Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR402.9 FtUSD390.02 FtCHF426.44 FtGBP483.09 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Írtam ide egy regényt bejelenkezve és nem küldte el! Inkább azt írta ki hogy:Regisztráljak vagy ha elfelejzettem a jelszavam katt ide!DeJÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ
Köszönöm szépen a jókívánságokat Kata nevében is..
A disznóól projektet én is most indítom... sokba került a hízó és nálam mindig van sok minden amit fel tudok etetni. Már tervezgetem..
Várom a kistrakisok tapasztalatait. Jó-rossz minden érdekel
Üdv Urak!
Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy rakodó a járgányomra.
De viszont egy ilyen beszerzése újonnan jócskán meghaladja a fél milliót.
De viszont amit kintről behoznak azokon meg nincs ilyen szerkezet alapból sajnos. Tudom mert ezeket csak talajmarózásra használják, de a ház körüli munkákban jól jönne egy rakodó is rá...
Ti mit gondoltok erről???
Válasz #15485. hozzászólásra
Ja a nyaralásról csak annyit,hogy az egy ismerősöm Rostockba a hajon kettő napot volt mert nem engedték ki a hajót a kikötőből.Ez az igazi nyaralás!!
Ja ha Öttömösre költöznél remélem segítesz disznó ólat építeni
Válasz #15485. hozzászólásra
Biztos jó bort ad Öttömösön is szerintem.Hát jönnél velem,hogy ne egymagad iszogass.Majd Misinek is nézünk tanyát ha rászokik a bor üditöre .
Neked könnyű, mert el-el tűnsz hetekre nyaralni, csajozni és szórakozni a kamionoddal, de mit csináljak én abban a nagy tanyavilágban?
Mondjuk iszogatni iszogatnánk, az addig rendben is van (már amikor itthon vagy). Bár nem is rossz program. Másnap én kialudnám a fáradalmakat te meg küzdenél a kamionoddal, mint disznó a jégen.
Nem tudom, hogy a Cserszegi Fűszeres milyen bort ad a homokon. Meg kellen kérdezni Misit.
Szia Bencsiki mondtam,hogy gyere Öttömösre lakni nincs sár és nem olyan kemény a talaj. Van olyasmi tanya a közelbe mind a miénk.Tudnánk többet iszogatni együtt.
W: gratula!
Misi: Itt a ragyogó alkalom, hogy csatlakozhass az Iseki tulajdonosok nem túl népes, da annál rangosabb társaságához!
Hideg indítás: ki kellen találni valami adaptert, amit rá lehet kötni a központi fűtésre.
Más: tegnap befejeztem a szántást ezévre. Mindent egybevéve izgalmas dolog fagyott földet szántani. Ha túl fagyott, az elég nehézkes, ha felenged akkor meg sáros a teteje és csúszik a gumi rendesen. De amikor csak kicsit fagyott az nagyon jó. Jól fog a trakesz és szép munkát lehet csinálni.
Szamocát nem védem,de azért próbálja a gépet eladni mert másik ilyet talált és próbálja kicsit forgatni a pénzét,amibe nem hibás a gép.
Hideg indítás a 80-as évekbe a TISZA VOLÁN úgy volt a divat,hogy forró víz volt a fagyálló helyett és tökéletesen indultak az IFÁK.Aki hosszú utakra járt az kapott fagyólót + hideg indított.Ha elkezdtem indítózni akkor nyomtam egy kicsit a levegő szűrőbe és szépen indult és nem volt gondom vele (persze ez nem jó hosszú távon biztos).
Szia Misi!
Tényleg ritkábban írogattam, bár most télen kicsit sűrűbben. Még most is a dolgozunk a fóliákban és kevesebb az időm. Meg kicsilányom is született, tehát babázom..
A trakiról.. szinte kizárólag rotálni kell, mert minden más munkára ott a többi nagy szántóföldre. Az ásógéphez van egy UTB. Van egy 1,6-as bulgár maróm, amit eladnék és az összeget pótolnám.
Ezek a kistrakik leginkább talajmaróval együtt vannak úgy látom.
Nekem már 15 LE-s is megfelelne, minél kisebb méretű annál jobb, mert van 11 kislégterű fóliám is, 6,5 méter a belvilága.
Mászófokozat jó lenne bele.
Néztem a Füri kft-t voltam is ott. Igazából fajlagosan nagyon drágák ezek a kisgépek azt látom. Millió alatt sehol nincs normális példány.
