Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 411.18 Ft USD 394.63 Ft CHF 435.35 Ft GBP 486.85 Ft

Fórum

Helyspecifikus / precíziós gazdálkodás: PREGA

Létrehozta: BNC , 2014-12-30 23:48:28

Kedvencekhez Segítség

264 hozzászólás
#64 Mf-es
2015-01-02 12:45:51

Válasz #62. hozzászólásra

Ezt tudtuk,csak van vesztes,és nyertes fél.

Nincs profilkép
#63 Sz_Pisti
2015-01-02 12:45:09

Válasz #61. hozzászólásra

Nagyobb gazdaságokban 1-1 gép "lebetegedése" ennél nagyobb, akár többszöröse kiesést is okozhat.

pl.
- idei csapadékos őszön 1 nagyobb kombájn vagy talajmunkázó nagygép hiánya miatt komolyan megcsúszhatott a munka
- vetési vagy növényvédelmi szezonban is számít, hogy ne álljon sokat 1-1 kulcsfontosságú gép (permetező)
- a mai modern gépeknél már rengeteg dolgot nem tudsz magad megoldani. Gondolom, aki már egyszer megjárta, az szívesebben áldoz ilyesmire.
Nem azt akarom mondani, hogy baromi olcsó és ennyiért azonnal kérném az MTZ-re is!

#62 .Martin.
2015-01-02 12:04:58

A precíziós mezőgazdaság nem a kényelemről szól!
A kezelői komfort növekedése csak egy velejárója a dolognak nem pedig célja!

A célja az hogy növekedjen a területteljesítmény, csökkenjen a munkaóra, csökkenjen a felhasznált vetőmag-műtrágya-permetszer mennyiség. Növekedjen a terméshozam.

Sajnálom azt aki nem látja ennek az egyértelmű előnyeit és nem törekszik arra, hogy ő is alkalmazza ezeket a rendszerek. Mert ez az egyetlen járható út a jövőben a nyereséges, versenyképes termelés felé.

#61 Mf-es
2015-01-02 11:35:43

Válasz #60. hozzászólásra

Az mtz is.Készenléti díj nélkül.Ne értzsd félre,tudom milyen a kényelem,mikor mtz után az mf-be ültem.De véleményem,hogy ha van alkalmazott,az dolgozzon a pénzéért,meg nem is becsülik ,a hasznot meg inkább magamra költöm.
Ez inkább már hobbi kategória.

#60 Gabesz2
2015-01-02 11:31:20

Válasz #59. hozzászólásra

24 órán belül kész a gép. Így talán nem is olyan sok.

#59 Mf-es
2015-01-02 10:59:46

Válasz #51. hozzászólásra

Valamelyik évbe az agromash-on mondta egy ember,hogy a haverjának van valami fullos JD,de napi 1500 ft-ot fizet készenléti díjért.365x1500=547500 más ennyiből él egy évben.smile sweatdrop

#58 Gabesz2
2015-01-02 10:51:00

Válasz #57. hozzászólásra

Hogyan helyettesítené az embertsmile confusedsmile thumbup
Attól még a szokásos problémák, gondok megmaradnak. A beállítosok, kezelés stb...
Gyorsítja a munkavégzést és lehet a 12 órás műszak végén és másnap reggel frissebb, pihentebb lesz a gépész.

A fő gond a teljes autómatizálással, hogy a traktorok nem digitálizáltak, de egy ilyen gépbe is érdemes a műhold system. Csak a sorvégén kell fordúlni és emelni a munkaeszközt.

#57 Tobszi
2015-01-02 10:32:28

Válasz #56. hozzászólásra

Ezt mondtam én is hogy szükség van a korszerű technikára!
Én is szeretnék mondjuk egy sorvezetőt!
De csak segítse és ne helyettesítse az embert!!

