Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.52 FtUSD392.46 FtCHF431.59 FtGBP487.09 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz decsi #2697. hozzászólásáraTegnap a végére nekem is szedte kb így, de azért befejeztük, a másik táblában van két kisebb völgy kb 2 szer 150 m azon nem lehet jelenleg átmenni, ezért maradt el.
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásáraén a hejedben szántás után, de magágykészítés előtt tennék ki 200 kg 15-15-15-öt, aztán majd még bokrosodáskor még 150kg MAS-t, mongyuk én MAS-t nem rakok, hanem minden gabonára 4 q nitrosolt fújok ki
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásárale akarod fektetni ezt a perjefüvet?jól írta a kolléga a kombi vagy tárcsa előtti szórást de csak módjával,kíméld a pénztárcádat.sok évben a zab nem hálálja meg a törődést-költséget,értékesebb kultúrára szórd a cuccot ha már megvan.
Tavaszi zabot szeretnék vetni, ősszel nem történt meg az alapművelés, műtrágyázva sem volt. Kukorica volt előtte benne, van ahol csak a gyökérzet van a földben, van ahol a szárzúzott biomassza is ott van. Most lenne a szántás, nekem azt mondák szántás előtt már ne műtrágyázzak nem érdemes, majd vetés után mikor már kikelt, akkor. Ennek megfelelően két szórást terveztem, egyszer
200kg/ha 15/15/15 komplexet mikroelemekkel
majd
50kg/ha MAS-t
Mi a véleményetek? Ez így jó, vagy Ti másképp csinálnátok?
Válasz szanberg #2663. hozzászólásáraRégebben én is így csináltam, de homokra ez a mutatvány nekem nem jött be. Igaz most el lett kapkodva a szórás, így első körben olyan 220-230 kg péti ment ki (nem terveztem ennyit). A kötöttebb földeken nincs olyan mértékű kimosódás, mint homokon.
Válasz gazda001 #2666. hozzászólásáraMi is így vagyunk a cégnél, lenne kb 250ha céges meg 18 ha saját szórás,eddig három fél napot szórtunk mert addigra száradt meg annyira vagy elkezdett esni az eső és még a fele meg van
Ezt 4 nap alatt simán leszórnám ha normális idő van
Válasz gazda001 #2666. hozzászólásáraÉn tegnap megcsíptem az időt. Volt 2 nap esőmentesség 2. Nap napsűtés igazi jó déli szél nagyobb lökésekkel. Tegnap a délelőtt folyamán sikerült is kiszórni. A búza határeset volt de a homokosabb területen a triti első osztályú volt.
Válasz gazda001 #2666. hozzászólásáraNekünk is a januári fagyok óta folyamatosan esik. Mostanság menetrend szerint 2-3 naponta megjön, úgyhogy folyamatosan nagy sár van.
Aki meg a fagyon elszórta, az meg kapott már rá valahol 120-150 mm között.
Válasz szanberg #2663. hozzászólásáraNekem gyenge földön éppen a sokszoros kijuttatás jött be. Tavaly sivatagi futóhomokon 3 adagban kiadott nitroval 43q triti jött le fogott ezerszer visszavetett magból. Igaz nem csúcs, de ezen a földön soha nem volt még ekkora termés.
Válasz Berkó_ #2662. hozzászólásáraEgyetértek szanberg kolegával! A második, harmadik ki hogy ossza a lényeg hogy az utolsó nitrogén kijuttatás a búzánál már a minőséget javítja. (Kalászhányás,virágzáskor)szoktuk adni az utolsó nitrogént ammnitrát 100-150 kg/ha mennyiséggel.
Most ősszel kapott 3q/ha 3x15-ös komplexet meg 120 kg pétisót tárcsázás előtt!
Tegnap sikerült kijuttatni a fejtrágyát 250 kg/ha pétisót. Ha majd úgy látom áprilisba kap még egy adagot ha nem akkor kalászoláskor az említett ammónium nitrátot. Nem rossz átlagok szoktak kijönni javító minőségben!