Rájöttem hogy kell a rendőröket lerázni ha nincs rendszámom! Mert az mért is lenne!Mikor meglátom a yardokat leugrom és elkezdek szerelni!Nem kérdeznek- sajnálnak!Vagy a láthatósági mellény!Hátha közmunkásnak néznek!De a profizmus azt váltotta ki belőllem a nagy ötletet MÉHÉSZ pótkocsi!Csináltam egy lemezbódét a pótra ami lovaskocsiból lett átalakítva és ennél fogva rendszám ezen is one! És kérdem én kinek van kedve méhészkocsi mellet igazoltatni?Persze a belseje az üres!Ezt csak a tapasztalat csere miatt írtam ki!
Válasz #15475. hozzászólásra
Bocs a bele szollásért nekem is le kellett cserélni de nem a kopás végett hanem nagyon szét volt repedve szinte a körmök alatt majd szét nyílt, sajnos nem csak egy két helyen, úgy hogy a drót szövet ki dörzsölte a belsőt. papucsóltam is meg belsőt szét vágva raktam bele de már úgy is necces lett volna szezont el indítani.
Szasz EVO, rég írkáltál /vagy én rég láttam, hogy írtál/.
Mire akarod használni csak rotálásra a fóliába?
Érdemes megvizsgálni cégeknél milyen az alkatrész ellátás. A legjobb ezen a téren a velencei Fűri kft, egy a hátrányuk, hogy arany áron adnak mindent. De a mondás is azt mondja nem az a drága ha van, hanem ha NINCS.
Én eddig minden trakimat tőlük vettem és úgy is mondta ami tőle an traki ahoz add alkatrészt is ha kell persze ez régen volt azóta lehet megváltozott az üzletpolitikájuk.
Ahogy az előttem szóló is mondta http://agrotechnik.hu/ árba viszont ők nagyon jók.
Mennyit szánsz rá és mekkora LE volna az ideális?
És az baj? Én is lecseréltem már a rizsgumikat, így legalább 4 centivel keskenyebb a traki. És az új normális gumikkal legalább az úton sem pattogok már mint egy "nikkelbolha".
Sziasztok! Ha megnézzuk a Cseh,Román,Orosz,Ukrán......Balkáni traktorokat,rá kell jönni hogy iszonyat rondák hisz minden kilóg a vonalvezetésből nem igazán van tipikus traktorformája inkább erőgép kategóriába tartozik a külsejük!Mikor ránézek egyre csak az jut eszembe hogy VAS ami füstöl és semmi más!Elgondolkoztam hogy mit kellene néznem mondjuk egy gyümölcsös szántásánál hogy melyik ékszíjjba akadnak bele a gallyak vagy mit kellene féltenem ha valamit be kell közölnöm mert alól is furcsa dolgok vannak még az alvázon felhüggesztve!Mikor verem le a légszűrőt ha épp leszállok!Nállunk JAPÁNOKnálMaxi kipufogót kell nézni de lehet úgy húzni az anyaföldet hogy kifelé álljon a cső!Vagy lehajtjuk előre és még így sem fúlladunk meg!Ez már elég előny nem? Nem akarok megsérteni senkit ez csak az én véleményem!
Azért ez a cseh APO-155 -ös váltvaforgatós eke sem rossz.
És ez a kéthengeres 30 lóerős Lombardini motor is szépen muzsikál, nemde? Nekem nagyon bejön(ne) ez a motor.
Válasz #15467. hozzászólásra
igen köszi, porlasztót cseréltem, az egyik helyen be lett mérve, 220 báron porlasztott szépen, visszább lett véve az ujj porlasztók 165-re úgy jóval könnyebben indult meleg hidegen is. az izzítást tavaly meg néztem ki szedtem végig izzott mindegyik gyertya mértem a kom az első henger 24 volt a másik kettő 27et mértük de ez mind tavaly volt. most is csak a hideg baj neki, be indul utána semmi baj.
Igen, mert a hidegindító már kis hőfokon képes az öngyulladásra, amit már sűrítés közben elér és belobban. Ilyenkor jön a kopogós hang, mert nem szabályozott az égés, nem a holtponton jön létre. Csapágyakat sem kíméli, főleg indításkor, amikor a kellő kenés sincs meg.
Régebben írtad, hogy néha melegen is nehezen indulgat. Azzal sikerült okozni valamit? Szelephézag állítás, porlasztócsúcs próba, kompresszió mérés?
Régen egyik cégnél egy avia kisteherrel dolgoztam.
Na annak olyan jó volt a motorja, hogy az üzemmeleg motorját se lehetett
elíndítani hidegindító nélkül...
igazad van, ebbe is csak volt olyan munka helyemen felhívtak, el vállaltam mivel jobb egy kicsit az idő nem húztam más napra oda haza senki, és csak ezért van baj, ilyen esetre gondolom a gyorsabb indítást.