#56 2266
2015-01-02 10:24:53

Válasz #55. hozzászólásra

Szivesen el nyomkodnám én a hüvösön azt a néhány gombot..!! smile lolsmile lolsmile lol Néha még szunyókálnék issmile whistlingsmile whistlingsmile tonguesmile tongue!! És hidd el épp olyan jól esö érzés töltene el mint téged csak engem attól hogy pont olyan magas szinvonalon tudnék termelni mind David Hula -Vagy Kip Cullers!!! Egyébként meg jutna idő pihentetni a szemem amit a korom sötét éjszakába már jól ki gúvasztottam sasolva a nyomjelzőt meg keresve a láthatatlannak tünö fogásom szélét!! Én azt mondom aki teheti rögtön vegye meg!!!smile cowboy

#55 Tobszi
2015-01-02 10:16:46

Válasz #46. hozzászólásra

"elképesztő kényelmet biztosít a traktoros számára"
Ez egy nagyon fontos szempont egyértelmű!
De ha csak ott ücsörög a fülkében,és csak annyi dolga van hogy kivigye a traktort a föld végére és ott benyomjon egy gombot majd a munka végén hazavigye akkor mi szükség a képzett gépkezelőre? Ez így egy droid munka,ugyanaz mintha a szalag mellett állna, amit bárki megcsinál ha egyszer megmutatják neki melyik gomb az a mit meg kell nyomni!
Nincs rábízva igazán semmi!És ha meghibásodik a csúcstechnika, csak ül a gépbe bambán és nem tudja mit kell tenni mert kézzel kéne vezetni?
Félreértések miatt mondom, nagy szükség van a precíz sorvezetőkre,autómata szakaszolára,hozamtérképekre,táblavégi fordulássegítő és más a gazdálkodás sikerét segítő kütyükre.
De kelljen a traktoros is a képbe mert az látja hogy valójában mit is kell csinálni,látja ha be kell avatkozni,tud döntéseket hozni, látja ha elszakadt egy nyírócsavar vagy hogy állítani kéne az ekén.
Meg az hogy hol marad a sikerélmény? Az hogy mikor végeztem kiszállok,végignézem az elvégzett munkát bennem ott a jóleső érzés hogy ezt én csináltam, és elégedett vagyok az elvégzett munkámmal. Ha szép egyenesek a sorok vagy jól néz ki a szántás, faca lett a magágy még egy kis büszkeség is befigyelhet.smile blushing
Ugyanezt vajon tudja nyújtani egy hiperszuper magától menő soktízmilliós csodagép is??

#54 endypapa
2015-01-02 10:00:55

Ja! Meg a csoroszlya dugulásra, meg csavar lazulás elhárításra is vonulhat a KITE.

#53 endypapa
2015-01-02 09:58:23

Akkor mi a fenének vagyunk, élünk?

#52 Gabesz2
2015-01-02 09:35:55

még a szelephézagot is laptopról állítja az öltönyös emberke...smile thumbup

#51 Gabesz2
2015-01-02 09:34:53

Válasz #50. hozzászólásra

Az R szériánhoz nem kell villáskulcssmile lollegalábbis a traktoros kezébe.
Egy telefon és jön a kite vagy axiál.

#50 Mf-es
2015-01-02 09:31:20

Lehet sokan nem így látják,de a korszerű technika,elbutítja az embert.Kombájn szereléskor mondtam a segédemnek,óramutató járásával megegyezően tekerje a villáskulcsot.Erre megkérdezi,az merre forog?Hát igen,aki csak digitális órával találkozik,az honnan tudná??smile lol

#49 Mf-es
2015-01-02 09:28:57

Válasz #48. hozzászólásra

Meg a plusz költségek.Kicsit eltúloztam,de szerintem a lényeget érti mindenki.

#48 Gabesz2
2015-01-02 09:26:19

Válasz #47. hozzászólásra

Te most miről beszélsz.
Most már 4 milla egy műholdas kormány, rádugkják és kész.
A R-es jonikat (52 milla) meg mindenképpen megvennék, csak enélkül nincs kihasználva digitalizálás.

