Gázolaj árak 648 Ft Benzin árak 634 Ft EUR 407.83 Ft USD 393.55 Ft CHF 432.15 Ft GBP 488.04 Ft

Fórum

Ideális birtokméret!

Létrehozta: Ádi , 2008-03-02 13:00:21

Kedvencekhez Segítség

687 hozzászólás
Nincs profilkép
#337 balazoooo
2017-12-20 08:48:15

Válasz *** HM *** #335. hozzászólásáraNálunk szinte azt csináltak a tanárok amit csak akartak volt a amelyik nem is tanított szinte semmit se csak olvasta a könyveit volt olyan amelyik annyira szétitta magát, hogy azt se tudta hol van.(szakközép és szakiskola)
És volt olyan is akinél fegyelem és elég komoly oktatás volt, ezzel csak azt szeretném mondani, hogy a tanárok "hozzáállásán" nagyon de nagyon sok múlhat.

#335 *** HM ***
2017-12-20 08:23:45

Válasz a2457 #334. hozzászólásáraMind a rendszer kiszolgálói.... rabszolgái.
Nem ócsárolhatod a tanárt.
Azt tanítja amit a rendszer előír neki jó 100 éve.

Nincs profilkép
#334 a2457
2017-12-20 07:42:47

Válasz .Feco. #318. hozzászólásáraigen, hát egy újabb szép terhelő vallomás a magyar oktatás terhére.
az a helyzet hogy az a galéria , amelyik most tanárnak hívatja magát.. egy elavult, beképzelt, túlfizetett és semmire nem való szeméthalom.
azontúl egy komplett generációval visszább vetette ezt az amúgyis megvsielt országot.
nem is véletlen szoktam mondani hogy a fő ellenségek tetszőleges sorrendbe a rendről, a tanár, meg természetesen a politikus (párt független, egykutya mind)

és még mindíg ott tartunk, mechatrotechnikás kölök, és kalapácsfejet reszelnek. mert az nagyon fontos, élve kedves tanára szavaival :
"mert mi van ha nem lesz a munkahelyen de kell"

na ha van hazaárulás, akkor ez a szellemi nyomor az.

Nincs profilkép
#333 fiatalember35
2017-12-20 07:17:18

Aki csak a gépekkel szereti megdolgozni, annak felső határ a csillagos ég, úgy lóerőben, munkaszélességben, mint hektárban. Aki kézzel is szeret a növényekkel bíbelődni, annak elég pár hektár, akár egy is. Akinek az utódai is motiváltak a gazdálkodásban, annak van értelme akár az önön saját, mostani erejének korlátait is feszegető beruházásba vágnia, mert a jövőnek is épít, akinek pedig fia-lánya külföld és nyakkendős életpályák felé kacsingat, annak nem érdemes sajáét 65-70 életévén túl terveznie, már ha egészségben megéri azt is.

Az ideális birtokméret, minél kevesebb annál jobb!

Nagyon kezd elegem lenni az egészből! smile aikidosmile nonono

Meg aztán minél kevesebb legyen az örökösöknek mit széthúzni, ide a sok milliós normális gépek, oda.

Egyébként meg aztán senkinek nem teszik a feje alá végül...

Nincs profilkép
#330 Dns8
2017-12-19 23:02:17

Válasz máris szomszéd #329. hozzászólásáraA régi vidéki nevelés szerint csak munka van élet nincs. A mai fiatalok szeretnek élni a régiek is szerettek volna de nem hagyták nekik. Mire való a gépesítés ha nem arra,hogy kevesebbet dolgozzunk és többet élvezzük az életet,már aki tudja.

#329 máris szomszéd
2017-12-19 22:53:03

Nálunk kertészet van aminek nem kell sok hektár.
Régebben szerettem volna földet venni de nem volt "kedvem" most már volna "kedvem" de nincs mit megvenni. Utólag nem bánom,hogy nem lett több föld,mert akkor valószínűleg belekerültem volna a mókuskerékbe nagyobb gép több terület valószínűleg több pénz is. Hét hektár volt a legtöbb ami konkrétan be volt művelve az idén öt jövőre 3.5 ha lesz. A jövő évtől szeretnék ráérni több dologra is nem csak állandóan rohanni. Itt sokan mondják hogy igazam van nekik is vissza kellene fogják magukat de egyszerűen nem bírnak magukkal és mikor beszélünk legközelebb akkor kiderül még plussz egy két hektárt vetettek.Soha nem érnek rá 20- 60 hektáros kertészetek pénz van nem titok de nincs életük.