35454 hozzászólás
Válasz #15491. hozzászólásra
Már több hirdetésben láttam,az egyik importáló cégnél több tucatot is!
Próbálj utánakeresni!
Válasz #15502. hozzászólásra
(súlynak)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20131209174557_homlokrakodos.jpg)
Láss csodát,mondjuk a maró nem tudom minek van rajta.
Válasz #15499. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Ilyenkor általában a "Frissítés" gomb segít!
Egyszer láttam egy olyan Kobutát amit gyermekjátéknak hittem![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Írtam ide egy regényt bejelenkezve és nem küldte el! Inkább azt írta ki hogy:Regisztráljak vagy ha elfelejzettem a jelszavam katt ide!DeJÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
Válasz #15497. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Megszavaztatjuk. De szerintem "Járt utat járatlanért fel ne adj!"
Válasz #15496. hozzászólásra
Ha már motor, jövőre is szeretnétek egy fórumos találkozót? Ha igen akkor hol és mikor?
Válasz #15495. hozzászólásra![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Micsoda kérdés? Nem azt mondtam, hogy a fórumnak nincs motorja, hanem azt, hogy a motornak nics traktora.
Válasz #15487. hozzászólásra
![smile blush](/oldforum/images/smiles/blush.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Azért még olvasgathatom a fórumot?
Válasz #15493. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Gratula a csöppséghez, az én nagyobbik lányomat is Katának hívják.
Válasz #15488. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Köszönöm szépen a jókívánságokat Kata nevében is..
A disznóól projektet én is most indítom... sokba került a hízó és nálam mindig van sok minden amit fel tudok etetni. Már tervezgetem..
Várom a kistrakisok tapasztalatait. Jó-rossz minden érdekel
Sokan használnánk szivesen. De újat nem vesz senki. Használtat meg nem gyártanak.
Üdv Urak!
Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy rakodó a járgányomra.
De viszont egy ilyen beszerzése újonnan jócskán meghaladja a fél milliót.
De viszont amit kintről behoznak azokon meg nincs ilyen szerkezet alapból sajnos. Tudom mert ezeket csak talajmarózásra használják, de a ház körüli munkákban jól jönne egy rakodó is rá...
Ti mit gondoltok erről???
Válasz #15489. hozzászólásra
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
BocsiMisi? Az milyen traktor? Nem MicuBisi?
Válasz #15487. hozzászólásra
Ja!Most fejszével aprít az erdőbe!( Bocs MISI)
Válasz #15485. hozzászólásra![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Ja a nyaralásról csak annyit,hogy az egy ismerősöm Rostockba a hajon kettő napot volt mert nem engedték ki a hajót a kikötőből.Ez az igazi nyaralás!!
Ja ha Öttömösre költöznél remélem segítesz disznó ólat építeni
Válasz #15486. hozzászólásra
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
A Misi nem trakeszozik, könnyen iszogathat.
Azért vérciki, hogy a japó trakeszes fórum motorjának nincs is traktora, nem?
Válasz #15485. hozzászólásra![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
.
Biztos jó bort ad Öttömösön is szerintem.Hát jönnél velem,hogy ne egymagad iszogass.Majd Misinek is nézünk tanyát ha rászokik a bor üditöre
Válasz #15484. hozzászólásra
Neked könnyű, mert el-el tűnsz hetekre nyaralni, csajozni és szórakozni a kamionoddal, de mit csináljak én abban a nagy tanyavilágban?
Mondjuk iszogatni iszogatnánk, az addig rendben is van (már amikor itthon vagy). Bár nem is rossz program. Másnap én kialudnám a fáradalmakat te meg küzdenél a kamionoddal, mint disznó a jégen.
Nem tudom, hogy a Cserszegi Fűszeres milyen bort ad a homokon. Meg kellen kérdezni Misit.
Válasz #15483 hozzászólás
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
. Van olyasmi tanya a közelbe mind a miénk.Tudnánk többet iszogatni együtt.
Szia Bencsiki mondtam,hogy gyere Öttömösre lakni nincs sár és nem olyan kemény a talaj
W: gratula!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
Misi: Itt a ragyogó alkalom, hogy csatlakozhass az Iseki tulajdonosok nem túl népes, da annál rangosabb társaságához!
Hideg indítás: ki kellen találni valami adaptert, amit rá lehet kötni a központi fűtésre.
Más: tegnap befejeztem a szántást ezévre. Mindent egybevéve izgalmas dolog fagyott földet szántani. Ha túl fagyott, az elég nehézkes, ha felenged akkor meg sáros a teteje és csúszik a gumi rendesen. De amikor csak kicsit fagyott az nagyon jó. Jól fog a trakesz és szép munkát lehet csinálni.
