Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR411.69 FtUSD399.52 FtCHF438.21 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Köszi, nyírás csak a jövő héten lessz. Ázni sosem volt muszály nekik, hacsak önként nem akartak. vakarózni nem látom őket, az viszont tényleg látszik már rajtuk, hogy mostmár melegük van.
asszem, tolok beléjük féreghajtót, hátha kicsap belőle valami rossebet.
Ja és mégvalami azért a háztályi gazdaságban sem használ az állatoknak ha esetleg bőrig áznak a hideg esőben mert a nagy gyapju elég nehezen szárad meg rajtuk
A gyapjú szerintem nem nagy gáz ha le hullott le is dörzsölheti még esetenként a hátáról is feltéve ha nem rüh vagy valami hasonló. Csak ilyenkor már időszerű megynyírni a juhokat vagy kézzel vagy géppel mert a nyár elviselhetetlen lesz számukra. Szerintem náluk is létezik valamiféle influenza én is tapasztalok ilyet az állományomban de ugyan úgy eszik mint azelőtt,él és vírul nagy jelentőséget nem tulajdonitok neki.Persze ez csak az én véleményem.
Van egy kis háztáji gazdaságunk, pár birka, kecske stb.
Kb 3-4 hete a kosomnak folyik az orra és a farkán kb 8-10 részen kihullott a gyapja. Azt szeretném kérdezni, hogy létezik e a birkánál olyan, hogy megfázás.illetve lehet e hogy ettől hullott ki a szöre. Mivel és hogy tudom rendbehozni?
Néhány dologban elég amatőr vagyok, ezért vannak néha hülye kérdéseim vagy az öregebbeknek egyértelmű dolgokban kérdéseim és ha már ilyen alapvető kérdésekre néha nem tudja az ember a választ akkor inkább ne csináljon semmit, vagy legalább kérdezze meg az okosabbakat.
Vatera.hu-n lehet találni 9-11 000Ft ért erős villanypásztortt ami 12és 230V ról os üzemel. regisztrálni kell az oldalra és bárki megvásárolhatja. Az eladóról készítenek visszajelzéseket és abból kiderül hogy megbízható vagy nem csak ajánlani tudom:) erősebb mint amit hivatalos boltokban lehet kapni:)
Már az internettel is próbálkoztam, de ha Te is beütötted, láthattad, hogy semmi konkrétumot nem ír a műről, csak a szerző publikációi közt szerepel.
A szerzővel is próbáltam felvenni a kapcsolatot, de teljesen elérhetetlen.
Még nem adom fel...
Szeretnék megvásárolni egy könyvet, de egyszerűen sehol sem lehet kapni, vagy csak én keresek rossz helyen, nem tudom. A könyv:
Jávor András, Fésűs László: Tenyésztési és fajtahasználati útmutató
Minden juhfajta benne van, és a hasznosításuk is.
Ha valaki bármilyen információval rendelkezne a könyvvel kapcsolatban, kérem jelezze.
A segítségeket előre is köszönöm.
Több kost tartasz(más-más vérvonalban),de ugyanakkor nem cseréled 2-3évente.
Árunak mehet lányára,unokájára.
Nem csak"drága kosok"a javítók.
Szelektálva űzetsz,stb.
Nem szoktuk bevált'drága'kosainkat kivenni időelött.
Sziasztok!
Barakom ide is hátha érdekel valakit. 2 éves törzskönyves munkavonalú Ausztrál kelpie kan terelésre eladó! Alapengedelmes képzést (ül, fekszik, stb.) kapott és rendelkezik HIE-C-vel, vagyis marhaterelőösztönpróbával. Nagyon domináns kutya, nagyon erős terelőösztönnel, és fantasztikus kitartással. Eddig velem városban élt, de én túl gyenge gazda vagyok számára és a neki szükséges napi terelő munkát se tudom biztosítani neki, igazából agilityre vettem, de túl erős a terelőösztöne. Olyan helyre adnám el ahol terelhet, emberekkel nagyon jófej, barátságos kutya. Főleg marhaterelésre ajálanám, de jól dolgozik birkákkal is, csak néha túl erélyes velük. Eddig kb. 4-5-ször voltam vele terelni. Ha bárkit érdekel írjon: kelpiepower@gmail.com
Két kölyökkori terelős videó róla (itt kb. 4-5 hónapos): http://www.youtube.com/watch?v=FZUMSs6tU5M http://www.youtube.com/watch?v=5yfVjL0nbWA
Mert mi,min.50%-os májzlikra esküszünk.
De igazából az eredetét a mai napig nem tudjuk,h honnan van is e-fajta,és hol is jegyzik e-néven??