#328 *** HM ***
2017-12-19 22:40:43

Mondjuk 1 3000haos faluban laktak 3000en régen.
Túl sokan a régi világban nem mászkálhattak kifele dolgozni kb.
Megéltek elvoltak helyben.

Tszben utána.... dolgoztak 600an mondjuk 80as években is még.
Ma meg összeadom hányan gyúrjuk a 3000et....
Nincs 60 ember aki érdemben stabilan rálép a földekre.
60ben már benne van az irodistabanda is a gigacégé.
Max 25 traktorba beülő harcos 8 cégre.
Többi gyalogharcos.
És ez még beszűkül.smile bored

Nincs profilkép
#326 JD 4630
2017-12-19 22:19:45

Válasz .Feco. #318. hozzászólásáratanítják akart az lenni szerintem

#323 Czanik Sanyi
2017-12-19 21:38:47

Válasz *** HM *** #322. hozzászólásáraMellette a 81-esben lakik az unokatesóm, ,de ingázik németbe...meg felétek a "folyón" erről csajozik.smile biggrin

Nincs profilkép
#321 Batka
2017-12-19 21:28:54

Válasz Claastra. #319. hozzászólásáraHallottam egy sztorit, papa megpályázta a csemetének a fiatal gazdát, mindent elintézett, frankón megjött a lóvé, csemete egyből ment és vett belőle egy navarrát , papa meg tépte azt a kevés haját....

Nincs profilkép
#319 Claastra.
2017-12-19 21:20:44

Válasz Czanik Sanyi #317. hozzászólásáramert eza fiatal gazda a megoldás mindenre,3-4hónap mulva itt fognak rinyálni,hogy ő fig és miért nem adják nekik a földet mert ők a fig,itt aki nyert 3 éve bmw-t vett 3,5 miskáért mtz-t 450-ért na jól beosztotta,lepapirozza várja hogy leteljen az 5 év

#318 .Feco.
2017-12-19 21:19:39

Válasz otis #307. hozzászólására20 éve épp amiatt kanyarodtam az informatika fele mert kicsi volt a gazdaságunk, MTZ-vel meg Christal-l küzdöttünk keservesen minden forintért, rengeteg szerelés, rengeteg kézimunka, zsakcipeles, kisbalarakas, ilyesmi, franc sem akart ilyen életet magának... emlékszem mikor hazagyalogoltam a földről répa kapalasrol mert azt mondtam hogy a faxat húzza bele mindenki nyáron 40 fokban a kapalasba, azt mondtam sosem akarok egy M2 földet se..:
Aztán mire egyetemet kellett választani mer volt új nyugati traktor, láttam egy bemutatón egy Ferguson kombajnt amiben érintőképernyős Fieldstar monitor volt, GPS alapú termesterkepezessel, az volt az a pont amikor azt mondtam hogy ok, lehet ezt csinálni de nem úgy ahogy apamek! Menjünk el agráregyetemre, tanuljuk ki a precíziós gazdálkodást (2001-et írtunk akkor csak mondom) és csináljuk ezt úgy ahogy a 21. Században kell! Kézi kapalas, zsákpakolas és kisbalak nélkül, érintő képernyős Ferguson kombajnnal...

Mondjuk azt a franc se gondolta hogy 16 év múlva sem lesz meg érdemi precíziós gazdálkodás és hogy egyetemen ilyet nem is hallottam nem hogy tanítsák dehát az élet fura dolog. Ha akkor ez nincs nagyon máshogy alakul az én életem is és meg nagyon sok embere... 99% higy ma az országban sem lennék...

#316 *** HM ***
2017-12-19 21:15:02

Válasz otis #307. hozzászólásáraOlyan nincs hogy oda a munka.
Áttervezés indul nem a beroskadàs.
Az a lényeg mit gondolsz arról ami történik.
A te életed frankón lezajlott csináltad amit szerettél a hivatásod volt....te helyesen éltél.smile aikido

#315 >>>>Cs.Gazda>>>>
2017-12-19 21:14:54

Válasz VDénes #296. hozzászólására
"Totál hülyék jönnek ki már középsuliból is aki írottan nem tudja a nevét leírni"

Még nagyobb baj hogy semmire nem képesek csak a telefont bas...tatni.
Fűnyírás, favágás, kertásás, kerítés festés, levélkotrás, stb. Nem túl bonyolult és nehéz feladatok, de képtelenek rá! Mondjuk vannak kivételek, de őket a szülők nevelték úgy, hogy ne tunyuljanak el és ne féljenek a munkától!