Mindig sírtam, hogy nemtudunk elég jó búzákat csinálni, 4tonna körüliek jöttek le, jobb helyeken 5. Nyílván a fajta is vitte ezt mindig egyrészt, de régebben mindig 2mázsa pétisót adtunk neki elsőnek tavasszal csupán. később kapott még meg nitrosolt is de azok már nem hozták a várt eredményeket.
Aztán amikor ráálltam a vastag 3mázsára utolsó fagyon kiadva februárban, vagy 250kg amnitrátra elsőkörben akkor az kapásból legalább egy tonnát lökött az üzemi átlagainkon. Ez pár éve történt, azóta egyhangúan jobbak a búzáink kb ilyen mértékekben.
Elsőkörben az a 80kg hatóanyag kell neki.
Jobb termőhelyeken ahol nem szegények a földek lehet másképen működik a rendszer de itt ez a tapasztalat
Délután már szaladgáltak a traktorok a műtrágyaszórókkal. Láttam vetőgépet(Tume) is a határba, valami tavaszit vetettek. A szántások teteje már meg volt pirkadva.
Válasz decsi #2656. hozzászólásáraA felét én is leszórtam még esők előtt. Most azért van félelmem, hogy a kb 80mm eső mosott el belőle, viszont a búza indul és jobban mint amit nem hintettünk meg, szóval ez legalább már veszi fel valamelyest, ami nemkapott annak nincs mit...
Kiszórás után reggeli fagyok felolvadtak, taknyosodott a pálya, majd 2-3mm esővel megázott, majd csendesen lejött 8mm szemerkélve 1-2nap alatt és ez után jöttek meg a lassú áztató esők, mikoris később volt egykét zuhésabb óra, de akkor már bevette rég a főd magába a műtrágyát.
Erős agyag talajok szerintem maradt még benne a búzáknak ennyi eső után is, illetve bízom benne, remélem nagy mennyiségű csapadék nem lesz most egy ideig.
Mi ma azon tanakodtunk, hogy hogyan tudnánk a permetezőre rátenni a Rába kerekét. A mérete 650/? R38. A permetező kereke 12,4 R46. Vsak duplaja lenne a felfekvőfelület. A tartalyt meg csak félig tennénk és mehetne a foszforos-rezes nitrosol.
Válasz decsi #2653. hozzászólásárade az nem is légi növényvédelem dolga. Arra viszont ökéletesen alkalmas, hogy most kidobsz 100 kg An34-est, kap egy kis lökést, megindul, és két-három hlt mulva már mehetsz a területre géppel, és majd akkor megy ki nagyobb mennyiség.
Válasz decsi #2649. hozzászólásáraHamar belátható hogy a hektárköltség változó.
Nem mindegy hogy a felszálló helytől 5 vagy 30km re van a tábla. Nem mindegy hogy 1-1,5-vagy 2qval akarod szórni, mivel egyszerre 10-13qtud felvinni.Krabamidból 10megy bele pétisóból meg 13.
A repülés elszámolása mindig légipercben történik.
Egy példa: 1q/h- al ha szórják a karbamidot akkor egy felszállás 10ha. Közepes távolságra egybefüggő tíz hektárra legyen pl 12perc számolva.
Akkor a hektárra ~4800Ft+áfa összeg jön ki.
Válasz Vadmalac #2650. hozzászólásáraGondoltam!
El tudod képzelni a gyepen nem nagy nyomot csinált az ifa+pótkocsija telerakodva amit egy JD7215 ös húzott
5843 hozzászólás
Első fejtrágyázás kész!
Esik az eső!
Válasz decsi #2697. hozzászólásáraTegnap a végére nekem is szedte kb így, de azért befejeztük, a másik táblában van két kisebb völgy kb 2 szer 150 m azon nem lehet jelenleg átmenni, ezért maradt el.