#47 Mf-es
2015-01-02 09:18:31

Ez a beruházás,lehet kifutna 10 traktor árát,meg 10traktoros munkabérét.És mindjárt csak 150 üzemóra jutna egy trakira,és a 10 traktoros elmehetne nyaralni,nem csak a vezérigazgató.

#46 Gabesz2
2015-01-02 09:13:25

Válasz #43. hozzászólásrasmile wacko

Nem ültél még ilyenben, azért mondod ezt.
Nálunk a helyi Zrt-ben. (több ezer hektár)
Az egyik johni ilyennel van felszerlve. (2011 óta) a pilóta nagy bánatára eddig a sor végén nem fordúlt meg. ( egy kb. 5 millás műholdas kormányt vettek rá akkor ,mechanikailag tekerte a kormányt stb...)
Most az ősszel vettek egy R 8335 jonit és itt szinte minden digitális vezérlésűsmile wackosmile wacko. (kuplung, váltó, kormány , hidraulika stb...) ez azért jó mert erre rálehet kötni csak kábelekkel műholdas kormányt és kész. A tábla végén kb. 60 műveletet képes elvégezni programozhatóan. (felemeli az ekét , fordítja, tolat stb...)
Ültem a géppen és valami elképesztő kényelmet biztosít a traktoros számára. Évi szinten kb. 600 ha búza vetés, vzérli a vetőelemeket is rávetés stb...
Évi 1500 üzemóránál már nem mindegy, hogy mennyit kell tekerni a kormányt és figyelni.

#45 Mf-es
2015-01-02 09:07:33

Válasz #43. hozzászólásra

Pontosan,és akinek ilyen gépe van,annak valószínű több a nyeresége,meg több marad a zsebbe.De ezt a pluszt se a társadalomra,meg az államadósság törlesztésre fordítsa.Ha eddig a balatonig futotta,most elmegy a pluszból tengerpartra.

#44 Vadmalac
2015-01-02 09:05:56

Válasz #42. hozzászólásra

Csak a felmerült igényre reagáltam.

#43 endypapa
2015-01-02 08:32:38

Az egésznek nem látom más értelmét, mint még kevesebb munkahely, még több ingyenélőt kell eltartanunk.(

#42 Mf-es
2015-01-02 08:27:12

Válasz #37. hozzászólásra

És mi szükség van ilyen gépekre?

#41 Radocz
2015-01-02 07:08:48

Válasz #1. hozzászólásra

Olvasgattam a linkeket.

" A figyelmedbe ajánlom az alábbi linket. A Relemi Bt. tagjai elismert szakemberek, komoly referenciákkal és tudományos eredményekkel. Ide kattintva profiktól tudsz szaktanácsot kérni a precíziós növényvédelem és mezőgazdálkodás témaköréből. A precíziós gazdálkodásban elért szakmai eredményeinket nagyon nagy mértékben nekük köszönhetjük.

www.relemi.hu "

Mivel Ők inkább elméleti szakemberek, így inkább hiszek a KFT-nek, és azoknak, akik megelégedettséggel használják a tudást.

Az egyik KFT, több éve használja kukoricában a húzatást, és a sorok gyomirtózását együtt.

Hogy a többiek miért nem másolják, számomra a mai napig rejtély.

Egyik előadás végén megkérdeztem, hogy a rosszabb minőségű helyeken több, vagy kevesebb műtrágya kijuttatása indokolt.

Az igazság, az hogy termelőnként változik a válasz.
Szerintetek ahol a táblán belül rosszabb a termés átlag ott több műtrágya kijuttatása szükséges, vagy inkább "semmi", mert úgy sem hasznosul?

A szünetben beszéltem olyannal, aki alkalmazza. Annyit mondott, hogy sok tudás kell az eszközök helyes használatához.