#313 armada
2017-12-19 21:14:18

Válasz tri #292. hozzászólására5 éve járatok egy osztrák újságot, Landwirt a neve.
Olvasom, értem.

Eleinte bután azt gondoltam, hátha ők okosabbak, tapasztaltabbak, előbb utóbb gondoltam, ami nekik öröm nekem is az lesz és fordítva. Voltunk, mint ti lesztek, mint mi miképpen a sírfelíraton van.

5 év után tanulság :
Büszkék arra, hogy parasztok és a környezetük is elismeri őket lásd. a mi parasztjaink
Bátrabban mennek a bankba, mint mi
Előre mennek, sokszor menekülnek, mert nincs más választás
Sokan feladják, minden évben egyre többen és többen
Jobban vigyáznak az értékeikre , mint mi
Állandó téma: ki fogja átvenni / továbbvinni a gazdaságomat, mert kiöregedtem
Váltsak-e biora , mert többet adnak érte
Mire jó a kamara

Stb.....

A lényeg: Mennyi az elég?
Ők sem tudják, senki sem tudja. Annyira nem, hogy az újság főszerkesztője könyvet írt ezzel a címmel.

Ami tegnap elég volt, az holnap kevés. Amit tegnap bírtál, azt holnap már nem bírod. A gyereked , aki tegnap még kicsi volt, mára felnőtt.

Órákig lehet erről beszélgetni, de egy biztos nem én fogom tudni bárkinek megmondani neki mennyi az elég.

Nincs profilkép
#312 cyclo-400
2017-12-19 21:13:30

Mondom, hogy már kész a megoldás
fiatal gazda pályázat!smile thumbupsmile thumbup
Ironikus próbálok lenni.

Nincs profilkép
#311 Claastra.
2017-12-19 21:12:41

Válasz *** HM *** #308. hozzászólásáravan már utód,nem is dicsekedtélsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup

#310 Czanik Sanyi
2017-12-19 21:11:41

Válasz *** HM *** #305. hozzászólásáraEz a "békési" szöget ütött a fejembe...ilyen közel jársz a leányokhoz?

#309 *** HM ***
2017-12-19 21:10:55

Válasz .Feco. #306. hozzászólására4 olyan csávót leszántok 1 jó Zetorral.
Hm lehet 5öt ...ha csak 16 üzemórát számolunk...smile lol

#308 *** HM ***
2017-12-19 21:08:48

Válasz otis #307. hozzászólásáraEbbe a téma nem is merünk itt belevágni egyikünk se....smile unsuresmile unsuresmile unsure

#307 otis
2017-12-19 21:07:06

Válasz *** HM *** #302. hozzászólásáraÉs mikor már az utód is másfelé kacsingat, és saját magadnak sem akarod beismerni, hogy amikor te kidőlsz, oda egy élet munkája. Na az mennyire lehet motiváló a hektárok, új gépek utáni hajkurászásban?

#306 .Feco.
2017-12-19 21:05:35

Válasz *** HM *** #305. hozzászólásáraBiztos gazdaságos lehet...meg szép...

#305 *** HM ***
2017-12-19 21:02:36

Válasz .Feco. #303. hozzászólásáraSzőrzetmeresztő hogy pl. 1 békési tszben amerre szokok mocorogni még 2es ágyekével is szántatnak.smile wacko
Felháborító.smile scaredsmile lol
Bohóckodások magas fokon.

#304 Czanik Sanyi
2017-12-19 20:56:35

Válasz *** HM *** #285. hozzászólásárasmile thumbupcoolTudod Heccikém van egy jó mondás.......az éhen haláshoz sok, a megélhetéshez kevés......erre egynémely személy a 80-ából nem tud a jó minőségű földön lehozni annyit mint a másik a harmadából , mert az egekig emeli a bérleti díjat, csak az övé legyen, csak a támogatás miatt van sokaknál nagy, nagyobb bírtok! smile lolsmile biggrinsmile lol