Válasz gazda001 #2696. hozzászólásáraMa megpróbáltuk fagy nélkül,picit szedte a kerék,de nem volt vészes.
Tegnap reggel fagyon megment 10 ha, a többi egyenlőre nem járható, és ahogy a jövő heti előrejelzés mutatja nem is lesz az.
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásáraén a hejedben szántás után, de magágykészítés előtt tennék ki 200 kg 15-15-15-öt, aztán majd még bokrosodáskor még 150kg MAS-t, mongyuk én MAS-t nem rakok, hanem minden gabonára 4 q nitrosolt fújok ki
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásáraAnnak elég a 100kg is bőven. Ne dobáld a lét feleslegesen.
Fél6-kor én is indulok kifele:-)))
Remélem kitart a fagy 9-ig...
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásárale akarod fektetni ezt a perjefüvet?jól írta a kolléga a kombi vagy tárcsa előtti szórást de csak módjával,kíméld a pénztárcádat.sok évben a zab nem hálálja meg a törődést-költséget,értékesebb kultúrára szórd a cuccot ha már megvan.
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásáraSzórd ki most benne lesz a földben a műkaki, és már kezdi is majd a nitrogén bontani a szárat.
Válasz SanyóÓ #2686. hozzászólásáraMost tuti lesz fagy lehet menni, már most hideg van.
Válasz faragosanyi8 #2688. hozzászólásáraÉn a helyedben szántásra szórnàm ki a 3x15, majd kombival bedolgoznám, aztán a vetés.
Sziasztok!
Tavaszi zabot szeretnék vetni, ősszel nem történt meg az alapművelés, műtrágyázva sem volt. Kukorica volt előtte benne, van ahol csak a gyökérzet van a földben, van ahol a szárzúzott biomassza is ott van. Most lenne a szántás, nekem azt mondák szántás előtt már ne műtrágyázzak nem érdemes, majd vetés után mikor már kikelt, akkor. Ennek megfelelően két szórást terveztem, egyszer
200kg/ha 15/15/15 komplexet mikroelemekkel
majd
50kg/ha MAS-t
Mi a véleményetek? Ez így jó, vagy Ti másképp csinálnátok?
Köszi,
Sanyi
Sziasztok!
Melyik műtrágyát ajánlanátok tavasszal vetendő növény alá?
A műtrágyázás tavasszal történne. Gyors felszívódású, gyors hatásúra lenne szükségem. Starter?
Válasz Ares 826 #2685. hozzászólásáraHolnap nem, szombat reggel
Válasz SanyóÓ #2683. hozzászólásáraEsik az eső nem lesz fagy, szerintem.
Válasz gazda001 #2682. hozzászólásáraItt reggel -3 volt. Most kezdett el szemerkélni az eső.
Holnap folyt köv. szombat reggel a fagyon megint jöhet a vizesebbje, és szinte kész is!!!
Válasz Viktor 12045 #2678. hozzászólásáraIde max 0, -1 fokot ír és mosssssttttt isssss essiiiiiiiikkkkkk
Válasz zt tomi #2680. hozzászólásáraUgyanennyit nekem is, még van 40, délután megnézek egy nem vízállásos táblát.
Hála Istennek volt reggel egy jó kis fagy és 10 ha sikerült leszórni.
Válasz szanberg #2663. hozzászólásáraRégebben én is így csináltam, de homokra ez a mutatvány nekem nem jött be. Igaz most el lett kapkodva a szórás, így első körben olyan 220-230 kg péti ment ki (nem terveztem ennyit). A kötöttebb földeken nincs olyan mértékű kimosódás, mint homokon.
Válasz gazda001 #2670. hozzászólásáraNem lenne baj ha így lenne. Most lomoly fagyokat mutat
Válasz gazda001 #2666. hozzászólásáraMi is így vagyunk a cégnél, lenne kb 250ha céges meg 18 ha saját szórás,eddig három fél napot szórtunk mert addigra száradt meg annyira vagy elkezdett esni az eső és még a fele meg van
Ezt 4 nap alatt simán leszórnám ha normális idő van
Válasz szanberg #2663. hozzászólásáraigaz én is ezt tapasztaltam
Válasz bubu13 #2674. hozzászólásáraHát olyan 18ezer a 10L a neten ahogy nézegettem, és 3-5Literrel írja. Tehát ha 5L adsz neki akkor inkább a duplája.