Ha jól tudom az egyik KFT gépe, már tudna dolgokat, de a főnök sajnálja a pénzt beiskoláztatni a dolgozót. Oka?

smile cowboy

#38 Claassic
2015-01-01 19:46:45

Válasz #36. hozzászólásra

Jól hangzik! Melyik gyártó rendszerét választottad?

#37 Vadmalac
2015-01-01 19:43:02

Válasz #32. hozzászólásra

Ez már régen megvalósítható, csak meg kell hackelni az ITEC PRO-val felszerelt JD ülését, hogy azt higgye benne ülsz. Ez már 2010-es tecnológia. Pont akkor voltam egy Kite bemutatón, azóta sem, és beleültem egy ilyenbe. És tényleg tudja! smile thumbupcool Nameg ne legyen a táblában bányagödör, villanykaró, stb. Bár lehet hogy egy régebben elmentett nyomvonalon is végig tud menni, és akkor az se gond. Nomeg be kell vállalni, hogy menet közben ki-beugrasz! smile smile Bár ha nem jön közbe semmi akkor gondolom megáll, ha kész a tábla. Meg ma már biztos azt is meg lehetne oldani, hogy a gépet kívülről megállítod-elindítod természetesen a mai divatnak megfelelően egy okostelefonra telepített szoftverrel! smile drool

Nincs profilkép
#36 benyiferenc611
2015-01-01 15:57:40

Válasz #35 hozzászólásr
BUÉK!
Egy éve ,beruháztam 2trakiba :FM1000monitor,trimble
hidraulikába épített automata kormány,a talajmunkás traki 10cm jel,előfizetés nélkül,a vetős traki 3cm-s előfizetős jel.tapasztalatok +-ak napi teljesítmény a talajmunkánál 20%-al nőtt! A vetés olyanpontos,hogy nem lehet csatlakozó sort találni!
1 hónap mulva a vetős gép ugyanabba a nyomba elengedett kormánnyal kultizik! Vetéskor fogásba fordulunk,nem magam mellé.Ez 8 mihályba fájt,de kurvajó! Ja és nem használok nyomjelzőt!smile wink

#35 papa maci
2015-01-01 14:05:09

Ez nálunk még egy darabig arról fog szólni hogy a traki egyenesen menjen. Aki dolgozott vele az tudja..4-dik nap után már csak a mezsgyét húztam ki vele. Aztán kézi vezérlés. Cefetül egyhangú az ember figyelme elkalandozik....stb. De valójában ez egy összetett rendszer eleme a GPS vezérlésű traki. Ez a szisztéma összetett, speciális munkagépek. Talajvizsgálat. Terméshozam térképezés. Összegzés. munkafolyamat szerkesztés. Ez még gyerekcipőben jár nálunk. Mivel rengeteg beruházás. Gyakorlatilag egy rendszergazda simán beleszámolható az üzemeltetésbe. Mire a vetés forgóval visszaérek. Pár évnyi adatgyűjtés....tehát egyik évről a másikra még nem fog működni. Hosszú távú befektetés. Mely összetettsége miatt. rengeteg hibalehetőség-javítási procedúra. Sajna hiába termelek GMO mentes növényt, ez az árán nem látszik. Tehát abból kel kigazdálkodni ami van.Az viszont nem megy egyik napról a másikra. A helyi cégnél olyan 3500 heki 4-5 éve kezdtek elindulni az úton. De bevallásuk szerint messze még a vége. Rengetek pénz. Nem beszélve. Az előzőleg megvásárolt alapberendezések már elavultak. A korszerű munkagépekhez. Tehát gyakorlatilag az alapkészülékek..több millió ft. Mehet a kukába. Mivel egy frissítés már nem segít rajtuk. Ez egy ördögi kör. Mint a számítógépek. Ma még csúcs szuper 1 év múlva már elavult. 100 heki alatt ahogy látom csak a párhuzam vezetés, amiben kimerül a precíziós gazdálkodás műszaki háttere. Mi még nem tartalmazza minden esetben a robot kormányzást. Nemhogy egy frankó programmal, térképekkel megtervezhető -kivitelezhető gazdálkodás megvalósuljon.

