt ahol még találtok erről információkat » Preciziós gazdálkodásról az Agroinform Agrárszoftverek rovatában.
Válasz #12. hozzászólásra
Válasz #11. hozzászólásra
Hol vannak azok az évmilliárdok?Ebbe sokan tévednek.Kb.6 ezer éves a föld.Lehet rajta nevetni,úgy mint én az évmilliárdokon.
Érdekes,én még láttam cséplögépet negyvenegynéhány évvel ezelött müködés közben,nem csak játékból,élesben nyomták.Ott még az információs monitor a zsebóra volt.Azzal állitották be a kivánt fordulatot. Odáig évmilliárdok teltek el mire az ember oda eljutott.Mivel a kezdetekben a fán éltünk,majd volt aki leesett,annak szörös a melle,meg volt aki lecsúszott,annak meg nem.Ahhoz képest eléggé felgyorsultak az események...
Válasz #9. hozzászólásra
Igen 250-es, a pontosság sík vagy hullámos terepen teljesen OK, ha rövid távolságon van komoly szintemelkedés (nagy dombok), akkor el szokott kúszni a jel, de próbáltam másikat is, annál is ezt tapasztaltam. Valószínűleg kellene hozzá dőlés kompenzáló kütyü vagy korrekciós jel, akkor lenne tökéletes. Igazából 1 olyan tábla van, ahol gond, mert az egész tábla egy domboldal és nagyon rövid, de ehhez képest komoly szintemelkedés van, de szerencsére nem nagy terület, így nem annyira zavaró
Válasz #7. hozzászólásra
értem!igen az mtz nem valami pontos nekünk egyikbe se mér azokba én garmin forerunner használok ha seb-et akarok mérni.
Ez-Guide 250?mennyire tuti a 12-20 pontosság?
Válasz #7. hozzászólásra
- tarlókezelésnél is nagy segítség egyébként, meg mikor üres földre kell szórni a műtrágyát
- egyik évben elvettettük a kukoricát robotkormányos technikával, abban utána egész évben öröm dolgozni, mert nyílegyenesek a sorok
Válasz #6. hozzászólásra
A mi vetőgépünkben nincs művelőnyom automatika és amilyen szivatós volt ősszel az időjárás nem volt kedvem kézzel elzárogatni a gépet, emiatt kell a gabonákhoz is. De azért is jó, mert ez pontosabb sebességet jelez, mint az MTZ kilométerórája és így könnyebb belőni a permetezőt, műtrágyaszórót is. Nekünk Trimble van, de szerintem ami hasonló paramétereket tud az mind jó lehet.
Válasz #4. hozzászólásra
őő hát igen.Milyen gps-t vettél engem is foglalkoztat de csak talajnál használnám meg max totál gyom
irtásnál ,mert a művelőutat rakunk vetésnél agy már nincs gond a permetezésnél műtrágyaszórásnál a kuki permetezésnél meglehet számolni a gépből.
Az egnos korrekciós jelet használjátok?
Válasz #3. hozzászólásra
Milyen vetőgépet vettetek?
Én is most tervezem lecserléni az SPC-t.
Ez csupán attól függ, hogy honnan számít precíziós eszköznek bármi is. Mi néhány éve vásároltunk GPS-t, semmi robot kormány vagy szakaszolás, de már ezzel is pontosabb lett a műtrágyaszórás, permetezéspéldául. 40-50 ha-on is megtérül 3-5 év alatt egy ilyen befektetés, de a robotkormány sajnos nem ekkora üzemmérethez való.
Válasz #2. hozzászólásra
Igen nincs pénz de még lehet és akkor jó ha meg van a tudás,van egy kis rá látásunk az egészre!
Egy hete vettünk a szemenkénti vetőgépünket és a tulaj alkalmazta ami nem csak a sorvezetőből és az automata kormányzásból állt ha nem hozamtérképből is!A vetőgépet amit eladott idén szerelte fől soronkénti szakaszolással (a gps automatán szakaszolta,nálunk ez sajnos nem lehetséges de az is nagy előny lesz hogy nem kell kiszállni a gépből ha szakaszolni szernténk )elmondása szerint ebben az éveben vissza hozta az árát!pedig nem 100-200 ezres befektetés voltnincs rá vetés fölöslegesen,nincs mag pazarlás+időt spórol mert nem kell ki szállni zárogatni ,már aki csinálja mi az SPC is zárogattuk de ehhez ott kellet leni-e +1 főnek hogy haladjon is!
Egy valamire való sorvezető is 10-20 cm pontossággal 420e+fa ami csak egy sorvezető de talán ez az alapja a dolgoknak....innentől lehet fejlesztgetni,bővíteni!
Válasz #1. hozzászólásra
Pénz,ami nincs!Itt véget ért a precíziós gazdálkodás.
Sziasztok! Nem lehet kétség afelől, hogy itt az idő nyitni egy új fórum témát általában precíziós mezőgazdaságnak itt az Agroinform portálon
A téma mottója: Két féle gazdálkodó létezik Magyarországon: akik már elindultak a precíziós mezőgazdaság megvalósításának útján és akik a közeljövőben fognak.” Hegedűs József, Bácsbokod
Vitaindítónak pár magyar információs forrás ebben a témában:
Precíziós mezőgazdasági információk Ausztráliából
PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGI TUDOMÁNYOS CIKKEK, PUBLIKÁCIÓK a Szabó AgroKémia weboldaláról
Preczíciós megoldások a Tomelilla Kft.-től
John Deere precíziós mezőgazdasági megoldásokról magyar nyelven itt lehet olvasni:
Agrotec precíziós mezőgazdasági megoldásai
Vezetéknélküli mezőgazdasági adatgyűjtő rendszer (AgroSense)
Az Axiál oldalán ezek jönnek fel a precíziós kifejezésre
Osszátok meg az információkat amiket találtok ebben a téméban itt is.