Válasz Tamás_15136 #2671. hozzászólásárahasználtam , óriási különbséget ne várj, kb 4000 ft ba kerül /ha
Ez a buza mar tegnap megkapta a tavaszi loketet
Válasz Tamás_15136 #2671. hozzászólásáraTavaly előtt használtam sűrű koktélban (+amalgerol,+cink...stb).
Úgy tűnt, hogy szépen működik, de a tavaszi aszály és a sárgarozsda miatt az eredmények elmaradtak.
Van valakinek tapasztalata a YaraVita GRAMITREL lombtrágyáról? Megéri használni vagy esetleg másfajtát használ valaki?
Válasz Viktor 12045 #2669. hozzászólásáraHa, mondom ha, bejön az előrejelzés a köv 3-4 napra nálunk nem ígér, akkor talán szombat vasárnap körül..... talán
Válasz gazda001 #2666. hozzászólásáraÉn tegnap megcsíptem az időt. Volt 2 nap esőmentesség 2. Nap napsűtés igazi jó déli szél nagyobb lökésekkel. Tegnap a délelőtt folyamán sikerült is kiszórni. A búza határeset volt de a homokosabb területen a triti első osztályú volt.
Válasz gazda001 #2666. hozzászólásáraNekünk is a januári fagyok óta folyamatosan esik. Mostanság menetrend szerint 2-3 naponta megjön, úgyhogy folyamatosan nagy sár van.
Aki meg a fagyon elszórta, az meg kapott már rá valahol 120-150 mm között.
Válasz szanberg #2663. hozzászólásáraNekem gyenge földön éppen a sokszoros kijuttatás jött be. Tavaly sivatagi futóhomokon 3 adagban kiadott nitroval 43q triti jött le fogott ezerszer visszavetett magból. Igaz nem csúcs, de ezen a földön soha nem volt még ekkora termés.
Válasz apuci #2665. hozzászólásáraDe hogy a faxba lehetne már szórni ma reggelre is volt 8 mm eső nálunk
Válasz szanberg #2663. hozzászólásáraMI is ezt csináljuk ,sőt szinte mindenki a környéken, 80-100kg hatóanyag még februárba ha lehet!
Válasz Berkó_ #2662. hozzászólásáraEgyetértek szanberg kolegával! A második, harmadik ki hogy ossza a lényeg hogy az utolsó nitrogén kijuttatás a búzánál már a minőséget javítja. (Kalászhányás,virágzáskor)szoktuk adni az utolsó nitrogént ammnitrát 100-150 kg/ha mennyiséggel.
Most ősszel kapott 3q/ha 3x15-ös komplexet meg 120 kg pétisót tárcsázás előtt!
Tegnap sikerült kijuttatni a fejtrágyát 250 kg/ha pétisót. Ha majd úgy látom áprilisba kap még egy adagot ha nem akkor kalászoláskor az említett ammónium nitrátot. Nem rossz átlagok szoktak kijönni javító minőségben!
Válasz Berkó_ #2662. hozzászólásáraEzt cáfolnám!
Mindig sírtam, hogy nemtudunk elég jó búzákat csinálni, 4tonna körüliek jöttek le, jobb helyeken 5. Nyílván a fajta is vitte ezt mindig egyrészt, de régebben mindig 2mázsa pétisót adtunk neki elsőnek tavasszal csupán. később kapott még meg nitrosolt is de azok már nem hozták a várt eredményeket.