Nincs profilkép
#34 4964
2014-12-31 20:14:13

Válasz #33. hozzászólásra
A vetéshez kiszolgálás kell, a talajmunkához meg nem. Továbbá éjjel nagyobb esély van hogy valami probléma beüt. Elkezd ragadni vagy valami elállítódik ésatöbbi.
Műtrágyás vetésnél óránként vagy kétóránként legalább tankolni kell. A vetés gyorsan megy, egy nap gyakran többször táblát kell váltani.
Ha viszont ekével beleáll egy 15 hektárba a 160 lovas gép mondjuk este 8 órakor akkor az reggelre még biztos nem végez. Ha meg mégis akkor áll pár percet.
Vetést nem volna érdemes full automatizálni.
Üldögelnél a föld végén egy nyugágyban várva hogy mikor megy tankolni a gép. Csak annyi előnye lenne hogy nem kéne rázatni az embernek magát.

Nincs profilkép
#33 Sz_Pisti
2014-12-31 19:55:20

Válasz #32. hozzászólásra

miért ne lehetne ezekkel a rendszerekkel 24 órát át vetni?

Nincs profilkép
#32 4964
2014-12-31 19:25:51

Válasz #30. hozzászólásra
Az lesz majd az áttörés hogy ha éjjel nappal lehet vele úgy vetni hogy jóformán csak bent kell ülni. Ugyanakkor mondjuk szántani, grubberezni, tárcsázni, lazítani viszont önállóan tudna a memóriában lévő térképek alapján. Ezek a műveletek viszonylag időigényesek de egyszerűek. Ebben lenne a legnagyobb megtérülés mert szezonban tényleg nem egyszerű és főleg nem olcsó éjjeli műszakra traktorost szerezni.

Nincs profilkép
#31 Praetor
2014-12-31 19:21:50

Válasz #30. hozzászólásra
Ezt teljesen el tudom fogadni, csak sajnos nem mindig így van a dolog kummunikálva. A "parasztvakítás" ezen a területen gyakran tapasztalható.

#30 bandigh
2014-12-31 19:19:07

Épp ez a lényeg, hogy sok helyen nem a megtérülés miatt veszik. Pl senki nem azért vesz drágább autót mert megtérül, hanem mondjuk kényelmesebb stb. Ebben is az a leghasznosabb, hogy tavasszal amikor nyomni kell és 7 kor megkezded a vetést, akkor még este kilenckor a sötétben, porban is tudsz 12km/órával nyílegyenes vetést produkálni anélkül hogy kigúvadna a szemed. És ez a fő kérdés sok helyen mert eléggé tendencia lett a nagyobb üzemeknél, hogy egyre kevesebb emberrel kell egyre több földet megművelni. Konkrétan, a váltott műszakot emberhiány miatt felváltotta a nyújtott műszak, amikor hetekig 14 órázni kell, akkor hasznos az ilyen technológia.

Nincs profilkép
#29 Praetor
2014-12-31 19:16:35

Válasz #15. hozzászólásra
Tényleg offtopic, de lezárásul a tudomány "vallásában" hívő tisztelt közönségnek: Nem a frankót mondja meg, csak elgondolkodtató...

Nincs profilkép
#28 Praetor
2014-12-31 19:09:44

Úgy érzem, hogy amíg ezek a megoldások nem termelik ki a fejlesztési költségeket a gyártó számára, addig a bekerülési és üzemeltetési költségszintjük nem fog lecsökkenni egy olyan szintre, ami egy közepes vagy gyenge adottságú területen a gazdaságos szintet megütné. Ha egy nyamvadt mezőgazdasági GPS-ért 300-400e-t elkérnek, akkor komplex rendszerek eszközökkel együtt el sem tudom képzelni.

Persze ezt a kis gazdasági üzemméretre gondolom (~100ha alatt).