(kiváncsiság)
Mindha már hallotam (olvastam) volna róla talán ép itt a terelőkutyás topicba. De nem tudom hová tenni. Nem régóta foglalkozok még velük most kezdek belecsöppeni a terelésbe.
Szakértelem,az ugyan nem nálam van!!!
Csak konyítok hozzá,+ volt dolgom párral.
(Épp a napokban ütöttbe"1krakk"a juhászatiágazatban csőstül,amelyekben tehetetlen vagyok!)
Biztos igazad van de ekkora keresztezésekhez állomány kell. Én 10 barinál nem tarthatok 3féle kost. És cserélgeti se érti meg. Nekem most is vannak ikerbárányok... nagyon fajintosak. :) De még egyszer hangsulyozom ez csak hobbi. "okból tartom őket 1. ha kész lesz a tanyám akkor ők lesznek a fűnyírók. 2. Van pár terelőkutyás ismerős akik treníroznák a kutyákat. Beleértve az enyémeket is. Én max 30-50fős állományig szeretnék fejleszteni. Ennyivel már terelőversenyt is lehet szervezni. :)
Igazad van.
De,pl:német.h.m.x cigája anyára ráviszel egy jó'húskost'igencsak vannak eredmények ikerbarinál is!
(Különbek mint tisztavérben.)
Amúgy ok.csak mi nem hobbibol tarjuk.
Én nem értek hozzá. Csak "hobbiból" tartok pár darabot tehát gazdasági jelentősége nincs. De látom az ismeretségi körömbe mikor mindenféle tinglitangli-anyákat mindenféle tinglitangli kosokkal fedeztetnek... pénteken voltam 4kisebb nyájnál is ahol nincs következetesség a tenyésztésben csak pároztatnak észnélkül mindent mindennel. Fele harmada méretű birkáik vannak mint az enyémek... Az én anyáim nagyobbak, erősebbek mint a mások kommersz kosai. Szóval nem karom keverni észnélkül.
Jól ismerem a németh.m.ot.
Véleményem szerint,tisztavérben nem díjazom.
(Félre ne érts!Ez magán vélemény.)
A Hazai körülményeinkhez viszonyitva vannak jobb barik is.
Van egy szép 3éves németmerinó kosom. Pénteken nyírták, a nyíró azt mondta hogy ekkorát még sose látott. Ő 120kilósnak becsülte ez túlzás de szerintem is veri a 80-90kilót. Eddig minden anya vemhesült mellette, szelíd, nem támad. Sajnos mostmár a saját lányait fedezi ezért el kellene cserélnem. :( Van valaki esetleg hasonló problémával akit érdekelne egy ilyen csere? Csak német merinó érdekel.
http://gallery.site.hu/d/13237111-2/HPIM3805.JPG
Értem,de mi úgy szoktuk,h használunk"javító"kosokat amiknek utódaiból hagyunk továbbtenyésztésre jerkéket,és ezekre mennek az'árukosok'gyakorlatban egészen addig míg""üzemképesek"".
(Igaz nálunk több bari van,de én 100nál is ígycsinálnám.)
Nekem sajna még nem túl nagy az állományom, merinó anyák, Ile de France kossal, és néhány hortobágyi racka anya és kos. Az idén remélhetőleg sikerül növelnem az állományt. Nagyon szeretek birkákkal, kecskékkel foglalkozni, azt hiszem pályát is tévesztettem. :)
A magyar merinó egyedeinek áru előállító keresztezésére ajánlható kosok: Német húsmerinó, Landschaf merinó, suffolk, texel, Ile de France, Charollais.
Szerintem mindenképpen keresztezni kellene a magyar merinót.
De ahogy gondolod. :)
És hol tartasz a megvalósításban?
Én magyar merinóra gondoltam és csak is hústenyésztés!!
Úgy gondolom azért ha jól csinálja az ember meg odafigyel akkor nem lesz deficites!
Te milyen fajtákat tartassz és mennyi juhod van??
Teljesen igazad van, ha minden adott, bele kell vágni.
Nem mindegy mire szeretnéd hasznosítani. Nagyon jó hústípusúak szerintem: Ile de France * Magyar merinó, és
Charollais * Német húsmerinó keresztezések. --> ezekről van tapasztalatom. (Lehet egy kissé elfogult is vagyok ;) )
Tejelőnek szerintem a Lacaune, Cigája vagy Brit tejelő válna be.
Te milyen fajtákra/fajtára gondoltál?
Szerintem kezdetnek nem rossz ez a 100-150 es létszám, aztán majd meglátod, hogy tényleg ezzel szeretnél e foglalkozni.