#303 .Feco.
2017-12-19 20:55:44

Válasz *** HM *** #302. hozzászólásáraRészben igen, sőt megfordítva pláne igaz: volt teeszek amik szem előtt vannak foggal körömmel ragaszkodnak a hagyományos technologiakhoz, szemmel látszik hogy öregszik kifelé az ember állomány. 40-50 év alattiak nem nagyon ülnek sem traktorban sem kombajnban, fiatal bárki beesik felveszik, de kevés aki marad néhány hónap után... aki egy fel évet ott van már ülhet a vetogepre vagy a permetezőre is mert ő már “gyakorlott”... ezzel párhuzamosan adják ki alvallalkozasba a szállítást, rakodozasz, utseprest, megy a berkombajn vagy a bersilozo mert hiába vesz saját eszközt nincs aki ráuljon.
Ahogy ez a 40-50-60 éves réteg éri el a nyugdíj kort úgy fogy a létszám, és eljön a pont amikor már nem marad mit kiszervezni, es meg sincs minden elvégezve. Akkor jön az hogy nem kell két sor syncrogerm csak egy, akkor nem hengerezunk minden vetést csak amit muszály, stb...

#302 *** HM ***
2017-12-19 20:45:24

Válasz .Feco. #294. hozzászólásáraKb. mára már épp bőven ott vagyunk hogy családiban, már csak a szeretem csinálni a gazdálkodást- tól a fullimádomig hozzáállásúak maradtunk...
És az alkalmazott is csak az maradt ebben aki pont ilyen.
Többi elvérzett elkopott ellépett elviharzott smile lol ebből.

Lehet azért mennek FŐŐŐLEG!!!!! a dolgok a no eke no till fele mert nincs kit bebökni a traktorba???smile devilsmile lol

Nincs profilkép
#300 VDénes
2017-12-19 20:00:00

Picit felhúztam magam. Elnézést az OFF-ért.
smile offtopic

Nincs profilkép
#299 VDénes
2017-12-19 19:53:23

Válasz vén cigány #298. hozzászólásáraEz a baj, hogy nem csak csumariszékkal van baj már. Senki sem akar. Ha lenne föld már nem lenne...

#298 vén cigány
2017-12-19 19:40:09

Ideális birtokméret.smile whistling

Szerintem a vidék egyik nagy problémája a haszontalan embertömeg. Főleg az etnikum és szaporodik, szaporodik, szaporodik.

Nincs profilkép
#297 cyclo-400
2017-12-19 19:37:35

Válasz VDénes #296. hozzászólásáraMár elnézést, de az általad vázolt probléma
meg van oldva.hát aza rengeteg FIG????smile thumbupsmile thumbup

Nincs profilkép
#296 VDénes
2017-12-19 19:02:42

Válasz tri #292. hozzászólásáraA régi falusi lét már mint fogalom megszűnt. Régen nemvolt olyan, hogy 3m-es gaz volt a kertbe. Be volt vetve szépen egy kis zöldség, egy kis krumpli, egy kis kukorica. Mindenkinek volt szőlő amit vagy szántóként használt és megtermelte a bocikának, kis malackának, baromfinak az enni valót. Egyszóval önellátás volt. Most mi van? Mindenki a p.c.t lógatja az árokparton. Elég a közmunka, megtanultak megélni abból a pénzből is. Panaszkodás megy, hogy most így Orbán meg úgy Gyurcsány. Könyörgöm senki nem akar dolgozni. Én ha hívok valakit úgy kell könyörögni, hogy jöjjön már, meg nem ám 600Ft-ért... Senki persze nem ért semmihez a zsák másik végét meg tudja fogni, de már fáj a háta, stb. Minden fejbe dől el, de ha a dudva eszi meg az embert akkor miről beszélünk. A saját kis enni valóját nem termeli ki. Persze kamerás mobil meg FB az megy, megy ugye a nagyTV. Nincsenek igények. Úgy gondolom kutya világnak nézünk elébe. Totál hülyék jönnek ki már középsuliból is aki írottan nem tudja a nevét leírni, csak nyomtatottan. Mi lesz itt? Persze az ilyenek hiszik magukat atom tudósnak. Úgy áldom az eget, hogy én csak annyit csinálok, hogy egyedül meg tudom oldani és még van mellé munkahely, mert itt boldogulás nem lenne. Persze tudom, könnyű nekem... ez a válasz

#295 Tobszi
2017-12-19 18:45:46

Írtam egy csomót de a végén töröltem! smile sleep
De szerintem is lehet kis területen jól gazdálkodva, folyamatosan fejlődve, eredményesen, nyereséggel gazdálkodni!
Mint azt már le is írták előttem.smile tonguep
Úgyhogy van élet 50ha alatt is!!smile laugh
Vagy akár még 20 alatt is!!!smile tongue