Mifelénk, az elmúlt 3 év azt mutatta meg, hogy hiába adja meg az ember a növénynek mindent amit kell, ha az időjárás közbeszól. Pl. kiteszem a kukorica alá a műtrágyát, de nem jön megfelelő mennyiségű eső, akkor kisül az állomány. Ha meg nem teszem ki, akkor meg lehet, hogy jön az eső, és tudá hasznosítani, de eső után köpönyeg.

"Helyspecifikusan" a mi településünkre sem a humán sem az automata időjárás előrejelzés nem szokta eltalálni a csapadékmennyiséget. Már az meglepő, ha eltalálják hogy esik-e vagy sem.

Innentől kezdve látszik, hogy időjárási/klimatikus és gazdasági környezeti viszonyok sokkal inkább meghatározzák a termelést és annak eredményességét, mint amit akármilyen precíziós gazdálkodási eszköz drámaian tudna ellensúlyozni. Elsősorban - szerintem - azért, mert a szükséges döntésekhez a jövőre vonatkozó időjárási és piaci információk hiányoznak, vagy rendkívül bizonytalanok.

Szerintem a precíziós mezőgazdaság egy jelenleg túldimenzionált - többnyire kényelmi - "termék", aminek persze megvan a létjogosultsága bizonyos termelési körülmények között, de olyan gazdaságoknak, akik éppen hogy kifinanszírozzák a működésüket, nem jelentheti a szent grált, hogy ettől majd a drámai változást hoz az eredményességben. Mert ugye a méretgazdaságosságot, az időjárást nem lehet pótolni inputanyag spórolással. Kis üzemméretnél a táblán belüli eltérő növényi szükségletek hozzáértéssel szemle után manuálisan is meghatározhatóak.

Nincs profilkép
#27 4964
2014-12-31 19:06:02

Válasz #25. hozzászólásra
A leg olcsóbb pda-n futó program is sípol a mezőhatár elérése előtt.
Szerintem már a technológia adott lenne hozzá hogy akár egy mtz is önállóan tudjon mondjuk talajmunkát végezni. Csak az nem érdeke a nagy gyártóknak hogy akár régebbi erőgépeket is fel lehessen ilyennel szerelni. Mert ez csökkentené a gépek iránti keresletet. Arról nem beszélve hogy jóval kevesebb gépkezelőre volna szükség.
Nem volna rossz ha az ember mondjuk nappal hordáná a magot a kombájn alól, este föltenne egy ekét vagy grubbert a traktorra és a gép automatán művelné a táblát egy laptop vezérlésével. Munkahengerek, szenzorok meg kamerák kérdése az egész. A többi eleme a technológiának már most adott.

#26 bandigh
2014-12-31 18:51:22

Válasz #25. hozzászólásra

Nincs ilyesmi, megy a gép kitartóan. Egyes tipusok sípolnak jeleznek hangosan ha menetközben fölállsz az ülésből, bár akkor is megy tovább. Értem hogy veszélyes ha elalszol, de automata kormányzás nélkül is ugyanúgy el tudsz aludni, kézigáz rajta, automata váltó rajta, szóval legalább annyira veszélyes. Sőt jó eséllyel elkanyarodsz nekimész valaminek, automata kormánnyal meg ha véletlen alszol egy-két percet(utánna fölébredsz mert kifordulsz az ülésből) akkor sem mész neki a melletted lévő erdőben egy fának sem.

Nincs profilkép
#25 Richard.
2014-12-31 18:36:57

Válasz #21. hozzászólásra

Pont a vidi végén látni,hogy minden fontosabb,csak a sofőr nem meg a környezete. Tehát,vannak gépek amikben éberségi berendezés van arra az esetre,ha az illető elalszik,vagy rosszul van,vagy esetleg ne történjen meg, meghal. Bármelyik esetben azért a gépet meg kéne állitani. Minden szántóföldi táblának van vége. Utánna bármi lehet. Pl. Ovoda. Stb. Akkor beront megtárcsázni a gyerekeket? Vagy fordul egyet autóplyán? Mi állitja meg? Csak a folyómeder. Vagy van benne valami???