Az én véleményem az,hogy megéri a juhászat, mert a bárányból európai szinten hiány van. Igaz, a felvásárlói árak néha nem ezt mutatják.
A sikerhez a juh fajtája sem mindegy.
De ha nincs igazam, cáfoljatok! :)
4292 hozzászólás
Válasz #692. hozzászólásra
Szia,
Köszi, nyírás csak a jövő héten lessz. Ázni sosem volt muszály nekik, hacsak önként nem akartak. vakarózni nem látom őket, az viszont tényleg látszik már rajtuk, hogy mostmár melegük van.
asszem, tolok beléjük féreghajtót, hátha kicsap belőle valami rossebet.
Ja és mégvalami azért a háztályi gazdaságban sem használ az állatoknak ha esetleg bőrig áznak a hideg esőben mert a nagy gyapju elég nehezen szárad meg rajtuk
A gyapjú szerintem nem nagy gáz ha le hullott le is dörzsölheti még esetenként a hátáról is feltéve ha nem rüh vagy valami hasonló. Csak ilyenkor már időszerű megynyírni a juhokat vagy kézzel vagy géppel mert a nyár elviselhetetlen lesz számukra. Szerintem náluk is létezik valamiféle influenza én is tapasztalok ilyet az állományomban de ugyan úgy eszik mint azelőtt,él és vírul nagy jelentőséget nem tulajdonitok neki.Persze ez csak az én véleményem.
Jónapot, sziasztok.
Van egy kis háztáji gazdaságunk, pár birka, kecske stb.
Kb 3-4 hete a kosomnak folyik az orra és a farkán kb 8-10 részen kihullott a gyapja. Azt szeretném kérdezni, hogy létezik e a birkánál olyan, hogy megfázás.illetve lehet e hogy ettől hullott ki a szöre. Mivel és hogy tudom rendbehozni?
Előre is köszönöm.
G
Válasz #688. hozzászólásra
Néhány dologban elég amatőr vagyok, ezért vannak néha hülye kérdéseim vagy az öregebbeknek egyértelmű dolgokban kérdéseim és ha már ilyen alapvető kérdésekre néha nem tudja az ember a választ akkor inkább ne csináljon semmit, vagy legalább kérdezze meg az okosabbakat.
Válasz #686. hozzászólásra
Tetszik a személyes infódÉn is ezt vallom!
Válasz #686. hozzászólásra
Azt tudom, hogy a cukorrépát szereti.A cékla pedig azzal igen közeli rokon növény.
A birka szerintetek megeszi a céklát?
Vatera.hu-n lehet találni 9-11 000Ft ért erős villanypásztortt ami 12és 230V ról os üzemel. regisztrálni kell az oldalra és bárki megvásárolhatja. Az eladóról készítenek visszajelzéseket és abból kiderül hogy megbízható vagy nem csak ajánlani tudom:) erősebb mint amit hivatalos boltokban lehet kapni:)
Már az internettel is próbálkoztam, de ha Te is beütötted, láthattad, hogy semmi konkrétumot nem ír a műről, csak a szerző publikációi közt szerepel.
A szerzővel is próbáltam felvenni a kapcsolatot, de teljesen elérhetetlen.
Még nem adom fel...
Igy ahogy leírtad a címet üsd be a Google-ra 2 oldalt feldob lehet böngészni!
Szeretnék megvásárolni egy könyvet, de egyszerűen sehol sem lehet kapni, vagy csak én keresek rossz helyen, nem tudom. A könyv:
Jávor András, Fésűs László: Tenyésztési és fajtahasználati útmutató
Minden juhfajta benne van, és a hasznosításuk is.
Ha valaki bármilyen információval rendelkezne a könyvvel kapcsolatban, kérem jelezze.
A segítségeket előre is köszönöm.
Válasz #679. hozzászólásra
Több kost tartasz(más-más vérvonalban),de ugyanakkor nem cseréled 2-3évente.
Árunak mehet lányára,unokájára.
Nem csak"drága kosok"a javítók.
Szelektálva űzetsz,stb.
Nem szoktuk bevált'drága'kosainkat kivenni időelött.
Sziasztok!