Sziasztok!
.W. gratula a kislányodhoz!Jó egészséget kívánok!
Misi gratula és ne sirasd majd lesz másik!
Szamocát nem védem,de azért próbálja a gépet eladni mert másik ilyet talált és próbálja kicsit forgatni a pénzét,amibe nem hibás a gép.
Hideg indítás a 80-as évekbe a TISZA VOLÁN úgy volt a divat,hogy forró víz volt a fagyálló helyett és tökéletesen indultak az IFÁK.Aki hosszú utakra járt az kapott fagyólót + hideg indított.Ha elkezdtem indítózni akkor nyomtam egy kicsit a levegő szűrőbe és szépen indult és nem volt gondom vele (persze ez nem jó hosszú távon biztos).
Válasz #15474. hozzászólásra
Szia Misi!
Tényleg ritkábban írogattam, bár most télen kicsit sűrűbben. Még most is a dolgozunk a fóliákban és kevesebb az időm. Meg kicsilányom is született, tehát babázom..
A trakiról.. szinte kizárólag rotálni kell, mert minden más munkára ott a többi nagy szántóföldre. Az ásógéphez van egy UTB. Van egy 1,6-as bulgár maróm, amit eladnék és az összeget pótolnám.
Ezek a kistrakik leginkább talajmaróval együtt vannak úgy látom.
Nekem már 15 LE-s is megfelelne, minél kisebb méretű annál jobb, mert van 11 kislégterű fóliám is, 6,5 méter a belvilága.
Mászófokozat jó lenne bele.
Néztem a Füri kft-t voltam is ott. Igazából fajlagosan nagyon drágák ezek a kisgépek azt látom. Millió alatt sehol nincs normális példány.
Válasz #15460. hozzászólásra
Vagy ez még egy megoldás...
Ha kurbli sincs.
http://www.youtube.com/watch?v=CJpZfp0Ss2U
Válasz #15477. hozzászólásra
Ez lehet nállam be jönne de én megállnék segítenék neked javítani is, csak akkor kiderűlne, hogy nincs is baj és akkor jönne a baj!!
Válasz #15476. hozzászólásra
![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
Nem vettem bántónak a hozzászólásodat.
Rájöttem hogy kell a rendőröket lerázni ha nincs rendszámom! Mert az mért is lenne!Mikor meglátom a yardokat leugrom és elkezdek szerelni!Nem kérdeznek- sajnálnak!Vagy a láthatósági mellény!Hátha közmunkásnak néznek!De a profizmus azt váltotta ki belőllem a nagy ötletet MÉHÉSZ pótkocsi!Csináltam egy lemezbódét a pótra ami lovaskocsiból lett átalakítva és ennél fogva rendszám ezen is one! És kérdem én kinek van kedve méhészkocsi mellet igazoltatni?Persze a belseje az üres!Ezt csak a tapasztalat csere miatt írtam ki!
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Válasz #15475. hozzászólásra
Bocs a bele szollásért nekem is le kellett cserélni de nem a kopás végett hanem nagyon szét volt repedve szinte a körmök alatt majd szét nyílt, sajnos nem csak egy két helyen, úgy hogy a drót szövet ki dörzsölte a belsőt. papucsóltam is meg belsőt szét vágva raktam bele de már úgy is necces lett volna szezont el indítani.
Válasz #15473. hozzászólásra
Japónak rizs gumi kell miért cserélte le?
Talán elkopott abban a pár száz üzemórában?
Érdekes!
Válasz #15441. hozzászólásra
Szasz EVO, rég írkáltál /vagy én rég láttam, hogy írtál/.
Mire akarod használni csak rotálásra a fóliába?
Érdemes megvizsgálni cégeknél milyen az alkatrész ellátás. A legjobb ezen a téren a velencei Fűri kft, egy a hátrányuk, hogy arany áron adnak mindent. De a mondás is azt mondja nem az a drága ha van, hanem ha NINCS.
Én eddig minden trakimat tőlük vettem és úgy is mondta ami tőle an traki ahoz add alkatrészt is ha kell persze ez régen volt azóta lehet megváltozott az üzletpolitikájuk.
Ahogy az előttem szóló is mondta http://agrotechnik.hu/ árba viszont ők nagyon jók.
Mennyit szánsz rá és mekkora LE volna az ideális?
Válasz #15471. hozzászólásra
És az baj? Én is lecseréltem már a rizsgumikat, így legalább 4 centivel keskenyebb a traki. És az új normális gumikkal legalább az úton sem pattogok már mint egy "nikkelbolha".