Nincs profilkép
#23 Bigbence
2014-12-31 17:50:26

Válasz #4. hozzászólásra

Alapvetoen ott a gond, egy a precizios mezogazdasag nem eszkozt jelent, hanem egy atfogo technologiat, amit utana sokfele gyarto sokfele eszkozevel lehet megvalositani. En ezert inkabb "helyspecifikus" mezogazdasagnak neveznem a topicot, mert ebbol megint az lesz, hogy precizios mezogazdasag=GPS=" az a lenyeg, hogy a traktor menjen egyenesen".

#22 Czanik Sanyi
2014-12-31 17:00:37

Válasz #21. hozzászólásra
A legfontosabb dolgot kihagyta...a fórumozást.... pedig van egy olyan topik is " a föld másik oldala". smile biggrinsmile lolsmile biggrin

#21 BNC
2014-12-31 16:53:39

Válasz #19. hozzászólásra

Igen, sok esetben a mezőgazdaság új technikai megoldásai előbb kerülnek ki a piacra mint pl. az autóiparban. Például a robotkormányzás már a szántóföldön egy elérhető megoldás.
A kérdés, hogy mivel lehet tölteni a felszabadult időt a traktorban?
Erre keresi a választ az alábbi video:

#20 BNC
2014-12-31 16:42:19

Nyilván vannak precíziós megoldások amikhez "nagyobb" terület kell, de feltehetően vannak olyanok is amikhez pedig "közepes" vagy "kicsi".
Üzemméret / technológia / megtérülés minden iparágban egy fontos szempont. Remélhetőleg a következő évben közelebb kerülünk ahhoz, hogy mindenkinek legyen egy saját komplex rendszere ami a saját üzemmérethez illeszkedik. Ehhez pedig sok információra és megosztott tapasztalatra van szükség smile hammer

Arról, meg hogy a Föld bolygó ki szerint, milyen idős nyissunk egy külön témát azt javaslom smile flowers

#19 Czanik Sanyi
2014-12-31 16:39:15

Manapság is sok helyütt van jó, pontos, (pl) vetőgép, de a beállítása feladja a leckét úgy a tulajnak mint a kezelőnek, de hozhatnák más példát is, pl traktor.(szervizes). Véleményem szerint legnagyobb fejlődésen manapság a mezőgazdaság esik át, teljes egészében nézve, de sokkal több tudást kell beszerezni mindannyiunknak.

#18 Czanik Sanyi
2014-12-31 16:33:26

Válasz #2. hozzászólásra

Ezzel egyetértek, de ahol meg pénz lesz ott meg sokszor kevés lesz a tudás egyeseknél.

#16 Czanik Sanyi
2014-12-31 16:28:17

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ld

#15 Czanik Sanyi
2014-12-31 16:27:35

Válasz #12. hozzászólásra

A keresztény vallás szerint, de a tudomány szerint nem.EZ!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Új programmal segítik a dolgozók azonnali munkába állását
Új programmal segítik a dolgozók azonnali munkába állását
A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 54,24 millió forint lehet.
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Hiába drágulnak a szántók, így is olcsók vagyunk Európában – persze, mihez képest...
Így sem kis anyagi teher vár arra, aki most alapozná meg gazdaságát...
2000literes Novor permetező
2000literes Novor permetező

350.000 Ft

Mg Navigátor V2
Mg Navigátor V2

250.000 Ft

Krukowiak Z 437/1 hagymarendfelszedő akciós áron eladó a Wolfoodengineering Kft.-től
Krukowiak Z 437/1 hagymarendfelszedő...

16.500 EUR

Krukowiak Z 437 hagymarendfelszedő akciós áron eladó a Wolfoodengineering Kft.-től
Krukowiak Z 437 hagymarendfelszedő...

14.000 EUR

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]