#294 .Feco.
2017-12-19 18:44:26

Válasz tri #292. hozzászólásáraNincs olyan hogy ennyi vagy annyi elég. Ez közgazdasági paradoxon. Van olyan hogy nincs több. Az más kérdés hogy miből nincs több. Személy szerint úgy gondolom hogy 2-3 éven belül, de 10 után biztosan a szűk keresztmetszet nem a föld vagy az eladó Fendt lesz, hanem az ember.
És már fordulok is rá a második részére a gondolatodnak. Szerinted azért neptelenednek el a falvak mert nincs eladó föld vagy azért mert senki nem akar ott lakni? A parasztromantika szép dolog de egyáltalán nem vonzó a fiataloknak, lassan a középkorúaknak sem. Senki az egegyadta világon nem akar a mezőgazdaságban dolgozni! Növénytermesztésben sem, de allattartasban pláne nem! Hiába akar az ember meg 100 hektar földet, ha nincs aki bevesse sem akkor úgy sem fog kelleni... az olyan kemény korlát lesz hogy sokan bele törik a foga, lesz akinek a feje is, e felől semmi kétségem!

#293 Mf-es?
2017-12-19 18:33:13

Válasz tri #292. hozzászólásáraFejben dől el minden.Vezetőink bemutatták az ideális birtokméretet.
Az osztrák vezetőnek mennyi van?smile biggrin

Nincs profilkép
#292 tri
2017-12-19 18:17:42

Válasz .Feco. #28728. hozzászólásáraOK. De mennyi az elég?

Mikor nem kell már több föld, nagyobb gép, új szárító, jobb kombájn?
Vajon jó lesz-e majd olyan falvakban élni, ahol 11 család "jólmegél" a többi porta meg pusztul lefele, mert nincs pénz - és ezért kedv sem - az életre, a szépítésre, a jókedvre?
Amikor a fiatalok húznak el, mert elegük van a négy műszakból százhúszezerért? Aztán maradnak az idősek vegetálni, elmúlni... Meg utánuk a nihil, a düledező, gazos-rozsdás üres porták? Tetszeni fog-e ott az élet a tizenegy "jólélő" családnak?

Vagy esetleg boldogabbak egy német (ahol az átlagos birtokméret 50Ha) vagy osztrák (20Ha) falu lakosai? Ott dolgoznak a 20-30-40 éves steyerek, fendtek is... Ott minden ház előtt áll egy 3-4 milliós autó, nem csak kettő előtt egy-egy 10 milliós...Minden család MAGÁNAK dolgozik...
Na mindegy már így is hosszú, lehet tovább gondolni...

#291 Tobszi
2017-12-19 18:05:31

Válasz *** HM *** #290. hozzászólásáraRöviden tömören leírtad a tutit!smile thumbup

#290 *** HM ***
2017-12-19 17:46:20

Ha kevés van ....nem bírsz jókis tárgyakra mint tuti Zetor... dsg blekk Audiquattroo.... stbstb ....esszevakarni időben ...csak mire pöcsig ér az ősz szakállad kb a 40 50edik szezonra....

Ha sok van oszt csak magad vagy ász meg ész a birtokon aki átlátja ezt az egész kuplerajt belepusztulsz a stresszbe az S8 samsunggal a kezedben meg a kuvva S8 blekk quatróban.

Úgyhogy még gondolkozzunk hol is van a vidámságos boldogság a kettő között hmmhmmm...smile confusedsmile confusedsmile confused

#288 *** HM ***
2017-12-19 17:25:28

Válasz Vinkó75 #287. hozzászólásáraMéret a lényeg.
Aszondják a bőrtok is meg a birtok is legyen méretes.
Nagyobb az esèlllllly h. hamarabb befut a paraszti lètbe a zsé s lédús kéjjjj....

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Eljárási költséggel egészülnek ki a fajtakísérleti vizsgálatok
Eljárási költséggel egészülnek ki a fajtakísérleti vizsgálatok
A kiegészítő díj a vizsgálatok járulékos elemeinek fedezésére szolgál.
Felszólító leveleket küldött ki a Gazdasági Versenyhivatal
Felszólító leveleket küldött ki a Gazdasági Versenyhivatal
Az alapvető élelmiszerek árának csökkentése a cél.
Műtrágyaszóró
Műtrágyaszóró

100.000 Ft

Bála csomagoló eladó
Bála csomagoló eladó

2.000.000 Ft

RZ-150-es szárzúzó
RZ-150-es szárzúzó

470.000 Ft

T-088 trágyaszóró
T-088 trágyaszóró

2.700.000 Ft