Sziasztok! Ha megnézzuk a Cseh,Román,Orosz,Ukrán......Balkáni traktorokat,rá kell jönni hogy iszonyat rondák hisz minden kilóg a vonalvezetésből nem igazán van tipikus traktorformája inkább erőgép kategóriába tartozik a külsejük!Mikor ránézek egyre csak az jut eszembe hogy VAS ami füstöl és semmi más!Elgondolkoztam hogy mit kellene néznem mondjuk egy gyümölcsös szántásánál hogy melyik ékszíjjba akadnak bele a gallyak vagy mit kellene féltenem ha valamit be kell közölnöm mert alól is furcsa dolgok vannak még az alvázon felhüggesztve!Mikor verem le a légszűrőt ha épp leszállok!Nállunk JAPÁNOKnál![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Maxi kipufogót kell nézni de lehet úgy húzni az anyaföldet hogy kifelé álljon a cső!Vagy lehajtjuk előre és még így sem fúlladunk meg!Ez már elég előny nem?
Nem akarok megsérteni senkit ez csak az én véleményem!![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz #15440. hozzászólásra
Az fx 255-ön már nem rizs gumik vannak.
Azért ez a cseh APO-155 -ös váltvaforgatós eke sem rossz.
És ez a kéthengeres 30 lóerős Lombardini motor is szépen muzsikál, nemde? Nekem nagyon bejön(ne) ez a motor.
Válasz #15467. hozzászólásra
igen köszi, porlasztót cseréltem, az egyik helyen be lett mérve, 220 báron porlasztott szépen, visszább lett véve az ujj porlasztók 165-re úgy jóval könnyebben indult meleg hidegen is. az izzítást tavaly meg néztem ki szedtem végig izzott mindegyik gyertya mértem a kom az első henger 24 volt a másik kettő 27et mértük de ez mind tavaly volt. most is csak a hideg baj neki, be indul utána semmi baj.
Válasz #15465. hozzászólásra
Hát zöldet akkor nem veszünk ,viszont Ópusztaszeren van egy ilyen gőzgép szerű vas, holnap felhívom eladó-e.
Válasz #15463. hozzászólásra
Igen, mert a hidegindító már kis hőfokon képes az öngyulladásra, amit már sűrítés közben elér és belobban. Ilyenkor jön a kopogós hang, mert nem szabályozott az égés, nem a holtponton jön létre. Csapágyakat sem kíméli, főleg indításkor, amikor a kellő kenés sincs meg.
Régebben írtad, hogy néha melegen is nehezen indulgat. Azzal sikerült okozni valamit? Szelephézag állítás, porlasztócsúcs próba, kompresszió mérés?
Na,ez lenne a tuti!
Ez is egy jó videó:
http://www.youtube.com/watch?v=FLQhvruimfs
Válasz #15459. hozzászólásra
![smile ohmy](/oldforum/images/smiles/ohmy.gif)
Régen egyik cégnél egy avia kisteherrel dolgoztam.
Na annak olyan jó volt a motorja, hogy az üzemmeleg motorját se lehetett
elíndítani hidegindító nélkül...
Válasz #15459. hozzászólásra
értem köszi ezt halottam de olyat is hogy a dugónak, de még a főtengelynek se jót tesz.
Válasz #15453. hozzászólásra
igazad van, ebbe is csak volt olyan munka helyemen felhívtak, el vállaltam mivel jobb egy kicsit az idő nem húztam más napra oda haza senki, és csak ezért van baj, ilyen esetre gondolom a gyorsabb indítást.
Válasz #15455. hozzászólásra
Hát akármilyen öreg gép, de ez bizony még mindig "kocsi" !
Válasz #15455. hozzászólásra
Akkor ha valakinek hidegindítási problémája van,csak egy kurblit kell felszerelni, és olyan könnyen fog indulni mint a Tatának.
Válasz #15443. hozzászólásra
Hidegindító spray-re gondoltam, mint veszélyforrás. Amint írtam hengerfej tömítés, gátrepedés, szeleptányér szakadás elég könnyen kivitelezhető vele.
Válasz #15456. hozzászólásra
Hát ha ebben a cudar téli időben is annyira sietős neki...
Válasz #15452. hozzászólásra
Megállt az bizony egy helyben és az istennek sem akar már megmozdulni... (?)
Válasz #15453. hozzászólásra
bt. úgy látom egy rugóra jár az agyunk.
http://www.youtube.com/watch?v=3bX6wYJBHNc
Könnyebben indul mint önindítóval.