Aztán amikor ráálltam a vastag 3mázsára utolsó fagyon kiadva februárban, vagy 250kg amnitrátra elsőkörben akkor az kapásból legalább egy tonnát lökött az üzemi átlagainkon. Ez pár éve történt, azóta egyhangúan jobbak a búzáink kb ilyen mértékekben.
Elsőkörben az a 80kg hatóanyag kell neki.
Jobb termőhelyeken ahol nem szegények a földek lehet másképen működik a rendszer de itt ez a tapasztalat
Válasz kori01 #2661. hozzászólásáraA többszöri kijuttatás jobb eredményeket szokott hozni. Na de mit takar az a vegyes?
egyszerre vagy két menetben szórjam ki a tritire a műtrágyát?
péti és vegyes.
Délután már szaladgáltak a traktorok a műtrágyaszórókkal. Láttam vetőgépet(Tume) is a határba, valami tavaszit vetettek. A szántások teteje már meg volt pirkadva.
Válasz decsi #2656. hozzászólásáraA felét én is leszórtam még esők előtt. Most azért van félelmem, hogy a kb 80mm eső mosott el belőle, viszont a búza indul és jobban mint amit nem hintettünk meg, szóval ez legalább már veszi fel valamelyest, ami nemkapott annak nincs mit...
Kiszórás után reggeli fagyok felolvadtak, taknyosodott a pálya, majd 2-3mm esővel megázott, majd csendesen lejött 8mm szemerkélve 1-2nap alatt és ez után jöttek meg a lassú áztató esők, mikoris később volt egykét zuhésabb óra, de akkor már bevette rég a főd magába a műtrágyát.
Erős agyag talajok szerintem maradt még benne a búzáknak ennyi eső után is, illetve bízom benne, remélem nagy mennyiségű csapadék nem lesz most egy ideig.
Válasz cimbike. #2657. hozzászólásáraAzért majd fotózd le ha megcsináljátok mert megszeretnénk nézni hehe
De akkor már a bucikereket pakold rá, ott sokkal nagyobb a felület.
Mi ma azon tanakodtunk, hogy hogyan tudnánk a permetezőre rátenni a Rába kerekét. A mérete 650/? R38. A permetező kereke 12,4 R46. Vsak duplaja lenne a felfekvőfelület. A tartalyt meg csak félig tennénk és mehetne a foszforos-rezes nitrosol.
Válasz .Feco. #2654. hozzászólásáraÉrtem.Én másfél hete kiszórtam.
Válasz .Feco. #2654. hozzászólásáraígy van erre való
Válasz decsi #2653. hozzászólásárade az nem is légi növényvédelem dolga. Arra viszont ökéletesen alkalmas, hogy most kidobsz 100 kg An34-est, kap egy kis lökést, megindul, és két-három hlt mulva már mehetsz a területre géppel, és majd akkor megy ki nagyobb mennyiség.
Válasz mgbiztositas #2652. hozzászólásáraAkkor 200-300kg péti kiszórása zsebbenyúlós.
Válasz decsi #2649. hozzászólásáraHamar belátható hogy a hektárköltség változó.
Nem mindegy hogy a felszálló helytől 5 vagy 30km re van a tábla. Nem mindegy hogy 1-1,5-vagy 2qval akarod szórni, mivel egyszerre 10-13qtud felvinni.Krabamidból 10megy bele pétisóból meg 13.
A repülés elszámolása mindig légipercben történik.
Egy példa: 1q/h- al ha szórják a karbamidot akkor egy felszállás 10ha. Közepes távolságra egybefüggő tíz hektárra legyen pl 12perc számolva.
Akkor a hektárra ~4800Ft+áfa összeg jön ki.
Válasz Vadmalac #2650. hozzászólásáraGondoltam!
El tudod képzelni a gyepen nem nagy nyomot csinált az ifa+pótkocsija telerakodva amit egy JD7215 ös húzott
Válasz mgbiztositas #2648. hozzászólásáraA "Nem tudom kivinni" dolgot úgy értettem, hogy nem akarom. Kb. lehetne felszedni az utat a sárral együtt és újra kövezni.