Barakom ide is hátha érdekel valakit. 2 éves törzskönyves munkavonalú Ausztrál kelpie kan terelésre eladó! Alapengedelmes képzést (ül, fekszik, stb.) kapott és rendelkezik HIE-C-vel, vagyis marhaterelőösztönpróbával. Nagyon domináns kutya, nagyon erős terelőösztönnel, és fantasztikus kitartással. Eddig velem városban élt, de én túl gyenge gazda vagyok számára és a neki szükséges napi terelő munkát se tudom biztosítani neki, igazából agilityre vettem, de túl erős a terelőösztöne. Olyan helyre adnám el ahol terelhet, emberekkel nagyon jófej, barátságos kutya. Főleg marhaterelésre ajálanám, de jól dolgozik birkákkal is, csak néha túl erélyes velük. Eddig kb. 4-5-ször voltam vele terelni. Ha bárkit érdekel írjon: kelpiepower@gmail.com
Két kölyökkori terelős videó róla (itt kb. 4-5 hónapos): http://www.youtube.com/watch?v=FZUMSs6tU5M http://www.youtube.com/watch?v=5yfVjL0nbWA
Válasz #661. hozzászólásra
Kifejtened ezt kicsit bövebben, mert nem vilagos nekem.
Válasz #677. hozzászólásra
Mert mi,min.50%-os májzlikra esküszünk.
De igazából az eredetét a mai napig nem tudjuk,h honnan van is e-fajta,és hol is jegyzik e-néven??
(kiváncsiság)
Válasz #676. hozzászólásra
Mindha már hallotam (olvastam) volna róla talán ép itt a terelőkutyás topicba. De nem tudom hová tenni. Nem régóta foglalkozok még velük most kezdek belecsöppeni a terelésbe.
Válasz #674. hozzászólásra
'Májzli'név mit mond neked,kutya téren???
Válasz #671. hozzászólásra
Szakértelem,az ugyan nem nálam van!!!
Csak konyítok hozzá,+ volt dolgom párral.
(Épp a napokban ütöttbe"1krakk"a juhászatiágazatban csőstül,amelyekben tehetetlen vagyok!)
Válasz #673. hozzászólásra
beauceron, border, mudi. De mindenkit szivesen látunk aki terelni kar és tud normálisan viselkedni.
Válasz #669. hozzászólásra
Én csak véleményt terjesztettem sajátrészről,és +értettem,h nálad"milyen az állomány".
Milyen kutyákkal'játszotok'???
Válasz #670. hozzászólásra
De jó hogy már megint megnevettettél!
Válasz #668. hozzászólásra
Az én szakmám autószerelő, birkát 2éve tartok. Előtte csak messziről láttam. Szóval bariknál Nálad van a szakértelem az tuti!
Válasz #669. hozzászólásra
3. kinyírod mindet, aztán betermeled beledbe..... hehehehehe
Válasz #668. hozzászólásra
Biztos igazad van de ekkora keresztezésekhez állomány kell. Én 10 barinál nem tarthatok 3féle kost. És cserélgeti se érti meg. Nekem most is vannak ikerbárányok... nagyon fajintosak. :) De még egyszer hangsulyozom ez csak hobbi. "okból tartom őket 1. ha kész lesz a tanyám akkor ők lesznek a fűnyírók. 2. Van pár terelőkutyás ismerős akik treníroznák a kutyákat. Beleértve az enyémeket is. Én max 30-50fős állományig szeretnék fejleszteni. Ennyivel már terelőversenyt is lehet szervezni. :)
Válasz #667. hozzászólásra
Igazad van.
De,pl:német.h.m.x cigája anyára ráviszel egy jó'húskost'igencsak vannak eredmények ikerbarinál is!
(Különbek mint tisztavérben.)
Amúgy ok.csak mi nem hobbibol tarjuk.
Válasz #666. hozzászólásra
Én nem értek hozzá. Csak "hobbiból" tartok pár darabot tehát gazdasági jelentősége nincs. De látom az ismeretségi körömbe mikor mindenféle tinglitangli-anyákat mindenféle tinglitangli kosokkal fedeztetnek... pénteken voltam 4kisebb nyájnál is ahol nincs következetesség a tenyésztésben csak pároztatnak észnélkül mindent mindennel. Fele harmada méretű birkáik vannak mint az enyémek... Az én anyáim nagyobbak, erősebbek mint a mások kommersz kosai. Szóval nem karom keverni észnélkül.
Válasz #665. hozzászólásra
Jól ismerem a németh.m.ot.
Véleményem szerint,tisztavérben nem díjazom.
(Félre ne érts!Ez magán vélemény.)
A Hazai körülményeinkhez viszonyitva vannak jobb barik is.
Válasz #664. hozzászólásra
Enyém nem papíros. :(
Mert az anyák is német merinók. Törzstenyészteből származnak ezért szeretném megőrizni a fajta tisztzaságot.
Válasz #662. hozzászólásra
Üdv!
Ha'papíros'tudok ajánlani cserét.
1kérdés:mért ragaszkodsz a németh.h m.hoz?
Válasz #662. hozzászólásra
Üdv!
Van egy szép 3éves németmerinó kosom. Pénteken nyírták, a nyíró azt mondta hogy ekkorát még sose látott. Ő 120kilósnak becsülte ez túlzás de szerintem is veri a 80-90kilót. Eddig minden anya vemhesült mellette, szelíd, nem támad. Sajnos mostmár a saját lányait fedezi ezért el kellene cserélnem. :( Van valaki esetleg hasonló problémával akit érdekelne egy ilyen csere? Csak német merinó érdekel.
http://gallery.site.hu/d/13237111-2/HPIM3805.JPG
Válasz #659. hozzászólásra
Értem,de mi úgy szoktuk,h használunk"javító"kosokat amiknek utódaiból hagyunk továbbtenyésztésre jerkéket,és ezekre mennek az'árukosok'gyakorlatban egészen addig míg""üzemképesek"".
(Igaz nálunk több bari van,de én 100nál is ígycsinálnám.)
Szisztok!!! Villanypásztor adaptert keresek, tud valaki használtat, de megbízhatót?? 230Voltról működtethetőt!!
Válasz #658. hozzászólásra
Mert 100 birkank es 2 kos, es minden evben hagyunk meg 10-15 jerket potlasra.
Válasz #656. hozzászólásra
Üdv!
Mért veszed ki 3-4év után???
Válasz #656. hozzászólásra
Eladják magánszemélynek vagy vágóhídra.
Sziasztok
Mit szoktatok csinalni a 3-4 eves tenyeszkosokkal.amit ki kell venni mar a termelesböl? Ill mennyiert lehet eladni?
Válasz #654. hozzászólásra
Üdv!
Magyarm. anyára Landm.kos árunak,nem igazán kifizetődő.
Suffolk,Német.h.m,Ilde.Charollais,passzol.
Texel,kényes!
Válasz #652. hozzászólásra
Nekem sajna még nem túl nagy az állományom, merinó anyák, Ile de France kossal, és néhány hortobágyi racka anya és kos. Az idén remélhetőleg sikerül növelnem az állományt. Nagyon szeretek birkákkal, kecskékkel foglalkozni, azt hiszem pályát is tévesztettem. :)
A magyar merinó egyedeinek áru előállító keresztezésére ajánlható kosok: Német húsmerinó, Landschaf merinó, suffolk, texel, Ile de France, Charollais.
Szerintem mindenképpen keresztezni kellene a magyar merinót.
De ahogy gondolod. :)
És hol tartasz a megvalósításban?
Válasz #643. hozzászólásra
Üdv!
Hát,ezzel a"kezdettel",inkáb"fejezd" is!
Én magyar merinóra gondoltam és csak is hústenyésztés!!
Úgy gondolom azért ha jól csinálja az ember meg odafigyel akkor nem lesz deficites!
Te milyen fajtákat tartassz és mennyi juhod van??
Válasz #650. hozzászólásra
Teljesen igazad van, ha minden adott, bele kell vágni.
Nem mindegy mire szeretnéd hasznosítani. Nagyon jó hústípusúak szerintem: Ile de France * Magyar merinó, és
Charollais * Német húsmerinó keresztezések. --> ezekről van tapasztalatom. (Lehet egy kissé elfogult is vagyok ;) )
Tejelőnek szerintem a Lacaune, Cigája vagy Brit tejelő válna be.
Te milyen fajtákra/fajtára gondoltál?
Milyen fajtát ajánlassz?
Amugy minden adott akol, legelő minden termény akkor miért ne vágjak bele.
Válasz #635. hozzászólásra
Szerintem kezdetnek nem rossz ez a 100-150 es létszám, aztán majd meglátod, hogy tényleg ezzel szeretnél e foglalkozni.
Az én véleményem az,hogy megéri a juhászat, mert a bárányból európai szinten hiány van. Igaz, a felvásárlói árak néha nem ezt mutatják.
A sikerhez a juh fajtája sem mindegy.
De ha nincs igazam, cáfoljatok! :)
Válasz #647. hozzászólásra
Ok én mögeszem mög szeretöm is
Válasz #646. hozzászólásra
Válaszolj becsülettel ám ha magadat kérdezed!
Válasz #644. hozzászólásra
A juhtúrós sztrapacskát ugyan mögeszed é????
Inkább 10 kutyát ha rám hallgatsz.
Van 1 keleti haverom, azt mondta, hogy a jó juhász aranyat ér,neki romániából voltak